REVISTA PRESEI 15.09.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 15 septembrie 2016

ADEVARUL

Ambasadorul Klemm, prins la mijloc între orgoliul românesc şi Ţinutul Secuiesc

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a postat pe Facebook o fotografie în care apare alături de ambasadorul SUA, Hans Klemm, care marţi a făcut o vizită în judeţul Covasna, ţinând în mână steagul Ţinutului Secuiesc. Mai mult, în mesajul primarului din Sfântul Gheorghe sunt prezentate şi mai multe întrebări pe care el i le-a adresat reprezentantului SUA. "Cum este posibilă libertatea de religie când sunt confiscate bunurile cultelor, democraţia este interpretată în SUA ca şi în Bucureşti, dacă trei lupi şi o mioară se întâlnesc, atunci votează în mod democratic ce servesc la cină? Reprezintă egalitate faptul că suntem zilnic hărţuiţi pentru că dorim să ne folosim steagul, în timp ce alte judeţe au această libertate?" O reacţie promptă a venit din partea MAE, instituţie care a precizat faptul că reprezentantul american ar fi trebuit să înţeleagă anumite sensibilităţi legate de relaţiile între reprezentanţii politici ai secuimii şi autorităţile centrale.

Scandalul Black Cube. Neaşteptatele conexiuni ale fostului ofiţer SRI care a pus la cale spionarea şefei DNA

Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir care a ajuns după gratii pentru că ar fi hărţuit-o şi ar fi încercat să o denigreze pe şefa DNA, Laura Codruţa Kövesi este bun prieten cu avocata Alinei Bica, fosta şefă DIICOT. Dragomir ar fi plătit sute de mii de euro pentru a-i angaja pe spionii israelieni însă ar fi fost doar un intermediar care a acceptat să se bage în "afacere" pe motiv că şefa DNA e responsabilă de trimiterea lui în judecată. Daniel Dragomir, fost ofiţer SRI, a fost arestat, miercuri seară, pentru 30 de zile, acesta fiind acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, instigare la fals informatic, în formă continuată şi instigare la violarea secretului corespondenţei.

Moda referatelor copiate de pe net sau cum dezvoltă Şcoala Românească o cultură a plagiatului

O dată la câteva zile, o persoană publică este acuzată de plagiat. Analiştii spun însă că de fapt românii cresc încurajaţi să copieze. Şcoala, dar şi părinţii sunt vinovaţi de faptul că elevii sunt încurajaţi să reproducă informaţia, şi nu să o filtreze, sistemul românesc de educaţie cultivând încă din clasele primare metoda "copy-paste". Experţii în Educaţie spun însă că plagiatul a devenit un lanţ al slăbiciunilor născut din indiferenţa elevilor, dar şi a profesorilor, deopotrivă. Lanţul este susţinut de nepăsarea părinţilor, dar şi de închistarea programelor şcolare. Elevii lipesc fragmente de text furate de pe internet şi le numesc referate. La rândul lor, profesorii pun note pe lucrările copiate, chiar dacă limbajul demonstrează o transcriere nefiltrată.

Ucraina şi Rusia, bătaie pe resursele energetice din Marea Neagră

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko a cerut Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei să iniţieze o procedură de arbitraj împotriva Rusiei pentru încălcarea Convenţiei ONU privind dreptul mării, potrivit site-ului oficial al preşedintelui ucrainean. "Ordon ministrului afacerilor externe al Ucrainei să semneze şi astăzi să trimită Federaţiei Ruse anunţul privind iniţierea unei proceduri de arbitraj, în conformitate cu Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite privind dreptul mării", a declarat Poroşenko. Motivul pentru iniţierea procesului îl reprezintă exploatarea resurselor energetice ale Ucrainei şi poluarea teritoriilor "cu impact negativ asupra ecologiei Mării Negre".

Drepturi noi pentru clienţii băncilor

Guvernul a adoptat miercuri o ordonanţă de urgenţă care are ca obiect reglementarea drepturilor şi obligaţiilor părţilor în ceea ce priveşte contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum şi modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. "Actul normativ transpune la nivel naţional dispoziţiile Directivei nr. 2014/17/UE şi reglementează unele aspecte specifice pieţei şi practicilor naţionale", se arată într-un comunicat al Guvernului. Ordonanţa se aplică tuturor contractelor de credit care au ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra unui bun imobil ori ce sunt garantate cu bunuri imobile, respectiv contractelor de credit legate în vreun fel de bunuri imobile destinate consumatorilor. Prin consumatori se înţelege persoanele fizice, inclusiv codebitorii, care acţionează în scopuri care se află în afara activităţii sale comerciale sau profesionale.

Secetă fără precedent în ultimii 30 de ani

Judeţul Botoşani este pur şi simplu pârjolit de secetă. Zeci de iazuri, sute de fântâni şi opt pârâuri au secat iar oamenii stau la mila pompierilor să aducă apă potabilă pentru vite şi gospodării. Culturile au fost distruse în proporţie de 90% iar doi primari din judeţ au cerut instituirea stării de alertă. De trei ani botoşănenii care trăiesc din munca pământului se simt bătuţi de soartă şi abandonaţi de Dumnezeu. Soarele arzător şi lipsa precipitaţiilor îi aduce la sapă de lemn. Muncesc din greu, doar pentru a-şi privi culturile cum se usucă sub soarele arzător. Seceta pârjoleşte totul, iar oamenii şi animalele suferă deopotrivă de sete. Este o realitate cruntă la frontiera Uniunii Europene în secolul al XXI lea. În această vară a fost mai rău ca oricând. Sătenii spun că este cea mai cumplită secetă din ultimii 30 de ani iar autorităţile se pregătesc să instituie starea de alertă în două comune.

Biblia, cartea care fascinează omenirea din cele mai vechi timpuri

"Finalizată" în decurs de 1.000 de ani, Biblia este cartea care a fascinat o lume întreagă şi continuă să o facă. Mulţi au încercat să răstălmească învăţăturile transmise, spun preoţii, de Dumnezeu, prin viu grai, trimişilor săi, pentru a le arăta oamenilor calea cea dreaptă, însă ştiinţa Sfintei Scripturi trebuie înţeleasă prin trăire. Din punctul de vedere al mesajului, Biblia este o saga ce redă în mod coerent şi irezistibil teme eterne, fundamentale şi general-umane: eliberarea unui popor, rezistenţa permanentă la opresiune şi lupta pentru egalitate socială. Ea exprimă elocvent sentimentul profund al posedării unei origini, al experienţei şi destinului comun atât de necesare supravieţuirii oricărei comunităţi umane.

BANCHERUL

Clienţii ING aşteaptă ca banca sa-i asigure ca nu se va repeta căderea sistemelor

Clienţii ING si publicul in general aşteaptă ca banca să-i asigure ca a luat măsurile necesare după incidentul de sâmbătă, când timp de aproape 12 ore au căzut toate sistemele băncii si nu s-au putut face plăti cu cardul sau pe internet, astfel încât acesta să nu se repete. Oamenii îşi pun in primul rând întrebarea daca ING dispune de un centru de recuperare a datelor in caz de dezastru, într-o locaţie diferita de cea in care se afla centrul de date operaţional al băncii. Daca ING dispune de un astfel de centru (sau alt tip de plan de acest gen) este bine de ştiut de ce nu s-a reuşit conectarea rapida a serviciilor oferite de bancă, precum plăţile cu cardul, la baza de date de rezerva (back-up). Unii clienţi ING sunt convinşi ca banca are mari probleme din acest punct de vedere, astfel că si-au închis conturile pentru a nu se confrunta iarăşi cu un astfel de incident.

Directiva 17/2014 privind creditele ipotecare a fost transpusa prin Ordonanţă de Urgenţă in legislaţia naţionala

Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a finalizat, in sfârşit, Ordonanţa de Urgenţă privind contractele de credit pentru bunuri imobile si modificarea OUG 05/2010, pentru transpunerea Directivei 17 din 2014 privind creditele ipotecare, care a fost adoptată ieri de către Guvern, după 6 luni de când aceasta ar fi trebuit sa intre in vigoare, respectiv 21 martie 2016, Romania riscând astfel declanşarea procedurii de infringement de către Comisia Europeana. Ordonanţa se aplica doar creditelor noi, acordate de bănci după intrarea acesteia in vigoare, conform prevederilor Directivei europene, astfel că nu rezolvă spinoasa si interminabila problema a creditelor in franci elveţieni (CHF), care va fi, probabil, tranşată in cele din urma printr-o lege dedicata, in dezbatere in prezent la Camera Deputaţilor.

CURENTUL

MFE a refuzat ilegal să contracteze servicii de arhivare iar acum permite accesul la documente confidenţiale

Depăşit de situaţie, este puţin spus pentru ministrul Cristian Ghinea de profesie politolog şi publicist până în luna aprilie 2016 când a preluat frâiele celui mai important minister, cel al Fondurilor Europene. Prezent în studioul Adevărul live, Cristian Ghinea a declarat ca o floare: "Avem o uriaşă arhivă cu 160.000 de proiecte şi noi suntem invadaţi de cereri de la ziarişti: "Daţi-mi asta, asta şi asta!". Şi atunci am zis "De ce să blochez eu oameni la Minister? Unele sunt amestecate: datele personale cu datele de interes public. Şi am invitat reprezentanţi ai ONG-urilor şi ai Presei de Investigaţie (bineînţeles vor semna pe proprie răspundere că nu iau ceva legat de datele personale) sa ne uităm împreună la arhivă, să vedem cum arată şi să găsim o soluţie să o exportăm". Imediat, 120 de experţi POCU au semnat o scrisoare prin care cereau demiterea lui Ghinea.

DIICOT: preţul pentru călăuzirea unui migrant între 4500-5500 EURO

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Timişoara efectuează cercetări într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de migranţi şi trecere ilegală a frontierei de stat. Mai mulţi cetăţeni de naţionalitate sârbă s-au constituit şi au acţionat în cadrul unui grup infracţional organizat, având ca scop racolarea, transportul şi călăuzirea unor grupuri de migranţi proveniţi din Orientul Mijlociu şi Asia, de pe teritoriul Serbiei, în România şi apoi mai departe către state din vestul Europei. Pentru aceste servicii migranţii plăteau sume cuprinse între 4500-5500 de euro de persoană, veniturile obţinute de membrii grupării în urma activităţii infracţionale pe această linie fiind în acest mod considerabile.

CURIERUL NATIONAL

CN a Uraniului, salvată de stat

Ministerul Energiei a elaborat un plan de salvare a Companiei Naţionale a Uraniului, aflată în impas în urma rezilierii contractului de furnizare a uraniului către SN Nuclearelectrica, salvarea constând în acordarea unui împrumut de 62 milioane de lei, pentru o perioadă de şase luni. În cazul în care, la scadenţa împrumutului, CNU nu rambursează integral împrumutul şi dobânzile aferente, va prezenta ministerului un plan de restructurare. Acordarea împrumutului se va face doar după aprobarea de către Comisia Europeană a ajutorului de salvare. Banii vor fi alocaţi CNU sub forma ajutorului de salvare şi vor permite achitarea cheltuielilor curente, în special a celor pentru securizarea activităţilor specifice pe o perioadă de 6 luni şi începerea activităţii de restructurare a companiei în vederea eficientizării acesteia.

ANI: Piedone, acuzat penal de conflict de interese

Agenţia Naţională de Integritate la Primăria Sectorului 4 şi implicit a activităţii fostului primar al sectorului, Popescu Cristian Victor Piedone, au scos la iveală mai multe nereguli săvârşite de acesta în perioada 2013 - 2015, motiv pentru care ANI a sesizat Parchetul General cu privire la posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese. Potrivit ANI, în perioada 2013 - 2015, persoana evaluată "a semnat, în calitate de primar, şase acorduri de funcţionare şi două autorizaţii de funcţionare pentru "God Trust Enterprises SRL", "Sport Team Kart SRL" şi "Chocoland SRL", ca urmare a cererilor formulate şi semnate olograf de către copiii acestuia, asociaţi şi administratori ai societăţilor comerciale".

Mihai Leu intră în politică: Acesta va candida la parlamentare pe listele PMP

Traian Băsescu a reuşit să aducă încă un nume cunoscut în rândurile partidului său. Mihai Leu, fost campion la box şi raliuri, va candida pe listele PMP în alegerile parlamentare din decembrie. "Pentru asta, sunt dispus chiar să-i cedez acestuia locul întâi pe lista de candidaturi la Senat, din partea PMP. Am avut discuţii cu Mihai, aşteptăm răspunsul final", a declarat senatorul PMP Haralambie Vochiţoiu, potrivit stiripesurse.ro, citat de B1TV. Acesta nu este prima tentativă a lui Mihai Leu de a intra în Parlament, fostul boxer a mai candidat în 2008 însă a pierdut alegerile din colegiul său împotriva lui Dan Radu Ruşanu.

EVENIMENTUL ZILEI

Moscova aruncă în lupta prezidenţială din Transnistria un nou CONTRACANDIDAT pentru Şevciuk

Lupta pentru pretinsele alegeri prezidenţiale de Tiraspol se încinge, iar Moscova aruncă în luptă cea de-a "treia cale" pentru o bătălie ce se anunţa a fi dusă în doi, între actualul lider separatist Evgheni Şevciuk şi preşedintele Sovietului Suprem, Vadim Krasnoselski. Este vorba despre fostul ministru al Afacerilor Interne, Ghenadi Kuzmicev, preşedintele mişcării obşteşti "Avanpostul rus". Acesta a fost unul dintre apropiaţii lui Şevciuk, între 2011 şi 2015, atunci când a fost demis de către actualul lider separatist. Kuzmicev s-a înregistrat, marţi, la Comisia Electorală Centrală din autoproclamata RMN şi a precizat că a demarat deja campania de strângere de semnături pentru candidatura sa. Kuzmicev este al doilea pretendent la funcţia de preşedinte, după bloggerul Irina Vasilachi. După victoria lui Şevciuk la alegerile din 2011, Kuzmicev a devenit şeful Serviciului de securitate al preşedintelui, apoi a devenit preşedintele Comitetului vamal. Ulterior a devenit ministru de Interne.

Super concert în Piaţa Constituţiei

Zilele Bucureştiului aduc spectacole în stradă. La cel mai mare concert al toamnei, intrarea este liberă. Evenimentul dedicat împlinirii a 557 de ani de atestare istorică a Capitalei, "Zilele Bucureştiului", transformă oraşul într-o oază de spectacole din care nu vor lipsi concertele, proiecţiile cinematografice sau teatrul stradal. În cele 10 zile de manifestări, ce se vor încheia pe 18 septembrie, bucureştenii se vor bucura de spectacole de muzică clasică şi uşoară, la Bucharest Music Film Festival, eveniment ce celebrează ediţia cu numărul 11. Alături de Orchestra Simfonică Bucureşti, Ionel Tudor Orchestra, împreună cu Mirabela Dauer şi Corina Chiriac, Bucharest Symphonic Pops Orchestra, Camerata Regală, sau Zoli Toth Project, bucureştenii vor asculta muzică în fiecare zi.

Judecătoarea DANA GÂRBOVAN: "Numirile din vârful parchetelor sunt făcute politic"

Dana Gârbovan preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR) a declarat că numirile la vârful parchetelor sunt făcute politic, deoarece ministrul Justiţiei propune, CSM aprobă, iar preşedintele ia decizia finală. Afirmaţiile au fost făcute în cadrul dezbaterii despre memorandumul UNJR privind situaţia justiţiei din ţara noastră. "Factorul politic era Ministrul Justiţiei şi preşedinte. Nu există procedură. Victor Ponta a promis proceduri pentru a combate numiri politice. Nu a existat o unitate de măsuri privind numirile la vârfurile parchetelor. Există o listă de posturi care urmează aceeaşi idee. Numirile se fac altfel faţă de cum ne dorim noi de la parchete. Avem o struţo-cămilă a statului", a spus Dana Gârbovan în emisiunea moderată de Silviu Mănăstire de la B1 TV.

JURNALUL NATIONAL

Guvernul plafonează tarifele RCA pe o perioadă de 6 luni, la un nivel ce va fi stabilit de ASF

Guvernul a aprobat miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, cadrul normativ care să ducă la rezolvarea problemelor semnalate pe piaţa asigurărilor RCA. Potrivit unui comunicat al Executivului transmis miercuri AGERPRES, actul normativ permite stabilirea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), pe o perioadă de şase luni, a unui tarif RCA de referinţă aplicat atât persoanelor fizice, cât şi juridice. "Această Ordonanţă a fost dată având în vedere împrejurările excepţionale manifestate prin dezechilibru major între cerere şi ofertă, respectiv disfuncţionalitatea evidentă a pieţei asigurărilor obligatorii auto din România.Astfel, Guvernul României împreună cu Consiliul Concurenţei au considerat necesară instituirea unui mecanism de control al pieţei asigurărilor obligatorii auto din România, manifestat în prima etapă, prin stabilirea de către ASF a unor tarife de plafonare aferente primelor RCA", se arată în comunicatul citat.

Dacă nu e Cioloş, e Boc sau finul lui Băsescu

După ce s-au delimitat public de premierul Dacian Cioloş, liderii PNL caută în interiorul partidului variante pentru propunerea de premier. Pe lista scurtă a liberalilor se regăsesc câţiva dintre primarii care au performat în teritoriu, unul dintre ei urmând să fie alesul partidului pentru a prelua Palatul Victoria în cazul în care PNL va câştiga alegerile parlamentare şi va reuşi să facă majoritatea după alegerile din decembrie. "PNL este un partid puternic. Numai dintre oamenii care au performat în structurile locale putem avea desemnat un candidat de premier, că despre asta e vorba, despre candidat de premier propus preşedintelui", a afirmat Blaga la Eforie. Unul dintre primarii cel mai bine cotaţi în interiorul partidului este actualul edil al Aradului, Gheorghe Falcă, nimeni altul decât finul fostului preşedinte Traian Băsescu.

Guvernul a aprobat reorganizarea CNADNR şi înfiinţarea CNIR

Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă prin care reorganizează CNADNR şi înfiinţează Compania Naţională de Investiţii Rutiere SA (CNIR), o companie distinctă pentru gestionarea infrastructurii rutiere. Potrivit ministrului Transporturilor, Sorin Buşe, CNADNR îşi va schimba denumirea în CNAIR - Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi va avea ca obiect principal întreţinerea, repararea, administrarea şi exploatarea autostrăzilor, drumurilor, variantelor ocolitoare şi altor elemente de infrastructură rutieră. CNIR se va ocupa de proiectele de dezvoltare a infrastructurii de transport rutier potrivit necesităţilor de deplasare a cetăţenilor şi de circulaţie a mărfurilor în condiţii de siguranţă, a completat ministrul.

NATIONAL

DNA, lovitură in plex de la Curtea de Conturi!

In momentul de fata, mai ales după provocarea "marii schisme" din sistem, cea mai arzătoare prioritate a procurorilor anticorupţie o reprezintă asigurarea surselor informative de ultima oră. Iar in acest sens, o baza deosebită se punea pe rapoartele Curţii de Conturi care, de altfel, si in ultimii ani au reprezentat "grosul" informaţiilor de prima mână primite de către procurori. Numai că, in aşteptarea viitoarelor rapoarte, procurorii pot resimţi din plin "tăierea" conductei cu informaţii de la Curtea de Conturi. O instituţie unde, cu cât se apropie de sfârşitul mandatului sau, se pare ca Nicolae Văcăroiu cam pierde frâiele conducerii din mână.

Black cube încaieră serviciile!

Întorsătură de situaţie in scandalul "Black Cube", după ce procurorii din comisia rogatorie a DIICOT-ul s-au întors din Israel, acolo unde au stat de vorba cu reprezentanţii celei mai importante agenţii private de intelligence din Israel. Si care, in mod cu totul surprinzător, le-ar fi dat procurorilor DIICOT, "mură in gură", informaţii si probe care au dus la identificarea, reţinerea si audierea celui considerat acum atât "creierul", dar si cel care a comandat întreaga operaţiune de filaj asupra familiei şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Este vorba despre Daniel Dragomir, fost ofiţer superior al SRI, adjunct al generalului Florian Coldea si care, o buna perioada, chiar a răspuns de problemele de combatere a terorismului din cadrul principalului serviciu secret al României.

PUTEREA

Tăierile ilegale de păduri, de patru ori mai mici în realitate

"Oficial, se susţine că, anual, se taie ilegal 8,8 milioane de mc de masă lemnoasă. Iar cifra este folosită pentru înăsprirea sancţiunilor în domeniul silvic, fără a se considera abuzurile, care sunt fenomenale!", declară, pentru PUTEREA, Cătălin Tobescu, vicepreşedintele Federaţiei Proprietarilor de Păşuni şi Păduri din România (FPPPR). Acesta consideră că tăierile ilegale de arbori sunt, în realitate, mult mai reduse, întrucât statisticile oficiale exclud pierderile naturale, care s-ar cifra la 7 milioane de mc. Care ar fi miza pentru care se practică supraevaluarea tăierilor ilegale de către Guvern şi Curtea de Conturi? În viziunea lui Tobescu, există un interes internaţional la mijloc, respectiv competitori externi ai producătorilor români de mobilă pe pieţe occidentale, care ar trafica influenţă, pentru ca piaţa românească a lemnului să fie distorsionată.

ROMANIA LIBERA

Beatrice Rancea: Cerem performanţă pe nişte salarii absolut derizorii

Chiar dacă stagiunea 2016-2017 nu a început încă la Opera Naţională Bucureşti, zguduită de aproape doi ani de diverse scandaluri, noul director al instituţiei a început în forţă cu montarea lui Andrei Şerban, "Văduva veselă". Beatrice Rancea, noul director, care a adus de la Opera din Iaşi, pe care a coordonat-o timp de cinci ani, spectacolul lui Andrei Şerban, a explicat pentru "România liberă" ce se întâmplă cu Opera Naţională din Bucureşti (ONB), o scenă marcată de conflicte care au dus la blocarea activităţii.

Premierul Cioloş l-a schimbat din funcţie pe Sorin Chelmu, şeful Secretariatului General al Guvernului

Premierul Dacian Cioloş l-a schimbat din funcţie pe secretarul general al Guvernului, Sorin Chelmu, informează Digi 24. Potrivit unei decizii publicate, miercuri, în Monitorul Oficial, funcţia de secretar general al Guvernului va fi exercitată, în mod interimar, de Florin-Marius Tacu, în prezent secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului, responsabil pentru coordonare instituţională. Florin Tacu este magistrat, detaşat la Guvern de la Curtea de Apel Iaşi.

ZIARUL FINANCIAR

Opt ani de la începutul crizei. Cum a evoluat România

Falimentul Lehman Brothers este considerat drept startul oficial al celei de-a doua crize financiare ca magnitudine din ultima sută de ani. După opt ani, ZF se uită la Bursa de la Bucureşti şi la alţi 15 indicatori pentru a vedea cum a evoluat economia locală după ce a fost zguduită de criză. Indicele BET este în jurul nivelului de 7.000 puncte, o apreciere de 45% faţă de 15 septembrie 2008, însă încă în spate cu 35% faţă de valoarea din iulie 2007. Companiile au încheiat restructu­rările, iar numărul de salariaţi din economie se apropie din nou de pragul de 4,8 milioane de oameni, însă creşterea cu 40% a salariului mediu net tot nu a ajutat economia locală să scoată capul de la coada clasamentului Uniunii Europene.

Scandalul RCA contină. Piaţa asigurărilor se întoarce în timp: în loc să se liberalizeze şi să devină mai concurenţială, ajunge din nou la preţuri reglementate de stat

Piaţa asigurărilor face paşi înapoi din punctul de vedere al concurenţei, în condiţiile în care o ordonanţă de urgenţă care prevedere introducerea unui preţ de referinţă pentru poliţele auto obligatorii (RCA), dar şi îngheţarea primelor pentru o perioadă de şase luni a fost adoptată ieri de guvern. Mai mult, un preţ de referinţă, dar şi intrarea unui asigurător de stat pe RCA sunt două dintre principalele prevederi ale unui proiect de lege pe RCA care a fost adoptat ieri de Senat. Intervenţia statului în stabilirea preţului RCA a fost singura măsură identificată de autorităţi pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă transportatorii.

Livada de cireşi, cea mai profitabilă cultură dintre pomii fructiferi

Pentru cei care vor să investească în agrobusiness, cele mai profitabile livezi sunt cele de cireş, urmate de cais şi apoi prun, marja de profit putând să ajungă până la 40% în cazul cireşelor, având în vedere că anumite soiuri se vând chiar şi cu 7 euro pe kilogram. "Cele mai profitabil livezi sunt cele de cireş, urmate de cais şi apoi prun, din punctul de vedere al interesului de căutare, al costurilor şi al preţului de vânzare. Investiţia iniţială depinde de sistemul pe care îl foloseşti, intensiv, superintensiv, şi de amenajări, dotări. De exemplu, la cireşe investiţia iniţială poate să ajungă la 50.000 de euro pe hectar atunci când este livadă intensivă, cu plasă antigrindină şi folie anti ploaie, iar marja de profit poate să depăşească 40%", a declarat pentru ZF Aurel Tănase, preşedintele OIPA Legume Fructe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb