REVISTA PRESEI 15.10,2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 15 octombrie 2012

ADEVARUL

Ponta, după ce-a promis indemnizaţii şi salarii:Nu sunt bani pentru cheltuielile din ultimele 45 de zile ale anului

"Prioritatea numărul unu în acest moment a Guvernului este finalizarea anului 2012, pentru că începând cu 15 noiembrie - aşa s-a prevăzut anul trecut în buget - nu există nicio resursă pentru funcţionarea spitalelor, pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru o parte din pensii şi atunci, profitând de încasări mai bune la buget, un trend care s-a confirmat şi în trimestrul III, şi rearanjând cheltuielile, prioritatea numărul unu este să ştiu că până la 31 decembrie 2012 pensii, salarii, funcţionarea instituţiilor publice şi încălzirea putem să le asigurăm, evident cu un buget pentru 2013", a spus Ponta, la emisiunea "După 20 de ani" de la PRO TV. El spune că a constatat că fosta administraţie a aprobat un buget din care lipseşte finanţarea aferentă ultimelor 45 de zile din acest an, în condiţiile în care cererile de alocări însumează 3,5 miliarde lei, reprezentând necesarul minim până la sfârşitul anului.

Bursa lui Sima, între carieră şi obsesie

Cristian Sima, brokerul fugit din ţară de două săptămâni, a pierdut toţi banii clienţilor - 3,5 milioane de euro. Cum? Profesionalismul şi cumpătul i-au fost nimicite de obsesia câştigului, apoi de disperare. Bursa l-a ridicat, bursa l-a doborât. Sintagma se potriveşte perfect brokerului Cristian Sima, care a dispărut peste hotare după ce a pierdut banii clienţilor săi. Şcolit în ale bursei în străinătate pe vremea când România de-abia trăgea perdeaua comunismului, Sima a fost unul dintre pionierii pieţei de capital autohtone.

Mihai Răzvan Ungureanu, lider Forţa Civică: "PNL ori se macină, ori schimbă tabăra"

Preşedintele celei mai noi formaţiuni politice susţine, în interviul acordat ziarului "Adevărul", că îi aşteaptă la masa dialogului pe toţi membrii PNL nemulţumiţi de actuala conducere a partidului. Fost diplomat, fost şef de serviciu secret, fost prim-ministru. Sunt cele trei funcţii care şi-au lăsat amprenta asupra lui MRU (44 de ani), aşa cum îl cunoaşte toată lumea. Ocupându-le, a câştigat experienţă politică, dar a deprins şi arta de a vorbi relaxat şi elevat, ocolind întrebările incomode sau frontale.

Săftoiu, paravanul unor gulere albe la TVR

Cristian Zgabercea, consilier al preşedintelui director general Claudiu Săftoiu, a păgubit TVR cu 500.000 de dolari în 2006, iar acum face parte din grupul de lucru însărcinat cu redresarea economică a instituţiei. Preşedintele director general al TVR, Claudiu Săftoiu, a adus lângă el, pe post de consilier, un om care a păgubit instituţia în urmă cu câţiva ani. Este vorba despre Cristian Zgabercea, fost angajat al TVR în anii '90 şi fost administrator al firmei-"căpuşă" Izexim SRL. Izexim este firma care în 2006 datora Televiziunii Române 500.000 de dolari, în urma unui contract comercial între cele două societăţi. Concret, Cristi Zgabercea a cumpărat timpi de publicitate de la TVR, pe care i-a vândut mai departe către Tofan Grup. 500.000 de dolari din acel contract nu au mai ajuns niciodată în conturile TVR.

Cu Traian Băsescu în Turkmenistan, ţara unui singur om

Cu pâine şi sare la aeroport, cu miniştri-marionetă supuşi preşedintelui-dictator, cu securişti mai vigilenţi decât cei ai lui Ceauşescu, totul într-o ţară cu foarte mult gaz natural de vânzare. Aşa au arătat cele două zile ale lui Traian Băsescu în Turkmenistan, a doua vizită oficială a preşedintelui României la Aşgabat. Turkmenistanul, fost stat membru al Uniunii Sovietice, şi-a câştigat independenţa în 1991, alături de alte state din regiune. De atunci până în 2006, a fost condus de Saparmurat Niyazov, un despot care a schimbat denumirea lunilor anului după numele membrilor familiei sale, un dictator desăvârşit care a condus cu mână de fier totul: de la guvern şi parlament până la echipa de fotbal şi sistemul educaţional. În 2006, Niyazov a murit şi, din 2007, la conducerea statului a ajuns dentistul fostului preşedinte, ales cu 89% din voturi. Numele lui este Gurbangulî Berdîmuhamedov (55 de ani) şi seamănă leit cu fostul preşedinte, atât la fizic, cât şi la apucături.

Ponta are o explicaţie pentru eşecul de la Oltchim: Când operam pacientul, a venit unul de la spitalul 9 şi ne-a dat peste mâini

Premierul Ponta a declarat că suma de 1,8 milioane euro prezentată de Dan Diaconescu pentru salarii la Oltchim reprezenta doar un împrumut restituit de "mama copilului său" şi că acesta nu avea banii necesari. El a adăugat că "unul de la spitalul 9" a venit să blocheze privatizarea. Atenţionat la emisiunea "După 20 de ani" de la PRO TV că "pacientul Oltchim era să moară pe masă din cauza unor mari dificultăţi în timpul operaţiei ", premierul a răspuns că, din fericire, "pacientul" nu moare, dar că şi el poate continua această paralelă medicală cu explicaţia că în timp ce Guvernul vroia să opereze pacientul "a venit unul de la spitalul 9 şi ne-a dat peste mâini".

Economia Asiei a întrecut-o pe cea a Europei

Pentru prima dată în istoria modernă, Asia a devenit cea mai bogată regiune a lumii, arată un studiu al Credit Suisse - Global Wealth Report 2012, citat "Wall Street Journal". Asia a întrecut Europa în ultimele 12 luni, în timp ce nivelul de bogăţie al gospodăriilor la nivel mondial a scăzut, în medie, cu 5,2%. Europa a cunoscut cea mai abruptă cădere, de 14%, din cauza crizei financiare care s-a abătut asupra zonei euro din 2008. Chiar dacă şi Asia a fost afectată de criza financiară, scăderea în această parte a lumii a fost de doar 1,9%. Europa a căzut sub regiunea Asia-Pacific, inclusiv Australia, în topul celor mai bogate regiuni ale lumii. Potrivit studiului, asiaticii s-au îmbogăţit mai rapid decât locuitorii oricărei alte regiuni în ultimii ani, şi se preconizează ca numărul de milionari din Asia să crească cu 70% în următorii cinci ani şi să ajungă la 11,7 milioane de persoane.

CAPITAL

Guvernul Ponta, 150 de zile nereuşite

Majoritatea promisiunilor din primăvară au fost uitate sau amânate, iar cele mai multe rezultate bune sunt mai curând meritul economiei private. În programul de guvernare depus în mai la Parlament, Victor Ponta promitea, printre altele, că va creşte substanţial gradul de absorbţie a fondurilor europene până la finalul anului. La acea dată, România încasase efectiv 7,46% din fondurile structurale alocate de Bruxelles (deşi fuseseră semnate contracte pentru 82% din cele aproape 20 de miliarde de euro disponibile). Cinci luni mai târziu, gradul de absorbţie crescuse doar până la 9,70%, iar cel de contractare ajunsese la 86%. Mai mult, Comisia Europeană a întrerupt, începând din iulie, orice plăţi către România pentru a desfăşura un audit privind managementul fondurilor UE. În funcţie de rezultatele acestuia, finanţarea va fi continuată sau, dimpotrivă, suspendată.

THE ECONOMIST: Limitele capitalismului de stat

Marile corporaţii chineze fac tot mai mult rău principalului lor suporter, statul. Într-una din săptămânile trecute, Barack Obama a interzis unei companii private chineze să achiziţioneze o fermă eoliană situată în apropierea unei unităţi militare din Oregon. Trecând de moti­vaţia reală din spatele acestei decizii (iminenţa alegerilor prezidenţiale nu poate fi ignorată în acest context), ea ar trebui să stârnească îngrijorare în rândul autorităţilor şi al mediului de afaceri din China. Companiile de aici sunt tratate cu suspiciune de Occident: gigantul telecom Huawei nu reuşeşte de ani buni să pătrundă în unele din statele americane, iar compania petrolieră de stat CNOC a produs un adevărat scandal când a anunţat că participă la licitaţia pentru pachetul majoritar al corporaţiei canadiene Nexen. Reticenţa este evidentă şi în alte părţi ale lumii.

CURENTUL

AEP confirmă oficial: militarii români din Afganistan au votat multiplu la referendum

În ediţia de astăzi, ziarul "Curentul" prezintă dovada furtului USL la referendum pe obrazul militarilor din teatrele de operaţii din Afganistan. În urmă cu circa trei săptămâni, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunţa că a constatat 55.660 cazuri de înregistrări multiple (CNP-uri regăsite atât pe listele permanente cât şi pe listele supli­mentare), numărul total de înregistrări afectate fiind de 118.881 (înregistrări ce conţin între 1 până la 18 corespondenţe între listele de vot permanente şi listele de vot suplimentare. O fraudă evidentă pusă la cale de USL prin interpuşi din ţară, dar şi în reţeaua diplomatică a României din afara graniţelor. De asemenea, AEP a mai determinat că peste 47.000 de CNP-uri erau invalide.

Agitatorul Ghişe, dat afară pe uşa din spate a PNL de către Gigi Becali

Degeaba s-a zbătut Ghişe ca un peşte pe uscat pentru a intra pe listele PNL pentru un nou mandat de parlamentar. Nici circul făcut la referendum în Parlament, nici promenadele jenante cu pancarte de gât nu l-au ajutat pe acesta să se mai caţere pe listele liberalilor la aceste alegeri legislative. Locul său va fi luat cel mai probabil de Gigi Becali care şi-a cumpărat domnia pe bani grei în buna tradiţie fanariotă. Deşi simţea că îi fuge scaunul de sub fund, Ghişe a sperat până în ultima clipă că "agitaţiile" sale îl vor salva de la "excomunicarea" Papei Crin şi a cardinalilor săi credincioşi. Numai că Ghişe nu a putut cotiza suficient pentru a cumpăra indulgenţa izbăvitoare iar preacredinciosul Gigi Becali îi va lua locul în strană.

CURIERUL NATIONAL

Alegerile din 9 decembrie, între calcul electoral şi loteria redistribuirilor. "Legea Stanciu-Voicu" sau câştigătorul care pierde

Scrutinul din 9 decembrie se desfăşoară în baza prevederilor electorale cuprinse în actul normativ gândit, elaborat şi structurat, în principal, de social-democratul Anghel Stanciu şi liberalul Mihai Voicu, în 2008, la "ordinul" lui Mircea Geoană şi Viorel Hrebenciuc, pentru a exploata realităţile electorale ale acelui moment. La acea vreme, PSD şi PNL erau partide cotate de sondaje pe locurile doi şi trei, după PDL. "Legea lui Stanciu şi Voicu" a fost astfel gândită încât să favorizeze partidele de pe locurile doi şi trei în detrimentul formaţiunii câştigătoare. Însă, în 2008, PSD a câştigat alegerile, obţinând în cifre absolute mai multe voturi decât PDL, care s-a situat pe locul doi. În baza Legii Stanciu-Voicu, PSD, deşi a câştigat alegerile ca număr de voturi obţinute, a cumulat cu trei colegii mai puţin decât partidul de pe locul doi, PDL, şi s-a aflat în situaţia ingrată de a nu putea propune premierul.

Chinezii sunt interesaţi de autostrada suspendată a lui Oprescu

Shanghai Urban Construction Group (SUCG) din China se declară interesat de autostrada suspendată pe care Sorin Oprescu vrea să o construiască în Bucureşti, urmând să analizeze posibilitatea formării unui consorţiu din aceeaşi ţară, pentru preluarea realizării întregului proiect. Yu Qiu - unul dintre reprezentanţii SUCG care s-au întâlnit, vineri, la sediul municipalităţii bucureştene, cu primarul general Sorin Oprescu - a explicat faptul că grupul chinez este interesat de acest proiect şi că, având în vedere complexitatea şi dimensiunea lucrării, se va analiza posibilitatea formării unui consorţiu de firme chinezeşti interesate să poată prelua realizarea întregului proiect, se arată într-un comunicat remis Mediafax de Primăria Capitalei.

Sima a dus Bursa pe minimul istoric... de încredere

Fuga lui Cristian Sima după ce a pierdut banii clienţilor, mediatizată intens, dă o lovitură puternică unei pieţe de capital în derivă, cu doar câteva mii de investitori rămaşi. Comunicatele Asociaţiei Investitorilor, CNVM, Asociaţiei Brokerilor şi Sibex care menţionează că este vorba despre un caz izolat se disipează într-un tumult mediatic ce echivalează Bursa cu un rai al escrocilor. Pompei Lupşan (vicepreşedinte BVB): Piaţa are de suferit din cauza unui personaj exotic. Dacă ne-am obişnuit cu prezenţa periferică a pieţei de capital în opinia publică românească, în acord cu neajunsul acesteia de a nu fi sursă de finanţare pentru economia naţională, la sfârşitul săptămânii trecute mediul bursier a reuşit să treacă peste obstacolele mediatice obişnuite şi să intre în atenţia publicului. În sens negativ!

O strategie care ar putea salva printul

Trustul Time vrea să încerce o strategie de unificare a printului cu digitalul atunci când vine vorba de vânzarea de publicitate. Compania vrea să nu mai pună accent pe cititorii individuali ai unei reviste anume, ci să construiască audienţe, precum fac şi Google sau Yahoo. Preşedintele Time Inc, Laura Lang, angajată anul trecut pentru a redresa compania, are în plan unificarea printului cu online-ul atunci când vine vorba de vânzarea de publicitate. Ea vrea să ofere clienţilor posibilitatea de a se promova în toate cele 21 de reviste deţinute de Time, atât pe online, cât şi în ediţiile tipărite, ajungând astfel la o audienţă potenţială de 127 de milioane de oameni, dintr-o singură lovitură. Noua abordare reprezintă o "pauză" de la strategia anterioară, când s-a pus accent pe campanii separate de marketing pentru fiecare brand al trustului de presă.

EVENIMENTUL ZILEI

Scandal sinistru pe marginea mormântului TVR. Televiziunea lui Elvis: faliment şi mizerie

Folosind serviciul de mail intern al televiziunii publice ca pe o tribună electorală, liderii taberelor care se bat pentru putere în TVR se denunţă unii pe alţii: acuzaţii de corupţie, de colaborare cu Securitatea, contracte oneroase. Peste toate se întinde umbra rotunjoară a lui Elwis C. Săftoiu. EVZ a intrat în posesia câtorva dintre cele mai veninoase mesaje pe care liderii de opinie din TVR şi le aruncă unii altora. Fierbe TVR. Înscăunarea lui Claudiu Elwis Săftoiu ca Preşedinte Director General, în loc să liniştească lucrurile, a fost capsa care a detonat butoiul de pulbere. Anunţul disponibilizării a o mie de salariaţi a fost gazul peste foc.

Cristian Sima: CTP ştia de murdăriile colegilor de la Adevărul. Despre Chireac: "A primit peste 1,5 milioane de dolari şi i-a distribuit politicienilor"

Într-un nou mesaj, Cristian Sima vorbeşte şi despre afacerile pe care le-a avut cu Bogdan Chireac. Cel din urmă a intrat în direct la B1 TV, la emisiunea "Sub semnul întrebării", la care au participat Ion Cristoiu, Robert Turcescu, Dan Andronic, Cristian Preda şi Alfred Bulai. Întrebat dacă a avut relaţii de afaceri cu Sima, Chireac a fost foarte evaziv, a dat un răspuns cu jumătate de gură şi fără să precizeze clar relaţia sa cu brokerul. "Cristian Tudor Popescu mă compară cu un Vântu avortat. E adevărat, eu nu am furat niciun ban, i-am pierdut şi nu 300 de milioane, ci doar 4. Crucişătorul Potemkin al presei româneşti a venit însă la Hotnews să-şi ofere serviciile deşi ştia că ipochimenul megaloman, adică eu , sunt acţionar şi finanţator.

Gigi Becali, scutul USL împotriva lui Dan Diaconescu

Liderul PNG promite că îi va apăra de Diaconescu pe Antonescu şi Ponta. PNL decide astăzi dacă Gigi Becali, patronul Stelei, va fi primit în partid şi susţinut la alegerile parlamentare. Misiunea sa, aşa cum şi-o înţelege Becali, este aceea de a-l placa pe preşedintele PP-DD Dan Diaconescu. "USL nu va avea decât de câştigat pentru că Diaconescu va fi cel de care mă voi preocupa eu", a promis el. Într-adevăr, dacă Diaconescu se va dovedi dificil de gestionat, strategic ar fi mai bine ca de el să se ocupe un personaj de acelaşi calibru şi nu Ponta, căruia liderul PPDD vrea să-i facă concurenţă inclusiv în colegiul de deputat din Gorj. Becali va primi un colegiu în sectorul 6, "în Ghencea", după propriile sale spuse, şi jură că va câştiga cu 102%.

Ion Cristoiu a pus pariu că Băsescu va fi suspendat din nou înainte de alegeri

În emisiunea lui Robert Turcescu, duminică seara, maestrul Ion Cristoiu a aruncat o provocare invitaţilor. Va fi sau nu preşedintele Băsescu din nou suspendat? Teoria lui Ion Cristoiu este următoarea: Dacă pe data de 27 octombrie Traian Băsescu iese şi critică guvernarea Ponta, înseamnă că preşedintele are informaţii despre strategia USL şi că va urma o nouă suspendare. Maestrul a pus şi pariu că Traian Băsescu va fi suspendat a doua oară, aducând aminte că a susţinut aceeaşi idee şi înaintea suspendării din iunie. Prim-vicepreşedintele PDL Cristian Preda, prezent în emisiune, a găsit de bun augur alegerea preşedintelui Traian Băsescu de a nu mai comenta faptele premierului Victor Ponta sau ale întregului guvern. Democrat liberalul a susţinut că şeful statului a făcut o alegere foarte înţeleaptă atunci când a decis să nu "acutizeze" conflictul cu primul ministru.

JURNALUL NATIONAL

Cristian Sima: Am fost ameninţat că voi împărţi o celulă cu Băsescu dacă nu vând acţiunile din presă

Cristian Sima a declarat că i s-a cerut să vândă Hotnews cu ameninţarea că va împărţi o celulă în închisoare cu preşedintele Băsescu şi că nu ar mai fi căutat acum de nimeni dacă nu ar fi relatat discuţiile cu Hrebenciuc şi Predoiu, deoarece "lucrurile astea trebuie făcute în culise", scrie Mediafax. Acesta a afirmat că a primit ameninţări prin telefon, de pe numere ascunse, pentru a vinde participaţia deţinută la Hotnews.

Jaf de milioane la RAAN. Valoarea unei investiţii s-a dublat din 2009 până în 2012, de la 163 la 341 de milioane de lei

"Statul este un administrator prost", spune o vorbă celebră în lumea afacerilor. Iar sectorul energetic de stat este plin de astfel de "performanţe" de neegalat. Un astfel de exemplu este Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN). Societatea produce apă grea pentru reactoarele de la Cernavodă şi asigură încălzirea în municipiul Drobeta Turnu-Severin. Compania primeşte subvenţii grase din partea statului, însă asta nu o împiedică să producă datorii pe bandă rulantă şi nici să îşi bată joc de banul public. Corpul de Control al Ministerului Economiei a descoperit cum o astfel de investiţie - "instalaţie de evacuare în şlam dens a zgurii şi cenuşii" - şi-a dublat valoarea în trei ani de la adjudecarea licitaţiei.

Depozite în ţară vs depozite în străinătate

Pentru românii angajaţi în străinătate, pentru cei care derulează afaceri în afara graniţelor sau care studiază într-una dintre ţările Uniunii Europene, atitudinea faţă de economisire nu ar trebui să se modifice. Pot deschide conturi de depozite în orice stat membru din UE, fără a fi nevoiţi să menţină legătura cu o banca din ţara de origine. Sigur, această opţiune este valabilă şi pentru românii care nu se încadrează în niciuna dintre categoriile enumerate, însă vor pur şi simplu să obţină randamente mai bune. Alegerea rămâne la latitudinea fiecăruia.

FMI avertizează: Creşterea economică la nivel mondial încetineşte

Miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din întreaga lume, reuniţi la Tokio în cadrul adunării anuale a Fondului Monetar Internaţional, au adoptat o listă de politici menită a rezolva criza datoriilor din Europa şi Statele Unite. Totodată, ei s-au angajat să analizeze progresele înregistrate după şase luni în contextul în care încearcă să impulsioneze relansarea economică, informează Agerpres. Agenda de politică globală, care cuprinde 10 pagini, rezumă în mare parte o serie de măsuri plănuite anterior, cum ar fi crearea unui program al Băncii Centrale Europene de achiziţii de obligaţiuni şi rezolvarea aşa-numitului "vârf fiscal" ("fiscal cliff") din SUA care presupune reduceri automate de cheltuieli şi majorări de taxe ce ar urma să intre în vigoare la începutul anului viitor dacă Congresul nu va acţiona.

NATIONAL

Tariceanu, premierul lui Basescu

In politica aparentele inseala. In spatele indiferentei cu care Traian Basescu isi trateaza adversarii de cand a revenit la Cotroceni se ascunde o noua lovitura pe care presedintele a pregatit-o Uniunii Social Liberale. Fortat de liderii occidentali sa coabiteze cu premierul Victor Ponta, presedintele si-a respectat angajamentul, evitand orice conflict cu Executivul. La drept vorbind, Basescu nici nu ar avea vreun interes sa intre, in prag de alegeri, intr-o disputa politica, avand in vedere ca viitorul prim-ministru este la mana lui. Planul lui Basescu nu-i este deloc strain lui Calin Popescu Tariceanu, acesta aflandu-l chiar de la presedinte, cu care se pare ca s-a intalnit de vreo doua ori, conform unor surse de la Cotroceni.

Merkel, Barroso si Reding ne dau lectii la noi acasa

Congresul PPE si summit-ul sefilor de stat si de guvern ai PPE care il va acompania vor strange la Bucuresti "crema" popularilor europeni. Gazdele Congresului PPE sunt, in acest an, PDL si UDMR (partide membre ale PPE), iar organizarea evenimentului la Bucuresti este pusa pe seama ajutorului fratesc pe care popularii vor sa-l dea pedelistilor in ajun de alegeri. Motivul: un scor mai mare al PDL poate conserva suprematia PPE in Parlamentul European. Cert este ca oficiali de prima marca ai UE vor fi prezenti la Bucuresti in zilele de 17 si 18 octombrie: Jose Manuel Barroso, Angela Merkel, Wilfried Martens, Viviane Reding etc. La alegerile pentru noua conducere a PPE va candida si Anca Boagiu, careia colegii de partid ii prevad castigarea fara probleme a unui loc de vicepresedinte.

PUTEREA

Ponta a găsit banii de pensii la Sfânta Parascheva

Premierul Victor Ponta a făcut o declaraţie-şoc duminică dimineaţă: nu mai sunt bani pentru spitale, pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru o parte din pensii. Ponta a dat vina pe modul în care a fost făcut bugetul pentru anul 2012 şi a spus că lipsesc resursele financiare pentru ultimele 45 de zile ale anului. Ajuns la Iaşi la Sfânta Parascheva, premierul a revenit asupra declaraţiilor sale şi a precizat că există bani pentru pensii, salarii şi funcţionarea instituţiilor statului. Declaraţiile premierului l-au cuprins şi pe preşedintele Traian Băsescu despre care a spus că dacă ar fi păstrat tăcerea nu ar fi fost suspendat în luna iulie. Ponta a lăsat să se înţeleagă că va continua disputa cu preşedintele asupra subiectului reprezentării României la Bruxelles. Eşecul privatizării Oltchim a fost aruncat de Victor Ponta în spinarea lui Dan Diaconescu, descris ca "pacient de la spitalul 9".

Ialomiţianu îl face mincinos pe premier

Fostul ministru de Finanţe Gheorghe Ialomiţianu a acuzat Guvernul Ponta că a acceptat creşterea preţurilor la energie, deşi exista o soluţie pentru evitarea acestei scumpiri. Ialomiţianu a spus că în cazul Petrom, guvernele Boc şi Ungureanu au amânat creşterea preţurilor la energie, întrucât Fondul Monetar Internaţional şi-a asumat că va discuta cu Petrom să de posibilitatea guvernului să majoreze redevenţa. Gheorghe Ialomiţianu l-a criticat pe premierul Ponta pentru declaraţiile în care spune că Guvernul nu mai are bani pentru ultima parte a anului 2012 pentru funcţionarea spitalelor, a Ministerului Administraţiei şi Internelor şi plata pensiilor, întrucât PDL nu a prevăzut bani în bugetul pentru ultimele 45 de zile ale anului. Ialomiţianu a prezentat cifre conform cărora sunt bani la buget, întrucât au fost încasări mai mari în anul 2012.

Într-o scrisoare, Lucia Hossu-Longin stigmatizează un membru CA al Televiziunii Române: Valentin Nicolau este un câine turbat

Într-o scrisoare remisă redacţiei PUTEREA, celebra realizatoare tv Lucia Hossu-Longin îl acuză pe Valentin Nicolau, ex-preşedintelui TVR, actual membru în noul CA, că a furat, a escrocat, a comis fraude financiare şi se comportă ca un animal. Lucia Hossu-Longin îl invită pe Valentin Nicolau să spună românilor care plătesc taxa tv cât a fost şpaga pe care a luat-o împreună cu Ada Rosetti pentru filmele de proastă calitate cumpărate de la compania americană Universal. Nicolau mai este acuzat şi de promovări acordate unor domnişoare după ce acestea au trecut prin patul membrului CA al TVR. Mai jos, vă oferim integral această scrisoare fulminantă, care arată mizeria din televiziunea publică.

ROMANIA LIBERA

Deficit. De încă 3,5 miliarde lei are nevoie bugetul statului pentru ultima parte a anului. Statul a rămas fără bani

Victor Ponta a ieşit la rampă cu o declaraţie surprinzătoare: Guvernul mai poate plăti salariile şi pensiile şi mai poate asigura funcţionarea instituţiilor, pe ultimele 45 de zile ale lui 2012, doar dacă va tăia din altă parte, motivând că fosta putere a construit un buget pe 10 luni în loc de 12. Realitatea, însă, este cu totul alta: în raport cu realizările, proiecţia bugetară pe anul în curs a păcătuit numai prin optimism. În 2012, nici încasările din privatizări, nici absorbţia fondurilor europene, nici dinamica exporturilor ori veniturile din accize nu s-au potrivit estimărilor, dar cheltuielile au urcat, pe fondul majorării pensiilor şi salariilor. Concluzia? Circa 3,5 miliarde lei nu s-au prezentat la apelul Guvernului Ponta.

CCR: În politica externă, Guvernul execută, preşedintele decide

Curtea Constituţională a dat publicităţii la sfârşitul săptămânii trecute motivaţia deciziei din 26 septembrie care dădea câştig de cauză preşedintelui în disputa cu Guvernul privind reprezentarea României la Consiliul European. CCR recunoaşte caracterul "semiprezidenţial" al regimului politic din România şi subliniază explicit rolul de subordonare pe care Guvernul îl are în raport cu preşedintele în politica externă. Curtea a reţinut, în esenţă, că regimul politic consacrat de Constituţie trebuie să fie calificat ca fiind unul semiprezidenţial şi că, potrivit articolului 80 alineat (1) din Constituţie, preşedintele României reprezintă statul român, ceea ce înseamnă că în planul politicii externe conduce şi angajează statul.

ZIARUL FINANCIAR

Nu-l faceţi prost pe Dăianu. A fost doar naiv. A vrut să câştige mai mult şi a pierdut. Din păcate, intrarea lui în showbiz îi îngroapă toată reputaţia de economist

Daniel Dăianu a vrut să câştige mai mult decât dobânda bancară şi a pierdut. Nimic nou. Nimic ilegal. Problema este, însă, că a devenit personaj de telenovelă prin apariţiile publice în care îşi justifică încrederea avută în Cristian Sima. Ce spune lumea acum? "Dacă Dăianu, care a fost ministru de finanţe, deci le ştie cu banii, a pierdut, îţi dai seama ce prost e?" Din dorinţa de a aduce clarificări şi justificări, Daniel Dăianu îşi face rău nu numai lui, ci şi unei întregi bresle de economişti. Când îi văd la televizor pe economişti, pe bancheri, pe miniştrii de finanţe, oamenii îi respectă şi îi consideră profesionişti, care ştiu ce vorbesc şi nu dau toată ziua din gură, ca Becali, Prigoană sau Dan Diaconescu. Dintr-o dată, când află că Dăianu a pierdut bani, că a fost la fel de fraier ca oricare alt om obişnuit, atunci se schimbă toată percepţia. Dintr-o dată Becali sau Dan Diaconescu sunt mai de încredere decât profesorul de economie Daniel Dăianu, care vorbea doct despre curs, inflaţie, creştere economică, Uniunea Europeană, FMI.

Cazul Sima: investiţia prin brokeri neautorizaţi este ca şi cum ai arunca bani într-un canal

Piaţa de capital iese cu imaginea puternic şifonată din acest scandal, chiar dacă nici CNVM, nici Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi nici brokerii locali nu au o responsabilitate directă în cazul Sima. Cazul brokerului fugar Cristian Sima aduce în prim - plan o problemă importan­tă legată de investiţiile pe pieţele de capital interna­ţio­nale, în contextul în care în ultimii ani au apărut zeci de firme care se promovează ca brokeri şi spun că oferă servicii de tranzacţionare pe pieţele externe.

Putea fi evitat cazul Sima printr-o supraveghere mai atentă din partea CNVM? Cât sunt de protejaţi investitorii? Cum poate fi verificată o firmă de brokeraj? Care sunt efectele asupra imaginii pieţei de capital?

Cazul brokerului fugar Cristian Sima aduce în prim-plan o problemă importantă legată de investiţiile pe pieţele de capital internaţionale, în contextul în care în ultimii ani au apărut zeci de firme care se promovează ca brokeri şi spun că oferă servicii de tranzacţionare pe pieţele externe. Una dintre problemele care ies la suprafaţă din cazul Sima este că multe dintre firmele care oferă servicii de tranzacţionare pe pieţele internaţionale nu se supun reglementărilor şi nu sunt supravegheate de nicio autoritate, cum este şi cazul firmei WBS Holding, astfel că investitorii care apelează la astfel de firme nu sunt protejaţi şi nu au cui se adresa atunci când sesizează nereguli sau când cei care le administrează banii dispar dintr-o dată cu tot cu banii lor.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb