REVISTA PRESEI 15.12.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 15 decembrie 2011

ADEVARUL

Consultări cu nervi la Cotroceni

Preşedintele PSD, Victor Ponta, nu s-a limitat la calificativul "grosolan" în descrierea pe care i-a făcut-o preşedintelui la finalul discuţiilor, adăugând "nervos", "plictisit", "iresponsabil". "Eu vreau să fiu corect, chiar dacă domnul Băsescu azi a fost chiar mai grosolan şi mai, cum să spun, mai iresponsabil decât e de obicei. Asta a fost impresia mea, dar eu sunt corect chiar şi cu cei incorecţi", a comentat Victor Ponta, după întâlnirea cu şeful statului, dedicată Acordului propus de liderii Uniunii Europene. La întâlnirea presa nu a avut acces nici măcar pentru oportunităţi de imagini, rămânând în aşteptare, în frig, până la final. De altfel, "gazda" nu a fost mai "prietenoasă", potrivit unor surse participante, nici cu liderii Opoziţiei. Şeful statului ar fi refuzat să le strângă mâna lui Victor Ponta şi lui Crin Antonescu, în debutul dialogului tensionat.

Ben Bernanke: Fed nu are intenţia sau autoritatea de a salva Europa

Preşedintele Federal Reserve (Fed) Ben Bernanke a spus ieri senatorilor republicani că Fed nu poate şi nu va oferi fonduri pentru a salva băncile europene sau statele membre, au declarat parlamentarii în urma întâlnirii. "Suntem cu toţii îngrijoraţi, va ajunge contribuabilul american să plătească pentru salvarea statelor europene şi a băncilor", a declarat senatorul Lindsey Graham după întâlnirea cu preşedintele Fed. "El a spus NU, Fed nu are intenţia sau autoritatea de a face acest lucru", a mai spus Graham. De asemenea, senatorul Bob Corker, un republican din Tennessee, a declarat că Bernanke a spus foarte clar în spatele uşilor închise că banca centrală nu intenţionează să salveze instituţiile financiare europene.

Olanda, a doua recesiune în trei ani

Olanda a devenit prima economie mare din UE care admite că se va confrunta cu scăderea Produsului Intern Brut în 2012. Statul olandez va încheia anul 2011 cu o creştere de 1,5% a Produsului Intern Brut, însă veştile îi lasă reci pe oficiali şi pe economişti deopotrivă. Olanda a înregistrat o contracţie economică de 0,3% din PIB în cel de-al treilea trimestru al anului, iar trendul descendent va continua până la sfârşitul acestui an. Astfel, începutul lui 2012 va însemna reintrarea Olandei în recesiune din punct de vedere tehnic (două trimestre consecutive de scăderi ale PIB). Săptămâna trecută, banca centrală a statului a avertizat că "nu există niciun motiv să presupunem că economia a revenit la creştere" în intervalul octombrie - decembrie.

Criza euro compromite valutele est-europene

Economiile est-europene încă nu au simţit cu adevărat efectele crizei care ameninţă să arunce UE iar în recesiune, însă consecinţele vor fi din ce în ce mai vizibile anul viitor, avertizează economiştii grupului Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană. În ghidul de investiţii pentru 2012, aceştia îşi sfătuiesc clienţii să parieze pe deprecierea monedelor est-europene, care vor fi afectate de criza euro. Nemţii invocă exemplul zlotului polonez şi al forintului maghiar care, în trecut, au dovedit că pierd din valoare mai rapid decât o face moneda euro în perioade de stres în Europa. Totodată, economiştii Deutsche Bank recomandă şi pariuri pe aprecierea şechelului israelian şi a randului sud-african, care au tendinţa să evolueze invers faţă de Europa. În contextul problemelor din blocul comunitar şi a volatilităţii pieţelor, investitorii ar trebui să se reorienteze către active denomitate în dolari americani, yeni japonezi sau lire sterline, spun aceştia.

Euro se prăbuşeşte! Pentru prima dată de la începutul anului, cursul monedei unice scade sub 1,3 dolari

Moneda unică europeană s-a depreciat puternic astăzi, după ce temerile investitorilor privind viitorul uniunii monetare şi al euro s-au înteţit. Costurile de împrumut ale Italiei au atins un nou record, iar pieţele rămân reticente faţă de planul de salvare al zonei euro. Cursul monedei unice europene a scăzut astăzi sub pragul psihologic de 1,3 dolari pentru prima dată de la 12 ianuarie, în contextul temerilor că summitul de la sfârşitul săptămânii trecute nu s-a finalizat cu o înţelgere suficient de puternică pentru stabilizarea zonei euro. Euro a ajuns până la 1,2994 dolari, după nivelul minim de 1,3037 dolari atins marţi seară. Investitorii se aşteaptă la alte deprecieri ale monedei unice, având în vedere că liderii europeni nu au făcut alţi paşi pentru soluţionarea crizei.

Criza euro apropie Olanda de Germania

Când este vorba de gestionarea crizei datoriilor suverane, Olanda susţine politicile germane. "Olandezii sunt, deseori un sprijin pentru Germania şi, în consecinţă, joacă un rol mult mai important decât ar fi justificat de puterea lor economică", a declarat Sylvester Eijffinger, profesor de economie financiară la Universitatea din Tilburg. Acest fapt este un lucru bun pentru Germania pentru că "aceasta nu doreşte să fie acuzată de politici unilaterale", a declarat acesta, citat de Bloomberg.

Cu ce se alege statul din gaura neagră a huilei

Statul român va recupera doar 160 de milioane de euro din datoriile istorice de 1,2 miliarde de euro pe care le are Compania Naţională a Huilei la buget. După mai mulţi ani în care Compania Naţională a Huilei (CNH) a fost cap de listă în topul celor mai mari datornici la stat, Guvernul face în sfârşit ceva concret pentru a rezolva problema datoriilor istorice, care au ajuns în acest moment la 1,2 miliarde de euro. Practic, cele şapte mine de huilă din Valea Jiului vor fi separate: trei dintre ele, considerate neviabile, vor fi închise până în 2018 şi vor primi în continuare ajutoare de stat conform legislaţiei europene, iar patru dintre ele îşi vor continua activitatea.

Alarmă de fraudă: CEC a blocat cardurile

O posibilă breşă de securitate la un procesator european de plăţi a condus la dezvăluirea unor informaţii legate de tranzacţiile efectuate cu unele carduri bancare, a anunţat ieri Asociaţia Română a Băncilor (ARB). Posibila fraudă ar fi afectat cardurile emise de mai multe bănci din România, iar numărul vehiculat este de câteva zeci de mii de unităţi. CEC Bank a anunţat ieri că a blocat mai multe carduri, urmând să emită unele noi, fără costuri pentru clienţi. Banca nu a oferit însă date privind numărul de carduri blocate.

CURENTUL

USL a oferit din nou doar circ în dealul Cotrocenilor

Cum era de aşteptat, USL nu a făcut decât să pună la cale un nou spectacol de circ grotesc. Nimic concret legat de o dezbatere reală vizavi de noilor politici fiscale care se plămădesc în aceste vremuri în Europa. Fie că este vorba despre suficienţă dar de rea intenţie, artizanii USL - Ponta şi Crinuţ - au venit să facă scandal la consultările de ieri de la Palatul Prezidenţial. Supăraţi maxim că preşedintele nu a permis prezenţa presei la consultări, cei trei "muschetari" stângişti au ieşit în uşa Cotrocenilor cu tot soiul de lamentări potrivit cărora Băsescu a fost "grosolan" cu ei, că le-a vorbit urât şi nici măcar nu le-a strâns mâna.

Băsescu: Politicienii trebuie să satisfacă piaţa, nu electoratul

Datoriilor statelor vin din creşterile nesustenabile de salarii, pensii, ajutoare sociale. "A apărut cel mai mare politician al lumii. Spre dezamăgirea multora el nu se numeşte nici Obama, nici Merkel, nici Sarkozy, nici Băsescu, nici Papandreou. Numele acestui politician este < piaţa >", a declarat preşedintele Traian Băsescu, prezent la evenimentul de lansare a Raportului de Competitivitate al AmCham. Şeful statului a explicat că în ultima perioadă nu a mai auzit niciun politician referindu-se la electorat, ci "toţi încearcă să satisfacă piaţa". "Piaţa ne-a pus pe toţi cu spatele la zid, cel puţin în Europa, şi ne cere mai mult decât putem da", a apreciat Traian Băsescu.

CURIERUL NATIONAL

Guvernul a decis majorarea salariului minim de la 670 la 700 lei

Guvernul a decis, ieri, majorarea salariului minim brut pe ţară cu 30 lei, de la 670 lei la 700 lei, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale. Potrivit unui analize a Ministerului Muncii, peste 125.000 de bugetari şi aproape 665.000 de angajaţi din privat vor beneficia anul viitor de majorarea salariului minim. Pentru anul 2012, durata medie lunară a timpului de muncă este de 169,333 ore, ceea ce înseamnă că pentru acest program complet de lucru, salariul de bază minim brut pe ţară de 700 lei lunar reprezintă 4,13 lei pe oră. Din ianuarie 2011, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este de 670 de lei lunar pentru un program complet de lucru de 170 ore în medie pe lună.

Ponta: USL propune Guvern de tehnocraţi, Băsescu nu respinge ideea

Liderul USL Victor Ponta a precizat că la întâlnirea cu şeful statului opoziţia a propus învestirea unui Guvern format din tehnocraţi care să pregătească legislaţia electorală şi alegeri corecte, iar Traian Băsescu "nu a respins ideea", dar "a spus că nu poate să îl demită pe Boc", informează Mediafax. "Domnul preşedinte (Traian Băsescu - n.r.) a spus că nu respinge deloc această idee (a Guvernului de tehnocraţi - n.r.), dar că, sigur, sunt necesare discuţii între actuala majoritate şi noi, cei din opoziţie. Noi vom vota un Guvern de tehnocraţi cu acest mandat, un mandat de implementare a măsurilor de guvernanţă bugetară, de adoptare a legii electorale prin care să alegem prin vot uninominal 300 de parlamentari şi să organizeze alegeri corecte", a spus Ponta.

Bundesbank: Ideea revenirii la marcă este "absurdă"

Ideea revenirii Germaniei la marcă, propusă de unii germani din cauza crizei din zona euro, este "absurdă", consideră preşedintele Bundesbank, Jens Weidmann, glumind că banca centrală nu are tiparniţă de bani la subsol pentru o astfel de variantă, scrie AFP. "Lucrăm să ne asigurăm că acest scenariu nu devine realitate. Colaborăm cu Banca Centrală Europeană la scenariul unui euro solid", a declarat Weidmann. Şeful Bundesbank a participat miercuri la o ceremonie organizată la Ministerul de Finanţe de la Berlin pentru celebrarea a 10 ani de la introducerea euro în ianuarie 2002.

EVENIMENTUL ZILEI

Băsescu atacă dur băncile, demagogia şi pe unii investitori

O eventuală decizie a creditorilor străini de la noi de a-şi retrage capitalurile din România este "riscul maxim" cu care ne vom confrunta în 2012, a declarat ieri preşedintele Traian Băsescu. Pe lângă provocarea din partea băncilor, există cea a crizei datoriilor suverane, a spus şeful statului, în conferinţa de lansare a Raportului de Competitivitate realizat de AmCham România. Liderii europeni trebuie să ajungă la un armistiţiu cu "piaţa", pentru o perioadă de cel puţin trei-cinci ani. Pe lângă bănci, corupţie, demagogia politicienilor, şi problema investitorilor străini sau a domeniilor în care România poate fi competitivă au fost teme abordate de Traian Băsescu în discursul său.

Ion Cristoiu îl devansează pe Mihai Gâdea, Banciu la egalitate cu Badea

Emisiunea "Ultimul cuvânt" de pe B1 TV, moderată de Ion Cristoiu, s-a clasat, marti seară, peste "Sinteza zilei", moderată de Mihai Gâdea la Antena 3. "Lumea lui Banciu" s-a aflat la egalitate cu "În gura presei" a lui Mircea Badea. În intervalul orar 22.00 - 22.54, pe segmentul de public comercial 18 - 49 de ani, B1 TV a înregistrat o cotă medie de piaţă de 2.3%, timp în care Antena 3 obţinea un share de 1.9%, potrivit datelor furnizate de GFK România. Tot marţi, "Lumea lui Banciu" s-a aflat la egalitate cu "În gura presei" a lui Mircea Badea, pe intervalul în care cele două producţii s-au intersectat. Astfel, între 23.19 - 23.54, B1 TV şi Antena 3 au avut ambele un share mediu de 4.1% pe publicul 18-49 de ani, lăsând Realitatea TV mult în urmă, cu o cotă de piaţă de 1.4%.

Operaţiunea "bani pentru partid", faza de un milion de euro

Oligarhii care au finanţat ilegal campaniile electorale urmează a fi trimişi în judecată după ce au fost de acord să "cumpere" viitoare posturi cheie din domeniul energetic. Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, era bine conectat în PSD, dar şi în mediul de afaceri, având legături strânse cu oameni precum Ioan Niculae sau Sorin Ovidiu Vîntu. O dovedeşte o anchetă DNA: Gheorghe Bunea Stancu i-a oferit magnatului Ioan Niculae "şansa" de a cotiza la campania electorală prezi­denţială a lui Mircea Geoană, promiţându-i, la schimb, că-şi va putea numi oameni de încredere în fruntea Transgaz şi Romgaz. Companiile lui Niculae, între care Interagro, sunt mari consumatori de gaz metan.

JURNALUL NATIONAL

Băsescu s-a luat de "marele licurici". Preşedintele a luat la ţintă marile companii pentru "corupţia de import" din România

Sectorul privat este la fel de corupt ca Guvernul sau administraţia şi trebuie să iasă din ipocrizie şi să-şi asume asta, a tunat ieri preşedintele Traian Băsescu la lansarea Raportului privind competitivitatea Ro­mâ­niei, realizat de AmCham - Camera de Comerţ Americană din România. Ford, Nokia, marile companii de consultanţă şi băncile străine au fost mitraliate verbal rând pe rând, în vre­me ce investiţia Renault a fost lăudată. Ford s-a angajat să producă 300.000 de automobile pe an şi face doar 20.000 de minivanuri, a exemplificat Băsescu, care a amintit şi de plecarea Nokia de la Jucu. Potrivit contractului de privatizare, Ford trebuia să realizeze în acest an 250.000 de maşini, iar din 2012, producţia ar trebui să crească la 300.000 de unităţi şi 350.000 de motoare.

Miliardarul Prohorov, contracandidatul lui Putin vrea să cumpere ziarul critic Kommersant, după demiterea redactorului şef

Miliardarul Mihail Prohorov, care a anunţat că va candida în alegerile prezidenţiale din Rusia cu o platformă liberală, şi-a lansat campania afirmând că vrea să achiziţioneze, de la magnatul rival Alişer Usmanov, grupul care editează cotidianul Kommersant, relatează Financial Times în ediţia electronică. Oferta intervine după ce redactorul-şef al săptămânalului Kommersant Maksim Kovalski şi preşedintele grupului de presă Kommersant-Holding, Andrei Galiev au fost demişi pentru că au publicat articole considerate ofensatoare la adresa premierului Vladimir Putin, în cadrul unei investigaţii jurnalistice asupra unor presupuse fraude masive în alegerile legislative de la începutul lunii.

Hong Kong a detronat SUA şi ocupă primul loc în topul celor mai dezvoltate pieţe financiare

Hong Kong este cea mai dezvoltată piaţă financiară din lume, potrivit unui raport al Forumului Economic Mondial (FEM), detronând SUA, care se situează acum pe locul doi şi Marea Britanie care ocupă al treilea loc. "Ascensiunea Hong Kongului pe primul loc este un eveniment de referinţă", a declarat reprezentantul FEM, Kevin Steinberg, adăugând că este pentru prima dată când SUA sau Marea Britanie nu se află pe primul loc. Ascensiunea Hong Kongului este pusă pe seama succesului sistemelor financiare non-bancare precum asigurările sau fondurile de investiţii. Singapore ocupă în prezent locul patru în top, fiind urmată de Australia, Canada, Olanda, Japonia, Elveţia şi Norvegia. (D.R.)

NATIONAL

Basescu, catre USL-isti: Bine, smecherilor, dati-l voi jos pe Boc!

Traian Basescu a dat din nou peste cap Opozitia, fiind de acord cu un guvern de tehnocrati. Cu o conditie: USL sa-l matraseasca pe premierul Boc. Ferm convinsi ca vor fi refuzati si vor avea de ce sa tune si fulgere in urmatoarele zile pe micile ecrane, Victor Ponta si Crin Antonescu au avut o surpriza de proportii: Basescu le-a acceptat guvernul tehnocrat propus la misto. Nu pe degeaba insa, ci in schimbul debarcarii lui Boc de catre USL. Situatia a fost confirmata public de Victor Ponta, care a declarat, ulterior, ca Traian Basescu "nu respinge" ideea unui guvern format din tehnocrati, dar le-a spus ca el "nu poate sa-l demita pe Boc" si a cerut USL-ului "sa-i dea decretul care permite acest lucru". Ceea ce inseamna ca Basescu invita Opozitia sa-si treaca o motiune de cenzura.

Dan Diaconescu le da in bobi pedelistilor si uselistilor

De cand cu pretentiile de mare politician, Dan Diaconescu a dat si el in boala predictiilor politice. Concomitent cu proorocirea propriei victorii, Diaconescu lanseaza tot felul de legende despre adversari. Gen Traian Basescu este "servil" fata de "ciocoii din Occident", Victor Ponta este inrudit cu seful SRI, George Maior, iar USL si PDL tin de fapt aproape unul de altul: "USL + PDL = Love". Concluzia trasa de Dan Diaconescu: Romania "nu prea mai are" partid de stanga de cand cu USL-ul, oamenii nu mai au incredere in PSD si s-ar putea sa nu si-l "doreasca" nici pe Crin Antonescu, prin urmare drumul este liber pentru PPDD, partid al carui viitor i se releva doar in culori roz-bombon.

Nemtii pariaza pe caderea leului

Analistii bancii germane Deutsche Bank sfatuiesc investitorii sa parieze pe deprecierea monedelor din Europa de Est. Bancherii Deutsche Bank sustin ca investitorii care vor sa-si plaseze banii in monedele tarilor est-europene (Polonia, Ungaria, Romania), o pot face, insa pe termen scurt. Asa-numitele plasamente la termene fixe, pe o valoare estimata, pot deveni profitabile pentru cei care "pariaza" pe un zlot, un forint sau un leu depreciate in iunie sau decembrie 2012, de exemplu. De asemenea, analistii bancii germane sustin ca, prin aceeasi metoda, se poate "paria" si pe aprecierea shekelului israelian sau a randului sud-african, cu posibilitati de castig aproape sigur.

PUTEREA

Ialomiţianu: România risca încetarea de plăţi

România ar fi intrat în incapacitate de plată dacă nu mergea pe consolidare fiscală, a declarat Gheorghe Ialomiţianu, ministrul finanţelor publice. "În momentul de faţă, toate ţările merg pe consolidare fiscală, pentru că, dacă nu ai consolidare fiscală, se înregistrează un derapaj. Dacă nu mergeam pe consolidare fiscală, România risca să intre în incapacitate de plată. Am mers cu un buget realist, pentru că trebuie să ai o corelaţie între deficit şi modul de finanţare. Vedeţi că ţări ca Germania, Italia, Spania întâmpină greutăţi privind finanţarea. (...) Acest buget este construit pe legile în vigoare.

"Pacheţele" de un miliard de euro

Pachetele minoritare de acţiuni Transgaz, Romgaz, Transelectrica, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica urmează să fie vândute pe bursă. Acestea sunt estimate la un miliard de euro, iar mai mulţi investitori străini au cumpărat deja caietele de sarcini, a declarat Florin Laurenţiu Vlădan, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI). "Vor fi privatizate pachete de 10-15% din Transgaz, Romgaz, Transelectrica, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, şi care la ora actuală sunt estimate la o sumă totală de un miliard de euro", a precizat şeful OPSPI, citat de Agerpres. Potrivit lui Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital, statul ar putea atrage încă 300 de milioane de euro la privatizarea companiilor pe bursă, prin liberalizarea pieţei de capital.

Amendă de 100.000 lei pentru RCS&RDS

CNA a aplicat, ieri, o amendă-record de 100.000 de lei companiei de telecomunicaţii RCS&RDS, pentru că a scos din grilă, în Arad, televiziunea regională West TV, un post care este obligatoriu pentru operatorii de cablu, potrivit principiului "must carry". Membrii CNA au considerat că situaţia scoaterii West TV din grila RCS&RDS în Arad este foarte gravă. Ei au ţinut cont şi de faptul că operatorul de cablu RCS&RDS a mai fost atenţionat de CNA şi pentru scoaterea din grilă a televiziunilor Naţional 24 Plus şi Gsp TV.

Planul Rusiei de a torpila relaţiile dintre SUA şi Europa

Americanii au aruncat o nouă teorie pe piaţă.Tensiunile dintre Rusia şi Statele Unite au escaladat în ultima lună, însă Moscova nu urmăreşte ruperea relaţiilor cu Washington, ci pe cele dintre SUA şi Europa, potrivit unei analize a agenţiei Stratfor. Agenţia susţine că strategia Moscovei implică utilizarea crizelor cu SUA pentru a crea incertitudine în Europa Centrală cu scopul de a creşte percepţia europenilor că americanii au forţat Rusia să acţioneze în modul în care acţionează.

China îi provoacă pe americani

China ia în calcul trimiterea unor nave militare în porturile insulelor Seychelles, aflate în largul coastei de est a Africii, în apele Oceanului Indian, relatează "Wall Street Journal". Potrivit unor informaţii oficiale din partea ambelor state, navele chineze ar urma să folosească porturile din Seychelles pentru alimentare şi ancorare, în schimbul participării la operaţiunile împotriva piraţilor din regiune. Astfel, navele chineze ar putea să acosteze în acelaşi port de unde Statele Unite îşi lansează dronele care survolează Orientul Mijlociu.

ROMANIA LIBERA

Propaganda TV. De ce-şi fac politicienii televiziuni

În România există, în total, 810 posturi de televiziune, locale sau naţionale, care au primit licenţe de la CNA. Partidele s-au pregătit şi mediatic pentru alegerile de anul viitor. Din cele 52 de licenţe de televiziune acordate de CNA în 2011, majoritatea aparţin unor companii finanţate, pe faţă sau ocult, de oameni politici locali, care luptă în 2012 pentru mize electorale importante.

CIA, eşec după eşec în faţa Iranului

Spionaj. Iranul se declară stăpân pe Sentinel, drona americană capturată. Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a pierdut o dronă invizibilă tip RQ-170 Sentinel, care supraveghea teritoriul iranian, la scurt timp după deconspirarea reţelei CIA din Beirut. SUA întâmpină dificultăţi din ce în ce mai mari în efortul de a ţine sub observaţie programul nuclear iranian şi activităţile formaţiunii teroriste Hezbollah, finanţată de regimul de la Teheran. Iranul a exclus ieri orice posibilitate de restituire a dronei-spion americane, ultrasecretă, cap­turate la începutul lunii deasupra teritoriului său şi a afirmat că de acum este "proprietatea Republicii Islamice"

Statul a luat de la noi şi i-a dat miliardarului Niculae

Suspiciuni pe piaţa gazelor: o parte din facilităţile de care au beneficiat companiile din grupul InterAgro ar fi limitat accesul populaţiei la gazele din producţie internă, deci mai ieftine. Ioan Niculae este, totodată, anchetat de DNA în dosarul finanţării campaniei lui Mircea Geoană, fiind suspectat că ar fi dorit să influenţeze numirile viitorilor şefi de la Romgaz şi Transgaz. Ioan Niculae, patronul grupului InterAgro, a fost în ultimii cinci ani unul dintre principalii beneficiari ai facilităţilor la achiziţia de gaze naturale pentru combinatele de îngrăşăminte pe care le controlează. În plus, companiile din grup au acumulat datorii restante de peste 350 milioane lei către Romgaz - ceea ce a însemnat o subvenţie mascată suplimentară pentru afacerile private ale afaceristului.

Avem Bibliotecă!

După lupte "seculare" care au durat 22 de ani, astăzi se deschid, în sfârşit, porţile Bibliotecii Naţionale.

Panglica noului edificiu va fi tăiată la ora 13.00 de premierul Emil Boc şi de ministrul Culturii, Kelemen Hunor. Evenimentul semnifică sfârşitul unei perioade îndelungate, iniţiate în 2006, prin care clădirea destinată Bibliotecii Naţionale, la care lucrările fuseseră sistate în 1989, a fost reproiectată, construită şi refuncţionalizată. Lucrările propriu-zise au fost începute în aprilie 2009 şi finalizate la termen, la 30 ­noiembrie 2011.

ZIARUL FINANCIAR

Cea mai mare suspiciune de fraudă din sistemul de carduri: bancherii spun că riscurile sunt minime

Băncile locale se confruntă cu cea mai mare suspiciune de fraudă din sistemul de carduri, conturile mai multor clienţi fiind blocate şi urmează ca "plasticele" să fie reemise împreună cu un nou cod PIN. Ar fi vorba de o jumătate de milion de carduri potenţial afectate, spun surse din piaţă. Banca de stat CEC Bank a confirmat că mai multe carduri emise de bancă au fost compromise la nivelul unei baze de date internaţionale. Banca nu a dorit să facă public numărul cardurilor afectate, dar surse din piaţă spun că ar fi vorba de 17.000 de carduri potenţial afectate. "Menţionăm că atacul nu a vizat doar cardurile CEC Bank şi nu se datorează eventualelor vulnerabilităţi ale sistemului operat de bancă. Disponibilităţile băneşti ale clienţilor sunt în siguranţă", au spus reprezentanţii CEC.

Pariul de 55 mil. euro pierdut de Tnuva la Popeşti-Leordeni. Cum se retrage pe tăcute încă un investitor din România

Primăria din Popeşti - Leordeni dă câteva informaţii. "Conducerea Tnuva l-a înştiinţat vineri 09.12.2011 pe domnul primar Grigore Trache în legătură cu decizia de a închide fabrica din Popeşti-Leordeni. Decizia închiderii fabricii Tnuva s-a luat după cum au susţinut membrii conducerii din cauza faptului că nu şi-au atins targetul propus. Despre ce target este vorba însă nu ştim. Ce ştim este faptul că singura fabrică pe care au construit-o cei de la Tnuva în afara Israelului este cea de la Popeşti-Leordeni", a spus Ivanca Petre, reprezentanta cabinetului primarului din Popeşti-Leordeni.

Brokerii spun că investitorii tranzacţionează doar pentru a-şi aranja portofoliile înainte de finalul de an

Bursa de la Bucureşti a scăzut miercuri uşor, cu 0,52%, în linie cu evoluţia burselor externe, într-o piaţă apatică în care acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au coborât cu 0,48% şi s-au apropiat din nou de preţul minim atins de la listare.

Comisia Europeană deblochează fondurile europene. Facturi de peste 1 mld. euro vor fi decontate

Comisia Europeană va anunţa astăzi deblocarea fondurilor europene pe Programul Operaţional Regional (POR), urmând ca pe celelalte programe procedura de rambursare a cheltuielilor eligibile să fie reluată până la finele anului. Deblocarea fondurilor oferă perspectiva unui început de an bun în privinţa atragerii fondurilor UE, aflate acum la un nivel foarte jos - sub 4% din totalul fondurilor structurale nerambursabile de 19,7 mld. euro - în situaţia în care, pe fundalul scumpirii creditelor, banii nerambursabili de la Uniunea Europeană ar putea fi una dintre sursele sigure şi ieftine de finanţare a investiţiilor şi a afacerilor.

Românii au cumpărat limuzine de lux de peste 1,2 milioane de euro pe final de an

Piaţa automobilelor de superlux a înregistrat un adevărat "boom" în ultimul trimestru al acestui an cu trei automobile livrate în valoare totală de peste 1,2 milioane de euro. Cu doar trei maşini piaţa de superlux atinge o valoare comparabilă cu cea înregistrată în cazul în care s-ar vinde 100 de automobile Dacia. Cel mai scump model vândut pe final de an a fost un Maybach 57S în valoare de 500.000 de euro, livrat de Mercedes-Benz România, urmat de un Rolls Royce Phantom de peste 400.000 de euro şi un Ghost de aproximativ 300.000 de euro.

Un membru al CA al BNR câştigă 3.200 euro/lună net

Un membru al Consilului de Administraţie al Băncii Naţionale (BNR) câştigă pe an din această funcţie 163.388 lei net (38.000 de euro pe an, respectiv, 3.200 euro/lună). Această sumă apare "din greşeală" în declaraţia de interese a profesorului universitar doctor Marin Dinu, care a fost ales membru al CA al BNR în 2009. În declaraţia de avere publicată pe site-ul BNR, suma este ştearsă, având în vedere că cei din Banca Naţională nu fac publice veniturile încasate din poziţiile ocupate în BNR. În declaraţia de interese apare însă venitul încasat în calitate de membru al CA al BNR.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb