REVISTA PRESEI 15.12.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 15 decembrie 2015

ADEVARUL

Cum se prefac PSD şi PNL că luptă cu plagiatorii din partid

PNL şi PSD au adoptat la finalul săptămânii trecute coduri de integritate pentru candidaţii la alegerile locale şi parlamentare din 2016. Atât Decalogul PNL, cât şi cel al PSD conţin articole referitoare la o minimă moralitate academică. Spre exemplu, liberalii, cei care au ieşit primii cu un Cod de etică, spun că un candidat PNL trebuie "să nu fi fost dovedit prin decizie judecătorească definitivă că a obţinut diplome sau alte titluri prin plagiat". Punctul opt din Codul de etică al social-democraţilor arată că partidul nu-i va susţine pe cei care "au obţinut lucrări, diplome sau alte titluri ştiinţifice prin plagiat sau furt intelectual dovedit prin hotărâre judecătorească". E lesne de remarcat că cele două mari partide au inserat în codurile de integritate sintagma-cheie: "hotărâre judecătorească". De fapt, această precizare le dă liber tuturor celor acuzaţi de plagiat să candideze. Pentru că, în România, furtul de conţinut academic este taxat doar de Comisiile de etică ale Universităţilor.

Universitatea din Bucureşti: Vrem să le retragem titlurile de doctori lui Ponta, Oprea şi Lia Olguţa Vasilescu

Schimbare de reguli în cazul acordării şi retragerii titlurilor de doctor, după ce ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a anunţat că, de la anul, această responsabilitate va cădea practic în mâinile universităţilor. În aceste condiţii, reprezentanţii Universităţii din Bucureşti spun că vor demara procedura de retragere a titlurilor de doctor obţinute în mod fraudulos. Universitatea din Bucureşti va retrage titlurile de doctor ale lui Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Olguţa Vasilescu dacă va exista de la anul procedura legislativă care va permite universităţilor să facă asta. Cel puţin aşa susţine rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, după ce ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a dat de înţeles că din 2016 universităţile ar putea primi responsabilitatea de acordare şi retragere a titlurilor de doctor. Până acum, de acest lucru se ocupa Ministerul Educaţiei.

Cum s-a surpat asfaltul în zona Eroilor, acolo unde se sapă tunelurile de metrou

Infiltraţiile cu apă generate de fisurarea unui puţ special au produs prăbuşirea unui bulevard în centrul Capitalei. Acest gen de dispozitive sunt comune în reţelele subterane ale metroului bucureştean. Metrorex a explicat, la două zile de la incident, care a fost motivul care a condus la surparea asfaltului. Evenimentul grav, care a condus la evacuarea unor imobile din zona bulevardului Eroilor, a avut loc în cursul zilei de sâmbătă, 12 decembrie. Reprezentanţii Metrorex au explicat că incidentul s-a petrecut din cauza rupturii unui puţ de epuisment, o structură amenajată în subteran, pe traseul magistralei funcţionale din zona Eroilor, ca parte a dispozitivului de evacuare a apei din pânza freatică. De vină ar fi fost muncitorii consorţiului Astaldi (Italia) - FCC Construccion (Spania) - Delta ACM (Romania) - AB Construct (România), responsabilii de manevrarea "Sfintei Varvara", cârţita gigantică folosită la perforarea solului, după cum susţin reprezentanţii Primăriei Capitalei.

România se revoltă: "Francezii nu ne vor la Euro 2016"

La Federaţia Română de Fotbal (FRF) au ajuns anumiţi oameni care au o experienţă limită în domeniu, iar acest lucru se vede acum. Bodescu e şeful de cabinet al preşedinteului Răzvan Burleanu. Faptul că omul lui Răzvan Burleanu are o experienţă limitată în fotbal se reflectă în discursul pe care l-a avut, atunci când a comentat preţurile pentru meciul de deschidere de la Euro 2016. Franţa şi România se vor înfrunta, la Paris, la 10 iunie (ora 22.00), iar tichetele costă între 75 şi 600 de euro. "Nu se aştepta nimeni să fie aceste preţuri la meciul de deschidere! Aceste preţuri mă fac să mă gândesc că nu se doreşte prezenţa noastră acolo, vor să ne limiteze accesul. E greu ca un microbist român să-şi permită să dea atîâia bani pe un tichet", a spus Bodescu. De ce greşeşte omul de la FRF? Pentru că la orice turneu final, fie că vorbim de Cupa Mondială sau Euro, cele mai scumpe bilete sunt la meciul de deschidere şi la finală. Asta deoarece partida inaugurală include şi o festivitate, un spectacol, pe lângă meciul propriu-zis, în timp ce finala e momentul culminant al competiţiei.

Angela Merkel: Multiculturalismul este o "iluzie". Imigranţii trebuie să asimileze total valorile germane

"Refugiaţii care vin în Germania în căutare de protecţie trebuie să asume legile şi tradiţiile germane, trebuie să înveţe limba. Multiculturalismul generează societăţi paralele, astfel că rămâne o iluzie", a declarat Angela Merkel la o reuniune a formaţiunii Uniunea Creştin-Democrată, conform site-ului Tagesschau.de. În opinia cancelarului german, imigranţii trebuie să se integreze deplin în sociatatea germană, sugerând că multiculturalismul riscă să genereze izolare socială, suburbii precum cele de la periferia Parisului, cu indivizi alienaţi şi unde ratele infracţionalităţii sunt foarte ridicate. Ideea nu este nouă pentru Angela Merkel. În 2010, cancelarul Germaniei afirma: "Sigur că tendinţa a fost să spunem: adoptăm conceptul multiculturalismului şi coexistăm fericiţi. Dar acest concept a fost un eşec, a eşuat în totalitate".

Războiul comerţului modern - Cine sunt românii care au reuşit să reziste expansiunii multinaţionalelor în retail

Din 1995, de la intrarea primilor retaileri străini pe piaţa din România şi până în prezent, comerţul în zona bunurilor de larg consum s-a schimbat total. Micii afacerişti la nivel de chioşc sau magazin de la scara blocului au fost victime sigure, în timp ce unii care au mizat pe ideea de supermarket au capotat şi ei. Totuşi, în piaţa comerţului modern a fost loc şi pentru români. Cele mai bune exemple de business-uri care au supravieţuit şi perioadei de criză au fost date de Dedeman şi Arabesque care la începutul anului dominau piaţa de construcţii şi bricolaj. Un alt exemplu vine din zona mall-urilor. Iulius Mall este este afacerea care a arătat că există şi români care pot susţine un business atât de complicat, pe o piaţă imobiliară cu fonduri de investiţii puternice şi mari jucători mondiali în domeniu. Şi în zona de retail şi distribuitori de IT avem exemple bune. Altex şi Flanco îşi disputau primele două locuri din piaţă la începutul anului.

Ruşii îşi arată muşchii în faţa turcilor în Marea Neagră

O fregată şi o altă navă a pazei de coastă din cadrul Flotei ruse la Marea Neagră au forţat o navă comercială turcească să-şi schimbe cursul pe motiv că deranja un convoi de nave ruseşti ce transportau două platforme de foraj, în apele teritoriale ruseşti. Două instalaţii de foraj, aparţinând companiei Cernomorneftegaz, au fost transferate de la un zăcământ de gaze din zona Odesei (sudul Ucrainei) în apele teritoriale ale Rusiei, indică agenţiile ruse de presă. Moscova susţine că nava comercială sub pavilion turcesc nu a dat prioritate vaselor-remorcă, şio că le-ar fi taiat calea şi atunci a fost forţată să-şi schimbe cursul, întrucât a creat în mod deliberat un caz de urgenţă. Căpitanul navei turceşti nu ar fi răspuns la apelurile prin radio ale navelor ruse, mai susţine Moscova.

Dosarul "Referendumul". Încă un complice din gaşca lui Dragnea şi-a retras apelul după ce a recunoscut furtul electoral

Liderul PSD, Liviu Dragnea, condamnat la un an de închisoare cu suspendare, a primit luni o nouă lovitură în dosarul "Referendumul". Unul dintre complicii politicianului din acest dosar, Ion Ionescu - fost membru al Secţiei de Votare nr. 1 din Alexandria (Teleorman) a declarat în faţa Completului de 5 Judecători de la Curtea Supremă că îşi retrage apelul. Curtea Supremă a dat un nou termen în dosar pentru 29 ianuarie. Ion Ionescu a arătat luni că nu mai vrea să conteste condamnarea la doi ani de închisoare cu suspendare. Prima instanţă l-a găsit vinovat de mai multe fraude electorale pe care le-ar fi săvârşit pe 29 iulie 2012, în ziua Referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu. Concret, bărbatul era cel care se ocupa de lista suplimentară pentru urna mobilă din secţia de votare nr.1 din Alexandria. Potrivit DNA, Ionescu este cel care s-a dus la lăsarea serii, însoţit de un alt coleg, pentru a doua oară, cu urna mobilă la spitalul Judeţean Alexandria.

Casa Poporului va fi înconjurată, marţi, de protestatari

Două acţiuni de protest sunt programate să se desfăşoare marţi, 15 decembrie, în zona Casei Poporului, respectiv în Parcul Izvor şi în Piaţa Constituţiei din Capitală. La ora 10.00, transportatorii se vor reuni în Piaţa Constituţiei pentru a protesta faţă de scumpirea iminentă a poliţelor de asigurare de răspundere civilă auto (RCA), după care, la ora 12.00, reprezentanţii crescătorilor de animale se vor reuni în Parcul Izvor pentru a protesta faţă de noua Lege a vânătorii. Astfel, pe de-o parte, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) îi invită la mitingul de protest autorizat pentru 15 decembrie, ora 10.00, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, pe "toţi şoferii interesaţi şi afectaţi de creşterea aberantă a preţurilor RCA". De cealaltă parte, Federaţia Naţională Agrostar protestează tot marţi, 15 decembrie, în faţa Parlamentului (intrarea Izvor), începând cu ora 12.00, faţă de prevederile din Legea vânătorii.

BANCHERUL

BRD a suspendat accesul mai multor clienţi la serviciile de internet si mobile banking, fără sa-i anunţe

Mai mulţi clienţi ai BRD care utilizează serviciile de internet sau mobile banking (myBRD Net sau myBRD Mobile) s-au plâns ca banca le-a restricţionat accesul online la conturi fără sa-i anunţe, ei aflând ulterior de la call-center-ul băncii, la care au aşteptat 20-30 de minute un răspuns, ca este vorba de o noua măsura a băncii de a suspenda accesul la aplicaţiile online pentru clienţii care nu au suficienţi bani in cont, la un moment dat, necesari achitării abonamentului lunar. BRD si-a anunţat clienţii doar cu privire la faptul ca a introdus un nou modul de plata automata a abonamentului lunar, fără sa-i avertizează si cu privire la faptul ca li se suspenda serviciul daca nu au bani in cont pentru achitarea abonamentului lunar. Purtătorul de cuvânt al BRD, Traian Traicu, spune ca "persoanelor respective li s-a oprit temporar accesul la aplicaţie pentru ca nu plătiseră abonamentul lunar (nu aveau suficient disponibil in cont in momentul prelevării contravalorii abonamentului)." BRD nu avea voie sa blocheze accesul clienţilor la aplicaţiile online, ci doar sa nu le permită sa efectueze tranzacţii.

Firmele de transport sesizează Comisia Europeana si IRU despre colapsul iminent al sistemului RCA/Carte verde din Romania

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a sesizat Comisia Europeană şi Uniunea Internaţională a Transporturilor Rutiere (IRU) despre colapsul iminent al sistemului RCA/Carte verde din România, în condiţiile în care tarifele încep de la 3.000 euro şi trec de 25.000 de euro pentru un camion cu 5 ani vechime, şi solicită celor două instituţii găsirea unor soluţii imediate pentru evitarea blocării acestei pieţe. Costul RCA a crescut cu minim 300% din 2014 până în prezent! Nicio componentă a activităţii de transport rutier nu a crescut cu 300% - nici volumul, nici marja, nici profitul - nimic care să permită absorbirea unor astfel de costuri!!! 1 ianuarie 2016 marchează aplicarea Solvency II ceea ce va conduce la o nouă majorare a costurilor asigurărilor RCA/carte verde!

CURENTUL

Parlamentul a interzis prin lege publicitatea explicită pentru medicamente la radio-TV

Legea prin care publicitatea explicită pentru medicamente este interzisă a fost adoptată luni de Senat, cu 100 de voturi pentru şi şapte împotrivă, în calitate de Cameră decizională şi va merge la promulgare. Propunerea legislativă modifică Legea nr. 148/2000 privind publicitatea şi Legea nr. 504/2002 a audiovizualului. "Se interzice publicitatea explicită pentru produsele medicamentoase difuzată în cadrul programelor de televiziune şi radiodifuziune. Publicitatea este permisă numai pentru produsele medicamentoase care se eliberează fără prescripţie medicală pentru care materialele publicitare vor fi aprobate de Agenţia Naţională a Medicamentului. (...) Este interzisă publicitatea pentru farmacii, difuzată în cadrul programelor de radio-tv, care induce ideea că farmacia respectivă reprezintă un model sau etalon pentru celelalte farmacii, precum şi publicitatea la farmacii care reprezintă publicitate mascată la medicamente", se arată în propunerea legislativă iniţiată de senatorul UDMR Vegh Alexandru.

Singuri acasă - de Tia Şerbănescu

Spiritul Crăciunului - cel care soseşte an de an de prin nămeţi şi ne-aduce "Singur acasă", "Liceenii", Hruşcă, Puric şi Bănică la fetiţe şi băieţi - a pătruns şi în sălile de judecată. Cei care au ajuns în aceste zile în faţa instanţei (Terceanu, Şova, Rotaru, Oltean, Truică, Prins Pol) au scăpat de arestarea preventivă, cea care umileşte infractorul şi îi schimbă comportamentul împingându-l la recunoaşterea faptelor şi la denunţarea aproapelui. Dl. Băsescu a prezentat un studiu al cercetătorilor străini de unde reiese ce modificări şi tulburări produc două săptămâni de arest asupra reţinutului. Or, nu vrem să avem corupţi stresaţi. Ajunge că au stat în stres ani de zile cărând saci, valize, pungi şi sacoşe cu bani prin cimitire, stadioane, parcări şi biserici sau pipăindu-se în wc de teama aparatelor de înregistrare. E clar că nu le-a fost uşor. Poate aveau şi coşmaruri visând dube la poartă şi tipi mascaţi. Iar acum să fie traumatizaţi şi în arest? Păcat că nu s-au studiat şi modificările produse asupra individului în câţiva ani de furat şi de dezmăţ.

EVENIMENTUL ZILEI

Peste jumătate din carnea de porc din magazine provine din import

În decembrie, lună în care românii sunt dispuşi să cheltuiască mai mulţi bani pentru alimente, comercianţii mizează pe o creştere a vânzărilor provine din alimentele importate. "Peste 50% din carnea de porc din magazinele româneşti provine din import. Procesatorii preferă să se aprovizioneze din Germania sau alte ţări", susţine Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc. În opinia acestuia, numărul porcilor(circa un milion) din România ar putea acoperi consumul autohton, dar fermierii nu se înţeleg la preţ cu procesatorii. "Fermierii produc în pierdere. Spre exemplu carnea de porc la poarta fermei se vinde cu 4,7 lei/kilogram în viu", mai spune Ladoşi. În magazinele preţul cărnii de porc porneşte de la 15 lei şi poate ajunge la 20 de lei pe kilogram.

Iată ce se întâmplă când ţările bogate în petrol nu-şi plătesc facturile

În vara anului 2014, preţul petrolului s-a prăbuşit, scăzând de la peste 110 dolari barilul la 48 de dolari. Un petrol ieftin este bun pentru consumator, dar poate da multă bătaie de cap ţărilor producătoare de petrol, scrie portalul de ştiri Business Insider. Unele ţări, cum ar fi Norvegia, au folosit fluxurile de numerar din exporturile de petrol pentru a-şi depozita averea. Între timp alţii s-au bazat foarte mult pe petrol pentru a echilibra bugetele fiscale. Cu preţurile actuale ale petrolului, aceste ţări au acum un greutăţi în a-şi echilibra bugetelor naţionale. Majoritatea ţărilor au nevoie de preţuri de peste 100 de dolari pe baril, pentru a-şi reveni. Preţurile scăzute la petrol pot fi devastatoare pentru unele state. Să luăm Venezuela de exemplu, unde petrolul reprezintă 95% din exporturile ţării şi mai mult de jumătate din PIB-ul său. Venezuela suferă acum de o inflaţie nebunească şi se află foarte aproape de faliment.

Franţa, alegeri regionale. Extrema dreaptă condusă de Marine Le Pen a PIERDUT

Pe scurt, rezultatul alegerilor din Franţa s-ar traduce astfel: şapte regiuni pentru dreapta, cinci pentru stânga, Corsica în mâinile naţionaliştilor şi nicio regiune pentru Frontul Naţional. Per total, pe ansamblul teritorului francez, dreapta reuneşte aproape 40 la sută, stânga 32 de procente iar exterma dreaptă puţin peste 28 la sută. Partidul lui Marine Le Pen nu a reuşit să obţină vreo victorie în vreo regiune, în pofida faptului că s-a clasat primul în şase din cele 13 regiuni franceze în urma primului tur, în urmă cu o săptămână. "Pericolul extremei dreapta nu a fost îndepărtat", a avertizat însă premierul socialist Manuel Valls. La fel, şeful opoziţiei de dreapta, Nicolas Sarkozy, a spus că "rezultatele finale nu trebuie să facă uitate, în niciun caz, avertismentele de după primul tur". "Această victorie este o non-înfrângere", a titrat, la rândul sau, cotidianul de dreapta Le Figaro.

Liberalii îşi schimbă candidaţii la sectoare

Deşi în mod normal, candidaţii PNL la sectoare ar fi trebuit anunţaţi odată cu candidatul la Primăria Generală, Cristian Buşoi, aceştia nu au fost oficial desemnaţi pentru că vor interveni schimbări radicale până la finalul lunii ianuarie, au precizat surse din PNL pentru EVZ. În acest moment, sigure sunt doar candidaturile: Diana Tuşa la sectorul 1, Ovidiu Raeţchi la sectorul 5 şi Răzvan Mironescu la sectorul 6, au precizat aceleaşi surse. Recent, la sectorul 2, Dan Cristian Popescu era singurul înscris în cursă, dar, pe fondul unor divergenţe cu conducerea partidului, se pare că acum "lupta" se dă între deputatul PDL Alexandru Nazare şi consilierul general Richard Radu. Decizie finală, la sfârşitul lunii ianuarie.

JURNALUL NATIONAL

Cu cât vor fi majorate impozitele pentru casă

Impozitul pe locuinţe va creşte de la 1 ianuarie 2016 şi, în funcţie de deciziile primăriilor, românii vor afla câţi bani vor trebui să scoată din buzunar. Iată cum se va calcula impozitul pentru locuinţele cu destinaţie rezidenţială deţinute de persoane fizice. Cele mai multe apartamente din Bucureşti au 52 mp. Pentru 2015, proprietarii au plătit un impozit de 136,52 de lei. La această sumă s-a ajuns înmulţind valoarea impozabilă pe metru pătrat de construcţie (935 de lei), cu suprafaţa utilă (52 mp), cu coeficientul de corecţie, determinat în funcţie de zona şi de rangul localităţii (2,60) şi cu coeficientul pentru suprafeţele ce nu pot fi măsurate la exterior (1,2). Din rezultat se scade 10%, dacă locuinţa are o vechime cuprinsă între 30 şi 50 de ani. Astfel, valoarea impozabilă a casei este de 136.524,96 lei. La această valoare se aplică o cotă de impozit de 0,1%, de unde rezultă impozitul de 136,52 lei. Din 2016, valoarea impozabilă pe metru pătrat de construcţie va creşte de la 935 de lei la 1.000 de lei, iar coeficientul de corecţie pentru suprafeţele ce nu pot fi măsurate la exterior va creşte de la 1,2 la 1,4.

Guvernul ia partea firmelor străine

Menţinerea unui salariu minim de mizerie nu este în avantajul firmelor româneşti sau al statului român, aşa cum susţine ministrul de Finanţe. Singurele câştigătoare sunt companiile străine care vin în România pentru forţă de muncă ieftină şi repatriază profituri uriaşe în ţările de origine. Guvernul Cioloş plânge de mila industriilor în lohn şi a celor care aduc foarte puţină valoare adăugată, dar nu calculează câţi bani pierd bugetul de asigurări sociale şi bugetul de stat din menţinerea unui salariul minim foarte mic. Afectate de creşterea salariului minim sunt doar firmele cu mulţi angajaţi care activează în comerţ, construcţii, HoReCa sau în lohn.

India intenţionează să arunce pe piaţă o cantitate enormă de zahăr. Traderii sunt în panică

India intenţionează să arunce un munte de zahăr pe pieţele internaţionale iar traderii avertizează că această mişcare controversată ar putea să dea o lovitură grea unei pieţei mondiale a zahărului care se confruntă deja cu o superofertă, informează The Wall Street Journal. Cinci ani de recolte consistente au dus la acumularea unor stocuri uriaşe de zahăr în India. Procesatorii nu au vândut zahărul, aşteptând să îl comercializeze lent pe piaţa din India unde primesc un preţ mai mare decât pe piaţa externă graţie restricţiilor la import şi sprijinului guvernamental. Însă în încercarea de a-i calma pe cultivatorii de trestie de zahăr, Guvernul de la New Delhi cere procesatorilor să elibereze o cantitate cel puţin patru milioane de tone de zahăr pe pieţele internaţionale până în luna septembrie a anului următor.

NATIONAL

Dosarul Referendumului, iar in prelungiri: Dragnea face cursuri de dresaj

Preşedintele PSD Liviu Dragnea îşi va afla de abia la anul sentinţa finala in dosarul Referendumul. Prin februarie mai exact, asta daca nu cumva Înalta Curte de Casaţie si Justiţie va amâna încă o data speţa. După cum bine se ştie, actualul şef al PSD are la activ o condamnare cu suspendare in dosarul Referendumul - primita de Dragnea pentru talentul sau de a face morţii sa voteze si de a înmulţi prezenta la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu (încercarea din 2012 - n.r.) mai ceva ca pâinile si peştii din pilda biblica. Ajuns şef al PSD cu tinicheaua legata de coada, Dragnea nu sufla in fata lui Klaus Iohannis (si nu numai), ba chiar are, conform vocilor avizate, o "to do list" pe care trebuie sa o îndeplinească întocmai si la timp. Exact in aceasta "cheie" a sarcinilor date actualului lider pesedist citesc mulţi amânarea repetata a verdictului final dat lui Liviu Dragnea.

Dacian Cioloş si Corina Creţu îşi dau la gioale in presa străină

Rivali, in 2014, in cursa pentru ocuparea locului de comisar european rezervat României, Dacian Ciolos si Corina Creţu au dezgropat securea războiului. Nu cu metode europene însă, ci in clasicul spirit dâmboviţean perfect sintetizat in expresia "Ba pe-a mă-tii!". Conform fanilor Corinei Creţu, primul care a atacat a fost actualul premier Dacian Ciolos - despre care respectivii susţin ca sta in spatele articolului (deloc flatant la adresa doamnei in cauza) publicat pe site-ul Politico.eu. Articol in care Corina Creţu era acuzata ca munceşte prea puţin, ii obliga pe angajaţii staff-ului sau sa-i duca rufele la spalat si sa-i plimbe rudele cu maşina, combina călătoriile oficiale cu vacante personale, absentează de la şedinţele Comisiei Europene.

Adrian Sârbu recrutează armata ProTV

Piaţa media, cea TV mai cu seamă, este gata sa fie iarăşi luata cu asalt de omul care a inventat ProTV. Adrian Sârbu este gata sa redevină un jucător important pe piaţa televiziunilor din Romania. Vestea s-a dat in cadrul unui chef de sfârşit de an. Sâmbătă seara, in cadrul unui chef pe care angajaţii Pro îl ţin an de an, înainte de sărbători, fostul mogul si şef al ProTV, Adrian Sârbu, a aruncat bomba: "probabil, daca vom reuşi, vom lucra din nou împreună". Păzea, Sârbu îşi strânge ostile si pregăteşte o noua ofensiva in audiovizualul autohton. In fapt, fondatorul Pro TV a ţinut si un discurs in fata celor peste 150 de persoane prezente la eveniment, in care le-a spus sa aibă grija de ei si de familiile lor si ca "probabil, daca vom reuşi, vom lucra din nou împreună".

PUTEREA

12 directori din RATB - salarii de 132.000 lei. Regia de transport public, sinecură pentru politicieni de 182.000 de lei lunar

Câteva sindicate din RATB, care nu s-au "îndulcit" din tortul puterii, reclamă neseriozitatea Consiliului General de schimbare a conducerii regiei cu o frecvenţă de un an. Aceeaşi situaţie este şi la Consiliul de Administraţie, unde clienţii politici sunt schimbaţi cu alţii. Deşi regia este falimentară, iar managementul este sub orice critică, salariile celor care conduc sunt printre cele mai mari din domeniul bugetar. Conform Contractului de mandate, director general RATB încasează lunar 11.000 de lei, iar indemnizaţia lunară a membrilor CA se calculează la 25% din salariul directorului general. Cei şapte consilieri personali ai acestuia primesc lunar 5.000 de lei. Interesant şi illegal este că Radu Orzaţă încasează atât cei 11.000 de lei care i se cuvin ca director general, cât şi cei 2.500 de lei, indemnizaţia de membru CA. Liderul Sindical Ion Usturoi, susţine că şi cei 5 foşti directori ai regiei, care au fost demişi şi au câştigat în instanţă, îi dublează pe actualii directori, care au fost numiţi în locul lor, şi sunt plătiţi cu aceleaşi salarii de circa 11.000 de lei pe lună.

Testele de inteligenţă à la Bruxelles, spaima directorilor de la Agricultură

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat război birocraţiei din instituţiile pe care le are în subordine. Şeful de la Agricultură a declarat pentru ziarul PUTEREA că o să regândească structura managerială a ministerului. Are de gând să modifice organigrama din minister şi va introduce concursuri pentru posturile de director la care vor fi susţinute teste de inteligenţă şi de management, după modelul celor utilizate la Comisia Europeană. " Am întâlnit aici în minister direcţii cu un director la şapte oameni, inclusiv un director adjunct. Vi se pare normal? Tehnic, nu pot să înţeleg. Directorii generali şi directorii vor da teste de inteligenţă şi de management. Exact ca la Comisia Europeană. Ar putea fi, spre exemplu, întrebări de genul: Cum construiţi de la zero o agenţie fitosanitară?. Să explice cum funcţionează fiecare departament, ce obiective are, etc. Discutăm de examen de manager. Sau sunt teste de numai un minut şi jumătate, la care trebuie să îţi meargă mintea, să răspunzi repede", a declarat, pentru PUTEREA, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

ROMANIA LIBERA

Bugetul de stat, testul relaţiei Guvern-Parlament

Cabinetul Cioloş a acceptat măsurile votate de Legislativ, pentru care a alocat 20 de miliarde de lei. Chiar şi aşa partidele continuă să pluseze, în perspectiva anului electoral. Dezbaterile din Parlament pe marginea bugetului de stat pentru 2016 reprezintă pentru premierul tehnocrat, Dacian Cioloş, prima experinţă în relaţia cu Legislativul după votul de investitură. Plenul reunit a început, ieri, discuţiile, iar votul final este programat pentru mâine. Principalele partide politice, PSD şi PNL, au anunţat că vor vota bugetul de stat pe 2016, pentru a nu provoca haos economic, iar în aceste condiţii, legea are suficient sprijin pentru a fi adoptată. Însă, liderii politici încearcă să profite de faptul că au ultimul cuvânt în privinţa legilor şi ordonanţelor Guvernului. De altfel, bugetul pe anul 2016 a fost alcătuit ţinând cont de două legi importante, votate de Legislativ înainte de instalarea lui Dacian Cioloş la Palatul Victoria - Codul Fiscal şi majorarea salariilor bugetarilor cu 10%.

Miliardarii chinezi, prinşi în războiul prezidenţial contra clanurilor?

Preşedintele chinez, Xi Jinping, continuă marea curăţenie printre cadrele Partidului Comunist, liderii regionali şi în mediile de afaceri. Oficial, este o campanie contra corupţiei, neoficial este un război contra clanurilor - toţi cei care au fost contra lui în cursa pentru putere sunt vânaţi unul câte unul. Campania anti-corupţie a decimat conducerile grupurilor petroliere şi de curând vizează responsabilii societăţilor de brokeraj. Guo Guangchang, fondatorul şi patronul Fosun International, primul grup privat chinez a dispărut în mod misterios săptămâna trecută şi compania sa anunţa suspendarea până la noi ordine a acţiunilor la Burse. Nimeni nu ştie ce i s-a întâmplat, dar surse din mediul de afaceri susţin că a fost arestat pe aeroportul din Shanghai când cobora dintr-un avion provenit din Hong Kong şi s-ar afla în închisoare, victimă a violentelor epurări ale regimului actual. Morţi misterioase au fost anunţate de presa chineză în rândul cadrelor şi mulţi oameni de afaceri au fost daţi dispăruţi.

ZIARUL FINANCIAR

Companiile de salubritate, adevăraţii stăpâni ai oraşelor: "Ele sunt un fel de stat în stat"

De obicei, firmele cu acest obiect de activitate nu se ocupă doar cu strângerea gunoiului, ci îşi extind afacerile şi în zona deszăpezirilor, colectării şi transportului deşeurilor sau a "combaterii" poleiului. Aceste firme obţin, de regulă, contracte pe perioade foarte mari de timp, de la 10 la 20 sau chiar 25 de ani, cu diverse primării. Ele sunt "un fel de stat în stat", spune un reprezentant al unei fime din domeniu care a dorit să îşi păstreze anonimatul. Compania Polaris M Holding - aflată în centrul unui scandal în care a intervenit FBI - nu face excepţie de la regulă, firma având operaţiuni în toate aceste arii de business. Totodată, în ultimii zece ani firma a reuşit să se extindă la nivel naţional, având contracte cu primării din Arad, Alba Iulia, Slobozia sau Târgu Jiu. În judeţul Teleorman, firma constănţeană spune că a câştigat, în 2013, un contract pentru prestări de servicii de colectare şi transport deşeuri municipale, salubrizare stradală, deszăpezire şi combatere a poleiului în Alexandria, Roşiori de Vede, Turnu Măgurele, Videle şi Zimnicea, precum şi în 92 de comune.

Tranzacţia sfârşitului de an. Doi antreprenori din Satu Mare care au vândut 51% din afacerea Autonet către o companie din Elveţia

Cu afaceri de 280 de milioane de euro, Autonet este cel mai mare importator de piese auto din România. Grupul Autonet, controlat de oamenii de afaceri Zoltan Kondor (50 de ani) şi Mihaly Lieb (49 de ani) din Satu Mare, cel mai mare importator de piese auto din România, a fost preluat în proporţie de 51% de Swiss Automotive Group (SAG), în cea mai mare tranzacţie privată din ultimele şase luni de pe piaţa românească. Grupul elveţian, cu afaceri de circa 500 mil. euro pe an, este una dintre cele mai mari companii de profil la nivel european, având 1.750 de salariaţi şi care livrează zilnic peste 20.000 de comenzi. În total compania elveţiană are 80 de sucursale în Elveţia, Austria, Belgia şi Olanda. "În urma acestei alianţe va rezulta o entitate cu o dimensiune comparabilă cu cea a marilor jucători europeni din domeniu. Ne propunem ca Autonet Group Holding şi SAG să atingă o cifră de afaceri cumulată de un miliard de euro în următorii ani", a declarat Mihaly Lieb, acţionar al Autonet şi membru în Consiliul de Supraveghere al ATR International AG.

Lucian Anghel câştigă un nou mandat de preşedinte la Bursă

Lucian Anghel a fost ales pentru un nou mandat de preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), potrivit unor surse prezente ieri la AGA, cu o majoritate de peste 77% din voturi. El a reuşit să strângă voturile investitorilor instituţionali - bănci, fonduri de investiţii şi SIF-uri. Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, a fost contracandidatul său. Lucian Anghel, care a fost la cârma BVB din 2012 până în prezent, va conduce BVB alături de un CA format din: Otto E. Naegeli (BERD), Robert Pană (susţinut de Swiss Capital), Dan Paul (preşedintele Asociaţiei Brokerilor), Cristi Micu (NBG Securities), Valerian Ionescu (director BCR), Gabriel Marica (preşedinte SSIF Romintrade), Octavian Molnar (IFB Finwest) şi Radu Toia, fost membru în conducerea SIF Transilvania. Noua conducere a BVB trebuie să pri­mească avizul Autorităţii de Supraveghere Fi­nanciară pentru a-şi începe mandatul de patru ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb