REVISTA PRESEI 15.12.2016

Willy Homner
Revista Presei / 15 decembrie 2016

REVISTA PRESEI 15.12.2016

ADEVARUL

Consultări la Cotroceni. Iohannis: Aritmetic este posibil să avem un Guvern de dreapta

După prima rundă de consultări cu partidele care au intrat în Parlament, preşedintele Klaus Iohannis a lăsat să se înţeleagă că premierul pe care îl va desemna nu trebuie să fie neapărat de la PSD şi că nu exclude alcătuirea unui Guvern de dreapta. Klaus Iohannis: Am constatat că toţi cei care au binevenit a participa au fost de părere că aceste discuţii au fost binevenite. În general, lumea a apreciat că alegerile au fost bine organizate, partidele mi-au prezentat cum văd alcătuiri de Guvern. O notă discordantă, PSD şi ALDE care nu au binevenit să vină la consultări. PSD îi spun că această atitudine necooperantă cu preşedintele este nesănătoasă. Am convenit cu toate formaţiunile că ne vom revedea la o nouă rundă de negocieri pe care o voi convoca după ce noul Parlament va intra în funcţiune.

Secretele brazilor de Crăciun. Care sunt soiurile cele mai scumpe

Pieţele, supermarketurile, târgurile de sezon şi magazinele online abundă de oferte care mai de care mai atractive atunci când vine vorba despre brazii destinaţi sărbătorilor de iarnă, dar puţini sunt cei care ştiu să şi cumpere unul astfel încât să nu se trezească în casă cu un covor de ace chiar în ajun de Crăciun. Inginerii horticultori recomadă că cel mai indicat ar fi să vă opriţi la bradul românesc, mai ales dacă acesta ajunge într-o casă în care sunt copii. Are cel puţin două avantaje, acele lui nu înţeapă şi este foarte rezistent, cu condiţia să-i oferiţi un suport în care tulpina să stea în apă şi să-l aşezaţi departe de orice sursă de căldură. Puţini ştiu că astfel de brazi pot fi cumpăraţi direct din pepinierele Direcţiei Silivice, una dintre acestea fiind la doar câţiva kilometri de Ploieşti, la Târgşorul Vechi.

"Greii" care nu mai prind Parlamentul

Politicieni cunoscuţi nu se vor mai regăsi în legislatura 2016-2020, cei mai mulţi proveniţi din PNL şi ALDE, însă lista acestora e completată şi de foşti miniştri care au candidat ca independenţi. Teodor Atanasiu e probabil mai cunoscut politician din PNL care nu se va regăsi în viitorul Parlament. Cu toate că înainte de campanie şi-a ales să candideze în Buzău, circumscripţie în care putea destul de uşor să fie ales senator, acesta a ajuns să conducă organizaţia care a scos cel mai slab scor din ţară. Printre liberalii pe care rezultatele i-au scos din cursa pentru obţinerea unui mandat la redistribuirea naţională sunt Sulfina Barbu, Florin Alexe, Mircea Dolha, Claudia Boghicevici dar şi Cristina Pocora.

Şi totuşi, cu 49 la sută PSD-ul şi Dragnea au emoţii

Cu tot cu redistribuire, PSD o sa primească în jur de 49% din mandatele parlamentare. Asta nu înseamnă majoritate absolută. Articolul 103 din Constituţie precizează clar: dacă niciun partid sau alianţă politică nu a obţinut majoritatea absolută (50% plus 1), preşedintele începe consultările cu formaţiunile intrate în Parlament pentru a desemna premierul. Istoria se răzbună pe PSD şi pe convingerea reprezentanţilor acestui partid pe vremea lui Adrian Năstase, că vor fi eterni la putere aşa cum au crezut în 2003, atunci când au votat actuala lege fundamentală. La fel şi legea care-i interzice lui Liviu Dragnea să fie premier. Nimeni nu se gândea în urmă cu 15 ani că vreun membru important al PSD va fi condamnat, în condiţiile în care sistemul juridic era controlat de Rodica Stănoiu şi ciracii ei.

Supraacciza pe carburanţi şi argumentul fals al lui Dragnea

România nu are cele mai mari preţuri fără taxe la carburanţi din Uniunea Europeană, aşa cum a susţinut liderul PSD Liviu Dragnea, iar eliminarea supraaccizei şi reducerea TVA s-ar resimţi în buzunarul şoferilor şi ar coborî ţara noastră în clasamentul celor mai scumpi combustibili pe poziţii apropiate de cea ocupată în funcţie de puterea de cumpărare. Liderul PSD Liviu Dragnea a susţinut marţi că, deşi cotaţiile petrolului au ajuns la minime istorice, preţul fără taxe al carburanţilor din România este cel mai mare din Uniunea Europeană şi că eliminarea supraaccizei ar putea să nu reducă preţul pentru consumatorul final, adică pentru şofer.

"Butoiul cu pulbere" al Balcanilor, umplut de marile puteri

După Ucraina şi Siria, Rusia îşi mută o parte din arme în Serbia, stârnind îngrijorări în special în Croaţia şi critici la NATO. "Butoiul cu pulbere" al Balcanilor trece printr-o nouă perioadă de agitaţie. Frăţia ruso-sârbă se întăreşte în primul rând din punct de vedere militar, ceea ce generează temeri în ţările balcanice membre NATO şi aspirante la aderarea la această organizaţie transatlantică de apărare, dar şi mânie la Bruxelles. În aceste zile, Rusia şi NATO sunt angrenate într-un dans balcanic mai ales prin intermediul Serbiei şi Croaţiei. La un an după ce şi-a exprimat intenţia de a achiziţiona sisteme de apărare antirachetă ruseşti, cel mai probabil S-3o0, statul sârb a cerut la începutul acestei săptămâni, cu ocazia unei vizite la Belgrad a ministrului rus de Externe Serghei Lavrov, avioane de luptă şi echipamente militare.

BANCHERUL

BNR: băncile nu au făcut suficiente eforturi pentru sprijinirea clienţilor cu credite in CHF

BNR apreciază in raportul de stabilitate financiară publicat ieri că băncile nu au făcut suficiente eforturi pentru a reduce povara clienţilor cu credite in franci elveţieni (CHF) afectaţi de aprecierea puternica a monedei elveţiene fată de leul românesc, care practic aproape le-a dublat valoarea ratelor lunare după izbucnirea crizei din 2008. Banca Naţională a ajuns la aceasta concluzie pe baza analizei notificărilor privind darea in plată, pe baza Legii 77/2016, jumătate dintre acestea fiind aferente creditelor in CHF, cele mai multe dintre ele având valori mai mari decât a locuinţei cumpărate cu banii din împrumut.

COTIDIANUL

Patriciu, implicat în spălări de bani şi după moarte

Un site specializat în informaţii dacă nu false, cel puţin controversate, lansa acum câteva zile o "bombă" de presă. "Cutremur / Banca lui Patriciu din Georgia, parte a şpăgii pentru «Binefăcători»? Tăriceanu şi Ponta au conturi uriaşe acolo!", titrează cu litere de-o şchioapă site-ul atribuit unor domni din servicii. La o privire mai atentă, "bomba" pare a fi însă o fumigenă destinată să facă pierdut cel mai probabil un alt scandal. Consecvent modei plagiatelor, articolul este de fapt o compilaţie alcătuită din reluarea unui material publicat în urmă cu un an, pe 16 decembrie 2015, şi copierea unei anchete a celor de la România curată privind implicarea lui Victor Ponta în memorandumul cu KazMunayGas pentru datoriile Rompetrol.

Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Fără transparenţă, "puşculiţa" PSD poate pierde investitori

Programul economic al PSD urmăreşte înfiinţarea unui Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, menit să atragă venituri extrabugetare şi să finanţeze proiecte naţionale de anvergură, iar pentru următorii patru ani este prevăzută strângerea unei sume de 61 de miliarde de lei. Banii vor veni astfel: 25 de miliarde de lei din emiterea de obligaţiuni, 10 miliarde de lei din dividendele de la companiile de stat profitabile sau de la participaţiunile pe care statul le are la diverse societăţi (gen Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz, Transelectrica, OMV Petrom etc.), 1 miliard de lei din valorificarea activelor neperformante şi 25 de miliarde de lei din atragerea altor surse în proiectele investiţionale.

Scandal monstru în partidul lui Nicuşor Dan

Sergiu Moroianu, soţul lui Clotilde Armand, acuză, într-o postare pe Facebook, "abuzuri şi greşeli" comise "din partea «echipei de comunicare/campanie» coordonate de Matei Păun", care, în opinia sa, au dus la un rezultat mai slab al USR în Bucureşti la alegerile parlamentare decât la cele locale. "Am obţinut în Bucureşti mai puţin ca la alegerile locale. Tot efortul nostru de un an a rezultat în jumătate din scorul partidului de apartament PPDD în 2012! S-au comis abuzuri şi greşeli din partea «echipei de comunicare/campanie» coordonate de Matei Păun. Venit la USB iniţial ca voluntar, Păun urmează să fie plătit cu o sumă consistentă. Ştie cineva datele financiare ale serviciilor lui Păun?", întreabă Moroianu pe Facebook.

CURENTUL

Circ la PNL Sector 4. Protagonist, fostul primar general al Capitalei

Un scandal cu geamuri sparte şi sânge s-a derulat la sediul PNL din Sectorul 4 după cum au relatat surse politice care au dorit să-şi păstreze anonimatul. "Măscăriciul de serviciu" al PNL, după cum e supranumit Răzvan Sava, a avut o ieşire necontrolată în ziua alegerilor şi a fost cât pe ce să ajungă la urgenţe. Fostul primar interimar al Capitalei a văzut că pierde lupta cu USR şi PSD în Sectorul 4 şi s-a luat la bătaie cu membrii PNL care i-au ieşit în cale. Sava, cunoscut publicului pentru faptul că s-a deghizat în Fiona în timpul campaniei pentru alegerile locale, a admonestat câţiva membri PNL pentru a-şi vărsa nervii. Deoarece fizicul nu-l recomandă ca pe un gladiator, liberalul a decis că cel mai bine este să se lupte cu un geam. A lovit cu pumnul o uşă de termopan şi s-a tăiat la mână.

CURIERUL NATIONAL

Supra acciza scoate transportatorii în stradă

Promisiunile deja uitate ale proaspeţilor aleşi în Parlament pot aduce ample proteste din partea transportatorilor, aceştia anunţând că menţinerea supraaccizei la carburanţi poate reprezenta o gravă eroare. Supraacciza la carburanţi ar fi trebuit eliminată începând cu 1 ianuarie 2017, dar Liviu Dragnea, liderul PSD, a cerut o amânare. FORT aminteşte că supraacciza trebuia să fie funcţională doar până în decembrie 2015, timp în care impactul trebuia măsurat şi prezentat transparent tuturor celor afectaţi, persoane fizice şi juridice.

Profilul votanţilor la parlamentare

IRES a realizat o analiză privind preferinţele politice ale românilor, în funcţie de vârstă, educaţie, statutul ocupaţional sau localităţi. Potrivit acesteia, PSD ar fi obţinut, de exemplu, 61,3% din voturile celor de 65 de ani sau mai în vârstă sau 59,6% din voturile celor cu cel mult 10 clase. Respondenţii de gen masculin care au participat la vot au votat în proporţie de 45,6% cu PSD, în timp ce cei de gen feminin au făcut acest lucru în proporţie de 46%; 22,4% dintre bărbaţi declară că au votat cu PNL, la fel 20,3% dintre femei, în timp ce proporţiile celor care au votat cu ALDE în rândul celor două categorii sunt foarte similare: 6,2%, respectiv 6,3%. Cu USR au votat 8,4% dintre intervievaţii de gen masculin, respectiv 9,6% dintre cei de gen feminin.

Deşi pare improbabilă, este evocată ipoteza nevalidării lui Donald Trump la preşedinţia Americii de către colegiul electoral

Pentru a împiedica confirmarea efectivă a lui Donald Trump la preşedinţia SUA, la 20 ianuarie, ar trebui ca 37 de mari electori republicani să decidă să nu mai voteze în favoarea lui. O ipoteză, spun comentatorii americani, totuşi improbabilă. Marii electori urmează să se întrunească la 19 decembrie în fiecare din statele americane pentru a alege în mod clar candidatul la preşedinţie şi pe cel la postul de vicepreşedinte. În 21 dintre statele americane nu există lege care să le interzică electorilor să-şi schimbe opinia, dar sunt foarte rare cazurile în care un mare elector poate să nu ţină cont de rezultatele la urne din statul său.

Sărbătorile, un prilej important pentru cei care caută locuri de muncă temporare

Perioadele de sărbători, fie că vorbim de cele de iarnă sau de Paşte, reprezintă un moment în care firmele au nevoie de personal suplimentar, pe care să-l angajeze doar pe perioada în care au nevoie şi constituie un prilej important pentru cei care caută locuri de muncă temporare, până găsesc ceva stabil şi în special pentru muncitorii necalificaţi. Potrivit Smartree, unul dintre liderii din România pe piaţa de externalizare a proceselor de HR, perioadele de Sărbători aduc o creştere semnificativă a numărului de posturi disponibile pe termen determinat pentru angajaţii din categoria blue collars (gulere albastre - adică muncitorii necalificaţi), aceştia reprezentând 80% din totalul celor care beneficiază de contracte de muncă temporară la nivelul întregii pieţe de profil.

Hackerii exploatează calculatoarele din întreaga lume pentru a se îmbogăţi cu Zcash

Monedele virtuale au devenit un nou motor de îmbogăţire în mediul online. Bitcoin-ul a devenit chiar o monedă de circulaţie internaţională, utilizată chiar pentru plata utilităţilor. Inclusiv în România poţi să-ţi plăteşti facturile cu Bitcoin. Zcash este o nouă cripto-monedă, similară cu Bitcoin-ul, dar care este mult mai uşor de obţinut şi care costă în prezent 10.000 de dolari per unitate. Hackerii infectează calculatoarele utilizatorilor de rând şi le folosesc puterea de calcul pentru a genera o unitate Zcash, în câteva zile. Bitcoin-ul nu mai este profitabil, pentru că ar avea nevoie de câteva mii de ani pentru a genera o singură unitate.

EVENIMENTUL ZILEI

Război pe averea mogulului. Soţia dezmoştenită le atacă din nou în instanţă pe fiicele lui Dinu Patriciu

Deşi presa anunţa acum ceva timp că procesele dintre urmaşii miliardarului Dinu Patriciu s-au încheiat, ultima sa soţie a atacat decizia de încetare a procesului, semn că nu s-a reuşit nicio mediere. Procesul început încă din timpul vieţii pentru partajarea unei averi - despre care la un moment dat se spunea că este cea mai mare din România - continuă şi astăzi. Protagonişti sunt Dana Patriciu, ultima sa soţie, Sabina, mama fiicelor lui, Ana şi Maria. În procese apare şi Melanie Anne Chen, asociata şi prietena magnatului în ultimii săi ani de viaţă.

Iohannis nu-l respinge pe Băsescu de premier

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, aseară, PSD-ului că are o atitudine necooperantă cu el, care "este nesănătoasă". Despre faptul că Traian Băsescu a declarat că este cel mai bun de premier, Iohannis a răspuns: "Dacă găseşte o coaliţie care-l sprijină..."Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis, ieri, partidelor care pe care le-a invitat la Cotroceni, la prima rundă de consultări, că aşteapta majoritatea de la un partid sau o coaliţie, pentru a putea nominaliza premierul. "Premierul trebuie să fie de la o formaţiune sau de la o coaliţie care mă convinge că va avea o majoritate în Parlament", a spus Iohannis. Liderii PNL, USR şi PMP i-au trasmis şefului statului că îl susţin în refuzul său de a-l desemna prim-ministru pe Liviu Dragnea, o persoană condamnată penal.

România îşi întăreşte apărarea, din cauza politicii lui Vladimir Putin

Ministrul Apărării Naţionale Mihnea Motoc a afirmat că România îşi consolidează apărarea, în contextul în care Rusia a sporit prezenţa militară în regiunea Mării Negre. "Nu cred că poţi rămâne indiferent", a afirmat Motoc, într-un interviu acordat AP şi preluat de The New York Times. Mihnea Motoc a menţionat că România va începe să aloce domeniului apărării 2% din produsul său intern brut (PIB) în 2017, lucru pe care Alianţa Nord-Atlantică îl doreşte de la toate statele sale membre. De altfel, acest lucru a fost stabilit în cadrul summitului NATO, care a avut loc în urmă cu doi ani, în Ţara Galilor.

Statele Unite sunt pregătite pentru o confruntare cu China, în Pacific

SUA sunt pregătite să înfrunte China, dacă aceasta va continua să aibă pretenţii teritoriale în Marea Chinei de Sud, avertizează şeful flotei din Pacifi . Declaraţiile ar putea escalada tensiunile existente între cele două ţări. China revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud, bogată în resurse, unde are loc anual un trafic maritim în valoare de 5 trilioane de dolari. Vecinii: Brunei, Malaiezia, Filipine, Taiwan şi Vietnam - au şi ei propriile revendicări teritoriale. SUA au cerut Chinei să respecte decizia Tribunalului de arbitraj de la Haga, din 12 iulie, care invalida pretenţiile teritoriale în apele strategice. China, care nu a participat în cazul de arbitraj, a respins hotărârea instanţei, susţinând că este "nulă".

JURNALUL NATIONAL

Concluziile preşedintelui Klaus Iohannis după consultările cu partidele

Klaus Iohannis a declarat că neprezentarea la consultări a PSD şi ALDE este o atitudine nesănătoasă: "O notă discordantă au făcut PSD şi ALDE, care nu au binevoit să vină la consultări. PSD-ului îi spun că această atitudine necooperantă cu preşedintele României este nesănătoasă. Am convenit, cu toate formaţiunile care s-au prezentat, că ne vom revedea la o nouă rundă de consultări, pe care o voi convoca după ce noul Parlament va intra în funcţiune." Întrebat dacă Dacian Cioloş mai rămâne o posibilitate pentru funcţia de premier, preşedintele Iohannis a explicat că aşteaptă învestirea noului Parlament pentru aceste calcule.

Rompetrol Rafinare SA, Rompetrol Rominserv şi 4 persoane, trimise în judecată pentru ucidere din culpă

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa au finalizat cercetările în cazul exploziei de la rafinărie Petromidia în urma căreia doi muncitori şi-au pierdut viaţa, iar alţi patru au fost răniţi sau intoxicaţi. Astfel, procurorii au trimis în judecată societăţile Rompetrol Rafinare SA şi Rompetrol Rominserv, dar şi patru persoane, respectiv Cornel Titi Oancea, Daniel Stanciu, Vasile Caraman şi Ioan Mărginean, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, poluare accidentală şi neluarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă. Accidentul în urma căruia doi oameni au murit s-a produs pe data de 22 august 2016 după ce două rezervoare de azot au explodat, iar deflagraţia a fost urmată de un incendiu.

Liviu Voinea: Economisirea este caracterizată de inegalităţi

Aproximativ 10 milioane de români au depozite în bănci, însă 40% dintre ei deţin, în medie, doar 21 de lei, în timp ce 136 de persoane au economii în băncile din România de 25,8 milioane de lei, în medie, reiese din Raportul privind stabilitatea financiară, prezentat, ieri, de Liviu Voinea, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR). Potrivit acestuia, aproximativ două milioane de persoane au depozite de până în 1.000 de lei (depozitul mediu fiind de aproximativ 400 de lei). Ca proporţie, 60% dintre deponenţi deţin 0,66% din stocul de depozite, iar 5% dintre aceştia reprezintă 73% din totalul sumelor depuse în bănci. Volumul depozitelor la nivelul sistemului bancar românesc era de 241,9 miliarde lei în iunie 2016, din care 154,2 miliarde lei constituiau depozitele aferente persoanelor fizice.

Cu cât va scădea factura la curent de la 1 ianuarie 2017

Preţul final al energiei electrice pentru populaţie ar putea scădea cu 2-3% de la 1 ianuarie, după ce tarifele de distribuţie şi transport vor fi reduse în medie cu 5-6%, a declarat, marţi, şeful Direcţiei Generale Piaţă de Energie din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Marian Cernat. El a explicat că se estimează o reducere mică a preţului final deoarece, în perioada de iarnă, preţul pe piaţa energiei electrice creşte. Potrivit acestuia, tarifele de distribuţie şi transport au o pondere de circa 30% în preţul final. Cernat a mai spus că autoritatea a luat în calcul inclusiv contribuţia pentru cogenerare şi certificate verzi când a estimat acest preţ final.

NATIONAL

In PSD se ţese aducerea lui George Maior ca premier

In timp ce scena politică s-a învolburat toată in jurul numirii lui Liviu Dragnea ca premier, din partidul condus de acesta se aude că social-democraţii ar pune la cale in realitate alte planuri. Ultimul zvon răzbătut din interiorul PSD susţine că nu Liviu Dragnea va fi propunerea cu care noua majoritate parlamentară se va duce la Cotroceni si că tot circul vizează de fapt deteriorarea imaginii lui Klaus Iohannis. Care este perceput in acest moment de multa lume ca fiind preşedintele care se opune numirii legitime a lui Liviu Dragnea, marele câştigător al scrutinului din 11 decembrie, din simplă ranchiună.

Ordonanţe de urgentă şmenuite la Guvern după alegeri!

Ce se întâmplă in aceste zile la Palatul Victoria depăşeşte orice închipuire, tehnocraţii aruncându-se pur si simplu să onoreze, chiar după ce au pierdut alegerile, promisiunile făcute prietenilor mai mult intimi decât politici. La Ministerul Culturii, in încercarea disperată si cu o miză financiară uriaşă de a pune mâna pe Centrul Naţional al Cinematografiei, o influentă grupare de interese strâns unita in jurul regizorului Tudor Giurgiu si sprijinită deja cu puternice implicaţii afective de către "poneiul roz cu zvastica" Corina Şuteu, nimeni alta decât Ministrul Culturii, au ajuns pur si simplu să "şmenuiasca" o ordonanţă guvernamentală de urgenţă, cel mai probabil fără ştiinţa prea credulului încă premier Dacian Cioloş.

PUTEREA

Apropierea USR de miliardarul George Soros, confirmată de un lider

Au fost voci care au prezis ruperea USR după alegeri. Dar aceste voci vorbeau de diferenţele doctrinare din interiorul formaţiunii conduse de Nicuşor Dan. Puţini se aşteptau, probabil, la ce s-a întâmplat miercuri. Sergiu Moroianu, un om foarte important în USR, şi nu doar prin prisma faptului că este soţul celebrei Clotilde Armand (vector principal de imagine, după Nicuşor Dan), a lansat un atac foarte dur la adresa lui Matei Păun, şeful de campanie electorală al USR.

Situaţia Poştei Române, periclitată de cearta dintre stat şi Fondul Proprietatea

Capitalizarea Companiei Naţionale "Poşta Română" (CNPR) nu se va mai putea face în acest an, deoarece partenerul privat - Fondul Proprietatea nu doreşte acest lucru şi a cerut garanţii suplimentare, a declarat Delia Popescu, ministrul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională. Ministrul Comunicaţiilor a precizat, totodată, că deşi statul român a făcut toate demersurile necesare pentru capitalizarea Poştei Române, acţionarul minoritar, respectiv Fondul Proprietatea, a refuzat participarea la Adunarea generală a Acţionarilor (AGA) şi a cerut garanţii suplimentare pentru a se implica în acest proces.

ROMANIA LIBERA

Sănătatea a pierdut 50 de milioane de euro pe mâna lui Bănicioiu

România a pierdut banii europeni nerambursabili, pentru că pesedistul Bănicioiu nu a fost în stare să semneze un document. Este vorba despre strategia de gestionare a deşeurilor medicale, document existent în Ministerul Sănătăţii când Bănicioiu a fost instalat. În România se produc anual 10.000 de tone de deşeuri medicale periculoase. Acestea trebuie arse în anumite condiţii pentru a nu afecta sănătatea populaţiei, în conformitate cu angajamentele asumate prin aderarea la Uniunea Europeană.

Cioloş: Taxele şi impozitele se pot plăti online

Plata taxelor şi impozitelor se poate face online, începând de miercuri, a anunţat premierul Dacian Cioloş, precizând că, în era digitală, oamenii nu trebuie să mai consume "timp şi nervi" la ghişee, informează Agerpres. "După mulţi ani de paşi insuficienţi în direcţia simplificării relaţiei dintre cetăţean şi stat, de azi, plata taxelor şi impozitelor se poate face online, prin ghişeul.ro. În era digitală oamenii nu trebuie să mai consume timp şi nervi pe la ghişee. Acesta a fost scopul măsurilor de debirocratizare şi digitalizare pe care le-am gândit în acest an", a scris premierul Cioloş, miercuri seară, pe pagina sa de Facebook. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a fost înrolată, începând de miercuri, în platforma ghiseul.ro, astfel încât plăţile către Fisc se vor putea efectua online, a anunţat miercuri Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Preşedintele Filipinelor a recunoscut că el a executat, personal, presupuşi criminali pentru a da exemplu

Preşedintele filipinez, Rodrigo Duterte, a recunoscut că, personal, a ucis persoane suspectate de crimă în perioada în care deţinea funcţia de primar la Davao, un oraş în sudul ţării, pentru a "da" exemplu poliţiei, citează Agerpres. Preşedintele Filipinelor este acuzat că a orchestrat escadroane ale morţii la Davao, responsabile de moartea a peste 1.000 de persoane, potrivit militanţilor pentru drepturile omului. Ca răspuns la criticile din partea comunităţii internaţionale, el a reiterat faptul că nu are nicio intenţie de a pune capăt politicii sale, care nu încalcă nicio lege, în opinia sa, întrucât poliţia acţionează în legitimă apărare, explicând că multe decese au la origine reglări de conturi între bandele criminale. Rodrigo Duterte, un avocat de 71 de ani, a venit la putere după o campanie scandaloasă pe probleme de securitate, cu promisiunea de a eradica criminalitatea în câteva luni.

ZIARUL FINANCIAR

NEPI de la Mega Mall şi Promenada fuzionează cu Rockcastle în cea mai mare companie imobiliară din Est

Grupul de investiţii imobiliare NEPI (simbol bursier NEP), care în România are proiecte pre­cum Mega Mall sau Pro­menada Mall, va fuziona cu Rockcastle, societate cu expunere predilectă pe piaţa poloneză, ceea ce va crea cea mai mare companie imobiliară din Europa Centrală şi de Est, cu active de circa 5 miliarde de euro. Noua entitate va fi înregistrată în Isle of Man, un paradis fiscal situat în Marea Irlandei. Raportul de schimb în contextul fuziunii va fi de 4,5 acţiuni Rockcastle pentru o acţiune NEPI. Românul Alexandru Morar (32 de ani) şi Spiro Noussis, directori generali în cadrul NEPI şi respectiv Rockcastle, vor fi numiţi directori executivi comuni ai noii companii, în timp ce Dan Pascariu va fi preşedintele consiliului de administraţie neexecutiv, independent.

eJobs: Numărul de anunţuri de recrutare a crescut cu aproape 70% faţă de anul trecut

Numărul de joburi scoase la concurs pe platforma eJobs, cea mai mare platformă online de recrutare de pe plan local, a crescut cu aproape 70% anul acesta faţă de anul trecut, totalizând astfel circa 420.000 de poziţii deschise. Jucătorii care au avut cele mai multe anunţuri de angajare provin din domenii precum retail şi IT, a spus Andrei Frunză, CEO al eJobs. "Motivele evoluţiei sunt busi­nessurile în continuă dezvoltare şi creşterea economică. Acest an a fost bun pentru piaţa muncii din România. Creşterea economică, preconizată a fi printre cele mai mari din rândul statelor membre ale Uniunii Europene anul acesta, s-a reflectat şi asupra pieţei muncii şi, implicit, asupra oportunităţilor de angajare", a explicat Andrei Frunză.

Vuza ia un credit de 35 mil. lei de la Raiffeisen pentru o investiţie la Chimcomplex Borzeşti

Combinatul chimic Chimcomplex Borzeşti (CHOB), controlat indirect de omul de afaceri Ştefan Vuza, va lua un credit de 35 milioane de lei (7,8 mil. euro) de la Raiffeisen cu scadenţa până în 2023, potrivit deciziei acţionarilor din 12 decembrie. Creditul va fi folosit pentru finanţarea/refinanţarea în proporţie de maximum 80% a unui proiect de investiţii din cadrul companiei, pentru clorura de calciu granule. Chimcomplex Borzeşti, cu 59 mil. lei capitalizare, va pune ipo­tecă asupra unui teren din Oneşti, judeţul Bacău, dar şi asupra construcţiilor care urmează a fi ridicate cu ajutorul creditului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb