REVISTA PRESEI 16.03.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 16 martie 2015

ADEVARUL

Constanţa, bază militară americană

Judeţul Constanţa a devenit pentru câteva zile cea mai sigură zonă din ţară. În port nimeni nu intră şi nu iese fără să apară pe radarele navelor NATO. Calea ferată a fost şi ea folosită pentru a aduce la baza din Mihail Kogălniceanu mai multe garnituri cu tehnică de război americană. Oficialii români spun că este vorba despre exerciţii planificate anterior. Portul Constanţa a mai fost vizitat şi în trecut de nave aparţinând statelor membre ale Alianţei Nord Atlantice, dar vineri dimineaţă zona arăta ca o fortăreaţă. Terminalul de pasageri nu mai era încărcat cu turişti în căutare de suveniruri, ci doar cu militari îmbrăcaţi în uniforme sau civili care discutau cu cei de acasă, pe Internet. Digul care găzduieşte de obicei navele de croazieră era acum înconjurat de un cucişător american, USS Vicksburg, trei fregate (una din Canada, una din Turcia şi una din Italia), cărora li se va adăuga fregata românească Regina Maria, şi o navă auxiliară - din Germania. Tehnica de luptă era la vedere. Mitralierele stăteau pe punte, soldaţii înarmaţi patrulau în spaţiile deschise şi elicopterele erau gata de zbor.

Cel mai cinstit guvern a ajuns deja la 13 miniştri penali

În cei trei ani care au trecut de când Victor Ponta promitea ţării "cel mai cinstit guvern", nu mai puţin de 13 miniştri au avut sau au probleme penale. Ultimii doi sunt ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, anchetat pentru ilegalităţi comise când era primar la Slatina, şi Dan Şova, căruia i se cere arestarea într-un dosar în care e deja inculpat, după ce a încercat să măsluiască probe. Omul care are pe mână finanţele României, ministrul Darius Vâlcov, este suspectat de fapte de corupţie. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au luat pe sus pe Vâlcov vineri seară, imediat după ce a ieşit dintr-o emisiune televizată, şi l-au dus la audieri, în calitate de suspect de trafic de influenţă.

Darius Vâlcov a demisionat din funcţia de ministru al Finanţelor după mesajul lui Iohannis

Darius Vâlcov, pe numele căruia s-a început urmărirea penală, a demisionat din funcţia de ministru al Finanţelor, după ce preşedintele Klaus Iohannis a spus că se aştepta ca acesta să-şi prezinte demisia. Vâlcov s-a remarcat prin proiectul noului Cod Fiscal şi al introducerii loteriei bonurilor fiscale. Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor din decembrie 2014 şi anterior ministru delegat pentru Buget, este unul dintre cei mai vizibili membri ai Guvernului Ponta. În ultimele trei luni, de când este ministrul Finanţelor, Vâlcov nu a ratat nicio ocazie pentru a face declaraţii publice - fie că a fost vorba de negocierile cu FMI, de criza francului elveţian sau de proiectul noului Cod Fiscal.

Premierul Greciei are curaj să le ceară nemţilor despăgubiri. Noi când ne recuperăm Tezaurul de la Moscova?

"Este surprinzător faptul că România nu încearcă nici măcar să ridice problema recuperării Tezaurului pe care Moscova refuză de o sută de ani să-l returneze proprietarului de drept. De greci nu râde nimeni că încalcă înţelegeri semnate încă din 1960 cu privire la despăgubirile de război", scrie Laurenţiu Gheorghe pe blogul său de pe Adevărul Financiar. În Europa, în ciuda declaraţiilor şi luărilor de poziţie pacifiste, Al Doilea Război Mondial este în plină desfăşurare. Dincolo de discuţiile despre extinderea Uniunii Europene sau a Zonei Schengen, la modă sunt analizele privind schimbările aduse de ultima conflagraţie mondială şi condiţiile în care s-a încheiat pacea. Iar contestaţiile nu s-au redus doar la nivel declarativ. Modificarea frontierelor, dispariţia unor state, precum Cehoslovacia şi Iugoslavia, apariţia unora noi din cenuşa fostului imperiu sovietic, ca statele baltice şi mai recent alipirea Crimeii şi separarea regiunii din estul Ucrainei demonstrează că istoria se mişcă rapid.

Dispariţia din public a lui Putin: bolnav sau neutralizat de serviciile secrete

Dispariţia din vizorul public a preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a fost, în ultima săptămână, intens comentată. Despre acest lucru s-au vehiculat diverse teorii, banale sau probabile: de la moartea acestuia până la neutralizarea de către serviciile secrete. Publicaţia britanică The Independent scrie că "aparent, din cauza unor probleme de sănătate, domnul Putin nu a apărut în public mai mult de o săptămână. Unde s-a aflat până acum - sau se află, dacă nu a apărut până astăzi - a fost subiectul mai multor speculaţii la nivel mondial. Oricare ar fi răspunsul, este fără îndoială că dispariţia lui Vladimir Putin timp de zece zile a creat un gol în spaţiul public al Rusiei". Aproape toate presupunerile din presa internaţională legată de acest subiect au fost contestate de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov: "Voi face un apel la oamenii care au bani să organizeze un concurs pentru cea mai bună farsă jurnalistică".

Kelemen Hunor, huiduit şi făcut "trădător" de extremiştii maghiari din Sf. Gheorghe, de Ziua Ungariei

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a fost huiduit şi catalogat drept "trădător", la Sfântu Gheorghe, de extremiştii maghiari, în timpul manifestărilor de Ziua Ungariei. În Cluj, patru reprezentanţi ai Organizaţiei Tinerilor, din cele 64 de Comitate, considerată extremistă, au fost scoşi din grupul de 500 de etnici maghiari care a participat la marşul ocazionat de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. De partea cealaltă, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat: "De aceea există libertate de exprimare şi libertatea cuvântului, ca să aibă fiecare posibilitatea de a exprima ceea ce doreşte. Pentru asta s-a luptat şi în 15 martie 1848, şi în 1989. Şi aşa trebuie să rămână şi în momentele în care, eventual, oamenii protestează chiar şi faţă de politicieni. Asta e democraţia, punct".

Gazoductul South Stream, reînviat prin intermediul Balkan Stream

În timp ce statele balcanice deplâng anularea proiectului South Stream, care trebuia să tranporte gaze naturale pe sub Marea Neagră, prin Bulgaria, Serbia, Croaţia şi Ungaria către centrul Europei, Rusia a pus bazele pentru înlocuitorul acestuia, numit "Balkan Stream", scrie Sputnik News. Mai exact, gazoductul este proiectat să se conecteze la Turkish Stream, un gazoduct anunţat în luna decembrie în locul defunctului South Stream. "Turkish Stream" a apărut după ce Rusia a decis că nu va mai realiza South Stream. Moscova a abandonat acest proiect după ce Uniunea Europeană s-a opus realizării sale, menţionând că încalcă legislaţia comunitară, mai exact separarea producătorilor de furnizori şi transportatori. Gazprom a anunţat un acord cu societatea turcă de stat TPAO pentru realizarea unui gazoduct pe sub Marea Neagră. Acesta va fi capabil să livreze 63 de miliarde de metri cubi de gaz din 2019.

BANCHERUL

ROBOR la 3 luni a scazut de la 3% anul trecut la doar 1,3% in prezent

Indicele de dobanda pentru creditele in lei, ROBOR la termen de 3 luni, in functie de care bancile stabilesc costul creditelor acordate populatiei si firmelor, a scazut pe parcursul ultimului an cu aproximativ 2 puncte, de la 3,52% in ianuarie 2014 la 1,32% in martie 2015. Efectul asupra populatiei si firmelor care au credite in lei cu dobanzi variabile este destul de important, costul acestora reducandu-se substantial. Sa luam exemplul unui credit imobiliar tip Prima Casa, garantat de catre stat prin Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), o institutie al carei nume a devenit impropriu, intrucat acum se ocupa in principal de garantarea creditelor ipotecare acordate de banci populatiei si nu de finantarile pentru micile afaceri, conform scopului pentru care a fost infiintata.

Bancile acuza ANPC ca proiectul de lege care transpune Directiva 17 privind contractele de credit este excesiv si chiar ilegal

Bancile critica dur un proiect de lege publicat de ANPC privind transpunerea in legislatia nationala a Directivei 17 privind creditele imobililare, considerand ca multe dintre prevederile acestuia sunt excesive, contravin acquis-ui comunitar si chiar legislatiei nationale si a BNR. "ANPC realizeaza o transpunere excesiva si chiar contrara Directivei si/sau a institutiilor de drept national. Mai mult, ANPC pare sa propuna o interventie a statului in pretul contractelor, contrar mecanismelor economiei de piata", apreciaza Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR). "Proiectul ANPC stipuleaza si aplicabilitatea legii pentru contractele in curs de derulare la data intrarii in vigoare a acesteia, ceea ce este impotriva literei si spiritului Directivei, care mentioneaza in mod expres ca aceasta nu poate fi aplicata retroactiv. Credem ca avem de-a face deci inclusiv cu o interpretare eronata a acquis-ului comunitar, motiv pentru care consideram ca e necesara o discutie extrem de serioasa asupra acestui proiect de lege", apreciaza CPBR.

CAPITAL

"DNA-ul Fiscului" a început să facă victime. Din păcate, multe sunt inocente

În lupta cu marea evaziune, DGAF loveşte, paradoxal, în companiile oneste. Pentru că nu îi depistează pe fraudatori, cere banii de la firmele care au făcut, fără vreo vină dovedită, tranzacţii cu ei. Mii de societăţi au fost verificate având activitatea şi accesul la justiţie blocate, în timp ce falimentul le bate la uşă. O adevărată campanie de descoperire a firmelor care fraudează TVA a luat amploare în ultima vreme. Direcţia Generală de Antifraudă Fiscală (DGAF) investighează marile lanţuri de evaziune, o acţiune legitimă şi necesară. Din păcate, metoda de recuperare a taxei este foarte controversată. Practic, este verificat lanţul de tranzacţii, iar, dacă unul dintre furnizori a devenit, între timp, inactiv sau şi-a pierdut codul de TVA, consideră că celelalte firme "ştiau sau ar fi trebuit să ştie că, prin achiziţia lor, participă la o operaţiune implicată într-o fraudă privind TVA", potrivit justificării din procesele verbale. Consecinţa este că inspectorii decid că societatea nu mai poate beneficia de dreptul de deducere a taxei şi blochează conturile, bunurile şi stocurile.

Victor Ponta: Probabil miercuri proiectul de Cod fiscal va fi trimis de la Guvern la Parlament pentru a intra în dezbatere

Premierul Victor Ponta a vorbit duminică în cadrul emisiunii "Ultimul cuvânt" de pe B1 TV despre proiectul noului Cod fiscal estimând că miercuri acesta va fi trimis de la Guvern la Parlament pentru a intra în dezbatere. "I-am spus lui Klaus Iohannis că vreau să finalizez Codul fiscal. (...) Probabil că miercuri se va termina forma care pleacă de la Guvern. Dacă constatăm că există un blocaj la Senat sau la Cameră, abia atunci voi decide să îmi asum răspunderea. Codurile sunt două instrumente extraordinar de bine primite de mediul de afaceri", a spus premierul. "Codul este aproape finalizat. L-am dezbătul cu mediul de afaceri, cu IMM-uri, cu specialişti. Merge la Senat, unde se mai discută o dată, merge în Cameră, unde se mai discută o dată, după care merge la preşedinte. E important că măsurile de relaxare fiscală sunt posibile în 2015 pentru că avem trei ani de creştere economică.

Proteste la Banca Centrală Europeană! Marş cu mii de persoane împotriva "politicilor de austeritate"

Circa 10.000 de persoane, 7.000 din Germania şi 3.000 venite din străinătate, sunt aşteptate să participe miercuri, în Frankfurt, la un marş de protest împotriva politicilor de austeritate. Pentru acestea, protestatarii învinovăţesc Banca Centrală Europeană (BCE), care îşi inaugurează un nou sediu central gigant în oraşul german, anunţă agenţia Reuters. Deşi a tipărit cantităţi uriaşe de bani şi a dat drumul unui nou program imens de relaxare cantitativă, prin care va ajuta statele europene să se împrumute mai ieftin, cumpărând obligaţiuni guvernamentale de peste un trilion de euro, Banca Centrală Europeană este considerată responsabilă pentru "politicile de austeritae" din Europa.

CURENTUL

Eclipsa parţială de soare de pe 20 martie observată şi la Observatorul din Bârlad

Observatorul Astronomic din Bârlad anunţă că eclipsa parţială de soare din 20 martie va putea fi observată şi din România. Pe 20 martie 2015 va avea loc o eclipsă totală de Soare vizibilă din nordul oceanului Atlantic, iar fazele parţiale se vor vedea bine din Europa, nordul Africii şi vestul Asiei. Din România se va observa ca o eclipsă parţială de Soare, acoperirea discului solar de către Lună, va fi situată între 39% în sud-est şi 55% în nord-vest. La Bârlad eclipsa parţială de Soare are următoarele momente: Începutul eclipsei parţiale - 10.52.18; Faza maximă - 12.00.05; Sfârşitul eclipsei parţiale - 13.08.37; Magnitudinea eclipsei: 0.55. Acoperirea discului solar la maximul eclipsei este de 45,65%. Observatorul Astronomic al Muzeului "Vasile Pârvan" din Bârlad, judeţul Vaslui, va organiza o amplă activitate cu prilejul eclipsei parţiale de Soare din 20 martie 2015.

Garantaţi - de Tia Şerbănescu

15 martie, ziua consumatorului. La noi, consumatorul de media a fost servit de DNA cu produse de primă mână. Garantat Vanghelie. De astă dată Vanghelie, Dan Şova şi ministrul de finanţe Darius Vâlcov au fost ştampilaţi de DNA care l-a arestat pe Vanghelie, a cerut Senatului votul pentru arestarea lui Şova şi l-a pus sub urmărire penală pe Vâlcov pentru merite deosebite în dezvoltarea corupţiei. În opt ani de tras la şpagă (20% din fiecare contract) Vanghelie a câştigat 90 de mil. euro din care a finanţat campaniile PSD, vanghelioanele, paranghelia de pe stadion de ziua lui Ponta, şi-a luat imobile şi ceasuri scumpe. Unul din ele costă 90.000 de euro. Cele de purtare costau cam 15.000. Semn că-i cam ticăia ceva în cap: ce om normal dă atâţia bani pentru un ceas? Vanghelie n-a ieşit cu mâna goală nici de la DNA: avea cătuşe ultimul tip şi texte ultimul răcnet: "am loc în celulă şi pentru Ponta şi Oprea". Cunoaştem placa. Nu furturile i-au dus în puşcării ci răutatea celorlalţi (înainte era Băsescu, acum e Ponta sau Kovesi).

CURIERUL NATIONAL

ANPC ia cu asalt băncile

Ordinul intern emis de fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) - Bogdan Nica - prin care se soluţionau doar reclamaţiile făcute de clienţii băncilor care se adresaseră deja instanţelor pentru constatarea clauzelor abuzive din contractele de credit a fost revocat de actualul preşedinte - Marius Dunca, astfel încât autoritatea va trata toate petiţiile înregistrate la ANPC, fie că au fost întocmite de clienţii băncilor care au denunţat actele adiţionale de aliniere la OUG 50/2010, fie de cei care n-au făcut-o. "Prin revocarea acestui Ordin, comisarii ANPC vor cer­ce­ta toate reclamaţiile consumatorilor care reclamă clauze abuzive, chiar dacă au denunţat sau nu actele adiţionale de aliniere la OUG 50/2010 privind credi­tele pentru consumatori. Ne dorim să tratăm consumatorii în mod egal şi fiecare să beneficieze de drepturile pe care le are.

Manager de fonduri, către investitori: Gândiţi independent, dar păstraţi-vă modestia!

Ray Dalio, administratorul celui mai mare fond de hedging din lume, spune că pentru a obţine câştiguri investitorii trebuie să aibă curajul să ia poziţii contrare consensului general al pieţei. Pe de altă parte, spre a nu greşi foarte mult este indicat să-şi menţină modestia în faţa forţelor pieţei. Consultarea opiniilor de sens contrar este importantă, însă decizia finală şi răspunderea pentru ea îi aparţin investitorului. Smerenie în faţa pieţei! Aceasta le recomandă investitorilor Ray Dalio, şef Bridgewater Associates, cel mai mare fond de hedging în lume cu active în administrare de 122 miliarde dolari. Gândirea independentă este necesară, dar trebuie dublată de această modestie că poţi greşi, singura garanţie că nu îţi vei distruge capitalul pariind totul pe o carte eventual pierzătoare.

70 de clădiri cu bulină roşie vor fi reabilitate în acest an

Planul de acţiuni pe anul 2015 al Ministerului Dezvoltării privind proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţie pentru reducerea riscului seismic la construcţiile cu destinaţia de locuinţă multietajate, încadrate prin raport de expertiză tehnică la clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public cuprinde lucrări de intervenţie asupra 1.069 apartamente şi lucrări de consolidare asupra a 2.208 apartamente situate în 70 de imobile din judeţele Constanţa, Tulcea, Covasna, Prahova, Bacău, Suceava şi Mureş, se arată într-un proiect de HG. Potrivit acestuia, lucrările vor fi efectuate din fonduri puse la dispoziţie prin bugetul Ministerului Dezvoltării (5 mil. lei alocaţi pentru anul 2015), bugetele locale, fonduri ale agenţilor economici şi ale proprietarilor locuinţelor beneficiare.

Consiliul Local Breaza vrea să facă un parc industrial pe platforma Hidrojet SA

În încercarea de a resuscita viaţa economică a oraşului Breaza, Consiliul Local vrea să preia, în contul unei creanţe de aproximativ 11 milioane lei, bunurile imobile de la societatea Hidrojet SA (aflată în reorganizare judiciară din 2007), terenurile, halele şi depozitele acesteia urmând să facă parte dintr-un nou parc industrial. "Pentru stingerea creanţelor fiscale reprezentând creanţe fiscale principale şi accesorii la bugetul de stat, bugetul asigu­rărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru şomaj, bugetul asigurărilor pentru accidente de muncă şi profesionale, faţă de debitorul S.C. HIDROJET S.A., la cererea acesteia, prin procedura de dare în plată au trecut în proprietatea publică a statului bunuri imobile situate în oraşul Breaza, str. Griviţei nr.18, judeţul Prahova", se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre elaborat de Ministerul Dezvoltării în baza unei decizii luate de Consiliul Local Breaza la data de 29 decembrie 2014.

Investitorii instituţionali români se apropie de o deţinere de 70% din titlurile BVB

În structura acţionariatului Bursei de Valori Bucureşti (BVB) la data de 28 februarie a.c. ponderea o deţin, în continuare, investitorii instituţionali români, cu 69,49%, conform ultimei raportări a emitentului de vineri. Participaţia acestora chiar a crescut, după ce pe data de 31 ianua­rie a.c., procentajul era de 69,1%, iar la 31 ianuarie 2014 era de numai 67,88%. În acest răstimp cele mai importante notificări au fost făcute de SIF Transilvania (SIF3) şi ING Bank. Astfel, pe data de 9 ianuarie a.c. ING a anunţat că a depăşit pragul de deţinere de 5%, numărul de acţiuni BVB cumpărate urcând la 427.330 titluri, faţă de 380.203 titluri anterior. ING deţine astfel 5,57% din capitalul social al operatorului de piaţă prin Fondul de pensii pe care îl administrează (4,83%), şi prin fondurile societăţii de asigurări de viaţă. SIF Transilvania şi-a mărit volumul acţiunilor BVB deţinute la 389.782 unităţi printr-o tranzacţie din data de 15 ianuarie a.c., participaţia sa fiind de 5,08%.

EVENIMENTUL ZILEI

25 DE ANI de la Mineriada din 13-15 iunie 1990

Plecat din ţară de 23 de ani, medicul Georges Iscru a rememorat, pentru "Evenimentul zilei", momentele de groază din acel iunie mânjit cu sângele unor oameni nevinovaţi. Un an mai târziu avea să participe la autopsia care a dus la decizia de a părăsi România. Doctorul Georges Iscru provine dintr-o familie de veşnici răsculaţi împotriva regimului politic. Tatăl său, preot în Dobroteşti - Teleorman, şi fratele său au făcut puşcărie pentru că nu au fost de acord cu regimul comunist. El, doctorul, a participat la Revoluţie, apoi a fost alături de tinerii care demonstrau în Piaţa Universităţii, în 1990. În 1991, la "Mineriada" din septembrie, a avut nefericitul prilej de a participa la autopsia Auricăi Crăiniceanu şi a lui Andrei Frumuşanu. La începutul anului 1992 a publicat în presă rapoartele medico-legale privind moartea celor doi, la "Mineriada" din 1991. Apoi, el şi cei doi copii ai săi au fost victimele unui atentat. A plecat din ţară, terorizat. Acum trăieşte în Franţa.

Misteriosul domn Marian Munteanu, omul care era să răstoarne regimul Iliescu

Acum 25 de ani, cu pletele în vânt, avea o figură de Christ şi vorbele sale erau ascultate de zeci de mii de români, din celebrul balcon al Universităţii din Bucureşti, asemenea cuvintelor Mântuitorului. Avea pe faţă ceva din tragismul Lui şi a lipsit puţin să devină un martir. L-au bătut minerii sau cine erau cei îmbrăcaţi în salopete de miner şi era cât p-aci să fie decapitat. A stat patru zile în comă. Astăzi este tuns scurt şi e cărunt. I-au rămas doar cearcănele. A refuzat, constant, apariţiile publice. S-a zvonit că ar fi avut afaceri mijlocite de fostul director al SRI, Virgil Măgureanu. A încercat şi o carieră în politică, dar îşi pierduse, deja, charisma. În ultimul său interviu dat unui ziar - Evenimentul zilei, în decembrie 2011 - spunea, misterios: "Am ce spune, dar n-am de ce! Provin din altă lume... A mea a murit sau e scufundată!". Astăzi, la un sfert de veac de când era profetul "golanilor" din Piaţa Universităţii, Marian Munteanu a apărut, din nou, la televizor.

JURNALUL NATIONAL

Gheorghe Stefan: Traian Băsescu a beneficiat de genţi cu bani la sediul PDL

Denunturile depuse de fostii parteneri politici ai lui Traian Basescu, devin din ce in ce mai numeroase. Conform ziare.com, Gheorghe Stefan ar fi declarat intr-un denunt catre DNA ca genti cu bani ar fi ajuns la PDL si la sediul de campanie al lui Traian Basescu, pentru a sustine alegerile prezidentiale din 2009. Gheorghe Stefan a declarat ca a fost contactat de Dorin Cocos, Dinu Pescariu si Claudiu Florica, in momentul in care era cazat intr-un hotel detinut de Dorin Cocos. "Mi-au spus ca este o oportunitate pentru ca din profit o suma de bani sa poata fi folosita pentru campania PDL. Am fost de acord, mai ales ca la partid ni se sugera in mod special de domnul Vasile Blaga ca "noi" cei veniti din PLD, aripa Stolojan, avem un ministru, respectiv Gabi Sandu si trebuie sa finantam campania electorala a PDL si a presedintelui Basescu. Fostul edil din Piatra-Neamt a mai declarat ca el nu a luat niciun ban din presupusa mita din dosarul Microsoft, dar ca este posibil ca mai multe genti cu bani sa fi ajuns la PDL si la sediul de campanie al lui Traian Basescu.

Israelul, la vot, marţi. Îşi va păstra Netanyahu postul de premier?

Israelienii sunt chemaţi marţi la vot, în cadrul alegerilor legislative care ar putea marca plecarea din fotoliul de premier a lui Benjamin Netanyahu. Ultimele două sondaje publicate înaintea alegerilor legislative confirmă avansul laburistului Isaac Herzog în faţa premierului în exerciţiu Benjamin Netanyahu. Cele două cercetări sociologice, date publicităţii vineri seara de posturile de televiziune private israeliene, Channel 10 şi Channel 2, acordă un avans de patru mandate Uniunii Sioniste, conduse de Isaac Herzog, în faţa Likud-ului lui Netanyahu. Astfel, în sondajul Channel 10, Likud obţine 20 de locuri faţă de 24, cât ar putea obţine Uniunea sionistă; în ancheta Channel2, 22 de mandate faţă de 26. Dezbaterea multaşteptată dintre premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi adversarul său, laburistul Isaac Herzog, a avut loc în cele din urmă sâmbătă seară, în cadrul unei emisiuni televizate, pe parcursul a câteva minute, oprindu-se în principal asupra chestiunilor diplomatice şi de securitate.

NATIONAL

Ilie Sarbu si fratii Cristescu, tinte vii pentru DNA!

La ritmul de-a dreptul nebunesc in care lucreaza procurorii anticoruptie, este greu sa ne hazardam la intocmirea unui clasament al favoritilor la intrarea abrupta in malaxorul DNA. Si, totusi, in paralel cu Sorin Oprescu, cunoscatori ai sistemului sunt gata sa bage mana in foc ca principalele "tinte in miscare" pentru procurorii Laurei Codruta Kovesi sunt nimeni altul decat "tatal socru" Ilie Sarbu si protejatii sai, fratii miliardari Marius si Emil Cristescu. Iar daca fratii Cristescu unii dintre cei mai generosi sponsori ai principalului partid de guvernamant si, totodata, cei care au asigurat lucrarile Comitetului Executiv al PSD desfasurate la Complexul Arsenal din Orastie - se bazau in derularea afacerilor pe sprijinul lui Ilie Sarbu, se pare ca acesta nu se va mai putea ajuta nici macar pe sine insusi.

Ambulantele lui Raed Arafat, puse pe butuci dupa doar cateva luni!

Este indubitabil faptul ca una dintre marile pasiuni ale vietii doctorului Raed Arafat, dupa punerea pe roate a serviciului medical de ugenta din Romania, a fost cumpărarea de ambulante. Atat din postura de presedinte remunerat al Fundatiei private pentru SMURD, cat si din influenta funtie de secretar de stat in Ministerul Sanatatii. Iar faptul ca exclusivitatea in domeniu aproape ca a avut-o patronul firmei clujene Deltamed SRL, bunul sau prieten din studentie Dan Vasile Gorgan, probabil ca este o simpla coincidenta. Marea problema este, dupa cum reiese din informatiiile intrate in posesia National, ca beneficiarii din tara ai respectivelor ambulante s-ar plange pe capete ca acestea ar fi "praf si pulbere", fiind nevoie inclusiv de schimbarea amortizoarelor, la niciun an de la receptionarea lor. Si, vorba ceea, alti bani, alta distractie...

Valcov sare din Codul fiscal in Codul penal

Fostul presedinte Traian Basescu si liderii partidelor din opozitie cer intr-un glas demisia lui Darius Valcov, dupa ce ministrul Finantelor a fost pus sub urmarire penala pentru trafic de influenta si luare de mita. Curtentul anti-Valcov a luat amploare dupa ce referatul procurorilor a fost dat publicitatii. Si asta pentru ca documentul il desfiinteaza practic pe actualul ministru al Finantelor, oferind detalii despre modul in care acesta obisnuia sa-si aranjeze "deal-urile" pe vremea cand era primarul municipiului Slatina. Concret, din interceptarile altor suspecti din dosar a reiesit ca Darius Valcov se intalnea cu acestia in cimitir, incercand in felul acesta sa se asigure ca nu va fi ascultat. Afacerea s-a dovedit a fi una profitabila, spun procurorii, care-l acuza pe ministrul Finantelor ca ar fi luat 2 milioane de euro de la o firma, oferind in schimb contracte cu dedicatie atat in municipiul Slatina, cat si in orasele Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti.

PUTEREA

Test de loialitate politică pentru premier. Kovesi îi cere lui Ponta arestarea lui Şova

Codruţa Kovesi, procurorul-şef al DNA, i-a trimis lui Tiberiu Niţu, procurorul general al României şi omul impus de premier în funcţie, o scrisoare prin care îi cere respectuos să intervină la Parlamentul controlat de PSD, pentru ca acesta să permită arestarea lui Dan Şova, colegul şi prietenul lui Victor Ponta. Şova este actual senator PSD şi fost ministrul al Transporturilor, dar infracţiunile reclamate de Kovesi sunt de pe vremea în care el era simplu avocat pesedist şi partener de afaceri cu Ponta. Urmărirea penală de care vorbim priveşte contractele încheiate de firma sa de avocatură "Şova şi Asociaţii" cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari. Firma lui Şova ar fi muls de la stat prin intermediul societăţilor amintite vreo 3,5 milioane de lei, conform estimărior DNA. Şova este cercetat de aceiaşi procurori şi în dosarul desprins din cel al retrocedării ilegale de păduri, alături de fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc.

Despre presupusa avere a lui Darius Vâlcov

Bursa Zvonurilor, despre averea lui Darius Vâlcov, din informaţii publice: un apartament în Bruxelles, pe numele Vâlcov Roxana, sora acestuia; un apartament în Strassbourg pe numele Vâlcov Roxana, şi o casă la 23 de kilometri de Strassbourg, pe acelaşi nume; un apartament central în staţiunea Crans Montana, lângă Chamonix, Elveţia, la două minute de mers pe jos de pârtia de schi; un apartament central în Monte Carlo, vecin cu Niro. Tot în Monte Carlo ar deţine un iaht de 2 mil. euro pe numele lui Ramba Ovidiu şi D.J. Andy din Bucureşti. Ramba Ovidiu este patronul firmei Plus Confort SRL Bucureşti, care este de fapt firma lui Vâlcov. Etc., etc.

Vânzarea Palatului Telefoanelor se amână

Vânzarea Palatului Telefoanelor nu este o prioritate pe agenda grupului Telekom România, a declarat directorul general al Telekom România, Nikolai Beckers, la prezentarea rezultatelor pentru anul 2014 şi a strategiei pentru 2015, el menţionând că nu poate da un răspuns dacă imobilul aflat în centrul Capitalei va fi vândut în 2015. El a afirmat că a fost demarată o licitaţie pentru vânzarea acestui imobil, licitaţie care a expirat fără ca Palatul Telefoanelor să fie vândut. "Palatul Telefoanelor este o clădire care la acest moment nu se află într-o stare foarte bună. Acest subiect stârneşte emoţii, pe unele le înţeleg, pe altele nu. În acest an vom avea discuţii în board cu acţionarii legate de acest subiect, iar dacă se va lua o decizie în acest sens licitaţia va fi reluată", a spus Beckers.

ROMANIA LIBERA

Interviu cu Dean Thompson (SUA): Reacţiile la lupta anticorupţie, "o recunoaştere a faptului că România a înteţit ritmul"

Dean Thompson: parteneriatul strategic dintre România şi SUA este extrem de robust şi pozitiv pentru ambele ţări. Aşa cum ştiţi, el există de mulţi ani şi multă vreme componenta de bază a fost cea de securitate, militară. Facem multe lucruri extraordinare în acest domeniu, iar România este un aliat loial de multă vreme. Am extins parteneriatul si pe alte planuri în care încercăm să dezvoltăm relaţiile economice în sectoare specifice. De exemplu, vedem mult potenţial în sectorul energetic, aşadar vrem să încercăm să avem un rol pozitiv în acest domeniu. Nu există îndoială că istoria relaţiilor în domeniul militar, al securităţii, al aplicării legii reprezintă punctul forte al parteneriatului. Am făcut atât de multe lucruri împreună timp de foarte mulţi ani. Forţele noastre armate colaborează extrem de bine, la fel ca şi instituţiile de aplicare a legii. Aceasta este o componentă foarte interesantă a parteneriatului.

Epava navei "Rostock" blochează aderarea României la Spaţiul Schengen

După zece ani de la scoaterea la suprafaţă, epava navei "Rostock" este în continuare un obstacol, de această dată blocând aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen. Blocajul a intervenit din cauza refuzului statului român de a plăti cele 12 milioane de euro pe care le datorează consorţiului olandez care a realizat operaţiunea de ranfluare, cum este denumită în termeni marinăreşti scoaterea la suprafaţă a unei epave. În aceste condiţii, parlamentarii olandezi au un motiv în plus, dar evident nu singurul, în a se opune aderării României la Schengen, fapt confirmat şi de ambasadorul Olandei la Bucureşti, Matthijs van Bonzel, în cadrul unui interviu acordat Realitatea TV. Întrebat dacă Olanda susţine sau nu aderarea României la Schengen, van Bonzel a declarat că "în acest moment, aderarea nu este susţinută de Parlamentul olandez pentru că Parlamentul nu consideră că România a implementat toate cerinţele iniţiale pentru a deveni stat membru al Uniunii Europene".

ZIARUL FINANCIAR

Stefanini, un producător brazilian: România trebuie să ia exemplul Marocului şi să declare IT-ul prioritate naţională

România este deja un hub IT în Europa, însă acest sector s-ar putea dezvolta şi mai mult dacă s-ar crea un program şi o strategie naţională asumate pe termen lung la nivelul guvernului, de cel puţin 5-7 ani, astfel încât să existe un plan şi o continuitate care să permită creşterea ponderii acestei industrii în economie. "Este evident că România a devenit un hub de IT din motive care ţin de forţa de muncă educată din mediul urban, de calitatea învăţă­mântului tehnic şi nu numai. Ceea ce cred eu că lipseşte este un program naţional şi o strategie în acest sens. Nu poţi să ajungi la un milion de informaticieni dacă cineva la nivel macro nu îşi pune întrebarea în primul rând cum scoatem volumul acesta (de forţă de muncă specializată - n.red.) şi în al doilea rând cum îi pregătim astfel încât ei să fie într-adevăr competitivi", a declarat pentru ZF Andreea Stănescu, Stefanini.

Cel mai mare fond suveran din lume şi-a dublat expunerea pe România

Fondul suveran al Norvegiei, cu active de cinci ori mai mari decât PIB-ul României, are investiţii de 115 milioane de euro în companiile româneşti listate la bursă. Principalele investiţii pe bursa de la Bucureşti ale fondului norvegian sunt acţiunile BRD SocGen, cu o valoare de 35,4 milioane de euro la finalul anului trecut. Fondul deţinea 2,4% din capitalul băncii. Urmează acţiunile OMV Petrom, cu o valoare de 20,8 milioane de euro în contul unei deţineri de 0,37% din capitalul companiei. Pe locul al treilea se situează acţiunile Transgaz, în valoare de 16,4 milioane de euro echivalente unei deţineri de 2,19% din capital. La Banca Transilvania, fondul are o deţinere de 1,17% din capital. Valoarea investiţiilor în acţiuni româneşti este redusă, raportat la activele de peste 760 miliarde de euro ale fondului. Dar faptul că România a atras investiţii mai mari în ultimul an de la unul dintre cele mai mari fonduri su­verane din lume arată că listările companiilor de stat din anii trecuţi au atras atenţia investitorilor internaţionali.

Pariurile valutare câştigătoare în ultimul an: dolarul, lira sterlină, dolarul canadian, francul şi lira turcească

Dolarul american a adus în ultimul an un câştig de 30% investitorilor care au pariat pe moneda americană, de opt ori mai mult faţă de randamentele obţinute dintr-un depozit la termen în lei. Şi lira sterlină s-a apreciat cu 16% faţă de moneda naţională, în timp ce dolarul canadian a înregistrat o creştere de 13%. Francul elveţian s-a apreciat în ultimul cu 12,5% faţă de leu. La polul opus, hryvna ucraineană şi rubla rusească s-au depreciat cu 45%, respectiv 23%. Dolarulul american a închis săptămâna trecută la 4,2 lei, comparativ cu o cotaţie de 3,3 lei în primăvara anului trecut. Dolarul a câştigat teren în mod constant în faţa euro de la jumătatea anului trecut şi a ajuns în prezent la circa 1,05 unităţi/euro, ceea ce se reflectă şi pe piaţa românească. Tranzacţiile cu dolari sunt reduse pe piaţa valutară locală, astfel că banca centrală stabileşte cursul de schimb leu-euro în funcţie de cotaţiile euro/dolar pe pieţele internaţionale şi leu/euro pe piaţa de la Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb