REVISTA PRESEI 16.03.2017

Willy Homer
Revista Presei / 16 martie 2017

REVISTA PRESEI 16.03.2017

ADEVARUL

Alegeri Olanda: primele sondaje indică o victorie pentru Partidului Liberal-Democrat

Primele sondaje după închiderea urnelor indică o victorie pentru Partidului Liberal-Democrat (VVD), al actualului premier Mark Rutte, partidul acestuia câştigând 31 de locuri în Parlament. Partidul Libertăţii (PVV), al lui Geert Wilders a ieşit pe locul doi, la egalitate cu alte două partide CDA şi D66, toate câştigând câte 19 mandate. Prezenţa la vot a fost cea mai ridicată din ultimii 31 de ani, aproximativ 82% din electoratul olandez prezentându-se la vot. Conform acestor sondaje pierdantul alegerilor pare a fi partidul laburist aflat la guvernare alături de liberali-democraţi, PvDa, ce a pierdut 29 de mandate. Majoritatea voturilor electoratului de stânga s-au îndreptat spre partidul ecologist de stânga, Stânga Verde, ce a câştigat 12 mandate în parlamentul de 150 de locuri.

"Balena Albastră", jocul care-i împinge pe adolescenţi la sinucidere

Sute de adolescenţi din România sunt în pericol de moarte din cauza unui "joc" online pătruns recent şi pe piaţa autohtonă, al cărui scop final este sinuciderea. Oricât de greu ar părea de crezut, există zeci de cazuri documentate în spaţiul ex-sovietic ale unor tineri care şi-au pus capat zilelor din cauza unei nebunii intitulate "Blue Whale Challenge" (n.r. - Provocarea "Balena Albastră"). Flagelul a pornit în Rusia. Între 2013-2016, iniţiatorul său, un rus cu numele Phillipe Budeikin, a creat opt grupuri dedicate pe reţeaua socială VKontakte (n.r. - varianta rusească a Facebook). Din noiembrie 2015 până în aprilie 2016, 130 de tineri ruşi s-au sinucis aruncându-se în gol sau în faţa trenului.

Adevărul despre piramida energetică, tunelurile secrete, apa cea vie şi Gura de Rai

În afară de faptul că oferă o mulţime de posibilităţi de relaxare, aer tare şi curat, Munţii Bucegi sunt şi plini de legende. Internetul este plin de "informaţii" despre apa vie care izvorăşte din peşterile din Bucegi, energiile vindecătoare, dar şi sanctuarele dacice care ar adăposti un imens panou de control universal. Toate acestea sunt doar legende, spun oamenii muntelui. Diverse teorii susţin că pe Platoul Munţilor Bucegi, în zona Vârfului Omu, se află aşa numitul "centru al Pământului", locul unde s-ar face legătura între Cer şi Pământ. Sunt poveşti despre curcubee în plin soare, lumini ciudate, sau "Piramida Energetică" din jurul Sfinxului. Zona care stârneşte cel mai mare interes este însă "Gura de Rai", locul unde se spune că dispare oboseala, iar corpul uman este învăluit de energii pozitive.

Arpad Paszkany rupe tăcerea: "De data asta, nu o să mai achit nota de plată!"

Omul sub patronatul căruia formaţia din Gruia a cucerit opt trofee majore şi a dominat fotbalul românesc a clarificat care va fi rolul său la echipă, odată cu venirea unui nou acţionar majoritar. Informaţia potrivit căreia, înaintea meciului Steaua - CFR Cluj, scor 2-0, elevii lui Miriuţă au fost vizitaţi de Arpad Paszkany şi de noul acţionar, Marian Băgăcean, a surprins în condiţiile în care, în ultimii doi ani, "Arpi" a fost "omul invizibil". "Am vrut doar să le prezint jucătorilor pe noul acţionar al clubului, care e un tip de caracter şi care sunt sigur că o să facă o treabă bună la CFR", a spus Paszkany. Marian Băgăcean a platit un milion de euro pentru 62% din acţiunile CFR-ului, promiţând că echipa va ieşi din insolvenţă până în luna mai.

PSD îşi spală rufele în public

Conflictul deschis dintre Liviu Dragnea şi Victor Ponta restabileşte adevăruri spuse doar pe jumătate, dar scoate la iveală murdării dosite în trecutul PSD. Victor Ponta şi Liviu Dragnea, în lupta lor pentru putere în partid, dezgroapă amintiri vechi. Spre exemplu, Ponta şi-a amintit că pactul de coabitare cu Traian Băsescu, pe care el l-a semnat ca premier, după alegerile parlamentare din 2012, a fost scris, de fapt, de Liviu Dragnea, pe atunci preşedinte executiv al PSD. Imediat, Dragnea a reacţionat: "Eu nu am negociat un draft de protocol care a ajuns pe acea masă. Eu am transmis o pagină care a fost refuzată. Din acel moment, eu nu am mai avut ce să discut pentru că nu aveam pe ce". În joc a intrat şi Traian Băsescu, dar de partea lui Dragnea. "Pe acel protocol a făcut adnotări Victor Ponta, nu Liviu Dragnea ", a spus el.

Ţară, ţară, vrem ostaşi! Cum vor fi recrutaţi rezerviştii voluntari

Soldă echivalentă cu cea a militarilor profesionişti, garantarea locului de muncă, echipament şi cazare gratuită. Acestea sunt doar câteva dintre drepturile de care vor beneficia românii care vor dori să se angajeze voluntari în Armată. Anul acesta, MApN pune la dispoziţia rezerviştilor 2.800 de posturi. Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a lansat, recent, în dezbatere publică normelor metodologice de aplicare a legii privind statutul rezerviştilor voluntari. După ce vor intra în vigoare, Armata va putea să-şi completeze rândurile cu rezervişti. Pentru 2017, MApN va propune pentru încadrare aproximativ 2.800 de posturi, dintre care, aproximativ 200 pentru ofiţeri, 400 pentru maiştri militari sau subofiţeri şi 2.200 pentru gradaţi şi soldaţi.

De ce un polonez n-a fost susţinut de Polonia?

Donald Tusk a fost reales preşedinte al Consiliului European. 27 de şefi de stat sau de guvern l-au susţinut. Singura capitală care s-a opus e Varşovia. De ce un polonez n-a fost susţinut de Polonia? La mijloc e, de fapt, ceva foarte personal. În alegerile ţinute in 2007, premierul Jaroslaw Kaczyñski - numit în funcţie, cu un an şi jumătate înainte, de către fratele său geamăn, preşedintele Lech Kaczyñski -, pierdea în faţa lui Donald Tusk. Platforma civică (PO. Acum doi ani, Jaroslaw Kaczyñski şi-a luat revanşa. Candidaţii susţinuţi de el la prezidenţiale au câştigat. În acest moment, Kaczyñski nu are o funcţie executivă, dar controlează puterea, ca şef al formaţiunii Lege şi dreptate (PiS). Moartea tragică a fratelui său, în 2010, în accidentul aviatic de la Smolensk, l-a bulversat. El e convins că vinovat pentru nenorocirea produsă e premierul din acel moment, adică Tusk.

Schimbări la legea produselor româneşti în supermarketuri

După decizia Comisiei Europene de a declanşa o procedură de infringement împotriva României, legea produselor româneşti în supermarketuri ar putea fi schimbată astfel încât termenul "românesc" să fie înlocuit cu "autohton", însă ministrul Agriculturii susţine că procentul de 51% va rămâne.

Şapte miniştri europeni insistă pentru un salariu minim în UE

Şapte miniştri ai Afacerilor europene - francez, german, italian, grec, portughez, maltez şi ceh - care se reunesc astăzi, la Berlin, cer introducerea unui salariu minim în Europa, într-un articol publicat marţi în publicaţia italiană Corriere della Sera, în care pledează pentru o Europa "mai socială, mai dreaptă" şi bazată mai mult "pe valori". Salariul minim în statele Uniunii Europeni porneşte de la mai puţin de 300 de euro pe lună în Bulgaria şi România şi ajung la aproape 2.000 de euro în Luxemburg. Doar în 21 din cele 28 de ţări membre ale UE există un salariu minim legal şi asta din 2016, valabil în toate ramurile de activitate. În Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia şi Suedia, nu există un salariu minim valabil pentru toţi angajaţii.

BANCHERUL

Peste 90% dintre creditele date in plată au o valoare mai mare decât locuinţele cumpărate in urmă cu 10 ani

Un oficial al BNR a dezvăluit ieri ca peste 90% dintre creditele ipotecare de care clienţii băncilor vor să scape prin darea in plata, conform Legii 77/2016, au o valoare mai mare decât cea a locuinţelor cumpărate cu respectivele credite, in urma cu 10 ani, in 2007 si 2008 in principal. Asta din cauza creşterii substanţiale, cu peste 80%, a cursului leu/CHF, mai puţin in cazul cursului leu/euro, in paralel cu scăderea preturilor locuinţelor, după izbucnirea crizei financiare de la finalul lui 2008, in condiţiile in care majoritatea creditelor ipotecare au fost acordate in euro si franci elveţieni (CHF). La primele statistici prezentate de BNR, in august 2016, când existau aproape 4.000 de notificări de dare in plată, valoarea creditului rămas de rambursat era atunci mai mare decât valoarea garanţiei doar in cazul a 64% dintre numărul notificărilor si 75% din valoarea creditelor.

COTIDIANUL

Multinaţionalele, mai rele ca buticarii - Cornel Nistorescu

România s-a aruncat orbeşte în Uniunea Europeană, fără a construi proiecte economice pentru cetăţenii săi, fără a-i pregăti pe aceştia, fără a investi în crearea de pieţe noi. Să recapitulăm. Toată piaţa de gros şi de supermarket a fost predată necondiţionat. România şi-a distrus singură centrele istorice ale oraşelor sale, şi aşa bărbierite de urbanismul anilor comunişti. Peste tot, în puţinele spaţii libere din zonele centrale, primarii au cedat pe aproape nimic spaţiile verzi către hipermarketuri, convinşi fiind că aşa aduc servicii alegătorilor nerăbdători de modernizare.

Noua sinecură pentru Liliana Mincă

Premierul Sorin Grindeanu a numit-o, miercuri, pe Liliana Mincă în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial. Tot miercuri, Marieta Safta a fost numită secretar de stat la Ministerul Justiţiei, iar Marcel Alexandru Stoica - subsecretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. Grindeanu a numit, de asemenea, patru consilieri la Cabinet - consilieri de stat în aparatului de lucru al prim-ministrului: Elena Cucu, Raluca-Andreea Constantin, Kunigunda Sprencz şi Aron Szele.

Crin Antonescu a făcut anunţul despre şefia PNL

Fostul lider al PNL Crin Antonescu a declarat, marţi, că nu este implicat în bătălia pentru conducerea partidului, întrucât aceasta nu reprezintă o temă pentru el acum. "Nu sunt implicat în această bătălie. De bună seamă că privesc cu interes către oamenii pe care îi cunosc mai bine. Nu ştiu dacă, până la urmă, domnul Cristian Buşoi va candida sau nu - am văzut şi asta ca ipoteză. Mi se pare o candidatură de luat în discuţie foarte serios", a afirmat Antonescu, la Antena 3. El l-a nominalizat, totodată, şi pe Ludovic Orban, apreciind candidatura acestuia drept "importantă".

Interviu-eveniment realizat de Radu Banciu cu Sorin Ovidiu Vîntu

Sorin Ovidiu Vîntu i-a oferit miercuri un interviu-eveniment lui Radu Banciu direct din Arestul Poliţiei Capitalei. Prima întrebare adresată de Radu Banciu a fost despre statul de drept şi cum s-a schimbat România. "Sunteţi deţinut condamnat definitiv şi totuşi pledaţi pentru statul de drept. E bine, rău, să vorbim de schimbare? Cum s-a schimbat România?", a întrebat Radu Banciu. "România este anarhie. Atâta timp cât forţele politice în deciziile pe care le iau sunt obligate să ţină cont de stradă, nu mai putem discuta de un stat de drept, ci despre un stat anarhic. Instituţiile voastre sunt la pământ. Voi folosi acest mod de abordare pentru că am fost scos din stat şi acum sunt eu cu ai mei şi voi", a afirmat Sorin Ovidiu Vîntu.

CURENTUL

Înalta Curte a stabilit că şi profesorii sunt funcţionari publici conform Codului Penal

În Codul Penal românesc, infracţiunile comise de funcţionarii publici sunt pedepsite mai aspru decât cele comise de funcţionarii de la privat. Ieri Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a decis că şi profesorii sunt funcţionari publici, asta după ce anterior decisese că şi medicii sunt funcţionari publici. Adică: Funcţionar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remuneraţie exercită o funcţie publică de orice natură. Bătălia purtată aici de avocatul unei profesoare care luase o mită de 500 de lei s-a dat pentru ca profesorii să fie consideraţi funcţionari publici pe art.175 alin(2) pentru că atunci mita este infracţiune "numai când este comisă în legătură cu neîndeplinirea, întârzierea îndeplinirii unui act privitor la îndatoririle sale legale sau în legătură cu efectuarea unui act contrar acestor îndatoriri."

CURIERUL NATIONAL

Doar 29 de recuperatori s-au înregistrat la ANPC

Numărul acestora reprezintă doar 15% din totalul recuperatorilor care activează în România. Începând cu 1 ianuarie 2017, activitatea de recuperare creanţe poate fi desfăşurată numai de către entităţile înregistrate la ANPC. Asta înseamnă că persoanele fizice sau juridice cărora li se cere, de către recuperatorii neînregistraţi, să returneze datoriile la diverse bănci sau companii de utilităţi nu sunt obligate să dea curs solicitării.

Descinderi la birourile Audi din Germania

Aproximativ 80 de ofiţeri de poliţie şi procurori au descins la mai multe birouri ale Audi din Germania, dar şi la reşedinţele private ale unor importanţi reprezentanţi ai companiei, a informat dw.com, precizând că ancheta vizează obţinerea unor informaţii privind eventualul rol jucat de Audi în scandalul Dieselgate. Potrivit dw.com, percheziţiile au fost făcute la birourile Audi din oraşul bavarez Ingolstadt, precum şi la birouri din landurile Baden-Wurttemberg şi Saxonia Inferioară. Ulterior, Audi a confirmat percheziţiile, spunând într-o declaraţie că "va coopera pe deplin" cu autorităţile.

Crin Antonescu, întrebat cum a fost propusa Kövesi şef la DNA: susţinătorul acestei ipoteze a fost Ponta

Crin Antonescu a explicat miercuri seara cum a fost anunţat, in perioada guvernării USL, de premierul Victor Ponta ca dorea sa o numească pe Laura Codruţa Kövesi in funcţia de şef al DNA. Fostul preşedinte al PNL a declarat, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că a fost anunţat de acest lucru in biroul sau, chiar de către Ponta, si ca i-a spus încă de atunci ca nu este de acord. El a precizat ca in acel moment funcţia era ocupata de Mona Pivniceru. Liviu Dragnea era de fata la discuţie, a menţionat Antonescu, subliniind însă că era "clar că purtătorul si susţinătorul acestei ipoteze a fost dl Ponta".

Nouă gamă de televizoare premium QLED şi Frame

Samsung Electronics a prezentat noile game de televizoare premium QLED şi The Frame, în cadrul unui eveniment de lansare globală ce a avut loc la Paris. Noua gamă de produse întăreşte poziţia de lider a Samsung în industria TV şi angajamentul în definirea viitorului şi a tehnologiei avansate. "Televizorul luminilor", aşa cum sunt numite noile modele QLED, are capacitatea de a reda un nivel de luminozitate de până la 2.000 de niţi şi o experienţă de vizionare la cele mai înalte standarde. Noua generaţie de televizoare QLED a fost creată special pentru a răspunde nevoilor utilizatorilor şi se concentrează pe trei puncte-cheie: Q Style, Q Smart şi Q Picture.

EVENIMENTUL ZILEI

Cum a devenit Liviu Dragnea cel mai important om politic pentru Binom

"Noi suntem Statul!", conceptul-umbrelă al unui grup de politicieni, judecători, înalţi funcţionari ai statului, ofiţeri de informaţii, politicieni. Multe evenimente din istoria României capătă explicaţii în serialul de dezvăluiri al Evenimentului Zilei. Partide de tenis. Chermeze la vilele K2, K4 şi T14. Liviu Dragnea cărându-i geanta de tenis lui Victor Ponta. La şpriţ cu Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi. Prin Palatul Cotroceni, cu Pactul de coabitare sub brat.

Poliţiştii se revoltă!

Liderii sindicatelor din Poliţia Română care participă, joi, la protestul uriaş din faţa Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi a Ministerului Muncii au transmis mesaje către toţi angajaţii ministerului să li se alăture pentru a protesta împotriva oficialilor Guvernului care nu au pus în practică hotărârea de guvern 1/2017 privind creşterile salariale. Astăzi, are loc un miting masiv în faţa MAI la care au anunţat că vin circa 10.000 de oameni, aprobat de Primăria Capitalei, la iniţiativa Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP).

Dragnea va face inchisoare! Marea dezvăluire a anului vine chiar din spatele gratiilor

Sorin Ovidiu Vântu a lansat o "profeţie" teribilă în ceea ce îl priveşte pe Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor şi liderul PSD. Afaceristul susţine că liderul PSD va ajunge după gratii în dosarul în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu în legătură cu angajarea a două membre de partid la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman. "Liviu Dragnea a câştigat singur alegerile, tot el a pierdut totul, singur. Va face puşcărie. El încă mai speră că poate să se înţeleagă cu unul, cu altul, să mai pupe un popou. E mort.", a spus Vântu la B1 TV.

Lazea (BNR): În România forţa de muncă este subplătită, iar capitalul supraplătit

Forţa de muncă din România este subplătită, iar capitalul este supraplătit, dar dacă vrem să vorbim de salarii trebuie să lovim cu bila noastră alte popice şi anume să rezolvăm cu drumurile, producţia şi justiţia, susţine Valentin Lazea, economist şef al BNR. "Capitalul ia aproape 60% din VNB (venitul naţional brut n.r.), iar forţa de muncă ia aproape 40%", a spus Valentin Lazea, cu ocazia lansării "Raportului economic pentru România 2017". Lucrul acesta se întâmplă pentru că întreprinzătorul străin şi/sau român îşi face planurile cu toate măsurile pe care le are de plătit, cu drumuri care iau mai mult timp şi înseamnă cheltuieli, cu producţie care înseamnă cheltuieli, cu cadrul legislativ care înseamnă avocaţi, jurişti şi aşa mai departe, toate astea se varsă în salarii mai mici", a afirmat oficialul BNR.

JURNALUL NATIONAL

Fondul Suveran. Companiile statului vor aduce investitorii pe Bursa de la Bucureşti

Participaţiile statului care ar intra în Fondul suveran de dezvoltare ar atinge 40 de miliarde de lei, aproape dublu faţă de capitalul social al Fondului Proprietatea când s-a listat, a declarat Mircea Ursache, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară. Fondul Suveran de Dezvoltare este o soluţie pentru investitori în condiţiile în care România nu are produse de oferit. " Nu avem produse pe care să le oferim. Fondul suveran este o soluţie. Participaţiile statului care intră în fondul suveran, deci companiile trebuie să fie toate listate. Constituirea Fondului Suveran ar rezolva şi listarea Hidroelectrica, Aeroporturi Bucureşti şi a Portului Constanţa", a spus oficialul ASF. Acesta a mai adăugat că toate participaţiile statului care ar intra în fondul suveran ar atinge 40 miliarde lei, aproape 9 miliarde euro.

Şoferii de TIR din România, exploataţi la sânge de companiile care deservesc retailerul Ikea

Şoferii de TIR care transportă bunuri în Europa de vest, pentru Ikea sau alţi retaileri, trăiesc luni în şir în propriile camioane se spune într-o investigaţie BBC. Unii şoferi, care sunt aduşi din ţări mai sărace din Europa de est, sunt plătiţi cu salarii corespunzătoare celor din propriile lor ţări, cu toate că legile europene interzic acest lucru. Unul dintre şoferii intervievaţi de BBC este un român, pe nume Emilian. Acesta a povestit jurnaliştilor că timp de 4 luni a dormit, mâncat şi s-a spălat în camionul său. Emilian transportă bunuri pentru Ikea în Europa de vest. Românul a declarat că este plătit cu 477 de euro pe lună faţă de 2.200 de euro cu cât sunt plătiţi şofeii din Danemarca.

Mişcări în topul supermarketurilor

Carrefour suflă în ceafa Kaufland în bătălia de a ocupa primul loc în retailul românesc. După preluarea celor 85 de supermarketuri Billa, retailerul francez are în prezent 290 de magazine în România şi afaceri de 7,68 miliarde de lei, la nivelul anului 2015, ultimele date disponibile. Kaufland rămâne deocamdată liderul comerţului modern, cu vânzări de 9,17 miliarde de lei şi 113 supermarketuri, însă lucrurile s-ar putea schimba în câteva săptămâni după ce Registrul Comerţului va da publicităţii datele aferente anului 2016. Între ianuarie 2017 şi ianuarie 2016, cifra de afaceri din retail a crescut cu 6,4%, potrivit datelor de la Statistică. Asta înseamnă că vânzările retailerilor au crescut de la 45 de miliarde de lei în 2015, la aproape 48 de miliarde de lei.

NATIONAL

Şef nou la SIE! Tel Aviv ştie!

După ce Iohannis a amânat inconştient numirea unui nou şef la SIE, acum s-a intrat in faza finala a negocierilor pentru desemnarea înlocuitorului lui Mihai Răzvan Ungureanu. Iar daca şeful statului este de departe marele pierzător, pe mana lui, că nu a mutat decisiv atunci când putea, nici rivalul politic de moarte Liviu Dragnea nu se poate împăuna din cale afara că el este cel care s-a instalat la butoanele Serviciului de Informaţii Externe si, implicit, la cele ale unei bune parţi din sistem. In urma negocierilor internaţionale de ultimă oră, viitorul şef al SIE va fi girat de către noul partener strategic al României. Aşa ca, într-adevăr, noul şef al SIE se ştie, dar doar la Tel Aviv...

PSD si ALDE rup pisica Antifraudei!

PSD-ul si ALDE au ajuns sa se anihileze reciproc de fiecare data când este vorba de înlocuirea unui om al fostei guvernări. Si uite cum, de la Direcţia Antifraudă la structuri ale Ministerului de Interne si de la Prefecturi la râvnitele Consilii de Administraţie ale "perlelor" economiei de stat, oamenii liberalilor sau a tehnocraţilor nu sunt deranjaţi nici măcar cu o floare, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tăriceanu nereuşind încă "sa rupă pisica in două" si sa meargă pe câte o nominalizare comună, care să nu mai stârnească atâtea dispute fratricide. Sau barem să impună un algoritm concret in baza căruia să se împartă funcţiile de conducere.

Sebastian Ghiţă, localizat in Serbia?

La câteva zile de când se răspândise informaţia că procurorii anticorupţie au transmis instanţei că iau in calcul varianta ca fostul parlamentar să fi părăsit ţara, o ipoteza apăruta, pe surse, indica faptul ca Sebastian Ghiţă s-ar afla pe teritoriul unei ţări din vecinătatea României. Si anume in Serbia. "Exista indicii serioase ca s-a refugiat in Serbia, o ţara non-NATO, non-UE, ca ar avea acolo foarte multe filiere si cunoştinţe pentru a se putea ascunde", din câte a anunţat jurnalistul Radu Tudor, miercuri, într-o emisiune de la Antena 3. E important de menţionat faptul ca Politia nu a făcut nicio precizare, până la momentul de faţă, pe acest subiect. Nu se mai ştie nimic de Sebastian Ghiţă încă din decembrie anul trecut.

ROMANIA LIBERA

Premierul Grindeanu a plantat arbori la Slobozia

Premierul Sorin Grindeanu a participat, miercuri, la o acţiune de împădurire în judeţul Ialomiţa, lângă Slobozia. Prezenţa şefului Guvernului a avut un rol simbolic, iar unul dintre puieţi a fost botezat cu prenumele acestuia, Sorin. Premierul a fost însoţit la această acţiune de ministrul Apelor şi Pădurilor, Adriana Petcu. Activitatea din judeţul Ialomiţa a marcat începutul lunii plantării arborilor, stabilită în perioada 15 martie - 15 aprilie. La momentul sosirii delegaţiei oficiale, în zona aleasă pentru plantare ploua deja de câteva ore. "Mi s-a spus că e semn de belşug în Bărăgan", a mărturisit Sorin Grindeanu.

"Manole", şantajat de Securitate

Securitatea l-a şantajat pe Mugur Isărescu, sursa "Manole", pentru a se asigura de loialitatea acestuia. Cel puţin înainte de 1989. Şi nu avem nici o garanţie că asta nu s-a întâmplat şi după decembrie 1989, ba chiar dimpotrivă. În 1988, sursa "Manole" din Institutul de Economie Mondială a primit o invitaţie la o bursă în Anglia din partea unei organizaţii academice britanice. Evenimentul a alertat Securitatea. Într-un "PLAN DE MĂSURI privind testarea obiec­tivului «MANOLE» din I.E.M." se detaliază şi care considera Securitatea că era pericolul acestei invitaţii, dar şi cum trebuia testată fidelitatea lui "Manole".

Cum a ajuns în Guvern omul lui Sebastian Ghiţă

Generalul de brigadă din SRI, Gabriel Stătescu, trecut recent în rezervă, a solicitat ieşirea la pensie, după ce i s-au cerut explicaţii, în interiorul instituţiei, despre dezvoltarea Programului SII Analytics, au declarat pentru "România liberă" surse confidenţiale. Generalul Stătescu a fost recuperat rapid de premierul Sorin Grindeanu, care l-a numit consilier de stat în cadrul aparatului său de lucru. Şeful Guvernului a declarat ieri că l-a luat consilier pe IT şi cybersecurity "pe criterii de competenţă", adăugând că-l cunoaşte de pe vremea când conducea Ministerul Comunicaţiilor.

ZIARUL FINANCIAR

"Regele" blocurilor din sectorul şase al Capitalei, Petre Niculae

Petre Niculae este un antreprenor extrem de discret, despre care nu există multe informaţii publice. Niculae, 57 de ani, a fost în trecut acţionar al Oscar Downstream. Pedro Company, o firmă de construcţii cu afaceri de 5 mil. euro în 2015, controlată integral de Petre Niculae, a construit peste 25 de proiecte imobiliare în Capitală, în special în sec­torul şase acolo unde ZF estimează că cel puţin 1.000-1.500 de locuinţe au fost ridicate de companii în care Niculae figurează ca acţionar. Contrar curentului dezvoltatorilor străini care cumpără foste platforme industriale unde ridică mai multe blocuri cu sute de apartamente, strategia grupului lui Petre Niculae, este să construiască unu, două blocuri, pe terenuri de dimensiuni mai reduse, situate însă în zone foarte bune.

"Farmacia inimii" Catena a ajuns la 2,6 miliarde de lei cu 620 de locaţii

Lanţul de farmacii Catena, cel mai mare jucător din re­tai­lul farmaceutic local, continuă şi anul acesta strategia de extindere a reţelei, după ce anul trecut a ajuns la afaceri de peste 572 de milioane de euro (2,6 mld. lei), în creştere cu 40%, un avans datorat şi introducerii în farmacii a tratamentelor împotriva hepatitei C. ,,Profitul înregistrat s-a încadrat în limitele prognozate, ceea ce ne va permite să investim în continuare în dez­vol­tarea lanţului de farmacii", a spus Alina Marinescu, farmacist şi director general al Catena. Obiectivele de dezvoltare ale companiei pentru anul acesta urmăresc creşterea numărului de farmacii cu cel puţin 6%, precum şi mărirea numărului de angajaţi, în unităţile Catena fiind angajate la finalul anului trecut 4.000 de persoane.

Numărul investitorilor în fondurile mutuale bate pasul pe loc din 2015 încoace

Fondurile mutuale, considerate a fi cel mai uşor de utilizat instrumente financiare şi care pot aduce un randament de 50%, faţă de 1-2% cât aduc băncile, adunau la finele lunii februarie aproximativ 337.100 de investitori, în creştere cu doar 1,3% faţă de aceeaşi lună din 2016, potrivit Asociaţiei Administratorilor de Fonduri. Spre comparaţie băncile au circa 15 milioane de deponenţi, potrivit datelor de la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare. Activele nete ale fondurilor mutuale erau la finele lunii februarie de 24,8 mld. lei, echivalentul a 74.000 lei pe investitor. În 2010, figurau puţin peste 175.000 de investitori, iar activul net era în valoare de 3,5 mld. lei. În ultimii şapte ani, cea mai mare rată de creştere a numărului de investitori s-a înregistrat între anii 2013 şi 2014, respectiv 14,9%, de la 246.000 până la 283.000.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb