• ADEVARUL
• ATAC TERORIST ÎN SUA O a treia explozie a avut loc în Boston, la Biblioteca JFK. Obama: Vom afla cine a făcut asta!
Două explozii au avut loc în apropierea liniei de final a maratonului din Boston, cartierul general al organizatorilor fiind închis din cauza incidentului. Sursele vorbesc de 2 morţi şi 49 de răniţi. O a treia deflagraţie a avut loc la Biblioteca JFK. FBI confirmă "atacul terorist". Anchetatorii FBI nu au stabilit încă dacă este vorba de un complot terorist intern sau de unul internaţional. Preşedintele SUA, Barack Obama, este ţinut la curent în permanenţă în legătură cu situaţia securităţii SUA după atentatele din Boston, soldate cu cel puţin doi morţi şi zeci de răniţi, relatează CNN. Janet Napolitano, secretarul american pentru Securitatea Internă, şi directorul FBI îl ţin la curent pe preşedinte în legătură cu evenimentele din Boston şi cu situaţia securităţii Statelor Unite.
• Două românce au participat la maratonul sângeros din Boston: Diţă-Tomescu şi Olaru au scăpat miraculos. "Am fost la 200 de metri de locul exploziei. Îmi tremură picioarele de teamă"
America e în stare de şoc, după atacurile teroriste care au avut loc, în urma cu câteva ore. Două sportive din România au avut norocul de a "dribla" cele două explozii. Constantina Diţă-Tomescu şi Nuţa Olaru au participat şi ele la maratonul din Boston. Cele două explozii au avut loc la aproximativ o oră, după ce câştigătorul maratonului trecuse linia de sosire. Diţă-Tomescu şi Olaru terminaseră şi ele cursa, atunci când bombele au explodat. Potrivit gsp.ro, cele două românce sunt acum la hotel şi în afara oricărui pericol.
• "Mişcarea Populară", interzisă în PDL. Blaga se pregăteşte să-i excludă pe democrat-liberalii care se vor înscrie în fundaţia lansată de Băsescu
Preşedintele PDL Vasile Blaga a propus luni, în şedinţa Biroului Politic al partidului, ca democrat-liberalii care se vor înscrie în fundaţia lansată de Traian Băsescu, "Mişcarea Populară", să fie excluşi din partid, conform unor surse din interiorul PDL. Cei vizaţi de Vasile Blaga sunt susţinătorii Elenei Udrea, care şi-au arătat intenţia de a se înscrie în fundaţia lansată de consilierii lui Traian Băsescu. Printre aceştia se numără Florin Popescu, liderul PDL Dâmboviţa, Gheorghe Ştefan, primarul din Piatra Neamţ, europarlamentarul Cristian Preda sau fostul ministru de Externe Teodor Baconschi. Propunerea lui Vasile Blaga va fi dezbătută săptămâna viitoare, în următoarea şedinţă a partidului. Într-o postare pe blogul personal, Elena Udrea a cerut o colaborare între PDL şi fundaţia "Mişcarea Populară", formată la iniţiativa şefului statului.
• Senatul ignoră cererea lui Băsescu: Persoanele cu funcţii executive în ASF trebuie să aibă o vechime de şapte ani, nu de zece
Senatorii au respins, luni, o cerere de reexaminare a legii prin care preşedintele Traian Băsescu solicita ca toţi candidaţii la calitatea de membru în conducerea executivă a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să aibă o experienţă profesională de minimum 10 ani în domeniul financiar, al instituţiilor de credit sau al celor financiare nebancare. Senatorii au adoptat luni, cu 117 voturi "pentru", 16 "împotrivă" şi două abţineri, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, respingând cererea de reexaminare a şefului statului.
• Coşul zilnic este cel mai scump în judeţele sărace
Preţurile alimentelor de bază, cum sunt cartofii, fasolea, carnea, laptele sau ouăle, oscilează de la judeţ la judeţ şi, poate, vă aşteptaţi ca aceste produse să fie sensibil mai ieftine în zonele sărace. Statisticile oficiale contrazic însă o astfel de aşteptare şi arată că, dimpotrivă, cele mai scumpe alimente din coşul de bază se regăsesc tocmai în judeţele sărace, în care şomajul este mare şi, în acelaşi timp, salariile sunt mici. "Adevărul" vă prezintă preţurile alimentelor listate de Ministerul Agriculturii, prin comparaţie cu rata şomajului şi cu salariul minim la nivelul fiecărui judeţ, statistici din care reiese că românii cu cele mai mici venituri au de înfruntat şi cele mai mari costuri.
• Promoţii de Paşte la bunurile executate silit: apartament cu patru camere în Bucureşti cu 21.000 de euro şi maşini cu 2.500 de euro
Mii de bunuri executate silit, terenuri, case, apartamente şi maşini, sunt scoase la vânzare cu reduceri de preţ de până la 60%, ca promoţie în apropierea Sărbătorilor de Paşte, potrivit datelor centralizate de portalul specializat executari.com. Astfel, preţul apartamentelor a scăzut până la 21.000 de euro plus TVA, iar in cazul maşinilor, preţul mediu al bunurilor executate silit, scoase la vânzare este de 2.500 de euro plus TVA, pentru mărci precum Mercedes - Benz, Volkswagen, Hyundai, Ford, Skoda, Peugeot, Renault şi Dacia. Persoanele interesate să participe la o licitaţie trebuie să depună garanţia de 10% din preţul de pornire, pe care o vor recupera în cazul în care nu câştigă licitaţia. Înainte de a participa la o licitaţie, oricine poate obţine gratuit detalii din publicaţia de vânzare, ataşată fiecărui anunţ, postat pe executari.com.
• CURENTUL
• Beneficiar de top al contractelor date de Udrea - în topul sponsorilor PSD şi USL
Acum fix doi ani unul dintre premianţii Elenei Udrea când vine vorba de contracte din bani publici apărea în poze alături de ministru la nişte tăieri de panglici în judeţul Botoşani. În data de 16 aprilie 2011 Elena Udrea, pe atunci ministreasa Dezvoltării Regionale şi Turismului, vizita Botoşaniul, însoţită de premierul Boc, scopul măreţei vizite fiind psalmodierea măreţelor realizări de pe şantierul de la Casa Ventura, clădire aflată în plină reabilitare, investiţie realizată pe fonduri europene de societatea Victor Construct SRL, a omului de afaceri pedelist Victor Mihalachi. După cum se observă din documentele oficiale, firma Victor Construct din Botoşani figurează în topul persoanelor juridice care au contribuit financiar la campaniile derulate în 2012 de către USL. Victor Construct SRL a donat 64.300 pentru PSD dar şi 170.000 de RON în conturile USL.
• Proces inedit : un pensionar vrea 100.000 de euro pentru că Traian Băsescu nu a fost demis la referendum
Un pensionar din Hunedoara cere mai multor instituţii ale statului român daune morale de 100.000 de euro, susţinând că drepturile sale constituţionale au fost încălcate după invalidarea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, din 29 iulie 2012. Lupu Laurenţiu, din Hunedoara, a ales calea unui proces civil pentru a se judeca cu Guvernul României, Curtea Constituţională şi Parlamentul, iar dosarul său a ajuns recent pe masa magistraţilor de la Judecătoria Sectorului 1.
• Biosfera de Tia Şerbănescu
Printr-o OUG "privind vânzarea" proprietăţilor RAAPPS, Centrul de Conferinţe din Deltă (modern, elegant + 3ha) a fost trecut din domeniul public în domeniul privat al statului ca să poată deveni apoi proprietatea înaltelor persoane care au pus ochii pe el. Ochelarii dlui Ponta, mai exact. Poluantă manevră! Cei din biosfera USL nu cruţă nimic. Şi ministrul Vosganian a făcut o declaraţie uslamistă: cică România a pierdut 10 mld euro cu studiile celor care au plecat din ţară. Nu zău? Dar banii pe care i-au trimis "căpşunarii"? Dar banii daţi pe studiile celor care au rămas în ţară, au condus ţara şi au jefuit-o de sute de miliarde? Cum se zice acum la tv: Foarte tare! Tare ca piatra, deştept ca noaptea.
• CURIERUL NATIONAL
• BRD se apropie de 1 mld. euro credite acordate prin Prima Casă
BRD Groupe Societe Generale a acordat, din vara anului 2009 până la sfârşitul primului trimestru al acestui an, credite Prima Casă în valoare de peste 900 milioane euro, cele mai multe fiind în Bucureşti, cu o pondere de 31%. Împrumuturile în oraşele cu peste 200.000 locuitori, cu excepţia Capitalei, au reprezentat 38%. Oraşele unde au fost date cele mai multe împrumuturi sunt Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, Constanţa, Braşov, Craiova, Ploieşti, Galaţi, Oradea şi Brăila, se arată într-un comunicat al BRD. Din punct de vedere al repartizării pe zone geografice, jumătate dintre clienţii pentru creditele Prima Casă provin din Muntenia, urmaţi de cei din Transilvania (32%) şi de cei din Moldova (16%).
• Contul curent al balanţei de plăţi, excedent de 327 milioane euro
În primele două luni, contul curent al balanţei de plăţi a avut un excedent de 327 mil. euro, comparativ cu un deficit de 657 mil. euro în aceeaşi perioadă din 2012. Evoluţia a fost determinată de reducerea deficitului balanţei comerciale şi al veniturilor, de surplusul înregistrat de balanţa serviciilor, precum şi de majorarea excedentului balanţei transferurilor curente cu 187 mil. euro.
• Aflată în reorganizare, RAAN dă prime de Paşte de 3,6 mil. lei
Deşi are o mulţime de probleme financiare, aflându-se în plină reorganizare, după cum anunţa recent premierul Victor Ponta, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) a anunţat ieri că va acorda câte 1.000 lei primă de Paşte celor 3.600 de angajaţi, bugetul posibil alocat urmând să se ridice la 3,6 mil. lei. RAAN are însă mari datorii la bugetul de stat şi furnizori, de peste 800 mil. lei, în ciuda subvenţiilor primite în toţi anii care au trecut. Noul director general al RAAN, Marius Preda, a declarat, ieri, pentru Mediafax că fiecare angajat primeşte, conform contractului colectiv de muncă, o primă de Paşte în valoare de 1.000 de lei. "Facem tot posibilul să plătim aceste prime până în Paşte, până în data de 5 mai. Dacă nu, le vom achita imediat după Paşte", a precizat Preda.
• Cu cât scufundă piraţii somalezi economia mondială
Un nou studiu al Băncii Mondiale arată că piraţii somalezi provoacă economiei mondiale pierderi de 18 miliarde de dolari din cauză că transportatorii sunt obligaţi să schimbe rutele comerciale. Dacă acest lucru nu era îndeajuns, primele de asigurare sunt din ce în ce mai scumpe. Atacurile piraţilor dăunează şi economiei somaleze şi ţărilor din apropiere, principalele sectoare lovite fiind turismul şi pescuitul.
• Cipru încearcă să-şi ţină investitorii în ţară
Străinii care au pierdut peste 3 mil. euro în restructurarea băncilor din Cipru, impusă în acordul cu zona euro, vor putea primi paşapoarte cipriote, parte a eforturilor Guvernului de a determina investitorii să nu părăsească insula, a declarat preşedintele ţării, Nicos Anastasiades. Măsura, care vizează în principal cetăţeni ruşi, va fi aprobată într-o şedinţă a Guvernului, notează Mediafax. "Deciziile vor fi implementate rapid", a spus preşedintele. Statele zonei euro şi FMI vor împrumuta Ciprului 10 miliarde de euro pe parcursul a mai mulţi ani, însă fondurile sunt condiţionate de restructurarea dură a sectorului bancar. Ruşii au miliarde de euro în băncile din Cipru, estimările variind între 5 miliarde de euro şi 31 miliarde de euro.
• EVENIMENTUL ZILEI
• EXCLUSIV EVZ: Pe mâinile CUI ar putea ajunge pensiile şi asigurările românilor
Una din figurile cele mai controversate din piaţa asigurărilor, un om acuzat pe rând de corupţie, nepotism, lipsă de profesionalism, aflat în centrul mai multor investigaţii privind modul în care a agonisit averea proprie, se pregăteşte să preia o funcţie de conducere în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară. În perioada în care ocupa cea mai importantă funcţie pe piaţa asigurărilor şi-a asigurat un venit lunar de aproximativ 30.000 de euro. De Autoritatea de Supraveghere Financiară depind atât pensiile cât şi asigurările auto şi de viaţă ale românilor, precum şi piaţa bursieră, în total aproape şase miliarde de euro. Fosta sefa de la Supravegherea Asigurarilor, Angela Toncescu, trage sforile pentru a fi numita de USL in conducerea ASF.
• Terapia SALVATOARE. Cum ne putem VINDECA prin RUGĂCIUNE /VIDEO
În SUA, rugăciunea a devenit de ceva vreme procedeul complementar medicinii, specialiştii subliniind că este mult mai popular chiar decât terapia naturistă, ori exerciţiile terapeutice. Tot specialiştii sunt cei care subliniază, prin intermediul diverselor studii, că rugăciunea poate considerată "un secret al longevităţii, pentru că acţionează asupra normalizării tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac". După cum preciza howstuffworks.com., oamenii care sunt credincioşi, păstrează posturile şi au zile special dedicate rugaciunilor sunt mai sănătoşi, şi nu cad prada viciilor. "Poate fi considerată o terapie salvatoare, atâta timp cât oamenii aplică lucruri care par simple, dar de fapt sunt complexe".
• Ponta admite că e rudă prin alianţă cu Cazanciuc. "Nu m-am gândit să-l pun să divorţeze!"
Premierul Victor Ponta a admis, la B1TV, că este rudă prin alianţă cu noul ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc. Cu prilejul predării mamdatului de ministru al Justiţiei către Robert Cazanciuc, Victor Ponta a admis că acesta îi este rudă "prin alianţă", dar a spus că l-a numit pentru experienţa sa, şi nu pe alte criterii. Acesta l-a descris pe Cazanciuc, drept o persoană cu experienţă de diplomaţie "şi care e o fire extrem de neconflictuală". "Cred că principalul motiv pentru care m-am gândit la domnul Cazanciuc este faptul că în toţi aceşti ani a fost o persoană neconflictuală", a mai spus premierul. Conform presei, Cazanciuc este căsătorit cu o verişoară a premierului.
• SEMNUL DIVIN de pe Muntele Athos care îi înspăimântă pe călugări: "Va avea loc o MARE NENOROCIRE"
Călugării şi pelerinii au fost martori la o adevărat semn divin pe muntele Athos, însă aceasta prevesteşte o mare nenorocire. Din dimineaţa zilei de 12 aprilie, o candelă mare ce se află în faţa Uşilor Împărăteşti din Biserica schitului Sfânta Ana de pe Muntele Athos se mişcă continuu în formă de cruce, potrivit Agerpres. Evenimentul stârneşte nelinişte, întrucât, potrivit tradiţiei, dacă această candelă se mişcă în zile lucrătoare, cum a fost cea de 12 aprilie, este un semn al venirii unor mari nenorociri şi încercări. Dacă, însă, candela s-ar fi mişcat în zile de sărbătoare, semnul ar fi prevestit evenimente fericite.
• Dana Patriciu, prima victorie în instanţă. Statul "o ajută" cu 50 de milioane de euro în procesul cu Dinu Patriciu
Magistraţii au admis ieri cererea Danei Patriciu de acordare a ajutorului public judiciar şi au decis să reducă taxa de timbru pe care aceasta ar fi urmat să o plătească de la 303.600.000 lei, aproximativ 69 de milioane de euro la doar 75.900.000 de lei, aproximativ 17 milioane de euro. Soţia afaceristului Dinu Patriciu, Dana- Rodica Patriciu, a deschis un proces împotriva soţului său, în care cere împărţirea averii. Într-un astfel de caz, persoana care solicită partajul este obligată la plata a trei la sută din suma totală precizată în cadrul acţiunii. Raportat la acest caz, soţia lui Dinu Patriciu a cerut scutirea de la plata a trei la sută din cele 2,3 miliarde de euro estimate ca reprezentând averea omului de afaceri.
• JURNALUL NATIONAL
• Remus Cernea, provocatorul de serviciu. După tăierea finanţării cultelor, deputatul PSD vrea căsătorii între homosexuali
Nu mai este o întâmplare faptul ca în preajma marilor Sărbători creştine, perioada Postului Sf. Paşti sau al Crăciunului, viaţa credincioşilor să fie tulburată de tot felul de provocări. Dacă nu sunt pseudo-documentarele difuzate de anumite canale Tv, e maculatura cu hilare dezvăluiri despre "adevăratul Iisus", ajungându-se până la amplasarea de panouri stradale care instigau de-a dreptul la pedofilie (vezi scandalul de la Iaşi, de exemplu). Acum, între Duminica Sf. Ioan Scărarul şI cea a Sf. Mariei Egipteanca, o culme a urcuşului duhovnicesc înainte de Săptămâna Patimilor, îl avem pe celebrul ONG-ist, dar şi politician, Remus Cernea. Deputatul Cernea, ales pe listele USL Constanţa, a anunţat că vrea să iniţieze un proiect de lege pentru reglementarea parteneriatului civil între heterosexuali şi între persoanele de acelaşi sex, susţinând că "acest model este aplicat în mai multe ţări europene".
• Dosarul "PIXELUL ALBASTRU": Băsescu câştigă definitiv procesul cu Dinu Patriciu
Preşedintele Traian Băsescu a câştigat definitiv, la Curtea de Apel Bucureşti, procesul în care l-a dat în judecată pe Dinu Patriciu şi a cerut despăgubiri de un leu pentru "minciună şi trucarea unor filmări", după publicarea unui film în care preşedintele părea a lovi un copil la un miting electoral din 2004. Curtea de Apel Bucureşti a respins ca inadmisibil recursul formulat de omul de afaceri Dinu Patriciu, anunţă Agerpres. Decizia este irevocabilă. La 18 februarie, Tribunalul Bucureşti a respins apelul declarat de Dinu Patriciu şi a menţinut decizia dată de Judecătoria Sectorului 1 pe 19 octombrie 2011, prin care omul de afaceri a fost obligat la plata a 0,5 lei daune morale, precum şi la publicarea deciziei în două publicaţii cu tiraj naţional, în două numere consecutive.
• "Moartea din Carpaţi", în fruntea PDL Iaşi. Cătălin Moroşanu a fost ales şef al organizaţiei de tineret
Consilierul judeţean Cătălin Moroşanu a devenit şef al organizaţiei de tineret. Biroul Politic al organizaţiei municipale a PDL a decis şi desemnarea lui Cătălin Cristian în funcţia de consilier local, în locul demisionarului Gheorghe Grigoraş. "Sunt sigur că vor face treabă bună. Cătălin Cristian a mai fost consilier, iar Moroşanu a făcut până acum impresie bună", a comentat deputatul PDL Petru Movilă, potrivit ziaruldeiasi.ro. Postul de consilier local din partea PDL a rămas vacant în urmă cu o lună, când Gheorghe Grigoraş şi-a prezentat demisia, motivând-o prin faptul că este mai mult plecat în străinătate, neavând cum să-şi îndeplinească atribuţiile.
• NATIONAL
• Cat costa eliberarea din puscarie!
Chiar si atunci cand ajung "la suferinta", fie si cu sentinte definitive la ani buni de puscarie, multi dintre cei condamnati stiu ca sfarsitul nu este aici. Si ca, pentru a a scapa de calvarul penitenciarelor romanesti, trebuie sa aiba bani. Procurorii DNA au identificat zeci de judecatori care au transformat eliberarea detinutilor intr-o adevarata marfa pe care o comercializeaza pe sume uriase. Sau, unii dintre ei, pe doar cateva sute de euro. Magistratii corupti folosesc aceeasi "portita" legala prin care isi scot clientii de la inchisoare. Astfel, in cazul celor cu condamnari definitive, oamenii legii admit contestatia in anulare a condamnatului, desfiinteaza hotararea initiala si pronunta hotararea de achitare.
• Cel mai bogat evreu, executat pentru 9,5 milioane de euro
Firma celui mai bogat evreu, care planuia sa faca un complex rezidential in Balotesti, ramane fara 50 de hectare de teren, din cauza unor datorii de 9,5 milioane de euro. Compania imobiliara a celui mai bogat israelian, Benny Steinmetz, reprezentata in Romania de Moshe Agavi, va ramane fara 50 de hectare de teren. Parcelele situate in Balotesti vor fi scoase la licitatie pe 24 aprilie, din cauza unor datorii uriase, de peste 9,5 milioane de euro. Impricinata este SC Saftica Developers Team SRL. Motivul executarii silite: firma nu si-a achitat ratele la banca.
• George Copos nu mai vinde clubul daca judecatorii il achita in "Dosarul transferurilor"
Tranzactia anului in fotbalul romanesc este amanata pana la un verdict final in "Dosarul transferurilor". Acesta este motivul pentru care George Copos evita sa duca la nivelul urmator negocierile cu Gruia Stoica. S-a speculat ca derby-ul cu Steaua va fi prilejul unei intrevederi Copos - Stoica la "oficiala" din "Giulesti". N-a fost sa fie, deoarece magnatul "Ana Holding" a dat bir cu fugitii tocmai de la marele duel cu rivalii de moarte, terminat indecis, 1-1. Surprinzator pentru fani, dar perfect justificat pentru apropiatii finantatorului, care afirma ca "Berlusconi" intentionat n-a venit la meci. "Doar nu era sa dea nas in nas cu Stoica? Trebuia sa-i explice, intr-un fel, de ce tot amana vanzarea clublui", sustin oamenii din conducerea Rapidului.
• Adriana Saftoiu le inchide gura democrat-liberalilor
Responsabila cu comunicarea in PDL, Adriana Saftoiu vrea ca pedelistii iesiti in spatiul public sa recite toti aceeasi poezie. Parlamentarii pedelisti au aflat, ieri, ca in PDL nu mai este de bon-ton sa iesi de capul tau in presa si sa spui ce te taie capul. Regula ar fi impusa de Adriana Saftoiu, proaspat insarcinata cu imbunatatirea comunicarii PDL-ului cu restul lumii votante. Iar dupa cum sustin democrat-liberalii, Saftoiu vrea ca partidul sa vorbeasca aceeasi limba, de la ultima opinca liberal-democrata si pana la vladica Blaga, motiv pentru care insista ca pedelistii sa iasa in spatiul public doar cu lectia gata invatata si cu "viza" ei.
• "Inteleptii" germani cer suprataxarea marilor averi
Consiliul celor "Cinci intelepti", care acorda sfaturi economice cancelarului Angela Merkel, ofera o alta solutie pentru salvarea zonei euro: suprataxarea marilor averi. Dupa ce Franta a cerut taxarea cu 75% a veniturilor mai mari de un milion de euro pe an, iar autoritatile din Romania cocheteaza cu idei similare, a venit si randul Germaniei. Consilierii Angelei Merkel i-au propus cancelarului impunerea unei noi reglementari pentru salvarea zonei euro, prin impozitarea suplimentara a averilor marilor bogatasi, fie ei britanici, francezi sau germani.
• PUTEREA
• ARBITRAJUL COMISIEI EUROPENE. Războiul româno-turc pe mâncare se mută la Ankara
Războiul româno-turc pe mâncare nu s-a terminat, ajungând să se dispute şi în faţa autorităţilor de la Bruxelles. Diferendul a fost pornit de către Turcia, dar măsurile impuse sunt considerate excesive şi depăşesc legile care conduc comerţul internaţional. România a cerut arbitrajul Comisiei Europene, astfel că turcii, aspiranţi la statutul de stat membru al UE, au lăsat-o mai moale şi au invitat partea română la Ankara ca să mai dezbată problema. De remarcat este faptul că autorităţile române au făcut deja concesii, inexplicabile în condiţiile în care turcii afectează direct exportul românesc de oi în ţările arabe. România se confruntă de anul trecut cu decizia unilaterală a Turciei de a interzice importul de carne din România, dar şi tranzitul, ceea ce contravine legilor comerciale. "Ne-am trezit cu camioane cu zeci de mii de tone de carcase de ovine blocate în drumul lor spre ţările arabe", a declarat Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
• EUGEN NICOLĂESCU ÎL ATACĂ PE IRINEL POPESCU. Ministrul Sănătăţii are nevoie de un transplant de creier
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, aflat la al doilea mandat, nu se mai opreşte din spus lucruri trăsnite. După ce a "mărit" salariile medicilor la 1.000 de euro, a "rezolvat" criza medicamentelor oncologice, a pus mâna, prin centralizare, pe tot ce înseamnă achiziţia de doctorii pentru spitalele din ţară etc., contabilul de la Sănătate s-a pomenit atacând, aiurea în tramvai, Agenţia Naţională de Transplant.
Nicolăescu a afirmat duminică, pe un post de televiziune, că Agenţia Naţională de Transplant, aşa cum a moştenit-o el - probabil de la părinţii domniei sale -, nu are un management competent.
• ROMANIA LIBERA
• Veştile bune ale Guvernului pe care economia nu le simte
În plină epocă a veştilor proaste venite dinspre economie, Guvernul ne asigură că lucrurile merg bine. Oamenii de afaceri nu văd însă tot acest bine din jurul lor şi adaugă actualul Guvern pe lista celor care le-au înşelat speranţele. Economia se află pe calea cea bună, veniturile bugetare sunt în creştere, sunt într-adevăr doar nişte mici probleme cu niscaiva firme ce intră în insolvenţă mai degrabă pentru a scăpa de plata taxelor decât pentru că nu găsesc calea spre prosperitatea economică, susţin în mai multe intervenţii publice recente atât premierul Victor Ponta, cât şi conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), responsabilă de veniturile bugetului de stat.
• Angela Merkel: Germania "nu are forţa" pentru ample programe de relansare economică
"Nu avem forţa de a aplica pentru a doua oară programe de relansare fără a pierde credibilitatea internaţională", a declarat Merkel cu ocazia unei recepţii a federaţiei băncilor. În 2009, Berlinul a susţinut economia aflată în criză subvenţionând masiv şomajul parţial. Adresându-se statelor care solicită susţinerea activă a creşterii economice, Merkel a reamintit necesitatea de a se reforma şi de a consolida finanţele bugetare. În sudul Europei, dar şi în Franţa, există din ce în ce mai multe critici faţă de austeritatea bugetară impusă de Germania, care ar afecta creşterea economică.
• Venezuela. Rezultatul alegerilor prezidenţiale arată o scădere a ponderii "chavismului"
Moştenitorul lui Chavez a câştigat oficial scrutinul cu 50,66% din voturi, victorie contestată de adversarul său politic, Henrique Capriles, guvernatorul statului Miranda. Cu doar 1,59 puncte avans, adică 235.000 voturi din 19 milioane electori înscrişi pe liste, Nicolas Maduro a obţinut un rezultat mult mai strâns decât se prevăzuse. Noul lider venezuelean a realizat un scor mai mic decât fostul lui mentor - faţă de acelaşi adversar, Hugo Chavez obţinuse 55% din voturi la prezidenţialele din octombrie, cinci luni înaintea morţii sale, în martie, în urma unui cancer. Fost şofer de taxi şi lider sindical, Maduro, 50 de ani, s-a afişat în campanie drept garant al "misiunilor bolivariene", al programelor sociale finanţate din veniturile petroliere ale ţării, Venezuela dispunând de cele mai mari rezerve de petrol brut din lume.
• ZIARUL FINANCIAR
• Sistemul bancar a ajuns pe locul 3 în Europa la credite neperformante
România s-a situat la sfârşitul anului trecut pe poziţia a treia între ţările europene puternic afectate de nerambursarea împrumuturilor acordate de bănci, creditele neperformante triplându-se ca pondere în portofoliile totale în ultimii trei ani şi jumătate şi ajungând la 18,2% la sfârşitul lui 2012. Aceasta înseamnă că băncile locale au în portofolii credite proaste de aproape 10 mld. euro. Ponderea neperformantelor a trecut de 19% în februarie. "Este de menţionat că ponderea creditelor neperformante din sistemul bancar românesc s-a produs treptat, pe o perioadă de câţiva ani, şi a dat posibilitatea băncilor să se adapteze. Dacă ne uităm la indicatorii de capitalizare şi lichiditate sistemul stă foarte bine şi nu cred că există un risc iminent", spune analistul financiar Aurelian Dochia.
• În cinci ore NEPI a strâns 59 mil. euro, dar nu la BVB
Fondul imobiliar NEPI, unul dintre cei mai mari investitori de pe piaţa românească de real estate în ultimii ani, a strâns în câteva ore circa 59 de milioane de euro (700 de milioane de ranzi sud-africani) de pe bursa de la Johanesburg (Africa de Sud). Fondul a anunţat dimineaţă (la ora 10:00) lansarea unei oferte de acţiuni de tip Accelerated Book Building în valoare de 42 mil. euro (500 mil. ranzi sud-africani), iar la ora 15:00 a anunţat închiderea ofertei. "NEPI a încheiat oferta ABB. Datorită cererii puternice, majorarea de capital s-a făcut pentru 700 de milioane ranzi sud-africani (ZAR). La acest nivel, oferta a fost suprasubscrisă", se arată în anunţul NEPI.
• Românii au dat 250 mil. euro pe smartphone-uri în 2012, dar cheltuie lunar doar un milion de euro pe aplicaţii
Piaţa smartphone-urilor a fost în 2012 de 250 milioane de euro. Anul acesta se vor vinde în România circa 450.000 de tablete. Românii cheltuie lunar un million de euro pe aplicaţii. Aproximativ 77% din utilizatorii de smartphone-uri intră zilnic pe internet Metoda preferată pentru plata conţinutului video online este SMS-ul. Schimbările sunt norma în societatea de astăzi, iar industria IT este prima care le resimte. Încet, încet, totul se mută pe online, preponderent pe dispozitivele mobile. Noul utilizator de tehnologie "Digital Native" este o persoană care a crescut înconjurată de console video, internet şi alte gadget-uri, o persoană permanent online, pentru care interntul este o extensie a vieţii.
• POVESTEA DEAL-ULUI RAIFFEISEN - CITI "Ştim că sunteţi buni, vă facem şi discount dacă ne luaţi clienţii"
Raiffeisen Bank este "banca numărul 1 în România" şi ca atare a fost abordată de americanii de la Citibank după ce aceştia au decis să iasă de pe piaţa locală de retail pentru transferul portofoliului de business cu persoane fizice, Citi oferind chiar şi un discount, a relatat săptămâna trecută Herbert Stepic, CEO al Raiffesein Bank International, în cadrul unei prezentări susţinute la Londra în faţa unui grup de analişti. Citi şi Raiffeisen au anunţat pe 21 martie încheierea unui acord privind transferul portofoliului de peste 100.000 de clienţi persoane fizice, operaţiune care ar trebui să aibă loc la 1 iulie.