REVISTA PRESEI 16.05.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 16 mai 2016

ADEVARUL

Impasul Legii dării în plată: procedurile de transfer i-ar putea costa pe beneficiari câteva mii de euro

Legea dării în plată, care a intrat în vigoare vineri, are costuri mai puţin cunoscute publicului, astfel că un debitor care optează să dea în plată băncii un imobil aferent unui credit cu ipotecă ar putea fi obligat să plătească cel puţin 3.500 de euro pentru a finaliza procedura, a declarat pentru News.ro avocatul Andrei Şărban. Legea prevede că debitorul aflat în dificultate financiară poate stinge datoriile unui credit garantat cu ipotecă după ce returnează garanţia băncii. "Potrivit legii, debitorul scapă doar de datoriile pe care le are către creditor, dar el trebuie să suporte o mare parte a cheltuielilor", a afirmat avocatul. El a avertizat că prima cheltuială, cea legată de notificări, este şi cea mai mică. Costul minim al acesteia este de 50 de lei, dar sunt necesare două sau trei notificări. Urmează apoi taxele notariale necesare întocmirii actului de dare în plată. La acestea se adaugă cheltuiala cu evaluatorul, care poate fi de aproape 1.000 de lei (200 de euro).

Dan Dungaciu: România se uită la Rusia de sub scut

Niciodată bătrâna expresie "a fi sub scut" nu a reprezentat succesul aşa cum a făcut-o zilele acestea, după inaugurarea Scutului antirachetă de la Deveselu. Un proiect care s-a întins pe durata a două administraţii americane şi asumat de echipe politice diverse de la Bucureşti - semnul unei consistenţe strategice pe care România o are incontestabil. României nu îi cere nimeni nici să exceadă sancţiunile impuse Rusiei, nici să joace rolul unui "cal troian", nici măcar să devină Ungaria. E vorba doar de a te menţine în cadrele fireşti şi agreate. Opusul dragostei nu este ura, ci indiferenţa. Pentru ca România să conteze regional trebuie să treacă de la o viziune de politică externă pasivă (nu faci nimic şi greşelile celorlalţi te scot în evidenţă în faţa Catedrei de la Bruxelles), la una activă. Iar asta presupune şi o altă atitudine faţă de Federaţia Rusă: o "indiferenţă" diplomatică, dar pragmatică, profesionistă şi destinsă.

Rusia ameninţă cu un tsunami nuclear în Marea Neagră

"The New York Times" scrie că, în timp ce oficialii americani şi cei ai NATO celebrau activarea sistemului de apărare antirachetă din Europa, cu tăieri de panglici şi fanfară, Rusia a tot agitat arma nucleară: rachete, terenuri, submarine cu încărcături atomice. Cercetătorul Steven Pifer, de la Institutul Brookings, susţine că Occidentul trebuie să descurajeze Rusia să recurgă la arsenal nuclear. Comentarorul rus Konstantin Bogdanov scrie pe Lenta.ru că bazele antirachetă din Europa de Est "vor deveni inevitabil ţinte prioritare în eventualitatea unui război nuclear, posibil chiar ţinte pentru lovituri preventive. Ţări precum România, care găzduiesc sistemul antirachetă american, ar putea deveni singurele victime, în timp ce Statele Unite s-ar reconcilia apoi cu Rusia "pe ruinele fumegânde ale elementelor est-europene din scutul antirachetă", a scris analistul rus.

Războaiele magiunului de Topoloveni si salamului de Sibiu

Pe vremuri, pe toate sticlele de vin spumant scria şampanie? De când cu intrarea in UE, nimeni nu mai îndrăzneşte sa fure numele producătorilor din regiunea franceza, fiindcă ei s-au asociat si au omologat produsul la Comisia Europeana. Astfel, e protejat de falsuri ieftine si proaste. Ar trebui sa funcţioneze si la noi, dar de 5 ani, de când UE oferă protecţie numelui de magiun de Topoloveni, piaţa a fost invadata de falsuri, iar producătorul autentic se războieşte cu concurenta neloiala prin tribunale. Când doi se cearta, al treilea câştiga - si cumpărătorul pierde. De pilda, carnatul "de Pleşcoi" îl fac multe fabrici din carne mai ieftina decât cea de oaie si ne vând noua doar numele. "Carnaţi de Pleşcoi face fiecare fabrica din Romania, după reţeta proprie", spune Sorin Minea.

Vaccinul antigripal toxic primit de Victor Ponta a ajuns pe masa DNA

Vaccinul primit cadou de Victor Ponta, în 2013, care l-ar fi băgat pe premierul de atunci direct în spital dacă şi l-ar fi administrat, a produs un prejudiciu de 2 milioane de euro. Este concluzia procurorilor de la Parchetul General, care a instrumentat dosarul "Institutul Cantacuzino". În ancheta deschisă în 2014 a fost declanşată urmărirea penală pentru neglijenţă în serviciu şi pentru efectuarea unui studiu clinic fără respectarea normelor de bună practică. Imensul prejudiciu stabilit în acest caz atrage competenţa DNA, motiv pentru care Parchetul General şi-a declinat competenţa. În vaccinul antigripal autohton s-au investit nu mai puţin de 10 milioane de lei, peste 400.000 de doze produse fiind distruse ulterior.

Adrian Năstase: Intervenţia ambasadorului american în susţinerea lui Zgonea reprezintă un amestec brutal în viaţa politică românească

Fostul premier Adrian Năstase susţine, într-o postare de pe blogul personal, că ambasadorul american Hans Klemm nu ar trebui să se implice în politica internă a României, aşa cum s-ar întâmpla, potrivit acestuia, în cazul lui Valeriu Zgonea, politician pe cale de a fi înlăturat de la şefia Camerei Deputaţilor. "Intervenţia ambasadorului american în susţinerea sa reprezintă un amestec brutal în viaţa politică românească. Ea aduce aminte de felul în care a acţionat, intr-o anumită perioadă, Andrei Vâshinschi (Vîşinksi - n.r.) în relaţia cu autorităţile româneşti. Iar lui Vali Zgonea nu-i face niciun bine. Acesta tip de susţinere îl va îndepărta şi mai mult de colegii săi şi-l va ostraciza". Adrian Năstase consideră că Valeriu Zgonea ar trebui să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor de bună voie, nu presat de foştii colegi.

Turcescu: Nu mai e de actualitate împărţirea pe sectoare. E complet depăşită

Robert Turcescu, candidatul PMP la funcţia de primar general al Capitalei, afirmă, într-un interviu acordat Agerpres, că e nevoie de o nouă reorganizare administrativă a Bucureştiului, după modelul arondismentelor din Paris, care să implice existenţa unor city manageri pentru diferite zone ale oraşului. "Împărţirea pe sectoare în Bucureşti nu mai este de actualitate, este depăşită complet. Putem să vorbim de 20 de astfel de zone administrative, pe care le putem numi, împrumutând formula din Paris, arondismente. Să avem 20-25, nu ar fi nicio problemă din punctul acesta de vedere. Important este ca un raport administrativ coerent să vină dinspre aceste zone către Primăria Capitalei", a declarat candidatul PMP pentru Agerpres.

Clasa de mijloc americană se subţiază, iar acest lucru se răsfrânge şi asupra alegerilor din SUA

Potrivit unui nou studiu al Pew Research Centre, în SUA pătura de mijloc se subţiază continuu, în timp ce creşte atât numărul bogaţilor cât şi al celor săraci. Un aspect deloc neimportant în actuala campanie electorală. Clasa de mijloc mai reprezintă doar 51% din populaţia SUA, faţă de 61% în 1971. Îngheţarea salariilor şi, în acelaşi timp, creşterea preţurilor au dus la reducerea păturii de mijloc în mai toate oraşele mari şi regiunile metropolitane din Statele Unite. Potrivit institutului cu sediul la Washington, Pew, această evoluţie a fost constantă în perioada 2000-2014, în 9 din 10 regiuni cercetate. Studiul defineşte drept "clasă de mijloc" gospodăriile în care venitul atinge cel puţin două treimi din media pe ţară şi cel mult de două ori valoarea acesteia. Mai precis cifrele se situează între 42.000 şi 125.000 de dolari pe an pentru o familie format din trei membri.

BANCHERUL

BNR sare in ajutorul băncilor afectate de legea darii in plata: le scuteşte de cerinţele suplimentare de capital pentru risc sistemic

Comitetul National pentru Stabilitate Financiară (CNSF), condus de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a recomandat Băncii Naţionale să renunţe temporar, in acest an, din cauza legii dării in plată, la măsurile recent adoptate, in acord cu reglementările europene, privind impunerea unor cerinţe suplimentare de capital unui număr de nouă bănci sistemice, dar si altor cinci mai mici, 14 in total. Aceasta decizie ar putea semnifica faptul că unele bănci puternic afectate de legea dării in plată si de alte reglementari care ar putea fi adoptate de Parlament, precum cea de conversie a creditelor in franci, au probleme in a se recapitaliza conform cerinţelor legale.

Comisia Europeana este de acord cu împărţirea poverii creditelor in franci elveţieni intre bănci si clienţi, dar sa fie echilibrata, nu la cursul din data acordării împrumuturilor

Comisia Europeana, prin vocea comisarului Jonathan Hill este de acord cu conversia creditelor in franci elveţieni (CHF), chiar si aplicata retroactiv creditelor vechi in prezent in derulare, nu doar celor noi, cum prevede Directiva nr.17 privind creditele ipotecare, însă povara cursului de schimb trebuie împărţita in mod echilibrat intre bănci si clienţi. Noua abordare europeana in problema creditelor in franci este in acord cu proiectul de lege privind conversia creditelor in CHF iniţiata de deputata PSD Ana Birchall, care a propus o conversie in lei la un curs mediu intre data acordării si cel din prezent, spre deosebire de intenţia altor parlamentari, care au declarat ca intenţionează să susţină conversia la cursul istoric, din data acordării.

CAPITAL

Transfond: Facturarea electronică reduce costurile cu 50%

Facturare electronică înseamă transmiterea facturii pe un canal securizat de le emitent la destinatar, reducere de timp, de costuri şi circulaţie mai rapidă a banilor. "Prin automatizarea proceselor vorbim de un flux simplu, factura se trimite aproape în timp real la clientul destinatar, eliminăm etape şi timp. Din discuţiile cu clienţii noştri costurile se reduc în medie cu 50%", a afirmat Cristina Cremer, reprezenant Transfond. Studiile arată că la un milion de facturi emise se taie în jur de 400 de copaci.

În scurt timp vom obţine protecţie europeană pentru Caşcavalul din Săveni şi Cârnaţii de Pleşcoi

Caşcavalul din Săveni şi Cârnaţii de Pleşcoi vor întregi cât mai rapid lista produselor româneşti protejate la nivel european, după Magiunul de Prune Topoloveni, Salamul de Sibiu şi Telemeaua de Ibăneşti, a anunţat, duminică, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, într-o emisiune la Pro Tv. "În cel mai scurt timp cred că vom obţine protecţie la nivel european pentru Caşcavalul din Săveni şi Cârnaţii de Pleşcoi şi mai avem un dosar depus de o Asociaţie din Braşov pentru Novacul afumat. Însă noi am identificat producători şi produse pentru a putea fi protejate la nivel european, precum Brânza de Gulianca şi de Covurlui, Brânză de burduf în scoarţă de brad, Gemul de rubarbă, Salamul de Nădlac, Pita de Pecica, Covrigul muscelean, Virşli din judeţul Alba. Protejarea acestora depinde însă de asociaţiile de producători", a spus Irimescu.

Vânzările Volkswagen pe plan global au crescut cu 0,6% în primele patru luni din acest an

Vânzările Volkswagen pe plan global au crescut cu 0,6% în primele patru luni din acest an, la 3,36 milioane de vehicule, chiar dacă grupul german trece în prezent prin cea mai gravă criză din istoria sa, transmit Automotive World şi MarketWatch. În perioada ianuarie - aprilie 2016, livrările VW au crescut cu 3,4% în Europa, cu 4,8% în China, în timp ce în America de Nord au scăzut cu 0,2%. "Începutul trimestrului doi a arătat evoluţii mixte pe pieţele regionale. Deşi am înregistrat o creştere semnificativă în Europa şi America de Nord, piaţa din America de Sud a fost în declin. În Rusia, livrările au crescut pentru prima dată după luni întregi de declin. Cu toate acestea, situaţia pe piaţa rusă rămâne tensionată şi ne menţinem prudenţa", a afirmat Fred Kappler, şef de vânzări la Volkswagen. În aprilie, VW a vândut în toată lumea 853.300 de vehicule, cu 100 de unităţi mai mult decât în perioada similară din 2015.

CURENTUL

Fiul lui Iosif Boda a retras avizul Institutului Cantacuzino

Iosif Boda, fostul consilier al lui Ion Iliescu are un băiat: Daniel Boda, medic dermatolog, care între 2009 şi 2011 a ocupat funcţia de preşedinte a Agenţiei Naţionale a Medicamentului. În această calitate a avut două "realizări": a luat şpagă 5000 de euro de la o firmă de distribuţie de medicamente (faptă pentru care a fost condamnat definitiv la trei ani cu suspendare) şi a retras Institutului Cantacuzino, unul dintre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, în luna februarie 2010 autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. Efectul a fost desigur că unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccinuri. Boda a fost schimbat în vara lui 2011 dar efectul deciziei lui s-a propagat şi anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino.

La loc comanda! Antibiotice SA nu-l mai dă în judecată pe doctorul Cătălin Cîrstoveanu

Antibiotice SA a înţeles că niciun judecător, posibil pacient român, nu l-ar condamna la plata unor despăgubiri pe medicul Cîrstoveanu pentru declaraţiile sale care se încadrează în libertatea de exprimare aşa că a revenit cu un comunicat prin care anunţă că nu-l mai dă în judecată pe doctor: "Compania Antibiotice înţelege că declaraţiile domnului doctor Cătălin Cîrstoveanu nu au vizat în mod deosebit medicamentele din nomenclatorul său. Acest fapt a fost confirmat chiar de domnul doctor Cătălin Cîrstoveanu prin discuţii telefonice cu directorul general al companiei, ulterioare declaraţiei iniţiale. Aşadar, societatea Antibiotice nu intenţionează să acţioneze în judecată spitalul şi nici pe domnul doctor Cătălin Cîrstoveanu."

EVENIMENTUL ZILEI

Traian BĂSESCU: Numai un stat criminal ar secretiza informaţii care afectează siguranţa cetăţeanului

Fostul preşedinte Traian Băsescu, prezent duminică seara la Romania TV, a comentat pe marginea faptului că SRI a informat autorităţile cu privire la criza din sănătate în ultimii ani, afirmând că "numai un stat criminal ar secretiza informaţii care afectează siguranţa cetăţeanului, dacă are aceste informaţii", amintind din nou că el nu a primit niciodată astfel de note din partea SRI. Liderul PMP a susţinut că el nu a primit astfel de informaţii din partea SRI şi că toate datele despre compania Hexi Pharma pot fi desecretizate. În plus, Traian Băsescu a adăugat că legea interzice secretizarea oricăror informaţii dacă faptele în cauză sunt în interesul public ori despre încălcări ale legii.

Adevăratele bombe din spitale: 1. Consumul iraţional de antibiotice, 2. Exodul medicilor, 3. Nerespectarea circuitelor intraspitaliceşti

"Spitalele sunt poligoane ale morţii", "moartea poartă halat alb", "medicii sunt autorii unui genocid", "doctorii au pe conştiinţă şaizeci de mii de morţi", au fost doar câteva dintre reperele care au inundat toate canalele media. O ştie oricine are idee, una oricât de vagă, în materie de comunicare: apelul la analiză lucidă, în astfel de momente, are tot atâţia sorţi de izbândă, cât are şi încercarea de a opri o avalanşă cu pieptul. Drept pentru care, asemenea scandaluri se sting de la sine, la fel ca şi o avalanşă, se opresc singure, atunci când îşi pierd energia, dar doar după ce au ras totul în cale.

Traian Băsescu, despre vizita lui Dacian Cioloş în SUA: "Ceva este în neregulă"

Fostul preşedinte Traian Băsescu spune că este "ceva în neregulă" cu vizita premierului Dacian Cioloş la Washington pentru că în mod normal ar trebui ca preşedintele Klaus Iohannis să îşi dorească o asemenea deplasare. Premierul Dacian Cioloş va efectua o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, în perioada 22 - 25 mai, în cadrul căreia va avea o întrevedere cu vicepreşedintele SUA, Joseph Biden. Din delegaţia României vor face parte ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, şeful Cancelariei prim-ministrului, Dragoş Tudorache, şi secretarul de stat Manuel Costescu de la Departamentul pentru Investiţii Străine şi Parteneriat Public-Privat.

Banca Naţională şi Ambasada SUA abia acum au terminat al Doilea Război Mondial

În 26 de ani, nu s-a văzut niciodată un comunicat prin care Banca Naţională a României să-şi ceară scuze pentru un gest. De-a lungul anilor s-au făcut greşeli mai mari sau mai mici, uneori chiar s-a călcat în străchini sau s-a sărit calul, dar niciodată nu a fost emis un comunicat al guvernatorului BNR prin care propria decizie să fie considerată "regretabilă". Ce s-a întâmplat? Pe 15 aprilie, conform unei decizii vechi de peste un an, BNR a emis o colecţie numismatică al cărei obiect central este conducerea din perioada interbelică. O monedă din aur, una din argint şi una din cupru, înfăţişând, pe una dintre feţe, portretele guvernatorilor Ion Câmpineanu, Mihail Manoilescu şi Ion Lapedatu. Până aici nicio dramă, cu o excepţie: Manoilescu nu a fost numai un creator de sisteme economice, multe aplicate de unele ţări şi astăzi, ci şi un promotor al fascismului, membru al guvernului pro-nazist Ion Gigurtu. A murit, în 1950, în abatorul elitei româneşti de la Sighet.

JURNALUL NATIONAL

Sondaj! Biserica scade pentru prima dată sub 50% încredere

Radu Tudor a prezentat, duminică, la "Punctul de întâlnire", cel mai recent sondaj de opinie al Avangarde, privind încrederea bucureştenilor în diverse instituţii. Cea mai bună părere bucureştenii o au, în ordine, despre Pompieri, Armată şi DNA. La polul opus se află Guvernul, Parlamentul şi partidele politice. Pentru prima dată de la realizarea acestor tipuri de sondaje, Biserica scade sub 50% încredere. "Evident, la nivelul întregii ţări, încrederea în Biserică este mult mai mare. A nu se confunda încrederea în Biserică şi credinţa în Dumnezeu. Cei care au răspuns fac o disociere clară între credinţă şi reprezentanţii lui Dumnezeu pe Pământ" a explicat sociologul Marius Pieleanu. "Bucureştenii au dor de dictatură. Au apetenţă de mână forte", crede analistul Bogdan Chirieac.

INCREDIBIL. Horia Simu, câştigătorul licitaţiei CNADNR pentru montarea separatoarele de drum

Contractul pentru montarea separatoarele de drum, cele care fac diferenţa între viaţă şi moarte, au fost câştigate de un personaj controversat: Horia Simu. Firma Dunapref Giurgiu, una din cele două firme care au câştigat licitaţia contractului pentru montarea parapetelor de beton, este al lui Horia Simu. Ulterior, firma a fost vândută Fondului de investiţii austriac Donau Finanz, care ar fi tot controlat de Simu. Contractul este de 50.000.000 de lei şi presupune montarea parapetelor pe toate drumurile naţionale, unde e nevoie de astfel de despărţitoare. Coincidenţă sau nu, Cătălin Homor, directorul CNADNR, a fost angajatul milionarului Sorin Creţeanu, la compania de construcţii Comnord, iar Creţeanu cu Simu sunt prieteni. Horia Simu este numit şi bancherului cuprului în România, a fost implicat mai multe dosare şi a primit despăgubiri de 100 milioane euro de la ANRP.

Exproprieri masive, pentru Centura Capitalei. Proprietarii mai au 20 de zile de negocieri

Proprietarii celor 256 de imobile din zona de Centură a Capitalei vor fi expropriaţi, dacă nu vor negocia cu autorităţile. Acestia mai au la dispoziţie 20 de zile pentru a fi despăgubiţi pentru bunurile pe care le deţin în zonă şi vor fi nevoiţi să renunţe la dreptul de proprietate, din cauza lucrărilor de modernizare a Centurii Muncipiului Bucureşti. Guvernul a hotărât să aloce 14 milioane de lei, prin Ministerul Transporturilor, pentru despăgubirea celor care au case pe raza localităţilor din apropierea Centurii, precum şi din sectorul 1 al Bucureştiului.

NATIONAL

Tunurile de la "Rezervele Statului" omoară românii!

Scandalul dezinfectanţilor de la Hexi Pharma a fost întors pe toate pârţile, iar anchetele declanşate de-abia acum pe bandă rulantă vor scoate, cu siguranţă, mare parte din adevăr la lumina. Însă marea întrebare care rămâne este ce fel de dezinfectanţi se găsesc in rezervele strategice ale statului roman? Si dacă ar fi fost sau nu nevoie ca aceştia să fie puşi "la bătaie" imediat, atunci când s-a aflat că medicii nu mai vor să opereze cu "agheasma" cumpărată pe bani grei de la Dan Condrea. Administraţia Naţionala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale (ANRSPS) este, de departe, una dintre principalele "puşculiţe" ale băieţilor deştepţi. Si instituţia unde s-au dat, de-a lungul vremii, cele mai mari tunuri.

Guvernul e tare. Aproape ca e ţeapăn

Titlul a apărut in perioada interbelica, in ziarul Universul. Unul din guvernele epocii îşi ducea existenta, de luni bune, pe muchie de cuţit. Partidele se băteau ba in a-l susţine, unele, ba in a-l dărâma - altele. Ziariştii si redacţiile, in goana după întâietate, aşteptau cu înfrigurare momentul decisiv. Bătălia a fost câştigata de Universul, al cărui trimis a dat primul rezultatul şedinţei, sintetizând perfect: "Guvernul e tare. Aproape ca e ţeapăn!" A trecut doar o jumătate de an de când echipa lui Ciolos si-a făcut cuib la Palatul Victoria. Şase luni de când trupa asta transpira la bătut apa in piua si la făcut impresie proasta. Guvernul cetăţeanului Klaus Werner Iohannis, caci el si l-a dorit, chiar daca acum afirma ca nu este al lui, excelează doar la gafe si inconsistenta.

Zgonea către Dragnea: "Va sparg, sa moara mama!"

In timp ce foştii săi colegi nu obosesc sa spună despre Valeriu Zgonea ca se umple de "penibil si ridicol", fostul preşedinte executiv al PSD ii ameninţă cu ruperea partidului. Bătălia purtata de PSD cu Zgonea pentru scaunul de preşedinte al Camerei Deputaţilor a înrăit ambele tabere. Plecat cu nodul in gat din PSD, Valeriu Zgonea nu visează acum decât la răzbunare, respectiv la ruperea partidului mult iubit. Si mai exact, voci bine documentate cu tot ce se întâmplă in PSD susţin că Valeriu Zgonea i-ar comunicat lui Liviu Dragnea că "merge la rupere", motiv pentru care o să-l văduvească de vreo patru organizaţii PSD din sudul tarii. Iar dacă aşa va fi, chiar dacă filialele vizate nu se vor alinia in corpore in spatele "trădătorului", lovitura va fi una serioasă pentru partidul condus de Dragnea.

Nervii bucureştenilor aleargă la maraton in fiecare week-end

Câtă minte să ai ca să sugrumi traficul in Capitala in fiecare week-end? Foarte putină sau deloc si acesta este cazul edililor bucureşteni care organizează, musai in fata Parlamentului (ceea ce înseamnă obligatoriu blocarea Pieţei Unirii, maratoane si curse pentru biciclişti de cum da firul ierbii si pana se aşterne zăpada. De ce nu aleargă maratoniştii pe aleile parcurilor Herăstrău, Tineretului, Carol, IOR nu se ştie dar se bănuieşte: pe aleile dosite si umbrite de copaci s-ar pierde din amploarea si grandoarea evenimentului. Nu se ştie caţi biciclişti si sportivi amatori votează, dar şoferii care se vor duce la urme pe 5 mai poate îşi vor aminti cum sunt batjocoriţi săptămâna de săptămâna, când aşteaptă zeci de minute sa traverseze Piaţa Unirii, scrâşnind din dinţi si cu radiatorul maşinii încins la maximum. Iar daca o fac, sa si voteze in consecinţă.

PUTEREA

Ministrul Agriculturii: "Suntem invadaţi de lapte din statele UE!"

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, intenţionează să verifice modul în care "suntem invadaţi" de cantităţi semnificative de lapte din statele comunitare, la preţuri extrem de mici, ceea ce provoacă distorsiuni pe piaţa autohtonă a laptelui. "I-am convocat pe producători, procesatori si retaileri să vedem ce anume conduce la această disfuncţionalitate. Preţul este foarte mic. De exemplu, la Vatra Dornei şi Botoşani, producătorii primesc doar 60 de bani pe litru. Un preţ foarte mic. Este foarte ciudat cum poate ajunge lapte atât de ieftin în România, cu 19 eurocenţi. Dacă ne uităm pe lista preţurilor la lapte din Uniunea Europeană, vedem că sunt statele baltice cu 14-15 eurocenţi pe litru, cel mai ieftin, noi figurăm cu 24 eurocenţi pe litru, în timp ce preţul mediu este de 30-31 eurocenţi pe litru".

Afacerea dosarului de detaşare

Detaşarea în interesul Învăţământului. Pritociţi ultimele trei cuvinte. În interesul Învăţământului. Zeci de mii de cadre didactice îşi schimbă, anual, locul de muncă. Pleacă de la o grădiniţă, la alta, de la o şcoală, la alta. În Învăţământ, schimbarea locului de muncă nu se face aşa de simplu precum în alte profesii. Chiar dacă te detaşezi în interesul Învăţământului, cu alte cuvinte, dacă predai doar temporar la altă şcoală, fiindcă acolo e nevoie de tine, preconizând să revii la cea unde eşti cadru didactic titular, e necesar un dosar cu zeci, chiar sute de documente, zeci de avize, sute de lei cheltuiţi. Aiurea. Procedura de detaşare se reia anual, chiar dacă tu ştii şi toată lumea ştie că vei fi detaşat doi sau trei sau patru ani. Dosarul de detaşare trebuie refăcut anual, chiar dacă nimic nu se schimbă. Sunt acte care se depun în exact acelaşi loc. Se face un dosar nou, care îl înlocuieşte pe cel vechi, identic. Care se arhivează, Dumnezeu ştie unde. Nimic nu se face electronic, computerizat.

ROMANIA LIBERA

Greu de ajuns pe "Litoralul pentru toţi"

Programul "Litoralul pentru toţi", care va ţine până pe 18 iunie, este organizat, ca în fiecare an, de Asociaţia Litoral-Delta Dunării (ALDD), Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT). Scopul său declarat este de a realiza o continuitate a sezonului după minivacanţa de 1 Mai, iar oferta este foarte diversificată şi include şi hoteluri care le oferă turiştilor pachete All-inclusive. În teorie, totul sună excelent, numai că în practică, pentru a beneficia de aceste oferte avantajoase, trebuie să mai şi ajungi acolo. Principalii beneficiari sunt persoane vârstnice, care fie nu au avut niciodată maşină, fie nu se mai încumetă să se urce la volanul uneia şi să conducă sute de kilometri până la malul mării. Pentru aceştia, cea mai bună variantă de deplasare este trenul, mai ales că beneficiază şi de o reducere de 50% la preţul biletelor. Toate cele şapte trenuri cu plecare din Bucureşti se opresc la Constanţa, fără a-şi mai continua călătoria până la Mangalia.

Ameninţarea rusă şi diletanţii de la Bucureşti

Amplasarea elementelor scutului antirachetă la baza de la Deveselu ar trebui să crească greutatea geopolitică, dar şi nivelul de responsabilitate al României în regiune. Dincolo de declaraţiile belicoase venite în ultimele zile de la Moscova, ameninţarea rusă la adresa regiunii rămâne clară, prezentă şi gravă. Pentru a răspunde acestei ameninţări, la Bucureşti este nevoie de lideri de o calitate superioară, capabili să înţeleagă epoca şi lumea în care trăiesc şi care să facă faţă presiunilor uriaşe ce vor veni de la Moscova. Din nefericire, aşa cum a demonstrat şi episodul inaugurării bazei, liderii politici români sunt prinşi într-o încrengătură deasă de interese personale şi mici orgolii de provincial vexat, ceea ce demonstrează că sunt fără speranţă. Viitorul şi securitatea ţării se află în mâinile unor diletanţi ţâfnoşi şi ale unor derbedei corupţi.

ZIARUL FINANCIAR

BNR se dezice de această creştere economică a României, cea mai mare din Europa: este dopată

Într-un semi-anonimat intern, România a înregistrat o creştere economică de 4,3% în trimestrul I 2016, faţă de trimestrul I 2015. Trimestru la trimestru (T1 2016/T42015) creşterea a fost de 1,6%, în condiţiile în care Uniunea Europeană a avut o creştere de 0,5%. Germania, cea mai puternică ţară a Uniunii Europene, a avut un plus de 0,5% în T1 faţă de T1 2015. Dacă această creştere economică a României din T1 nu a stârnit nicio reacţie pe piaţa internă (nu-mi amintesc ca guvernul Cioloş să fi făcut vreo conferinţă de presă sau să fi dat vreun comunicat prin care să remarce acest lucru), în schimb, în afară toate agenţiile care fac agenda zilnică au remarcat acest lucru. De la Londra, ministrul finanţelor Anca Dragu spune că România are o creştere economică sustenabilă. La polul opus, prin vocea guvernatorului Mugur Isărescu, Banca Naţională remarcă de mai mult timp însă şi susţine că această creştere economică este peste potenţialul României.

Rafinăria Petromidia lasă pierderile în spate şi bifează un profit de 165,7 milioane de lei

În plin scandal, cu un sechestru pe "umeri" şi cu o preluare pusă sub semnul întrebării (un grup din China a cumpărat jumătate din KazMunaiGaz), cea mai mare rafinărie din România "zburdă" operaţional datorită barilului ieftin. Rompetrol Rafinare, com­pania care administrează rafinăria Petromidia, cea mai mare unitate de procesare a petrolului de pe plan local, singura cu ieşire la Marea Neagră, a raportat după primele trei luni ale anului un profit net de 165,7 milioane de lei, rezultat semnificativ îmbunătăţit faţă de pierderile de 339,4 milioane de lei din perioada similară a anului trecut. Acestea sunt cifrele individuale pentru Rompetrol Rafinare SA. "Reamintim că pe platforma Petromidia investiţiile realizate în perioada 2007 - 2015 pentru modernizarea şi creşterea capacităţilor de producţie, precum şi pentru alinierea produselor la standardele internaţionale de calitate şi mediu, depăşesc valoarea de 1,4 miliarde de dolari", a declarat Azamat Zhangulov, KMG International.

Fonduri mutuale. BRD recrutează un om-cheie de la rivalii Erste-BCR

BRD-SocGen l-a recrutat pe Mihai Purcărea de la Erste Asset Management-BCR pentru a prelua conducerea fon­du­ri­lor mutuale pe care le administrează în locul lui Dan Nicu, unul din cei mai vechi şi mai cunoscuţi oameni din această industrie de administrare de bani, conform unor surse din piaţa financiară. Mihai Purcărea era directorul de investiţii pentru fondurile mutuale administrate de Erste-BCR, o poziţie extrem de importantă, având în vedere că el decide unde se investesc banii strânşi în fondurile mutuale. Mişcarea este surprinzătoare având în vedere că în cadrul Erste-BCR era socotit un star. Dan Nicu conducea BRD Asset Management, societatea de administrare a fondurilor mutuale a BRD, de peste zece ani. La finalul lunii martie piaţa de fonduri mutuale din România era de 22 mld. lei, fiind dominată de societăţile de administrare ale grupurilor bancare. Cel mai mare administrator de bani este Erste-BCR, cu active în administrare de 7,8 mld. lei în T I 2016.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb