REVISTA PRESEI 16.08.2013

Willy Homner
Revista Presei / 16 august 2013

ADEVARUL

Începe numărătoarea inversă în privatizarea CFR Marfă. Gruia Stoica, proprietarul GFR, aşteaptă ca Guvernul să-l invite să semneze contractul

Guvernul a stabilit că termenul de finalizare a privatizării CFR Marfă este jumătatea lunii octombrie, însă Grup Feroviar Român (GFR) are de îndeplinit până atunci mai multe condiţii. Înainte de toate, Executivul trebuie să invite GFR să semneze contractul. Privatizarea companiei de stat CFR Marfă, proces în care Grup Feroviar Român (GFR) a fost declarat adjudecatar, intră în linie dreaptă. Hotărârea de Guvern privind vânzarea a 51% din acţiunile transportatorului feroviar de marfă a fost publicată miercuri seara în Monitorul Oficial. Iar termenul de finalizare a tranzacţiei a fost stabilit la 60 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a actului normativ, respectiv jumătatea lunii octombrie. Numai că, până atunci, trebuie parcurşi mai mulţi paşi. Pentru început, Guvernul trebuie să cheme GFR, companie deţinută de omul de afaceri Gruia Stoica, să semneze contractul de vânzare de acţiuni. Ulterior, în termen de 30 de zile, cumpărătorul trebuie să încheie un contract de escrow, care va fi anexă la contractual de vânzare de acţiuni.

Consiliul Concurenţei: "Durează o lună de la notificare pentru a stabili cine ia decizia la CFR Marfă, noi sau Comisia Europeană"

Consiliul Concurenţei nu a analizat încă Hotărârea de Guvern privind privatizarea CFR Marfă, care indică luna octombrie pentru finalizarea procedurii, dar estimează că va dura o lună de la notificare pentru a se stabili dacă decizia va fi luată local sau la nivelul Comisiei Europene, termenul legal de aprobare fiind de şase luni. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat, potrivit Mediafax, că nu va putea analiza Hotărârea de Guvern până luni şi a reiterat că termenul legal pentru emiterea unei decizii privind concentrarea economică este de şase luni. Acest termen curge de la momentul notificării din partea Grup Feroviar Român (GFR), care va fi trimisă după semnarea contractului, a spus el. Notificarea intră exclusiv în sarcina cumpărătorului şi include o serie de documente privind activitatea celor două companii, dar şi despre piaţa pe care activează. Decizia din partea autorităţii de concurenţă poate fi pozitivă, pozitivă cu condiţii sau negativă.

Violenţele continuă în Egipt: islamiştii incendiază o clădire guvernamentală din Cairo

Manifestanţii islamişti au incendiat, joi, sediul administraţiei unei provincii din Cairo, la o zi de la dispersarea sângeroasă de către poliţia şi armata egipteană a reuniunii susţinătorilor preşedintelui demis Mohamed Morsi, a anunţat televiziunea publică. Televiziunea privată CBC difuza, de asemenea, imagini cu sediul Guvernului provinciei Giza în flăcări. Giza este o provincie care face parte din metropola Cairo. Peste 525 de persoane au murit, iar alte 3.500 au fost rănite în timpul confruntărilor dintre armată şi islamişti. Miercuri, în zori, forţele armate egiptene au demarat acţiunea pentru a-i împrăştia pe protestatari, în special pe cei din zona Rabaa al-Adawiya din estul capitalei şi pe cei din Piaţa Nahda, din centrul oraşului

Crin reia lupta politică şi începe cu o nouă vacanţă

După o lună şi jumătate în care nimeni nu a ştiut unde se află exact, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a anunţat că îşi prelungeşte concediul cu încă două săptămâni. Potrivit Deciziei Senatului, publicată miercuri în Monitorul Oficial, Crin Antonescu a decis ca, în perioada 14-24 august, conducerea instituţiei să fie asigurată de senatorul Cristian-Sorin Dumitrescu. Regulamentul adoptat de Senat spune, însă, că fiecare comisie parlamentară trebuie să lucreze, în perioada vacanţei, două săptămâni. Decizia publicată joi în Monitorul Oficial arată că Antonescu şi-a prelungit concediul cu încă zece zile. În condiţiile în care vacanţa sa ia sfârşit pe 24 august, iar cea parlamentară se încheie la începutul lunii septembrie, Antonescu nu ar mai avea la dispoziţie decât o săptămână pentru activitatea din cadrul comisiei.

Larry Watts - Pacepa, cel Mare şi Puternic: "Nu-i acordaţi atenţie omului din spatele cortinei"

La 28 iulie 2013 pe canalul românesc B1 TV s-a desfăşurat un program maraton de 6 ore pentru lansarea ultimului efort literar al dezertorului român al Războiului Rece, Ion Mihai Pacepa, "Dezinformarea" (2013), co-autor Ronald J.Rychlak, şi pentru a aduce omagii lui Pacepa ca presupus responsabil de căderea comunismului în România şi, aparent, în Europa. Ca parte a acestei extravaganţe, completată de clipuri video de marketing şi interviuri mass-media, domnii Pacepa, reporterul Andrei Badin, şi Vladimir Tismăneanu au atacat persoana şi cartea lui Larry Watts: Fereşte-mă, Doamne, de prieteni: Războiul clandestin al blocului sovietic împotriva României (2010). Ironia face ca titlul şi tema centrală a volumului lui Pacepa-Rychlak sunt ideale pentru inţelegerea atacurilor lor împotriva lui Larry Watts.

Principesa Irina, fiica regelui Mihai, arestată pentru că organiza lupte ilegale de cocoşi

Principesa Irina, a treia fiică a regelui Mihai, şi soţul său, John Wesley Walker, au fost arestaţi în SUA, pe motiv că au organizat pariuri şi lupte ilegale de cocoşi la ferma lor din statul american Oregon. Poliţiştii federali i-au arestat joi pe John Wesley Walker (67 de ani), fost adjunct de şerif în ţinutul Coos, pe Irina Walker (60 de ani), cunoscută şi sub numele de Irina Kreuger, şi alte 16 persoane în Oregon şi Washington. John Wesley Walker şi Irina Walker sunt acuzaţi, împreună cu alte patru persoane, de organizarea de pariuri ilegale, notează kgw.com. Principesa Irina şi soţul său mai sunt inculpaţi, alături de alte 12 persoane, pentru încălcarea legislaţiei privind protecţia animalelor prin organizarea a cel puţin zece lupte ilegale de cocoşi între 1 aprilie 2012 şi 19 mai 2013.

ASF nu le permite acţionarilor Fondului Proprietatea să acorde un comision suplimentar administratorului

Fosta autoritate a pieţei de capital, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), ale cărei atribuţii au fost preluate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a respins în luna ianuarie comisioanele pe care Franklin Templeton ar urma să le încaseze din vânzarea participaţiilor din portofoliul Fondului Proprietatea (FP) şi distribuirea de dividende suplimentare, întrucât acestea ar încălca termenii conveniţi la licitaţia pentru numirea administratorului FP. Acţionarii FP au aprobat în luna aprilie o modificare a statutului societăţii prin care remuneraţia Franklin Templetona ar trebui calculată în funcţie şi de unele anexe la contractul de administrare iniţial. ASF a repins la începutul acestei săptămâni decizia acţionarilor FP şi a propus un text identic cu cel din contractul de administrare în vigoare.

CURENTUL

Banca Mondială restructurează ANAF-ul

Restructurarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) reprezintă o precondiţie pentru implementarea 'Proiectului de modernizare a administraţiei fiscale', pentru care s-a semnat un acord de împrumut cu Banca Mondială în valoare de 70 milioane de euro, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice (MFP). 'Procesul de restructurare a ANAF este unul ireversibil şi are ca scop modernizarea şi eficientizarea instituţiei în vederea îmbunătăţirii capacităţii de colectare, dar şi a serviciilor oferite contribuabililor', adaugă documentul menţionat. În legătură cu unele informaţii din mass media, MFP precizează că 'la protestul din localitatea Nădlag, precum şi la acţiunea de blocare a DN7 nu a participat niciun angajat al Fiscului'. Potrivit MFP, 'atât orchestrarea unor astfel de evenimente de către persoane care nu reprezintă sub nicio forma ANAF sau MFP, cât şi prezentarea deformată a realităţii cu scopul inducerii în eroare a publicului, sunt acţiuni care nu servesc interesului public'.

Ponta anunţă că pe 27 august va fi prezent la demararea construcţiei gazoductului Ungheni-Iaşi

În data de 27 august, premierul Ponta se va afla la inaugurarea lucrărilor de la gazoductului Ungheni-Iaşi ce urmează să ofere Republicii Moldova o alternativă energetică la gazul rusesc. "(...) tot ce putem face pentru Republica Moldova fac cu mare drag. Peste două săptămâni mergem la gazoduct, acesta este cel mai important. Pe 27", a spus Ponta, aflat la Putna, hramul mânăstirii din localitate. La ceremonia din 27 august urmează să participe şi premierul de la Chişinău Iurie Leancă şi comisarul european al Energiei Gunther Oettinger. Contractul privind construcţia conductei de gaze care va conecta România şi Republica Moldova pe direcţia Iaşi - Ungheni a fost semnat pe 8 august. Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, proiectul face parte din cadrul Programului Operaţional Comun 'România - Ucraina - Republica Moldova 2007-2013' şi va fi derulat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale din România, în calitate de lider de proiect, în parteneriat cu Ministerul Economiei din Republica Moldova.

CURIERUL NATIONAL

Ford Motor: Piaţa auto europeană a depăşit momentul critic

Piaţa auto europeană arată primele semne de revenire, odată cu ieşirea din recesiune a zonei euro, potrivit Ford Motor, care a anunţat joi o creştere de 9% a livrărilor în luna iulie pe 19 pieţe ale companiei în Europa, la 90.000 de maşini. "Ce a fost mai rău a trecut. Este prematur să afirmăm că ne aflăm pe un trend ascendent, dar perspectiva s-a îmbunătăţit", a declarat Roelant de Waard, director de vânzări la divizia europeană a Ford, transmite Bloomberg. În iulie, vânzările de maşini noi au urcat cu 2% în Germania şi cu 1% în Franţa. Marea Britanie şi Spania au raportat creşteri de 13%, respectiv 15% a vânzărilor auto. În Italia a avut loc un declin al vânzărilor de automobile, dar a fost cel mai mic din acest an.

15 ţări ale UE, obligate să returneze 180 milioane euro din fondurile pentru agricultură

Comisia Europeană recuperează sume din ajutoarele pentru agricultură reportând cheltuieli neconforme cu normele Politicii Agricole Comune. Agenţiile internaţionale de presă, citate de "Les Echos", au anunţat ieri că Executivul UE cere unui grup de 15 ţări membre ale Uniunii să returneze 180 milioane de euro din fondurile primite în cadrul PAC, pe motiv că au fost efectuate cheltuieli neconforme cu normele PAC. Suma respectivă va reveni la bugetul UE. În frunte se află Marea Britanie şi Polonia, ţări acuzate de gestionare defectuoasă a ajutoarelor agricole primite din partea Uniunii. Ţările vizate (în afara Marii Britanii, Poloniei şi Danemarcei) sunt: Belgia, Germania, Irlanda, Franţa, Grecia, Spania, Italia, Lituania, Luxemburgul, Ungaria, Slovenia şi Finlanda.

EVENIMENTUL ZILEI

INTERVIURILE 2+1. Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru: Există riscul ca, în an electoral, politicul să crească cheltuielile sociale

Într-un interviu pentru Evenimentul Zilei, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, arată care sunt principalele riscuri pentru economia României. Recent, Consiliul Fiscal a criticat dur execuţia bugetară, ceea ce a provocat furia premierului Ponta.

Ionuţ Dumitru: Riscăm sa avem o crestere economica foarte mica pentru o perioada mai lunga de timp. Practic economia merge mai slab in 2013 ca anul trecut, dar orice nivel de creştere am lua, pe cea de anul trecut sau pe cea de anul acesta, sunt cifre mici pentru o ţară care are un nivel de dezvoltare atât de scăzut, nu este suficient, nu mulţumeşte nici politicul, nici socialul.

Ce ar sacrifica Crin Antonescu ca să se vadă la Cotroceni

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, este dispus să renunţe la ministere, la atribuţiile prezidenţiale şi chiar să îşi asume măsuri neliberale pentru a nu pierde sprijinul USL la alegerile prezidenţiale din 2014. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, este dispus la concesii uriaşe pentru a rămâne prezidenţiabilul USL. Lucrul se simte inclusiv în partid, unde atitudinea acestuia a dat naştere la o nemulţumire mocnită. Diagnosticul a fost pus, public, de senatorul PNL de Bihor Cristian Bodea. Acesta a declarat, pentru pesurse.ro, că în partid există senzaţia că PNL cedează prea mult în faţa PSD numai de dragul candidaturii la prezidenţiale a lui Crin Antonescu. "Într-un fel, PNL este captiv dorinţei de a-l avea pe Crin Antonescu preşedinte. Ne-am angajat să mergem pe această linie până în 2014. Nu se prea comentează, asta e ideea, toţi se tem să nu se rupă alianţa ca să nu rămânem fără Crin preşedinte", a punctat Bodea.

Ce păţeşte Gruia Stoica dacă nu cumpără CFR Marfă

Chiar dacă adjudecatarul licitaţiei pentru compania de stat nu vine cu banii, contractul de vânzare îi oferă căi de scăpare, fără penalităţi. Hotărâre de guvern privind contractul de vânzare al CFR Marfă oferă soluţii pentru patronul Grup Feroviar Român, Gruia Stoica, chiar dacă acesta nu cumpără CFR Marfă. Astfel, din document nu reiese vreun termen până la care cumpărătorul este obligat să semneze contractul de vânzare. În schimb, se menţionează că dacă tranzacţia nu se va încheia în două luni de la publicarea Hotărârii, deci până la mijlocul lui octombrie, însă nu din vina cumpărătorului, contractul se desfiinţează. Astfel, dacă în 60 de zile Gruia nu aduce banii pentru CFR Marfă, poate scăpa de obligaţia de cumpărare, fără penalităţi.

Gafele care ne-au dus la scumpirea gazelor

Din cauza unor greşeli ale autorităţilor în negocierile cu FMI, consumatorii români vor plăti facturi tot mai mari la utilităţi. În timp ce majoritatea statelor europene continuă să îşi protejeze consumatorii şi ţin preţurile la energie şi gaze la un nivel redus pentru populaţie, România va renunţa la acest lucru. De suferit va avea în primul rând populaţia, care din 2018 va trebui să îşi cumpere gazele şi curentul la preţul pieţei, fără niciun ajutor din partea statului. În prezent, populaţia primeşte preponderent gaze din producţia internă, de două ori mai ieftine decât cele importate. Până în 2018, preţul pe care îl vor plăti românii va fi aşadar de circa două ori mai mare. Afectaţi vor fi cam toţi consumatorii, în special cei care şi-au montat centrale pe gaze. Cum s-a ajuns aici? Potrivit surselor EVZ, de vină sunt cei care au negociat acum doi ani calendarul scumpirilor cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană. Greşeala principală a fost făcută în mai 2011, când autorităţile au căzut de acord cu finanţatorii externi asupra unui calendar aproape imposibil de urmat al creşterii preţurilor.

JURNALUL NATIONAL

MAE ungar l-a convocat pe ambasadorul român la Budapesta

Ungaria este deranjată de afirmaţiile ministrului român de Externe referitoare la legislaţia ungară. Secretarul de Stat în Ministerul ungar de Externe Zsolt Nemeth l-a convocat joi pe ambasadorul român în Ungaria, Victor Micula, pentru a respinge, într-o declaraţie verbală, ceea ce a declarat ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, la Izvorul Mureşului şi într-un interviu recent. Nemeth a respins ferm acuzaţiile lui Corlăţean, potrivit cărora legea ungară privind coeziunea naţională conţine o strategie ungară de "recucerire a Bazinului Carpatic" şi urmăreşte să "repună în discuţie tratatele de pace de la Versailles". "Textul legii conţine tocmai opusul", a declarat secretarul de stat, citat de MTI, preluată de Mediafax.

A intrat de trei ori în Cartea Recordurilor, dar în oficial valorează 0 lei. Casa Poporului NU există în acte

A intrat de trei ori în Cartea Recordurilor, dar în acte nu există. Vorbim de Palatul Parlamentului care la mai bine de douăzeci şi trei de ani de la revoluţie nu a fost intabulat chiar dacă găzduieşte cele mai importante instituţii ale statului. În documentele oficiale, construcţia pe care experţii au evaluat-o la trei miliarde de euro, valorează zero lei. Palatul Parlamentului se întinde pe 330 de mii de metri pătraţi şi a intrat de trei ori în cartea recordurilor: cel mai mare imobil civil administrativ, cea mai grea construcţie şi cea mai scumpă clădire administrativă. Nu a intrat, însă, în cartea funciară, iar acte Casa Poporului nu există. Palatul Parlamentului nu e terminat si nu poate fi recepţionat. O comisie trebuie să constate că imobilul este funcţional. Până atunci, însă, Palatul Parlamentului este o gaură în bugetul de stat. Într-un an, consumă curent cât oraşul Piteşti. Peste 16 milioane de KWH şi 20 de mii de gigacalorii. Asta înseamnă peste 3 milioane de euro doar pe energie.

NATIONAL

In fiecare dimineata, DNA ghiceste in cafeaua lui Liviu Dragnea!

Puzderia de "admiratori" politici care au facut in ultima vreme anticamera la Liviu Dragnea s-ar putea acum sa regrete amarnic slujul din fata vicepremierului. Care, pe langa propriile probleme pe care le are cu Justitia, va purta in curand si povara ca a fost, chiar fara sa stie, "momeala" DNA. Pentru ca multa vreme presedintele executiv al PSD a neglijat dosarul "Referendumul" (i se parea o miza falsa - n.r.) si a mers pe ideea ca pericolul DNA poate veni din cu totul alta parte, procurorii anticoruptie si-au vazut linistiti de ancheta. Care, departe de a se dovedi doar o cacealma, poate zgudui nu doar principalul partid de guvernamant, ci chiar intreaga clasa politica romaneasca. Si asta pentru ca, fiind convinsi de influenta si generozitatea ministrului cu cel mai mare buget din tot guvernul Ponta, "atarnatori" din toate partidele au apelat la bunavointa acestuia. Fara sa le treaca insa prin cap ca Liviu Dragnea era monitorizat si cand isi bea cafeluta de dimineata.

Romanii au devenit clovnii ungurilor, iar presedintele e injurat ca la usa cortului

In timp ce Traian Basescu se intreba, ieri, la Harghita, de ce sunt arborate doar steaguri secuiesti si unguresti, membrii Legiunii Secuiesti il desfiintau, adresandu-le romanilor si presedintelui cuvinte greu de reprodus. Membrii Legiunii Secuiesti fac bascalie de romani,in spatiul virtual, etichetandu-i "clovni" si suferinzi de "un complex de inferioritate primitiv de rahat", referindu-se la faptul ca o televiziune a afirmat ca celebrul savant Nikola Tesla era roman. Mai mult, Karoly Szekely, din Sf. Gheorghe, fost mercenar in Irak, a distribuit un link denumit "Basescu se joaca cu focul" si a facut la adresa presedintelui un comentariu care nu poate fi reprodus.

Tiriac ar putea cumpara Steaua

Puternicul om de afaceri este singurul milionar roman capabil sa salveze Steaua din criza care se intrevede la orizont. Deocamdata, insa, nu se stie daca Gigi Becali este dispus sa negocieze vanzarea clubului. Cu toate acestea, Dumitru Dragomir da de inteles ca latifundiarul s-ar putea retrage din fotbal, satul de tot ce i se intampla. De altfel, presedintele Ligii Profesioniste este cel care a aruncat pe piata numele lui Ion Tiriac drept potential cumparator al FC Steaua. Nu este pentru prima data cand numele lui Ion Tiriac este vehiculat intr-o posibila tranzactie din fotbal, insa, mereu, fostul jucator de tenis a negat implicarea sa in sportul rege. In plus, Tiriac este recunoscut si ca un mare dinamovist, lucru recunoscut chiar de el.

Deranj in PSD: Oamenii lui Ponta il regreta pe Boc

Prestatia guvernantilor le da dureri de cap social-democratilor, multi dintre ei marturisind ca se descurcau mult mai bine atunci cand Executivul era condus de Emil Boc. Pentru ca nu au curajul sau tupeul primarului Radu Mazare sa puna mana pe telefon si sa racneasca la ministri, parlamentarii si alesi locali ai PSD sufera in tacere. Din cand in cand, la adapostul anonimatului, acestia indraznesc sa-si mai verse of-ul, acuzand atitudinea sfidatoare a ministrilor si a premierului. "Suntem buni doar sa le tinem spatele si sa le aducem voturi. In rest, ne trateaza ca pe niste «loseri», ca pe niste politicieni de mana a doua. Nu ne consulta, nu ne raspund la telefoane, nu ne ajuta cu nimic. In plus, ne mai pun si tot electoratul in cap cu masurile lor tembele", ne-a declarat un lider local al PSD, care a tinut sa sublinieze ca gasea mai multa intelegere la Bucuresti in perioada 2009-2010, cand la butoane se afla Emil Boc.

PUTEREA

"Caracatiţa" de la APIA: Noi nume grele în dosarul de corupţie al oamenilor lui Voiculescu

"Caracatiţa" mafiotă care dijmuieşte fondurile alocate agriculturii începe să prindă contur, după arestarea, pentru corupţie, a directorului general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Aurel Pană, şi a afaceristului Mugur George Voinea, ambii membri de vază ai Partidului Conservator (PC) şi oameni de încredere ai fondatorului PC, Dan Voiculescu. Mugur George Voinea este membru PC Diaspora, responsabil pentru Departamentul Relaţia cu reprezentanţele diplomatice, iar Aurel Pană este secretar executiv al respectivei organizaţii de partid. În dosarul de corupţie al celor doi au început să apară şi alte nume grele care ar putea fi implicate în activităţile infracţionale derulate. În ordonanţa de punere sub acuzare a lui Pană şi Voinea, sunt pomenite, printre altele, numele fostului secretar de stat în Ministerul Agriculturii Gheorghe Albu, al actualului director al APIA, Dorel Benu, şi al directorului Camerei de Comerţ Constanţa, Ion Dănuţ Jugănaru.

ROMANIA LIBERA

Locuri din România unde luxul înseamnă găini în curte şi mobilier de pe vremea bunicii. Preţ: 100 euro pe noapte

Potrivit Institutului Naţional de Statistică anul trecut existau un număr de 1.247 de pensiuni turistice şi 1.569 de pensiuni agroturistice (spre comparaţie, numărul hotelurilor era de 1.400). Numărul locurilor de cazare în pensiunile agroturistice era de 27.453, în pensiunile turistice 25.019 (în hoteluri erau 181.702 locuri de cazare). Pensiunile turistice de cinci margarete, care oferă servicii de lux, sunt undeva la 20%. Asta arată că turiştii cu posibilităţi financiare care căutau de regulă hoteluri de cinci stele sau staţiuni cu tradiţie se orientează acum spre pensiuni din zone rurale sau montane mai puţin frecventate. Aceste pensiuni oferă serviciile unui hotel de cinci stele şi au săli de conferinţe, de fitness şi o ofertă bogată de petrecere a timpului liber. O parte din aceste pensiuni sunt vizate de companii care organizează evenimente, teambuilding-uri şi deţin un număr mare de camere. Mai există în această nişă de lux pensiuni aflate în zone foarte cunoscute în Europa - Sighişoara, Bran, Bucovina, Maramureş - unde vin, de regulă, un număr mare de turişti.

Noua bătălie a PNL

Deputatul liberal Octavian Bot a depus la Parlament un proiect de lege care le interzice partidelor să aibă aceleaşi denumiri cu fundaţiile. Partidul Mişcarea Populară, Iniţiativa România Liberală sau Alianţa DA ar putea avea fi afectate. Iniţiativa legislativă prevede că denumirea integrală cea prescurtată şi semnul permanent trebuie să se deosebească clar de cele ale asociaţiilor şi fundaţiilor anterior înregistrate. De asemenea, este interzisă utilizarea aceloraşi simboluri grafice, oricare ar fi figura geometrică în care sunt încadrate. Octavian Bot precizează între motivele pentru care propune modificarea legislativă că "se elimină confuzia din rândul electoratului, nepermiţând unui partid politic preluarea capitalului de imagine al unei asociaţii sau fundaţii, constituite cu scopuri şi obiective nepolitice".

ZIARUL FINANCIAR

Norvegienii fac la Tulcea două vapoare pentru gigantul petrolier de stat brazilian Petrobras. Contractul total este de 1,1 mld. dolari

Acţionarii norvegieni ai şantierului naval din Tulcea au primit un contract de 1,1 miliarde de dolari al cărui beneficiar final este gigantul petrolier brazilian Petrobras, cu afaceri anuale de 144 miliarde de dolari. Şantierul Naval Tulcea, cu afaceri de 120 mil. euro şi 2.900 de angajaţi, va construi caroseriile a două nave de construcţie offshore, în baza unei comenzi de peste un miliard de dolari primită de compania - mamă, grupul norvegian Vard, de la compania braziliană de stat Petrobras. Navele vor fi folosite pentru a monta infrastructura submarină necesară exploatării de hidrocarburi în mările teritoriale ale Braziliei. Comanda primită de către Vard vine din partea DOF Subsea (Norvegia) şi Technip (Franţa), două companii de explorare şi dezvoltare a resurselor offshore care au format un parteneriat pentru lucrări în apele braziliene.

MEGA IMAGE ARE LIBER LA EXTINDERE. - "Un retailer are voie să se extindă în acest mod agresiv, atât timp cât o face în mod organic, prin expansiune şi nu prin achiziţii de la alţi concurenţi"

Retailerul belgian Mega Image, cu afaceri de aproape 400 mil. euro, a ocupat Bucureştiul şi împrejurimile cu peste 200 de magazine, lăsând foarte puţin loc de manevră competitorilor săi pe de-o parte şi eliminând mulţi dintre micii jucători tradiţionali, pe de alta. Mai mult, belgienii continuă să se extindă, iar Consiliul Concurenţei spune că nu există nicio piedică în calea expansiunii lanţului atâta timp cât nu sunt achiziţionate reţele concurente. Peste 45.000 de afaceri mici din comerţ au tras obloanele în ultimii ani pentru că nu au reuşit să ţină piept crizei financiare şi supermarketurilor care au atacat exact teritoriul controlat anterior de afacerile de familie din retail.

De ziua Sf. Maria euro a urcat la 4,45 lei pe pieţele internaţionale

Euro a urcat ieri peste 4,45 lei pe pieţele internaţionale, nivel care nu mai fusese depăşit de la începutul lunii iunie, în timp ce piaţa valutară de la Bucureşti a fost închisă, ziua de 15 august fiind declarată nelucrătoare. BNR publicase miercuri un curs de schimb în creştere, la aproape 4,43 lei/euro, în condiţiile în care jucătorii de pe piaţă nu au reacţionat la datele pozitive privind creşterea economică din primul semestru. Presiunea pe curs a revenit în ultimele zile, inclusiv pe fondul unei etape de depreciere a monedelor din regiune. Leul a pierdut circa o jumătate de punct procentual în ultima săptămână, dinamica fiind similară cu cea a zlotului polonez. Un factor de presiune pe leu îl constituie şi îmbunătăţirea lichidităţii pe piaţa monetară, reflectată de scăderea dobânzilor la care băncile se împrumută între ele. Indicatorul Robor la 3 luni, baza de calcul pentru costul creditelor în lei, a coborât miercuri sub 3,8% pe an, un nou minim istoric.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb