REVISTA PRESEI 16.08.2017

Willy Homner
Revista Presei / 16 august 2017

REVISTA PRESEI 16.08.2017

ADEVARUL

Arestarea miliardarului israelian Beny Steinmetz, legată de ancheta procurorilor DNA

Arestarea miliardarului Beny Steinmetz şi a consultantului Tal Silberstein în Israel are legătură cu un dosar instrumentat în România, relatează publicaţia Haaretz. Potrivit acesteia, poliţia confirmă legăturile cu ancheta DNA din România. Beny Steinmetz este anchetat în legătură cu un dosar de retrocedări ilegale în România. Miliardarul israelian ar fi fost liderul reţelei de retrocedări ilegale şi cel care dădea banii pentru a cumpăra bunăvoinţa funcţionarilor, se arată în rechizitoriul procurorilor, care mai spun că miliardarul avea mare trecere la politicieni cu greutate, arată Digi24.ro.

Milionarii urmăriţi de Justiţie, greu de adus în România

Puiu Popoviciu ar putea sta liniştit luni bune la Londra, până când judecătorii britanici vor decide dacă îl trimit sau nu în România. Nu este singurul multimilionar dat în urmărire şi capturat, dar care nu a fost extrădat pentru a-şi execută pedeapsa sau pentru a fi anchetat. Fiul lui Dan Adamescu, Sebastian Ghiţă sau Elan Schwartzenberg sunt doar câţiva dintre bogaţii aflaţi pe lista neagră a Justiţiei, care nu au fost aduşi în ţară. Puiu Popoviciu este lăsat în libertate, la Londra, însă este urmărit cu ajutorul brăţării electronice. Faptul că s-a prezentat în faţa poliţiştilor britanici ca să anunţe că este căutat de români şi că vrea să coopereze a cântărit greu.

Chinezii vor să construiască în următorii trei ani un Mega-oraş comercial în apropiere de România

Proiectul "Sfânta Sofia", un imens complex comercial ultratehnologizat, finanţat din banii Chinei, ar putea fi construit în apropierea capitalei Bulgariei în următorii trei ani, relatează Balkan Insight. Practic, este vorba despre un complex de dimensiunile unui oraş. Anunţat în 2014, "Sfânta Sofia" a primit abia recent statutul de proiect prioritar de investiţii şi va beneficia şi o serie de stimulente financiare garantate de stat pe o perioadă de trei ani, au declarat publicaţiei citate surse din interiorul agenţiei guvernamentale bulgare de investiţii. Pe 2 august, Guvernul de coaliţie de la Sofia, condus de Boiko Borisov, a adoptat un pachet de măsuri destinat implementării proiectului derulat de compania chineză "Bulgarian Development Holdings Limited" (BDHL).

Coreea de Nord a obţinut motoare de rachete fabricate, probabil, în Ucraina

Coreea de Nord a înregistrat progrese spectaculoase în materie de rachete după ce a obţinut motoare de rachete, cel mai probabil de pe piaţa neagră, de la o companie din Ucraina, potrivit unui studiu publicat luni de International Institute for Strategic Studies (IISS), relatează "Le Figaro". Astfel, Coreea de Nord a reuşit în doi ani să obţină un nou tip de rachetă cu rază medie, Hwasong-12, precum şi Hwasong-14, o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), testată cu succes de două ori în ultimele săptămâni. Dispozitivele ar fi putut fi obţinute de pe piaţa neagră fără ştirea guvernului, prin legăturile stabilite cu mult timp în urmă de nord-coreeni în fosta Uniune Sovietică.

Merkel anunţă că zilele maşinilor diesel sunt numărate în Germania

Germania va urma exemplul altor state din Europa în interzicerea maşinilor diesel, a declarat cancelarul Angela Merkel, care a admis pentru prima dată că zilele diesel-ului sunt numărate, în lumina scandalului emisiilor poluante, scrie Reuters. Ea a refuzat însă să precizeze anul în care va avea loc o interzicere completă. "Nu vreau să dau un an exact", a spus ea, precizând însă că planurile Marii Britanii şi ale Franţei de a renunţa la autovehiculele cu combustie internă până în 2040 "au fost abordarea corectă". Soarta sectorului auto, cel mai mare exportator din Germania şi furnizor de aproximativ 800 000 de locuri de muncă, a devenit o temă serioasă pentru alegerile din 24 septembrie.

Adio, hipermarket în oraş!

Ministerul Agriculturii a comunicat parlamentarilor care doresc să iniţieze noi legi privind amplasarea supermarketurilor, hipermarketurilor şi centrelor comerciale că susţine modificarea legislaţiei astfel încât amplasarea acestora să fie în zone predilect comerciale, în afara centrului oraşelor şi în zone cu densitate redusă a populaţiei. Astfel de proiecte în pregătire stabilesc pentru supermarket-uri o distanţă de cel puţin 1 kilometru faţă de o piaţă, iar pentru hipermarket-uri scoaterea în afara oraşelor mari. Pentru hipermarketuri, propunerea este să poată fi amplasate în zonele cu densitate comercială redusă, după criterii geografice specifice.

La ce vârstă şi pe ce bani ies la pensie militarii statelor membre NATO

Rezerviştii români fac parte din categoria celor mai slab plătiţi militari pensionari din ţările membre ale Alianţei nord-atlantice, rezultă dintr-o statistică întocmită de reprezentanţii cadrelor militare din ţara noastră. Generalii de armată din Belgia, spre exemplu, se pensionează şi la vârsta de 58 de ani, dacă au servit minim 25 de ani şi cu o pensie echivalentă a 80 de procente din ultimul salariu, rezultă dintr-o statistică întocmită de conducerea Sindicatului cadrelor militare disponibilitate (SCMD). Spre deosebire de toţi membrii NATO, în Romania pensia nu este de 80%, ci de 65% baza de calcul (pe vremea lui Ceauşescu era 66%) şi nu din ultimul salariu brut, ci din câteva elemente ale acestuia, calculat pe media a şase luni din ultimii cinci ani. In SUA pensia medie este de peste 4.500 de dolari.

Cum a ajuns Zelea Codreanu în mijlocul protestelor extremist-rasiale din SUA

Charlottesville, oraş universitar din Virginia, considerat o enclavă progresistă într-un spaţiu conservator, cu un primar evreu şi un şef de poliţie de culoare, a fost teatrul unor incidente violente între extremişti de dreapta reuniţi în jurul statuii generalului Robert E. Lee (1807-1870), care urmează să fie dărâmată de municipalitate, şi contestatari ai acestora, în mare parte membri ai mişcării antirasiste Black Lives Matter. Un militant al extremei drepte a intrat cu maşina în contramanifestanţi, ucigând o femeie şi rănind alte 19 persoane. Ucigaşul este James Alex Fields Jr., un tânăr de 20 de ani fascinat de Adolf Hitler, iar unul dintre cei care l-au susţinut imediat în faţa tribunalului este Matthew Heimbach, un bărbat care spune că a găsit inspiraţie în ideile şi faptele lui Corneliu Zelea Codreanu.

Halep e în topul celor mai bine plătite sportive

Simona Halep (2 WTA) e de peste trei ani în elita sportului mondial, ceea ce se reflectă şi în veniturile ei din tenis şi din sponsorizări. Potrivit Forbes, Simona Halep ocupă locul 10 în clasamentul celor mai bine plătite sportive din lume în 2017. Această ierarhie e dominată de jucătoarele de tenis, doar Danica Patrick (automobilism) şi Ronda Rousey (MMA) venind din alte sporturi. În ceea ce o priveşte pe Halep, ea a încasat 4,7 milioane de dolari din tenis şi 1,5 milioane de dolari din sponsorizări şi contracte de publicitate. Ceea ce arată că, deşi e o sportivă de top de câţiva ani, Halep nu "vinde", totuşi, la fel de bine precum alte jucătoare din circuitul WTA, precum Serena Williams - 27 de milioane de dolari sau Eugenie Bouchard, abia pe locul 70 mondial, însă cu încasări de 6,5 milioane de dolari din sponsorizări!

Sfaturi despre bursă ale unor investitori

Zece oameni interconectaţi de pasiunea pentru bursă îşi spun poveştile în cartea "Prima mea investiţie", care va fi lansată de Bursa de Valori Bucureşti, în data de 17 august. Cartea a fost realizată în concordanţă cu ideile inerente proiectului "Ziua Naţională a Investiţiilor" din 15 mai. Cartea spune povestea unor investitori care şi-au descoperit pasiunea pentru bursă devreme, încă din liceu, sau mai târziu, după împlinirea vârstei de 50 de ani. Sunt persoane cu vieţi diferite, cu experienţe diverse, împrăştiaţi în toată România sau peste mări şi ţări.

BANCHERUL

Banca Transilvania ascunde că a vândut credite neperformante de 1 miliard de lei

Banca Transilvania (BT) a vândut (cesionat) luna trecută un pachet de credite neperformante in valoare de aproximativ 1 miliard de lei, însă banca păstrează tăcerea cu privire la aceasta tranzacţie: nu a anunţat-o public si nu a răspuns la întrebările Bancherul.ro cu privire la acest subiect. Singura informaţie pe care BT a publicat-o, in situaţiile financiare pentru primul semestru, se referă la preţul încasat pentru pachetul de credite neperformante: 95,9 milioane lei. Cum preţul mediu încasat de bănci pentru creditele neperformante este de 10% din valoarea nominala a portofoliilor, după cum rezultă dintr-o analiză a prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, rezultă că valoarea nominala a pachetului vândut de BT este in jur de un miliard de lei.

COTIDIANUL

Nicuşor Dan: Îmi doresc să candidez la Primăria Capitalei

Deputatul Nicuşor Dan a declarat, marţi, că îşi doreşte să candideze la Primăria Capitalei în 2020. "E o poziţie pentru care eu m-am pregătit foarte mult şi da, îmi doresc să candidez. Acum depinde care va fi contextul (...) care va fi contextul, dacă voi fi într-un partid, ce vor dori colegii din acel partid, sunt multe, dar eu îmi doresc să candidez (...) lupta asta pentru Bucureşti continuă cu forţele pe care le am", a spus Nicuşor Dan la Realitatea TV. Întrebat dacă face din nou USB, el a răspuns că un partid nu se face ca să fie trecut pe cartea de vizită, ci pentru a răspunde unei necesităţi. "Dacă va exista această necesitate şi va exista un grup de oameni care va zice 'Noi vrem să răspundem acestei necesităţi' o să facem un partid", a declarat deputatul.

Salariile, ca un bulgăre nebun - Cornel Nistorescu

Strategia PSD-ului de a majora salariile bugetarilor începe să-şi arate primele efecte. Nimeni nu ştie ce va urma după. Un lucru este clar. Că schimbările sunt rapide, că presiunile asupra firmelor private sunt şi ele puternice, dacă nu chiar violente. În contextul în care România a intrat într-o criză de forţă de muncă, cel puţin în zona profesiilor din tehnologie şi din servicii, ne putem aştepta la orice. La deschiderea graniţelor pentru o forţă de muncă mai ieftină, la scăderea exporturilor, la o creştere a preţurilor, la prăbuşirea întreprinderilor mici şi mijlocii care nu pot face faţă competiţiei salariale etc. Nimeni ştie şi nu are o proiecţie a consecinţelor. Seamănă cu un soi de măsură economică încropită, din registrul de gîndire a lui Darius Vâlcov şi Liviu Dragnea.

CURENTUL

Jurnalişti din SRR: Georgica Severin minte!

Angajaţii nemulţumiţi din Radio România fac o nouă dezvăluire despre politicianul PSD care conduce instituţia: "Directorul Interimar al Radio Romania, domnul Georgica Severin a învăţat să răspundă la toate întrebările, indiferent de subiect că "alegerile au fost libere si corecte" si acesta e motivul pentru care e "pârât" la presă. Domnul Severin nu ne spune cum, pentru PRIMA DATA in istoria celor 100 de ediţii de Gaudeamus, un om politic este Preşedintele de onoare al târgului Gaudeamus! Acelaşi domn Severin nu ştie că o "Lansare de carte" se face in prezenta autorului si e urmată de o sesiune de autografe! Concluzia este că la ediţia 100 a târgului Gaudeamus nu au loc lansări!

Femeile de serviciu, ospătarii, şoferii şi instalatorii de la Parlament au pensii speciale mai mari decât ale medicilor şi profesorilor

Parlamentarii români, de-a lungul anilor, au votat legi care au făcut ca femeile de serviciu de la Parlament (care trebuie să aibă minim 8 clase) să beneficieze de pensii speciale. Şi nu numai ele, ci întreg "personalul din structurile Parlamentului care desfăşoară activităţi administrative, de gospodărire, investiţii, întreţinere-reparaţii şi de deservire, pentru care încadrarea în muncă se face prin contract individual de muncă, potrivit Codului muncii." Adică toţi angajaţii din Casa Poporului beneficiază de condiţii de pensionare similare celor primite de magistraţi: o pensie reprezentând 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate adică salariul brut, inclusiv sporurile, indemnizaţia de conducere, salariul de merit etc.

CURIERUL NATIONAL

Bugetarii români, campioni la zile libere

Record de zile libere pentru bugetarii români în acest an. Pe lângă cele oficiale, Guvernul s-a obişnuit să acorde şi alte libere, care întregesc weekendurile şi le transformă în mici vacanţe. Sunt 14 zile libere de la stat, din care 11 au picat în timpul săptămânii, plus încă trei ca să lipim de weekend. Aşa-numitele zile "punte". În total, 17 zile libere pentru bugetari. Adică mai bine de trei săptămâni, arată stirileprotv.ro.

Cei mai importanţi traderi de cereale din România sunt străini

În condiţiile în care agricultura este unul dintre puţinele sectoare ale economiei care pun România în fruntea topurilor europene, Ziarul Financiar informează că primii cinci traderi de cereale din ţara noastră sunt străini. Liderul absolut este ADM Trading, o corporaţie agricolă americană. Cu doar 77 de salariaţi, a vândut cereale de peste 3,3 mld. lei (748 mil. euro) anul trecut, raportând o pierdere de 32 mil. lei (7,1 mil. euro).

Fondul american Varde vrea să intre pe piaţa bancară românească

Fondul american Varde vrea să intre pe piaţa bancară românească şi licitează extrem de agresiv pentru achiziţia Bancpost. Săptămâna trecută trebuiau depuse ofertele financiare către Bancpost. De acest proces se ocupă bancherii de investiţii de la Mediobanca - Milano şi HSBC - Londra, informează ZF. În pole-position pentru achiziţia Bancpost era Banca Transilvania, mulţi analişti considerând această tranzacţie ideală pentru piaţa bancară românească. Fondul american Varde are în spate 12 miliarde de dolari, mai precizează ZF.

EVENIMENTUL ZILEI

PNL pregăteşte racolarea lui Chiţoiu pentru răsturnarea Guvernului

"Evenimentul zilei" a aflat în exclusivitate că PNL vrea să distrugă partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, şi odată cu el actuala guvernare din jurul PSD, prin racolarea "eminenţei cenuşii" a ALDE, Daniel Chiţoiu. Influentul organizator al ALDE acuză "dezinformări şi manipulări" şi a spus EVZ că nu negociază cu PNL. Liberalii vor depune la toamnă, în Parlament, o moţiune de cenzură care să răstoarne Guvernul PSD-ALDE dar nu are încă suficiente voturi pentru demiterea cabinetului Mihai Tudose. PNL are nevoie să convingă o parte dintre parlamentarii PSD şi ALDE să voteze împotriva propriului Guvern.

Cele 100 de zile ale lui Emmanuel Macron

S-au împlinit 100 de zile de la învestirea lui Emmanuel Macron ca preşedinte al Republicii Franceze. Este momentul în care cutuma vrea să facem primele evaluări. Ales împotriva tuturor aşteptărilor şi în urma unor defecţiuni din partea contracandidaţilor, cel mai tânăr (39 de ani) preşedinte democrat din lume şi din istoria Franţei (pe Napoleon, care a fost împărat, nu îl punem la socoteală) - reuşeşte performanţa de a bate un alt record. Emmanuel Macron a devenit, după 100 de zile de mandat, cel mai impopular preşedinte din acest mileniu. La capătul celor 100 de zile, popularitatea lui Macron întruneşte 36% opinii favorabile, cu 10 procente sub François Hollande în aceeaşi perioadă (46%).

Invazia imigranţilor: Musulmanii iau cu asalt frontierele României

"Evenimentul zilei" continuă serialul dedicat refugiaţilor care ajung în România cu prezentarea unui fenomen îngrijorător care se înregistrează la frontiere. Numărul străinilor care au încercat să intre ilegal în România s-a triplat în prima parte a anului, majoritatea acestora fi ind musulmani. Autorităţile de frontieră recunosc că lucrează cu tehnică depăşită. Pe fondul invaziei imigranţilor în Europa, poliţiştii români de frontieră au prins în primele şase luni ale acestui an 2.474 cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera de stat, din care 1.437 pe sensul de intrare în ţară şi 1.037 străini pe sensul de ieşire din ţară, potrivit datelor consultate de EVZ de la Poliţia de Frontieră.

JURNALUL NATIONAL

Sporting - FCSB 0-0. Echipa lui Dică speră la grupele Ligii Campionilor

Sporting Lisabona şi FCSB au terminat la egalitate, 0-0, marţi seara, pe stadionul ''Jose Alvalade'' din Lisabona, în prima manşă a play-off-ului Ligii Campionilor la fotbal. Vicecampioana României a reuşit un rezultat promiţător în faţa unei formaţii puternice, care a dominat clar jocul. Fiecare formaţie a ratat câte o ocazie mare de gol, însă soarta calificării se va decide la Bucureşti. FCSB nu a putut conta pe jucători importanţi, precum Constantin Budescu, Mihai Bălaşa (accidentaţi), Romario Benzar, Dragoş Nedelcu (ambii fără drept de joc). ''Roş-albaştrii'' nu vor putea conta în retur pe Mihai Pintilii, eliminat la Lisabona.

Statul, tot mai dator: achită dobânzi de 1,2 milioane lei/oră

Statul român se afundă tot mai mult în datorii. Ministerul de Finanţe trebuie să împrumute în acest an 74 de miliarde de lei, din care 50 de miliarde de lei sunt necesari numai pentru rostogolirea datoriilor ajunse la scadenţă. Adică pentru a achita ratele, dobânzile şi comisioanele aferente împrumuturilor interne şi externe pe care statul le-a făcut până acum. Nota de plată pentru dezmăţul public pe banii altora este împovărătoare. Din cele 50 de miliarde de lei, 10,4 miliarde de lei sunt numai dobânzi şi comisioane. Adică, statul aruncă în fiecare zi peste 28,7 milioane de lei, circa 6,4 milioane de euro, numai pe dobânzile aferente datoriei acumulate până acum. Cu aceşti bani am fi putut face în fiecare zi câte un kilometru de autostradă.

Scandalul ouălor contaminate, un dezastru pentru Olanda

Scandalul privind ouăle contaminate cu o substanţă toxică denumită fipronil, descoperite în 17 state europene, va afecta schimburile comerciale ale Olandei, principalul exportator de ouă din Europa, şi ar putea determina alte state să-şi crească producţia internă, susţine Chris Elliott, directorul Institutului global pentru siguranţa alimentară, transmite Bloomberg. Îngrijorările legate de gălbenuşul de ou contaminat cu insecticid au determinat mai multe lanţuri de supermarketuri din Germania, Marea Britanie şi Elveţia să scoată de pe rafturi milioane de ouă, ca măsură de precauţie, iar autorităţile din mai multe state au demarat anchete în acest dosar.

NATIONAL

Politia de Frontiera face "partie" pentru migranti!

Valuri succesive de migranti lovesc necontenit Romania, sute dintre acestia ajungand sa fie debarcati chiar aproape de Centrul Capitalei. Mai mult, turistii de pe Litoral au putut privi socati zecile de barbati, femei si copii adapostiti si triati in chiar cochetul Port Turistic din Mangalia. Iar nebunia pare sa fi fost declansata dupa cum, asa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate, Ministerul de Interne, la initiativa Inspectoratului General al Politiei de Frontiera a luat o decizie cel putin halucinanta. Este vorba despre reducerea nivelului de alerta la granitele tarii de la 2 la 1. Totul din ratiuni strict financiare.

Bill Gates, donatie de 4,6 miliarde de dolari!

Suma reprezinta cele 64 de milioane de actiuni Microsoft, cea mai mare donatie dupa anul 2000 a celui mai bogat om din lume. Actiunile donate inseamna 5% din averea lui Gates si 38% din detinerea sa la Microsoft, dar chiar si asa cofondatorul companiei ramane in continuare cel mai avut om de pe planeta, cu 86,1 miliarde de dolari. Desi beneficiarul nu a fost dezvaluit, majoritatea donatiilor lui Bill Gates se duc catre Bill&Melinda Gates Foundation. In varsta de 61 de ani, miliardarul a mai renuntat la actiuni Microsoft de 16 miliarde de dolari in 1999 si de 5,1 miliarde de dolari, cu un an mai tarziu. Din 1994 Bill si Melinda Gates au donat actiuni si bani in valoare de 35 de miliarde de dolari.

PUTEREA

Speranţa CLIŞERU, fosta şefă de cabinet a lui FIREA, s-a întors la butoane în PMB

La sfârşitul lunii ianuarie procurorii anticorupţie au intrat în Primăria Capitalei (PMB) anchetând infracţiuni precum "abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave" şi "constituire de grup infracţional organizat", comise ce e drept înaintea mandatului Gabrielei Firea. Surpriza a fost însă că, după acest incident a plecat din funcţie doar Speranţa Clişeru, omul de încredere al lui Firea, directorul ei de cabinet şi fostă mână dreaptă a lui Pandele, adusă direct din Primăria Voluntari. Speranţa Clişeru nu a plecat la nici o altă instituţie şi, după o retragere strategică din prim-plan, care nu a durat decât până prin luna martie, a revenit de-a dreapta lui Firea de unde, chiar dacă nu mai are o funcţie de autoritate, trage în continuare toate sforile în PMB.

STUPOARE la Londra: Marea Britanie vrea un nou ACORD cu UE

Marea Britanie vrea o uniune vamală cu Uniunea Europeană, după ce Regatul Unit va părăsi blocul comunitar. Cel puţin pentru o perioadă, pentru a evita un dezechilibru brusc în economie. Un astfel de acord ar permite firmelor britanice să exporte mărfuri în spaţiul comunitar fără plata unor taxe, aşa cum se întâmplă cu produse din afara zonei economice europene. De partea lor, oficialii de la Bruxelles rămân prudenţi. Comisia Europeană nu exclude posibilitatea unei uniuni vamale temporare cu Londra, dar momentan vrea ca cele două părţi să se concentreze pe negocierile privind divorţul dintre britanici şi restul europenilor. Este vorba în primul rând de drepturile europenilor care vor rămâne în regat după Brexit dar şi ale britanicilor stabiliţi în celelalte 27 de ţări din uniune.

ROMANIA LIBERA

Lingăul lui Gabriel Oprea, miliţianul Nelu Pop, trăieşte din pensia de lux şi din salariul de bugetar: Ia 4.000 euro pe lună ca general de Poliţie în rezervă şi 25.000 lei de la Transgaz

Chestor principal la Interne, Nelu Pop are o pensie de fost general de poliţie cu două stele pe care o cumulează cu salariul de consilier la compania de stat. Nelu Pop s-a remarcat acum câţiva ani, după ce i-a ridicat osanale fostului vicepremier în revista Inspectoratului General pentru Imigrări, pe care îl conducea. Fost miliţian pe vremea regimului comunist, Nelu Pop a fost avansat la gradul de chestor de poliţie, grad echivalent cu cel de general cu o stea, în anul 2002. Cea de-a doua stea a primit-o în anul 2006. Zece ani mai târziu, s-a pensionat, pentru a lucra pe poziţia de consilier la cabinetul directorului general al companiei Transgaz, Petru Văduva. Ulterior, acesta din urmă şi-a dat demisia, dar a rămas membru în Consiliul de Administraţie al societăţii. Nelu Pop a rămas şi el consilier la cabinetul directorului general.

America alocă 5,6 milioane de dolari pentru infrastructura militară din România

Statele Unite au aprobat suplimentarea cu 5,6 milioane de dolari a fondurilor destinate modernizării infrastructurii militare din România. Astfel, în anul 2018 sunt planificate investiţii de 3,4 milioane de dolari la Baza Aeriană Câmpia Turzii şi de 2,2 milioane de dolari la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu. Discuţii pe acest subiect s-au purtat luni, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, între secretarul de stat Mircea Duşa, fost ministru al Apărării, şi preşedintele Comisiei de politică externă din Camera Reprezentanţilor a SUA, Edward Randall Royce.

ZIARUL FINANCIAR

România va avea nevoie de finanţare internă şi externă, mai ales când va veni criza

Nici actualul premier, nici ministrul finanţelor nu trebuie să uite că România va avea nevoie de finanţare internă şi externă, mai ales când va veni criza. Iar banii sunt la băncile străine şi la investitorii lor. În 2018 România va sărbători 100 de ani de la Marea Unire, în 2019 Erste va aniversa 200 de ani. În ciuda a ceea ce ne place să credem, capitalul naţional era şi pe vremea lui Ceauşescu, este şi acum, prea slab pentru a susţine economia României. La finalul anilor 90, mai precis în 1998, în toiul crizei din Rusia, care a dus la retragerea finanţărilor de pe pieţe emergente, inclusiv din România, am ajuns din nou în situaţia în care datoria externă era mai mare decât capacitatea internă de rambursare.

Vantage Driller Roco, cu zero angajaţi, a avut pierderi de 1,5 miliarde de lei

Topul celor mai mari pierderi din economie pe 2016 la nivelul companiilor scoate la iveală numele unei firme cu acţionari din Cipru care se situează pe primul loc, fără să aibă vreun angajat. Numele companiei Vantage Driller Roco apare într-un top preliminar al pierderilor pe 2016 pe primul loc, înaintea Complexului Energetic Hunedoara (care a raportat pierderi de 858 mil. lei anul trecut), al Daewoo Man­galia Heavy Industries (484 mil. lei) sau al ArcelorMittal Galaţi (271 mil. lei). Vantage Driller Roco a avut pierderi de 1,5 miliarde de lei (circa 333 de milioane de euro).In 2014 Vantage Driller Roco a fost "autoarea" celei mai mari majorări de capital, în valoare de 890 de milioane de dolari. În plus, şi luna trecută compania a marcat o nouă infuzie de capital, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, de 361 de milioane de dolari.

Germania continuă să fie locomotiva economiei europene

Consumul robust al gospodăriilor, creşterea cheltuielilor de stat pentru refugiaţi şi investiţiile mai mari ale companiilor au alimentat avansul econonomiei Germaniei în cel de-al doilea trimestru şi au consolidat rolul acestei ţări de motor principal al economiei europene. Avansul, cel mai rapid din ultimii trei ani dacă este raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, alături de creşterile salariale din ultimu al an şi şomajul ajuns la cel mai scăzut nivel din istorie, sunt atuuri în mâna cancelarului Angela Merkel, care a pornit în cursa electorală pentru alegerile din septembrie. Datele vin după ce la începutul lunii Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, a aruncat un avertisment: economia riscă să se supraîncălzească, indicatori înşelători ascunzând tendinţe îngrijorătoare. În cele din urmă, economia se va opri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb