REVISTA PRESEI 16.09.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 16 septembrie 2014

ADEVARUL

Referendum în Scoţia: De ce ungurii din România n-ar avea acelaşi drept la autonomie ca scoţienii?

Efectele referendumului din Scoţia vor fi mondiale, în cazul în care alegătorii decid să iasă din Regatul Unit. "Mai spre est, Tratatul de la Trianon a dat României şi Cehoslovaciei porţiuni ample din Ungaria, cu tot cu ungurii care trăiau acolo. De ce ungurii care trăiesc în aceste teritorii n-ar avea dreptul să se realipească Ungariei?", se întreabă George Fridman, fondatorul Stratfor. Efectul de domino al unui eventual rezultat pro-independenţă la referendumul din Scoţia nu va putea fi stăpânit şi va depăşi categoric graniţele Europei, crede specialistul în geopolitică George Friedman, fondatorul agenţiei de analize şi informaţii Stratfor. Uniunea politică dintre Scoţia şi Anglia ar putea fi abolită după 300 de ani, iar implicaţiile sunt enorme şi, în mare parte, ignorate. Dacă Anglia şi Scoţia divorţează, dreptul la separare va deveni o parte integrantă a practicii internaţionale - şi va aţâţa alte mişcări.

Problema gazelor, dezbătută la ceas de seară cu oficiali ai ambasadelor SUA, Franţa şi Germania

Gazprom a anunţat reducerea exporturilor de gaze naturale către România cu o cotă de 10%, începând de marţi, a declarat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, în cadrul unei declaraţii de presă. Aseară, în jurul orei 21.00, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, se afla la restaurantul Cherhanaua Ancora din Herăstrău, unde discuta problema tăierii livrărilor de gaze de către Gazprom cu Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Dean Thompson, cu Ambasadorul Franţei în România, Philippe Gustin, şi cu Ambasadorul Germaniei în România, Werner Hans Lauk. ..............

Hyperion atinge 140 km/h între Ploieşti şi Bucureşti

Când trenul Hyperion ajunge în gări, oamenii îşi scot telefoanele sau aparatele foto ca să-l imortalizeze. "E frumos tare, bine ar fi să fie toate ca el", spun oamenii. Hyperion îşi devorează concurenţa şi pe calea ferată, şi pe şosele. Diferenţa dintre trenurile "clasice" ale CFR Călători şi variantele concurente, private, se poate observa numai dacă mergi cu amândouă în aceeaşi zi. "Adevărul" vă propune un astfel de experiment, realizat luni cu ocazia primului parcurs al "trenului SF" Hyperion pe ruta Craiova-Bucureşti-Braşov.

Toamna bobocilor fără Abecedar. Părinţii: "Este sub orice critică!"

Prima zi de şcoală a stârnit un val de dezamăgire în sufletul miilor de elevi din clasele I şi a II-a, care şi-au găsit, în toate şcolile din ţară, băncile fără manuale. În timp ce unii micuţi speră să le primească în cel mai scurt timp, alţii se amăgesc să răsfoiască manualele fraţilor mai mari. Cei mai nemulţumiţi sunt părinţii, care şi-au făcut deja calculele pentru a cumpăra cărţi auxiliare, condamnându-i, în acelaşi timp, pe guvernanţi pentru criza Abecedarelor. La rândul lor, profesorii recunosc că doar eforturile părinţior au făcut, şi anul acesta, ca anul şcolar să înceapă în condiţii cel puţin modeste. Cât despre politicieni, aceştia au deschis anul şcolar cu scuze.

Războiul mercenarilor. Conflictul SUA cu Statul Islamic, mană cerească pentru armatele private

Războiul declarat de Statele Unite ale Americii împotriva Statului Islamic va aduce câştiguri majore pentru marile companii militare private. Washingtonul a anunţat răspicat săptămâna trecută că declară război grupării teroriste Statul Islamic, care a înregistrat în ultimele luni victorii semnificative în Irak şi Siria. Preşedintele Barack Obama a prezentat, în ajunul celei de-a treisprezecea comemorări a atentatelor de la 11 septembrie, strategia prin care intenţionează să "distrugă" Statul Islamic. În acelaşi timp, Obama a promis că nu va trimite soldaţi americani pe teren, conştient de costurile politice uriaşe şi de refuzul categoric al societăţii americane de a mai susţine un război cu arma în mână în Orientul Mijlociu. Astfel că soluţia cea mai probabilă este folosirea companiilor militare private, care au avut deja aporturi semnificative în războaiele din Irak şi Afganistan. Iar marile companii private de securitate îşi freacă mâinile a profit, notează jurnaliştii "Daily Beast".

Ponta promite că România nu rupe acordul cu FMI

România nu intenţionează să încheie acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) înainte de expirarea înţelegerii, în martie 2015, iar la rectificarea viitoare deficitul bugetar va creşte doar cu 0,2% din PIB, pentru armată, a afirmat premierul Ponta, care a mai spus că problema Guvernului este că "nu prea" a cheltuit banii. "Nu! La fel, la întrebarea cu deficitul, nu! În afară de cei 0,2% pe care i-am solicitat pentru cheltuieli militare, cheltuieli pentru Ministerul Apărării Naţionale. Deci, în afară de cei 0,2%, nu, şi nici nu avem nevoie. Problema noastră în acest moment este că n-am prea cheltuit banii, nu că nu ne ajunge deficitul", a spus Ponta după ce a fost întrebat de jurnalişti dacă are în vedere încheierea acordului cu FMI înainte de termen, precum şi creşterea deficitului bugetar la viitoarea rectificare. O parte dintre miniştri vor merge, începând de mâine, la Bruxelles, alături de conducerea Băncii Naţionale a României (BNR), pentru a avea discuţii cu reprezentanţii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Ponta: În momentele de supărare, îi spun ministrului Ioana Petrescu că are cel mai nereformat minister

"Uneori, când mă supăr pe Ministerul de Finanţe spun că e cel mai nereformat dintre ministerele noastre şi doamna ministru (Ioana Petrescu-n.r.) se supară şi ea şi vrea să îmi arate că totuşi se poate chiar şi la Ministerul de Finanţe să schimbăm lucruri şi să le aducem în secolul XXI", a spus Ponta, potrivit Mediafax. Declaraţiile au fost făcute la lansarea aplicaţiei "Spaţiul Privat Virtual", sistem informatic prin intermediul căruia contribuabilii vor putea comunica online cu administraţia fiscală. Premierul a făcut această afirmaţie la finalul prezentării modului în care se utilizează sistemul. Reprezentanţii ministerului au spus că sistemul va deveni funcţional, pentru persoanele fizice din Bucureşti şi Ilfov, la 90 de minute după lansare, iar din 2015 în toată ţara.

BANCHERUL

Bancile de stat CEC Bank si Eximbank si-au crescut creditarea cu 3 miliarde lei in ultimul an

Cele doua banci detinute de stat, CEC Bank si Eximbank, si-au majorat in ultimul an volumul de credite cu aproape 3 miliarde de lei, in timp ce imprumuturile din bilanturile bancilor private au scazut cu 200 milioane lei, arata statisticile Centralei Riscului de Credit din cadrul BNR. Si asta in ciuda faptului ca cele doua banci de stat au impreuna o cota de piata de doar 8,5% din sistemul bancar, CEC Bank fiind a cincea banca din Romania dupa nivelul activelor, cu o coata de piata de 7,4%, iar EximBank pe locul 19, cu 1,1% din activele sistemului bancar. Astfel, volumul creditelor din portofoliile celor doua banci de stat a avansat de la 15,7 miliarde lei in iulie 2013 la 18,6 miliarde lei in iulie 2014. In acelasi timp, stocul de credite ale bancilor private a scazut de la 268,6 miliarde lei in iulie 2013 la 268,4 miliarde lei. Cele doua banci de stat au mai echilibrat, asadar, pe parcursul ultimilor ani, procesul de dezintermediere derulat de mari banci straine, mai cu seama de bancile din Grecia.

Platile cu telefonul mobil se dezvolta rapid si in Romania

Pentru cei care inca nu au aflat: in Romania exista trei metode de plata cu telefoanele mobile tip smartphone: 1. plata cu portofelul electronic al MasterCard, denumit MasterPass, o aplicatie in care se introduc o singura data datele cardului si alte date personale, astfel ca plata la magazinele online sau la cele reale se face foarte simplu, cu un singur click (atingere), fara a mai fi nevoie sa se introduca ulterior, la fiecare plata, informatiile necesare, cum se intampla la platile online cu cardul. Metoda a fost implementata in Romania inca de anul trecut de catre Netopia, cu aplicatia mobilPay Wallet, in colaborare cu MasterCard, avantajul fiind ca poate fi utilizata de catre clientii oricarei banci, cu orice tip de card, atat MasterCard cat si Visa; 2. Platile cu telefonul prin intermediul codurilor QR, aflate la casele de marcat ale magazinelor sau la comerciantii online, fara a fi nevoie de un card, metoda de plata ce poate fi folosita doar de clientii GarantiBank Romania; 3. Platile la POS-urile contactless din magazine, cu telefoane dotate cu chip NFC, cum sunt noile modele iPhone 6, dar si la unele telefoane Samsung, metoda de plata ce poate fi utilizata doar de clientii ING Romania.

CURENTUL

Mazăre îi aduce anul viitor la carnaval pe fiii lui Che Guevara şi Fidel Castro

Dacă va mai fi liber până vara viitoare, deşi premisele sunt că nu, Mazăre a declarat azi presei că îi aduce pe fiii celor doi revoluţionari comunişti. Nu de alta dar Che e mort iar Fidel e ca şi mort, că altfel acest maimuţoi cu privirea pierdută, numit Mazăre îi aducea chiar pe ei. "Când era Băsescu cu Udrea prin Mamaia, cu cine credeţi că eram eu? Cu băiatul lui Fidel Castro, cu care am discutat şi, probabil că în deschiderea carnavalului de anul viitor, în tema cu Fidel şi cu Che Guevara, vor veni atât el, cât şi băiatul lui Che Guevara", a afirmat Mazăre, după ce a participat la festivitatea de deschiderea a noului an şcolar la o unitate de învăţământ gimnazial. Anterior, acesta le-a spus elevilor prezenţi la festivitate că el este cel mai tare pentru că este băiat deştept. "Dar ştiţi de ce sunt cel mai tare? Pentru că sunt băiat deştept. Dar ca să fii băiat deştept, trebuie să înveţi. Dacă nu înveţi, nu eşti băiat deştept sau fată deşteaptă, nu mai eşti cel mai tare, eşti cel mai fraier", a spus primarul Constanţei, încurajându-i totodată pe elevi să facă sport pentru a nu se îngrăşa.

CURIERUL NATIONAL

Are sau nu economia motoare de creştere?

Agricultura şi construcţiile au frânat creşterea economică atât în al doilea trimestru, cât şi la nivelul primelor şase luni din acest an, perioadă pentru care INS a calculat un PIB de 279.352,8 milioane lei, în creştere cu 2,4%, evoluţie susţinută de industrie (+1,4%) şi impozite nete (+0,8%). Analistul economic Mircea Coşea a declarat că se poate spune că agricultura şi construcţiile au frânat creşterea economică, precizând că în general economia nu are motoare de creştere. "Economia în general nu are motoare de creştere şi, dacă le-a avut, cum a fost în anul 2013, le-a avut conjunctural. Acum sigur că un an agricol prost înseamnă incapacitatea agriculturii româneşti de a ieşi din dependenţa meteo, iar cel de-al doilea motor de creştere, exportul, este şi el dependent de piaţa occidentală. Deci creşterea economică a României a fost conjuncturală, nu a fost pe bază structurală, astfel ne aşteptăm ca ea să varieze de la an la an în funcţie de conjunctura economică internaţională şi meteo", a declarat, pentru Curierul Naţional, Mircea Coşea.

Tăriceanu: Suspendarea lui Băsescu poate fi amânată pentru turul II

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că nu îl interesează ce pierde susţinând în continuare suspendarea şefului statului şi că lista de semnături rămâne deschisă şi în situaţia în care PSD consideră că turul II al prezidenţialelor ar fi un moment mai potrivit pentru demers. Prezent, ieri, la Ploieşti, la deschiderea anului şcolar în două colegii din oraş, preşedintele Senatului a afirmat că, după ce a constatat cum se poziţionează partidele politice în privinţa intenţiei sale privind suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, menţine deschisă lista cu semnături. Tăriceanu a precizat că aşteaptă de la PSD să semneze această listă şi să spună dacă ar fi mai bun ca moment al referendumului pentru demitere al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

Ministrul Sănătăţii cere demisia managerului de la Cantacuzino

Angajaţii Institutului Cantacuzino din Capitală au protestat ieri în curtea unităţii medicale, pentru că nu şi-au primit salariile, iar ministrul Sănătăţii va cere demisia directorului unităţii, Radu Iordăchel, care însă a promis că va da banii astăzi. O parte dintre angajaţii Institutului Cantacuzino s-au adunat, ieri, în curtea unităţii, pentru a protesta, după ce au fost informaţi că nu îşi vor primi salariile la timp. "Trebuia să primească banii azi (luni, n.r.), dar vor primi mâine (marţi, n.r.)", a declarat managerul Institutului Cantacuzino, Radu Iordăchel, care a precizat că la protest participă doar o parte din cei 520 de angajaţi ai unităţii. Întrebat dacă angajaţii au ce lucra în condiţiile în care producţia de vaccinuri nu funcţionează din în acest an, Iordăchel a spus că "o parte are de lucru".

Înecaţi în energie

O ţară cu o clasă politică în pană idei pentru un sfert de veac se trezeşte dintr-o dată în faţa perspectivei de a avea o strategie energetică preţ de zeci de miliarde de euro. Ne-ar plăcea să spunem că sună grozav, însă suntem mai degrabă tentaţi să spunem că sună suspect. De ce ne-am trezi dintr-o dată că avem nevoie de investiţii peste investiţii în proiecte energetice atunci când acum economia naţională nu izbuteşte să consume nici măcar cât ceea ce produce un sistem pus la punct în cea mai mare parte în timpul regimului socialist? Un răspuns la această întrebare este obligatoriu înainte de a intra în orice detalii asupra alcătuirii noii strategii energetice. Ce investiţii preconizează factorii de decizie pentru România următorilor ani? Potrivit declaraţiilor de săptămâna trecută a ministrului delegat pentru Energie Răzvan Nicolescu ar fi vorba de 4-5 miliarde euro anual pentru un răstimp de zece ani, bani privaţi, publici şi ai companiilor energetice având capital de stat.

EVENIMENTUL ZILEI

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Proiectul de autonomie - o diversiune UDMR în interesul lui Victor Ponta

UDMR lansează Proiectul de Lege privind autonomia Ţinutului secuiesc. Pînă acum, UDMR, cu excepţia unor tresăriri de rutină, n-a avut nici o iniţiativă în chestiunea drepturilor dobîndite de minoritatea maghiară. Neaşteptata scoatere din căciulă a Autonomiei nu e altceva decît o diversiune pusă la cale împreună cu PSD în perspectiva scrutinului prezidenţial. O diversiune din care cîştigă ambele părţi: 1. UDMR, pentru că liderul formaţiunii Kelemen Hunor, candidat la prezidenţiale, trebuie să arate maghiarilor că baronii maghiari, ghiftuiţi de corupţie, nu i-au uitat. 2. Lui Victor Ponta, pentru că prin anumite disocieri de UDMR ba chiar şi atacuri (bine chibzuite) se dă drept brav român în faţa electoratului din Ardeal. Din nenorocire, diversiunea e sprijinită fără să vrea de mulţi jurnalişti, altfel bine intenţionaţi, care agită primejdia iredentismului maghiar din partea UDMR, formaţiune al cărei unic Program e Rămînerea la Putere.

Cel mai mare PERICOL la adresa României - Scade natalitatea

Numărul de nou născuţi este cu o treime mai mic decât în urmă cu 25 de ani. Indemnizaţia de creştere a copilului este o măsură care ar trebui să încurajeze părinţii salariaţi să-şi părăsească munca temporar. Deşi suma maximă care poate fi încasată este de 3.400 lei, indemnizaţia medie este de 919 lei. Jumătate dintre persoanele indemnizate primesc 600 lei. Institutul Naţional de Statistică a comunicat, recent, numărul de copii născuţi în iulie: 19.305. Cifra reprezintă un record pentru 2014, în condiţiile în care, în primele şase luni, media de nou născuţi a fost de 16.000 lunar. Tendinţa de reducere a ratei natalităţii este un fenomen cunoscut cu multiple cauze, cele mai importante fiind: situaţia economică precară, emigraţia masivă sau dificultatea de a reveni la locul de muncă. INS a elaborat un studiu în care a atras atenţia asupra riscului ca populaţia României să scadă cu 7,2 milioane de persoane până în 2060.

Sibiul, oraşul saşilor plecaţi acasă

Economia din centrul ţării, cu bune şi cu rele, este reprezentată foarte bine de Sibiu, oraşul care mai poartă amprenta saşilor deşi aceştia au plecat aproape toţi încă de la sfârşitul secolului trecut. Sibiul a fost şi este unul dintre cele mai importante oraşe din centrul ţării. Un oraş care, la un moment dat, pe la începutul secolului trecut, avea o populaţie formată în proporţie de aproape 60% din saşi, proporţie care a scăzut însă până la circa 1% în prezent, majoritatea saşilor emigrând în Germania. Chiar şi aşa, amprenta foştilor majoritari a rămas puternică, iar influenţa acestora s-a făcut simţită în oraş inclusiv la nivelul aleşilor locali. Klaus Iohannis este primar încă din 2000 şi a fost reales de trei ori.

JURNALUL NATIONAL

Gala Bute, îngropată de DNA

Băsescu a semnat decretul pentru eliberarea din funcţie prin pensionare a procuroarei DNA Mariana Alexandru. Procuroarea ancheta dosarul Galei Bute şi asupra Elenei Udrea plana pericolul să fie interogată şi eventual incriminată, ca personaj principal în organizarea evenimentului, pentru utilizarea frauduloasă a fondurilor europene. Cererea de pensionare a Marianei Alexandru a fost rezolvată în regim de extremă urgenţă. În 9 septembrie, Casa de pensii a sectorului 1 Bucureşti emitea decizia de pensionare; în 10 septembrie, CSM aproba lucrarea de pensionare trimisă de DNA, fără ca data de la care ar fi cerut pensionarea petenta să existe. Luni, 15 septembrie, Traian Băsescu semnează decretul de eliberare din funcţia de procuror-adjunct de şef secţie DNA a Marianei Alexandru. Procuroarea expulzată din sistem nu mai poate face rechizitoriul în Gala Bute. Elena Udrea îşi poate continua nestingherită campania electorală pentru prezidenţiale.

Situaţie fără precedent la Tarom: piloţii nu mai vor să zboare

Şapte zboruri ale companiei Tarom au fost anulate, ieri, din cauza unor acţiuni spontane ale piloţilor şi copiloţilor care au refuzat să mai decoleze. Protestul a început de la piloţii care zboară în special pe rutele interne, respectiv pe Airbusuri. "Neregularităţile zborurilor au apărut din cauza unor acţiuni spontane ale echipajelor Tarom (piloţi şi copiloţi). Momentan, compania nu a primit o informare oficială din partea acestor echipaje. Zborurile anulate sunt: ROT651 Bucureşti - Cluj, ROT347 Cluj - Viena, ROT621 Bucureşti - Oradea, ROT615 Bucureşti - Baia Mare, ROT231 Bucureşti - Budapesta, ROT605 Bucureşti - Timişoara, ROT701 Bucureşti - Iaşi", se arată într-un comunicat al companiei. De asemenea, compania precizează că se înregistrează întârzieri în cazul curselor: ROT 363 Bucureşti - Amsterdam, ROT343 Bucureşti - Viena.

Armata ucraineană lucrează pentru compania lui Biden Junior

O ştire interesantă este difuzată de The Epoch Times, un site cu secţiunea românească orientată explicit antiguvernamental. Aflăm că Burisma Holding, compania energetică din Ucraina, care l-a angajat ca director juridic pe fiul vicepreşedintelui american Jo Biden, a început lucrările de exploatare a gazelor de şist cu ajutorul armatei ucrainene. Informaţia este cuprinsă într-un comentariu privind dezbaterile organizate de Center for European Policy Analysis la Bucureşti. Autoarea, Loredana Dicu, subtitrează informaţia cu trimiterea la vorba românească - interesul poartă fesul.''Guvernul de la Kiev a început instalarea echipamentelor pentru exploatarea gazelor de şist, în timp ce armata ucraineană participă la proces'' relatează autoarea, cunoscută ca o vehementă contestatară a proiectului companiei americane Chevron de la Pungeşti.

NATIONAL

Pentru cine rupe seful Jandarmeriei bratul inarmat al DNA?

Continua sarabanda "boroboatelor" facute de catre generalul Mircea Olaru la comanda Jandarmeriei Romane. Numai ca, de aceasta data, omul adus de Mircea Dusa la sefia IGJR si care, intre timp, si-a pastrat functia dupa ce a facut pact cu Gelu Oltean de la "Doi s'un sfert", a trecut la masuri extreme, care obstructioneaza inclusiv activitatea procurorilor anticoruptie. Asa ca, dupa ce insusi seful statului a cerut public demiterea sa, Olaru s-a dezlantuit in incercarea disperata de a prelua de facto controlul asupra Brigazii Speciale de Interventii "Vlad Tepes". Este vorba despre structura cunoscuta drept si "bratul inarmat al DNA".

Unde mergeau banii scosi "la sacosa" de sefa SIVECO

Dupa ce au stabilit ca presedintele SIVECO, Irina Socol, a transferat 10 milioane de euro in conturile unor firme de recuperare de fier vechi ale romilor din Sintesti pentru a primi inapoi "la sacosa" de la acestia cea mai mare parte din suma, procurorii DNA vor acum sa afle unde s-au dus mai departe acesti bani. Iar cum SIVECO a tot primit pe banda rulanta contracte banoase de la diferite institutii ale statului, unele la preturi astronomice, anchetatorii incearca sa descopere daca nu cumva milioanele de euro plimbate de SIVECO pe la firmele de fier vechi din Sintesti si apoi scoase cash au fost de fapt folosite pentru a mitui conducatori de institutii si functionari ai statului. In varianta in care supozitiile procurorilor se confirma, iar Irina Socol va vorbi din arest, dosarul SIVECO va fi unul cu adevarat exploziv. In vizor sunt acum contracte primite de SIVECO de la Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate, Ministerul Agriculturii, Ministerul Educatiei, Ministerul Justitiei.

Alerta! iPhone produce leucemie!

La fabrica detinuta de compania Foxconn din Shenzen, China, unde se produc milioane de iPhone, s-au inregistrat mai multe decese cauzate de leucemie in randul muncitorilor tineri. Potrivit presei britanice, la fabrica Foxconn din Shenzen s-au consemnat, incepand din 2010, cel putin 13 cazuri de imbolnavire de leucemie, in randul unor tineri cu varste intre 19 si 24 de ani, cinci dintre acestia decedand. Este vorba de muncitorii care asambleaza milioane de iPhone-uri si iPad-uri vandute ulterior de Apple. Familiile si sindicalistii sustin ca boala este urmarea expunerii la substante chimice (benzen si n-hexan), iar numarul persoanelor afectate ar fi mult mai mare. Tinerii care au supravietuit (deocamdata) sustin ca aveau drept protectie doar o pereche de manusi din cauciuc, iar dupa ce au fost diagnosticati cu leucemie au fost concediati.

PUTEREA

CAMPANIILE PUTEREA. Pricopie, demisia!

La început de an şcolar, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a picat testul aplicării propriului său program: manualele digitale. Mai grav este că "abecedarul" a ajuns sub vizorul procurorilor DNA. Drept urmare, noul an şcolar a început cu ghiozdane electorale roşii în loc de manuale, cu truse de supravieţuire în loc de medici în cabinetele medicale, iar la Piteşti, au fost cozi imense la sfinţit ghiozdane goale. Doctor în comunicare, ministrul pregăteşte penalităţi pentru părinţii ai căror copii abandonează şcoala. În acest timp, sunt şcoli unde reparaţiile sunt în toi, toaletele în curte, fără apă curentă, altele nu au avize sanitare de funcţionare şi nici cadre didactice suficiente. În Parlament este anunţată o moţiune simplă de cenzură la adresa ministrului Educaţiei depusă de Opoziţie.

Surpriza de la Congres. Gabriel Oprea, prim-vicepreşedinte PSD?!

La congresul-teleconferinţă pe care l-a organizat PSD ca să aprobe cu 30.000 de oameni candidatura lui Victor Ponta la prezidenţiale, de-a dreapta premierului a stat nimeni altul decât Gabriel Oprea, preşedintele UNPR. Ce semnificaţie are această poziţie la prezidiul Congresului? Una care ne duce cu gândul la o surpriză de proporţii, o funcţie de prim-vicepreşedinte al PSD, în coasta lui Liviu Dragnea, considerat viitorul preşedinte al partidului? O apropiată fuziune cu UNPR şi refacerea monolitului, cu întoarcerea fiilor rătăcitori "acasă"? Regula spune că invitaţii de la alte partide stau în primul rând la un asemenea congres, nicidecum la prezidiu. Este un protocol pe care toate partidele îl folosesc, nu doar PSD. De ce a fost încălcat tocmai acum?

ROMANIA LIBERA

Traseiştii îngroaşă rândurile puterii

Mai mulţi aleşi locali şi-au schimbat partidele în ultimele două săptămâni, profitând de ordonanţa de urgenţă care le permite să facă un asemenea pas, timp de 45 de zile, fără să îşi piardă mandatul. Ordonanţa de urgenţă a fost publicată în Monitorul Oficial pe 2 septembrie şi, de atunci, partidele aflate la Putere, care îi pot atrage pe aleşii locali cu fonduri guvernamentale, au trecut la racolări. Astfel, în Consiliul General al Municipiului Bucureşti PSD şi-a format majoritate alături de PC şi PP-DD în dauna PNL şi PDL, care aveau puterea înainte de intrarea în vigoare a ordonanţei privind traseismul. Schimbarea majorităţii a fost posibilă după ce şase consilieri, trei de la PDL şi trei de la PP-DD, s-au declarat independenţi şi au votat alături de PSD. Ulterior, unul dintre aceştia, Gabriel Pârvu (fost membru PDL), a fost ales viceprimar.

Rasmussen: O Scoţie independentă este necesar să adere din nou la NATO

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, a declarat luni că Scoţia, în cazul în care devine un stat independent, pentru a deveni membru NATO va fi nevoită să parcurgă un nou proces de aderare. Liderii Uniunii Europene au avertizat deja că, în cazul independenţei, Scoţia va fi nevoită să îşi depună candidatura şi că revenirea sa în cadrul Uniunii va fi supusă unei aprobări unanime a statelor care o alcătuiesc. Rasmussen a dat asigurări că "nu se va amesteca în campania pentru referendumul din Scoţia". "Dacă un nou stat independent vrea să devină membru al NATO, este necesar să-şi depună candidatura", a adăugat el imediat. "O asemenea candidatură va fi tratată exact ca toate celelalte candidaturi şi, la final, va fi necesar consensul, unanimitatea, în cadrul Alianţei, pentru a o accepta", a continuat el.

Cum pierde statul 4,5 milioane de euro din războiul între BCR şi Temeşan, fostul şef Bancorex

Oficialii Băncii Comerciale Române avertizează că suma de 4,5 milioane euro pe care Tribunalul Bucureşti a decis ca banca să le plătească fostului preşedinte Bancorex vor fi achitate, de fapt, de statul român. Dacă hotărârea Tribunalului Bucureşti ca BCR să plătească fostului preşedinte al Bancorex, Răzvan Temeşan, suma de 4,5 milioane de euro va deveni definitivă după judecarea de către următoarea instanţă, cel care va plăti efectiv aceşti bani va fi statul român, anunţă un comunicat al Băncii Comerciale. Litigiul dintre Banca Comercială şi Răzvan Temeşan datează de mai bine de 12 ani. Temeşan a fost preşedinte al Bancorex din 1992 până în 1997, an în care a fost demis de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA), în care acţionar majoritar era statul român. Doi ani mai târziu, Bancorex a fost absorbită de BCR.

ZIARUL FINANCIAR

Reţeta antreprenorilor români care au câştigat lupta cu multinaţionalele

Antreprenorii români Marius Ştefan, proprietarul companiei de închirieri Autonom Rent a Car, şi Adrian Mihai, Neculai Mihai şi Felix Pătrăşcanu, acţionarii firmei de curierat FAN Courier, au reuşit, pe două pieţe dominate de giganţi străini precum Hertz (2 mld. euro la nivel internaţional) sau Poşta Germană (DHL- 13 mld. euro la nivel internaţional), să îşi asume poziţia de lider de piaţă. În România puţine sunt sectoarele economice în care firmele cu capital românesc au cea mai mare cotă de piaţă şi ocupă prima poziţie în topul jucătorilor, având în vedere expansiunea multinaţionalelor. Doar 25% din companiile cu cifră de afaceri de peste 500 de milioane de lei (113 mil. euro) anul trecut sunt controlate de antreprenori români sau de stat, topul celor aproape 150 de firme ce au depăşit nivelul cifrei de afaceri menţionat mai sus fiind dominat de jucători cu capital străin.

Primele oferte T - cutremur pe piaţa locală de telecom?

După aproape 14 ani în care şi-au învăţat clienţii să cumpere separat serviciile de comu­ni­caţii fixe şi mobile, Cosmote şi Romtelecom au lansat odată cu trecerea la Telekom - brandul fanion al acţionarului său majoritar, grupul german Deutsche Telekom, o ofertă complexă cu un scop clar: să schimbe radical modalitatea prin care nu doar propriii săi clienţi, ci şi toţi utilizatorii din România îşi aleg, compară şi cumpără serviciile de comunicaţii şi divertisment TV / online. Grupul îşi încurajează atât propriii clienţi, cât şi restul pieţei să gândească "integrat" atunci când îşi cumpără serviciile. Pentru a-şi atinge acest obiectiv, noua ofertă de pachete de servicii - impecabil de complicată, complexă şi sofisticată aşa cum te-ai aştepta de la o "filială" a gigantului german DT, îşi încurajează clienţii să-şi schimbe modalitatea de a analiza ofertele afişând tarife mai avantajoase pentru pachetele de servicii care includ şi TV sau net şi telefon fix.

Şanse mari pentru prima listare la bursă din IT: Arobs Transilvania

Furnizorul de soluţii software Arobs Transilvania din Cluj, cu afaceri de 45 mil. lei şi 350 de angajaţi, controlat de Voicu Oprean, ia în calcul "serios" listarea la bursa de la Bucureşti, drept soluţie de finanţare pentru achiziţia unor ju­cători locali şi regionali. Compania Arobs Transilvania are şanse mari să fie prima IPO (ofertă publică iniţială de acţiuni) din sectorul IT&C de la bursa din Bucureşti. Producţia de soluţii software alături de restul activităţilor de IT au cunoscut o creştere accelerată în ultimii ani, însă domeniul nu este deloc reprezentat pe bursa de la Bucureşti, făcând astfel imposibil accesul investitorilor locali precum fondurile de pensii private, fondurile mutuale şi investitorii de retail la un domeniu extrem de fierbinte. "Vrem să ne listăm pentru a atrage finanţare cu care să achiziţionăm competitori. Am identificat deja câteva ţinte de achiziţii. Cred că bursa poate fi un instrument pentru a ne pune în aplicare strategia de extindere", a spus Oprean. În ultimii cinci ani, compania a înregistrat creşteri anuale ale cifrei de afaceri de 15-20%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb