REVISTA PRESEI - 16.11.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 16 noiembrie 2010

ADEVĂRUL

Moartea de weekend

Adina Vizitiu (25 de ani) a murit duminică, înainte ca medicii să-i poată pune un diagnostic. Ei aveau nevoie de o tomografie, care nu se putea face decât luni. Directorul spitalului din Focşani spune că a externalizat serviciul de tomografie pentru că era mai ieftin decât repararea aparatului propriu, primit de la minister. Adina Vizitiu, angajată la Serviciul de Cercetări Penale al Poliţiei Rutiere Vrancea, a murit duminică, la zece zile după ce a născut o fetiţă, deşi nu părea a avea probleme de sănătate, iar sarcina a decurs perfect normal.

"Adică Revoluţia a făcut crime? Nu vă e, mă, ruşine?

Volumul "Crimele Revoluţiei", pe care Grigore Cartianu îl va lansa joi, 18 noiembrie, la Târgul de Carte Gaudeamus, l-a enervat pe fostul crainic Teodor Brateş. Fostul angajat al TVR îl acuză pe redactorul-şef de la "Adevărul" că spune numai minciuni. Surescitat, Teodor Brateş face un apel la minima ruşine. Teodor Brateş nu se simte prea confortabil în raport cu apariţia volumului "Crimele Revoluţiei". Fostul crainic de televiziune s-a descărcat, într-o discuţie telefonică: "Voi, ăştia de la < Adevărul >, spuneţi numai minciuni.

Moştenirea lui Ceauşescu pentru Elena Udrea

Ministrul Dezvoltării şi Turismului are de plătit, din bani publici, un sfert de milion de euro despăgubiri pentru o condamnare înscenată în anii "80 unui funcţionar român care a rămas în Occident. Fostul şef al sucursalei Bruxelles a ONT în anii "70, Ion Avram, ar trebui să primească daune de 250.000 de euro de la Ministerul Turismului. Comuniştii i-au confiscat în 1981 toată averea. În anul 1980, fostul şef al ONT Bruxelles, Ion Avram, a decis să rămână în Belgia în momentul în care a fost rechemat de la post. Rechemarea sa a survenit la scurt timp după defectarea generalului Pacepa, fostul şef adjunct al Direcţiei de Informaţii Externe din cadrul Securităţii.

Recuperarea averii

După ce a obţinut reabilitarea, în 2001, el a deschis un proces în care cerea Ministerului Turismului şi Ministerului de Finanţe suma de 60.000 de dolari - valoarea unui apartament din centrul Capitalei care i-a fost confiscat şi apoi a fost vândut la licitaţie în 1981, 25.000 de dolari, reprezentând valoarea bunurilor valorificate din imobil, şi 50.000 de dolari - daune morale pentru suferinţele sale. Ion Avram a povestit judecătorilor că în martie 1980 şi-a încheiat mandatul de şef al Agenţiei de Turism din Bruxelles, aparţinând de Intreprinderea Publiturism, aflată în subordinea Ministerului Turismului.

PSD îl suspectează pe Antonescu de blat cu Blaga

Pe lista lungă a divergenţelor dintre PSD şi PNL s-a adăugat ieri suspiciunea social-democraţilor că liderul liberal, Crin Antonescu, ar fi purtat negocieri cu secretarul general al PDL,Vasile Blaga, într-o întâlnire secretă. Potrivit unor surse, presupusa întrevedere dintre cei doi a fost principalul motiv de dispută în cadrul consultărilor PNL-PSD, care au avut loc cu uşile închise, la iniţiativa preşedintelui liberal.

Planul liberal

Surse din PSD susţin că Antonescu ar pune la cale apropierea de Vasile Blaga şi de democrat-liberalii grupaţi în jurul acestuia. Planul ar include, într-o primă fază, susţinerea lui Blaga pentru a deveni preşedintele PDL, facilitându-i "culoar liber" prin atacuri constante la adresa lui Boc şi a lui Băsescu pe de o parte, şi a PSD de cealaltă parte. Pasul următor ar fi ca la alegerile din 2012, PNL să obţină intrarea la guvernare alături de PDL-ul condus de Blaga, iar Antonescu să ceară postul de premier. Aceleaşi surse mai spun că intenţiile lui Antonescu sunt susţinute doar de o parte a PNL.

Mircea Toma: "Acum suntem o naţie handicapată moral"

În ziua "Galei persoanelor cu dizabilităţi", Mircea Toma povesteşte cum a ajuns să lucreze pentru cei discriminaţi, cum îi privim noi ca popor şi care sunt calităţile care-i recomandă pentru angajare. Adevărul este partener media al primei "Gale a persoanelor cu dizabilităţi", eveniment organizat de Active Watch - Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP) şi de Fundaţia Motivation România. La gala de astăzi vor fi premiaţi cei din această categorie care se constituie în exemple ale reuşitelor personale şi firmele care au făcut ceva pentru ei.

Irlanda, în pragul colapsului financiar

Dezastrul economic alungă în străinătate elitele ţării şi dă frisoane Bruxelles-ului că ar putea contamina şi alte membre UE. Zvonurile legate de un nou împrumut european au alertat piaţa, adâncind criza în care se zbate Irlanda. Autorităţile irlandeze au admis că au avut "contacte la nivel internaţional" legate de situaţia economică a ţării, dar au negat că ar fi cerut ajutor financiar. Presa britanică şi BBC au transmis, totuşi, că situaţia economică a Irlandei şi condiţiile unui ajutor financiar acordat acestei ţări au făcut obiectul unei "discuţii în regim de urgenţă", la Bruxelles.

Germania trage în sus statele din Europa de Est

Avansul economic semnificativ al Germaniei a dus la majorarea importurilor provenite din statele estice, antrenându-le şi pe acestea în creştere. Ungaria, Slovacia şi Cehia sunt doar câteva dintre ţările care beneficiază de pe urma prosperităţii statului german. Considerat "motorul creşterii economice" din Uniunea Europeană, statul german trage în sus şi economiile est-europene. Ţările care desfăşoară activităţi comerciale cu Germania au beneficiat de pe urma majorării importurilor acestui stat.

O alianţă cu Rusia?

FP România analizează spectaculosul pact, economic, forjat anul acesta între Europa de Vest şi Rusia. Vineri, la summitul NATO se va vorbi şi despre securitate. Doar o alianţă ar face ca Europa să nu devină irelevantă pe scena globală, iar Rusia să nu ajungă un apendice al Chinei. O alianţă între Europa şi Rusia devine tot mai mult o necesitate. Continuând pe traiectorii complet separate, fiecare pe un drum al său, Rusia şi Uniunea Europeană sunt condamnate să rămână jucători de mâna a doua sau a treia pe scena internaţională. Le va fi imposibil să-şi apere interesele într-o lume tot mai influenţată de puterile emergente.

CURENTUL

Vîntu - la un pas de arestare

Sorin Ovidiu Vîntu este cercetat într-un dosar de spălare de bani, în care deja sunt arestate două persoane, Kiss Laszlo şi Ionuţ Adrian Eftimie, pentru o fraudă de aproximativ opt milioane de euro, au declarat, ieri, pentru Mediafax, surse judiciare. Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie i-au trimis în judecată, în 12 octombrie, pe oamenii de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan, pentru favorizarea infractorului, precum şi pe şoferul Alexandru Stoian, pentru complicitate la această infracţiune. Din acest dosar a fost disjunsă partea privindu-l pe Sorin Ovidiu Vîntu într-un caz de spălare de bani, au precizat sursele citate.

Cumpărături de criză la români: LCD-uri, laptopuri şi aparate foto

Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată a însumat 305 milioane de euro în trimestrul al treilea, în scădere cu 11% faţă de valoarea din perioada similară din 2009, dar în creştere cu 14,6% comparativ cu aprilie-iunie 2010 în pofida creşterii TVA de la 1 iulie şi a mediului economic dificil. În trimestrul al doilea piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată a fost de 266 milioane de euro, iar în trimestrul trei al anului trecut de 343 de milioane de euro. "În ciuda creşterii TVA-ului la data de 1 iulie şi a mediului economic dificil, al treilea trimestru al anului a fost cel mai bun pentru piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată. Şase din cele şapte sectoare monitorizate au crescut comparativ cu trimestrul al doilea din 2010. Cu toate acestea, piaţa este cu peste 10% mai slabă decåt în trimestrul trei din 2009", potrivit studiului GfK Temax al GfK Romånia.

Boc solicită CCR soluţionarea conflictului dintre Executiv şi Parlament pe legea educaţiei

Motivarea Curţii Constituţionale privind votul acordat împotriva asumării legii educaţiei de către Executiv, precum şi ameninţările lăuntrice ale coaliţiei Grivco pe acest proiect de lege l-au determinat pe premierul Emil Boc să adreseze ieri o solicitare magistraţilor CCR, prin care să solicite o serie de clarificări asupra impasului în care se află legea educaţiei. Dincolo de problemele pe care aleşii PSD-PNL le fac la Cameră prin boicotarea şedinţelor Biroului Permanent, Boc se află într-un impas între a continua asumarea legii educaţiei şi a aştepta dezbaterile Comisiei de învăţământ de la Senat pe proiectul legii învăţământului, trimisă de la Cameră.

Blocada, de Tia Şerbănescu

Toate partidele par interesate în "deblocarea" activităţii parlamentare dar e greu de crezut că deblocarea e posibilă câtă vreme atât puterea cât şi opoziţia sunt blocate în propriile orgolii, calcule şi inerţii. Tabăra guvernamentală, direct interesată să-şi treacă legile prioritare, e blocată într-un ambuteiaj de contradicţii. Dl Ialomiţianu zice că "bugetul e gata dar aşteptăm legea salarizării" - ceea ce demonstrează exact contrariul: un buget fără legea salarizării putem zice că nu există. Numărul disponibilizărilor necesare diferă şi el de la gură la gură. Consilierul premierului, dna Vass, vorbeşte de 50.000 iar secretarul de stat Gherghina vorbeşte de 25.000 - pentru ca salariile să crească la anul cu 15% căci "fără salarii mărite, adio creştere economică", după cum avertizează economistul Lazea. Adio înainte de sosire.

CURIERUL NAŢIONAL

Mergem pe sârmă

FMI ne-a condiţionat următoarea tranşă de 900 mil. euro de adoptarea Legii pensiilor şi a celei a salarizării unice. Trecerea acestor proiecte este amânată de lipsa cvorumului în şedinţele din Parlament.

Aplicarea acestor reforme este crucială pentru dezvoltarea României şi pentru credibilitatea investitorilor. Numărătoarea inversă a început pentru guvernanţi! Executivul trebuie să grăbească adoptarea celor 3 legi importante: Legea salarizării unitare, Legea pensiilor şi Legea bugetului. Reprezentanţii Opoziţiei au părăsit în nenumărate rânduri lucrările Camerei Deputaţilor în semn de protest faţă de faptul că Roberta Anastase conduce plenul, iar acest boicot politic amână adoptarea reformelor esenţiale pentru România.

Producătorii de ţigări declară război ţărilor cu reglementări excesive

Uruguay, Brazilia, Irlanda şi Norvegia au fost date în judecată pentru regulile dure. Philip Morris anunţă că ţările care au astfel de restricţii vor fi chemate în instanţă, întrucât se vinde un produs legal pentru adulţi. OMC: Aceste procese sunt folosite pentru a intimida. În contextul în care ţările în curs de dezvoltare devin din ce în ce mai importante pentru giganţii din industria tutunului, aceste companii îşi intensifică eforturile, în întreaga lume, pentru a combate restricţiile dure privind publicitatea la ţigări. Astfel, producători precum Philip Morris International şi British American Tobacco contestă interzicerea reclamelor la ţigări din Marea Britanie, avertismentele privind sănătatea din America de Sud, precum şi taxele din ce în ce mai mari din Filipine şi Mexic, scrie New York Times.

Modificarea Legii Camerelor de Comerţ va aduce costuri în plus pentru întreprinzători

Nicolescu: Aceasta va avea un impact negativ asupra mediului de afaceri, generând creşterea birocraţiei şi a cheltuielilor administrative. "Veniturile bugetare vor fi şi ele reduse semnificativ ca urmare a unei astfel de decizii". Legea Camerelor de Comerţ şi a Registrului Comerţului a creat de-a lungul anilor un adevărat scandal în Parlament, continuând şi astăzi să fie un subiect care stârneşte o serie de controverse atât la nivelul reprezentanţilor mediului politic, cât şi al mediului de afaceri. Primul proiect de lege în vederea modificării a fost iniţiat în 2005 de liberali, acesta fiind urmat de alte încercări eşuate în 2007 şi 2009.

Piaţa neagră creează probleme şi în industria lactatelor

Doar 20% din laptele din România este direcţionat către procesatori. Nefiind controlate, produsele de pe piaţa neagră pot provoca consumatorilor anumite boli. Activitatea la negru este dăunătoare oricărei industrii şi se pare că ameninţă şi sectorul produselor lactate. "Piaţa neagră este problema. Aici vorbim de produsele foarte ieftine realizate cu o forţă de muncă la negru, unde laptele nu este plătit. Pentru a ne face o idee, doar 20% din laptele din România ajunge la procesatori, iar un procent de 80 se împarte între autoconsum şi altceva", a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Bogdan Ioachim, director comunicare Danone România.

Capitala nu este cel mai ieftin centru logistic din Europa

Marsilia are costuri de întreţinere pentru spaţii logistice mai mici decât Bucureştiul. Deşi este mic, stocul logistic nu este ocupat 100%, iar livrările sunt foarte puţine. Capitala este unul dintre cele mai ieftine oraşe din Europa la capitolul chirii şi costuri de ocupare, însă nu este cea mai ieftină destinaţie de pe Bătrânul Continent. Mai mult de atât, deşi suprafaţa totală de spaţii la nivelul Bucureştiului nu este foarte mare, nu este ocupat în totalitate, în timp ce livrările de spaţii noi sunt foarte mici, determinate de lipsa contractelor de preînchiriere, reiese dintr-un studiu realizat de DTZ Echinox, referitor la costurile de ocupare a spaţiilor logistice din Europa.

Salarii, motorină

Autorii studiului au analizat şi nivelul salariului mediu brut al unui angajat de depozit cu normă întreagă, precum şi costul mediu al motorinei, inclusiv taxele. În funcţie de aceşti indicatori, Bucureştiul se poziţionează pe penultimul loc, cu un salariu de 7.600 de euro pe an şi cu un cost mediu de 1,07 euro pe litrul de motorină. Salarii mai mici decât cele din Bucureşti primesc angajaţii din depozitele din Budapesta, de 5.600 de euro pe an, unde se înregistrează şi un preţ mai ridicat al motorinei, respectiv 1,22 euro pe litru.

Firmele nu se mai înghesuie să se împrumute de la bănci

Băncile estimează că cererea firmelor pentru împrumuturi va scădea în ultimul trimestru, deşi este posibil ca etapa de înăsprire a standardelor de creditare să se fi încheiat, dar sunt mai optimiste privind segmentul populaţiei, unde se aşteaptă la o uşoară revenire a solicitărilor, potrivit BNR. "Standardele de creditare nu au mai cunoscut modificări în trimestrul al treilea (pe segmentul companiilor nefinanciare - n.r.). Este posibil ca etapa de înăsprire a standardelor de creditare să se fi încheiat, băncile considerând că nivelul actual conferă un grad de prudenţă adecvat profilului debitorilor şi tipologiei creditelor", se arată în sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei realizat de BNR.

EVENIMENTUL ZILEI

Un război în justiţie de-o seamă cu democraţia

De 20 de ani, un bucureştean se zbate să reconstituie o avere confiscată în vremea naţionalizării. Sutele de prezenţe în instanţă i-au şubrezit sănătatea. De două decenii, Henry Bârlea încearcă să recupereze măcar terenul pe care se afla conacul demolat de comunişti În faţa lui Henry Bârlea zace un teanc gros de dosare învelite în coperţi colorate. Scoate dintre ele fotografia unui vechi conac, care acum nu mai există. Hârtiile astea sunt armele lui într-o luptă surdă cu justiţia română, pentru recuperarea unor proprietăţi imobiliare din judeţul Prahova şi din Bucureşti, precum şi a unor bijuterii confiscate de statul comunist acum multe decenii.

Românii, cei mai activi sexual din estul Europei

Un studiu făcut în 9 state, cele mai multe din estul Europei, arată că românii sunt în top la întrebarea "Câte acte sexuale aţi avut în ultima lună?" Românii se declară cei mai activi sexual din nouă state din zona estică a Europei. Astfel, potrivit unui studiu realizat în nouă ţări (România, Cehia, Ungaria, Israel, Polonia, Rusia, Slovacia, Turcia şi Ucraina), România se plasează pe primul loc la bărbaţi în ceea ce priveşte frecvenţa actelor sexuale în ultima lună, cu 12,4 acte sexuale, şi pe locul doi la femei, cu 11 pe lună (pe locul 1 sunt rusoaicele cu 13 acte sexuale/lună). "Numărul mare al actelor sexuale nu garantează însă calitatea acestora", ţine să precizeze medicul John Dean, specialist în probleme legate de viaţa sexuală, din Marea Britanie.

Primăvara de noiembrie ne lasă fără grâu

Din cauza temperaturilor ridicate, culturile de toamnă ar putea fi compromise, avertizează specialiştii. Temperaturile ridicate, "peste mediile climatologice" cu care ne-a obişnuit luna noiembrie, se vor menţine şi în următoarea perioadă, spun meteorologii. Însă, în timp ce şeful Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, susţine că vremea caldă din această perioadă nu are nicio legătură cu încălzirea globală, ci doar cu circulaţia maselor de aer - cu alte cuvinte, nu am avea motive de îngijorare - biologii avertizează că animalele şi-au schimbat comportamentul, iar culturile de toamnă ar putea fi compromise.

Inspectorii de muncă ar putea primi statut de poliţişti

Un proiect al Ministerului Muncii propune ca inspectorul de muncă să devină funcţionar public cu statut special, să dea amenzi mai mari şi să fie protejat de patronii recalcitranţi. Inspectorii de muncă ar putea fi încadraţi ca funcţionari publici cu statut special, asemenea poliţiştilor şi militarilor, iar Inspecţia Muncii ar putea deveni autoritate de stat, finanţată integral de la buget, dacă guvernul va aproba un proiect de lege pus în dezbatere de Ministerul Muncii. Mai mult, documentul prevede că inspectorii vor avea atribuţii lărgite, pentru a combate munca la negru şi ilegalităţile firmelor româneşti, mergând până la "suspendarea sau retragerea autorizaţiei de funcţionare" ori "aplicarea de sigilii sau semne distinctive cu valoare de sigiliu", în calitate de autoritate de stat.

Softuri create în Balta Albă, vândute în San Francisco

Cristian Pascu are deja 700 de clienţi străini, printre care mari companii din SUA, cărora le vinde aplicaţiile pe care le-a dezvoltat în sufrageria apartamentului său din Capitală. Un român în vârstă de 29 de ani a creat, din sufrageria sa din cartierul bucureştean Balta Albă, un program de soft care are succes peste graniţe şi îi aduce venituri constante de câteva mii de dolari pe lună. Cristian Pascu a pornit la drum cu trei ani în urmă cu un vis în care a crezut. Acum are 700 de clienţi străini, printre care şi mari companii din SUA.

FINANCIARUL

Bătălie pe posturi grele din energie. Miza: una dintre firmele de stat profitabile - Hidroelectrica

Sunt vizate funcţiile de director adjunct la SNLO, CE Turceni, CE Rovinari şi Hidroelectrica Gorj. Ţinta majoră este controlul curentului ieftin. Independenţii aflaţi la guvernare nu se mai mulţumesc cu funcţii minore de la deconcentratele din diverse judeţe, ci visează la mai mult. Ofensiva a început în Gorj, acolo unde se încearcă ocuparea unor posturi din energie şi minerit, iar ţelul major este acapararea conducerii Hidroelectrica, una dintre cele mai profitabile companii de stat.

Efectele crizei: piaţa electro, IT şi de comunicaţii, la jumătate faţă de 2008

Vânzările de echipamente de birou şi telecom au înregistrat un declin de peste 30%, în timp ce IT-ul a pierdut 8,4%. După o vară marcată de cea mai accentuată stare de pesimism în rândul românilor, trimestrul al treilea a adus pe piaţa produselor de folosinţă îndelungată (electronice, electrocasnice, IT&C etc.) o îmbunătăţire a vânzărilor comparativ cu primele două trimestre din an, arată un raport al companiei de cercetare GfK. Totuşi, valoarea pieţei de profil rămâne cu mult sub cea înregistrată anterior crizei economice. Cea mai bună evoluţie a vânzărilor a fost în perioada 1 iulie-30 septembrie pe segmentele foto şi electrocasnice de larg consum.

Datoriile dezvoltatorilor au stimulat preluarea mallurilor

Companiile din retail şi logistică au scos pe plus piaţa tranzacţiilor cu proprietăţi comerciale. Pe segmentul industrial, volumul investit a crescut cu 36% la nouă luni. Volumele tranzacţionate pe segmentele industrial şi retail au crescut cu 36%, respectiv 56% la nouă luni, însă majoritatea contractelor care au prevăzut transfer de proprietăţi comerciale (birouri, spaţii comerciale, hale) în acest an au fost fie proiecte care au întâmpinat dificultăţi în a-şi onora plata datoriilor, acorduri încheiate în anii anteriori, înţelegeri intragrup, fie tranzacţii cu sume nominale. În această situaţie s-au aflat toate cele patru tranzacţii mari (de peste 30 mil. euro) încheiate de la începutul anului în România şi care totalizează peste 145 mil. euro: NEPI-Avrig 35, Arcadom-Atrium Centers, Immofinanz-TriGranit şi afacerea Tiago Mall.

Anul schimbărilor la vârf în comunicare şi publicitate

Anul acesta fluctuaţia de personal a fost mai redusă decât înaintea crizei, însă la nivel de specialişti de top. Dacă anul trecut companiile de media şi publicitate au fost nevoite să recurgă la restructurări, 2010 este anul schimbărilor de management. Printre numele care se regăsesc în noile organigrame se află: Bogdan Vasile, CEO Epamedia (Euromedia şi Beta Cons), Oana Pădure, Managing Director Media Direction, Mihai Fetcu, director de creaţie al Lowe sau John Florescu, director Cable Direct.

BNR: Băncile anticipează o relaxare importantă a creditării ipotecare în trimestrul IV 2010

Principalul factor pare a fi creşterea concurenţei de pe piaţă. Pentru prima dată în ultimii doi ani, standardele la împrumuturile pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri au cunoscut în trimestrul al treilea o tendinţă de relaxare, se arată în ultimul sondaj realizat de BNR în rândul primelor 10 bănci după cota de piaţă aferentă creditării. Pentru împrumuturile destinate consumului însă, condiţiile nu s-au modificat. Băncile se aşteaptă la o uşoară revenire a solicitărilor de credite pe segmentul populaţiei, însă estimează că cererea firmelor pentru împrumuturi va scădea în ultimul trimestru, deşi este posibil ca etapa de înăsprire a standardelor de creditare să se fi încheiat.

Creşterea economică din 2011 ar putea fi susţinută de consum, exporturi şi investiţii

Analiştii nu au luat în calcul o majorare de taxe şi impozite, ci doar mărirea salariilor. În opinia analiştilor consultaţi de "Financiarul", creşterea economică din 2011 ar putea fi susţinută de consum, investiţii şi exporturi. Ei avertizează însă că autorităţile ar face o mare greşeală de strategie dacă ar deschide şampania succesului pentru că reformele trebuie continuate, iar recesiunea pe care am traversat-o în ultimii doi ani nu trebuie considerată drept temporară. Prima prognoză privind creşterea economică a României de 1,5% în 2011 a fost lansată de Fondul Monetar Internaţional, după discuţiile concrete purtate cu Comisia Europeană, Banca Mondială şi, în general, cu toate instituţiile care au făcut analize şi proiecţii în acest sens.

În Suedia şi Finlanda, pe unde trece Cercul Polar, anvelopele de iarnă se montează pe 1 decembrie

Doar nouă state ale UE au legislaţie specială în acest domeniu. Modificările legislative anunţate în domeniul echipării pentru iarnă a autoturismelor au generat interesul pentru modul în care această problemă este reglementată în alte state europene. Nu există o legislaţie unitară a UE, legile şi reglementările diferă în funcţie de clima sau infrastructura rutieră. În Germania este stabilită obligaţia de a folosi anvelope potrivite pentru condiţiile meteo de-a lungul întregului an. Nu este precizată explicit obligaţia folosirii anvelopelor de iarnă, cu excepţia Landului Bavaria, unde relieful este predominant muntos. În toate landurile sunt însă prevăzute amenzi pentru şoferii care intră cu anvelope de vară pe drumuri cu gheaţă sau zăpadă şi pentru cei care blochează traficul din acest motiv.

Viitorul sectorului mondial al tehnologiilor înalte, la cheremul Chinei

Beijing, care asigură 97% din producţia mondială a metalelor rare, a decis să limiteze rxporturile. Suntem în primăvara anului 1992. Liderul Deng Xiaoping efectuează o vizită în sudul Chinei, pentru relansarea politicilor marilor reforme şi cere să i se explice utilitatea "pământurilor rare". A înţeles imediat amploarea jocului. Plin de convingere, el a afirmat: "Orientul Mijlociu are petrol... China deţine metale rare". 18 ani mai târziu, China dictează nu numai evoluţia acestei pieţe, dar manevrează întreg domeniul tehnologiilor avansate.

Pământuri rare

Sunt numai 17 metale cu proprietăţi chimice aproape de neînlocuit. Materii strategice numite terbium, lantan, yttrium, europiu, samariu sau prometiu... Particule neferoase regăsite în industria tehnologiilor avansate. Asociat cu alte elemente, neodimul permite, spre exemplu, realizarea unor compuşi care pot converti energia electrică în energie mecanică. Fără ele, adio automobile hibrid, adio eoliene. Trenurile de mare viteză, capabile să atingă peste 500 km/h, nu ar fi decât ficţiune fără motoarele acţionate pe bază de samariu şi cobalt. Telefoane portabile, iPod, fibre optice, baterii electrice, panouri solare, toate aceste produse depind, pentru fabricarea lor, de metalele rare. Problema este că nu numai că nu se cunoaşte un substitut pentru aceste materii prime speciale, dar ele sunt realizate, în proportie de 95%, de o singură ţară: China... La fel ca petrolul, aceste pământuri rare pot deveni o armă economică, aşa cum a demonstrat-o, de altfel, recentul conflict dintre China şi Japonia. Pe viitor ar putea fi vizate SUA şi Uniunea Europeană.

GÂNDUL

NASA a găsit un "obiect excepţional în vecinătatea noastră cosmică": CEA MAI TÂNĂRĂ GAURĂ NEAGRĂ. Cum s-a născut şi la ce distanţă se află de Pământ

Cea mai tânără gaură neagră din "vecinătatea cosmică" a Pământului este descoperirea spectaculoasă a astronomilor NASA, posibilă graţie telescopului cu raze X Chandra. Având numai 30 de ani, gaura neagră este considerată a fi un "bebeluş" a cărei evoluţie poate fi urmărită în timp real de cercetători. Astronomii vor avea o oportunitate unică de a observa cum se dezvoltă un astfel de obiect astronomic, o "rămăşiţă" a supernovei SN1979C din galaxia M100, situată la circa 50 milioane de ani lumină de Terra.

Cât de aproape ne aflăm de gaura neagră descoperită de NASA. Mihai Dascălu, de la Observatorul Astronomic, răspunde la întrebările esenţiale legate de această descoperire

"Este foarte aproape de noi, raportat la scară cosmică. Însă raportat la galaxia noastră, deci la vecinătate, este inimaginabil de departe". Pentru a înţelege şi mai bine distanţa, putem compara cu faptul că luminii Soarelui, spre exemplu, îi ia opt minute să ajungă pe Pământ. Mai departe, cea mai apropiată stea de Soare se află la o distanţă de patru ani lumină. Comparativ cu spaţiul Universului, gaura neagră se află "undeva în grădina noastră", spunea astrofizicianul Alex Filippenko de la University of Berkeley (California) în conferinţa de presă televizată a NASA."Dacă pământul ar deveni o gaură neagră, ar trebui comprimat într-un degetar".

Soarele îşi face încălzirea pentru megaexplozia din 2013. Cum ne afectează erupţia solară anunţată de NASA pentru zilele acestea

Sateliţii pot pierde legătura cu Pământul, sistemele electronice, cele de navigaţie şi comunicaţiile se pot opri, iar astronauţii de pe staţiile orbitale pot simţi din plin explozia, dacă nu sunt protejaţi. Pe glob, România se află într-o zonă mai ferită. O explozie solară se desfăşoară în acest moment, iar zilele acestea ea ar putea afecta câmpul magnetic al Terrei, avertizează NASA. Nu este vorba despre un fenomen de proporţii, dar chiar şi aşa, explozia ar putea lăsa unele sisteme de comunicaţii pe linie moartă. Şi nu numai. "Ar putea avea efecte foarte supărătoare pentru sateliţi, în sensul în care aceştia ar putea pierde legătura cu solul.

Cum a destrămat Boc "Mica Antantă" a lui Crin şi a băgat dihonia între liderii opoziţiei. Antonescu despre Ponta: "Impertinent şi frustrat"

PSD, PC, UDMR şi grupul minorităţilor anunţaseră, încă de săptămâna trecută, că vor merge la întâlnirea propusă de Antonescu, dar ultimele două forţe politice, parte a coaliţiei de guvernământ, s-au răzgândit luni dimineaţa. Cel care a întors lucrurile a fost Emil Boc, premierul cerându-le partenerilor de guvernare, la şedinţa coaliţiei, să nu răspundă invitaţiei PNL. "E bine să avem o poziţie comună a coaliţiei în privinţa asta", i-a spus Boc lui Marko. Surse participante la discuţii au relatat că, într-o primă fază, Marko a fost de acord să nu meargă personal, dar să delege pe altcineva.

Shopping de criză. Unde s-au înghesuit 250.000 de români la cumpărături

Magazine deschise noaptea, reduceri şi concerte. Sunt soluţiile la care apelează mallurile din toată ţara pentru a readuce oamenii în centrele comerciale. Peste 1% din populaţia României a fost la cumpărături în noaptea de sâmbătă spre duminică a acestui weekend. În mallurile Iulius din Timişoara, Cluj şi Iaşi "250.000 de clienţi au profitat din plin de cele mai mici preţuri ale toamnei, reduse cu până la 80% şi de variata ofertă de entertainment", spun reprezentanţii Iulius Group. Amatorii de cumpărători din cele trei oraşe din provincie şi din localităţile din împrejurimi au cheltuit, într-o singură noapte, peste trei milioane de euro, conform aceleiaşi surse.

Se încinge concurenţa dintre bănci. Bancherii se bat între ei pentru clienţi cu oferte mai bune

Perioada de înăsprire a condiţiilor de acordare a creditelor se apropie de sfârşit, conform unui sondaj BNR în rândul bancherilor. Dacă până acum s-au mulţumit să obţină bani în mare parte doar din dobânzile încasate pe creditele aflate deja în derulare, concurenţa din ce în ce mai mare din sistemul bancar îi obligă pe bancheri să se "bată" în dobânzi mai mici pentru clienţii noi. Concluzia reiese dintr-un sondaj de opinie efectuat de BNR în rândul bancherilor, conform căruia băncile se aşteaptă ca cererea de credite de consum să crească, după o lungă perioadă de contracţie.

Bancherii, mai optimişti cu privire la evoluţia economiei în acest an

ING Bank România a revizuit estimările pentru evoluţia economiei în acest an, de la o contracţie de 2,8% la o scădere de 1,6%, şi în 2011, de la un declin de 1,8% la o creştere de 0,2%, întrucât datele privind evoluţia PIB-ului în trimestrul al treilea au fost mai bune decât aşteptările analiştilor. Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut în trimestrul al treilea cu 0,7% faţă de perioada aprilie-iunie, evoluţie mai bună decât opinia pieţei (-1,3%) şi estimarea ING (-2,5%), se arată într-un raport al analiştilor ING Bank Româ-nia. Totodată, faţă de trimestrul al treilea de anul trecut, PIB-ul a înregistrat o scădere cu 2,5% pe seria brută, sub anticiparea ING Bank privind un declin de 4%.

JURNALUL NAŢIONAL

Păduchele energetic

Sub oblăduirea lui Manţog, armate de paraziţi sug complexurile Rovinari şi Turceni. Prezentăm astăzi una dintre modalităţile de sifonare a banilor din sistemul energetic naţional populat de armate de căpuşe. Căpuşarul, adică şeful căpuşelor, cel care ştie unde trebuie amplasate ca să sugă cât mai eficient, este Ionel Manţog. El este heblul care conectează interesul privat la sistemul public. O interfaţă profitabilă şi profesionistă. Evident, în toată această afacere, Manţog a fost sprijinit de Adriean Videanu, cel care spunea despre Manţog că l-ar recomanda, fără reţineri, la conducerea Ministerului Economiei, în locul său. Prietenia celor doi are legături adânci şi poate, ca figură de stil, depăşeşte graniţele acestei ţări.

CIS - document istoric (II), de Ilie Şerbănescu

Planul de acţiune pentru relansarea economică din România - prezentat de Consiliul Investitorilor Străini (CIS) - este, fără îndoială, un document istoric. Prin însuşi conţinutul măsurilor preconizate în acest plan este evidenţiat rolul rezervat de capitalul străin economiei din spaţiul numit România. şi asta pentru prima dată în mod public! Statutul României este cel de anexă de la periferie a centrului. Marele anunţ pe care îl face acest document istoric este însă altul. Dar este în legătură strânsă cu acest statut.

ROMÂNIA LIBERĂ

De ce a iscat Chiliman un scandal diplomatic pentru o autorizaţie?

După ce a ignorat apelurile repetate ale Parisului şi a declanşat un scandal imens, autorizând extinderea unui bar, gard în gard cu Ambasada Franţei, primarul Andrei Chiliman a pierdut şi procesul deschis pentru anularea autorizaţiei. Într-un oraş în care autorizaţiile de construcţie se acordă, de multe ori, la limita legislaţiei, iar uneori sunt eliberate chiar de către alte instituţii decât cele abilitate, apariţia unui imobil fără nici un sens lângă o clădire istorică sau lângă o biserică riscă să nu mai şocheze pe nimeni. Sunt însă şi cazuri fericite în care astfel de documente sunt anulate de instanţă, mai ales dacă intervin probleme legate de securitatea unor instituţii.

Reţeaua Kiss: celula din Ruse

La nivel global, industria offshore funcţionează în reţele transfrontaliere. Un sistem aparent invizibil, ramificat pe toate coordonatele geografice, creează companii internaţionale, camuflează indivizi controversaţi în ţările lor şi fentează autorităţi fiscale. Consultantul Kiss Laszlo Gyorgy şi firma pe care el o conduce în România, Lamark Tax Planning Consult SRL, fac parte dintr-o asemenea filieră. Principiul de business în domeniu presupune cel puţin trei faze primare. De exemplu, dacă un cetăţean european vrea să ţină departe de ochii publici şi de Fisc implicarea sa într-o afacere, poate apela la un consultant offshore din ţara lui.

Rusia se înarmează pentru războiul cibernetic

Experţii occidentali în cybersecuritate analizează implicaţiile deloc liniştitoare ale realizării visului preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, de a crea o Silicon Valley lângă Moscova. Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a lansat în acest an construirea la Skolkovo, la periferia Moscovei, a unui oraş al inovaţiei, care se vrea o variantă indigenă a celebrei Silicon Valley, centrul înaltei tehnologii californiene, invitând marile firme străine să susţină proiectul cu dotare tehnologică. Investitorii străini prezenţi la Skolkovo au declarat că proiectul Silicon Valley rus va demara doar dacă întreprinderile vor avea posibilitatea de a lucra liber, fără ingerinţa excesivă a guvernului.

ZIARUL FINANCIAR

Creşterea economică pentru 2011 se vede mai bine după rezultatele din trimestrul al III-lea

Datele din T3, deşi în scădere, au fost mai bune decât aşteptările. Estimările pentru 2011 sunt acum între +0,2 şi +2%. Deşi în vară tot mai mulţi analişti dădeau ca sigură scăderea eco-nomiei cu până la 3% în acest an şi posibilitatea continuării recesiunii şi în 2011, după anunţarea datelor privind evoluţia PIB în trimestrul al treilea (T3) a apărut o undă de optimism. Până şi cea mai pesimistă estimare pentru PIB, venită de la ING Bank, a fost modificată, banca văzând acum economia în teritoriul pozitiv anul viitor. Pentru acest an ING Bank a revizuit estimările de la o contracţie de 2,8%, la o scădere de 1,6%, iar pentru anul viitor prognoza modificată pentru PIB este de Ă0,2%, de la un declin de 1,8%.

"Tatăl" cimentului se retrage de la Carpatcement

Mihai Rohan, 65 de ani, cel mai experimentat manager român din industria cimentului, care a ocupat timp de zece ani poziţia de director general al firmei Carpatcement Holding, va preda la sfârşitul acestui an conducerea executivă a companiei către Florian Aldea, 47 de ani. Cel considerat "tatăl cimentului" din România datorită unei cariere de 42 de ani pe această piaţă, unde încă înainte de revoluţie a fost promovat director la Centrala Cimentului, va rămâne preşedinte al Consiliului de Administraţie al Carpatcement pentru încă doi ani. Rohan a preluat în 2000 conducerea subsidiarei locale a grupului german Heidelberg, care avea prin cele două fabrici din România, de la Deva şi Bicaz, un business anual de circa 40 de milioane de dolari.

Creditul pentru persoane fizice, singura speranţă a băncilor în T4

Creditarea corporate nu-şi mai revine până la sfârşitul anului, construcţiile, tranzacţiile imobiliare, turismul şi comerţul fiind pe "lista neagră" a băncilor. Companiile mari se feresc să lanseze proiecte de investiţii, din cauza temerii faţă de asumarea de noi riscuri, şi ca atare cererea pentru credite pe termen lung va scădea în mod deosebit în ultimul trimestru al acestui an, alături de toate celelalte tipuri de finanţări, potrivit concluziilor unui sondaj realizat de BNR în rândul celor mai mari 10 bănci după cota de piaţă la creditare. În aceste condiţii, tendinţa de relaxare a standardelor de creditare care dă semne de consolidare sub presiunea concurenţei are puţină relevanţă pentru stimularea cererii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb