REVISTA PRESEI 16.12.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 16 decembrie 2013

ADEVARUL

Protest faţă de noul Cod Penal. - Bilanţul: circulaţie blocată câteva ore, îmbrânceli cu jandarmii şi patru persoane ridicate de poliţişti

Amendamentele aduse Noului Cod Penal, extrem de contestate atât de opinia publică, cât şi de majoritatea forurilor naţionale şi internaţionale, sunt discutate direct în stradă în Capitală. Bucureştenii au protestat, duminică, împotriva parlamentarilor care au votat controversatelor amendamente aduse Codului Penal. Protestul început duminică, în jurul orei 16.00, s-a încheiat. Patru dintre protestatarii din Piaţa Victoriei au fost ridicaţi de jandarmi şi duşi la Secţia 2 de Poliţie, unul dintre ei fiind condus ulterior la Spitalul Floreasca, după ce a solicitat îngrijiri medicale, potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei. Protestatarii au ajuns în Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului, şi s-au îmbrâncit cu jandarmii. Se strigă "Jos, Guvernul trădător!". Numărul protestatarilor a ajuns la aproximativ 1.500. Pe lângă protestatari a trecut o maşină a postului de televiziune Antena 3, care a fost scuipată de protestatari. Mulţimea era împărţită în două: pe Bulevardul Elisabeta şi pe Calea Victoriei. Se scandează: "Jos, jos, jos, parlament mincinos", "Parlament delincvent", "Demisia".

Patriarhul şi grija pentru resursele naturale: "Binecuvântare sau poluare?"

ÎPS Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va aminti, în Pastorala de Crăciun de anul acesta, despre iubire, bunătate, dar şi despre protejarea naturii, în contextul în care sătenii de la Pungeşti se luptă în continuare cu jandarmii pentru a împiedica exploatarea gazelor de şist. "Întrucât lumea a fost creată din dragostea lui Dumnezeu pentru oameni, iar omul a fost numit stăpân peste tot pământul (Cf. Facerea 1, 28), ne revine responsabilitatea pentru întreaga natură, care trebuie mereu cultivată ca dar al lui Dumnezeu, pentru noi şi pentru generaţiile viitoare", a scris Patriarhul Daniel. Mesajul celui dintâi părinte va fi citit în toate lăcaşurile de cult ortodoxe din România, de la bisericile din cătune până la Mitropolie, la liturghia din ziua de Crăciun. Patriarhul Daniel se foloseşte de cuvintele unui mare părinte al ortodoxismului românesc, Dumitru Stăniloaie, pentru a le transmite credincioşilor să nu "otrăvească" natura.

USL îi poate scurta lui Crin Antonescu mandatul prezidenţial

Preşedintele Băsescu a promulgat Legea referendumului la miezul nopţii, dar calendarul arată că USL încă mai poate modifica Constituţia înainte ca liderul PNL, Crin Antonescu, să ajungă la Cotroceni. Preşedintele Traian Băsescu a tras de timp cât a putut până a promulgat Legea referendumului cu prag de prezenţă de doar 30% , dar tot nu-i poate împiedica pe liderii USL să modifice Constituţia anul viitor. Conform deciziei Curţii Constituţionale, noua Lege a referendumului intră în vigoare după un an de la promulgare. Cum Traian Băsescu a promulgat legea la ora 23.56 a zilei de 14 decembrie, USL va putea organiza un referendum începând cu 15 decembrie anul viitor. Calendarul arată că actuala coaliţie de guvernare poate să modifice Constituţia concomitent cu turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Comisia de revizuire a Constituţiei, condusă chiar de Crin Antonescu, i-a tăiat serios din atribuţii preşedintelui şi i-a redus mandatul cu un an, transformându-l într-un preşedinte spectator.

Ponta şi Antonescu erau înţeleşi pe Legea amnistiei şi pe Legea Minelor

Preşedintele PNL CRin Antonescu şi premierul Victor Ponta au discutat luni, cu o zi înainte de a fi votate în plen, despre Legea Minelor şi Legea amnistiei, conform unei stenograme publicate de pesurse.ro. Preşedintele liberal l-a anunţat pe Ponta încă de luni că PNL nu va vota legea. "Premierul a insistat pornind de la aceeasi idee cu care a insistat si in Cazul Rosia Montana, o idee stupida si anume ca se poate foarte bine ca domnia sa sa spuna ca nu e de acord, ca anumiti ministri sa spuna ca nu e bine, ca eu ca lider politic din anumite ratiuni nu sunt de acord, dar ce sa vezi in Parlament trece legea. I-am spus ca asa ceva nu sta in picioare si sa luam doar acele decizii pe care consideram ca suntem indreptatiti sa le luam. Sunt de acord ca sunt lucruri care pot avea costuri electorale dar daca ai vointa politica sa le faci le faci dar nu in felul acesta in care te descalifici ca lider politic", arată stenograma.

Anul Rusiei

2013 a fost cel mai bun an al Rusiei după destrămarea URSS. Iar 2014 se arată a fi cel puţin la fel de profitabil regimului Putin. De ce să nu facă Rusia ce vrea, când UE şi SUA îi lasă teren liber ca niciodată după prăbuşirea comunismului? Are vreun răspuns UE pentru previzibila orientare a atenţiei Kremlinului spre aducerea la ordine a Moldovei şi Georgiei? Greu de crezut, având în vedere chinuitorul orizont electoral european. Kremlinul a câştigat, în ultimele luni, în dosarul sirian, a obţinut un acord istoric în cel iranian şi a stopat expansiunea UE în zona sa de influenţă directă.

Crin Antonescu, întrecut de Băsescu la capitolul încredere

Preşedintele PNL Crin Antonescu a fost depăşit de Traian Băsescu la capitolul încredere, potrivit unui sondaj CSCI realizat în perioada 11-13 decembrie 2013. Preşedintele PNL a pierdut două procente comparativ cu luna noiembrie, în timp ce preşedintele Traian Băsescu a ajuns la 25%. Pe primul loc la capitolul încredere s-a clasat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu 48 de procente, urmat de premierul Victor Ponta cu 42%. Surpriza este oferită de locul trei, unde urcă actualul preşedinte Traian Băsescu (25%), depăşindu-l cu două procente pe candidatul USL la alegerile prezidenţiale din 2014. Conform sondajului CSCI din decembrie, Crin Antonescu a pierdut două procente în ultima lună la capitolul încredere, ajungând la 23%. Pe locul cinci se clasează Mihai Răzvan Ungureanu cu 21%, urmat de Cătălin Predoiu cu 16%. De asemenea, conform sondajului CSCI, 68% din respondenţi sunt de părere că liderul PNL Crin Antonescu are o înţelegere politică cu Traian Băsescu.

Cristian Socol: Semnalele din economia reală şi tabloul macroeconomic al României sunt pozitive. România are cel mai mare PIB de la Revoluţie încoace

România a înregistrat realizări economice importante în ultimul an de guvernare, iar semnalele din economia reală a României sunt pozitive şi demonstrează că direcţia dată de mixul de politici fiscale, bugetare şi monetare este una de viitor, a declarat Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta."Tabloul macroeconomic al României arată o consolidare fiscală calitativă, un mix inteligent de politici fiscale, bugetare şi monetare. Din acest tablou fac parte realizări importante precum cel mai mare PIB din istoria postdecembristă, una dintre cele mai mari creşteri economice din UE, cel mai mic deficit bugetar de după intrarea în UE, cea mai mică rată a inflaţiei, cel mai mic deficit de cont curent din perioada postdecembristă, precum şi randamentele de minim istoric la împrumuturile interne şi externe", a afirmat economistul Cristian Socol. El a mai subliniat că România a avut cea mai mare creştere a producţiei industriale din UE, exporturile sunt la un nivel record, iar agricultura vine, la rîndul său, cu producţii record.

În timp ce Ford opreşte producţia la Craiova săptămâni la rând, compania va angaja 11.000 de oameni în SUA şi Asia

În timp ce Ford a tot amânat realizarea unei producţii anuale de 300.000 de autoturisme şi acelaşi număr de motoare la uzina de la Craiova, constructorul auto tocmai ce a anunţat că vrea să angajeze în 2014 un număr de 11.000 de oameni. Grupul american a anunţat că 6.000 de persoane vor fi angajate în Asia, majoritatea în sistemul de plată cu ora. Ford urmează să deschidă o a treia unitate de asamblare Changan Ford Assembly Plant şi Changan Transmission Plant în Chongqing, China. Vânzările diviziei Asia Pacific Africa a Ford au ajuns la 1 milion de vehicule, în octombrie, iar livrările grupului la nivel global sunt pe cale să atingă în acest an 6 milioane de vehicule. În SUA, Ford va angaja 5.000 de persoane, pentru a menţine ritmul de creştere, după ce compania şi-a mărit cel mai mult cota de piaţă în raport cu oricare alt producător auto. În 2013, Ford a mai angajat în SUA aproape 6.500 de oameni.

CAPITAL

Amânarea accizei de 7 cenţi, doar praf în ochi pentru transportatori

Sub presiunea grevelor, Guvernul a anunţat că va amâna cu trei luni introducerea accizei de 7 cenţi la motorină şi o va menţine, de la 1 ianuarie, pe cea la benzină. Consumul de carburanţi ne arată că dintr-un total anual de 7 miliarde litri, 5,2 miliarde litri reprezintă motorina. Iar încasările din supra-acciză se vor situa la 490 milioane euro din motorină şi 160 milioane euro din benzină. Impactul real este minim pentru buget, având în vedere că ianuarie şi februarie sunt două luni extrem de slabe pentru transportatori, iar în martie lucrurile abia încep să se mişte. La fel şi în agricultură, unde abia în martie încep (dacă timpul o permite) însămânţările. Deci consumul de motorină este minim în primul trimestru, la fel ca şi pericolul ca statul să nu încaseze banii în plus pe care îi doreşte. În schimb, Guvernul se pregăteşte să permită returnarea de TVA şi de impozite cu întârziere de un an, o altă măsură care contravine normelor europene şi care loveşte direct în companii.

Câţi bani trebuie să le dea statul fraţilor Micula

Statul român a pierdut procesul de arbitraj cu grupul de firme European Drinks, al oamenilor de afaceri Ioan şi Viorel Micula, intentat acum 8 ani, şi trebuie să plătească celor doi oameni de afaceri daune de circa 250 de milioane de dolari. Statul român se vede acum obligat să plătească daune pentru că, acum opt ani, a anulat facilităţile fiscale acordate grupului de firme European Drinks, căreia i se cuveneau pentru că a investit într-o zonă defavorizată. European Drinks era, la acea vreme, cel mai mare grup românesc din industria alimentară, iar investiţiile au fost concentrate în judeţul Bihor, unde grupul a deschis mai multe fabrici de procesare.

CURENTUL

PNL vrea să exporte "produsul de succes" Elwis Săftoiu la Parlamentul European

Despre Claudiu Elwis Săftoiu se poate afirmă "că a făcut din toate câte nimic". Nici de jurnalist n-a fost prea bun, nici de şef al spionilor sau măcar de director al gropii de bani publici numită TVR. În schimb, după cum se cunoaşte, chelului îi lipseşte tichia de mărgăritar pe creştetul capului golaş. Şi nu una românească, ci una de dimensiuni externe, nu ca cea de la SIE, ci una de Bruxelles, acolo unde ar putea să ajungă cel în urma căruia se afirmă mereu ironic, "Elwis has left the building". O expresie legendară care anunţa în urmă cu câteva zeci de ani că artistul american Elvis Presley nu va mai face un bis şi a părăsit scena de concert. În ciuda uzanţei acestei expresii în SUA, neaoşul Elwis face bis-uri din ce în ce mai proaste pe la toate mesele pe unde îl poartă sinecurile oferite de potentaţii zilei. Mai nou, aflăm din presa locală că Elwis ar putea părăsi scena românească pentru a "performa" peste hotare, tocmai în inima Europei la Bruxelles.

Şi investitorii americani critică Guvernul: "Măsuri drastice adoptate în grabă, cu impact devastator asupra firmelor şi populaţiei"

Toate deciziile luate de Guvern şi de Parlament pe ascuns sau fără consultare explodează în faţa actualei puteri. Acuzele curg şi devin tot mai virulente, nu numai din zona politică. Camera Americană de Comerţ AmCham vorbeşte în termeni foarte duri despre modificările aduse Codului Penal şi măsurile luate de Guvern în domeniul fiscalităţii. Este poate cea mai dură reacţie a acestei asociaţii care reprezintă interesele firmelor americane în România. Organizaţia reclamă lipsa de transparenţă, dar spune şi că unele proiecte de legi deficitare, insuficient fundamentate, sunt propuse subit spre aprobare, fără nici o dezbatere în prealabil. Reprezentanţii Camerei Americane de Comerţ AmCham spun că, deşi au lucrat sute de ore vreme de şapte luni pentru a face propuneri Executivului, doar o mică parte dintre acestea au fost luate în considerare. "Am fost surprinşi să vedem că măsuri drastice au fost adoptate în mare grabă, fără consultare şi cu impact devastator, negativ asupra firmelor, dar şi asupra populaţiei", a spus Daniela Nemoianu, membru în consiliul AmCham.

CURIERUL NATIONAL

Mănescu: FMI a propus insolvenţa firmelor cu datorii, m-am opus

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a declarat că a respins propunerea FMI de intrare în insolvenţă a unor companii cu datorii, precum CFR Marfă şi CFR Călători, că aşteaptă bani de la buget, dar şi măsuri de rentabilizare de la manageri, în caz contrar restructurarea urmând să fie "de sus în jos", informează Mediafax. "Pentru mine, din punctul meu de vedere, nu este chiar cea mai bună soluţie (intrarea în insolvenţă - n.r.). S-a pus problema ca CFR Marfă să intre în insolvenţă şi CFR Călători, toate companiile. FMI-ul a propus şi eu am respins ideea din start ca în scrisoarea de intenţie, deci în scrisoarea agreată cu FMI-ul, să se spună acest lucru, că trebuie să intre în insolvenţă. FMI-ul a acceptat această obiecţie pe care am avut-o, cu condiţia ca noi să restructurăm, să rentabilizăm, să dovedim că putem şi fără să intrăm în insolvenţă". Modernizarea infrastructurii feroviare trebuie să permită trenurilor de călători să circule cu 160 km/h, spune ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, care admite că nu ştie dacă această viteză este atinsă în prezent în România pe reţeaua feroviară, dar că ţinta ar fi fezabilă, fără furturi.

Cât câştigă China din politica monoparentală

În 2013, China a strâns la bugetul de stat mai bine de 3,1 miliarde de dolari de pe urma celor care au vrut să încalce regula cu privire la naşterea unui singur copil. Regizorul chinez Zhang Yimou este cunoscut pentru producţiile sale cinematografice, ca Raise the Red Lantern, The House of Flying Daggers şi Hero. În presa chineză au apărut zvonuri conform cărora Zhang ar fi de fapt tatăl a şapte copii. Potrivit experţilor în legislaţie, acesta ar putea datora statului la momentul de faţă nu mai puţin de 26,3 milioane de dolari, pentru că, potrivit politicii monoparentale, amenzile sunt într-un fel calculate în funcţie de venitul familiei. În Beijing, cuplurile trebuiau să plătească în 2012 până la 40.000 de dolari pentru fiecare copil "în plus", informează China Economic Weekly, dar amenzile puteau ajunge chiar şi până la 176.000 de dolari.

Cea mai mare greşeală în publicitate: să îţi subestimezi publicul

2013 a fost încă un an de scădere pentru piaţa de publicitate din România şi nici 2014 nu va fi unul mai bun. Cu toate acestea, au existat campanii publicitare care au primit premii importante la festivalurile internaţionale.

Adrian Boţan, Creative Partner în cadrul McCann Bucharest, a declarat, pentru Curierul Naţional, că piaţa de publicitate este aliniată cu încrederea românilor într-o redresare economică şi disponibilitatea lor de a consuma. "Deci în 2013 am văzut scădere pentru încă un an. Pe piaţa media, digitalul este singurul sector în creştere, şi aici am văzut o oportunitate de a investi în inovaţie", ne-a explicat acesta. Potrivit lui, agenţia pe care o reprezintă a încercat să compenseze scăderea internă prin faptul de a fi mai înclinaţi către planul regional unde încearcă să valorifice reputaţia de cea mai creativă agenţie din Europa Centrală şi de Est.

Germania: social-democraţii vor guverna cu Angela Merkel

Partidul Social-Democrat german (SPD) a anunţat că membrii săi au aprobat participarea la guvernarea cu conservatorii UCD/UCS, deschizând astfel calea realegerii Angelei Merkel pentru un al treilea mandat de cancelar. "Nimic spectaculos" nu va interveni în chestiuni economice cu impact european, remarcă deja analişti economici francezi. Instaurarea salariului minim de 8,50 euro pe oră nu va stimula creşterea cererii interne. Taxele şi impozitele, aşa cum prevede acordul de guvernare, nu vor creşte, dar rigoarea, austeritatea - subliniată prin voinţa de a nu se recurge la îndatorare - rămân în vigoare. Nimic nu se va schimba în politica euro. Eurobondurile nu au fost apărate de SPD la negocierea coaliţiei. Uitată la discuţiile în vederea formării coaliţiei s-a aflat şi chestiunea mutualizării datoriilor europene. Este deja o certitudine pentru Paris şi alte capitale europene că dialogul cu guvernul Merkel III nu va fi mai uşor decât cel cu guvernul Merkel II.

Oferta FP, o ciudăţenie în vitrina cu reduceri

Titlurile financiare de la cota BVB păstrează un discount de cel puţin 30% faţă de activele nete. Acţiunea SIF1 se tranzacţionează cu cel mai mare discount, respectiv cu 57% mai mic decât valoarea unitară a activului net. Prin prisma acestor reduceri, oferta de răscumpărare de un leu realizată de Fondul Proprietatea şi cerinţele acţionarilor ca până în vara lui 2015 acţiunile FP să ajungă la un discount de doar 15% faţă de VUAN par desprinse de realitatea pieţei româneşti. Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) se tranzacţionează în prezent, alături de titlurile SIF Oltenia (SIF5), la cel mai mic discount faţă de valoarea unitară a activului net, însă acesta este încă de 31,62%, aproape dublu faţă de cel de 15% trasat ca sarcină administratorului Franklin Templeton la Adunarea Generală a Acţionarilor de luna trecută.

EVENIMENTUL ZILEI

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. În sfîrşit, Victor Ponta s-a demascat!

Iscodirile presei cu adevărat independente, dar şi dezvăluirile gangsterilor politici, dîndu-se în gît unul pe celălalt, cum se întîmplă cînd intervine FBI-ul occidental, au făcut publice suficiente fapte pentru a vorbi de un hold-up pus la cale de un Grup Infracţional Organizat. Chiar dacă prezentată ca fiind obţinută pe surse, dezvăluirea lui Crin Antonescu la şedinţa Biroului Politic al PNL de vineri ne confirmă teza că iniţiatorul şi coordonatorul Operaţiunii gangstereşti a fost Victor Ponta. Să ne amintim că, în mai multe rînduri, Crin Antonescu a precizat că nu el, ci Victor Ponta a fost iniţiatorul şi coordonatorul Loviturii de stat din vara lui 2012. Cele două Lovituri de stat - din 2012 şi din 2013 - au note comune, ţinînd toate de o operaţiune de tip gangsteresc. Concluzia: În tot răul e şi un bine: În sfîrşit, Victor Ponta s-a demascat!

Mergi sau crapă! Îndemnul lui Ponta către Antonescu

Săptămâna aceasta vom asista la cel mai dur test pe care trebuie să-l treacă USL, la nivelul relaţiei între cei doi lideri. Prima încercare va fi la nominalizarea şi alegerea lui Rareş Bogdan, realizatorul Realitatea TV, în locul lui Claudiu Săftoiu. Potrivit algoritmului USL, această funcţie revine PNL, numai că Victor Ponta nu vede cu ochi buni ungerea lui Rareş Bogdan într-o poziţie din care poate fi dat greu jos şi pe care va şti mult mai bine decât Săftoiu să o folosească în interesul PNL. Urmează alegerea lui Lucian Bolcaş ca judecător al Curţii Constituţionale. O mişcare la care Victor Ponta trebuia să renunţe încă de sâmbătă, protestul comunităţii evreieşti fiind ultima grijă de care are nevoie, cu atât mai mult cu cât în acest caz nu poate da un răspuns de tipul "Vedeţi-vă de treaba voastră!" precum cel furnizat Ambasadei SUA. Despre posibilul nou ministru al Culturii, nefericitul Gigel Ştirbu, am aflat că acesta nu este dorit de premierul Ponta, care ar prefera un alt liberal, pe Radu Boroianu, apropiat de prietenii pesedişti şi de o anumită zonă gri a pieţei de licitaţii cu opere de artă, cu interese de multe zeci de milioane de euro.

Eşecul privatizărilor USL: datorii de un miliard de euro

Arieratele companiilor, împreună cu datoriile pe care le strâng în continuare, atârnă greu în contul statului. Ministerul Economiei a relansat privatizarea Oltchim. La sfârşitul lui ianuarie 2014, ar trebui să ştim ce companii sunt interesate de combinat. Se va încerca vânzarea Oltchim fără datorii. Practic, acesta se va împărţi în două societăţi: una va prelua datoriile istorice, iar cealaltă business-ul propriu-zis. Numai că investitorul poate afla ce cumpără doar după ce este declarat câştigător (de abia ulterior se va înfiinţa compania Oltchim fără datorii), ceea ce scade interesul pentru companie. De altfel, nici ministrul Economiei, Andrei Gerea, nu se arată prea încrezător: "Avem şi o soluţie de rezervă, în caz că nu găsim un cumpărător", a spus acesta. Până acum, cele trei încercări ale USL de a vinde companii de stat au eşuat. Un eşec foarte costisitor. Potrivit calculelor EVZ, datoriile cu care rămâne statul din aceste încercări reprezintă peste un miliard de euro.

JURNALUL NATIONAL

Nicolicea, PSD: Acuzaţiile despre SUPERIMUNITATE, false. ANI şi DNA se pot ocupa de parlamentari

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a respins, duminică, acuzaţiile aduse recent privind modificările la Codul Penal adoptate de către Camera Deputaţilor, precizând că toate afirmaţiile sunt false, că ANI şi DNA "se pot ocupa" de parlamentari şi că aleşii nu beneficiază de superimunitate. El a susţinut, duminică, o conferinţă de presă la Parlament, spunând că doreşte să răspundă unor acuzaţii false aduse în ultimele zile privind modificările adoptate la Codul Penal. Potrivit lui Nicolicea, în toate ţările din UE parlamentarul este demnitar, nu funcţionar public. El a mai spus că inclusiv la nivelul ambasadelor informaţiile despre modificările la Codul Penal şi despre consecinţele acestora erau distorsionate. "Mulţi aveau confuzii", a afirmat Nicolicea. El a explicat că sunt false acuzaţiile legate de subiectul scoaterii parlamentarilor din categoria funcţionarilor publici.

De ce nu prind viteză trenurile din România. Explicaţia ministrului Transporturilor

Modernizarea infrastructurii feroviare trebuie să permită trenurilor de călători să circule cu 160 km/h, spune ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, care admite că nu ştie dacă această viteză este atinsă în prezent în România pe reţeaua feroviară, dar că ţinta ar fi fezabilă, fără furturi - informează Mediafax. "În momentul de faţă, trenurile de marfă, cel puţin, circulă cu puţin peste 40 de kilometri la oră. Reabilitare înseamnă ca în urma acestor intervenţii, trenurile de marfă să circule cu 120 de kilometri la oră şi trenurile de călători cu 160 de kilometri la oră", a spus ministrul la emisiunea "După 20 de ani". Ministrul a spus că nu ştie dacă sunt în România, în prezent, trenuri care să circule cu viteza de 160 de kilometri la oră, dar că aceasta ar putea fi o ţintă fezabilă dacă nu ar exista "şi alte inconveniente, obstacole".

NATIONAL

Schema falimentarii CFR

Printre tentaculele cu care "caracatita Relu Fenechiu" a reusit sa sugrume cele mai profitabile companii de stat din domeniul feroviar se numara, la loc de cinste, si actualul director al CFR Marfa. De altfel, George Micu a reusit sa-i surprinda pana si pe procurorii anticoruptie cu tupeul prin care a indeplinit ordinele protectorului sau, "baronul de Iasi". Micu a ajuns celebru dupa ce s-a autointitulat presedinte al Consiliului de Administratie al CFR Marfa si a semnat ordine care au prejudiciat grav compania. Tot el este acuzat ca i-a favorizat fatis pe operatorii privati, prin acordarea unor scandaloase contracte de comodat. Iata insa ca un alt "locotenent" al lui Fenechiu, directorul de la CFR Calatori, Valentin Dorobantu, are acum toate sansele sa il detroneze pe Micu din fruntea schemei prin care compania de stat este impinsa in ghearele falimentului. Valentin Dorobantu s-a dovedit si mai diabolic in "pasarea" catre firmele de casa ale lui Fenechiu a rutelor de transport. Practic el a smenuit mersul trenurilor, pentru a putea astfel declara nerentabile anumite curse si a le transfera operatorilor privati, care acum scot bani frumosi de pe urma lor.

Sergiu Nicolaescu, ucis prin malpraxis!

Serviciul de Informatii al Sistemului Sanitar, a carei aparitie a fost dezvaluita in exclusivitate de catre "National", are deja in lucru un dosar complex care, cu siguranta, va bulversa societatea romaneasca. Este vorba despre asistenta pe care, la cererea acesteia, SISS o acorda Iolandei Nicolaescu. Vasile Paduraru, seful noului serviciu, ne-a declarat ca toti agentii SISS au fost mobilizati pentru ca, prin mijloace specifice si informatii obtinute din interiorul sistemului sanitar, sa se lamureasca odata pentru totdeauna misterul mortii regretatului regizor. Iolanda Nicolaescu cere Spitalului Elias despagubiri de nu mai putin de 1.000.000 de euro.

PUTEREA

Reprezentatul Clanurilor Cămătarilor şi Sportivilor în politică, urmărit de DIICOT

Obscur personaj politic, Florian Puiu, consilier la sectorul 4 al Capitalei, este un notoriu personaj în lumea interlopă. Cu o avere impresionantă el depăşeşte în opulenţă, conform declaraţiei de avere oficiale, şefi de consilii judeţene sau alte eminenţe cenuşii ale vieţii publice sau politice sau politice din România. Conform surselor PUTEREA din Consiliul Local al Sectorului 4, Puiu şi averea sa sunt doar interfaţa lumii interlope din Bucureşti. Pe scurt, el reprezintă afacerile clanurilor Cămătarilor şi Sportivilor, ai căror bani îi spală prin investiţii "curate". Pe de altă parte, sprijinit de forţa şi "infrastructura" celor două grupări, Puiu dictează prin şantaj întregului Consiliu Local. De altfel, el este cercetat de DIICOT într-un dosar de crimă organizată alături de membri ale celor două "carteluri" care mai degrabă îşi împart decât îşi dispută sectorul 4. Evident, la acest tip de îndeletniciri elaborate, nu pot să nu participe poliţişti, politicieni sau magistraţi corupţi.

Mii de pomi de Crăciun confiscaţi şi dosare penale pentru sute de infracţiuni

Un număr de 12.295 de pomi de Crăciun şi 7.823 de coroniţe de brad au fost confiscate de către agenţii de ordine. În plus, aceştia au întocmit dosare penale pentru 737 de infracţiuni şi au dat amenzi de aproape 3,45 milioane de lei, în urma controalelor făcute în ultima lună. Acţiunea desfăşurată de autorităţi a purtat numele de "Pomi de Crăciun" şi a avut loc în perioada 15 noiembrie - 13 decembrie, pe drumurile publice şi forestiere, în zonele împădurite cu răşinoase, în pieţe, târguri, oboare sau alte locuri special amenajate pentru comercializarea pomilor de Crăciun, potrivit Poliţiei Române.

Consumul nu va creşte în 2014, iar şomajul se va adânci

Anul 2014 nu va aduce un trai mai bun pentru români, deşi reprezentanţii Guvernului susţin contrariul. Ei afirmă că economia va creşte semnificativ, iar la bugetul de stat se vor colecta mai mulţi bani, ca efect al noilor măsuri fiscale ce vor intra în vigoare la 1 ianuarie şi a restructurării ANAF. Reprezentanţii mediului de afaceri sunt însă de altă părere, afirmând că 2014 va fi încă un an de stagnare sau poate chiar de regres. Aceasta întrucât economia nu va mai fi susţinută de agricultură ca în 2013 - cel puţin nu cu acelaşi procent din PIB -, iar noile taxe şi impozite vor împiedica relansarea activităţii multor companii, iar pe altele le va băga direct în faliment.

ROMANIA LIBERA

Interviu cu Monica Macovei, eurodeputat PDL - "M-a întristat atacul lui Traian Băsescu"

Monica Macovei, eurodeputat PDL, spune că nu i-a venit "să creadă că preşedintele Traian Băsescu, alături de care a dus bătălii politice grele pentru menţinerea statului de drept şi a instituţiilor anticorupţie", a atacat-o "într-un mod atât de nedrept". Fosta ministră a Justiţiei explică, pe de altă parte, că rămâne alături de şeful statului fiindcă el "este singurul care ne ţine în Occident, în timp ce USL ne trage spre Est". Macovei declară că nu-l va ataca niciodată pe Traian Băsescu pentru că "nu este fair-play să te dezici de oameni alături de care ai luptat, ai împărtăşit aceleaşi valori şi ai realizat ceva bun pentru ţară". În ceea ce priveşte modificările la Codul Penal privind dezincriminarea conflictului de interese şi protejarea parlamentarilor în cazurile de corupţie, eurodeputata PDL crede că aceste lucruri au transformat România într-o ţară pe care partenerii ei euro-atlantici nu o vor mai lua în seamă şi că, "dacă aceste modificări vor intra în vigoare, atunci ar putea exista tăieri de fonduri" din partea Bruxelles-ului.

Incidente în Piaţa Victoriei. MRU: "Guvernul să-şi dea demisia în seara aceasta". Purtătorul de cuvânt IJB: Reporterul B1Tv l-a hărţuit pe şeful Jandarmeriei

"Această situaţie a fost creată de reporterul B1TV. Nu pot să cred că o colegă de-a dumneavoastră a hărţuit un om, în condiţiile în care eu eram aici şi puteam sa-i dau toate răspunsurile de care avea nevoie. Acesta este rolul meu. Eu sunt plătit din bani publică să dau informaţii presei şi cetăţenilor prin intermediul dumneavoastră", a declarat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei la B1TV. "Faptul că eşti pe spaţiul public şi eşti jurnalist nu înseamnă că ai dreptul să alergi un om pe spaţiul public", a mai spus Enache. "Folosirea lacrimogenelor a fost impusă de situaţia din teren". Mihai Răzvan Ungureanu: "Au vrut să treacă totul sub preş. Ceea ce se întâmplă cum în stradă este un exemplu de nesupunere civică. Lumea se revoltă pe bună dreptate". "Este un abuz al forţelor de ordine. Nu era nevoie de lacrimogene. Stroe ar trebui să-şi dea demisia. Tot Guvernul ar trebui să-şi dea demisia cât mai curând, chiar în această seară, dacă se poate. Stroe nu trebuia numit şi nici Ponta nu trebuia să depună jurământul ca prim-ministru".

Un popor pe care nu-l sperie nimic. Şi nu pentru c-ar fi curajos

Puşcăriabili (ajunşi parlamentari sau moguli media), laolaltă cu autori de furt intelectual (deveniţi inclusiv premieri) au călcat în picioare un armistiţiu obţinut cu greu după furtuna de anul trecut şi, mai presus de orice, au transformat în realitate visul oricărui hoţ, violator sau criminal: modificarea Codului Penal de către deţinuţi. Practic, România a trecut prin cel mai mare dezastru care i s-ar putea întâmpla unei ţări pe timp de pace, în afară de cazul unor calamităţi naturale de proporţii epice: predarea cu proces verbal a statului şi a societăţii în mâinile crimei organizate. Emascularea justiţiei, golirea de sens a activităţii serviciilor de informaţii şi transferarea banilor publici direct în mâinile parlamentarilor, miniştrilor, primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene asta înseamnă.

ZIARUL FINANCIAR

Clienţii sunt importanţi până când le scoţi banii din buzunar sau ai profit de pe urma lor. După aceea sunt doar nişte CNP-uri în call-centere anonime, care pot fi "vânduţi" ca oricare altă marfă

Grupul francez Axa, unul dintre cei mai mari giganţi din industria asigurărilor din lume, a anunţat că renunţă la piaţa românească după nici trei ani de activitate. Informaţia a trecut neobservată, nu a prins podiumul ştirilor zilei, cu toate că este extrem de importantă pe termen lung pentru România, deoarece arată că un gigant mondial nu vede un potenţial de creştere a pieţei de asigurări, şi a României, suficient ca să merite să fie aici pe termen lung. Operaţiunile, de fapt tot portofoliul de clienţi cu asigurări de viaţă care a fost atras în doi ani şi jumătate, a fost vândut către Astra, grupul de asigurări deţinut de omul de afaceri român Dan Adamescu. Între 30.000 şi 50.000 de clienţi români fac obiectul acestei tranzacţii. Din 2011, când a intrat pe piaţa românească direct cu asigurări de viaţă, Axa a promis românilor că o să redefinească standardele în asigurări în România şi că pot avea încredere în unul dintre cele mai mari grupuri din lume, un gigant care are prime anuale de 90 miliarde de euro, de două ori cât veniturile bugetului de stat al României. Activele deţinute de Axa sunt de 1.000 de miliarde de euro, comparativ cu 35 de miliarde de euro rezerva valutară a statului român, deţinută de BNR.

Investiţiile străine scad, datoria externă creşte

Investiţiile străine directe, care au reprezentat unul dintre principalele motoare de creştere economică în perioada de boom, s-au redus cu 8% în perioada ianuarie-octombrie şi au ajuns la 1,8 miliard de euro, în timp ce la datoria externă s-a adunat în luna octombrie încă o jumătate de miliarde de euro prin creşterea datoriei publice directe. Investiţiile au ajuns în prezent la numai o cincime din nivelul record atins în 2008. Scăderea investiţiilor străine reprezintă un semnal negativ pentru economie, care nu reuşeşte să depăşească ritmul de creştere de 2%, şi aceasta datorită exporturilor şi agriculturii. Economia a înregistrat o creştere de 2,7% în primele nouă luni. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat recent că este nevoie de o dublare a creşterii economice, dar că aceasta trebuie să fie realizată în condiţiile menţinerii la 2% a deficitului de cont curent, a deficitului bugetar şi a inflaţiei. Deficitul contului curent s-a redus de şase ori faţă de primele zece luni din 2012, la 955 de milioane de euro.

În loc să facă bilanţul planului promis de atragere a 10 mld. euro investiţii în economie, USL plonjează în cel mai mare scandal politic de la preluarea puterii

Guvernul premierului Victor Ponta ar trebui să pregătească în aceste zile raportul privind investiţiile de 10 miliarde de euro pe care şeful Executivului le-a promis până la sfârşitul acestui an. În loc de un astfel de răspuns, de un astfel de bilanţ, guvernul şi majoritatea guvernamentală sunt în centrul celui mai mare scandal politic al acestui an. Modificarea Codului penal decisă săptămâna trecută de comisiile de specia­litate ale Parlamentului în sensul întăririi imunităţii şi introducerii impunităţii pentru aleşi şi un proiect de amnistiere iniţiat de câţiva membri ai Legislativului, au împins partidele aflate la putere într-un ungher din care nu mai pot ieşi decât cu dezminţiri şi retractări. Premierul spune că nu a ştiut de proiectul de modificare a Codului penal pentru că era plecat la funeraliile lui Nelson Mandela, iar şeful liberalilor Crin Antonescu susţine că nu a avut toate datele când a apărat proiectul care întăreşte impunitatea parlamentarilor şi aleşilor locali. Într-o stenogramă de partid ajunsă în presă - cu sau fără voia PNL - acesta mai afirmă: "Este o nebunie!"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb