REVISTA PRESEI 16.12.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 16 decembrie 2015

ADEVARUL

Ziua în care ciobanii au făcut legea în Parlament

Ciobanii i-au făcut marţi pe parlamentari să se teamă de puterea oamenilor simpli de la ţară, a celor care nu ies să protesteze pentru drepturi electorale şi pentru a dărâma guverne, ci pentru a fi lăsaţi să muncească şi să le fie respectată proprietatea. Ciobanii au fost matinali. La ora 10.00, deja câteva sute de ciobani protestatari se strânseră în faţa Parlamentului, în partea dinspre Parcul Izvor. Paşnici, ciobanii strigau spre jurnaliştii care le făceau poze. "Veniţi să vă spunem de problemele noastre. De ce am ajuns în faţa acestor tâlhari", striga un cioban. Întrebat de solicitări, acestea au fost prioritizate astfel: primirea subvenţiilor la timp, rezolvarea problemei păşunatului oilor pe timp de iarnă şi eliminarea unui alineat din Legea vânătorii şi protejarea fondului cinegetic în care este precizat numărul maxim de câini care pot însoţi o turmă.

"Ăştia nu mai ştiau ce votează, a fost o greşeala". Parlamentarii se roagă de Iohannis sa respingă o lege votata întâmplător

Fără sa para ca ştiu ce votează, senatorii au trecut luni, in mare viteza, o lege care bulversează toata piaţa de publicitate din Romania. Pe motivul ca ii ajuta pe oameni sa nu mai ia medicamente după ureche, reclamele pentru produsele farmaceutice au fost interzise la televizor. Nu însă si pe internet, in ziare si reviste. O lege cu dublu standard aşadar, care a trecut fără probleme si de Camera Deputaţilor, unde a fost adoptata tacit. Acum, mingea este la preşedintele Iohannis, care o poate retrimite in Parlament. Intre amendamentele si discuţiile nesfârşite despre buget, intre numirea noului preşedinte ANI si retrogradarea oraşului Căzăneşti la rang de comuna, senatorii au mai primit o lege: interzicerea publicităţii la medicamente la radio si tv. Gabriela Creţu, senator PSD: "Ăştia nu mai ştiau ce votează, a fost o greşeala." Senator Georgica Severin, preşedintele Comisiei de Cultura a Senatului: "Noi nu mai votam legi, votam numere de legi si uite aşa ajungem sa greşim."

Ce vor să facă proprietarii de restaurante pentru a nu-şi pierde clienţii fumători

Legea care interzice fumatul în toate spaţiile publice închise a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor, cu 164 de voturi "pentru", 20 voturi "împotrivă" şi 26 de abţineri. Proprietarii marilor restaurante, cu un flux mare de clienţi susţin că adoptarea legii anti fumat nu le va afecta businessul, ci va schimba puţin comportamentul clienţilor. Adoptată de Camera Deputaţilor şi trimisă la promulgare către preşedinţie, Legea antifumat pare să nu le dea emoţii proprietarilor de restaurante, în sensul că şi-ar putea pierde clienţii. Potrivit legii fumatul este complet interzis în spaţiile închise. Tot legea vine cu soluţia ca proprietarii restaurantelor să găsească soluţii să amenajeze în afara restaurantelor spaţii încălzite destinate fumătorilor. În aceste condiţii cei care au restaurante spun că legea va fi aplicată, iar lucrurile se vor regla în timp. "Cred că prea multe soliţii nu sunt. Aşa că toată lume şi toate instituţiile trebuie să se conformeze. Locurile de fumat pot fi amenajate la nivel de balcon sau în faţa restaurantului", a declarat pentru Adevărul Financiar, Cătălin Mahu, proprietarul lanţului de restaurante "La Mama".

Modul mafiot în care Metrorex a încercat să trucheze o licitaţie de miliarde şi cum au fost "faultaţi" chinezii

Procurorii DNA au trimis în judecată pentru fapte de corupţie două persoane, Valeriu Picu - angajat al Metrorex şi Ovidiu Băncescu - angajat al unei societăţi participante la o licitaţie, într-un dosar privind o licitaţie pentru achiziţia de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei - Pantelimon. Potrivit DNA, la data de 26 iunie 2014, societatea comercială de transport cu metroul Bucureşti - Metrorex SA a lansat procedura de achiziţie publică, pentru atribuirea acordului - cadru "Achiziţia de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei - Pantelimon", având ca obiect cumpărarea de cel mult 51 trenuri noi de metrou (a câte şase vagoane). Valoarea estimată a contractului s-a stabilit la suma de 1.556.259.680 de lei, sursa de finanţare urmând a se asigura din credit extern garantat de stat (B.E.I.) şi de la bugetul de stat.

Vanghelie a cumpărat magazinul Bucureşti cu 3,2 milioane de lei puşi într-un diplomat

Fostul primar Marian Vanghelie a cumpărat în 2003 magazinul Bucureşti cu un diplomat plin cu euro şi dolari, echivalent a 3,2 milioane de lei, pe care l-a dat vărului său pentru a îl duce la AVAS, arată ruda edilului în declaraţia dată anchetatorilor DNA. Potrivit declaraţiei, în afacere ar fi fost implicaţi şi fostul şef al AVAS Ovidiu Muşetescu şi fosta şefă a AVAS Bucureşti precum şi omul de afaceri Iulian Lupeanu. Vărul lui Marian Vanghelie a recunoscut integral acuzaţiile ce i se aduc în dosarul în care este judecat alături de fostul edil. El a precizat că el a primit, pentru Vanghelie, "genţi, pungi, sacoşe cu bani cash" de la intermediarii omului de afaceri Marin Dumitru, căruia Primăria Sectorului 5 i-ar fi acordat preferenţial contracte.

Cum au intrat chinezii pe uşa din dos în România

Achiziţia Rompetrol Group de către un conglomerat din China este ultima dintr-un lung şir de tranzacţii prin care o serie de grupuri din statul asiatic au devenit, indirect, investitori în România, după ce au cumpărat o serie de mari companii prezente şi pe piaţa locală. Între acestea, cele mai mari sunt achiziţiile producătorului de anvelope Pirelli sau a producătorului de carne Smithfield. În timp ce marile proiecte ale statului în parteneriat cu China bat pasul pe loc, investitorii din ţara Mătăsii "invadează" România, prin cumpărarea unor mari companii care deţin deja unităţi în ţara noastră. Exportul de cereale româneşti este o altă activitate importantă pentru partea chineză. Consiliul Concurenţei a avizat la începutul lunii ianuarie preluarea integrală a două companii româneşti: United Shipping Agency - proprietara unui terminal de cereale şi United Shipping and Chartering - care deţine un depozit, ambele în Portul Constanţa. Cele două au fost preluate de către traderul olandez Nidera. Numai că, mai departe, Nidera este deţinută în proporţie de 51% de către COFCO, unul dintre cele mai mari grupuri din industria alimentară din China, cu peste 60.000 de angajaţi în întreaga lume.

Şase state bogate din zona Golfului vor introduce pentru prima dată TVA

Arabia Saudită, Kuweit, Bahrain, Oman, Qatar şi Emiratele Arabe Unite - state membre ale Consiliului de Cooperare din Golf - au anunţat un acord de introducere a Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA), decizie motivată de campaniile militare costisitoare şi de scăderea drastică a preţului mondial al petrolului, relatează The Independent. Arabia Saudită a retras recent mii de miliarde de dolari din fondurile globale de investiţii, în încercarea de a reduce deficitul bugetar, potrivit The Times. În ciuda acestui fapt, regatul saudit a continuat să finanţeze trupele antiguvernamentale din Siria şi o costisitoare campanie militară împotriva rebelilor din Yemen. Preţul barilului de petrol a scăzut în această săptămână cu 40 de dolari, la cel mai mic nivel de la criza financiară globală. Nimeni nu mai mizează pentru multă vreme pe un nivel de 100 de dolari. Din contră, se va putea megre şi mai jos - Goldman Sachs mizează pe 20 de dolari.

BANCHERUL

OTP Bank împarte povara creditelor in CHF cu clienţii săi, dar poate face asta o singura data

Referitor la pretenţiile unor avocaţi ca OTP Bank sa elimine din contractele de conversie a creditelor din CHF in lei sau euro clauza considerata abuziva privind rezilierea contractului de novaţie, daca va apărea o lege care sa o oblige la o noua conversie, banca a precizat ca prin aceasta oferta îşi demonstrează disponibilitatea de a-si ajuta clienţii sa suporte o parte din povara cursului de schimb al francului, si astfel sa menţină o relaţie pe termen lung cu aceştia, însă poate sa facă asta doar o singura data. OTP Bank este a doua banca, după Banca Transilvania, dintre cele 7 care au acordat credite in franci elveţieni, care oferă clienţilor cu credite in CHF o reducere substanţiala a datoriei in cazul conversiei creditelor din CHF in lei sau euro, restul băncilor mărginindu-se la reduceri nesemnificative de dobânzi sau la soluţii de restructurare a creditelor.

Depozitele si conturile bancare ale tuturor firmelor sunt garantate in limita a 100.000 de euro, conform noii legi a Fondului de garantare (FGDB), in vigoare din 14 decembrie 2015

Din 14 decembrie 2015 a intrat in vigoare Legea privind schemele de garantare a depozitelor si Fondul de garantare a depozitelor bancare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 918 din 11 decembrie 2015, care transpune in legislaţia naţionala Directiva 2014/49/UE privind schemele de garantare a depozitelor. Noua lege prevede ca de acum înainte sunt garantate, in limita a 100.000 de euro, nu doar depozitele si conturile persoanelor fizice si ale firmelor mici (IMM-uri), ca pana acum, ci si cele ale companiilor, indiferent de mărirea acestora. Valoarea depozitelor firmelor din băncile româneşti participante la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), cu excepţia sucursalelor băncilor străine, se ridica la 149 miliarde lei la sfârşitul lunii septembrie 2015, dintre care depozitele garantate erau doar 42,5 miliarde lei.

CURENTUL

Gabriela Firea a semnat acte ca secretar de stat şi în instanţă sub o falsă identitate

Senator PSD sub numele de Gabriela Firea, căsătorită cu Dr.&Dr. Florentin Costel Pandele, fertila politiciană a ocupat în anul 2000 funcţia de secretar de stat în Guvernul condus de Mugur Isărescu, după cum arată Monitoarele Oficiale din acea vreme. Toate actele semnate de Firea în această calitate purtau numele său de scenă Gabriela Vrânceanu-Firea. Identitatea reprezintă prin definiţie un ansamblu de date prin care se identifică o persoană. Pentru membrii şi angajaţii guvernului care semnează acte în Monitorul Oficial singura identitate declarată o reprezintă ansamblul "numele şi prenumele". Dacă acestea nu sunt conforme cu realitatea rezultă semnarea unor documente oficiale de o persoană cu identitate falsă. Vă miraţi că legile sunt aşa cum sunt? Păi dacă le fac politicieni iresponsabili ca Firea nici nu ne miră. De altfel, Firea a propus o iniţiativă legislativă ca pedofilii şi violatorii să fie castraţi chimic dar a greşit două articole din Codul Penal şi Legea a trecut de Senat cu textul că cei care se încaieră să fie castraţi chimic, inclusiv victimele încăierării.

Numele - de Tia Şerbănescu

Ultimul scandal al retrocedărilor - deşi mai sunt dosare îngheţate (Microsoft, EADS) la fel de păguboase - unde prins Pol a apelat la recuperatori ca Truică este unul din cazurile clasice în care diverşi escroci lucrează pentru un ratat pe banii statului român. Numele: Al României. Aşa scrie în buletinul prinţului Pol. Al României! Al naibii, ce nume şi-a tras! Mai ales că nici nu ştie româneşte. Şi-a pus traducător la tribunal. Putea să-şi spună Al Capone, Al Jazeera, Al Bano, Al Catraz, Al Liei, dar nu! El şi-a pus numele ţării. Chiar voia s-o ia pe toată? Avocatul Doru Viorel Ursu a dezvăluit la Ghiţătv că "puterea l-a adus pe Paul în ţară, după '90, ca să-l opună regelui Mihai". Puterea, adică ministrul de interne de atunci, adică însuşi Ursu care-l fugărea pe regele Mihai pe şosele prezentând în Parlament captura din portbagaj (steguleţe, insigne, poze) - exact ca minerii care prezentau "drogurile şi banii falşi" de la PNŢCD. Acum Ursu e tehnocrat şi anlizează făcăturile Securităţii. De-aia n-are Ursu coadă. Pus pe redescoperiri, Ghiţătv ne-a informat şi că "un general SIE e în coasta regelui Mihai ca să-i controleze averea". A reieşit că e Mihnea Constantinescu, consilierul tuturor premierilor adică alt tehnocrat. Uf! Ce ne speriasem! Credeam că-i Duda.

EVENIMENTUL ZILEI

Securitatea a avut o "sursă primară" la Întâlnirea de la Malta, dintre Bush şi Gorbaciov

3 decembrie 1989, Bucureşti, după ora 22.00. Generalul Iulian Vlad îl informează pe Nicolae Ceauşescu asupra deciziilor luate de liderii SUA şi URSS la Conferinţa de la Malta, din 2-3 decembrie 1989. În cadrul operaţiunilor de exploatare a unei reţele, în seara zilei de 3 decembrie 1989, o sursă directă şi sigură, cetăţean străin cu acces la informaţia primară, a transmis legăturii sale din Securitate mesajul că la Malta Gorbaciov şi Bush au hotărât înlăturarea lui Nicolae Ceauşescu simultan cu Noriega din Panama. În faţa gravităţii şi importanţei acestei informaţii, precum şi pe baza valorii persoanei care o difuza, generalul Iulian Vlad s-a deplasat de urgenţă într-o locaţie specială pentru a face personal operaţia de verificare a informaţiei. Sursa a confirmat datele înţelegerii de la Malta şi a furnizat alte câteva amănunte. Ca urmare a acestei întâlniri, dar şi pe baza informaţiilor obţinute din reţeaua care acţiona în anturajul întâlnirii de la Malta, şeful Departamentului Securităţii Statului a întocmit două note cu caracter ultrasecret.

Raed Arafat şi Petre Tobă - două cazuri care arată că Presa e a patra putere în stat doar cînd vor Ei! - de Ion Cristoiu

Cătălin Tolontan a dovedit că Raed Arafat era responsabil fie şi indirect de moartea zecilor de tineri la Colectiv prin toleranţa faţă de practica sponsorizărilor ISU, prin incapacitatea de a face ordine în sistem, prin sacrificarea lucrului bine făcut de dragul lucrului bine oglindit. I s-a alăturat Silviu Mănăstire cu dezvăluiri stînjenitoare despre aranjamentele lui Raed Arafat. De la declanşarea campaniei se împlineşte iată o lună. Raed Arafat stă în continuare cocoţat în fruntea bucatelor. Într-un gest ostentativ, dinadins făcut, ministrul de Interne Petre Tobă, zis şi de două ori Apud, a demis toţi secretarii de stat din minister cu excepţia lui Raed Arafat. Semnal dat, la Ordin de Sus, fireşte, de unitate, de ministru că Raed Arafat e intangibil şi, prin urmare, presa poate să mănînce rahat cît vrea ea, pînă la urmă Noi hotărîm cine pleacă şi cine vine. La fel s-au petrecut lucrurile şi cu Petre Tobă. Petre Tobă, omul cheie în falsificarea alegerilor din 2016, a rămas la post deşi lui nici azi nu-i e prea clar dacă Apud nu-i cumva prenumele cuiva, gen Gigel.

Marele secret al lui Putin, descoperit de experţi. Nu are nici parkinson şi nici nu a suferit vreun atac cerebral

Nu puţini sunt cei care au observat un detaliu straniu în stilul preşedintelui rus Vladimir Putin de a merge. Liderul de la Kremlin îşi ţine tot timpul braţul drept pe lângă corp atunci când merge. Experţii au şi o explicaţie pentru acest comportament straniu: acest stil ţine de un antrenament al agenţiei sovietice de securitate KGB. Vladimir Putin nu este singurul care are acest stil de mers, şi premierul rus, dar şi cei doi foşti miniştri ai Apărării, Anatoli Serdiukov şi Sergei Ivanov au acelaşi obicei. Bastiaan Bloem, profesor de neurologie la Centrul Medical al Universitatii Radboud din Olanda, scrie urmatoarele: "Teoria noastra este ca acest mers, pe care noi l-am numit ‚mersul pistolarului', ar putea rezulta dintr-o adaptare comportamentala, probabil declansata de KGB la antrenamentul cu armament, in care participantii sunt invatati sa isi tina mana dreapta aproape de piept cand sunt in mers, acest lucru permitandu-le sa ajunga repede la arma cand se confrunta cu un inamic."

Corupţia poate ucide şi pe patru roţi. Poliţiştii şpăgari au dat permise unor şoferi care au provocat accidente rutiere

Cel puţin zece poliţişti şi 30 de instructori auto sunt implicaţi într-o reţea care elibera carnete de conducere în schimbul unor sume de bani. Peste o sută de persoane sunt suspectate că au obţinut fraudulos dreptul de a conduce. O anchetă a procurorilor de la Parchetul Tribunalului Bucureşti (PTB), demarată împreună cu Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), a scos la iveală o adevărată reţea formată din poliţişti şi instructori auto, prin intermediul căreia zeci de persoane au obţinut fraudulos permisul de conducere. Cazul este cu atât mai grav cu cât anchetatorii au descoperit că printre cei care au luat carnetul "pe şpagă" au comis accidente rutiere sau alte infracţiuni la regimul circulaţiei. La capătul unui an de investigaţii, în zorii zilei de marţi, ofiţerii anticorupţie şi procurorii au descins la sediul din cartierul bucureştean Pipera al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Anchetatorii au ridicat documente ce vizau 80 de persoane, care au promovat examenul pentru obţinerea permisului de conducere la Serviciul Bucureşti si Ilfov.

Soarta lui Assad pe masa Kremlinului

Negocieri cruciale ieri, la Moscova, între America şi Rusia, pentru viitorul Siriei şi lupta comună împotriva ISIS. Şeful diplomaţiei americane a venit hotărât să ajungă la o înţelegere cu Putin. Secretarul de stat american a mers ieri la Moscova cu gândul de a obţine rezultate la fel de spectaculoase ca acum şapte luni, când vizita sa la Soci a dus la dezgheţul relaţiilor dintre Casa Albă şi Kremlin. Şi atunci, ca şi acum, John Kerry s-a întâlnit mai întâi cu omologul său, Serghei Lavrov, pentru ca, în final, să li se alăture şi Vladimir Putin. Înaintea discuţiilor cu Lavrov, americanul s-a întrecut în amabilităţi faţă de gazdele sale. Lăudând rolul pe care Moscova îl joacă în dosarul sirian şi pe care l-a jucat în dosarul nuclear, Kerry a declarat că speră să găsească un "teren comun de înţelegere" în ceea ce priveşte criza din Siria şi că cele două ţări au arătat, în ciuda divergenţelor, că "sunt capabile să lucreze împreună eficient, pentru rezolvarea problemelor". La rândul său, Lavrov a răspuns, destul de sec şi bolovănos, că speră ca dialogul să fie "constructiv".

JURNALUL NATIONAL

O noua LOVITURA financiara data de Ion Tiriac

Ion Ţiriac a vândut, la jumătatea lunii noiembrie, pachetul de acţiuni de 15% pe care îl deţinea în cadrul lanţului de magazine Metro Cash&Carry, pentru care a încasat 70 de milioane de euro. Ion Ţiriac deţinea acţiunile prin intermediul companiei Zareba Holdings Limited. Astfel, potrivit zf.ro, vânzarea acţiunilor către MCC International, compania mamă a lanţului de magazine, face ca acum grupul german să fie singurul acţionar al Metro Cash&Carry România.

Ciobaniadă la Parlament

Peste 3.000 de ciobani veniţi din toată ţara au luat cu asalt, ieri, Palatul Parlamentului. Fermierii cer abrogarea Legii vânătorii - o iniţiativă a lui Daniel Constantin, fostul ministru al Agriculturii - care le afectează grav activitatea. Protestatarii au început acţiunea în jurul orei 9.30, deşi aveau autorizaţie pentru miting de la 12.30, până la 17.00. Imediat după ora 12.00 au ieşit din dispozitivul amplasat în Parcul Izvor şi au pornit în marş, în jurul Casei Poporului. Circulaţia a fost întreruptă, iar unii dintre protestatari au intrat în curtea Senatului. O delegaţie a oierilor, formată din 13 reprezentanţi, a negociat revendicările chiar în biroul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Federaţia Agrostar arată că prevederile Legii vânătorii încalcă grav dreptul la proprietate, interzice înfiinţarea, întreţinerea sau recoltarea culturilor agricole, fără asigurarea protecţiei faunei de interes cinegetic şi limitează numărul de câini pe care crescătorul de animale îl poate deţine.

NATIONAL

Dosarul face zeci de pui in incubatorul DNA: reîncepe tăvălugul "Microsoft"!

In niciun alt caz nu au fost mai terfeliţi procurorii anticorupţie decât ca in ancheta privind traficul de influenta la nivel guvernamental pentru prelungirea si cumpărarea de noi licenţe "Microsoft" pentru instituţiile de stat. Si, într-adevăr, la prima vedere poate părea ca oamenii Laurei Codruţa Kovesi ar fi dat dovada de slăbiciune pe parcursul instrumentării acestui dosar, nereuşind sa fructifice la maximum aceasta pista. Nimic mai fals însă, după cum susţin sursele National, pentru ca DNA a extras tot ce se putea din aceasta "pepita" informaţională. Mai ales ca oameni ca Dorin Cocos, Gabriel Sandu sau Dumitru Nicolae "NIRO", ca sa-i amintim doar pe ultimii trei inculpaţi care si-au recunoscut integral vina si au făcut denunţuri cu lux de amănunte, au fost implicaţi, de-a lungul vremii, si in alte "tunuri" de miliarde date bugetului de stat.

Dragnea îşi face rost de sponsori de campanie prin lege

Liviu Dragnea îl roagă pe şeful statului sa trimită Parlamentului, spre reexaminare, legea privind interzicerea publicităţii pentru farmacii si medicamente in audiovizual. După ce niciun pesedist nu a avut ceva de spus împotriva proiectului in timpul trecerii lui prin Parlament, liderul PSD s-a trezit ca legea este una "restrictiva si anticoncurenţiala". Cum de i-a picat fisa lui Dragnea nu se ştie, dar se cunoaşte in schimb ca farmaciile dau bani grei pe reclamele TV, si tot bani grei dau televiziunilor si politicienii in campanii. De unde se poate presupune (si unii au făcut-o deja) ca pesediştii nu ar vrea sa se pună rău cu patronii mass-media taman in pragul unui an electoral.

Ciobanii pun la punct turma parlamentara

Scoşi din stane de limitarea numărului câinilor care păzesc turmele, ciobanii au dat navala, ieri, peste aleşi. Oameni hotăraţi din fire si lipsiţi de "fineturile" vieţii de oraş, ciobanii nu numai ca au bătut la porţile Parlamentului, dar au si intrat neinvitaţi pe ele. Ocazie cu care au dat peste cap dispozitivul de jandarmi pus sa-i apere pe parlamentarii neamului. Odată ajunşi in curte, ciobanii au început sa-si strige pasurile, respectiv nemulţumirile legate de limitarea numărului de câini la maximum trei, de dreptul la păşunat, de dreptul de proprietate si de despăgubirile pe care ar trebui sa le primească proprietarii stanelor atacate de animale sălbatice. Ca sa nu spună ca au venit degeaba pana la Bucureşti, ciobanii au cerut si demisiile demnitarilor (la grămadă, pentru a nu fi acuzaţi de partizanat politic), dar asta nu înainte de a fi strigat din toţi bojocii: "Sa le fie ruşine. Hoţii! Hoţii! Sa-si dea demisia toţi. Nici unul nu e bun".

Arabia Saudita face o coaliţie islamica antiterorista din 34 de tari

Regatul condus de Salman ben Abdelaziz Al Saoud a anunţat crearea unei coaliţii formate din 34 de tari musulmane al cărui obiectiv va fi "combaterea terorismului, militar si ideologic", in contextul creşterii in putere a grupărilor jihadiste in lume. Nici Iran, nici Irak, nici Siria nu fac parte din lista statelor coaliţiei, difuzata ieri de către agenţia oficiala SPA. Analiştii au estimat ca este prea devreme de spus ce acţiuni ar putea întreprinde aceasta coaliţie militara islamica, in condiţiile in care Arabia Saudita, care le conduce, este angajata direct intr-un conflict cu Yemen, informează AFP. Coaliţia va cuprinde tari majoritar sunnite precum Egiptul, Turcia, Pakistan si Senegal si va fi dotata cu un centru de comanda in Ryad pentru "a susţine operaţiunile militare in lupta contra terorismului", potrivit SPA.

PUTEREA

Liberalii au ieşit din sală la votul final. Parlamentarii şi-au aprobat pensiile speciale

După ce preşedintele Klaus Iohannis le-a retrimis-o spre reexaminare, senatorii şi deputaţii au adoptat Legea care stabileşte pensii speciale pentru parlamentari. În forma votată marţi, aleşii vor primi pensie în funcţie de mandatele pe care le-au avut în Parlament, dar se vor lua în calcul doar trei mandate. De asemenea, pentru a beneficia de pensie trebuie să fi dus până la capăt măcar un mandat. Sunt excluşi cei care au fost condamnaţi definitiv pentru o faptă de corupţie comisă în calitate de senator, respectiv deputat, dar au fost adăugate la reexaminare şi alte infracţiuni, adică ultraj, tulburarea de posesie, distrugere calificată, distrugere în culpă. Deşi Iohannis a cerut acest lucru, cei ce au fost condamnaţi pentru incompatibilitate vor primi totuşi pensia. Astfel, un parlamentar cu un singur mandat complet va primi ca pensie suma de 1550 de lei, dublu pentru două mandate şi 4600 de lei pentru trei. Această sumă este şi pensia maximă, chiar şi pentru cei care au mai mult de trei mandate.

Rupt de realitate, Onţanu propune contracte individuale între RADET şi bucureşteni

Într-o întâlnire departe de ochii presei, Neculai Onţanu i-a propus primarului general interimar Răzvan Sava ca regia de termoficare să încheie contracte individuale cu bucureştenii racordaţi la RADET. În opinia primarului de la sectorul 2 persoanele care plătesc la timp apa caldă şi căldura nu vor mai fi afectate de oprirea agentului termic din cauza persoanelor rău-platnice din bloc. Ideea lui Onţanu este nerealistă, deoarece ar trebui o conectare direct a fiecărui consumator la reţeaua RADET.

Dosarul Lukoil, rechizitoriu cu probleme

Tribunalul Prahova, instanţă pe rolul căreia se află dosarul de spălare de bani care vizează compania Petrotel Lukoil, a constatat marţi neregularitatea rechizitoriului prin care acest dosar a fost trimis în judecată, magistraţii arătând că unele acte materiale au fost dublate sau chiar triplate, dar şi că procurorii nu au indicat activitatea infracţională concretă a inculpaţilor. La capitolul "în fapt", neregularitatea rechizitoriului constă în neindicarea activităţii infracţionale concrete a inculpaţilor, modul în care au contribuit la rezultatul socialmente negativ enunţat de procuror, prin raportare la atribuţiunile de serviciu, nedescrierea concretă a actelor materiale şi lipsa analizei procesului decizional în cadrul societăţii pentru a demonstra caracterul esenţial al acţiunilor inculpaţilor în luarea deciziilor, informează Agerpres. La capitolul "în drept", neregularitatea vizează neconcordanţe în prezentarea actelor materiale ale infracţiunilor, în sensul că actele materiale prezentate au fost dublate sau chiar triplate. În acest context, instanţa a dispus comunicarea acestei încheieri Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti pentru remedierea, în termen de cinci zile de la comunicare, a neregularităţilor constatate în actul de sesizare.

ROMANIA LIBERA

Cutremur în Justiţie: Tentativă de fraudare a examenului pentru funcţii la Craiova

Preşedintele Curţii de Apel Craiova, Mihaela Elisabeta Cotora, ajutată de alţi judecători subordonaţi, ar fi încercat, în 2013, să îşi instaleze doi apropiaţi în funcţii de vicepreşedinţi la instanţa pe care o conducea şi pe care ar fi vrut să o controleze. Metoda ar fi fost influenţarea membrilor comisiei de examen pentru promovare în funcţii de conducere a magistraţilor. Membrii comisiei sunt desemnaţi de CSM şi numele lor este secret, pentru a evita traficul de influenţă sau presiunile. DNA a demarat cercetările chiar în timpul evenimentelor şi, ulterior, a început urmărirea penală faţă de preşedintele Curţii de Apel Craiova, Mihaela Cotora şi faţă de alte persoane. După începerea urmăririi penale, cei vizaţi au încercat să obţină informaţii chiar din interiorul DNA, încercări monitorizate de anchetatori. De asemenea, s-ar fi întâlnit - întâlniri monitorizate -, cel mai probabil pentru a se pune de acord cu ce vor declara la DNA, se mai consemnează în documente.

"Escobar" olandez zguduie partidul premierului Rutte

Un vechi scandal privind un acord cu un traficant de droguri aruncă Olanda în criză politică cu demisii răsunătoare, ultima fiind a preşedintei Camerei inferioare a Parlamentului. Anouchka van Miltenburg, preşedinta Camerei inferioare a Parlamentului olandez, a demisionat sâmbătă, fiind al treilea responsabil politic afectat de un scandal în care este implicat un traficant de droguri şi care zguduie de luni de zile partidul aflat la putere, VVD (Partidul popular liberal şi democrat). "Am decis să demisionez imediat din funcţia de preşedinte a Camerei inferioare", a declarat van Miltenburg, membru al partidului premierului Mark Rutte în cadrul unei conferinţe de presă. Demisia a intervenit după dezvăluirile privind indemnizaţia în 2000 a unui baron al drogurilor.

ZIARUL FINANCIAR

Cum va arăta piaţa românească de produse electro-IT în următorii cinci ani

Vânzările de produse electro-IT au crescut anul acesta în România pe fondul revenirii economiei, creşterii consumului, dar şi al campaniilor de reduceri şi al promoţiilor realizate de marii retaileri. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate de dispozitivele mobile - smartphone-uri şi tablete. Vânzările de smartphone-uri, "vedetele" pieţei de electro-IT din ultimii 3-4 ani, vor continua să crească şi în următorii cinci ani, urmând să ajungă în 2020 la circa 3,7 milioane de unităţi livrate pe plan local, cu 9% anual, în timp ce produse "veterane", precum PC-urile, vor înregistra creşteri mai uşoare, sau chiar scăderi în cazul echipamentelor foto-video, potrivit Euromonitor International, una dintre cele mai mari companii de cercetare de piaţă la nivel global.

Întrebarea zilei: de ce KazMunayGas vinde jumătate din afacere?

O companie chineză puţin cunoscută, CEFC, ar putea ajunge cel mai puternic rafinor din România şi al doilea "benzinar". Reuters dă ca sigură tranzacţia, oficialii KazMunayGas spun că deocamdată este semnat doar un memorandum. Proprietarul celei mai mari unităţi de rafinare din România, singura cu ieşire la Marea Neagră, şi a unei reţele de distribuţie a carburanţilor formată din 734 de puncte de alimentare, a devenit cel mai mare semn de întrebare al zilei de ieri în mediul de afaceri, după ce kazahii de la KazMunayGas, unicul acţionar al grupului Rompetrol, ar fi cedat controlul către o companie chineză cu afaceri de 35 mld. dolari pe an, CEFC China Energy Company Limited. În timp ce jurnaliştii de la Reuters vorbesc de o tranzacţie de 0,5-1 miliarde de dolari prin care un pachet de 51% din KMG International BV, înregistrată în Olanda, fostul Rompetrol Group, a ajuns de la kazahi la chinezi, oficialii din România spun că este vorba despre un memorandum de înţelegere, KazMunayGas fiind în continuare unicul acţionar al entităţii care controlează Petromidia.

Pregătiri pentru noua ordine a petrolului

Barilul de petrol de 35 de dolari le dă bătăi de cap marilor state producătoare, dar este o veste bună pentru rafinorii care au stat ani întregi în umbra marilor exploratori de "aur negru". Kazahstanul este al 18-lea cel mai mare producător de petrol la nivel global, jumătate din veniturile sale şi două treimi din exporturi fiind legate exclusiv de această comoditate. Cu o astfel de dependenţă de un singur produs şi cu o frânare abruptă a creşterii economice, autorităţile de la Astana par a fi pregătite pentru a lansa cel mai ambiţios plan de privatizare de la dezmembrarea Uniunii Sovietice. Totul este trecut pe listă, de la marile perle energetice până la portul din Aktau sau transportatorul aerian naţional. Pe piaţa din România însă, KMG International, fostul Rompetrol, beneficiază din plin de creşterea marjelor de rafinare, lucru care se vede în contabilitatea grupului. În acest context, oficialii KMG International anunţă pentru anul viitor investiţii de 200 de milioane de dolari, principalul obiectiv fiind consolidarea prezenţei din regiunea Mării Negre.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb