REVISTA PRESEI - 17.02.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 17 februarie 2011

ADEVĂRUL

Puterea din umbră a lui Vasile Marica

Organizaţia lui Marica are reprezentanţi la Finanţe în comisiile de disciplină, de examen şi la repartizarea stimulentelor. Federaţia lui Marica a fost singura din Ministerul Finanţelor Publice căreia administraţia i-a recunoscut toate drepturile. Vasile Marica este şeful celui mai vechi sindicat din Finanţe. A preluat conducerea Sindicatului Naţional Vamal Unirea în 1995, la numai un an după ce a intrat în sistem. Din 1995, Vasile Marica a urcat vertiginos, ajungând să conducă prima şi cea mai mare organizaţie a funcţionarilor publici din România - Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe (FNSF).

Cristian Preda: Macovei l-ar putea înlocui pe Boc

Discuţia privind şefia Guvernului i-a băgat în ceaţă pe cei mai mulţi lideri ai PDL, care vor analiza variantele existente până la Consiliul Naţional de Coordonare (CNC). Soluţia relansării guvernării ar fi, în opinia europarlamentarului Cristian Preda, numirea Monicăi Macovei în locul premierului Emil Boc.

Lipsa de credibilitate a premierului, care afectează şi încrederea de care se bucură şeful statului, este primul argument invocat de europarlamentarul PDL Cristian Preda în favoarea "debarcării" lui Emil Boc de la Palatul Victoria. "Dacă accentuăm starea şi relativizăm, folosind diverse tertipuri, cum ar fi aşteptarea Congresului UDMR, nu vom scăpa din această situaţie. Am putea să găsim imediat în PDL pe cineva, cum ar fi Monica Macovei, spre exemplu, care se bucură de mult mai multă încredere publică decât Emil Boc", a explicat Cristian Preda.

Băncile au fost complice la frauda secolului

Instituţiile bancare sunt acuzate că au ignorat o fraudă de zeci de miliarde de dolari. Bernard Madoff, autorul celei mai mari escrocherii financiare din istorie, spune că băncile "ştiau cu siguranţă" de schema sa piramidală. În primul interviu acordat unei publicaţii de la închiderea sa, Bernard Madoff a declarat pentru cotidianul american "The New York Times" că mai multe bănci cu care lucra ştiau de frauda sa, dar au ales să o ignore. "Cu siguranţă ştiau. Dar atitudinea lor a fost de genul < Dacă faci ceva ilegal, noi nu vrem să ştim >", a declarat Madoff.

"Roşia Montană": cum s-a ajuns aici?

"Adevărul" începe o serie de dezbateri cu privire la soarta exploatării aurifere din judeţul Alba. Invitaţii primei runde de discuţii, transmise, vineri, live pe adevarul.ro, sunt un reprezentant al companiei miniere, un tânăr ecologist, precum şi un reputat istoric. Roşia Montană: de unde a început totul şi cum s-a ajuns la impasul de astăzi? Aceasta este tema la care îşi propune să răspundă primul episod al dezbaterii, lansată de către ziarul "Adevărul" şi Adevărul TV, legată de situaţia localităţii situate în judeţul Alba. Cauzele disputei şi traseul încâlcit de până astăzi devin astfel tema zilei de vineri, 18 februarie, într-o dezbatere organizată de Adevărul TV.

CURENTUL

Vîntu - judecat în continuare de Camelia Bogdan

Dosarul în care Sorin Ovidiu Vîntu este judecat pentru favorizarea lui Nicolae Popa va fi dezbătut de acelaşi judecător, Camelia Bogdan, după ce cererea de recuzare formulată de avocaţii omului de afaceri a fost respinsă. În acest context, hotnews.ro a încercat să-l contacteze pe Vîntu, care a replicat: "Excelenţă, cu presă aliniată actualei puteri nu discut. Nu vă fac un reproş personal. Am decis să nu mai discut cu presa aliniată actualei puteri. Nu discut nici de bine, nici de rău. La revedere!" Cererea de recuzare a fost formulată în urmă cu o zi, când Sorin Ovidiu Vîntu a venit la Tribunalul Bucureşti într-un scaun cu rotile şi a declarat, în faţa judecătorului Camelia Bogdan, că nu are încredere în judecata ei şi că nu vrea să fie audiat de acest magistrat.

Direcţia Generală Anticorupţie: Meditaţiile sunt o formă de corupţie mascată

Mărţişoarele, cadourile de 8 martie şi nu în ultimul rând meditaţiile date de către profesori elevilor pe care îi instruiesc la şcoală sunt o formă mascată de corupţie, după cum se arată în Ghidul "Spune nu corupţiei", realizat de Direcţia Generală Anticorupţie în colaborare cu Asociaţia ProDemocraţia. Aceste gesturi nevinovate sau considerate astfel de către elevi, părinţi şi profesori reprezintă în esenţă forme incipiente de corupţie care pot evolua ulterior la cumpărarea notelor, a examenelor şi chiar a licenţelor universitare, după cum ne arată realitatea zilelor noastre.

Amânări de Tia Şerbănescu

Agitate zile! Turneul preşedintelui Băsescu de promovare a unui premier independent s-a izbit de refuzul PDL şi al Coaliţiei astfel că soluţia "relansării încrederii în guvern" s-a amånat pånă după Congresul UDMR deşi era aşteptată marţi seara cu săbiile ascuţite. N-a fost să fie. Vernisajul noului premier s-a amånat astfel că acesta va apărea drept mărţişor. Potrivit dlui Băsescu, e nevoie de relansarea încrederii în guvern pentru credibilizarea relansării economice în acest an întrucåt pe dl Boc nu-l mai vede nimeni nici cånd dă veşti bune. Drept care, socotind că misiunea periculoasă a dlui Boc la guvern s-a încheiat, dl Băsescu l-a trimis pe frontul PDL unde trebuie să apere preşedinţia de trio Blaga.

CURIERUL NAŢIONAL

Ce se va întâmpla cu acţiunea FP?

Ieri titlurile Fondului Proprietatea au coborât sub pragul de suport de 0,6 lei/acţiune pe fondul rezultatelor financiare dezamăgitoare. Mihai Chişu (IFB Finwest): Nivelul de 0,5 lei/acţiune reprezintă un reper mai important pentru că acolo s-au efectuat mai multe transferuri pe o perioadă extinsă de timp. Rămâne întrebarea dacă în primele şedinţe de tranzacţionare au predominat tranzacţiile cross sau cumpărătorii reali

Oferta de case este dominată de cele pe care nu şi le permite mai nimeni

Deşi la nivel naţional cele mai multe oferte din rezidenţialul românesc sunt despre apartamente, aproximativ 69,5% din stocul naţional de locuinţe scoase la vânzare, nu acestea sunt cele mai afectate. Locuinţele pe pământ reprezintă 22,5% din oferta rezidenţială de la noi, şi este cea mai afectată şi şi-ar putea păstra proporţiile. Asta pentru că au mai rămas vile şi case ale căror preţuri nu pot scădea sub pragul de 120.000 de euro, adică de două ori mai mult decât pragul psihologic al cumpărătorului român de locuinţe. În marile oraşe din ţară, pe segmentul lor, casele care sunt mai scumpe de 120.000 de euro sunt foarte multe. Potrivit datelor publicate de site-ul imobiliare.ro, în Bucureşti oferta la casele care trec de acest nivel de preţ, reprezintă 85% din oferta totală de locuinţe pe pământ de pe plan local.

Copleşit de datorii de 73 mil. euro, City Mall va fi scos la licitaţie la 33 mil. Euro

Fonduri de investiţii, investitori din real estate precum şi dezvoltatori de mall-uri sunt interesaţi de achiziţie. Există disponibilitatea din partea băncilor creditoare de a finanţa noii proprietari.

Soarta centrului comercial de la Eroii Revoluţiei nu a fost una prea bună schimbând pe bandă rulantă proprietari, iar acum la începutul anului 2011 aflat în faliment centrul comercial trebuie vândut din nou. După ce a fost copleşit de datorii de 73 milioane euro şi de concurenţă City Mall trebuie să se pregătească să primească proprietari noi din această primăvară. Prima licitaţie este programată pentru sfârşitul lunii martie, urmând ca în funcţie de cerere şi ofertă, licitaţiile viitoare să fie organizate până în iunie. Preţul de pornire a primei licitaţii pentru vânzarea activului City Mall, aflat în procedură de faliment, se învârte în jurul sumei de 33 milioane euro, potrivit Casei de Insolvenţă Transilvania, lichidatorul judiciar al centrului comercial.

Lucrările de construcţie la proiectul Parklake Plaza vor începe în această vară

Caelum Development, unul dintre grupurile de invesţitii lider pe piaţa imobiliară din Europa de Est, anunţă începerea lucrărilor de construire a proiectului ParkLake Plaza în luna iulie a acestui an, proiect în valoare de 250 milioane de euro, ca urmare a reproiectării efectuate în decursul anului 2010.

Caelum Development a intrat pe piaţa românească în 2006, achiziţionând un teren de circa 8,2 hectare în apropierea Parcului Titan din sectorul 3. În 2009, Grupul a obţinut permisiunea de a construi un centru comercial şi recreativ cu cinci etaje şi o suprafaţă de 110.000 mp închiriabili, iar de atunci s-a lucrat la refacerea conceptului şi preînchirierea centrului, cu scopul de a obţine o investiţie durabilă care va satisface nevoile comercianţilor şi viitorilor clienţi.

EVENIMENTUL ZILEI

Cum îi spun baronii PDL "la revedere" lui Emil Boc

Convinşi de preşedintele Traian Băsescu că varianta independentului e cea mai bună pentru partid, şefii de organizaţii îl consolează pe premier cu "reevaluarea mandatului". După trei zile de şedinţe cu Traian Băsescu  şi cu un vot în favoarea unui premier independent, şefii de organizaţii ai PDL îl văd deja plecat de la Palatul Victoria pe Emil Boc. Până la formalizarea unei decizii, ei au fost trimişi să ia pulsul în teritoriu şi să-şi alinieze  parlamentarii, astfel încât, cu garanţia prezidenţială că partidul va rămâne la butoane, să nu fie tentaţi să accepte ofertele venite din tabăra PSD-PNL.

Bogdan Hossu: "Nu mi-e frică de ANI". Vezi AICI ce averi au cei 15 lideri de sindicat anchetaţi de ANI

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) verifică averea în cazul a 15 lideri de sindicat care nu şi-au depus declaraţiile de avere şi interese sau a căror avere acumulată este nejustificată. Printre aceştia, Bogdan Hossu, Vasile Marica, Dumitru Costin, Liviu Luca, Gheorghe Izvoranu, Ion Popescu şi Marius Petcu. Şi averea soţiei lui Vasile Marica, preşedintele Sed Lex, Mălina Marica, director adjunct al Şcolii de Finanţe Publice şi Vamă din subordinea Ministerului Finanţelor şi director adj. al Direcţiei Generale Organizare şi Resurse Umane, e verificată de ANI.

"Atenţie, ne paşte foamea!"

La televizor, bocitoarele profesioniste care plâng zilnic la căpătâiul naţiunii, folosind un reflector pe post de candelă, au găsit un nou subiect bun de ros. Televiziunile au transformat o informaţie planetară, ipotetică, într-un dezastru naţional cert. Studiul respectiv, prost citat de televiziuni, estimează că producţia de mâncare trebuie să se dubleze până în 2050 pentru a ţine pasul cu cele 9 miliarde de oameni ai planetei care vor exista atunci. În caz contrar, preţurile vor exploda, aruncând în sărăcie pături întregi din populaţie. Adică, peste 39 de ani este posibil să se întâmple ceva! Care e realitatea? România a avut marele noroc să aibă un an agricol bun - a zecea producţie mondială de porumb, de pildă. Pâinea se va scumpi sigur, însă nu cu cifrele apocaliptice înfipte de televiziuni în ochii oamenilor.

FINANCIARUL

UniCredit: Suntem pregătiţi să acordăm credite prin telefonul mobil şi pe internet

Pentru implementarea serviciului mai este nevoie de norme de reglementare. In Turcia, banca ofera imprumuturi prin SMS. Peste 20% din clientii institutiei financiare locale au un cont de internet bankinging

Bancile romanesti investesc tot mai mult in sistemele de internet si mobile banking pentru clienti, intru­cat efec­tua­rea de tranzactii online diminueaza costurile institu­tiilor de credit de peste 10 ori com­parativ cu operatiunile de la ghiseu, spune Bogdan Spuza, director pentru mar­ke­ting si produse in cadrul diviziei de retail a UniCredit. Totodata, peste cativa ani, ban­cile locale vor ajunge sa acorde credite prin internet sau prin telefonul mobil, partea teh­nica fiind aproape gata, explica Spuza, care a mentionat ca mai raman de stabilit doar normele de reglemen­tare.

Dividende la FP: 0,0156 lei/acţiune. SIF-urile pot avea randamente mai bune

Cu un management de portofoliu mai activ decat FP, Societatile de Investitii Financiare pot fi preferate de investitori in acest an. Actionarii Fondului Proprietatea ar putea primi in acest an un dividend ce reprezinta doar 20% din valoarea repartizata anul trecut, care insa a inglobat rezultatele din 2009 si 2008. In schimb, actiunile SIF au sanse sa acorde dividende mai atractive, cuprinse intre 0,02 si 0,07 lei/actiune. Analistii atrag insa atentia ca niciuna dintre aceste actiuni "nu este de dividend", iar acordarea constanta a unor dividende atractive poate insemna si decapitalizarea companiei.

Piaţa jocurilor de noroc - între confuzia legislativă şi disperarea patronilor

Introducerea unei taxe de acces in salile de jocuri de noroc vine sa incurce si mai mult lucrurile.

Modificarile noului Cod Fiscal in privinta taxarii cazinourilor par a fi clare. Documentul prevede ca, odata cu introducerea taxei de acces, castigurile realizate ca urmare a partici­parii la jocurile de noroc vor fi eliminate din sfera impozabila. Dar, recent, intr-o decla­ratie pe aceasta tema, ministrul de Finante Gheorghe Ialomitianu contrazice proiectul de lege spunand ca vor ramane in conti­nuare impozabile toate castigurile la care se va adauga o taxa de acces.

În 10 ani, casele s-au scumpit de şase ori, veniturile au crescut de 2,5 ori

Radacinile crizei imobiliare zac in derapajele anilor de boom economic pe care nimeni nu a stiut sa le corecteze. Cresterea PIB-ului are doar o parte din culpa pentru dezmatul scumpirilor care au cuprins piata imobiliara romaneasca in perioada 2002-2008. Prinsi in capcana consumerismului, romanii n-au observat ca intre puterea financiara generata de cresterea economica si preturile pe piata imobiliara se forma prapastie din ce in ce mai mare. Lipsita de reglementare si supra­ve­ghere, extrem de sensibila la zvonistica si voluntarista, piata imobiliara s-a dez­vol­tat asemenea personajului principal din Slumdog Millionaire.

ANI anunţă "pe surse" că inspectorii lucrează

Agentia Nationala de Integritate verifica averile liderilor de sindicate. Informatia a aparut ieri in mass-media prin surse oficia­le. Pe lista ANI figureaza Vasile Marica, Bog­dan Hossu, Ma­rius Nistor, Ion Popescu, An­ton Hadar, Gheor­ghe Isvo­ra­nu, Vasile Lincu, Ion Albu, Liviu Luca, Marius Petcu, Dumitru Costin. Intre­bat despre aceste actiuni de veri­ficare, ministrul de Inter­ne Traian Igas s-a limitat la a preciza ca ANI va verifica "pe toti cei care trebuie verificati asa cum fac si cu noi, alesii neamului". In schimb, sindicalistii spun ca actiunea este una "dirijata", menita sa decre­di­bilizeze liderii sindicali. In opinia lui Du­mitru Costin, actiunea Agentiei este "o mos­tra de mani­pulare pe care o foloseste gu­ver­nul, pen­tru ca va focaliza atentia opi­niei publice, legand ce se intampla in vami cu liderii de sindicat".

Gabriela Vrânceanu Firea, cea mai de succes realizatoare de talk-show politic

Vedetele trustului Intact Media Group au fost premiate la cea de-a VII-a editie a Galei Femeilor de Succes

La cea de-a VII-a editie a Galei Femeilor de Succes din Romania, organizata de Professional Celebrity si Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Gabriela Vranceanu Firea, realizatoarea emisiunii "Stirea Zilei" de la Antena 3, a obtinut pre­miul la categoria "Talk-show politic". "Multumesc membrilor juriului si as vrea sa dedic acest premiu colegei si prietenei mele de la < Stirea Zilei >, producatoarea Ligia Enache", a declarat Gabriela Vran­ceanu Firea. Podiumul vedetelor In­tact Media Group premiate la Gala Femeilor de Succes a fost completat de Simona Gherghe si Oana Turcu (Antena 2).

GÂNDUL

Două COMPANII CHINEZEŞTI, care au construit cele mai lungi poduri din lume, AR PUTEA CONSTRUI AUTOSTRĂZI ÎN ROMÂNIA

Reprezentanţi ai companiilor chinezeşti China State Grid şi Shanghai Construction Group vor reveni în România, în cursul lunii martie, pentru a stabili care vor fi proiectele în care se vor implica, a declarat, pentru gândul, Liu Qiwei, consilier comercial al Ambasadei Chinei, la Bucureşti. Ministerul Economiei a confirmat, deja, oficial, existenţa negocierilor cu cele două companii (prima vizită, de tatonare, a oficialilor chinezi s-a consumat în luna ianuarie). Primăria Capitalei păstrează discreţia, dar există suficiente elemente care arată că discuţiile se vor purta asupra unor proiecte majore, precum celebra autostradă suspendată.

Având peste 1,5 milioane de angajaţi (mai mulţi decât toţi bugetarii României), CSG a realizat, anul trecut, venituri de 1,26 de triliarde de yuani (135 de miliarde de euro - peste PIB-ul României), poziţionându-se pe locul 2 în China, după Sinopec, compania petrolieră de stat.

SONDAJELE LUI BĂSESCU: "N-am altul, decât acest partid. Încrederea e de 11%. Cum ajung la 30%?!"

Principala temă de casă pe care Traian Băsescu le-a dat-o pedeliştilor este "soarta" premierului Boc. În întâlnirea pe care a avut-o marţi cu parlamentarii democrat-liberali, preşedintele le-a spus răspicat că guvernul nu mai poate continua după acelaşi tipar ca până acum. "Nu vă faceţi că nu ştiţi, marea dezbatere şi în afara partidului, şi în interiorul partidului este < dom"le ce ne facem cu Guvernul? > că premierul Boc nu mai este agreat de populaţie, nu mai aduce voturi, deci ştiţi acest lucru....Ne lansăm într-o demagogie dacă nu răspundem exact subiectului, iar a răspunde subiectului înseamnă o decizie", le-a spus Băsescu.

JURNALUL NAŢIONAL

Bătălia pe Realitatea: Mogulul versus Ghiţă

Adrian Ursu şi Oana Stancu au prezentat marţi, 15 februarie, ultima ediţie a emisiunii "Ora de foc". Vestea le-a fost dată cu câteva ore înaintea emisiei, printr-un e-mail, de Sebastian Ghiţă, managerul postului Realitatea TV, fără alte explicaţii, fără să li se impute ceva. "Mişcarea" este cu atât mai neaşteptată cu cât "Ora de Foc" era cea mai urmărită emisiune a Realităţii TV.

Corleone vinde Liga la pachet

Jurnalul Naţional vă prezintă, în premieră, modul în care se vor scoate la licitaţie drepturile de televiziune pentru următoarele trei sezoane. Adunarea Generală Extraordinară a Ligii Profesioniste de Fotbal va avea loc luni, 21 februarie, de la ora 12:00, la sediul LPF. Principalul punct de pe ordinea de zi este legat de prezentarea, discutarea şi aprobarea caietului de sarcini al licitaţiei privind cesiunea drepturilor audiovizuale, de telefonie mobilă şi internet şi de televiziune, incluzând difuzarea meciurilor de fotbal din cadrul competiţiei Liga I în sezoanele 2011-2012, 2012-2013 şi 2013-2014.

Adrian Ursu: "Am refuzat postul de director editorial al RealitateaTV"

Adrian Ursu consideră că Sebastian Ghiţă vrea să se repoziţioneze în piaţă şi că scoaterea de pe post a emisiunii "Ora de foc" este o operaţiune primitivă de manipulare. Explicaţiile ni s-au dat ieri şi ele ţineau de o incompatibilitate până la capăt, pe care omul are dreptul să şi-o manifeste dacă doreşte să şi-o manifeste. Ce n-a reuşit să explice Sebastian Ghiţă, în primul rând celor din redacţie, nu neapărat nouă, este de ce schimbarea de grilă se produce marţi, pe la ora 13. Asta nu cred că a reuşit să explice cineva deocamdată, dar probabil că exista un plan mai vechi care abia acum s-a materializat.

De la Moliceanu la Boc I-IV

În cei şase ani de mandat prezidenţial, Traian Băsescu a nominalizat cinci premieri, a numit doi şi nu a reuşit să dea jos niciunul. Premierii lui Traian Băsescu au stat cu sabia lui Damocles deasupra capului, neştiind când îi va veni preşedintelui cheful să le ceară demisia din funcţie. Primul a simţit asta pe pielea lui Călin Popescu Tăriceanu, care a avut de înfruntat, timp de patru ani, asaltul permanent al preşedintelui cu scopul de a-l schimba din funcţie.

NAŢIONAL

În Ministerul de Interne mocneşte cel mai mare scandal de corupţie: Mii de pensii de poliţişti, cumpărate cu şpagă!

Miza uriaşă a angajaţilor obligaţi să-şi facă pensii private a dus la momirea unor şefi din Poliţie cu sume uriaşe. Pe de o parte, unii visează "tunurile" care se pot da prin orientarea unor întregi structuri de mii de oameni spre o anumită firmă. Şi deja au început să se "mişte" în acest sens. Pe de altă parte, conducerea Poliţiei se chinuie cu disperare să-şi ţină oamenii cât mai departe de tentaţia "comisioanelor" oferite, care ajung la 200 - 300 lei pe om. Deja un cadru a refuzat o şpagă uriaşă venită, culmea, din sfera de influenţă a sindicatelor!

Minoritarii i-au aliniat pe majoritari. UDMR cântă, PDL şi PSD joacă

Într-o ţară cu susu"n jos ca România, minoritatea poate alinia majoritatea cum şi când vrea. Exact asta face acum UDMR cu cele mai importante partide mioritice, PSD şi PDL."Ostilităţile" guvernamentale au fost amânate de preşedintele Băsescu până când îşi vor alege maghiarii o nouă conducere: "Variantele de premier pot fi discutate, dar nimic nu se va lua în discuţie până ce nu se termină alegerile din UDMR".

Situaţia are şi o victimă colaterală, PDL, care s-a văzut nevoit să-şi amâne şi el Consiliul Naţional de Coordonare tot după alegerea noilor lideri ai UDMR.

Supărat că şefii DGIPI şi-au bătut joc de el cu bilanţul falsificat, Igaş desfiinţează "Doi ş"un sfert"!

Deşi "reorganizarea" serviciului secret al ministerului nu s-a aflat niciodată pe ordinea de zi a lui Traian Igaş, acesta a răbufnit şi a recunoscut public că se va ocupa personal şi cât mai repede cu putinţă de această structură "ineficientă". Criza de furie a ministrului de Interne a fost provocată de dezvăluirea apărută în premieră în "Naţional" zilele trecute, când am relatat cearta dintre Igaş şi conducerea "Doi ş"un sfert" pe marginea falsificării de către aceasta din urmă a bilanţului anual pe anul trecut.

PUTEREA

Vor să-l suspende, dar nu ştiu cum. Ion Iliescu şi liderii USL îl acuză pe şeful statului că a încălcat Constituţia: "Preşedintele Traian Băsescu ar trebui suspendat de Parlament"

Întâlnirile dintre preşedintele Traian Băsescu şi liderii PDL, de la Vila Lac 1, sunt considerate de către liderii Uniunii Social-Liberale în afara prevederilor constituţionale. Ion Iliescu, Crin Antonescu şi Daniel Constantin îl acuză pe şeful statului că s-a comportat ca un preşedinte de partid şi că nu avea de ce să caute un nou premier dacă Emil Boc nu şi-a depus mandatul. Un alt motiv pentru suspendarea preşedintelui Băsescu l-ar constitui faptul că, în prezenţa sa, liderii PDL au votat dacă sunt de acord cu ideea unui prim-ministru independent.

Politologii despre noul premier căutat de preşedinte. Pîrvulescu, Tănase şi Dâncu: Traian Băsescu a încălcat Constituţia

Politologii chestionaţi de ziarul "Puterea" au o părere aproape unanimă: încercările preşedintelui Traian Băsescu de a găsi un înlocuitor pentru Emil Boc la Guvern şi prezenţa sa la şedinţele PDL reprezintă imixtiuni în treburile Executivului, amestec ce depăşeşte atribuţiile constituţionale ale şefului statului.

Chestionaşi de ziarul "Puterea", Cristian Pîrvulescu, Stelian Tănase, Vasile Dâncu, Zoe Petre şi Dan Pavel afirmă că demersul lui Traian Băsescu de a genera schimbarea prim-ministrului fără ca acesta să-şi fi dat demisia şi fără să existe o criză în ceea ce priveşte majoritatea parlamentară reprezintă o mişcare neconstituţională.

După Elena Udrea, Ministrul Laszlo Borbely cheltuieşte 350.000 de euro pe un spot tv

Ministerul Mediului şi Pădurilor va finanţa, în parteneriat cu Guvernul Norvegiei, difuzarea unui clip publicitar cu durata de 30 de secunde pentru promovarea unei campanii privind înfiinţarea pieţelor ecologice în România. Costul producţiei şi difuzării acestui spot va aduce unei firme de profil un contract în valoare de 350.000 de euro, cu TVA inclusă. Nu este pentru prima dată când banii europeni gestionaţi de Laszlo Borbely sunt cheltuiţi pe producţii publicitare. În anul 2008, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, condus la acea dată tot de Borbely, a finanţat cu şapte miliarde de lei vechi apariţia unei publicaţii lunare, "euROpeanul".

După 1 aprilie încep concedierile. CFR Marfă ar putea fi vândută pe bucăţi

După mai bine o lună de negocieri, sindicatele din sistemul feroviar şi conducerea societăţii CFR Marfă au ajuns la un acord privind încheierea contractului colectiv de muncă. Ceferiştii de la Marfă vor avea acelaşi salariu de încadrare, de 670 de lei, fără prime de vacanţă sau de Crăciun. Cei aproape 4.000 de angajaţi disponibilizaţi, începând cu 1 aprilie, primesc şase salarii compensatorii. Chiar dacă sacrifică 4.000 de oameni, CFR Marfă nu poate fi privatizată în acest an din cauza datoriilor

Români, experţi internaţionali în fraude pe internet. Râmnicu Vâlcea este numit Hackerville

Râmnicu Vâlcea are doar 120.000 de locuitori, dar poliţiştii din întreaga lume specializaţi în criminalitate informatică i-au dat o poreclă - "Hackerville" (oraşul pirateriei informatice - n.r.), scrie revista Wired într-un reportaj de la faţa locului, în care constată ce maşini scumpe au localnicii. Articolul remarcă în deschidere contrastul dintre aspectul sărăcăcios al oraşului şi maşinile scumpe care se pot vedea pe străzile din centru. Sunt conduse de tineri de 20-30 de ani, care poartă lanţuri de aur, îmbrăcăminte scumpă şi care trec pe roşu.

ROMÂNIA LIBERĂ

De ce a început Băsescu scandalul "tehnocratul" de Sabuna Fati

Pentru a-şi duce mandatul până la capăt, Traian Băsescu este obligat să găsească soluţii care să menţină PDL la guvernare şi după alegerile generale din 2012. Dar lupta preşedintelui pentru supravieţuirea politică nu pare să mai fie văzută de PDL ca propriul său război. În fond, PDL poate să-şi continue existenţa în opoziţie, dar Traian Băsescu nu poate rămâne la Cotroceni decât atâta vreme cât partidul se află la putere şi îl sprijină. Scandalul "tehnocratul" a fost creat de preşedinte tocmai pentru ca, prin ricoşeu, să-şi aducă partidul înapoi la ordine.

INTERVIU CU MINISTRUL CULTURII KELEMEN HUNOR, CANDIDAT LA PREŞEDINŢIA UDMR Kelemen Hunor: Maghiarii din România îşi doresc o Ungarie puternică

Ministrul Kelemen Hunor este favorit în cursa pentru preşedinţia UDMR, fiindcă este succesorul desemnat al actualului şef al Uniunii, Marko Bela. Pe termen scurt, Kelemen Hunor mizează pe rămânerea la guvernare până la alegerile din 2012 şi crede că până atunci UDMR îşi va recupera electoratul pierdut în perioada crizei economice. Pe termen lung, actualul ministru al Culturii sugerează că Uniunea ar trebui să participe mai cu seamă în guvernări de dreapta şi crede, la fel ca şi principalul său contracandidat, că există premise pentru înfiinţarea autonomiei teritoriale, cel puţin în regiunea secuiască.

Emil Boc, schimbat până pe 5 martie?

După înfrângerea suferită în faţa parlamentarilor, preşedintele Traian Băsescu a obţinut totuşi o mică victorie cu ajutorul liderilor de filiale: Consiliul care trebuia să fie sâmbătă a fost amânat pentru 5 martie. Până atunci, filialele vor exercita presiuni asupra centrului. Amânarea Consiliului Naţional de Coordonare (CNC) al PDL a fost şi ea legată, oficial, de alegerile din UDMR din 26-27 februarie. "Să nu existe influenţă asupra competiţiei din UDMR", a explicat vicepreşedintele Valeriu Stoica. În fapt, amânarea mai are un scop: liderii locali ai partidului să-i convingă pe parlamentari şi pe unii lideri de la centru să accepte înlocuirea lui Emil Boc cu un tehnocrat, aşa cum doreşte preşedintele Traian Băsescu.

AGRICULTURĂ. Într-un singur an, preţul cartofului a crescut cu peste 50%

Cine şi cât câştigă din scumpirea cartofilor

Producătorii care au mizat pe culturile de cartofi şi-au vândut producţia încă din toamnă şi au obţinut chiar un profit dublu faţă de alţi ani. Dacă în 2009 cartofii se vindeau angro la un preţ de 0,6-0,85 lei/ kg, anul trecut în decembrie, agricultorii au reuşit să scoată chiar 1,4-1,6 lei/ kg. Însă la piaţă, la consumatorul direct, preţul de vânzare, chiar şi în "patria cartofului", cum mai este denumit judeţul Covasna, ajunge la 2,5 lei.

Lady Gaga, îmbrăcată de un român

Celebră pentru vestimentaţia extravagantă, Lady Gaga a purtat recent un costum creat de designerul român Dinu Bodiciu. Tânărul artist povesteşte pentru România Liberă cum a ajuns vedeta americană să-i poarte ţinutele. Lady Gaga, care a participat luni seara la show-ul lui Jay Leno, a venit la sediul NBC îmbrăcată cu o ţinută roşu-electric a designerului român Dinu Bodiciu. Ţinuta aleasă de vedetă, surprinsă imediat de vânătorii de modă, este un costum roşu în două piese, la care a asortat ochelari de soare, în formă de mască (o piesă-cheie în ţinutele artistei) şi pantofi de la Thierry Mugler. Pentru show-ul lui Jay Leno, artista a păstrat ochelarii şi pantofii, dar a schimbat costumul cu o rochie neagră creată de J. P. Gaultier.

ZIARUL FINANCIAR

TOPUL BĂNCILOR după activele deţinute

BCR şi BRD se duelează la vârf, iar celelalte bănci din top 10 câştigă greu cotă de piaţă semnificativă. Cele 10 bănci controlează 78% din tot sistemul.. Anul trecut activele totale ale sistemului bancar românesc au crescut cu numai 3,5% - cel mai redus nivel din ultimul deceniu. Criza economică a făcut ravagii şi în bilanţurile băncilor, care au fost nevoite să-şi mărească provizioanele şi chiar să scoată credite din bilanţ pentru că ştiu că nu le vor mai recupera niciodată. La 31 decembrie 2010 patrimoniul băncilor a fost de 342 mld. lei (80 mld. euro). BCR şi BRD îşi dispută primele locuri, la fel ca acum 10 ani, fiind urmate de un pluton de bănci ale căror active sunt la jumătate.

Cât este valoarea imobiliară a românilor? 400 mld. Euro

Românii stau în case şi apartamente care pot fi evaluate la 400 de miliarde de euro, locuinţe de 63 de miliarde de euro fiind doar în Bucureşti, potrivit unui indice imobiliar creat de grupul elen Eurobank, care deţine în România Bancpost. Eurobank Property Services a creat un indice imobiliar conform căruia preţul mediu al locuinţelor la nivel naţional este de 47.000 de euro. Ţinând cont de această estimare, valoarea locuinţelor din România ar putea ajunge la aproape 400 de miliarde de euro la un stoc de 8,4 milioane de unităţi. Acest indice arată însă un preţ mediu de aproape 1.200 de euro/metrul pătrat la nivel naţional, ţinând cont de faptul că suprafaţa medie a locuinţelor din România nu depăşeşte 40 de metri pătraţi, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Rompetrol a acumulat în cinci ani pierderi de 500 milioane de euro

Rompetrol Rafinare (RRC), principala companie a grupului Rompetrol controlat de grupul kazah KazMunaiGaz, a raportat anul trecut o pierdere de 669,7 mil. lei (circa 159 mil. euro), cea mai mare din istoria companiei şi una dintre cele mai mari pierderi înregistrate de o companie romanească anul trecut.

Este al cincilea an consecutiv cand Petromidia raportează un rezultat negativ, timp în care a acumulat pierderi de aproape 2 mld. lei (504 mil. euro). "Cat timp are susţinere din partea acţionarului majoritar Rompetrol Rafinare poate să funcţioneze. Totuşi cifrele nu sunt deloc încurajatoare", spune Adriana Marin, directorul departamentului de analiză din cadrul firmei de brokeraj UniCredit CA-IB Securities.

Destabilizare în Orientul Mijlociu? Israelul afirmă că Iranul a trimis două nave de război în Marea Mediterană

Ministrul israelian al Afacerilor Externe, Avigdor Lieberman, a afirmat miercuri că Iranul a trimis două nave de război în Marea Mediterană prin Canalul Suez şi şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acest gest calificat drept o "provocare", informează Mediafax. În această seară, două nave de război iraniene ar fi traversat Canalul Suez pentru a merge în Mediterană, în drum spre Siria", a declarat Lieberman.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb