REVISTA PRESEI 17.03.2017

Willy Homner
Revista Presei / 17 martie 2017

REVISTA PRESEI 17.03.2017

ADEVARUL

Dezastru la absorbţia fondurilor europene

România a reuşit să aibă 0% absorbţie a fondurilor europene din cele peste 30 de miliarde euro disponibile din exerciţiul financiar 2014 - 2020, cu toate că deja ne aflăm la jumătatea perioadei celui de-al doilea program european. Comisarul european pentru politică regională Corina Creţu, aflată într-o vizită în România, a declarat miercuri că există îngrijorări cu privire la absorbţia fondurilor europene de către ţara noastră. "Îngrijorările există de la începutul exerciţiului financiar 2014 - 2020. Ne aflăm în martie 2017. Avem 0% absorbţie europeană pentru aceste 23 de miliarde (de euro - n.r.) pe care România le are la dispoziţie", a declarat Creţu. Conform datelor Comisiei Europene, bugetul total al exerciţiului financiar 2014 - 2020 pentru România este de 36,44 miliarde de euro. România se chinuie încă să utilizeze fondurile alocate în exerciţiul financiar 2007 - 2013.

Soţul Alinei Gorghiu a provocat un accident care a blocat total Valea Oltului

Lucian Isar, fost ministru în Guvernul Ponta, a provocat un grav accident joi după-amiaza în zona localităţii Câineni, de pe Valea Oltului. De la volanul unui Porsche Cayenne, după mai multe depăşiri agresive, Lucian Isar a lovit un TIR care a căzut pe calea ferată. Accidentul produs de Lucian Isar a blocat total atât traficul feroviar, cât şi cel rutier pe Valea Oltului. Cozile de maşini au ocupat mai bine de 11 km pe fiecare sens de mers, iar în urma acestui accident soţul fostului preşedinte al PNL, Alina Gorghiu, s-a ales cu dosar penal pentru vătămare din culpă. Lucian Isar a fost transportat la Spitalul judeţean din Râmnicu Vălcea, cu diagnosticul traumatism cranio-cerebral. Plaga acestuia a fost suturată, starea şoferului fiind bună.

Diamant de 706 carate, dezgropat de către un păstor din Sierra Leone

Un păstor care lucra la minele din estul Sierrei Leone a dezgropat un diamant de 706 carate. Guvernul din Sierra Leone a precizat că va ţine o licitaţie în care va pune la bătaie piatra, asta după ce ţara a fost mulţi ani pătată de aşa numitele "diamante sângerii". Vânzarea "diamantelor sângerii" a ajutat la finanţarea războaielor civile care au afectat Africa în anii '90. Adesea, banii ajungeau în mâinile dictatorilor militari din continentul african care era estimat de către Bursa Diamantelor de la Londra, că produce 65% din toate diamantele lumii. Diamantul descoperit joi va intra în rândul celor mai mari nestemate descoperit vreodată, pe primul loc fiind un diamant de 3.106 carate descoperit în Africa de Sud în 1905.

Coaliţia pentru Familie vrea să interzică filmul "Frumoasa şi Bestia"

Coaliţia pentru Familie a trasmis un apel pe Facebook prin care cere interzicerea filmului "Frumoasa şi Bestia" în cinematografele din România din cauza "momentului gay" şi îndeamnă spectatorii să scrie Centrului Naţional al Cinematografiei pentru a lua măsuri în această privinţă, arată News.ro. Ramake-ul live-action al filmului "Frumoasa şi Bestia/ Beauty and the Beast", care va fi lansat în România pe 17 martie, conţine primul personaj gay şi prima scenă de dragoste din istoria grupului Disney. Compania Disney a retras filmul Frumoasa şi Bestia din Malaezia, după ce scena homosexuală a fost cenzurată. Rusia a interzis filmul pentru copiii cu vârsta sub 16 ani.

WSJ: Ciadul acuză de 27 de ani că România i-a furat steagul

Ciadul, un stat izolat din Africa sahariană, se plânge de 27 de ani că autorităţile de la Bucureşti i-au "furat" drapelul tricolor şi că nu par deloc că regretă acest lucru. Este o chestiune supărătoare pentru specialiştii în vexilologie (ramură a istoriei care studiază steagurile din diverse epoci şi ţări, n.r.), afirmă Drew Hinshaw, reporter al publicaţiei The Wall Street Journal citat de News.ro. Atunci când protestatarii români au desfăşurat un drapel uriaş al României în centrul Bucureştiului, luna trecută, fotografiile pline de culoare care au surprins acel moment au inundat reţelele de socializare şi au fost văzute peste tot în lume, inclusiv în Ciad, care, încă o dată, a remarcat o problemă: Drapelul României nu este doar al României. Ciadul îl revendică.

Erdogan: "Incepe lupta intre crucea crestina si semiluna islamica"

Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a condamnat joi dupa-amiaza decizia magistratilor de la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) de a permite companiilor sa interzica angajatelor purtarea valului islamic in tarile UE. Liderul turc a sustinut ca o asemenea decizie juridica lanseaza o adevarata lupta intre "crucea crestina si semiluna islamica", relateaza Hurriyet Daily News. "Unde este libertatea religioasa? Ei au pornit o lupta intre cruce si semiluna. Nu exista nicio explicatie cu privire la asta, spun foarte clar ca Europa se indreapta spre epoca de dinainte de al Doilea Razboi Mondial", a declarat Erdogan la un miting din localitatea Sakarya.

Bugetul Primăriei Capitalei: 1,1 miliarde de euro în 2017

Primăria Capitalei are, pentru 2017, un buget de 1,1 miliarde de euro, 27 de milioane de euro fiind alocaţi pentru lucrări şi reparaţii în parcuri, 11 milioane de euro pentru crearea a peste 3.000 de locuri de parcare subterană şi de tipul park&ride şi şase milioane de euro pentru lucrările la 36 de imobile cu risc seismic, a anunţat, joi, primarul general. De asemenea, vor fi alocate două milioane de euro pentru pistele de biciclişti. Primăria va continua dotarea cu aparatură ultramodernă pentru toate cele 19 spitale ale municipalităţii, dar şi pentru cabinetele şcolare, având alocare de aproape 16 milioane de euro şi 57 de milioane de euro pentru investiţii. Firea a precizat că sunt prevăzute în buget şi sumele necesare pentru întocmirea studiului de fezabilitate pentru construirea unui spital metropolitan cu aproximativ 2.000 de paturi, investiţie de 300 de milioane de euro.

Turcia se dotează cu rachete ruseşti S-400, dar nu le integrează în sistemul de apărare antirachetă al NATO

Ministrul turc al Apărării, Fikri Işik, a declarat joi că Turcia va amplasa pe teritoriul său un sistem de rachete din Rusia, informează Sputnik International. "Sistemul rusesc S-400 nu va fi integrat în sistemul de apărare antirachetă al NATO", a declarat Işik. Miercuri, ministrul turc al Apărării a declarat că Ankara şi Moscova au realizat progrese în discuţiile cu privire la livrarea sistemelor ruseşti de apărare aeriană S-400 către Turcia., dar încă nu s-a ajuns la o înţelegere. S-400 este unul dintre cele mai avansate sisteme de rachete de fabricaţie rusească. Rusia a desfăşurat sisteme de acest tip în Siria, pentru a-şi proteja bazele de la Hmeimim şi Tartus.

BANCHERUL

Şefii băncilor pentru locuinţe se contrazic in Parlament

Deputaţii din Comisia pentru buget, finanţe si bănci au dezbătut miercuri proiectul de modificare a legii băncilor pentru locuinţe, după ce acestea au fost acuzate de Curtea de Conturi ca au prejudiciat statul cu peste 70 de milioane de euro. Alexandru Costache, director la Curtea de Conturi, a reafirmat punctul de vedere al instituţiei, că nu este necesara modificarea legii, mai exact renunţarea la prevederea potrivit căreia clienţii băncilor pentru locuinţe trebuie să justifice utilizarea in scop locativ (renovarea, cumpărarea sau construcţia de locuinţe) a sumelor economisite si a primei de stat de 25%, maxim 250 de euro pe an.

COTIDIANUL

Conspiraţia perpetuă - Cornel Nistorescu

Multă vreme, românii plecaţi în străinătate au trăit cu spaima de comunism. Nu scăpau nicicum de trauma trăită pe vremea lui Ceauşescu, de care unii au scăpat riscîndu-şi viaţa. Ei au fost şi rămîn anticomunişti adevăraţi. I-am înţeles de fiecare dată cînd erau cuprinşi de o teamă a revenirii comuniştilor. Cu anii, spaima unora de revenirea comuniştilor a devenit un capital de exploatat, un subiect de manipulare. Anticomunismul a fost un subiect predilect şi o temă finanţată şi de europeni, şi de americani. Pe baza spaimei (sincere în cazul românilor fugiţi din ţară pe vremea lui Nicolae Ceauşescu sau înainte) s-au cîştigat trei rînduri de alegeri prezidenţiale. Iar acest lucru nu este rezultatul unei întîmplări, ci mai degrabă al unei elaborări minuţioase, comisă în laboratoarele de strategii ale serviciilor secrete.

Sondaj de opinie printre români

Românii nu au încredere în politicieni. Potrivit unui sondaj Sociopol, niciun lider politic, de la niciun partid, nu se bucură de încrederea a nici măcar 50%. Singurul care reuşeşte să iasă în evidenţă, în mod pozitiv la capitolul încredere este independentul Raed Arafat. Cât despre încrederea în partidele politice, în ciuda protestelor din ultima perioadă, românii preferă tot PSD. Maximul de încredere este de 44% şi l-a obţinut edilul Capitalei Gabriela Firea. Pe locul secund se află Sorin Grindeanu. La capitolul independenţi, românii au încredere mare în Raed Arafat cu un procent de peste 70%. În ceea ce îl priveşte pe preşedintele Iohannis, acesta prezintă un nivel de încredere de 35%, în timp ce Dacian Cioloş, a câştigat încrederea a 25% dinctre cei intervievaţi. La partide PSD 44%. PNL 34%, ALDE 32%.

CURENTUL

Lecţia usturătoare de la Dacian Cioloş şi Nicuşor Dan pentru Cristian Ghinea

Intrat în Parlament pe listele partidului lui Nicuşor Dan, deputatul USR Cristian Ghinea a lansat recent o scrisoare către membrii partidului în care contestă decizia conducerii partidului de a nu-l invita pe Dacian Cioloş în partid. Astăzi, însă, Alin Cristian Mituta, fostul director de cabinet al lui Dacian Cioloş in timpul mandatului de premier si directorul executiv al Asociaţiei Romania 100 a comentat pe Facebook: "Numele lui Dacian Ciolos e vehiculat (din nou) fara voia lui in aceasta afacere (o posibila intrare in USR - n.red.) in care nu are nimic de-a face. Situatia e foarte clara: USR era una din optiunile de implicare pe care el si echipa lui le luau in considerare, asa cum a declarat si public. In urma discutiilor, presedintele USR a spus foarte clar ca Dacian Ciolos nu este binevenit in partid. Prin urmare, intrarea in USR nu mai este de actualitate si nu mai este luata in calcul.

CURIERUL NATIONAL

Păgubiţii FNI vor primi 38 mil. lei în 2017

Suma este prevăzută în bugetul de venituri şi cheltuieli al Autorităţii pentru Administrarea Activelor StatuluiAcesta prevede că AAAS va avea venituri de 60 mil. lei, din care 41,17 mil. lei provenind din veniturile din operaţiuni de capital, respectiv venituri din penalităţi pentru nerespectarea obligaţiilor asumate prin contractele de vânzare-cumpărare. Cheltuielile totale vor fi de 46 mil. lei, din care 4 mil. lei cu dizolvarea voluntară şi lichidarea societăţilor comerciale, inclusiv remunerarea administratorilor speciali şi contribuţiile aferente angajatorului.

Discuţii despre înfiinţarea Muzeului Istoriei Evreilor din România

Premierul Sorin Grindeanu a primit joi, la Palatul Victoria, o delegaţie a Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite, însoţită de ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm.Principala temă de discuţie a fost înfiinţarea unui Muzeu al Istoriei Evreilor din România.

Militarii americani şi ruşi din Siria merg cu drapelele la vedere ca să se vadă unii pe alţii

În plus, militarii celor două ţări vorbesc şi la telefon, astfel ca să nu fie confundaţi reciproc cu forţe ostile. Pentru evitarea unor pagube colaterale, în oraşul sirian Manbij, militarii americani şi cei ruşi merg cu drapelele ţărilor lor fluturând la vedere.

EVENIMENTUL ZILEI

Brexitul a pus pe fugă emigraţii! Mii de oameni părăsesc Marea Britanie

Brexitul a pus pe fugă emigraţii! Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit) aduce multă incertitudine în rândul cetăţenilor comunitari rezidenţi în această ţară, ei neprimind până în prezent din partea guvernului de la Londra nicio garanţie cu privire la situaţia lor legală. În prezent în Marea Britanie sunt înregistraţi oficial circa 3,15 milioane de cetăţeni comunitari, în timp ce aproximativ 900.000 de britanici sunt stabiliţi în statele UE. După referendumul din 23 iunie anul trecut, când britanicii au optat majoritar pentru Brexit, noul guvern condus de Theresa May a refuzat constant să garanteze unilateral menţinerea şi după ieşirea din UE a drepturilor oferite imigranţilor comunitari stabiliţi în Marea Britanie.

Buget SUA. Trump vrea 10% în plus la APĂRARE.

Administraţia Trump a prezentat un plan de a creşte cheltuielile de apărare ale SUA cu 54 de miliarde de dolari şi reducerea fondurilor pentru ajutor extern. Guvernul federal are un proiect de buget care fi trimis azi Congresului. Departamentul de Stat va avea un buget redus cu 28%. La fel Agenţia pentru Protecţia Mediului (EPA) va avea un buget mai mic, mai ales că preşedintele Donald Trump nu este de accord cu energiile regenerabile şi schimbarea climatică. Potrivit New York Times, bugetul EPA ar urma să fie redus cu 31%, adică 2,6 miliarde de dolari. Creşterea cheltuielilor pentru apărare va fi compensată de reduceri drastice la alte departamente, scrie BBC.

Băsescu i-a facut-o lui Ponta: "ca să ştie cine e şeful"

Fostul preşedinte şi actual senator PMP, Traian Băsescu, a comentat, la postul România TV, pe marginea pactului de coabitare pe care l-a semnat cu Victor Ponta. El l-a ironizat pe fostul premier, precizând că a semnat documentul "ca să ştie cine e şeful". "Important e ca între factorii de decizie să fie un pact dincolo de Constituţie. Deşi am avut pact scris cu Victor Ponta, destule puncte nu s-au respectat. Nu vă dau detalii că nu vreau să intru în mizeria luptei dintre Ponta şi Liviu Dragnea. Am semnat acel pact cu Ponta ca să ştie cine e şeful. Aveam conflicte cu Ponta, dar lucram cu ministerele.", a spus Băsescu, la România TV. Fostul şef al statului a mai spus că actualul preşedinte Klaus Iohannis nu are de ce să se teamă de o eventuală suspendare.

Vânzări record. Dacia continuă cucerirea Europei

Vânzările de automobile Dacia în Europa continuă să crească. În Uniunea Europeană plus ţările EFTA, înmatriculările au crescut cu 12% în luna februarie 2017, până la 33.159 unităţi, în condiţiile în care piaţa auto europeană a crescut cu 2,1%, a anunţat joi Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile, ACEA, informează Reuters. De asemenea, pe primele două luni ale acestui an înmatriculările de autoturisme noi Dacia în toată Europa au crescut cu 10,8%, până la 66.905 unităţi.

JURNALUL NATIONAL

Guvernul a ridicat la 55.000 lei plafoanele anuale pentru decontarea cheltuielor de cazare a demnitarilor în locuinţele RA-APPS

Guvernul a adoptat joi o hotărâre privind stabilirea plafonului maxim, pentru 2017, pentru cheltuielile de cazare aferente imobilelor cu destinaţia de locuinţe de serviciu şi imobilelor cu destinaţia de locuinţe propuse în vederea vânzării din fondul locativ administrat de RA-APPS. "Este vorba de creşterea plafoanelor pentru decontare. Vă reamintesc că tot ceea ce înseamnă chirii, cheltuieli de întreţinere a locuinţelor de serviciu şi amortizarea bunurilor, inclusiv a mobilierului se asigură de instituţiile publice în care demnitarul respectiv activează. Se face o actualizare anuală a acestor plafoane", a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Alina Petrescu.

Cum să ne ferim de capcanele care ne pândesc pe net

Trei din zece români au fost victime ale atacurilor informatice, iar şapte din zece români se simt vulnerabili în faţa hackerilor, potrivit sondajului "Siguranţa pe Internet". Intrăm zilnic pe zeci de site-uri, downloadăm filme, socializăm pe Facebook, Instagram sau pe Twitter, dar nu ne gândim la pericolele la care ne expunem. Peste 70% dintre respondenţi admit că au divulgat informaţii personale prin e-mail, iar 30% dintre aceştia susţin că au fost victime ale atacurilor informatice. Cât despre situaţiile la care se simt cel mai expuşi, 82% dintre participanţii la sondaje au menţionat riscul de infectare cu viruşi şi programe malware, iar 56% au menţionat furtul de date personale. Pentru a-i ajuta pe oameni să se protejeze în faţa acestor atacuri, StarTech Team a lansat site-ul sigurantapenet.ro.

NATIONAL

Lovitura lui Banciu si perversele lui Vântu

Radu Banciu a bifat, miercuri seara, ceea ce se numeşte "lovitură de presa". Cu ajutorul lui Sorin Ovidiu Vântu, ce-i drept. Pentru ca afaceristul aflat după gratii l-a solicitat pe Banciu drept interlocutor. A ieşit o radiografie a zilelor noastre la sânge, mult "sânge" chiar si pentru excentricul Vântu. "Din capul locului ii rog pe cei care au exigentele prea înalte, fie pentru aceasta oră fie pentru acest veac, totuşi să nu se ridice mai sus decât le permite statutul. A fost un interviu oportunist, de conjunctură. Nu exista nicio relaţie intre mine si Sorin Ovidiu Vântu. Pur si simplu Sorin Ovidiu Vântu m-a cerut pe mine la acest interviu care era pregătit de redacţia de ştiri, a priori din cate am înţeles. Atenţie, nu toţi interlocutorii noştri sunt Dan Puric. Nu toţi interlocutorii noştri sunt Ana Blandiana. Si nu toţi realizatorii noştri sunt Robert Turcescu", a explicat Radu Banciu demersul B1 Tv.

Nemţii lui Iohannis, expulzaţi!

După cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, in anumite laboratoare de care SIE nu este in niciun caz străin s-a luat decizia ca, pe fondul scăderii influentei BND-ului german in tara noastră, si consilierilor germani personali ai lui Iohannis sa li se facă o oferta de nerefuzat. Si anume sa-si încheie socotelile si să renunţe la clientul pe care, pentru scurt timp, îl treziseră la viaţă. Iar pentru ca ultimatumul expulzării mascate să fie si mai bine înţeles de cine trebuie, asupra colosului Holzindustrie Schweighofer s-a abătut năpasta, prietenii atât de dragi ai preşedintelui fiind deja in corzi. De altfel, ca si alţi "nemţi" care făceau jocurile in economia românească, profitând de folosirea brand-ului Iohannis pentru intimidarea autorităţilor romăne.

Şantaj american la Guvern!

De parca nu era de ajuns "marcajul" tot mai strâns al multinaţionalelor la autorităţile româneşti, pentru ca nu cumva acestea să îndrăznească să impoziteze "la sursă" profiturile exorbitante făcute in tara noastră, Guvernului Grindeanu i-a picat o nouă "pleaşcă" pe cap. Este vorba despre Fondul Proprietatea, care exercită presiuni tot mai făţişe pentru "execuţii" in masa in rândurile salariaţilor care lucrează la diverse companii de stat, in frunte cu Complexul Energetic Oltenia. Si cu toate ca partea română a cedat deja si a acceptat un plan de trimitere in şomaj, in acest an, a o mie de angajaţi, Fondul Proprietatea ar dori cel puţin dublarea acestui număr. De fapt, este vorba despre americanii de la Frankin Templeton, cei care administrează Fondul Proprietatea.

Carmen Palade vrea brandul "Adamescu" pe numele ei

Alexander Adamescu a trimis o scrisoare deschisa in care susţine că fosta soţie a tatălui sau, Carmen Palade, a cerut la OSIM înregistrarea brandului "Adamescu" care va fi folosit doar de aceasta: "Pe 27 Februarie '17, la o luna după ce a şterpelit trupul lui Dan Adamescu, Carmen Palade - care si-a pus armata de avocaţi serios pe treabă - a identificat încă o cale de îmbogăţire. S-a gândit să-si însuşească pana si numele fostului soţ, solicitând înregistrarea brandului "Adamescu" pe numele ei la Oficiul de Stat pentru Invenţii si Mărci (O.S.I.M.).

ROMANIA LIBERA

Dacian Cioloş a fost curtat şi de USR, şi de PNL

Fostul premier Dacian Cioloş a discutat atât cu PNL cât şi cu USR, cerând să devină preşedinte de partid. Ambele formaţiuni sunt dispuse să îi ofere doar locul doi, ceea ce a blocat negocierile, iar Cioloş este tentat să îşi formeze propriul partid. Primele tatonări au fost cele cu unii lideri PNL, care i-au oferit poziţia secundară în partid, afirmă surse liberale. Potrivit acestei variante, Cioloş ar fi ocupat postul de prim-vicepreşedinte, care să-l secondeze pe preşedintele partidului, ales dintre actualii membri PNL. Însă Cioloş a refuzat, dorind să se înscrie în PNL doar pentru a deveni preşedinte.

Apusul dinozaurilor: de ce nu pleacă Meleşcanu şi Isărescu

Replierile onorabile, retragerile tactice sau renunţarea la celebritate se întâmplă doar accidental în viaţa elitelor politice din România. Chiar după ce au experimentat funcţii foarte importante în stat şi au ajuns la vârsta senectuţii, cei care au încă în mâini pârghii de putere, nu vor să le abandoneze. Mugur Isărescu (67 de ani) şi Teodor Meleşcanu (76 de ani) s-au format ca profesionişti în anii de liberalizare ai regimului comunist, după ce au cunoscut şi perioada stalinismului autohton. Nu e clar până unde deciziile pe care le luau erau ale lor şi de unde încolo ale altora, care aveau cheia vieţii lor duble. Această bivalenţă, care la început le-a fost de folos, fiindcă au avut permanent spatele asigurat de mâna nevăzută a sistemului, s-ar putea întoarce astăzi împotriva lor.

ZIARUL FINANCIAR

Capcana investiţiilor în fabrici de automobile

Valoarea adăugată este la jumătate faţă de industria alimentară şi de trei ori mai redusă decât în IT. S-a discutat mult în ultimii ani despre posibilitatea ca România să atragă încă un mare producător de automobile, care să îşi facă aici o fabrică, fiind vehiculate companii precum BMW, Mercedes sau mai recent Mitsubishi. Problema este că, aşa după cum arată datele de la Statistică, tocmai sectorul producţiei de autovehicule are un raport VAB/producţie de 0,2. Astfel, în 2013, producţia de autovehicule a fost în valoare de 48 miliarde lei, însă valoarea adăugată brută din fabricarea autovehiculelor a fost de doar 10 miliarde lei, adică un raport de 0,21.

Afaceri de familie: prima generaţie construieşte, a doua creşte, a treia distruge

În România sunt foarte puţine afaceri de familie care rezistă de-a lungul anilor, iar datele arată că doar 30% din companiile de familie rezistă tranziţiei către a doua generaţie, iar 15% din ele rezistă celei de-a treia generaţii. "Se spune că prima generaţie construieşte, cea de-a doua creşte ceea ce s-a construit, iar cea de-a treia distruge. Aşadar, antreprenorii trebuie să se implice foarte mult în educarea celei de-a doua generaţii. Mai mult, antreprenorii trebuie să înţelegă şi că generaţia următoare vrea să facă lucrurile în felul ei şi să îşi pună amprenta asupra busi­nessului", a spus Peter English, global leader în cadrul EY Family Business Center of Excellence.

BMW caută parteneriate cu firme locale de software

Joachim Goldbach, vicepreşedinte pentru achiziţii, ConnectedDrive şi comunicaţii, alături de Alexandru Petrescu, ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri s-au întalnit ieri cu cel puţin 40 de companii locale din IT pentru a discuta posibilitatea de a colabora la proiecte viitoare. Discuţiile fac parte dintr-un proiect care a fost iniţiat în toamna anului trecut, o dată cu vizita la BMW Group a prim-mi­nistrului de atunci, Dacian Cioloş, şi continuă şi acum, fiind iniţiate discuţii cu premierul Sorin Grindeanu, Invest Romania şi reprezentanţi ai Ministerului pentru Mediul de Afaceri.

Frenezia nucleară a Europei: mai multe centrale atomice, inclusiv în Est

Polonia îşi face planuri pentru construirea primei centrale atomice Cehii, ungurii şi românii vor să-şi extindă capacitatea nucleară Franţa vrea să-şi menţină capacitatea de generare a energiei nucleare. Polonia, singura economie mare din estul UE care nu are cu ce să producă energie nucleară, îşi face planuri pentru construirea primei centrale atomice. Liderii ei speră că astfel vor avea o putere de negociere mai mare la Bruxelles. Cehii, ungurii şi românii vor să-şi extindă capacitatea nucleară. Însă Polonia mai are un vis, ca UE să devină o mare putere militară nucleară, idee care reverberează de-a lungul şi de-a latul Europei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb