• ADEVARUL
• O explozie puternică a zguduit oraşul Galaţi marţi după-amiază
O bubuitură foarte puternică a zguduit oraşul Galaţi, marţi, 16 mai 2017, în jurul orei 17,00. Zgomotul a produs panică, fiind auzit din toate colţurile oraşului, dar şi din localităţile învecinate, pe o rază de peste 30 de kilometri. Ministerul Apărării Naţionale a precizat că în zona Galaţiului nu este nicio aplicaţie militară în curs de desfăşurare, aşa că şi ipoteza unei explozii în Poligonul Smârdan a fost infirmată. Rămân în continuare în discuţie două ipoteze: fie că un avion a spart pragul sonic în apropiere de Galaţi, fie că un asteroid a explodat în atmosferă. Interesant este niciuna dintre autorităţile cu atribuţiuni în protecţia civilă nu a formulat un punct de vedere oficial, în ciuda insistenţelor presei şi ale publicului.
• Noile tarife RCA
Camera Deputaţilor a votat marţi, în calitate de cameră decizională, noua lege a asigurărilor de Răspundere Civilă Auto (RCA), care prevede tarife de referinţă pentru poliţele obligatorii, în condiţiile în care joi expiră plafonarea tarifelor stabilită de Guvern în noiembrie 2016. Specialiştii spun că preţurile vor creşte, în ciuda tarifelor de referinţă, care sunt doar orientative. Autoritatea de supraveghere financiară (ASF) ar putea prezenta însă chiar miercuri noile tarife de referinţă pentru asigurările de răspundere civilă obligatorii. Cu toate acestea, va mai dura ceva timp până ce tarifele de referinţă vor putea fi aplicate efectiv. Asta pentru că legea care va reglementa piaţa asigurărilor auto obligatorii RCA se află încă în Parlament.
• Haos la Casa Albă
Preşedintele american Donald Trump a scris pe Twitter marţi că are "dreptul absolut" să împărtăşească informaţii cu Rusia în legătură cu "terorismul", "securitatea zborurilor" sau din "motive umanitare". Mesajele şefului Casei Albe au subminat eforturile administraţiei sale de a nega că ar fi împărtăşit informaţii secrete cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi cu ambasadorul rus la Washington. Casa Albă se afundă din ce în ce mai mult în haos , membrii Administraţiei şi preşedintele însuşi mergând din gafă în gafă. După bâlbele şi declaraţiile contradictorii de săptămâna trecută urmate demiterii şefului FBI, a urmat scandalul cu dezvăluirea de informaţii clasificate Rusiei. Grav este, spun mai multor surse apropiate de Trump, că acest tip de comportament nu este premeditat ci este mai degrabă vorba de incompetenţă.
• O ţară europeană ameninţă că ar putea să înceteze să mai împărtăşească informaţii cu SUA
Un oficial european de rang înalt în domeniul informaţiilor a declarat pentru The Associated Press că ţara sa ar putea să înceteze să mai împărtăşească informaţii cu Statele Unite, în cazul în care se dovedeşte că preşedintele american Donald Trump a divulgat informaţii clasificate unor oficiali ruşi. Acest oficial a denunţat marţi faptul că acest lucru "ar putea să reprezinte un risc la adresa surselor noastre", El a făcut aceste declaraţii pentru AP cu condiţia să nu i se divulge identitatea şi nici numele ţării sale, deoarece nu a fost autorizat să discute public acest subiect, precizează agenţia. Şi un parlamentar german de rang înalt şi-a exprimat îngrijorarea faţă de faptul că preşedintele Donald Trump a divulgat unor oficiali ruşi informaţii clasificate despre gruparea jihadistă Statul Islamic, relatează The Associated Press.
• De ce săptămâna cu 4 zile lucrătoare nu e potrivită în România
O posibilă modificare a Codului Muncii i-ar putea da peste cap pe angajaţi şi pe angajatorii români. Aleşii iau în calcul reducerea programului de muncă de la cinci zile pe săptămână, cât este în prezent, la patru însă numărul de ore ar rămâne la fel, respectiv 40 de ore săptămânal, aşa încât angajaţii ar petrece la birou 10 ore în loc de opt. Specialiştii din sistem, dar şi psihologii arată că o astfel de măsură nu se potriveşte poporului român având în vedere că deşi petrecem cel mai mult la birou dintre toţi europenii, suntem, cel mai puţin productivi. Concret, toată discuţia a pornit de la o propunere a senatorului PNL Marius Nicoară, potrivit căruia familiile cu copii mici preferă să facă un efort şi să lucreze patru zile, dar să aibă la dispoziţie alte trei în care să se relaxeze.
• Oraşul din Romania in care lenea a învins foamea
Merită să munceşti pentru o porţie gratuită de mâncare? Nu, au răspuns hotăraţi sute de cetăţeni din Ploieşti, care au renunţat la hrana oferită de Primărie, la cantina de ajutor social, dacă trebuie sa muncească. S-a ajuns in aceasta situaţie, după ce autorităţile i-au anunţat că trebuie sa lucreze 5 zile, la spaţiul verde, in schimbul raţiei. Florica Dima, in vârsta de 42 de ani, a încercat să ii convingă pe cei de la asistenta socială că munca in schimbul porţiei de mâncare nu i se potriveşte. Florica Dima: "Eu i-am zis ca mi-e rău, sunt bolnavă si a zis că nu te duci aşa si munceşti. E greu, te pune in toate mizeriile ca să munceşti, mie una nu îmi convine"
• Cataramă se vede "un Trump al liberalilor"
Cei trei candidaţi pentru şefia PNL, Cristian Buşoi, Ludovic Orban şi Viorel Cataramă, şi-au construit moţiunile pe ideea atragerii oamenilor din mediul privat şi pe necesitatea realegerii lui Klaus Iohannis pentru un nou mandat de preşedinte. Viorel Cataramă şi-a depus marţi moţiunea "Politica naţională - calea liberală", în care anunţă că, în caz că va fi ales, va milita pentru anularea tuturor ajutoarelor sociale pentru persoanele apte de muncă. De asemenea, acesta susţine privatizarea spitalelor şi a învăţământului superior. Despre necesitatea luptei împotriva corupţiei sau despre sprijinirea Justiţiei, nimic. În schimb, acesta a preferat să vorbească despre faptul că în cazul în care e ales şef al PNL, formaţiunea va sprijini căsătoriile homosexuale. Nu în ultimul rând, acesta a subliniat că el e "un mic Trump al PNL în acest moment".
• Guvernul lansează în iunie Programul "Primul salariu"
Guvernul lansează în luna iunie Programul "Primul salariu", potrivit căruia absolvenţi de studii superioare vor avea garantat de la stat un venit de 2.500 lei pe lună, timp de 3 ani şi subvenţionarea angajatorului cu 50% din cheltuiala salarială, cu menţinerea angajării timp de cinci ani. Deputatul PSD Răzvan Rotaru a anunţat, luni, printr-un comunicat de presă, că acest Program va intra în vigoare până la sfârşitul lunii iunie, el menţionând că măsurile de stimulare a angajării tinerilor vor fi incluse într-un act normativ aflat în lucru la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS).
• Lovitură cumplită pentru Ungaria
Eurodeputaţii din mai multe grupuri politice din Parlamentul European cred că pot forma o majoritate pentru a vota rezoluţia care cere activarea Articolului 7 din tratatul UE, notează Politico. Articolul 7, care nu a mai fost invocat până acum niciodată, duce la suspendarea dreptului de vot pentru Ungaria în Consiliul European. Mişcarea parlamentarilor europeni vine drept răspuns la controversata lege adoptată în Ungaria, care ar putea duce la închiderea Universităţii Central Europene. Moţiunea care ar putea fi votată chiar miercuri a fost înaintată de mai multe grupuri: Socialişti, ALDE, Verzi şi GUE (stânga extremă). Unii membri ai PPE, din care face parte Fidesz, partidul lui Viktor Orban, ar putea la rândul lor să voteze în favoarea textului. -
• BANCHERUL
• Bancherii spun că ar da mai multe credite IMM-urilor, dar nu găsesc suficienţi clienţi
"Dacă există o bătălie intre bănci in sistemul bancar, ea se da pe IMM-uri", spune Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank si presădite de onoare al Asociaţiei Romane a Băncilor (ARB), in cadrul unei conferinţe de presă in care asociaţia si-a prezentat noua siglă si si-a reafirmat angajamentul de a contribui la creşterea bunăstării tarii. Deşi Romania are mai puţine IMM-uri decât tarile europene si chiar decât cele vecine, îngrijorător este faptul că 80% dintre ele nu apelează sau nu pot să obţină un credit pentru a-si dezvolta afacerea. Bancherii dau vina fie pe istoricul nefericit al relaţiei cu clienţii, fie pe subcapitalizarea firmelor sau cultura antreprenorială redusă, subliniind însă că există o competiţie puternică pe IMM-urile bancabile.
• COTIDIANUL
• Numărul incredibil al românilor care sunt ascultaţi oficial
Ascultarea telefoanelor în România a ajuns la un nivel nemaiîntâlnit până acum. După ce s-a constatat că în România au fost aprobate de 16 ori mai multe mandate de interceptare comparativ cu Statele Unite, s-a aflat ulterior că 300.000 de oameni au fost interceptaţi în diferite dosare. Avocatul clujean Radu Chiriţă a publicat pe blogul său un document din care arată că în ultimii cinci ani s-a cerut autorizarea interceptării telefoanelor de 109,946 ori. Din ele, au fost admise 102,729 cereri. "Pentru cine nu ştie pe o cerere, de regulă, figurează mai multe persoane, rar se întâmplă să fie doar unul singur vizat de o cerere. Estimez că, în medie, e vorba de minim 3 persoane pe cerere, ceea ce înseamnă că în aştia 4 ani şi ceva bunicuţa a ascultat, cu acte în regulă, vreo 300.000 de oameni. Naţie de infractori, ce să faci", susţine avocatul Radu Chiriţă, potrivit Ziarul Românesc.de.
• Lumea se mişcă, România încremeneşte
Forumul dedicat Noului Drum al Mătăsii ce a avut loc duminică, la Beijing, ar fi trebuit să fie o celebrare a poziţiei de lider a Chinei în comerţul mondial, într‑un moment în care administraţia de la Washington se concentrează pe viziunea "America First" şi pune sub semnul întrebării mulţimea de acorduri de liber schimb încheiate de SUA. S-au adunat la Beijing lideri din 29 de state (Rusia, Italia, Turcia, Kazahstan, printre altele), şefii Băncii Mondiale şi ai FMI, oficiali de rang înalt din Germania şi Marea Britanie. In timp ce foste state socialiste se uită spre Răsărit, în căutare de oportunităţi economice, România rămâne cu privirea pironită într-un Vest European cu pieţe saturate, prea competitive, care absorb constant forţa de muncă calificată a ţării.
• CURENTUL
• Firea face referendum dacă să respecte o hotărâre definitivă şi irevocabilă a justiţiei. Puşcăria vine la pachet
Posesoare a unui caracter murdar, fiind amendată definitiv de Secţia penală a Înaltei Curţi în urma plângerii penale pentru ultraj, şantaj şi ameninţare depusă de membrul CNA, Narcisa Iorga, Gabriela Firea a făcut o criză de nervi la Antena 3 pentru că nu vrea să demoleze turnul construit de naşa sa de cununie de la a doua nuntă, Daiana Voicu. "Nu se poate cere demolarea dând din pinteni, blocul are trei sau patru nivele sub pământ. Nu se face aşa o demolare, de pe o zi pe alta", a spus nervoasă primarul Firea la Antena 3 de unde se vede că moaştele tămăduitoare pe care le-a pupat în weekend în Voluntari nu i-au ajutat să se însenineze. "Ii vom intreba pe bucuresteni intr-un referendum daca vor sa dam cateva milioane de dolari pentru a demola aceasta cladire", a mai spus Firea.
• CURIERUL NATIONAL
• MADR a primit cereri de plată pentru 9,3 mil. ha
Ministerul Agriculturii consideră un succes campania de primire a cererilor unice de plată din acest an, deşi numărul fermierilor care s-au înscris în program este ceva mai mic decât anul trecut. Până la 15 mai, 884.397 fermieri au depus cereri pentru 9.541.389,45 hectare, faţă de 901.335 fermieri pentru 9.326.864,87 hectare în 2016. Petre Daea: Faţă de anul trecut, suprafaţa aferentă cererilor depuse de către beneficiari este mai mare cu 214.524,58 ha. Fără a menţiona că serverul pentru înregistrarea suprafeţelor a funcţionat cu intermitenţe, ministrul susţine că scăderea numărului de fermieri este cauzată de faptul că exploataţiile s-au unit.
• Industria românească are nevoie de 10.000 de roboţi industriali pentru a rămâne competitivă
Potrivit Federaţiei Internaţionale pentru Robotică, România are 11 roboţi la 10.000 de lucrători industriali, în timp ce Polonia are 28, Ungaria - 57, iar Cehia - aproape 100. Producătorii industriali din România au nevoie de investiţii masive în automatizare şi robotizare pentru a se adapta la actualele condiţii, caracterizate de creşterea salariilor din sector, de lipsa relativă de personal calificat şi necesitatea asimilării în producţie a produselor cu valoare adăugată ridicată.
• Coreea de Nord ar putea fi în spatele atacului cibernetic global
Cercetătorii IT susţin că ar putea exista o legătură între Coreea de Nord şi atacul cibernetic global care a afectat vineri zeci de mii de companii şi instituţii. Neel Mehta (Google) a postat unele coduri informatice, similare virusului WannaCry, cel ce a afectat 300.000 de calculatoare din 150 de ţări şi o altă serie de acţiuni de piraterie atribuite Coreei de Nord. Unii experţi au concluzionat că aceşti indici, deşi nu sunt unii concreţi, dovedesc că în spatele acestui atac se află Coreea de Nord. Codurile folosite acum sunt izbitor de asemănătoare cu cele din atacurile asupra studiourilor Sony Pictures sau Băncii Centrale a Bangladeshului
• Economia a urcat peste aşteptările analiştilor
Avansul economiei româneşti pe primele 3 luni a fost de 5,7%, a anunţat luni Institutul Naţional de Statistică. Potrivit metodologiei actuale aplicate de INS, există trei versiuni ale seriei PIB pentru fiecare trimestru: "date semnal", publicată aproximativ la 45 zile după încheierea trimestrului, "date provizorii I",publicată la 70 zile după încheierea trimestrului, şi "date provizorii II", disponibilă după circa 100 de zile. Proiecţiile experţilor FMI indică faptul că România ar urma să aibă în acest an o creştere economică de 4,2% din PIB, în timp ce Guvernul mizează pe un avans economic de 5,2%. Datele anunţate marţi de INS sunt mult peste estimările analiştilor pieţei, inclusiv peste aşteptările BNR, care miza pe o încetinire a ritmului de creştere în acest prim trimestru din 2017.
• EVENIMENTUL ZILEI
• CSM, ÎCCJ şi Uniunea Judecătorilor se raliază demersului EVZ şi cer descretizarea arhivei SIPA
Iniţiativa Evenimentului zilei care vizează descretizarea raportului întocmit de Ministerul Justiţiei în 2008 privind arhiva Serviciului Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie (SIPA) nu a rămas fără ecou în sistemul judiciar şi în lumea politică. Ieri, rând pe rând, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), preşedinta Înaltei Case de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) şi preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR) au cerut desecretizarea celebrului raport şi a arhivei SIPA. Şi politicienii cer să se facă lumină după ultimele dezvăluiri ale jurnalistului Dan Andronic.
• MEGA-PROCES în fotbalul românesc
Adrian Mititelu a făcut o plângere penală pentru mai multe personaje cunoscute din fotbalul românesc, despre care fostul patron al Universităţii Craiova crede că au avut legătură cu dezafilierea echipei sale, dar şi cu afilierea în liga secundă a celor de la CS "U" Craiova. Conform gsp.ro, dosarul se află în stare de cercetare penală IN REM, iar printre cei vizaţi de Mititelu se numără. Mircea Sandu, Victor Piţurcă, Răzvan Burleanu, Gino Iorgulescu, Dumitru Dragomir, Mihai Rotaru şi Lia Olguţa Vasilescu. De asemenea, se regăsesc FRF, LPF şi OSIM. Procurorul care se ocupă de caz a decis neînceperea urmării penale pentru întregul grup şi vrea disjungerea în mai multe dosare. O hotărâre în acest caz va fi dată de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe 13 iunie.
• Devalizarea RADET. Cine sunt autorii celui mai mare jaf din istoria Bucureştiului
Instituţia care asigură căldura şi apa caldă în sute de mii de apartamente a fost pusă pe butuci de primari şi de Guvern. Concluzia se regăseşte într-un document oficial aflat pe biroul primarului general al Capitalei, Gabriela Firea. Potrivit unui document redactat recent de specialiştii Primăriei Capitalei, denumit Strategia de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din Municipiul Bucureşti, RADET are datorii de 3,66 de miliarde de lei. Cum s-a ajuns aici? Primarii generali şi Guvernul nu au plătit sumele pentru susţinerea subvenţiei, bani care erau necesari pentru achitarea energiei termice furnizate de ELCEN, se specifică într-un document al Primăriei Capitalei privind reorganizarea Regiei.
• Băsescu iese la atac. Ce ştie despre planul secret al lui Dragnea?
Traian Băsescu spune că Liviu Dragnea are un plan secret cu înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă a Ministerului de Interne. "Să scoţi Preşedintele României din circuitul de desemnare a şefului unui serviciu de informaţii militarizat şi extrem de puternic este, pe de o parte, o acţiune ticăloasă şi politicianistă, iar, pe de altă parte, neconstituţională. Preşedintele este comandantul forţelor armate, cu sau fără voia lui Dragnea, cu sau fără voia PSD şi ALDE. E de la Constituţie, băieţi, şi nu puteţi elimina Preşedintele, doar pentru că Dragnea vrea un serviciu la propria-i butonieră. Să vedem ce părere va avea CCR.", a anunţat Băsescu.
• JURNALUL NATIONAL
• Mari şi multe, taxele speciale scot miliarde de lei din economie
Cel mai mult are de câştigat de pe urma taxelor speciale Administraţia Fondul pentru Mediu (AFM), care numai anul trecut a încasat peste un miliard de lei. Anul acesta însă, bugetul său s-a redus la 562,5 milioane de lei, în principal ca urmare a eliminării timbrului de mediu. Banii colectaţi în acest fond sunt redirecţionaţi pentru finanţarea diverselor proiecte pentru protecţia mediului. Problema este că se încasează foarte mulţi bani, dar ei nu se întorc în totalitate în proiectele de mediu. Aşa se explică de ce în conturile Fondului de Mediu au ajuns să stea nefolosiţi peste două miliarde de lei. Şi Curtea de Conturi atrăgea atenţia într-un raport că nu prea a făcut nimic cu banii încasaţi în perioada 2011-2013.
• Biserica Ortodoxă Română se zdruncină din temelii
Procurorii DNA solicită Curţii de Apel Constanţa înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestul la domiciliu faţă de Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, trimis în judecată, alături de alte persoane. Potrivit unui comunicat al DNA transmis marţi AGERPRES, solicitarea procurorilor a fost făcută în contextul în care arhiepiscopul a demarat activităţi de accesare a fondurilor europene, deşi acest lucru i-a fost interzis în mod expres şi neechivoc prin obligaţiile stabilite în cadrul controlului judiciar.
• "Foamea" de specialişti naşte concursuri de HR
Angajatorilor le este tot mai greu să recruteze talente şi să le poată păstra în companiile din România. Cei care au mizat, în criza economică, pe eliminarea profesioniştilor cu salarii mari şi angajarea unor începători, pe care au crezut că i-ar putea transforma în scurt timp în profesionişti cu eficienţă maximă, au eşuat lamentabil. Astăzi, pentru a-şi păstra profesioniştii şi pentru a-şi aduce tinere talente, unii angajatori şi-au creat strategii care includ bonusuri precum mic dejun sănătos, oferit de firmă, asigurări de sănătate, abonamente la săli de sport şi chiar masaj la birou. În plus, se pune tot mai mult accentul pe programul flexibil şi pe munca de acasă.
• România merge la pas cu toate ţările din UE
Banca Naţională a revizuit în scădere, de la 1,7% la 1,6%, prognoza privind inflaţia pentru 2017, şi de la 3,4% la 3,1% pentru finalul lui 2018. Preţurile materiilor prime, în scădere pe plan internaţional, trag inflaţia în jos, iar singura speranţă de creştere vine de la politica fiscală şi salarială a Guvernului român. Este a doua revizuire de scădere pe care o face Banca Naţională în decursul câtorva luni. În luna februarie, BNR a revizuit în scădere, de la 2,1% la 1,7%, prognoza privind inflaţia de la finalul acestui an, dar a urcat estimarea pentru finalul lui 2018, de la 3,2% la 3,4%. Ieri, la nici trei luni, banca centrală a revenit şi a estimat o creştere de preţuri şi mai mică pentru finalul acestui an.
• NATIONAL
• "Doi s' un sfert", adus la putere cu "fumigena" SIPA!
Sistemul a fost zguduit de o reaşezare fără precedent a polilor de putere. Pentru că, in timp ce "onanismul" mediatic pe tema SIPA era la apogeu, prin Senat trecea "pe burtă" legea prin care serviciul secret al Ministerului de Interne era băgat direct in subordinea lui Liviu Dragnea. Pentru că este greu de crezut că ministrul Carmen Dan nu va semna cu ochii închişi nominalizarea pe care Dragnea o va face, de-abia acum, după ce si-a suit sacii legislativi in căruţă, de pe lista scurtă pe care o are de ceva vreme in buzunar. Adică o victorie de-a dreptul uriaşă pentru Liviu Dragnea, cel care, in afara sprijinului discret al unui SIE dornic de "vendetta", nu avea in sistem decât câţiva aliaţi punctuali. Si care acum s-a trezit cu un serviciu secret pus pe tavă.
• DIICOT, noul DNA!
Si dacă obiectivul preluării serviciului secret al Ministerului de Interne este ca si bifat, iată că "fumigena" SIPA este pe cale să acopere si o nouă altă lovitură care se pregăteşte in sistem. Este vorba despre "dezertarea" DIICOT din "nucleul dur" al sistemului către zona sa ceva mai "relaxată". Momentan, ce-i drept, planul este derulat "pas cu pas" si procuror cu procuror. Schimbarea totală de macaz urmând a avea loc de-abia după ce DIICOT-ul condus de un Daniel Horodniceanu care, spre deosebire de agitatul procuror general Augustin Lazar, se păstrează intr-un sever con de umbră va primi atribuţii sporite, exact după modelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Iar acest proiect legislativ va parcurge acelaşi lin drum parlamentar ca si cel al repoziţionării DGPI.
• Fiul lui Trump a venit in România!
Succes halucinant al diplomaţiei "paralele" româneşti si al serviciilor noastre secrete : Donald Jr. Trump, cunoscut drept preferatul preşedintelui Statelor Unite ale Americii a aterizat ieri dimineaţă pe Aeroportul Băneasa, cu o cursă private jet de la Munchen! Si chiar dacă, la nivel oficial cel puţin, structurile competente nu sunt implicate in această vizită privată, mare parte a sistemului consideră faptul ca Donald Jr. Trump a venit la vânătoare in Romănia drept un semnal nesperat de resetare a relaţiilor dintre tara noastră si noua Administraţie SUA!
• PUTEREA
• Firea s-a HOTĂRÂT: Va exista un meci cu Iohannis la prezidenţiale?
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat marţi că doreşte să-şi finalizeze mandatul la Primăria Capitalei, precizând că "în mod categoric şi sub nicio formă" nu se va putea juca un meci final Firea-Iohannis în campania pentru prezidenţiale. "Decizia mea acum este categoric să-mi finalizez mandatul la Primăria Capitalei. Vreau să subliniez că în mod categoric şi sub nicio formă nu se va putea juca un meci final Firea-Iohannis în campania pentru prezidenţiale, pentru simplul motiv că vreau să-mi duc mandatul la bun sfârşit la Primăria Generală a Capitalei", a precizat Firea la Antena 3. Ea a adăugat că cei care consideră că este posibilă înscrierea sa într-o astfel de cursă nu fac decât să meargă într-un tărâm al speculaţiilor şi nicidecum al informaţiilor reale, adevărate, dar a dat de înţeles că ar accepta şi un al doilea mandat, dacă bucureştenii o să-i ceară acest lucru.
• Olguţa VASILESCU a mai calculat o dată!
Legea salarizării unitare va aduce o creştere medie a salariilor cu 56%, dar vor fi şi bugetari care vor avea salarii mai mici, respectiv 3% dintre ei, şi anume angajaţii cu salarii mari, de peste 14.000 de lei, a declarat marţi Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, la postul public de televiziune. Ministrul a precizat că există intenţia ca săptămâna viitoare să fie făcute publice salariile astfel încât fiecare bugetar să ştie de unde porneşte şi unde va trebui să ajungă în 2022.
• ROMANIA LIBERA
• Reversul dezvoltării pe model latino-american. Guvernul se împăunează cu o creştere artificială
Primele estimări ale INS indică o creştere economică peste aşteptări în primul trimestru al anului. Rezultatul este însă bazat pe susţinerea artificială a consumului şi fără acoperire într-o dezvoltare reală a economiei. Impulsul fiscal "până la cer", prin majorarea salariilor şi reducerea taxelor, a dus la o creştere economică de 5,7% în primele trei luni ale anului faţă de perioada similară a anului trecut. Cifra este peste estimările generale, care indicau o majorare de 4,5%, însă evoluţia economiei a depăşit aşteptările şi în alte ţări din regiune.
• Război politic pe controlul DGPI. Preşedintele Iohannis şi premierul Grindeanu, eliminaţi din ecuaţie
DGPI va fi controlată exclusiv de ministrul de Interne, Carmen Dan, o fidelă a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea. Şeful Direcţiei Generale pentru Protecţie Internă (DGPI) a Ministerului Afacerilor Interne va fi numit şi eliberat din funcţie de ministrul Afacerilor Interne, a decis Senatul. Modificările au fost votate cu 75 voturi "pentru", 29 "împotrivă" şi două abţineri. Practic, DGPI va fi controlat de ministrul de interne, Carmen Dan, o fidelă a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea. Modificările au fost introduse într-o ordonanţă de urgenţă (76/2016) aprobată anul trecut de Guvernul Dacian Cioloş. De asemenea, senatorii au eliminat condiţia ca şeful DGPI să fie cadru militar. Finanţarea DGPI se realizează de la bugetul de stat, precum şi din alte surse, constituite conform legii.
• ZIARUL FINANCIAR
• Digi închide cu un avans de 3% al acţiunilor şi de 11% pentru cei care au luat cu discount
Acţiunile Digi Communications (DIGI) au intrat la tranzacţionare în prima şedinţă bursieră cu o creştere de 3% faţă de preţul de ofertă de 40 de lei şi au închis la 41,2 lei, fiind singurele din domeniul de telecomunicaţii care sunt listate la Bucureşti până în prezent, ceea ce oferă posibilitatea diversificării portofoliului. Faţă de investitorii care au cumpărat cu discountul de 7%, adică la un preţ de 37,2 lei, acţiunile Digi au închis la o valoare mai mare cu 10,75%. Pentru cei cu discountul de 38,8 lei, prima zi de tranzacţionare cu acţiuni Digi s-a terminat cu un avans de 6,2%. Rulajul cu acţiuni Digi de ieri s-a ridicat la 63 milioane de lei, fiind efectuate un număr de circa 3.300 de tranzacţii. Spre comparaţie, locul doi în topul rulajelor cu acţiuni pe piaţa regular a fost adjudecat de Banca Transilvania, cu circa 16 mil. lei.
• Ministerul Agriculturii vrea să scape de intermediarii din exportul cu ovine
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) vrea să elimine intermediarii din exportul cu ovine în ţările din Golful Persic, convingând importatorii să preia direct oile din România, fie investind local în ferme de carantină şi de sacrificare, fie în ţara lor orginine, o iniţiativă apreciată de crescătorii de oi din România. Nicolae Cioranu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Ovine Romovis, spune că între fermierul român şi consumatorul final pot exista şi trei intermediari şi că intervenţia statului în a reduce numărul acestora este bine-venită.
• Sergiu Oprescu, şeful ARB: Sistemul bancar românesc are cea mai mare lichiditate din Europa
Sistemul bancar românesc este cel mai lichid din Europa, astfel că există "muniţia" necesară pentru a asigura creşterea intermedierii financiare, până acum existând o "slabă alocare a resurselor financiare", consideră Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). El a arătat că resincronizarea ciclului financiar cu cel economic s-a produs cu întârziere, din 2016. Indicatorul de solvabilitate a ajuns la 18,33%, mai mult decât dublul pragului minim stabilit prin reglementare, iar rata lichidităţii imediate este de 40%, faţă de 30% la băncile europene, conform datelor ARB. Însă, sectorul bancar s-a îndepărtat în ultimii ani de rolul de asigurare a intermedierii financiare prin acordarea de credite, ponderea împrumuturilor private în PIB coborând anul trecut sub 30%.