• ADEVARUL
• Capitularea de la Atena. Tsipras, salvat de "troica internă". Vin primii bani
Parlamentarii greci au adoptat măsuri economice dure cerute de creditori. Instituţiile europene au început să deblocheze primii bani pentru Atena. Votul din parlamentul grec a adus şi primii bani. Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat joi finanţarea de urgenţă a băncilor din Grecia cu 900 de milioane de euro, la 90 de miliarde de euro. Preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat că se aşteaptă ca statul elen să ramburseze luni instituţiei o datorie de 3,5 miliarde de euro. Apoi, miniştrii de finanţe din zona euro au dat undă verde deschiderii negocierilor privind un al treilea plan de ajutor pentru Grecia. Bloomberg notează că aceştia au convenit, în principiu, acordarea unui credit punte de 7 miliarde de euro Atenei , împrumutul urmând să fie anunţat vineri, după ce parlamentele naţionale din mai multe state din zona euro vor aproba acordul semnat luni de premierul elen Alexis Tsipras.
• Admitere Universitate 2015. Care sunt cele mai căutate facultăţi
Jurnalismul, Informatica, Geografia, Limbile Străine, Electronica, Medicina şi Finanţe-bănci sunt şi anul acesta specializările cele mai căutate de către tinerii care se înscriu la facultate în această perioadă. Chiar dacă înscrierile la facultate nu s-au terminat încă, un trend al celor mai căutate facultăţi a început să se contureze. Astfel, la Universitatea din Bucureşti, facultăţile de Geografie, Jurnalism şi Limbi Străine sunt cele mai populare în rândul tinerilor care dau admiterea anul acesta. Oficiali din cadrul universităţii susţin că şi facultăţile de Chimie, Fizică şi Matematică şi Informatică au devenit mai atrăgătoare în ochii tinerilor. În ceea ce priveşte universităţile tehnice şi cele cu profil economic, Informatica este pe primul loc. Astfel, la Facultatea de Automatică şi Calculatoare de la Universitatea Politehnică din Bucureşti, până joi la prânz erau în jur de doi candidaţi pe loc, adică peste 1.100 de candidaţi pe cele 740 de locuri, dintre care 540 la buget.
• Traficul de droguri "nu este reglementat de legislaţia română"
Curtea Constituţională a României (CCR) a decis joi că luarea măsurii preventive pentru "o infracţiune de trafic de stupefiante", aşa cum apare în art. 223 alin. (2) din Codul de procedură penală, este neconstituţională, deoarece infracţiunea de trafic de stupefiante nu este reglementată în legislaţia penală română. In condiţiile în care infracţiunea de trafic de stupefiante nu este reglementată în legislaţia penală română, nici în cuprinsul Codului penal, nici în cuprinsul unei legi speciale, enumerarea sa printre infracţiunile pentru care poate fi luată măsura arestării preventive este neconstituţională", susţine CCR.
• Ce planuri îşi fac liderii PSD pentru epoca post-Ponta
Liviu Dragnea şi Cătălin Ivan vor organizarea rapidă a unui Congres extraordinar, Valeriu Zgonea aşteaptă la cotitură, iar Rovana Plumb depinde în mare măsură de ancheta penală a premierului. Chiar şi Victor Ponta se gândeşte încă la şefia PSD. Aparent, apele s-au liniştit în PSD după ce Rovana Plumb a fost propusă în unanimitate pentru funcţia de preşedinte interimar, însă greii partidului abia au început jocurile de culise, cu scopul final de prelua puterea deplină, nu interimară. Deşi părea resemnat, surse din PSD spun că Liviu Dragnea are un plan bine pus la punct. Dragnea a fost singurul care a susţinut că omul pentru şefia interimară a partidului trebuie nominalizat nu de Biroul Permanent Naţional (BPN), ci de Comitetul Executiv Naţional (CEX) , un for superior, care a fost convocat pentru miercurea viitoare.
• Cum s-a încurcat Ponta în propriile-i minciuni
Premierul Victor Ponta a născocit un nou şir de minciuni pentru a-şi acoperi alte plăsmuiri, după ce surse judiciare au declarat, pentru "Adevărul" că preşedintele demisionar al PSD a manipulat opinia publică în privinţa dosarului său de la DNA. Ponta a recidivat în doar trei zile de la primul interviu acordat postului Antena 3, de această dată în faţa jurnalistului B1 Tv Cătălin Striblea şi a insistat că nu este acuzat pentru fapte de corupţie, că a aflat din presă despre măsura sechestrului pe avere care urma să fie cerută de procurori, dar şi că nu s-a prevalat de dreptul la tăcere în timpul petrecut la DNA, ci a discutat cu anchetatorii. Mai mult, Ponta s-a încurcat în propriile-i minciuni când jurnalistul l-a întrebat de ce nu contestă faptul că Direcţia Naţională Anticorupţie îl anchetează pentru fapte despre care el spune că nu au legătură cu corupţia. "Cum se explică atunci că dosarul e la DNA?", a insistat moderatorul. Ponta a dat un răspuns total anapoda: "Cred că intuitul persoanei".
• Ban la ban trage: Cele mai mari afaceri de familie din România
Se spune că, în vremuri de criză, bogaţii devin mai bogaţi, iar săracii mai săraci. Cum s-au descurcat în anii din urmă milionarii de familie ai României? Afacerile de familie deţin o pondere de 15% din cei 500 de bogaţi ai Topului Forbes. Un calcul simplu arată că, la nivel de vârf, în România există 425 de businessuri conduse de un singur om, iar restul de 75 sunt afaceri de familie. La fel ca şi în Statele Unite - unde fraţii James "Bud" şi Sam Walton, cei care controlează reţeaua de magazine Walmart, apar în fruntea Topului Forbes al celor mai înstărite familii ale Americii -, retailul dă şi în România cei mai bogaţi fraţi - Dragoş şi Adrian Pavăl, fondatorii reţelei Dedeman. O reţea care s-a impus pe segmentul de bricolaj exact pe reţeta pe care s-a dezvoltat grupul Walmart din Statele Unite: preţuri mici, profit scăzut şi volum mare de vânzări. Dar nu numai retailul face bani în România. Industria e un alt domeniu în care s-au făcut averi, şi o demonstrează fraţii Marius şi Emil Cristescu, din Timişoara, care au preluat platforma Faur şi au dezvoltat şi alte afaceri colaterale în imobiliare şi turism.
• Inima Reginei Maria va fi redata familiei regale si va ajunge in camera unde a murit
Uitata in depozitul Muzeului National de Istorie, de mai bine de 40 de ani, inima Reginei Maria va fi redata familiei regale si mutata la Pelişor, in camera unde suverana si-a trăit ultimele clipe. Iniţiativa ii aparţine Majestăţii Sale, Regele Mihai, iar Casa Regala a ajuns deja la o înţelegere cu Ministerul Culturii. Din păcate, Regina Maria a lăsat in testament ca inima sa-i fie scoasa si depusa in locul sau de suflet, Balcic. Istoria zbuciumata a ultimilor 60 de ani nu a mai ţinut însă cont de aceasta ultima dorinţa. Adorata de popor, Regina Maria a fost una dintre cele mai mari personalităţi ale României. Nepoata a reginei Victoria a Marii Britanii, dar si cu sânge imperial rus, ea a fost aleasa drept soţie a Regelui Ferdinand. Sub conducerea lor a luat naştere Romania Mare, in 1918.
• Vătafu TV, care emitea doar pe internet, a fost închisă, după nici o lună EXCLUSIV
Televiziunea de la ţară, care s-a lansat printre găini, curcani, raţe şi cu o salcie pe post de poartă, a fost închisă, la nici o lună de la lansare. "Mentorul" Miron Cozma nu este însă disperat. "În două luni ne vedeţi direct pe cablu", spune el despre Vătafu TV. Vătafu TV s-a dorit a fi fratele mai mic al postului înfiinţat de Dan Diaconescu, OTV. A sfârşit prin a avea aceeaşi soartă cu "televiziunea poporului", dar mult mai rapid. Micuţa televiziune care emitea dintr-o vilă în construcţie din Popeşti Leordeni, doar pe Internet, a fost închisă de autorităţile care reglementează transmisiunile şi de inspecţia muncii. "Joi dimineaţă (16 iulie) am vrut să intrăm în sediu şi era uşa închisă, am fost anunţati că totul s-a terminat şi nu ni s-au dat alte explicaţii", a declarat Mihai Căldaru, jurnalist de investigaţii.
• Rapperul Cheloo risca cinci ani de închisoare
Ipostaza in care s-a afişat in spaţiul public il poate trimite direct la închisoare! Nu este prima isprava de acest gen a rapperului, care si-a mai tatuat simboluri naziste pe braţe, dar de data aceasta, svastica a ajuns in spaţiul public, distribuita pe contul sau de pe reţeaua de socializare. Cheloo s-a afişat in fata fanilor, la munca, in studioul de înregistrări, dar un amănunt din fotografie a reuşit sa-i oripileze pe câţiva dintre ei. Pe tavan se vede foarte clar simbolul nazist, svastica, interzis clar de legea românească pentru afişare in locuri publice, cum este reţeaua de socializare, aşa cum a decis Instanţa Suprema. Răspândirea simbolurilor xenofobe, rasiste ori fasciste sunt pedepsite chiar si cu cinci ani de închisoare.
• BANCHERUL
• Mugur Isărescu nu economiseşte in lei, ci doar in valuta
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, si-a publicat declaraţia de avere aferenta anului 2014, din care aflam ca are trei conturi in lei, la BCR si UniCredit, in valoare de 387.593 lei, dar niciun depozit in moneda naţională, ci doar in valuta, cu toate ca el recomanda romanilor sa economisească in lei, datorita dobânzilor mai mari si a stabilităţii cursului valutar. In schimb, guvernatorul are trei depozite in euro, la aceleaşi bănci, in valoare de aproape 20.000 de euro, precum si doua depozite in dolari, de aproape 10.000 USD. Isărescu nu si-a schimbat strategia de economisire, pentru ca nici anul trecut el nu avea depozite in lei, ci doar in valuta. Singura modificare este aceea ca guvernatorul a lichidat in acest an doua conturi si un depozit in dolari la ING, precum si un depozit in dolari la Raiffeisen Bank, toate echivalentul a 213.000 lei. Toţi banii guvernatorului din conturile bancare însumează in prezent in jur de 522.000 de lei, in scădere cu 158.000 fata de anul trecut, când avea 680.000 de lei.
• Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR, are 10 credite de la 5 bănci in valoare de peste 1 milion de lei
Bogdan Olteanu, unul dintre viceguvernatorii BNR, are nu mai puţin de 10 credite obţinute de la 5 bănci, cu o valoare totala de peste 1 milion de lei, conform datelor din declaraţia sa de avere. Acestora li se adaugă si un împrumut obţinut de la o persoana fizica, in valoare de 200.000 de lei. Interesant este ca cele mai multe credite, şase la număr, au fost contractate pe parcursul ultimului an, iar patru chiar in 2015. Este vorba de un card de credit de la Banca Transilvania, in valoare de 42.000 de lei, obţinut in urma cu doi ani si reînnoit in acest an pana in 2017, si cinci credite de consum, de la cinci bănci: 44.312 lei de la BRD, 25.775 lei de la Bancpost, 67.562 lei de la Banca Transilvania, 50.881 lei de la BCR si 76.311 lei de la UniCredit Consumer Financing IFN. In afara celor 5 credite de consum si un card de credit noi, Olteanu mai avea de anul trecut încă trei carduri de credit: doua de la Bancpost, ambele cu aceeaşi valoare, de 38.000 de lei, si un card de credit de la BRD, de 110.000 lei.
• CURENTUL
• Noul Cod fiscal va îngropa 600.000 de familii ce găzduiesc gratuit sedii sociale în locuinţă
Criticat de BNR, de CE, de Consiliul fiscal şi de FMI, Noul Cod Fiscal a aprins spiritele. PSDiştii şi jurnaliştii România TV parcă au fost loviţi de turbare: să promulge preşedintele codurile că altfel murim. La sfârşitul anului 2013 erau active în România 718.519 firme. După cum arată un studiu KeysFin din martie 2015: 98% dintre IMM-uri au sediul social într-un apartament. Studiul a fost efectuat pe 600 de mii de firme autohtone înregistrate în ultimii zece ani şi a demonstrat că 98% dintre întreprinderile mici şi mijlocii din ţară sunt deţinute de cetăţeni români şi au sediul social într-un apartament. Cu toate acestea, în fiecare an IMM-urile obţin un profit net cumulat de aproape 7 miliarde de lei, arată acelaşi studiu. Impozitul pe locuinţele celor câteva sute de mii de familii ce au cedat GRATUIT firmelor deţinute sau PFA-urilor o suprafaţă din apartamentul locuinţă pentru sediul social, va creşte de zece ori.
• Respingeri - de Tia Şerbănescu
Prima fază în acceptarea unei realităţi neplăcute este respingerea ei: grecii tocmai au demonstrat-o votând în Parlament austeritatea respinsă la referendum cu o săptămână în urmă. Şi la noi respingerile s-au ţinut lanţ: CCR a respins atât sesizarea PNL la votul pentru păstrarea imunităţii lui Ponta cât şi pe cea privind înfiinţarea comisiei lui Tăriceanu pentru evaluarea democraţiei. Câteva ore mai târziu, preşedintele a respins nominalizarea sen. PSD Mihai Fifor la ministerul Transporturilor pe motiv că "n-are expertiza şi experienţa managerială necesară" - deşi omul a condus un muzeu la Craiova aşa că se descurca şi la Muzeul Transporturilor. Şi premierul inculpat s-a supărat declarând că nici preşedintele n-are expertiză: "e profesor de istorie". Ăla era Crin. Klaus e profesor de fizică. Ponta l-a propus imediat pe Iulian Ghiocel Matache, actual secretar de stat la Transporturi şi "omul lui Oprişan" - care a negat paternitatea: "asta cu omul lui cutare e o prostie, Matache e meseriaş". Absolut: dovadă piaţa Matache. Aşa a apărut primul ghiocel la tâmpla lui Ponta.
• CURIERUL NATIONAL
• Asigurătorii, în fază terminală?
În urma evaluării activelor şi pasivelor, ASF a descoperit că Euroins, Carpatica şi Astra au capitaluri negative, sunt insolvabile şi nu au un fond de garantare suficient. Testele de stres au evidenţiat că doar Generali, Allianz şi ING ar putea face faţă asigurărilor în caz de inundaţii, în timp ce în cazul unui cutremur major doar ING s-ar putea descurca. Astra, Carpatica, Euroins şi Exim trebuie să prezinte ASF un plan de acţiune menit să redreseze şi noile deficienţe, ultimele două până la 4 august, primele în termen de 20 de zile de la închiderea procedurii de redresare financiară. Problemele semnalate de ani buni de jucătorii din piaţă, fie ei asiguraţi, fie service-uri care prestau servicii decontate în baza asigurărilor, au fost descoperite de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) abia acum, în urma evaluării activelor şi pasivelor (Balance Sheet Review - BSR) şi a efectuării testului de stres.
• Senatorul Richard Blumenthal: A compara FIFA cu mafia este insultător pentru mafie
Senatorul american Richard Blumenthal a declarat, în cursul unei audieri la Senat, în faţa unei comisii care monitorizează acţiunile FIFA, că a compara forul fotbalului mondial cu mafia este "aproape insultător pentru mafie". "De fapt, ceea ce s-a dezvăluit până în prezent demonstrează că acest sport este condus de un grup care se aseamănă cu mafia. Singura ezitare pe care o pot avea utilizând acest termen este că e aproape insultător pentru mafie, deoarece în mafie corupţia nu a fost niciodată atât de flagrantă, arogantă şi manifestată", a subliniat senatorul. Autorităţile elveţiene anchetează, la rândul lor, atribuirile controversate ale Cupelor Mondiale din 2018 şi 2022 către Rusia, respectiv Qatar, arată b1.ro. Elveţia a primit cererile de extrădare emise de Statele Unite pentru cei şapte responsabili ai Federaţiei Internaţionale de Fotbal şi ai unor organizaţii afiliate arestaţi în data de 27 mai la Zürich, la cererea justiţiei americane, într-un presupus scandal de corupţie. Termenul-limită al cererilor de extrădare era de 3 iulie, dată la care se putea cere şi o prelungire a acestui termen.
• Lidl se extinde în Bucureştii Noi
Lidl continuă investiţiile în România prin inaugurarea pe data de 23 iulie a unui magazin nou construit, al treilea deschis anul acesta, reţeaua sa din România ajungând astfel la 187 de magazine. Noua unitate se va deschide în sectorul 1, Bd. Bucureştii Noi nr. 111, şi are o suprafaţă de vânzare de aproximativ 1.200 mp. Lidl va continua investiţiile în România în paralel cu crearea de noi locuri de muncă la nivel naţional. Lidl are în prezent peste 3.800 de angajaţi în reţeaua de magazine, centrele regionale de distribuţie şi în sediul central. Lidl este unul dintre cele mai mari lanţuri de magazine din Europa, activând în 26 de ţări europene şi având peste 100 de centre logistice ce asigură aprovizionarea a peste 10.000 de magazine. Având mai mult de 170.000 de angajaţi, Lidl se numără printre primii 10 comercianţi de produse alimentare la nivel mondial.
• EVENIMENTUL ZILEI
• "Dalmaţienii" care conduc partidele. 9 lideri PSD şi dosarele lor penale
În rândul social-democraţilor, aproape jumătate dintre vicepreşedinţii partidului au probleme cu procurorii DNA sau cu inspectorii de integritate ai ANI. Pe numele lor au fost întocmite dosare penale "grele", unii au primit condamnări cu suspendare sau se judecă prin tribunale. Cu toate acestea, nu renunţă la funcţiile din partid. Ziarul "Evenimentul zilei" îşi propune să analizeze structurile de conducere a partidelor parlamentare din perspectiva problemelor penale şi de integritate pe care le au politicienii de la vârful acestor formaţiuni. La nivelul PSD, din cei 15 vicepreşedinţi şi cinci preşedinţi de diverse structuri, asupra a nouă dintre ei planează suspiciuni de comitere a unor fapte ilegale. O parte dintre ei sunt acuzaţi de fapte de corupţie, alţii de evaziune fiscală ori spălare de bani. Pe numele unora sunt depuse plângeri penale, au fost descoperiţi incompatibili, acuzaţi de fals în declaraţii sau de abuz în serviciu.
• China, o prăbuşire ca în America interbelică, spune "vulturul" de la Fondul Proprietatea
Miliardarul Paul Singer, care deţine 15% din Fondul Proprietatea, spune că nebunia bursieră din China i-a amintit de America anului 1929. El aminteşte că aceasta este o piaţă mai mare decât cea ipotecară din SUA care a condus la criza din 2007-2008. "Piaţa nu este bull (de creştere), ci este de-a dreptul sălbatică." Verdictul îi aparţine magnatului american Paul Singer, şef al Elliott Management, unde are în administrare active însumând 26 miliarde dolari. "Preţurile sunt manipulate de guverne, iar investitorii nu mai pot avea încredere în valoarea titlurilor de equity", a declarat acesta la conferinţa Delivering Alpha organizată de CNBC. Postul de televiziune american îl preia pe cel care deţine indirect peste 15% din acţiunile Fondului Proprietatea cu afirmaţiile sale despre China, ultima supărare a sa. "Boom"-ul bursier din această ţară a fost încurajat de guvern, iar nebunia participanţilor la cursa speculativă i-a amintit de America de la sfârşitul anilor '20 care a împins lumea în criză.
• Zgonea, ATAC la conducerea PSD
Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a atacat dur conducerea PSD, într-un interviu pentru Associated Press, afirmând că partidul este în "criză" deoarece liderul este inculpat, iar vicepreşedintele a fost condamnat pentru corupţie. Mai mult, Zgonea a subliniat că este nevoie de schimbarea mentalităţii, deoarece "în România, sistemul de conducere este o reminiscenţă a mentalităţii comuniste". "Suntem într-o situaţie de criză...cu liderul inculpat şi cu vicepreşedintele condamnat pentru corupţie", le-a explicat Valeriu Zgonea, jurnaliştilor americani. El susţine că cel mai bine pentru PSD în aceste moment este organizarea unui Congres cât mai curând posibil pentru ca astfel să poată fi ales un nou preşedinte.
• JURNALUL NATIONAL
• Cât de fragile sunt iubirile politice
Război rece între Palate, atmosferă fierbinte la partide: Ponta şi Iohannis îşi plătesc reciproc poliţe politice, PSD e în fierbere, iar PNL îl aşteaptă să dea în clocot. Sezonul estival nu a liniştit deloc apele în politică. Dimpotrivă. Mişcările din aceste zile prevestesc o toamnă politică extrem de agitată în care PNL va ieşi la atac pentru preluarea puterii, iar PSD va încerca să reziste. Refuzul premierului de a demisiona în pofida cererilor repetate ale preşedintelui şi partidului său, au transformat relaţia instituţională dintre cele două Palate într-un adevărat război rece, aşa cum chiar Victor Ponta l-a definit. Colaborarea dintre cei doi funcţionează în salturi de la întoarcearea primului ministru în ţară. Primul meci serios dintre cei doi s-a jucat la nici 24 de ore de la revenirea în Capitală a lui Ponta. Premierul l-a lăsat în offside pe Klaus Iohannis exprimându-şi intenţia de a amâna ordonanţa care tripla salariul preşedintelui. În replică, Iohannis a retrimis la Parlament legea pensiilor speciale pentru senatori şi deputaţi.
• Decizia lui Sorin Blejnar care a păgubit mii de români
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a sancţionat din nou România după ce, printr-o decizie pronunţată săptămâna trecută, a obligat autorităţile de la Bucureşti să recunoască dreptul de deducere a TVA la tranzacţiile imobiliare realizate de către persoanele fizice. Această decizie, care are caracter obligatoriu, vine după ce, de ani de zile, ANAF colectează TVA din astfel de tranzacţii, dar refuză să recunoască dreptul vânzătorului de a-şi recupera taxa pe valoarea adăugată. Prin această înşelătorie, statul român a reuşit să fure din buzunarul românilor peste două miliarde de euro, începând cu 2006. Introdusă de tandemul Boc&Blejnar în 2009, taxa pe valoarea adăugată la aceste tranzacţii a generat un un val uriaş de procese, mai ales că fiscul a cerut achitarea TVA retroactiv, începând cu anul 2006.
• România, loc ruşinos în topul statelor cu cele mai mari salarii din Europa
Salariile din Elveţia sunt cele mai mari din Europa, arată un studiu publicat joi de Oficiul federal de statistică din Elveţia şi prezentat de AFP. În 2010, un angajat cu program normal de lucru în sectorul industrial sau al serviciilor din Elveţia a primit un salariu mediu brut anual de 63.549 euro, adică de 13,8 ori mai mare decât un salariat bulgar. În aceste condiţii, Elveţia ocupă primul loc în Europa la capitolul salarii, devansând Norvegia (55.370 euro) şi Danemarca (51.485 euro). În cazul vechilor 15 state membre UE, cele mai reduse remuneraţii au fost acordate în Portugalia (17.193 euro), Grecia (25.696 euro) şi Spania (26.621 euro). Dacă sunt luate în calcul şi ţările care au aderat la UE după 2004, pe ultimele poziţii se află România (6.048 euro) şi Bulgaria (4.618 euro).
• NATIONAL
• Rovana i-a strâns pe pesedişti de oua cu mana lui Oprea
După ce au votat interimatul Rovanei Plumb, social-democraţii se plâng acum ca au fost manevraţi atât de colega lor, cat si de Gabriel Oprea. La câteva ore după şedinţa Biroului Permanent, pesediştii au început sa vadă noua situaţie din partid cu alţi ochi. "Am fost victimele unui şantaj", reclama social-democraţii, susţinând ca abia acum au înţeles insistenta cu care Rovana Plumb l-a tot periat pe Gabriel Oprea in perioada in care Victor Ponta s-a aflat in Turcia. "Am înţeles partea in care Oprea ne-a spus ca susţine in continuare Guvernul, daca Ponta rămâne premier. Cred însă ca a mers prea departe când a cerut-o si pe Rovana Plumb preşedinte al PSD. A profitat de faptul ca nu vrem sa plecam de la guvernare, ca sa o impună pe Rovana. Daca nici asta nu este şantaj... La înţelegere cu Rovana ne-a pus cu spatele la zid", ne-a declarat un vicepreşedinte PSD.
• Se sparge "cuibul de şmecheri" al lui "Nenea" Moraru de la SGG!
Oricât de generalizata ar fi corupţia in tara noastră, "viespar" ca la Secretariatul General al Guvernului nu mai găseşti, garantat, niciunde! Iată însă ca, deşi anchetele avansează destul de greu, ţinând cont de complexitatea lor, procurorii Laurei Codruţa Kovesi se apropie totuşi de tăierea acestui veritabil nod gordian al reţelelor transpartinice de trafic de influenta, la cel mai înalt nivel politic. Ancheta se desfăşoară pe doua fronturi, vizându-l atât pe şeful RAPPS, Georgian Surdu, dar mai ales pe şeful direct al acestuia, nimeni altul decât secretarul general al Guvernului, Ion Moraru. Cel care si-a întins tentaculele asupra unei bune pârţi a celor mai profitabile companii de stat prin câţiva dintre oamenii săi de încredere de la SGG, in frunte cu directorii Dragoş Condrea si Constantin Zorila.
• Romania, implicata intr-un mega dosar internaţional de criminalitate informatica
Descinderile de amploare care au avut loc, ieri, pe teritoriul a 15 state, dar si in Romania, s-au finalizat cu destructurarea uneia dintre cele mai mari grupări specializate in infracţiuni informatice. Percheziţiile au fost sincronizate si coordonate de FBI si Europol. In Romania, au avut loc 16 percheziţii in mai multe judeţe si au fost efectuate cu sprijinul Europol. Cele 12 persoane bănuite ca au comercializat date confidenţiale prin intermediul unui forum sunt din Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Oradea si Făgăraş. Cei 12 romani fac parte dintr-o grupare internaţionala organizata, care este cercetata in 15 state. La acţiune au participat si ofiţeri din cadrul National Crime Agency din Marea Britanie.
• Rusia, invitata la cel mai mare exerciţiu NATO din ultimii zece ani
Federaţia Rusa va fi invitata ca observator la cel mai mare exerciţiu al Alianţei Nord-Atlantice din ultimul deceniu. Organizate in sud-estul Europei, manevrele urmăresc, printre altele, sa impresioneze Moscova cu eficacitatea forţelor destinate sa contracareze "ameninţarea ce emana din Est". Reprezentanţii Rusiei au fost invitaţi sa observe exerciţiul de mare amploare Trident Juncture 2015, care se va derula in octombrie si noiembrie, in sud-estul Europei, a anuntat miercuri comandantul exercitiului, generalul german Hans-Lothar Domrose, informează RIA Novosti. Potrivit purtătorului de cuvânt al Alianţei, Oana Lungescu, Trident Juncture 2015, care va avea loc in Spania, Italia, Portugalia, Mediterana si Atlantic, va fi cel mai mare exerciţiu NATO din ultimii zece ani si va reuni 35.000 de militari din 30 de tari.
• PUTEREA
• Jale printre firmele de asigurări
O singură companie de asigurări din cele 13 supuse unor teste de stres de către ASF pe standardele Solvency II, aplicate de la 1 ianuarie 2016, ar îndeplini cerinţa de capital de solvabilitate (SCR) de peste 100% în cazul unui cutremur, şi doar trei în cazul unor inundaţii. Evaluarea activelor şi pasivelor (Balance Sheet Review - BSR) şi testul de stres indică faptul că unele societăţi de asigurare din România trebuie să acţioneze rapid în vederea consolidării poziţiilor financiare şi a solvabilităţii, potrivit Raportului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind evaluarea activelor şi pasivelor şi testul de stres (Balance Sheet Review - BSR), consultat de PUTEREA. Astra Asigurări, Carpatica Asig, Euroins şi EximAsig au un deficit de capital agregat de 1,6 miliarde lei (356 milioane euro) potrivit cerinţelor Solvency I, iar două dintre ele trebuie să prezinte ASF, până la 4 august, planuri prin care stabilesc măsurile pe care le vor lua până la 15 octombrie.
• O nouă licitaţie pentru autostrada Comarnic - Braşov
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) organizează licitaţie pentru proiectarea şi execuţia sectoarelor Comarnic - Predeal şi Predeal - Cristian, precum şi a drumului de legătură de pe tronsonul Comarnic - Braşov, valoarea estimată a contractului variind între 316,69 milioane de lei şi 380,03 milioane de lei, fără TVA. Conform CNADNR, tronsonul de autostradă Comarnic - Braşov este împărţit în 5 sectoare. Sectoarele 1 şi 5 (dinspre Comarnic, respectiv dinspre Braşov, cu o lungime totală de aproximativ 10 kilometri, la care se adaugă şi drumuri de legătură) vor fi scoase la licitaţie, cu finanţare de la bugetul de stat. Pentru atribuirea contractului intitulat "Proiectare şi execuţie Autostrada Bucureşti - Braşov, Tronson Comarnic - Braşov, Lot 1: sector Comarnic - Predeal, km 111+300 - km 115+300; Lot 2: sector Predeal - Cristian, km 162+300 - km 168+600 şi Drum de Legătură" va fi organizată licitaţie deschisă.
• ROMANIA LIBERA
• Performanţă de neimaginat: Autostrada a luat-o la vale
Viaductul de la Aciliu, lucrare importantă pentru care statul român şi Uniunea Europeană au plătit 44 de milioane de euro, se găseşte într-un proces de degradare continuă, deşi a fost inaugurat în urmă cu doar opt luni. Fotografii prezentate ieri pe un forum de infrastructură arată situaţia gravă în care se găseşte lucrarea, pericolul pe care îl presupune pentru participanţii la trafic devenind evident. Fotografii ale viaductului, postate zilele trecute pe blogul construim-romania.ro deţinut de Mihai Alexandru Crăciun, pasionat de problemele infrastructurii româneşti de transport, arată distrugeri ale acestuia cauzate, cel mai probabil de alunecări ale terenului învecinat. Potrivut lui Crăciun, degradările au apărut din cauza prezenţei apei în sol.
• Ce implică lipsa unui acord cu FMI
O viitoare înţelegere cu instituţia financiară internaţională este pusă sub semnul întrebării. Mediul de afaceri arată că, în lipsa acordului, ne-am putea împrumuta mai scump pe plan extern. Există însă şi varianta ca statul să se împrumute pe plan intern. Comisia Europeană (CE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) s-au arătat îngrijorate că prevederile noului Cod Fiscal ar putea diminua încasările la buget şi astfel deficitul bugetar ar atinge 3%. Acest lucru a făcut ca finalizarea actualului acord cu FMI şi a memorandumului cu CE să nu fie certă. Recent, François Head, ofiţer de presă în cadrul ECOFIN a declarat în exclusivitate pentru România liberă că: "Programul va continua până în luna septembrie, dar nu va mai exista un program succesor".
• ZIARUL FINANCIAR
• Cel mai mare semnal de neîncredere în economie: Românii cu bani au pus deoparte un miliard de euro în doi ani
Cel mai mare semnal de neîncredere în economia românească stă ascuns în statisticile unei instituţii puţin cunoscute, dar de o importanţă vitală pentru sistemul bancar: Fondul de Garantare a Depozitelor. Este vorba de evoluţia depozitelor la bănci ale personelor fizice cu peste 100.000 de euro în conturi. Din 2013 până în prezent, în mod cu totul neaşteptat pentru o economie în creştere medie de 2-3%, volumul depozitelor a crescut pe acest segment de la 16 miliarde de lei (3,7 mld. euro) la 22 de miliarde de lei (4,8 mld. euro). În aceeaşi perioadă, numărul conturilor în care există peste 100.000 de euro a crescut de la 14.000 la 22.000. Este puţin probabil să se fi majorat cu 8.000 în această perioadă numărul persoanelor cu depozite de peste 100.000 euro în bănci, cel mai sigur fiind că cei care aveau deja astfel de depozite le-au împărţit la mai multe bănci, pentru a fi acoperiţi în caz de eventuale probleme. De aceea, acest indicator este mai puţin relevant. Probabil că sunt circa 10.000-15.000 de persoane fizice în România care au cel puţin un cont de peste 100.000 de euro la bancă. Restul de 13,7 milioane de persoane (conturi de fapt) aveau în depozite 107 miliarde de lei (24 mld. euro) la 30 iunie 2014.
• ASF: Testul de stres în asigurări este extrema extremelor, să nu inducem panică în piaţă
Trei oameni care până recent au lucrat în banking, leasing şi piaţa de capital au coordonat primul test de stres din asigurări care a scos la iveală cât de nepregătită este industria locală de asigurări pentru a se alinia la standardele europene de capital şi solvabilitate. Raporul de stres a indicat un deficit de capital de 1,6 miliarde de lei (360 mil euro) şi faptul că niciun asigurător local nu ar putea plăti daunele în cazul unui cutremur catastrofal. Mişu Negriţoiu, fost director general timp de şase ani la ING Bank, Cornel Coca Constantinecu, cel care a condus divizia de leasing a MKB Romexterra şi Valentin Ionescu, fost director general la Bursa de Valori din Bucureşti (BVB) sunt practic oamenii din afara sistemului care a trebuit să dea un verdict pentru piaţa de aproape două miliarde de euro de asigurări.
• IKEA devine cel mai mare proprietar de "aur verde", după ce a cumpărat pădurile deţinute de Universitatea Harvard
Grupul suedez IKEA, cel mai mare retailer de mobilă la nivel mondial, a cumpărat 33.600 de hectare de pădure în România, într-o tranzacţie de 70-130 milioane de euro, potrivit estimărilor ZF. Aceasta este o mutare surpriză a suedezilor, în contextul în care ei nu mai deţin alte păduri. Reprezentanţii IKEA spun însă că acest pas le permite să controleze întregul lanţ de producţie, de la furnizarea materiei prime până la vânzarea produsului finit. Reprezentanţii IRI Investments SRL, societate creată de IKEA pentru a gestiona exclusiv noua linie de business dedicată pădurilor din România, au declarat că vânzătorul suprafeţei "verzi" cumpărate de retailerul de mobilă suedez este firma Greengold European Capital SA. Tot ei adaugă că această companie este una dintre firmele prin care universitatea americană Harvard desfăşura activităţi pe piaţa din România. "Greengold European Capital SA este o investiţie a Harvard Management Company", spun reprezentanţii IRI Investments SRL.