REVISTA PRESEI 17.08.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 17 august 2016

ADEVARUL

Judecătorii au respins cererea DNA de suspendare a dizolvării Carpatica Asigurări

Instanţa supremă a respins, marţi, ca nefondată, cererea DNA care solicitase luarea măsurii preventive de interzicere a dizolvării şi lichidării SCA Carpatica SA, decizia nefiind una definitivă şi poate fi contestată la un alt complet al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. DNA a depus la dosarul cauzei o cerere prin care societatea de asigurări să nu se dizolve pentru următoarele 60 de zile având în vedere că societatea este condamnată, pe fond, la o amendă penală de 600.000 de lei în dosarul în care au fost trimişi în judecată mai mulţi membri ai Autorităţii de Supraveghere Finanaciară (ASF) acuzaţi că au favorizat firma de asigurări a milionarului Ilie Carabulea.

Dan Dungaciu, despre unionism şi (geo)politică: un cocktail Molotov la frontiera României

Sondajul recent publicat de Magenta/FUMN şi dedicat cercetării în profunzime a relaţiei dintre atitudinile (geo)politice ale populaţiei din stânga Prutului şi atitudinea faţă de România (unionism) ne dă prilejul să trecem în revistă, cu calm, situaţia din Republica Moldova. Evoluţiile de acolo nu sunt astăzi un subiect pe agenda publică sau politică de la Bucureşti, în ciuda unor gesturi ritualice şi care se petrec indiferent de culoarea sau opţiunile guvernării (vizite oficiale de 27 august - Ziua Independenţei R. Moldova - şi oferire de bani din bugetul României). Tăcerea este însă riscantă. Starea de spirit din stânga Prutului, cuplată cu evoluţii regionale tot mai tensionate, generate şi dinspre Est, dar şi dinspre Vest, riscă să pună în faţa Bucureştiului o agendă explozivă, fără precedent. Un veritabil cocktail Molotov, ale căror componente principale sunt: alegerile prezidenţiale directe, riscul transnistrizării republicii şi resurecţia unionismului.

De ce se proclamă ortodocşii buricul religios al pământului

Un conflict de proporţii mocneşte în sânul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) după ce câteva mii de preoţi şi credincioşi şi-au contestat vehement, în ultimele zile, superiorii ierarhici. Motivul nemulţumirii este un document intitulat "Relaţiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creştine", pe care delegaţia BOR condusă de Patriarhul Daniel l-a semnat la o întrunire panortodoxă desfăşurată între 18 şi 26 iunie în Creta. Protestatarii susţin că acordul scris ar deschide calea ecumenismului, o adevărată cutie a Pandorei, din perspectiva lor. În ciuda diferendului, atât mirenii, cât şi clericii sunt totuşi de acord, măcar la nivel declarativ, că Biserica Ortodoxă Română nu poate negocia nimic cu ceilalţi fraţi creştini, pe care-i consideră eretici, îndepărtaţi de la "dreapta credinţă". Oficialii BOR susţin că documentul semnat la Creta nu ar avea valoare, fiindcă la întrunirea Sfântului şi Marelui Sinod Ortodox au lipsit 4 dintre cele 14 Biserici Autocefale.

Catolicii: "Să nu facem «lectură de tip ISIS»"

"Biserica Catolică se bucură de orice semn teologic sau pastoral care caută să găsească punctele comune mai degrabă decât cele care îi diferenţiază pe catolici şi ortodocşi. Biserica Catolică a încercat nu doar să creeze o teologie a întâlnirii, ci se preocupă de catehism, de învăţare, pentru că nu este de acceptat fundamentalismul în numele niciunei religii. Să nu facem «lectură de tip ISIS» din Sfintele Scripturi, din cuvântul Domnului şi din tradiţiile Sfinţilor Părinţi!", afirmă părintele Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti. Părintele consideră că identitatea fiecărui credincios poate fi păstrată şi chiar întărită în urma întâlnirii teologice dintre catolici şi ortodocşi.

Şefii de la Permise se auto-anchetează în scandalul favorizării lui Tăriceanu

Ancheta internă demarată de şefii Direcţiei Regim Permise de Conducere după ce activitatea instituţiei a fost blocată pentru ca şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu să-şi poată reînnoi permisul nu poate fi obiectivă, susţin analiştii. Asta pentru că şefii Direcţiei, acuzaţi că l-au băgat pe Tăriceanu pe uşa din spate, nu s-ar putea incrimina singuri. Şefii Direcţiei Regim Permise de Conducere se anchetează pe ei înşişi, după ce au fost acuzaţi că au blocat activitatea întregii instituţii pentru ca preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, să-şi poată reînnnoi permisul de conducere, în timp ce peste 1.000 de oameni au fost nevoiţi să aştepte afară. Cel puţin aşa a anunţat marţi prefectul Capitalei, Paul Nicolae Petrovan, care însă iniţial susţinuse că instituţia pe care o conduce va face verificări în acest caz.

Afacerea "Pelerinul"

În goană după bani, Patriarhia Română a transformat obiceiul duhovnicesc al pelerinajelor într-o afacere profitabilă bazată pe excursii pentru toate buzunarele. De la Vulcanii Noroioşi şi mormântul lui Arsenie Boca până la London Bridge şi Sagrada Familia, nicio atracţie turistică nu scapă nevalorificată de Sfânta Patriarhie. Patriarhia Română încasează sute de mii de euro anual din pelerinaje şi circuite culturale pe care le organizează prin agenţia de turism Basilica Travel. Ofertele sunt variate: de la turul mânăstirilor din jurul Bucureştiului, în care ţi se taie un bilet de autobuz de 35 de lei, şi până la circuite în ţările Europei Occidentale, în care călătoreşti cu avionul, eşti cazat la hoteluri de patru stele şi scoţi din buzunar până la 1.800 de euro de persoană. Totul sub pretextul unei înnoiri spirituale şi al întăririi întru dreapta credinţă.

Ivanka Trump se afişează în vacanţă alături de iubita lui Putin

Aflată în vacanţă în Croaţia, Ivanka Trump a petrecut ziua de duminică în celebra staţiune Dubrovnik. Însă fiica excentricului miliardar newyorkez care şi-a propus să câştige alegerile prezidenţiale americane din 8 noiembrie nu a fost singură, ci însoţită de Wendi Deng Murdoch, fosta soţie a magnatului media Rupert Murdoch şi actuala parteneră a preşedintelui rus Vladimir Putin, aşa cum sugerează US Weekly. În pofida acestui zvon şi acuzaţiilor aduse în an electoral tatălui său că are legături cu Kremlinul, Ivanka nu a avut nicio reţinere în a posta pe Instagram o fotografie în care apare alături de Wendi. Potrivit presei americane, Ivanka Trump, 34 de ani, şi Wendi Deng Murdoch, 47 de ani, sunt prietene încă din 2007.

Nazarbaev, mijlocitor pe lângă Putin: Poroşenko este dispus la un compromis

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko este pregătit să ajungă la un compromis în estul Ucrainei, i-a transmis marţi, în cadrul unei întâlniri la Soci, preşedintele kazah Nursultan Nazarbaev omologului său rus Vladimir Putin, relatează RBC. Potrivit liderului kazah, preşedintele ucrainean l-a sunat şi i-a dat asigurări că este dispus la un compromis asupra statutului regiunilor Doneţk şi Lugansk, afectate, din aprilie 2014, de un conflict militar între turpele guvernamentale şi separatiştii proruşi soldat cu peste 9.500 de morţi. Autoguvernarea zonelor din estul Ucrainei aflate sub controlul separatiştilor proruşi este un element-cheie al Acordurilor de la Minsk. Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a semnat un decret pentru a conferi un statut special, dar acesta nu mulţumeşte pe nimeni.

China vrea să-şi consolideze legăturile militare cu Siria

"Armatele Chinei şi Siriei au, în mod tradiţional, o relaţie de prietenie. Armata chineză vrea să continue să-şi consolideze schimburile şi cooperarea cu armata siriană", a declarat pentru China Nouă Guan Youfei, directorul Biroului pentru cooperare militară internaţională, care s-a întâlnit recent cu ministrul lui al-Assad pentru Apărăre Fahad Djassim al Freidj. Cei doi au convenit asupra efectuării unor antrenamente comune şi furnizării de ajutoare umanitare pentru forţele fidele lui Bashar al-Assad, informează China Nouă, fără a oferi detalii. Deşi nu este interesată de un agajament militar în Siria, China a salutat, totuşi, în aprilie, prin vocea emisarului său la ONU, implicarea militară a Moscovei de partea regimului de la Damasc, transmite Reuters.

Azamat Zhangulov: Investiţiile chineze sunt "un must" în toate ţările din Europa, nu numai în economia României

Aducerea de investiţii chineze în economiile europene este "un must" (necesitate - n.r.) în aceste zile, a declarat Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior în cadrul KMG International, fostul Rompetrol Group, în cadrul unui interviu dat pentru Politico.eu. "Este un lucru necesar să ai în «garderoba» ta mari investiţii din China", consideră oficialul kazah. "Este posibil să existe anumite îngrijorări şi o lipsă de înţelelegere în privinţa contextului acestor investiţii", a mai adăugat el, potrivit sursei citate. Declaraţiile survin în contextul în care KazMunaiGaz, compania petrolieră de stat din Kazahstan, a convenit în luna martie vânzarea unui pachet de 51% către CEFC China Energy. Însă la două săptămâni de la anunţ, procurorii care luptă împotriva crimei organizate au pus sechestru pe acţiunile rafinăriei Petromidia, unul dintre principalele active ale fostului Rompetrol Group, astfel că tranzacţia este acum sub semnul întrebării.

BANCHERUL

Creştere spectaculoasă a numărului si valorii plaţilor cu cardul

Numărul plaţilor cu cardurile de debit emise de băncile româneşti a crescut spectaculos in trimestrul doi din acest an, pe fondul avansului puternic al salariilor si consumului, care au condus la o rată anuală neaşteptată, de 6%, a PIB-ului României, cea mai ridicată din ultimii opt ani si cea mai mare din Uniunea Europeană. Astfel, numărul tranzacţiilor de plată cu carduri de debit a fost de 73 de milioane in trimestrul doi din acest an, comparativ cu doar 66 milioane in trimestrul precedent si numai 57 milioane in trimestrul doi din 2015, arată statisticile BNR publicate ieri. Numărul tranzacţiilor la POS-uri a crescut la 66 milioane, cu 5 milioane mai multe decât in T1, când au fost doar 61 milioane, si cu 13 milioane mai multe decât in T2 2015, când au fost doar 53 milioane. Si valoarea tranzacţiilor cu cardurile de debit a avansat cu un miliard de lei in trimestrul doi, la 9,6 miliarde lei, fata de 8,6 miliarde in primul trimestru al anului si 7,7 miliarde in trimestrul doi al anului trecut.

Piraeus Bank lansează o oferta de conversie in lei a creditelor in franci elveţieni (CHF) cu un discount iniţial de 15%

Piraeus Bank a anunţat ca lansează o oferta de conversie in lei a creditelor in franci elveţieni (CHF) deţinute de clienţii săi, după aplicarea unei reduceri (discount) de 15% din valoarea actuala (soldul) a fiecărui credit. Discountul este mai mic decât in cazul ofertelor asemănătoare aplicate anul trecut de Banca Transilvania (BT) pentru clienţii Volksbank (22%) si de către OTP Bank. Piraeus Bank promite însă clienţilor care acceptă oferta de conversie alte doua reduceri suplimentare ale soldurilor creditelor, cu cate 10% in următorii 6 ani, cu condiţia ca aceştia să nu înregistreze întârzieri la plata ratelor. Problema este ca aceste reduceri suplimentare ale datoriilor au loc după conversia creditelor din franci in lei, ceea ce înseamnă o creştere substanţială a valorii împrumuturilor in lei, din cauza deprecierii leului cu aproximativ 80% (aproape o dublare) după izbucnirea crizei din 2008.

CURENTUL

DNA anchetează fapte de luare de mită pentru achiziţii supraevaluate în şase spitale

Un nou dosar a fost întocmit la DNA după ce a fost disjuns din cel care îi viza pe Dan Straja, managerul Institutului Oncologic "Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu", şi pe Bogdan Păltineanu, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă "Bagdasar Arseni". Cei doi medici au recunoscut că au luat mită de la oameni de afaceri. Acum procurorii DNA au deschis o investigaţie privind achiziţiile supraevaluate făcute în ultimii ani de mai multe spitale din Bucureşti. Printre denunţători sunt şi foşti parteneri de afaceri ai milionarului Dorin Cocoş, unul dintre principalii beneficiari ai contractelor cu unităţile medicale. Denunţătorii au declarat că au cunoştinţă de infracţiuni de abuz în serviciu, în legătură cu achiziţiile efectuate la mai multe spitale din Bucureşti, printre care Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti - Floreasca, Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş", Institutul Oncologic "Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu", Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. Dr. Alexandru Obregia" şi Institutul de Geriatrie "Ana Aslan".

CURIERUL NATIONAL

75% din România, afectată de cutremur?

Strategia de consolidare şi dezvoltare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă pentru perioada 2016 - 2025 arată că un seism major ar bulversa zone întinse din ţară. Printre punctele slabe ale actualei strategii se numără îmbătrânirea personalului şi aşa deficitar, folosirea unei tehnici uzate, care are capacităţi reduse de mentenanţă, dar şi "menţinerea unei birocraţii excesive, lacunele şi incoerenţa unor prevederi legislative". Un cutremur major ar aduce ţara în colaps. Trei sferturi din populaţie ar fi afectată de acesta. Potrivit proiectului Strategiei de consolidare şi dezvoltare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă pentru perioada 2016 - 2025, "riscul de producere a unui cutremur major se menţine, iar în zonele care pot fi afectate de acesta locuieşte 75% din populaţia României şi există importante elemente de infrastructură critică".

Schimbi caloriferul, faci inventariere

Pe perioada verii, mulţi dintre cetăţenii care locuiesc la bloc îşi înlocuiesc corpurile de încălzire cu altele performante şi deseori mult mai mari. Puţini dintre cei care îşi modifică structura instalaţiilor de încălzire din apartamente ştiu că toate aceste schimbări, în special atunci când un calorifer cu o putere radiantă redusă este înlocuit cu altul mult mai puternic, pot avea urmări în valoarea facturii la energia termică emisă de furnizor, iar calculul la suprafaţa utilă a apartamentului şi nu la suprafaţa radiantă a corpurilor înlocuite ar putea fi în detrimentul vecinilor. Prin urmare, dacă vecinii şi-au făcut modificări în apartament şi mai ales şi-au schimbat caloriferele din casă este bine să cereţi inventarierea, ca să se ştie suprafaţa echivalentă termic (SET) în funcţie de care se calculează factura la căldură.

Patru algerieni şi un marocan, prinşi când încercau să intre ilegal în România

În data de 15.08.2016, în jurul orei 23.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Sânnicolau Mare, în cooperare cu lucrători din cadrul Poliţiei Dudeştii Vechi, acţionând în urma unei informaţii, au declanşat o acţiune pe linia migraţiei ilegale în zona de competenţă. Astfel, au fost observate cinci persoane de sex masculin care se deplasau pe jos, pe câmp, dinspre frontiera cu Serbia, spre interiorul ţării. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că aceştia sunt patru cetăţeni din Algeria şi un cetăţean din Maroc, cu vârste cuprinse între 20 şi 25 de ani, care nu aveau documente de identitate asupra lor. Tinerii au declarat că au încercat să intre ilegal în România, pe la frontiera verde, întrucât nu deţineau documente legale de intrare în ţară şi intenţionau să ajungă în state din vestul Europei, la rude.

Ruşii trimit bombardiere Tupolev-22 în Iran ca să lovească în Siria

Rusia mobilizează mai multe bombardiere Tupolev-22 la o bază aeriană din Iran. Acestea vor fi folosite pentru raiduri aeriene asupra unor puncte strategice din Siria, informează Reuters. Mobilizarea de bombardiere grele a fost recunoscută de Ministerul Apărării rus şi a fost comunicată oficial de televiziunea de stat Rossiya 24. Conform unor surse, Kremlinul a dislocat bombardiereleTupolev-22 la o bază aeriană în apropierea oraşului iranian de Hamadan. Canale media iraniene şi arabe au arătat că este neclar cât de multe bombardiere au ajuns la baza respectivă. Au fost difuzate imagini cu cel puţin trei bombardiere şi un avion de transport militar rus, deşi nu era clar unde şi când s-a făcut filmul.

EVENIMENTUL ZILEI

Preşedintele României blochează săptămînal circulaţia pe traseul Bucureşti-Sibiu fără ca cineva să-l denunţe la DNA - de Ion Cristoiu

Dacă primul om în stat are dreptul să dea peste cap circulaţia din Bucureşti, obligîndu-i pe şoferi să piardă timp şi nervi în ambuteiaje, de ce n-ar avea dreptul al doilea om în stat să nu stea la coada de o mie de persoane de la Permise?! Mai ales că, spre deosebire de Klaus Iohannis: 1) Călin Popescu Tăriceanu n-a înrăutăţit viaţa celor de la coadă. Cu sau fără preşedintele Senatului, coada a fost la fel de mare. 2) C.P. Tăriceanu i-a sfidat pe cetăţeni o singură dată. Klaus Iohannis i-a sfidat, în cei doi ani de mandat de sute de ori. Dincolo de acest Scandal artificial, dovadă strălucită a forţei de Manipulare a Poliţiei Politice, rămîne întrebarea: De ce nu s-a făcut Scandal, pentru că la Permise e coadă de o mie de persoane? Întrebarea asta n-a fost pusă de nimeni. Coada de o mie de persoane - o aberaţie, o crimă prin raportare la nervii şi timpul cetăţenilor - n-a făcut pe nimeni să se indigneze.

Cât îi va costa pe toţi şoferii falimentul Carpatica Asig

Falimentul Carpatica Asig lasă în urmă potenţiale daune de peste 40 de milioane de euro care vor trebui plătite către păgubiţi din afara ţării, a estimat, pentru Capital, Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR). După falimentul Astra Asigurări, Fondul Carte Verde, din care BAAR achită daunele externe atunci când societăţile de asigurare membre nu o mai pot face,a scăzut la jumătate, către la 7-8 milioane de euro. Pe de altă parte, estimează pentru Capital reprezentanţii BAAR, impactul celui mai recent faliment din asigurări, cel al Carpatica Asig, asupra Biroului Carte Verde va fi similar cu cel al dispariţiei Astra Asigurări.

Germanii se tem că nu mai pot plăti pensiile

Germania ar trebui să ia în considerare majorarea vârstei de pensionare la 69 de ani până în anul 2060, de la aproximativ 65 de ani în prezent, în caz contrar riscând să nu poată plăti pensiile, a apreciat Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) într-un raport publicat luni, transmite Reuters. Sistemul de pensii de stat este în prezent într-o formă bună dar va fi supus la presiuni în următoarele decenii pe măsură ce generaţia "baby-boomers" se va pensiona şi un număr mai mic de muncitori tineri îi vor înlocui, avertizează Bundesbank. Conform planurilor actuale, vârsta de pensionare în Germania urmează să fie majorată treptat la 67 de ani până în 2030. Însă Bundesbank este de părere că această majorare nu va fi suficientă pentru a permite guvernului german să menţină valoarea pensiei la nivelul pe care şi l-a propus, cel puţin 43% din venitul mediu.

JURNALUL NATIONAL

Pericolele din sticlele de apă minerală

Cel puţin doi litri de apă pe zi. Atât ar trebui să bem, potrivit recomandărilor medicilor şi mesajelor promovate la televizor. De teama germenilor, a nitriţilor şi a clorului din apa de la robinet, preferăm să alocăm o parte din bugetul familiei apei din comerţ. Iar, odată cu creşterea apetitului românilor şi a consumului de apă îmbuteliată, implicit şi vânzările au crescut semnificativ pe acest segment, în ultimii ani, iar specialiştii în finanţe spun că 2016 se anunţă a fi cel mai bun an pentru industria apelor minerale, deoarece vânzările ar putea atinge rezultate-record. Dar ştim întotdeauna ce bem?#

Buni de sanctionat: amenzi de 200.000 de euro pe zi

În timp ce ţările occidentale importă deşeuri pentru a le recicla, în România continuăm să vorbim la timpul viitor despre reciclarea, iar principala cale de eliminare a deşeurilor rămâne depozitarea. Mai avem la dispoziţie doar patru ani pentru atingerea ţintelor de colectare şi reciclare stabilite de Comisia Europeană, după care vor începe să curgă amenzile, iar acestea nu vor fi deloc mici. În plus, anul viitor autorităţile vor trebui să finalizeze operţiunea de închidere a gropilor de gunoi neconforme. Altfel, vom plăti amenzi de 200.000 de euro pe zi. Conform negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, România trebuia să-şi închidă până în 2007 gropile neconforme de gunoi. O ţintă care s-a dovedit a fi mult prea ambiţioasă, dar beneficiind de clemenţa Bruxelles-ului am mai primit o perioadă de graţie, până în 2017.

Bilanţ la şase luni. Banca Transilvania, circa 10.000 de credite noi

Banca Transilvania a raportat un profit net de 458,3 milioane lei după prima jumătate a acestui an, în creştere cu 141% faţă de primul semestru din 2015. Veniturile operaţionale au ajuns la 1,415 miliarde de lei, cu 49,4% peste cele înregistrate în perioada similară a anului trecut, se arartă într-un comunicat al băncii. Acest rezultatul financiar include impactul unor tranzacţii care au avut loc în acestă perioadă (vânzarea acţiunilor Visa Europe, provizioane suplimentare generate de Legea Darea în plată), cu un impact brut pozitiv de aproximativ 11 milioane lei în rezultatul băncii. Activele BT sunt în valoare de 47,89 miliarde lei, creditele nete însumează 25,8 miliarde lei, iar resursele de la clienţi, 39 miliarde lei.

NATIONAL

Vicepremierul Borc, "săgeata" multinaţionalelor!

Atunci când a decis sa intre in guvernul tehnocrat format de Dacian Ciolos, Costin Borc câştiga la subsidiara din Romania a multinaţionalei Lafarge aproximativ 20.000 de euro pe lună. In timp ce soţia rotunjea veniturile familiei din banii încasaţi pe terenurile date in arendă. Si, totuşi, omul care s-a aflat in conducerea uneia dintre cele mai importante companii din lume aproape doua decenii a acceptat să renunţe la aceasta poziţie extrem de bine remunerată pentru un salariu bugetar de 20 de ori mai mic. Borc este suspectat de către colaboratorii si subalternii săi ca pur si simplu le forţează măna pentru ca marile companii internaţionale să fie trecute in "pole position" fata de companiile româneşti de stat sau fata de reprezentanţii capitalului autohton.

Trimişii speciali ai Radio Romania au ajuns la Rio prin Miami

Pentru nici un sfert de ora pe zi de transmisiune de la Rio, RRA a decontat cinci excursii. Ca să ajungă la Rio de Janeiro, gaşca lui Stefan Alecsiu a luat-o prin, ţineţi-va bine!, Miami, Florida. Nu, nu e drumul mai scurt, doar ca la Miami învaţă/ locuieşte fiica lui "nea Fane", la care băieţii s-au oprit pentru o mica escală. De trei, cinci zile, nu ştim exact, dar, hei, ce mai contează acest mic si insignifiant detaliu când te prinde dimineaţa pe nisipul fin din Key Biscayne?! Si, ca să fim români până la capăt, aflaţi că RRA a trimis la J.O. cinci oameni, dar in Brazilia au ajuns şase! Da, pentru ca fiica lui Stefan Alecsiu, Iani, s-a afişat prin Rio cu acreditarea de presa (Radio Romania Actualităţi) agăţată la gât.

Războiul Isărescu - Isar intra in faza pe pile!

Dezvăluirile din "National" privind un avertisment subliminal transmis prin intermediul apropiaţilor de către Mugur Isărescu si prin care guvernatorul BNR ar fi lăsat de înţeles că s-ar putea să-si dea si el drumul la gură a inflamat ca niciodată spiritele in mediul bancar. Mai ales că, fără a se lăsa intimidat de posibila deschidere a acestei veritabile "cutii a Pandorei", Lucian Isar, cel care a declanşat acest atac la baioneta împotriva conducătorului Băncii Naţionale a României a preluat din mers mingea astfel ridicată la fileu, susţinând că deţinea de multa vreme informaţii privind angajările pe ochi frumoşi făcute multa vreme la BNR din "pepiniera Drăgăşani".

Iohannis îşi umple buzunarele pas cu pas

Bestseller-ul lui Klaus Iohannis, "Pas cu pas", va depăşi graniţele Occidentului, spre bucuria iubitorilor de carte chinezi. Institutul Cultural Roman a decis să includă opera lui Klaus Iohannis in rândul celor 1200 de titluri pe care le va prezenta la târgul de carte de la Beijing. Eveniment care va fi precedat de traducerea cărţii in chineză pe banii ICR, deci pe bani publici. Cărţile româneşti vor fi oferite, după expoziţie, Institutului Cultural Roman de la Beijing si Catedrei de Limba Română din cadrul Universităţii de Limbi si Literaturi Străine din Beijing (plus mai multor demnitari si oficiali chinezi, conform obiceiului), Iohannis nu numai că nu plăteşte el traducerea, dar va mai si băga nişte bani in buzunar, pe lângă ceilalţi 20.000 de euro încasaţi anul trecut din vânzarea volumului "Pas cu pas".

PUTEREA

ISIS face "arheologie"

În timp ce forţele kurde Peshmerga se apropie de oraşul irakian Mosul, capitala aşa-numitului Stat Islamic, membrii forţelor ISIS din Sahara şi-au descoperit brusc vocaţia de... arheologi. Pentru a avea cu ce lupta împotriva armatei regulate egiptene, dar şi pentru alte scopuri, aceştia au început să dezgroape minele plantate de faimosul Afrika Korps al lui Rommel în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Fostul ambasador egiptean în Arabia Saudită, Fathy el-Shazly, susţine că armata regulată a ţării sale a fost atacată "de cel puţin zece ori" cu dispozitive explozibile construite pe baza minelor naziste scoase la iveală şi "reciclate" de membrii forţelor ISIS. De asemenea, susţine Fathy el-Shazly, minele dezgropate de teroriştii islamici de pe câmpurile de luptă ale celui de-al Doilea Război Mondial sunt trimise, prin contrabandă, în Libia şi în alte ţări.

Tarom închiriază avioane care să înlocuiască "bătrânele" Airbus A310

Transportatorul aerian de stat, Tarom,a făcut în sfârşit primul pas din planul de înlocuire a flotei de avioane. Societatea a lansat o licitaţie prin care vrea să închirieze două aeronave care să înlocuiască vechile modele A310, care vor fi scoase din uz la sfârşitul acestui an. De altfel, fostul manager privat Christian Heinzmann avea prevăzut acest proiect în planul de management pe care şi-l asumase, însă în mandatul său nu a înaintat niciun pas în acest sens. Aeronavele Airbus A310, Transilvania şi Moldova, sunt cele mai vechi avioane din flota Tarom şi vor fi scoase din uz la sfârşitul acestui an. Acestea au fost livrate companiei în anul 1992. Compania are posibilitatea să închirieze aeronavele cu tot cu echipaj, dar şi fără echipaj. Tarom primeşte ofertele până pe 31 august 2016.

ROMANIA LIBERA

Medicii ameninţă din nou cu proteste, în scandalul gărzilor

Medicii şi organizaţiile sindicale care îi reprezintă sunt din nou pe punctul de a declanşa o revoltă în sistem, după ce Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică, până pe 29 septembrie, proiectul pentru plata gărzilor. Doctorii din sistemul public vor fi obligaţi să facă gărzi, pentru care vor primi o remuneraţie calculată la salariul de bază din 2009 şi nu vor avea dreptul să negocieze câte ore vor munci în plus în spitale, se arată în noul ordin, publicat vineri pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Documentul este catalogat de medici drept o "abureală" şi o "ţeapă", care le va îngrădi şi mai mult activitatea. Aceştia spun că, prin noul act normativ, şefii de secţii şi directorii de spitale vor avea o putere mult mai mare asupra personalului medical care face gărzi, putând impune condiţiile de lucru şi plata acestora după bunul plac, sub ameninţarea sancţiunilor disciplinare.

Băsescu: Sunt multe argumente pentru începerea discuţiilor cu Moscova privind unirea României cu Republica Moldova

Traian Băsescu a declarat marţi la lucrările Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului că ţara noastră trebuie să înceapă discuţiile cu Moscova privind unirea României cu Republica Moldova şi a susţinut că Putin este un om cu care se poate discuta direct, transmite Agerpres. "Eu zic că sunt foarte multe argumente pentru începerea unor discuţii cu Moscova pe această temă, dar având la bază cunoaşterea faptului că cetăţenii Republicii Moldova doresc acest lucru", a afirmat fostul preşedinte al ţării, Traian Băsescu. El a menţionat că România trebuie să folosească argumentul că în Republica Moldova trăieşte o minoritate românească, pornind de la acţiunile şi declaraţiile Moscovei, respectiv că îşi apără cetăţenii vorbitori de limbă rusă.

ZIARUL FINANCIAR

Primele trei bănci au avut un profit cumulat de 1,5 mld. lei la jumătatea anului, plus 50%

Profiturile BCR, BRD-SocGen şi Banca Transilvania depăşeau în T1 2016 jumătate din câştigul întregului sistem bancar, de 1,17 mld. lei. BCR, BRD-SocGen şi Banca Transilvania, cei mai mari trei jucători din piaţa bancară românească, au obţinut în primul semestru (S1) câştiguri cumulate de circa 1,5 mld. lei (aproximativ 330 mil. euro), în creştere cu aproximativ 50% faţă de aceeaşi perioadă din 2015. Activele totale ale celor trei bănci au avansat cu aproape 9%, la peste 157 mld. lei (aproape 35 mld. euro). Creşterea câştigurilor raportate de bănci pentru primul semestru a fost susţinută atât de îmbunătăţirea calităţii portofoliului, cât şi de activitatea operaţională, portofoliile de credite fiind în creştere, în unele cazuri. Totodată, o contribuţie importantă la câştigurile băncilor a venit şi din vânzarea acţiunilor deţinute la Visa.

Hidroelectrica a ajuns cea mai profitabilă firmă din România în S1 2016

Hidroelectrica, cel mai valoros activ al statului român, a devenit după primele şase luni ale anului şi cea mai profitabilă companie în funcţie de marja brută raportată. Firma a înregistrat vânzări de 1,61 mld. lei (circa 360 mil. euro), cu 13% mai mici faţă de perioada similară din 2015. În ciuda scăderii afacerilor, producătorul de energie a ajuns la un profit brut de 754 mil. lei (167,5 mil. euro), cu 4% mai mare faţă de primul semestru din 2015, ceea ce este un indiciu al unui control mai bun al costurilor. În acest context, compania a lucrat la o marjă a profitului brut de aproape 47%, în creştere faţă de nivelul de 39% înregistrat în primele şase luni ale anului trecut, devenind cea mai profitabilă firmă locală după rezultatele disponibile până în acest moment. Spre exemplu, Petrom a încheiat primele şase luni cu o marjă brută de 6,6%, Romgaz cu 41%, în timp ce Nuclearelectrica a intrat pe pierderi.

Se schimbă piaţa muncii: "Apetitul pentru limbile nordice a început să scadă"

Cele mai căutate limbi străine, dar şi cele mai bine plătite din piaţa muncii, sunt limbile nordice precum olandeza, suedeza, norvegiana sau daneza, însă în ultimii ani limba arabă şi rusa au început să câştige teren în ceea ce priveşte atractivitatea celor care plătesc pentru cursuri, a spus Aura Ipate, director general în cadrul centrului de cursuri de limbi străine A_best. "Având în vedere contextul social-economic actual, engleza, germana şi franceza vor rămâne favorite în continuare. Araba şi rusa au început să câştige teren în ultimii ani, iar apetitul pentru limbile nordice a început să scadă, deşi este încă o nevoie acută de oameni pregătiţi pentru aceste limbi străine. Este cert însă că popularitatea limbilor străine pe piaţa muncii va fi un factor decisiv care va determina tot mai mulţi tineri să se îndrepte spre acest domeniu", a explicat Aura Ipate.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb