REVISTA PRESEI 17.10.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 17 octombrie 2012

ADEVARUL

Chirieac, Sima şi banii din Elveţia

Documente obţinute de "Adevărul" arată că prin conturile analistului Bogdan Chirieac, deschise la firma de brokeraj a lui Cristian Sima, au fost rulate sume de peste 640.000 de dolari. Bizarul scandal financiar declanşat de fuga din ţară a brokerului Cristian Sima, în care victimele păgubite cu milioane de euro nu depun plângeri penale, s-a bazat până acum pe vorbe - mai exact pe cele afirmate de fugar în cadrul unor scrisori trimise către mass-media din România. Odată cu demararea unor verificări de către Comisia Naţională de Valori Mobiliare (CNVM) la firmele lui Sima, - WBS România, care opera pe bursele româneşti, şi WBS Holding, care opera exclusive pe bursele externe - încep să apară şi primele documente care susţin, fie şi parţial, afirmaţiile fugarului.

Ponta: Participarea lui Băsescu la Congresul PPE e în afara Constituţiei, dar să-l suspendăm pentru asta?

Preşedintele PSD Victor Ponta a afirmat, marţi, că participarea preşedintelui Traian Băsescu la Congresul Partidului Popular European de la Bucureşti este "în afara Constituţiei", dar că USL nu va declanşa procedura de suspendare ca urmare a acestui fapt. Victor Ponta a declarat, întrebat fiind dacă participarea preşedintelui Traian Băsescu la Congresul PPE este motiv pentru o nouă suspendare, că acest gest al şefului statului nu este un motiv pentru suspendare, dar "este un motiv ca pe viitor să avem preşedinţi care-şi respectă atribuţiile constituţionale".

Revocare cu cântec la şefia supraveghetorului din asigurări

Parlamentul l-a revocat ieri pe Constantin Buzoianu de la conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, nemulţumit de activitatea acestuia. El susţine, însă, că este victima unei "răfuieli politice". După numai un an de mandat, Constantin Buzoianu a fost revocat ieri de plenul Parlamentului din funcţia de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Instituţia va fi condusă, interimar, de vicepreşedintele Tudor Baltă. Revocarea a fost propusă de Comisiile reunite pentru buget, finanţe şi a întrunit 222 de voturi "pentru" şi trei voturi "împotrivă". Reprezentanţii PDL nu au participat la votul din plenul Parlamentului privind revocarea lui Buzoianu, şi nici la validarea lui Claudiu Săftoiu la conducerea SRTv, boicotând lucrările.

Soluţiile lui Raed Arafat pentru a elimina MITA din spitale

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat la Realitatea TV că primul lucru care trebuie făcut la nivel naţional pentru eradicarea mitei este finanţarea reală a unităţilor spitaliceşti. "Avem discuţii la nivelul Ministerului. Nu este normal să plăteşti unui medic bani în mână pentru medicamente. Acesta poate fi într-adevăr un pretext. Unii pacienţi sunt trimişi să cumpere materiale. Trebuie să identificăm soluţiile. Mai ales la partea de finanţare a spitalelor, pe costuri reale", a spus Raed Arafat, care a precizat că instituţia urmăreşte şi finanţarea anumitor programe naţionale. "Mă refer la anumite programe de intervenţie. De exemplu, Programul naţional de sănătate privind tratamentul invaziv al infarctului miocardic, demarat acum doi ani, care a redus rata mortalităţii cu aproape 50 la sută, aşa cum au anunţat colegii de la cardiologie.

Germania vrea ca UE să controleze bugetele naţionale. Marea Britanie şi Franţa se vor opune

Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble vrea modificarea Tratatului Uniunii Europene, cel mai devreme anul viitor, pentru întărirea capacităţii zonei euro de punere în practică a disciplinei bugetare, riscând să provoace tensiuni cu Marea Britanie şi Franţa, relatează Bloomberg. Schaeuble a arătat că propunerile, pe care le-a discutat cu cancelarul Angela Merkel, ar conferi comisarului UE pentru Afaceri Monetare dreptul de a respinge bugetele naţionale şi nu ar permite europarlamentarilor din afara zonei euro, precum cei din Marea Britanie, să blocheze decizii care afectează doar uniunea monetară. "Trebuie să facem paşi mai mari către uniunea fiscală. Putem fi gata până în decembrie să convocăm o convenţie pentru pregătirea modificării Tratatului", a spus Schaeuble la revenirea de la o reuniune a miniştrilor de Finanţe din Asia.

CURENTUL

Dobriţoiu aruncă voturile fraudate în Afganistan la referendum în curtea MAE

Articolului "AEP confirmă oficial: militarii români din Afganistan au votat multiplu la referendum" publicat de ziarul "Curentul" a creat mult deranj la Ministerul Apărării Naţionale condus de către penelistul Corneliu Dobriţoiu. Sau de fapt mai mult deranj la PNL, deoarece un drept la replică semnat de ministrul Apărării Corneliu Dobriţoiu a fost remis "Curentul" de către biroul de presă al PNL şi nu cel al MApN. Un semn evident că Ministerul Apărării se delimitează de această situaţie şi îl lasă pe Dobriţoiu să se certe singur cu jurnaliştii pe acest subiect. Nu ştim care sunt încă motivele, dar Dobriţoiu pare singur în această poveste cu iz de fraudă care ar putea avea consecinţe penale pentru dânsul şi totodată constituie un motiv de demisie/demitere.

Gigi Becali despre Voiculescu: "Am să-l distrug io p-ăsta, pe zdreanţa asta!"

Bucuria de moment a lui Crin Antonescu legată de primirea lui Gigi Becali în PNL se poate transforma într-un dezastru pentru USL care riscă să piardă pe mâna acestui personaj , transformat peste noapte în salvatorul neamului românesc. Ironic, astăzi Gigi Becali face alianţă cu Antonescu, mâna dreaptă a lui Dan Voiculescu, cel pe care nu cu mult timp în urmă îl considera duşmanul său de moarte şi repeta, preţ de cinci minute, fantezii pe care doreşte să şi le îndeplinească în compania lui Felix şi a anturajului său. În cazul în care îl supără, şi Antonescu ar putea intra în această galerie selectă. Pe partea economică, evident.

CURIERUL NATIONAL

Dealerii auto, pe marginea prăpastiei

Înmatriculările de automobile noi din România au scăzut cu o treime în septembrie, producătorii europeni reclamând o situaţie gravă şi în UE. APIA: La fiecare autoturism nou vândut în România au fost importate alte două rulate. Aproape jumătate au peste 10 ani vechime. Importurile de maşini second-hand ar putea înflori în cele două luni care au rămas până la sfârşitul anului, în special datorită amânării perceperii taxei auto până în 2013.

Recuperatorii rămân fără creanţe

Criza financiară şi limitarea creditelor acordate de bănci atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice se răsfrânge inclusiv asupra pieţei creanţelor, care a înregistrat o scădere de o treime în primul semestru din acest an, reprezentanţii pieţei de profil estimând, pentru cea de-a doua parte a anului, o diminuare importantă a volumului de colectare a creanţelor, în special pe segmentul debitorilor persoane fizice şi al achiziţiei portofoliilor de creanţe neperformante. Potrivit Asociaţiei de Management al Creanţelor Comerciale (AMCC), în prima jumătate a anului piaţa creanţelor s-a redus cu 35%, faţă de perioada similară a anului trecut, la 615 mil. euro, iar numărul cazurilor a scăzut cu 13%, la 2,46 milioane de debite. Debitele persoanelor fizice însumează peste jumătate din piaţă, în timp ce ale persoanelor juridice reprezintă doar 9%. Cu toate acestea, valoarea creanţelor externalizate ale companiilor aproape s-a dublat.

Pisicile grase au dat iama în cartofi

Să nu îi credeţi pe cei care spun că în România statul nu a ajutat băncile pentru a le salva de la faliment! Dacă au mai puţină tangenţă cu economia, nu ştiu ce vorbesc, iar dacă vin din interiorul sistemului bancar atunci mint de îngheaţă apele. Şi nu avea cum să fie altminteri, pentru că băncile au dat într-atâtea credite proaste, actualmente imposibil de rambursat, încât dacă nu ar fi fost ajutate, demult s-ar fi prăbuşit. Dar cum a ajutat statul băncile, pentru că bani direct nu ştim să le fi dat? Simplu. Statul a oferit cel mai de preţ ajutor cu care putea veni: acela de a acorda băncilor libertatea de a-i tâlhări cetăţenii prin intermediul inflaţiei. Din 2008 încoace, asta se întâmplă: pierderile acumulate la nivelul băncilor în urma unui management defectuos, la limita fraudei, sunt distribuite, prin scumpiri, asupra întregii populaţii.

Panama a anunţat-o pe Merkel că vrea să adopte euro

Ţara cu cea mai rapidă creştere economică din America Latină vrea să adopte euro ca mijloc legal de plată pentru a rula alături de dolarul american, actuala lor monedă. Panama vrea să introducă în circulaţie euro, în paralel cu dolarul american, moneda folosită în prezent, a declarat preşedintele ţării din America Centrală, Ricardo Martinelli, în timpul unei întâlniri cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, transmite CNBC. Panama are deja propria monedă - Balboa - a cărei valoare este de 1 la 1 în raport cu dolarul american. Din cauza acestei rate fixe, dolarul american a fost întotdeauna acceptat ca mijloc de plată. Acest lucru înseamnă că banca naţională centrală nu trebuie să îşi facă griji cu privire la politica monetară, dar în acelaşi timp înseamnă că politicile puse în aplicare de către Rezerva Federală a SUA (Fed) ar putea fi inadecvate condiţiilor economice din Panama.

Fondul de investiţii Carlson Ventures a tranferat acţiunile Oltchim către o altă firmă din Cipru

Fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţinea prin firma Nachbar Services din Cipru un pachet de 14,02% din acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea, a transferat titlurile către o altă firmă înregistrată în Cipru, Polyolt Holding Limited. Transferul celor 48,13 milioane de acţiuni Oltchim a fost realizat în urma unei majorări de capital la Polyolt Holding Limited, la care firma Nachbar Services a participat cu aport în natură. Combinatul chimic din Râmnicu Vâlcea este controlat de Ministerul Economiei, care deţine 54,8% din acţiuni, iar în acţionariat se mai regăseşte compania PCC SE, înregistrată în Germania, cu un pachet de 18,32% din capital.

EVENIMENTUL ZILEI

Bătălia titanilor în Capitală: miting USL vs Congres PPE

Bucureştiul devine astăzi terenul unei înfruntări mediatice de proporţii. Cine va câştiga: USL sau PDL? Lansarea candidaţilor Puterii la parlamentare sau Congresul popularilor europeni, găzduit de reprezentanţii Opoziţiei? Arena Naţională sau Palatul Parlamentului? La Congresul PPE participă nume sonore: preşedintele CE, Jose Barroso, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, cancelarul german Angela Merkel,comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, alţi 15 şefi de state şi guverne din state UE. O parte dintre invitaţi au sosit de ieri şi au luat contact cu specificul românesc, sub forma unei cine tradiţionale la "Caru' cu bere", dar şi a unui protest pe care l-au organizat în faţa localului 40-50 de cetăţeni care încă mai obiectează faţă de rezultatele referendumului de demitere a lui Traian Băsescu.

PIRAMIDA CORUPŢIEI ÎN STAT. Slăbiciunile demnitarilor: bani, sex, mâncare

EVZ vă prezintă schema după care se ia şpaga la toate nivelurile. Preferinţele corupţilor se diferenţiază după scara ierarhică. La vârf, banii fac legea. Sexul rămâne mai ales privilegiul magistraţilor. La mâncare poftesc toţi, indiferent de rang. Exemplele sunt relevante. Pe lista procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) sunt atât persoane cu funcţii importante în stat cât şi din josul administraţiei publice. De şapte ani încoace, 1.500 de oameni au fost condamnaţi definitiv pentru astfel de fapte. Cei mai mulţi au ajuns după gratii în ultimii doi ani, la capătul unor anchete anevoioase şi a demersurilor din Justiţie. Numai anul acesta au fost condamnate definitiv 11 persoane cu funcţii importante.

Mona Pivniceru, sub tirul întrebărilor Comisiei Europene. 21 de gloanţe

CE interesată de cazurile de corupţie, pentru prima oară, cu nume şi prenume ale inculpaţilor. 21 de întrebări trimise ministrului Justiţiei. După întrebări este clar că în decembrie, blocarea anchetelor procurorilor de către Parlament va fi bolovanul legat de picior. Dacă până la raportul trecut CSM era instituţia cu restanţe şi dubii, acum Ministerul condus de Mona Pivniceru e băgat în corzi. Întrebarea 20 pentru Mona Pivniceru. Să descrie stadiul actual şi următorii paşi procedurali prefiguraţi de către parchet în cazurile de mare corupţie aflate pe rolul instanţelor de judecată implicând următorii inculpaţi: Gheorghe Copos - 3 cauze, Adrian Năstase, Şerban Brădişteanu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remeş, Dan Voiculescu, George Becali, Cătălin Voicu, Tudor Alexandru Chiuariu".

JURNALUL NATIONAL

Procurorii DIICOT fac cercetări la Hidroelectrica, în dosarul legat de insolvenţa companiei

Procurorii DIICOT au ridicat, ]n cursul după-amiezii de marţi, mai multe documente de la sediul Hidroelectrica, operaţiunea fiind motivată de demararea unei anchete în dosarul legat de insolvenţa companiei. Curtea de Apel Bucureşti va judeca în data de 18 octombrie recursul formulat de două firme împotriva intrării în insolvenţă a producătorului de energie. În situaţia în care Curtea de Apel Bucureşti va admite recursurile, procedura de insolvenţă va fi anulată. În aceste condiţii, Hidroelectrica va fi în imposibilitatea de a-şi îndeplini obligaţiile contractuale şi va intra în faliment. Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în iunie, la solicitarea Consiliului de Administraţie. Motivele invocate au fost scăderea cifrei de afaceri şi creşterea datoriilor. Hidroelectrica urmează să iasă din insolvenţă până la sfârşitul acestui an, este de părere ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu.

"În România există baze de pregătire a revoluţionarilor, create de americani!". Vezi cine spune asta şi despre cine afirmă că se pregăteşte în aceste baze

Tabere de pregătire în România, pentru revoluţionarii care vor răsturna regimul lui Vladimir Putin. Atentate şi implicarea lumii interlope în atacuri criminale şi provocarea de dezordini sociale în marile oraşe ale Federaţiei Ruse. Nu este un scenariu de film made in Bollywood, ci "realitatea" prezentată de un documentar-anchetă, difuzat de unul dintre cele mai importante canale tv de la Moscova. "Dezvăluirile" din documentarul "Anatomia unui protest 2", au fost preluate de mai multe publicaţii ruseşti. Postul rus de televiziune NTV a difuzat filmul documentar în care susţine că instructori din România şi Lituania au organizat mitingurile de proteste din Rusia, care au avut loc după alegerile parlamentare şi prezidenţiale, relatează Unimedia.info.

Furnizorii ne-au scumpit gazul pentru că tot ei nu şi-au îndeplinit obligaţiile

O parte dintre furnizorii de gaze naturale nu şi-au înregistrat iarna trecută obligaţiile de înmagazinare, motiv pentru care costurile ridicate cu importurile înregistrate în perioada de ger năprasnic au fost incluse în septembrie 2012, când ANRE a majorat cu 5% preţul plătit de populaţie şi cu 10% cel plătit de industrie. Informaţiile au fost prezentate verde-n faţă de către Rodin Traicu, secretar de stat în ministerul Economiei, după prima întâlnire a Comandamentului de iarnă 2012-2013.

Fondul Proprietatea s-a supărat degeaba: alegerea managerilor privaţi la Hidroelectrica trebuie adoptată de CSAT

Alegerea Consiliului de Supraveghere la Hidroelectrica trebuie adoptată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), spune ministerul Economiei, care justifică astfel propunerea de amânare a selecţiei programate la finalul lunii. Aceasta trebuia votată la adunarea generală a acţionarilor din 31 octombrie. Fondul Proprietatea a transmis o scrisoare publică adresată ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, în care acuza instituţia de "abuz de poziţie majoritară" şi "gravă încălcare a principiilor de guvernanţă corporativă".

NATIONAL

"National" a decapitat mafia asigurarilor

Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Constantin Buzoianu, despre care "National" a dezvaluit ca incasa bani de la Omniasig prin firma fiului sau, a fost executat, ieri, de Parlament. Sponsor declarat al PDL, Buzoianu a fost suspendat din functia pentru care incasa lunar peste 20.000 de euro. Dezvaluirile facute recent de "National" nu au ramas fara ecou. Birourile permanente ale celor doua camere ale Parlamentului au decis ieri revocarea din functie a presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), pentru management defectuos, deficiente sub aspectul supravegherii prudentiale si reglementarii, lipsa de implicare in vederea protectiei consumatorilor si tolerarea unor firme care nu-si respectau obligatiile.

"Disparutul" Codrut Marta munceste 12 ore pe zi la dosarul lui Blejnar!

La ultimele prezentari in fata instantelor de judecata, lui Sorin Blejnar pare sa-i fi revenit zambetul pe buze. Nu neaparat pentru ca a primit acceptul magistratilor Curtii de Apel Bucuresti de a pleca din tara, dar mai ales pentru ca procurorii anticoruptie nu l-au mai incoltit la fel de virulent. Numai ca, dupa cum sustin sursele noastre, linistea anchetatorilor nu este decat una aparenta, ea anuntand furtuna care va urma in cele trei dosare penale in care este cercetat Sorin Blejnar. Si unde s-au strans deja marturiile catorva zeci de persoane, inculpati si martori deopotriva. Iar inainte de a declansa atacul final pentru condamnarea fostului sef al ANAF, procurorii asteapta doar ca, din ascunzatoarea sa din Haifa, Codrut Marta sa termine de "controlat" toate aceste declaratii.

Oprescu i-a dat o palma parinteasca lui Ponta pentru Florin Georgescu

Sorin Oprescu este suparat pe ministrul Finantelor pentru faptul ca si-a facut un obicei din a se "imprumuta" din bugetul Primariei Generale. Pentru ca nu-l avea pe Florin Georgescu in fata, dar se afla in acelasi studio de televiziune cu premierul, primarul Capitalei l-a dojenit pe acesta din urma."La Bucuresti nu ne lipseste nimic din ceea ce nu avem. Sigur, acum sa nu inceapa ministrul Finantelor cu vasele comunicante, sa ia din partea asta si sa duca in partea cealalta", a afirmat ediulul sef , mentionand ca facerea de bine a Guvernului este decontata de Primarie. "Am simtit ca se intampla ceva. Si cand am luat bugetul, ca eu stiu sa citesc un buget, am capul mic, dar duc, am vazut ca, imediat dupa ce premierul a anuntat cresterea salariilor cu 8%, si la Bucuresti imi lipsesc bani din buget.

FMI, in vizita la Bucuresti ca sa se afle in treaba

O echipa de experti ai FMI va veni luna viitoare la Bucuresti, nu pentru a stabili ceva concret, ci doar pentru convorbiri despre economie, politica monetara sau despre vreme. Delegatia FMI va fi condusa de seful misiunii Fondului in Romania, Erik de Vrijer si se va afla la Bucuresti in perioada 6-14 noiembrie, fiind insotita de experti de la Comisia Europeana si Banca Mondiala. "Cea de-a saptea evaluare a programului convenit prin acordul stand-by cu FMI va fi amanata", a precizat reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek.

"Gaura" de 2.200 de miliarde de dolari la fondurile de pensii din SUA

O noua criza financiara ameninta din nou SUA, una poate chiar mai grava ca cea de subprime, care a declansat prabusirea finantelor americane in 2008. Fondurile federale de pensii au o "gaura" intre 1.200 si 2.200 de miliarde de dolari. Cele mai mari 100 de fonduri de pensii din SUA se pot lauda cu active si pasive de mii de miliarde de dolari si chiar o fac, anuntand an de an (cel putin pana in 2011), profituri cu doua cifre. Daca ar fi sa luam California Public Employees Retirement System (CalPERS), de exemplu, rezutatele financiare ale acestui fond de pensii, anuntate la 30 iunie 2011, indicau un profit de peste 20% pe ultimele 12 luni fata de perioada precedenta. Spre comparatie, profitul anuntat pe 30 iunie 2012 indica o crestere de numai 1%. Se pare insa ca lucrurile stau prost la mai toate fondurile de pensii din SUA.

PUTEREA

Politica PDL la olteni. Deputatul Vişan, dat în judecată de propriul partid

PDL-Dolj l-a dat în judecată, pentru afirmaţii mincinoase, pe propriul deputat Gelu Vişan, căruia îi cere 500.000 de lei despăgubiri pentru prejudicierea imaginii, se arată într-un comunicat de presă. PDL-Dolj a solicitat, de asemenea, autosesizarea DNA-Craiova cu privire la presupusele fapte asimilate infracţiunilor de corupţie denunţate de Gelu Vişan. Deputatul PDL Gelu Vişan a declarat luni seară la un post de televiziune: "Am atacat exact sistemul clientelar din judeţul Dolj, afacerile de peste 30 de milioane de euro pe care le-a făcut organizaţia PDL din Dolj în legătură cu banii publici, motiv pentru care am fost sancţionat. PDL-ul din Dolj este un fel de SRL. Tot ce se întâmplă în PDL Dolj înseamnă afaceri cu statul, toate primăriile PDL au afaceri cu firmele PDL-ului.

Bătălia pentru şefia Parchetelor a ajuns la faza pe interviuri. Mona şi cei 7 care vor la DNA

Toţi candidaţii înscrişi pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi pentru cea de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi-au depus proiectele în termenul-limită, care a expirat la data de 15 octombrie, bătălia pentru şefia celor două instituţii intrând practic în linie dreaptă. În paralel cu competiţia magistraţilor, lupta politică se anunţă nu mai puţin feroce, insinuările, avertizările, încurajările sau acuzaţiile la adresa unora sau altora dintre candidaţi, sau a celor care decid câştigătorii, fiind la ordinea zilei.

Becali şi Babiuc, achitaţi din lipsă de probe

Probele procurorilor anticorupţie nu dovedesc acuzaţiile aduse finanţatorului Stelei, George Becali, fostului ministru al Apărării Victor Babiuc, fiicei acestuia, Ioana, şi generalului Dumitru Cioflină, în legătură cu schimbul de terenuri dintre omul de afaceri şi MApN, arată instanţa supremă în motivarea deciziei prin care a dispus achitarea acestora. Potrivit magistraţilor, lipsa probelor care să conducă la stabilirea unei legături între încheierea contractului de vânzare-cumpărare şi aprobarea celui de-al doilea schimb de terenuri de către Victor Babiuc a determinat Parchetul să încerce să dea o conotaţie penală unor împrejurări care fie sunt pe deplin explicabile şi lipsite de orice relevanţă, fie sunt flagrant contrazise de probatoriul administrat chiar în cursul urmăririi penale.

ROMANIA LIBERA

Interviu cu Nicuşor Dan: Dacă voi înfiinţa un partid, ar fi după alegeri

În alegerile locale pentru Primăria Capitalei a ieşit al treilea, după Sorin Oprescu şi Silviu Prigoană, şi nici în Consiliul General nu a intrat, întrucât Legea electorală le e mai puţin prielnică independenţilor decât celor înregimentaţi politic. ­Într-un ­interviu acordat "României libere", Nicuşor Dan explică în ce fel va folosi capitalul politic obţinut la alegerile locale, când a strâns, cumulat, 72.000 de voturi, şi la ce soluţii a recurs pentru a compensa faptul că el personal nu candida la alegerile parlamentare din 9 ­decembrie.

Afacerea Benghazi loveşte Casa Albă

În scopul evitării unei "capcane politice" întinse de republicani în apropierea prezidenţialelor, secretarul de stat american Hillary Clinton a declarat pentru CNN că "îşi asumă responsabilitatea" gestionării atacului din 11 septembrie contra consulatului SUA din Benghazi (Libia), inclusiv versiunile contradictorii care au circulat. Aflată în vizită oficială în capitala peruană, Lima, şefa diplomaţiei americane a făcut această precizare dorind să-i protejeze pe preşedintele Barack Obama şi pe vicepreşedintele Joe Biden de atacurile taberei republicane a candidatului Mitt Romney privind condiţiile de securitate existente în jurul consulatului din Benghazi înaintea atentatului. Potrivit declaraţiilor sale, preşedintele şi vicepreşedintele nu erau la curent cu deciziile ce implicau securitatea diplomaţilor americani în Libia.

ZIARUL FINANCIAR

Cine nu a fost niciodată la o şedinţă de bloc să nu aibă pretenţii că plăteşte prea mult la întreţinere

"Un fost miliţian, un agronom şi un fost primar fac echipă cu oameni din finanţe care au lucrat la SAFI, Gelsor-FNI şi Romexterra Leasing la conducerea CSA. Ce va ieşi?", se întreba ZF pe 29 septembrie 2011, când a fost ultima înnoire a membrilor Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Ce să iasă? Un mare scandal. Piaţa asigurărilor este atât de bine supravegheată de câţiva ani încât nu se mai înţelege nimic în sectorul asigurărilor de locuinţe, unde ba este obligatorie asigurarea PAID, ba nu este, ba sunt valabile şi asigurările facultative de locuinţe, ba nu sunt, iar pe piaţa de asigurări auto sunt tot mai multe nemulţumiri privind întârzierile la plata daunelor. Ieri a fost schimbat din funcţie preşedintele CSA, Constantin Buzoianu, numit doar în urmă cu un an. A plecat fostul miliţian, a rămas fostul primar.

Două zile mari pentru Bucureşti: Liderii Europei ghidaţi de Merkel şi Barroso vor discuta problemele stringente ale continentului, cu implicaţii pentru politicile europene

Partidului Popular European (PPE), cea mai puternică forţă politică din Europa, unde cu siguranţă lideri politici precum cancelarul german Angela Merkel, premierul spaniol Mariano Rajoy şi preşedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso - doar câţiva dintre cei peste 1.200 de lideri şi reprezentanţi politici invitaţi - vor dezbate problemele arzătoare ale unei Europe în criză. Bucureştiul va fi astfel gazdă, timp de două zile, pentru peste jumătate din şefii de guverne din UE. Exceptând summit-ul NATO din aprilie 2008, cel de-al 21-lea congres al PPE, grupare politică înfiinţată în urmă cu 36 de ani, este cea mai importantă întâlnire internaţională care are loc în România. Reuniunea de anul trecut s-a desfăşurat la Marsilia. Astăzi este, poate, ziua cu cele mai aşteptate discursuri, deoarece vor vorbi, printre alţii, Angela Merkel, Barroso, Rajoy, premierul grec Antonis Samaras, cel polonez, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy, personaje principale în strategia de luptă anticriză a Uniunii Europene. Tot astăzi va vorbi şi preşedintele României Traian Băsescu.

Cutremur la conducerea Citigroup: CEO-ul Vikram Pandit a demisionat

Directorul general al Citigroup, Vikram Pandit, a demisionat şi a renunţat la calitatea de membru în boardul băncii, a treia ca mărime din SUA în funcţie de active, locul lui fiind preluat de directorul general pentru regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, scrie The New York Times. Odată cu Pandit a demisionat şi preşedintele şi directorul operaţional John P. Havens. Decizia surprinzătoare a lui Pandit vine la puţin timp după ce banca a raportat pentru al treilea trimestru venituri mai mari decât s-a anticipat. "Având în vedere progresul făcut în ultimii ani, am decis că acum este momentul potrivit ca altcineva să preia frâiele Citigroup. Nu puteam lăsa compania pe mâini mai bune", a scris Pandit într-un comunicat. El va fi înlocuit de Michael Corbat, bancher cu o carieră de trei decenii la Citi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb