REVISTA PRESEI - 18.01.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 18 ianuarie 2011

ADEVĂRUL

Tatăl lui Dan Diaconescu rupe tăcerea. "Rechizitoriul" bossului OTV făcut de tatăl său

Nicolae Diaconescu (86 de ani), tatăl patronului OTV, spune că nu are nevoie de banii fiului său, fiindu-i suficientă pensia de ofiţer. Nicolae Diaconescu dezvăluie "infracţiunile" copilăriei comise de celebrul său fiu, de la manipularea rudelor până la înfiinţarea primului ziar cu bani obţinuţi din specula cu fulare. Cunoscut şi respectat în tot Caracal, fostul maior de aviaţie, ieşit la pensie cu gradul de locotenent-colonel, crede că, decât necunoscut în Capitală, mai bine fruntaş în urbea sa natală. Pensionat de 33 de ani, n-a putut sta liniştit, ci, ca un venerabil jupân Trahanache, s-a implicat şi se implică în tot felul de comitete şi comiţii locale.

Primarii şi parlamentarii, aleşi într-un singur tur?

Două proiecte de lege iniţiate de PDL, cu susţinători din partea PSD şi PNL, prevăd modificarea legilor electorale în sensul alegerii primarilor şi a parlamentarilor într-un singur tur de scrutin. PNL îi acuză pe democrat-liberali că fac jocuri politice pentru a-şi avantaja primarii şi parlamentarii. Iniţiativa PDL semnată şi de 18 parlamentari social-democraţi privind alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin a stârnit nemulţumirea liberalilor. Atât primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, cât şi vicepreşedintele liberal Relu Fenechiu au susţinut că trebuie menţinută actuala lege electorală care prevede două tururi. Liberalii spun că este nedemocratic ca un primar să fie ales fără să obţină jumătate plus unu din opţiunile alegătorilor. În plus, modificarea legii, în opinia lor, ar avantaja PDL, care deţine majoritatea primarilor în funcţie şi care, la acest moment, nu pare să aibă parteneri de alianţă pentru turul al doilea al localelor.

Greg Konieczny, Fondul Proprietatea: Statul îşi bate joc de sectorul energetic

Companiile de stat au fost conduse până acum de miniştri, nu de manageri, iar deciziile proaste ale Guvernului au diminuat profitul pe care l-ar fi putut obţine societăţile energetice, spune Greg Konieczny, directorul Fondului Proprietatea, într-un interviu acordat ziarului "Adevărul". Cele trei complexuri energetice ar trebui restructurate şi vândute, iar Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, listate la bursă, recomandă managerul Fondului. Sectorul energetic din România poate deveni un pilon de dezvoltare în regiune, pentru că are tot ce-i trebuie pentru acest lucru, adică active extrem de valoroase, care pot genera venituri importante, şi resurse de tipul cărbunelui, gazelor şi petrolului, dar şi regenerabile, a declarat Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, într-un interviu acordat ziarului "Adevărul".

Adevărata valoare a Hidroelectrica

"Hidroelectrica poate fi o companie mult mai bună decât este acum. Are active excelente şi potenţial foarte mare să devină un lider în regiune. Orice profit raportează acum este la scară minimă din ce ar trebui să producă", a susţinut Konieczny, arătând că valoarea de piaţă a producătorului de energie hidro o poate depăşi pe cea a Petrom, evaluată în prezent la 11 miliarde de euro.. "Hidroelectrica este evaluată la 1-2 milioane de euro pentru fiecare MW, iar compania deţine active de 6.400 MW, deci ar putea valora mai mult decât Petrom", crede oficialul FP.

Gata cu cuponiada în stradă

Românii despăgubiţi cu acţiuni la Fondul Proprietatea (FP), după ce au fost deposedaţi de proprietăţilor lor de fostul regim comunist, vor putea tranzacţiona aceste titluri la Bursa de Valori Bucureşti începând cu data de 25 ianuarie. Ei vor putea vinde acţiunile doar prin intermediul unui broker. "Aceasta va înseamna că va exista în sfârşit un mediu reglementat unde vor putea fi vândute şi cumpărate aceste acţiuni. S-a terminat cu samsarii şi cu tranzacţiile de la colţul străzii", a declarat Dana Mirela Ionescu, preşedintele Raiffeisen Capital & Investment, care intermediază listarea Fondului. Întrebată dacă mutarea pe bursă a tranzacţiilor exclude orice fel de speculaţie viitoare cu aceste titluri, Ionescu a arătat că, deşi piaţa este reglementată, o bursă are totuşi riscurile ei.

Vânează Deutsche Bank clienţi din România?

Gheorghe Piperea, avocatul care reprezintă mai multe grupuri de clienţi nemulţumiţi ai băncilor de pe piaţa locală, susţine că gigantul bancar german şi-a arătat intenţia de a refinanţa creditele acestora. Intenţia de a refinanţa împrumuturile clienţilor din România este infirmată de reprezentanţii Deutsche Bank. Piperea invocă clauza de confidenţialitate. Cei peste 15.000 de clienţi care au deschis sau urmează să deschidă procese naţionale colective împotriva băncilor din România, pe fondul clauzelor abuzive din contractele de credit, caută, în paralel, să-şi refinanţeze împrumuturile la costuri mai avantajoase.

CURENTUL

Vîntu scoate la rampă pensionari gargaragii din SRI

În războiul mediatic al pensiilor, fostul general de brigadă SRI Aurel Rogojan (foto) a răspuns întocmai şi la timp comenzii lui SOV, cu un material pompieristic în care invoca KGB-ul pentru a acuza actuala guvernare de schimbările legate de pensiile unor categorii de militari. Pensiile sunt noua temă la modă a controversei pe câmpul politic, iar adversarii guvernării Boc scot de sub tejghea tot ce le vine la mână pentru a mai pocni cu ceva din bici, pe reţeaua media arondată mogulilor cu probleme penale de genul Vîntu-Voiculescu.

Argonautul Vanghelie merge pe persoană fizică să aducă "lână de aur" americană

Anunţată cu surle şi trâmbiţe de ceva timp, expediţia politico-economică a lui Marean "care este" Vanghelie pe tărâmurile lui Columb aduce un pic cu expediţia temerarilor Greciei antice, denumiţi argonauţi de la numele corabiei Argo care îi transporta. Aceştia, ca şi Marean acum, aveau să aducă lână de aur, un fel de gir prin care "împăratul de la 5" vrea să se întroneze pe jilţul Primăriei Generale în 2012. Periplul eroului nostru contemporan a pornit ieri dis-de-dimineaţă de la aeroportul "Henri Coandă", iar după modelul patentat deja de Băsescu, acesta a grăit mulţimii că va merge să aducă prosperitate în România din ţara unde curge lapte şi miere - SUA.

Agregatul, de Tia Şerbănescu

Se cunoaşte că Parlamentul e-n vacanţă: neavând de unde să lipsească, aleşii nu mai apar nici pe micile ecrane unde-şi desfăşurau activitatea. PNL şi PC care şi-au oficializat adulterul se află în luna de miere descoperindu-şi potrivirea de caracter în timp ce PSD refuză să devină jumătatea cuplului: "nu poate exista paritate între PSD şi ACD pe listele parlamentare, solicitările PNL şi PC nu sunt realiste" - a zis dl Geoană. Dl Lăzăroiu estima că "scorul agregat" al alianţei ACD+PSD ar putea fi doar de 40%.

CURIERUL NAŢIONAL

Afacerile, vândute doar la reduceri

Tranzacţiile încă se derulează sinuos, investitorii nu se grăbesc în negocieri şi analizează în detaliu riscurile. Ionescu (Coface): Principala motivaţie care va sta la baza pieţei de M&A anul acesta va fi preţul. Schnecker: Sectoarele industriale vor fi cele care vor susţine şi piaţa de fuziuni şi achiziţii. O piaţă dinamică de fuziuni şi achiziţii ar însemna că oamenii de afaceri revin la sentimente mai bune faţă de viitor şi că efectele crizei asupra încrederii lor ar începe să piardă din intensitate. Sunt şanse să se întâmple aceasta în 2011?

La ce preţ intrăm pe acţiunile FP?

Mark Mobius (Franklin Templeton): Investiţia în acţiunile FP este bună, dar nu la orice preţ. Prime Transaction recomandă cumpărarea la preţul de 0,51 lei/acţiune şi vânzarea la 0,80 lei/acţiune. După mai bine de patru ani de promisiuni neonorate listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti este, în sfârşit, aproape. Deopotrivă persoanele despăgubite care vor să îşi lichidizeze deţinerile şi investitorii interesaţi să achiziţioneze pachete de acţiuni au ocazia de a se întâlni într-o piaţă reglementată, după ce titlurile respective s-au tranzacţionat doar în regim extrabursier. Necunoscuta cea mare va fi reprezentată de cotaţia de piaţă.

Turbulenţe în PNL

"Am considerat că această alianţă cu PC e o preparativă care nu-şi găsea locul. Sunt dispus să discut de alianţa cu PSD, e chestiune de destin naţional acolo. Însă în legătură cu PC, socotesc că ne-am pripit, am fost luaţi pe nepregătite şi cred că argumentele nu sunt foarte temeinice. Colegii mei din PNL s-au simţit stânjeniţi atunci când au dat o lectură minuţioasă. De ce? Dat fiind că această alianţă s-a făcut grăbit, ea a preluat în linii mari protocolul alianţei dintre PNL şi PD. Dar atunci era vorba de două partide în raport de 1,3 la 1. Or, dacă citeşti protocolul dintre PNL şi PC, ai impresia că PNL se aliază cu un partid aflat undeva între 5% şi 10% în sondajele publice", a declarat, duminică seară, Varujan Vosganian, la un post de televiziune, citează Mediafax.

Românii folosesc tot mai des cardul la cumpărături

Volumul tranzacţiilor cu cardurile de debit şi credit BCR la comercianţi a crescut cu 29% în 2010, iar pentru acest an banca intenţionează să majoreze cu 20% volumul tranzacţiilor cu cardul la comercianţi, a anunţat ieri Banca Comercială Română (BCR). Totodată, numărul mediu al tranzacţiilor pe card a crescut anul trecut cu 27%. "În ceea ce priveşte tranzacţiile cele mai frecvente, avansul numărului de tranzacţii cu cardul se situează între 7% pentru articolele de bricolaj şi gospodărie, 8% pentru articolele de îmbrăcăminte şi 12% pentru produsele de la supermarket. Faţă de acestea, numărul tranzacţiilor la benzinării a înregistrat o creştere spectaculoasă, cu aproape 20%", se arată în comunicat.

Va putea China depăşi economia Statelor Unite?

Deşi economia chineză ocupă locul doi, după SUA, iar ţara este cel mai mare exportator mondial, 150 mil. de chinezi au un venit zilnic mai mic de un dolar. Există posibilitatea ca, în 2020, China să devină cea mai mare economie a lumii, însă decalajul dintre PIB-ul per capita dintre cele două ţări se va menţine. Conducătorii chinezi şi-au dorit întotdeauna să depăşească economia Statelor Unite. În data de 30 ianuarie, liderul chinez Mao Zedong prevedea că economia ţării sale va depăşi economia americană în 100 de ani. Totuşi, în ultimii 10 ani, creşterea PIB-ului Chinei s-a accelerat, pentru a ajunge din urmă SUA şi în final pentru a o depăşi.

EVENIMENTUL ZILEI

Soluţii de avarie pentru ieftinirea benzinei

Confruntate cu scumpirile repetate la pompă, guvernele statelor UE caută metode de reducere a preţului. Executivul român ţine încă taxa "centul pe litru". Statul este singurul care poate interveni acum pentru a reduce preţul carburanţilor, cred specialiştii contactaţi de EVZ. Cum? Evident, prin reducerea taxelor, măsură pe care guvernul britanic, de exemplu, intenţionează să o ia. Preţul tot mai mare al carburanţilor, care a depăşit pragul de 5 lei pe litru la benzină, a pus pe jar şoferii din România. "Reducerea taxelor este foarte simplu de făcut, e la îndemâna guvernului. De ce nu ar micşora TVA de la 24 la 19%?", ne-a declarat Andrei Chirilescu, specialist în domeniul petrolier.

Gripa nouă revine şi mai stă câţiva ani

A/H1N1 a revenit agresiv în Europa, în timp ce în America de Nord e aproape inexistent. Imprevizibilul virus pandemic va circula şi în anii următori. Virusul gripei pandemice a ucis deja peste 100 de britanici în acest sezon, iar duminică noapte a făcut şi prima victimă în România: un profesor de arhitectură de 60 de ani, din Iaşi. Din peste 4.500 de infecţii cu virus gripal detectate în prima săptămână din acest an în ţările Uniunii Europene (UE), circa 70% au fost cu virus pandemic A/H1N1. Perioada postpandemică decretată de Organizaţia Mondială a Sănătaţii (OMS) nu exclude revenirea virusului gripei porcine mulţi ani de acum încolo, victimele principale fiind tinerii, copiii şi persoanele cu boli cronice.

Cum vrea PDL să împartă banii Capitalei

Democrat-liberalii vor să le ia bucureştenilor ştampila de vot pentru primarii de sector şi să pună bugetele locale în mâna consiliului general. Potrivit unui proiect de lege pe care şefa PDL Bucureşti, Elena Udrea, îl vrea în vigoare la localele din 2012, primarii de sector ar urma să fie aleşi dintre consilierii generali care ar decide şi banii care să fie trimişi la sectoare. Potrivit unui proiect de lege a Capitalei, pus pe hârtie de deputatul PDL Vasile Gherasim şi pe care Elena Udrea îl vrea în vigoare la localele din 2012, primarii de sector ar urma să fie aleşi dintre consilierii generali, cei care ar decide şi cum se împart banii la nivel local. În compensaţie, PDL propune ca membrii consiliului general să fie aleşi uninominal şi nu pe liste ca acum, iar numărul lor aproape să se dubleze, de la 55, în prezent, la 90.

Soţia lui Ben Ali, şefa clanului mafiot tunisian

Familia fostului dictator de la Tunis a strâns o avere impresionantă prin jecmănirea economiei naţionale. Clanul grupat în jurul Leilei Ben Ali, cea de-a doua soţie a fostului dictator tunisian, a strâns o avere de sute de milioane de euro după ce a parazitat întreaga economie a ţării care părea să fi devenit, în timp, o afacere de familie. Fosta coafeză, interfaţa unei reţele de tip mafiot care acaparase orice domeniu de activitate din statul nord-african, este suspectată de serviciile secrete franceze că a fugit din Tunisia cu 1,5 tone de aur, în valoare de 45 de milioane de euro, scrie ziarul "Le Figaro". Aurul s-ar afla acum în Elveţia, susţin oficialii francezi.

Paşii ca să vinzi pe Bursă acţiuni la Fondul Proprietatea

Foştii proprietari despăgubiţi cu aceste titluri le vor putea valorifica liber şi transparent începând de marţea viitoare. Pentru asta trebuie să-şi deschidă un cont la un broker. Dacă aţi primit acţiuni la Fondul Proprietatea (FP) în contul despăgubirii pentru averile confiscate de regimul comunist le veţi putea vinde pe Bursă săptămâna viitoare. Asta dacă nu aţi avut nevoie urgentă de bani şi aţi fost nevoit să le valorificaţi deja. Acum, aveţi două opţiuni: fie păstraţi titlurile şi aşteptaţi să le crească valoarea, fie, dacă doriţi să le transformaţi în bani, le vindeţi pe Bursă începând de marţi, 25 ianuarie, când acestea vor fi listate sub simbolul FP.

FINANCIARUL

Capitalului străin îi revin 42,9% din cifra de afaceri şi numai 22,5% din forţa de muncă

IMM-urile autohtone reprezintă peste 90% din totalul agenţilor economici şi angajează peste 65,1% din forţa de muncă activă. Cifra de afaceri a acestora este de doar 22% din total pe economie. Investitorii străini deţin ponderi majoritare în industria extractivă şi prelucrătoare, în furnizarea de energie şi utilităţi, în IT&C şi în serviciile financiare. Scăderea importantă a apetitului investitorilor străini pentru Româ­nia nu afectează starea de fapt din economie. Un număr mic de companii controlează prin­cipalele activităţi secto­riale şi realizează cea mai mare cifră de afaceri, în timp ce IMM-urile autohtone sunt decapitalizate şi neviabile în condiţii de recesiune.

Cheltuielile cu provizioanele, triple faţă de finalul anului 2008

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, arată că după doi ani grei, important este că sistemul bancar a rămas solid. Sistemul bancar românesc a rezistat în timpul primilor doi ani de criză, instituţiile de credit menţinându-şi capitalizarea adecvată în pofida triplării cheltuielilor cu provizioa­nele. De altfel, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, consideră că, în pofida faptului că profiturile băncilor s-ar putea să nu fie spectaculoase la finalul anului 2010, important este că acestea au rămas solide. Fără profituri spectaculoase, siste­mul bancar va încheia cel de-al doilea an de criză cu o capitalizare adecvată. Raportul de adecvare a capitalului a fost în septembrie de 14,6%, toate instituţiile de credit având la nivel individual o rată de peste 11%, comparativ cu nivelul minim reglementat de 8%.

8% din români speră că o să le meargă mai bine în 2011

Una din patru persoane spune că are datorii. Peste jumătate dintre români consideră că perspectivele financiare se vor înrăutăţi în acest an, iar 87% afirmă că starea econo­miei s-a înrăutăţit în 2010 faţă de 2009, arată un studiu realizat de GfK pentru Comisia Europeană. Acelaşi studiu arată că doar 8% speră ca anul acesta să le meargă mai bine şi că doar 12% reuşesc să pună bani deoparte.

Forumul de la Davos va prevesti o nouă criză mondială: cea socială

La ediţia din 2008 a World Economic Forum, experţii şi analiştii au avertizat în legătură cu riscul ridicat al unei degrigolade mondiale, aşa cum au făcut şi anul trecut în privinţa datoriilor din zona euro. Noua ameninţare: o criză socială. De-a lungul anilor, România a preferat să ignore această reuniune, loc de întâlnire şi discuţii pentru 2.500 de şefi de stat şi de guvern, oameni de afaceri şi bancheri. Ca în fiecare an, mica localitate elveţiană Davos îşi pierde în ultima săptămână a lunii ianuarie liniştea unei staţiuni obişnuite de schi. Pentru cinci zile, ea devine un fel de capitală a lumii, unde se grăbesc să ajungă şefi de stat şi de guvern, mari întreprinzători, influ­enţi bancheri şi economişti, experţi de renume mondial. În total, aproximativ 2.500 de persoane vin la Forumul Economic Mondial (WEF).

GÂNDUL

Ialomiţianu pleacă în paradisul fiscal după banii benzinarilor

Scumpirea benzinei anul trecut a fost de bun augur pentru bugetul statului. În 2010, statul a încasat cel puţin 3,5 miliarde de euro din vânzarea carburanţilor, atât din taxa de drum, cât şi din acciză şi din TVA. Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, susţine că Fiscul trebuie să deruleze acţiunile curente de verificare a companiilor petroliere, pentru a stabili dacă nu cumva acestea îşi "ascund" o parte din profituri în paradisurile fiscale. "ANAF desfăşoară acţiuni de control, să vedem dacă s-a încălcat legislaţia fiscală, dacă se transferă profit în mod ilegal în alte zone", a declarat ministrul la postul public de radio.

Cât te costă să ţii banii într-un paradis fiscal- Mic ghid despre cum să înfiinţezi un offshore în Cipru, Insulele Britanice Virgine, Seychelles

Offshorurile deschise în paradisuri fiscale sunt soluţiile pe care companiile din România le folosesc pentru a scăpa de impozitarea profiturilor. Astfel, banii câştigaţi în România ajung în conturile unor firme deschise în ţări care nu impozitează aceste sume, precum Andora, Insulele Virgine Britanice, Panama, Liechtenstein, Insulele Cayman, Insulele Seychelles, Luxemburg, Cipru sau Malta. Transferul profiturilor firmelor din România într-un offshore se face prin contracte de prestări servicii, de management, de împrumut, de drepturi de autor, a explicat pentru gândul consultantul fiscal Gabriel Sincu.

Dacia made in Maroc - 13.000 euro pentru modelul care va fi lansat în 2012

Fabrica de la Mioveni lucrează deja la capacitate maximă. Anul trecut, Dacia a realizat exporturi de 2,5 miliarde euro, adică circa 7% din valoarea totală a exporturilor României. Automobile Dacia, una dintre cele mai importante companii din România, prin contribuţia sa la creşterea exporturilor, va lansa în 2012 un nou model, monovolumul Dacia. Noutatea este că noul model va fi produs în Maroc, în două variante, una de familie şi una utilitară, fiind şi singurul model Dacia care nu este produs şi în România. Preţul noului model va începe de la 13.000 euro, varianta pe benzină urmând să aibă un motor cu o capacitate de 1,6 litri, cu 105 CP. Este cel de-al cincilea membru al familiei Dacia, după Logan, Sandero, Logan MCV şi Dacia Duster.

ANALIZĂ: pe cine avantajează alegerea primarilor şi parlamentarilor într-un singur tur. Ce spun sociologii

Puterea şi opoziţia se invită la modificarea legii electorale. În laboratoarele partidelor se fac calcule intense pentru a vedea cine pierde şi cine câştigă din uninominalul pur. PSD şi ACD vor construi un proiect comun privind alegerile parlamentare locale şi prezidenţiale, a anunţat, luni, liderul PSD, Victor Ponta. Liberalul Călin Popescu Tăriceanu afirmase săptămâna trecută, că ar fi bine ca nou-constituita Alianţă de Centru Dreapta şi PSD să nu se grăbească cu parafarea înţelegerii lor la tribunal, până ce PDL nu va modifica Legea electorală.

Sebastian Lăzăroiu, despre Mircea Badea: "E un clovn trist. El crede că dacă Voiculescu nu l-a obligat (încă) să poarte un nas roşu de plastic, lumea crede că e mai mult decât un clovn"

Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu susţine că presa din România suferă un proces de "vadimizare" şi că acest lucru se vede în emisiunile canalelor de ştiri. "Nu ştiu dacă aţi apucat să citiţi revista România Mare în anii de glorie, anii 90 în special. Ce avem acum pe Realitatea TV şi Antena 3 sunt simple ecranizări ale revistei România Mare - pamflete, calomnii, jigniri, linşajul adversarului patronului, cei care sunt răi azi, pot fi buni mâine (adică peste 24 de ore) dacă îl înjură pe Basescu. Deci nici un echilibru. Doar spectacol dezgustător. Dar trăim cu asta, ce să facem... Presa e liberă să facă ce vrea", a afirmat Lăzăroiu, într-un interviu la Hotnews.

Cum a făcut rapperul 50 Cent peste noapte 9 milioane de dolari pe bursă

După ce artistul a lansat un nou brand de căşti care îi poartă numele, el i-a sfătuit pe cei 3,8 milioane de "urmăritori" ai săi de pe Twitter să cumpere acţiuni în cadrul companiei de marketing care le-a lansat. Cunoscut pentru apetitul său pentru modă şi automobile de lux, mogulul 50 Cent a mai bifat pe lista intereselor sale şi bursa. Rapperul a obţinut aproape 9 milioane de dolari după ce le-a sugerat celor care îl urmăresc pe Twitter să investească în acţiunile unei companii, în cadrul căreia deţinea 12%, conform Ziarului Financiar, care citează The Guardian.

JURNALUL NATIONAL

Petre Lăzăroiu l-a scos basma curată pe Băsescu

Răsplata de la şeful statului a fost un mandat extra-long de 11 ani la Curtea Constituţională. Judecătorul Curţii Constituţionale a României, Petre Lăzăroiu, l-a scăpat, în 2002, pe Traian Băsescu de obli­ga­ţia de a returna un prejudiciu de 37,95 miliarde de lei, adică 1,1 milioane de euro. Primul era, la acea vreme, judecător la Colegiul Jurisdicţional al Municipiului Bucureşti din cadrul Curţii de Conturi, iar al doilea era primar al Bucureştiului. Prejudiciul îi fusese im­putat primarului general al Capitalei de procurorul general fi­nan­ciar al României pentru Pasajul Ba­sarab. Dezvăluirile au fost făcute de "Lumea Justiţiei" (luju.ro), Traian Bă­sescu, în calitate de primar al Bu­cureştiului, a plătit unei firme de casă a Primăriei Generale suma de 12,5 miliarde de lei vechi, contravaloarea unui proiect de construire a Pasajului Basarab din Bucureşti. Cum Băsescu nu avea voie să facă o asemenea plată, procurorul general financiar al Curţii de Conturi, Anastasiu Crişu, a sesizat Colegiul Jurisdicţional al Municipiului Bucureşti.

FP, triumful speculatorilor

Peste 50% din acţiunile Fondului Proprietatea au fost vândute pe piaţa gri din 2008 încoace, tranzacţii estimate la peste 600 de milioane de euro. Cumpărarea de pe piaţa gri a acţiunilor la Fondul Proprietatea reprezintă ultimul răcnet în materie de capitalism adaptat la specificul mioritic. Fondul va fi listat direct la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în data de 25 ianuarie, după trei ani de speculaţii cu titlurile sale. Acţiunile FP se pot tranzacţiona din luna martie 2008, după ce proprietarii au făcut presiuni asupra autorităţilor, sătui de aşteptarea de trei ani şi de promisiunile de listare rapidă. Au preferat un bănuţ oferit de speculatori după 60 de ani în care statul i-a nedreptăţit, fără să se gândească că sunt păcăliţi. Pur şi simplu s-au săturat.

NAŢIONAL

Teo Trandafir se va întoarce la Pro TV!

Cum în tot răul e şi un bine, momentul nefericit pe care îl traversează Teo Trandafir a prilejuit şi un moment de inspiraţie pentru Adrian Sârbu, care şi-a amintit de vedeta ce şi-a trăit epoca de glorie la Pro TV. Se pare că bossul trustului Pro a păstrat, cât timp au fost despărţiţi, cele mai bune sentimente pentru vedeta fugară. Dovada cea mai grăitoare constă în faptul că, de ani întregi, emisiunea ei este difuzată în reluare pe postul Pro TV Internaţional. Adrian Sarbu s-a gândit să-i dea pe mână un talk-show de seară, după modelul celui prezentat, în urmă cu ani buni, de Florin Călinescu.

Marian Vanghelie, la Washington

Primarul sectorului 5 Marian Vanghelie se întâlneşte, astăzi, cu edilul Washingtonului, Vince Gray. Românul speră să înveţe de la primarul Gray cum să cheltuie cât mai eficient banul public. Invitat să spună câteva cuvinte în limba engleză, la plecarea spre SUA, Vanghelie a refuzat să le strice ziua telespectatorilor: "E păcat de Dumnezeu. Este ziua aşa de frumoasă şi vreţi să stricaţi ştirile cu ..."Cum însă există translator, Vanghelie a plecat spre Washington hotărât să dezlege două mistere: cum să aducă de peste ocean investitori care să-i permită crearea unor noi locuri de muncă şi cum să-i înveţe edilii noştri - "pe primarul general şi pe primarii de sectoare" - că banii nu se cheltuiesc pe iarbă.

PUTEREA

Gabriel Oprea a ameninţat-o pe Roberta Anastase. Se negociază conducerea Camerei Deputaţilor şi Senatului

Oamenii din partidul generalului-ministru Gabriel Oprea vor să ocupe funcţii din viitoarea sesiune legislativă în conducerile Camerei Deputaţilor şi Senatului şi să obţină preşedinţia a cel puţin două comisii din forul legislativ. Pretenţiile au fost comunicate Robertei Anastase de Gabriel Oprea, după ce Curtea Constituţională a dat undă verde formării acestui nou grup parlamentar. Din acest motiv, vor fi renegociate toate funcţiile din conducerea Parlamentului şi a Comisiilor de specialitate. Partidele de la Putere vor să-şi asigure majoritatea în Birourile Permanente de la Camera Deputaţilor şi Senat prin introducerea câte unui membru în acest for de la grupul parlamentar al independenţilor.

Ce fac pesediştii de ziua nevestelor. Ponta i-a făcut cadou Dacianei o plantare de brăduţi în Italia

Pe 15 ianuarie, chiar de ziua soţiei sale, Daciana Sârbu, preşedintele PSD, Victor Ponta, i-a oferit acesteia o excursie romantică la Roma. Dacă tot erau acolo şi dacă tot au semnat cu o zi înainte parteneriatul cu Partidul Democrat din Italia, acesta a participat şi la plantarea a 100 de brazi în sectorul 7 al capitalei italiene. Brazii au fost aduşi din România de Asociaţia Românilor din Italia. Mesajul pe care au intenţionat să-l transmită e acela că românii din Italia nu sunt singuri. Pe lângă brăduţi, garanţii în acest sens stau atât parteneriatul dintre PSD şi Partidul Democrat italian, cât şi activitatea PSD Italia. Preşedintele PSD i-a avut alături pe Cristian Rizea, preşedintele PSD Diaspora, pe primarul sectorului 7, precum şi pe preşedintele PSD Italia - Gianni Huci.

ROMÂNIA LIBERĂ

PDL - aripa penală

A crescut în preferinţele electoratului construindu-şi imaginea de partid care luptă împotriva corupţiei. La nivelul discursului public, mesajul a rămas neschimbat. Realitatea arată însă altceva. Tot mai mulţi democrat-liberali, unii cu notorietate, alţii cvasianonimi, au probleme. cu justiţia, lucru care nu-i împiedică să-şi păstreze funcţiile sau carnetul de membru de partid. Totuşi, prin chiar prestaţia unor membri marcanţi ai săi, PDL pune el însuşi presiune pe eforturile de reformă care ar trebui să scoată România din criză. O întrebare peste care liderii partidului par să treacă foarte uşor este cum poate crede o formaţiune cu astfel de probleme că va obţine încrederea şi acceptul populaţiei pentru implementarea unor reforme, altfel extrem de necesare?

Cazul Baaklini. Declaraţiile date procurorilor zdruncină apărarea libanezului Said Baaklini şi a şefilor de la UCM Reşiţa. Destăinuirile-surpriză ale directorului Eugen Bogatu

Schema escrocheriei cu rambursări ilegale de TVA de 60 milioane euro: contracte false, firme-paravan, oficiali mituiţi, societăţi subminate de cei care le conduceau. Ancheta în dosarul fraudei de 60 milioane euro cu rambursări de TVA, orchestrată de libanezul Said Baaklini, pune în lumină amănunte surprinzătoare, graţie declaraţiilor făcute de fostul şef al Direcţiei Domenii Portuare din Portul Constanţa, Eugen Bogatu, aflat în arest preventiv. Potrivit surselor RL, circuitul fraudulos al celor patru generatoare, supraevaluate de Baaklini de 50 de ori, a fost reconfirmat de Bogatu în momentul în care acesta a reconstituit istoricul relaţiei sale cu afaceristul libanez.

ZIARUL FINANCIAR

Cel mai mare investitor străin de pe Bursă a început să vândă la Petrom

Fondurile Julius Baer, printre cei mai vechi investitori ai Petrom, au început să vândă din acţiuni, iar preţul a crescut cu 10% de la începutul anului. Julius Baer deţine circa 100 de milioane de euro pe BVB. Fondurile de investiţii americane administrate de Artio Global Investors (fosta divizie de investiţii din SUA a băncii elveţiene Julius Baer), care deţin încă cel mai mare portofoliu de pe Bursă, evaluat la circa 130 mil.$ (100 mil. euro), au început să vândă din acţiunile deţinute la OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie românească listată, potrivit unor surse din piaţă.

Mark Mobius: Vrem ca Fondul Proprietatea să investească pe piaţa locală, dar şi în regiune

Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Asset Management, firma care primeşte 13 milioane de euro pentru administrarea activelor de 3,6 mld. euro ale Fondului Proprietatea, cere asigurări Guvernului român că companiile din portofoliul fondului nu vor mai fi obligate să doneze bani către bugetul de stat, cum a fost cazul companiei Romgaz. Fondul are în portofoliu peste 80 de companii, la cea mai mare parte dintre acestea statul român fiind cel mai mare acţionar. "Dacă investitorii de la Londra vor investi în fond şi vor deveni astfel acţionari minoritari ai fondului, trebuie să ne asigurăm că Guvernul român le va respecta drepturile şi că nu vor fi nevoiţi să petreacă ani de zile în tribunal pentru a obţine dreptate", a spus el.

Cât încasează anual statul din vânzarea de benzină şi motorină: 3,5 mld. euro

Statul a colectat anul trecut circa 3,5 miliarde de euro din vânzările de benzină şi motorină din România, circa 50 % din pretul platit pe litrul de carburant de catre un consumator mergand in conturile statului.

De ce nu are România autostrăzi: pentru că CNADNR aruncă banii pe şosele fără miză în creierii munţilor

Cele mai mari 30 de contracte atribuite de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) în ultimii patru ani au o valoare totală de aproape 1,7 miliarde de euro, însă doar nouă dintre aceste contracte, în valoare de 400 mil. euro, au fost reprezentate de lucrări pentru autostrăzi sau variante ocolitoare de oraşe. În aceeaşi perioadă, CNADNR a avut la dispoziţie aproape 9 miliarde de euro. Cea mai mare parte a contractelor pe care instituţia le-a încheiat în perioada 2007-2010 se referă la modernizări sau reabilitări de drumuri naţionale, precum şi la servicii de întreţinere multianuală a reţelei de drumuri din câteva judeţe.

ING: Băncile se împrumută ieftin, dar excesul de lei ar putea să dispară brusc

Dobânzile pe termen scurt la care băncile se împrumută între ele au coborât la noi minime datorită excesuluide lichiditate, însă nu se poate spune că piaţa monetară se îneacă în lichidităţi, surplusul fiind de numai un miliard de lei. Astfel există riscul ca eventualele intervenţii valutare ale BNR pentru apărarea cursului - în scenariul apariţiei unor turbulenţe pe pieţele externe - să topească rapid excesul de lichidităţi, ceea ce ar antrena majorarea dobânzilor, potrivit analiştilor ING Bank.

Dubai World: cum să scapi de datorii de 25 mld. dolari - metoda arabă

Fondul de investiţii Dubai World, deţinut de stat, care la sfârşitul anului 2009 arunca în aer pieţele din Emirate cu solicitarea de îngheţare a unor datorii de 25 de miliarde de dolari, şi-a încheiat în septembrie procesul de restructurare a creanţelor printr-o strategie care va deveni un model pentru alte companii din regiune, scrie Bloomberg. Moelis & Co, compania de consultanţă care a ajutat la restructurarea creanţelor, spune că Dubai World a reuşit să convingă peste 70 de creditori să semneze acorduri de reeşalonare a datoriilor, după prăbuşirea pieţei imobiliare. Alte companii de stat, Dubai Holding Commercial Operations Group şi Dubai International Capital, şi-au restructurat datorii de 550 milioane, respectiv 2,5 miliarde dolari prin aceeaşi metodă. Dubai World va restitui împrumuturi de 4,4 miliarde de dolari în cinci ani, alte zece miliarde în opt ani, prin vânzarea unui pachet de active care include operatorul portuar DP World şi proprietarul reţelei de cazinouri MGM.

Frăţia secretă a bancherilor de pe Wall Street distrează membrii cu filmări de la Lehman Brothers

Frăţia bancherilor de pe Wall Street, "Kappa Beta Phi", fondată înainte de 1929 şi ascunsă de ochii publicului, a găzduit pe 13 ianuarie cina anuală de iniţiere pentru noi membri, unde invitaţii au fost "distraţi" cu un film înregistrat acum câţiva ani de angajaţii defunctei Lehman Brothers, scrie Mediafax Business. Surse participante au descris, pentru Bloomberg, sub protecţia anonimatului, detalii ale evenimentului de joi.

Norvegia pierde 200 mld. euro din recalcularea rezervelor de gaze

Norvegia, al doilea mare furnizor de gaze naturale din Europa, şi-a revizuit în scădere estimările de resurse nedescoperite încă, situaţie care ar putea duce la o criză pe continent chiar din anul 2015, scrie Bloomberg. Statul nordic şi-a redus estimările pentru zăcămintele neexploatate cu 31%, respectiv 570 de miliarde de metri cubi, însemnând activitatea de exploatare pe cinci ani de zile care la preţul de azi este egală cu 186 de miliarde de euro. Royal Dutch Shell, Statoil şi alte companii au găsit tot mai puţine gaze şi au făcut chiar descoperiri seci în largul coastelor Norvegiei, punând sub semnul întrebării statutul de furnizor de încredere al ţării nordice. Resursele nedescoperite de gaze ale Norvegiei au scăzut la 1.260 miliarde metri cubi, de la 1.820 miliarde metri cubi anul trecut. Rezervele dovedite sunt de circa 2.000 miliarde de metri cubi, conform cifrelor din 2009.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb