REVISTA PRESEI 18.09.2013

Willy Homner
Revista Presei / 18 septembrie 2013

ADEVARUL

Miliardarii care se bat pe aurul de la Roşia Montană, în topul Forbes al celor mai bogaţi americani

John Paulson şi Thomas Kaplan, doi dintre acţionarii Gabriel Resources, şi George Soros, implicat indirect în proiectul de exploatare minieră, au avut un an prosper, potrivit topului celor mai bogaţi americani. Publicaţia americană de business "Forbes" a publicat luni clasamentul anual al celor mai bogaţi oameni din Statele Unite ale Americii, top în care se regăsesc şi cei trei investitori implicaţi şi în proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană prin participaţii deţinute în cadrul Gabriel Resources, compania-mamă a societăţii Roşia Montană Gold Corporation (RMGC). Investitorul de origine maghiară George Soros are cea mai impresionantă avere dintre aceştia, cu 20 de miliarde de dolari care-l plasează pe al nouăsprezecelea loc în clasamentul cu 400 de poziţii. Comparativ, cel mai bogat american rămâne Bill Gates, fondatorul Microsoft, cu o avere de 72 de miliarde de dolari, în timp ce, la polul opus, pe ultima treaptă în clasament se află 15 americani, fiecare cu o avere de 1,3 miliarde de dolari. Printre aceştia se numără şi Thomas Kaplan, istoric şcolit la Oxford transformat în investitor în resurse naturale.

Interesele şi capcanele Rusiei din spatele embargoului pe vinurile din Basarabia

În ajunul Summitului Parteneriatului Estic din noiembrie, când Chişinăul urmează să parafeze Acordul de Asociere la UE, Moscova face presiuni asupra Republicii Moldova, pentru a o menţine în zona sa de influenţă şi pentru a o atrage în Uniunea Euroasiatică. Prima lovitură: embargoul rusesc pe vinurile moldoveneşti. La 10 septembrie, serviciul sanitar rus a interzis importul băuturilor alcoolice moldoveneşti în Federaţia Rusă. Anunţul a fost făcut la o zi după vizita Patriarhului rus Chiril în Republica Moldova şi la o săptămână după ce vicepremierul Dmitri Rogozin i-a ameninţat pe moldoveni, chiar din Casa Guvernului de la Chişinău, că ar putea rămâne fără gaze, la iarnă, şi ar putea pierde "vagonul" Transnistriei în drumul spre UE. Totodată, interdicţia ruşilor a venit cu câteva minute înainte de decizia Curţii Constituţionale a Republicii Moldova de a suspenda hotărârea Guvernului, care a permis concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău, pentru un termen de 49 de ani, unei companii din Rusia.

Sondaj Avangarde: Crin Antonescu, umăr la umăr cu Victor Ponta într-o eventuală cursă pentru Palatul Cotroceni

Potrivit celui mai recent sondaj realizat de Avangarde, dacă duminică viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale, Crin Antonescu ar ocupa primul loc, cu 26%, urmat de Victor Ponta, cu 24%. Pe locurile trei şi patru s-ar situa Mihai Răzvan Ungureanu cu 11% şi Traian Băsescu cu 7%. La întrebarea privind opţiunile pentru partidele politice, românii au următoarele opţiuni: PSD+UNPR - 37,5%, PNL - 22,4%, PDL - 15,7%. UDMR - 5,1%. PMP - 4,9%. Cu privire la problemele care îi preocupă pe români, 21% din cei chestionaţi au indicat locurile de muncă, 17% problemele legate de venituri, 14 % corupţia, 8% problemele din sistemul sanitar, 6% problema câinilor vagabonzi, 5% clasa politică şi 4% exploatarea de la Roşia Montană. De asemenea, 67% dintre români cred că PNL şi PSD ar trebui să meargă în alegeri cu candidaţi separaţi. Cercetarea a fost realizata în perioada 8-15 septembrie 2013, pe un eşantion de 1500 de persoane.

Ruptura Ponta-Antonescu a durat o zi

Victor Ponta nu s-a lăsat impresionat de ultimatumul dat de Crin Antonescu privind susţinerea PSD la prezidenţiale, dar a promis că nu va mai face declaraţii care să tulbure apele în US. Atacurile dure dintre co-preşedinţii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, au atins, ieri, apogeul. Liberalul i-a cerut premierului să spună deschis dacă îl va mai susţine la prezidenţiale. În prima fază, declaraţia lui Antonescu nu i-a picat bine premierului. Ponta a subliniat că în ultima vreme liberalul a devenit foarte ironic şi că discursurile sale sunt croite mai mult pentru presă. După câteva ore şi după o şedinţă-fulger cu liderii PSD, premierul şi-a îndulcit tonul şi a promis că va fi pace în USL. "Noi, în PSD nu am discutat niciodată despre ruperea USL şi am promis anul trecut că până în 2016 rămânem cu un Guvern USL, nu am luat niciodată în calcul o altă variantă.

Parlamentul a ales comisia pentru Roşia Montană. Gabriela Firea, Dian Popescu şi Tudor Ciuhodaru, printre "experţii" care vor dezbate problema exploatării aurului

Plenul reunit al Parlamentului a votat ieri componenţa comisiei speciale care va dezbate proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană. Noul structură va fi formată din 21 de parlamentari, 10 senatori şi 11 deputaţi, fiecare grup parlamentar primind câte o funcţie de conducere. PDL a decis să nu participe la lucrări. Comisia specială va fi formată din 21 de parlamentari, 10 senatori şi 11 deputaţi, fiecare grup parlamentar primind câte o funcţie de conducere. În fruntea noului for a fost instalat deputatul PSD Darius Vâlcov, fostul primar al Slatinei, care va fi secondat de Haralambie Vochiţoiu din partea PPDD, respectiv Andrei Gerea, de la PNL. Funcţia de secretar i-a revenit lui Ioan Moldovan, senator PC.

Remus Borza: "Poate voi pleca de la Hidroelectrica la mai bine, poate voi fi numit ministru"

Remus Borza, preşedintele Consiliului de Supraveghere a Hidroelectrica, a spus că eventuala sa plecare din companie, anunţată ieri de premierul Victor Ponta, poate fi "la mai bine". "Nu am fost anunţat că voi pleca de la Hidroelectrica şi nici nu am de ce să plec, atâta vreme cât am făcut performanţă. Am făcut profit de 800 de milioane de lei în primele opt luni. La o producţie de 14 TWh de energie estimată pentru totul anul, voi face un profit de un miliard de lei, ceea ce înseamnă cât în ultimii 20 de ani", a spus Remus Borza, potrivit Agerpres. El a precizat că declaraţia premierului, apărută în presă, potrivit căreia Remus Borza o să plece de la Hidroelectrica, poate fi decriptată în favoarea sa. "Poate voi pleca la mai bine, poate voi fi numit ministru la remanierea de peste două săptămâni", a adăugat Borza.

"Der Spiegel": Preşedintele Iranului renunţă la o instalaţie nucleară dacă Occidentul ridică sancţiunile impuse

Preşedintele iranian Hassan Rouhani ar putea închide reactorul nuclear din Fordo, dacă Occidentul acceptă să ridice toate sancţiunile impuse republicii islamiste, potrivit unor surse din serviciile de informaţii citate, luni, de ziarul german "Der Spiegel". Jurnaliştii germani susţin că nimic, nici măcar arsenalul chimic sirian, nu-i îngrijorează mai mult pe occidentali şi pe evrei decât instalaţii nucleare din Iran - Natanz, Isfahan şi Fordo. Mai ales cea din urmă, aflată în apropierea oraşului sfânt Qom. Potrivit "Der Spiegel", Rohani plănuieşte să-şi anunţe oferta detaliată în faţa Ansamblului General al ONU, programat pentru sfârşitul lunii. Rohani vrea ca Vestul să renunţe la sancţiunile economice dure pe care le-a impus Iranului.

Frank Timiş, de la părintele "Roşiei Montane", a ajuns "împărat" în Africa de Vest

Numele lui Frank Timiş, unul dintre cei mai bogaţi români, este legat de începuturile controversatului proiect de la Roşia Montană. "Adevărul" vă prezintă traseul lui Timiş de la acţionar la Gabriel Resources la mare investitor în Africa de Vest. Protestele la adresa exploatării aurului şi argintului de la Roşia Montană şi controversele în jurul contractului aduc în prim-plan începuturile tulburi ale proiectului, dar şi pe "părintele" acestuia, miliardarul român Vasile-Frank Timiş. Născut în 1963, în localitatea Borşa din judeţul Maramureş, Timiş s-a refugiat în anii '80 în Australia, unde a fost prins de două ori cu heroină, potrivit "The Telegraph". După câteva eşecuri de început, Timiş dă lovitura în 1995, an ce marchează demararea afacerii Roşia Montană.

CURENTUL

Nepotism marca USL. Mădălin Voicu şi-a băgat fiul la stat pe salariu de ministru

Sistemul clientelar, nepotismul şi cumetriile au ajuns practic politică de stat în guvernarea USL, stârnind profunde nemulţumiri la nivelul specialiştilor şi profesioniştilor din sistem. O astfel de situaţie se găseşte la Institutul Eudoxiu Hurmuzachi - pentru românii de pretutindeni, condus de liberala Zvetlana Preoteasa. Imediat după numirea sa în această funcţie, în aprilie 2013, Zvetlana Preoteasa a pus în funcţie celebrul sistem p.c.r.( pile, cunoştinţe, relaţii), făcând loc în institut unor beizadele politice, plătite cu aproximativ 1000 de euro pe lună. Cel mai elocvent caz este cel al fiului deputatului PSD Mădălin Voicu, căruia tăticu i-a găsit un loc de muncă şi călduţ şi bine plătit, cu ajutorul colegei sale de alianţă , Zvetlana Preoteasa. Voicu Mădălin Alexandru Ştefan a fost detaşat la Institutul Hurmuzachi , pe post de referent muzical , cu un salariu de 4300 de lei pe lună, echivalentul unui salariu de ministru.

Turcia ar putea declanşa singură o intervenţie în Siria

În condiţiile în care incidentele militare şi teroriste se înmulţesc la graniţa dintre Turcia şi Siria, guvernul de la Ankara ar putea recurge singur la o intervenţie militară în Siria pentru a da jos de la putere regimul al-Assad. Turcia şi-a exprimat de mai multe ori disponibilitatea pentru o intervenţie militară pe teritoriul sirian. Escaladarea tensiunilor dintre cele două ţări vine după ce un elicopter al armatei siriene a fost doborât de artileria anti-aeriană turcă. Totodată, la graniţa dintre cele două ţări a avut loc ieri un atentat cu maşină-capcană, cel mai probabil atribuit forţele paramilitare kurde ce se află pe teritoriul Siriei şi atacă frecvent frontiera dintre cele două ţări. Armata siriană a anunţat că a pierdut luni unul dintre elicopterele sale, doborât de aviaţia turcă în apropiere de frontiera cu Turcia, şi a declarat că aparatul de zbor "nu era în misiune de luptă".

CURIERUL NATIONAL

Finanţele schimbă regulile pentru firmele mici

Potrivit unor propuneri MFP, nivelul pentru aplicarea impunerii pe venituri la microîntreprinderi va fi coborât de la 65.000 euro la aproximativ 50.000 euro. Veniturile obţinute din consultanţă şi management nu pot depăşi 20% din totalul veniturilor, în caz contrar firma devenind plătitoare de impozit pe profit. Finanţele mai propun şi numeroase alte schimbări la aproape toate capitolele din Codul Fiscal.

Număr mic de insolvenţe înregistrate în august

Datele Registrului Comerţului, date ieri publicităţii, arată că numărul insolvenţelor înregistrat în luna august este cel mai mic din acest an, fiind în scădere cu 7% faţă de luna similară a anului trecut. Conform instituţiei, luna trecută au intrat în insolvenţă doar 658 de firme, totalul societăţilor aflate în incapacitate de plată în primele opt luni ridicându-se la 10.313. Astfel, media lunară în perioada ianuarie-iulie a fost de aproape 1.400 de firme. Spre comparaţie, în primele opt luni ale anului 2012 s-au înregistrat 11.068 firme intrate sub incidenţa Legii insolvenţei la nivelul întregii ţări.

PwC: Sistemul actual al redevenţelor la hidrocarburi este cel potrivit

Sistemul actual de taxare a producţiei de hidrocarburi nu necesită modificări, iar raportarea redevenţelor la media europeană, anunţată de autorităţi, este irelevantă, potrivit reprezentanţilor PwC şi David&Baias. "Noi nu credem că o medie europeană este relevantă. Nu ştiu la ce s-au referit domniile lor (Daniel Chiţoiu, fost ministru al Economiei, în prezent ministru al Finanţelor vicepremier, şi ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă - n.r.)", a declarat Vasile Iuga, senior partner la compania de consultanţă şi audit PwC, într-o prezentare privind sistemul de redevenţe pentru producţia de hidrocarburi. El a menţionat că investiţiile devin neprofitabile dacă redevenţele depăşesc un anumit nivel. Chiţoiu şi Niţă au anunţat, de mai multe ori, că Guvernul intenţionează să modifice, în 2014, actualul nivel de redevenţe pentru producţia de petrol şi gaze şi să îl aducă la un nivel apropiat de media europeană. Guvernul încasează anual redevenţe totale de 1,1-1,2 miliarde de lei.

Speranţele de stabilizare ale imobiliarilor, spulberate de 8 luni de scădere dramatică

Preţurile locuinţelor la nivel naţional se află pe acelaşi trend început încă din 2008, adică de scădere, iar evoluţia pieţei din primele 8 luni ale acestui an este mai dramatică decât cea din ultimii doi ani la un loc. Scăderea ceva mai temperată din 2012 le-a dat speranţe imobiliarilor că 2013 va fi un an mai bun, însă lucrurile nu stau deloc cum se aşteptau ei. În intervalul ianuarie-august, ritmul de scădere al preţurilor a fost de 5 ori mai mare decât cel înregistrat în 2012, potrivit indicelui de preţuri realizat de site-ul de profil imobiliare.ro. Astfel, potrivit raportului, în primele 8 luni ale acestui an, la nivel naţional, preţurile au scăzut cu 6,95%, de la 978 euro la 910 euro pe metru pătrat util. Scăderea este semnificativ mai mare faţă de cea înregistrată în întregul an 2012, când în 12 luni s-a consemnat o scădere de 1,3%, faţă de 2011. În 2011 declinul preţurilor a fost de 4% faţă de cea din anul 2010.

Ruşii vor să construiască cele mai înalte turnuri din Paris

Dezvoltatorul imobiliar rus Hermitage va construi la Paris cele mai înalte turnuri din Europa, devansând emblematicul "Shard" din Londra, într-un complex de birouri şi apartamente de lux care va mobiliza investiţii de aproximativ 3 miliarde euro. Complexul va avea două turnuri cu înălţimea de 320 de metri fiecare, faţă de cei 310 metri ai clădirii Shard din Londra, în prezent cea mai înaltă din Europa, scrie Mediafax. În Paris, noile clădiri vor fi depăşite ca înălţime doar de Turnul Eiffel. Proiectul presupune o investiţie estimată la 3 miliarde euro şi este situat în cartierul financiar La Defense, pe malul Senei. "Clădirile se vor putea vedea din tot oraşul. Sperăm să putem finaliza acordurile de finanţare până la sfârşitul acestui an şi vom începe lucrările anul viitor", a declarat într-un interviu pentru Bloomberg directorul general al Hermitage, Emin Iskenderov.

Cherecheş s-a înscris în UNPR

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, s-a înscris în UNPR, anunţă partidul condus de Gabriel Oprea. "Primarul Municipiului Baia-Mare, Cătălin Cherecheş, s-a înscris în Uniunea Naţională pentru Progresul României şi a fost numit, în cadrul partidului, coordonatorul Regiunii VI Nord-Vest, care cuprinde judeţele Cluj, Maramureş, Satu Mare, Bihor, Sălaj şi Bistriţa-Năsăud", anunţă UNPR într-un comunicat. Cherecheş a fost membru al PSD, cât şi al PNL. Cătălin Cherecheş este primar la Baia Mare din mai 2011, când au avut loc alegeri parţiale. La alegerile locale din iunie 2012, Cătălin Cherecheş a fost reales în funcţie cu 86,3% din voturi.

EVENIMENTUL ZILEI

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Cum a jucat Victor Ponta într-un clip publicitar al Companiei Roşia Montană

In spectacolul de prost gust - Victor Ponta în mină / Să ne dea lumină! - pe oamenii de bun-simţ din Români i-a oripilat strădania tuturor celor care angajaţi în comedia de la Roşia Montană să pară sinceri. Strădania lui lui Victor Ponta să pară sincer îngrijorat de soarta unor oameni despre care ştia că nu li se întîmplă nimic grav. Strădania minerilor să pară sinceri convinşi de descinderea premierului cînd ei tocmai de aia intraseră în mina muzeu: Ca să-i scoată de acolo, în direct la Tv, premierul Victor Ponta. Transmisia în direct la televiziunile de ştiri a premierului României vizitînd mina muzeu de care face atîta caz Compania s-a constituit într-un moment publicitar de excepţie. Cîţi bani ar fi trebuit să pună la bătaie RMGC pentru a face o vedetă a vieţii noastre publice să vină la Roşia Montană, să fie filmată şi transmisă în direct de televiziunile de ştiri în timp ce vizita mina muzeu invocată de Companie în toate pliantele despre grija sa neţărmurită pentru prezervarea site-urilor arheologice? Mulţi, desigur. Victor Ponta a făcut-o pe gratis. Dar, oare, chiar pe gratis?!

PROTESTATARII de la Universitate l-au HUIDUIT pe Neamţu: "Noua Republică, o latrină publică!" | VIDEO

Aproximativ 50 de dansatori au realizat un tango flashmob, la fântâna de la Univesitate, marţi seară, în cadrul protestului privind proiectul de la Roşia Montană, informează Mediafax. Evenimentul "Tango Flashmob" a fost creat de membri ai mai multor comunităţi de tango din Capitală. Ideea a plecat de la faptul că acest dans a fost inclus în patrimoniul imaterial UNESCO, în 2009, iar una dintre revendicările celor care protestează faţă de proiectul minier de la Roşia Montană este ca zona să fie inclusă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, după cum au arătat participanţii. De altfel, dansatorii au avut lipite pe spate foi cu textul: "Salvaţi Roşia Montană. Tango este în UNESCO. Vrem Roşia Montană în UNESCO". Manifestanţii împotriva proiectului de exploatare de la Roşia Montana, adunaţi în Piaţa Universităţii, s-au înfuriat când au văzut că Mihail Neamţu a venit cu un banner pe care scria "Ponta, suntem furioşi!" şi i-au reproşat că a că e present la manifestaţie din oportunism, pentru a culege "frişca de pe tort".

Victor Ponta: "Există interese din afară ca România să nu-şi redeschidă mineritul"

Premierul a declarat, într-o intervenţie telefonică la România TV, că există mai multe interese, atât interne, cât şi externe cu privire la proiectul Roşia Montană. "Există un război economic care s-a pliat pe nişte manifestaţii normale, de bună-credinţă, care este, în baza informaţiilor pe care eu le deţin, din două direcţii: în mod sigur, există interese economice din afara României ca România să nu îşi redeschidă mineritul în ansamblu - nu vorbim doar de aur sau de cianuri, ci de minerit - şi ca România să nu fie independentă economic din punct de vedere al gazelor. E normal, cine vrea prin jurul nostru să avem gazele noastre, să nu le mai importăm, şi cine vrea să avem resurse naturale importante ? Nu cred că cineva vrea cu adevărat şi în mod clar există şi acest gen de influenţă", a precizat Victor Ponta.

JURNALUL NATIONAL

Şedinţă la Guvern. Ponta: Nu am discutat despre ruperea USL. Îl susţinem în continuare pe Antonescu la alegerile prezidenţiale

Premierul Victor Ponta a declarat, în urma şedinţei de la Guvern, că niciodată nu s-a pus problema ruperii Uniunii Social Liberale. Totodată, premierul a precizat că nu a vorbit niciodată despre o eventuală rupere a USL. "În PSD nu am discutat niciodată despre ruperea USL. Nu am luat în calcul o altă variantă. Îl susţinem în continuare pe Antonescu la alegerile prezidenţiale. Cred că USL trebuie să continue să guverneze până în 2016 şi să îndeplinim cât mai multe dintre lucrurile pentru care oamenii ne-au votat", a mai spus Ponta. Într-un interviu pentru un cotidian central, liderul PNL a spus că PSD trebuie să ia o decizie dacă îl mai susţine sau nu la prezidenţiale, iar dacă USL se va rupe, Ponta ar trebui să-şi dea demisia. Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat astăzi că este nevoie de o şedinţă lămuritoare în USL.

Radu Tudor este noul general manager al postului de televiziune Antena Internaţional

Radu Tudor, cunoscutul analist politic şi militar, realizator al unor talk-show-uri de referinţă în România, este noul General Manager al postului de televiziune Antena Internaţional. Sub conducerea sa, Antena Internaţional îşi propune consolidarea poziţiei în Europa, Statele Unite şi Orientul Mijlociu, în comunităţile în care trăiesc peste 3 milioane de români. Lansat în iulie 2006, Antena Internaţional este un produs media al grupului Intact care se adresează comunităţilor româneşti din diasporă, reunind cele mai valoroase programe ale posturilor de televiziune din Antena 3 şi Antena Group. Grila Antena Internaţional va propune românilor aflaţi peste hotare o selecţie de programe ce reflectă actualitatea românească sub toate laturile sale: socio-politică, economică, culturală sau divertisment.

Şova: Ca să nu mai mintă toată ziua la televizor, îl rog pe Băsescu să desecretizeze rapoartele SRI privind Roşia Montană

Preşedintele Băsescu a declarat luni seară că responsabilul pentru eşecul proiectului Roşia Montană este Dan Şova, ministrul Marilor Proiecte. Potrivit lui Traian Băsescu, acesta ar trebui să plece din Executiv pentru că este "profund incompetent." Într-o replică acordată în direct la Antena 3, Dan Şova a declarat că nu are motiv să îşi dea demisia şi că solicită desecretizarea rapoartelor primite de Traian Băsescu în legătură cu proiectul Roşia Montană.

CNADNR, alţi bani pe Apa Sâmbetei, sau cum să angajezi consilieri pentru poduri finalizate

Un singur lot de autostradă, respectiv Lugoj - Deva şi-a găsit constructori în acest an. Asta după ce au stat în analiză aproape un an de zile. În rest, CNADNR face ceea ce ştie mai bine - consultanţă. Jurnalul Naţional a relatat, de altfel, modul în care Dan Şova a redeschis şi robinetul banilor pentru avocaţi. Două proceduri au fost demarcate în urma unui ordin de ministru semnat de Dan Şova, ordin care constată nevoia serviciilor de avocatură. Dacă avem milioane de euro pentru avocaţi, de ce nu am avea bani şi pentru consultanţi. Un consultant este desemnat în cadrul oricărei lucrări de infrastructură. Acesta este cel care ţine legătura cu Compania de Drumuri, urmăreşte lucrările şi se asigură că plata acestora se face în conformitate cu ceea ce există şi pe şantier. De această dată, CNADNR vrea un consultant peste consultant. Ce trebuie să facă noul consultant? Să preia documentele de la consultantul care a asistat la execuţia lucrării şi să inspecteze podul pe perioada de garanţie.

NATIONAL

Vodafone isi face reclama cu un afacerist falit

"Romanii cu initiativa au nevoie de cea mai buna retea" - asa isi imbie clientii firma Vodafone, care isi face reclama dand exemplu un afacerist din Caracal ingropat in datorii. "National" a descoperit ca Marius Dosinescu, patronul care apare in spotul publicitar al companiei Vodafone pe post de afacerist de suscces este, de fapt, dator vandut. Barbatul care detine site-ul floridelux.ro si sustine ca a dat lovitura cu prima florarie digitala lansata prin intermediul internetului fix de la Vodafone este executat silit din cauza unor datorii de zeci de mii de euro. El a fost dat in judecata de mai multe institutii bancare (Banca Transilvania, BRD si Kruk International - o firma specializata in recuperari de creante si refinantarea creditelor) si a pierdut toate procesele, instantele dispunand executarea silita a debitorului Dosinescu. Referitor la colaborarea dintre Dosinescu si multinationala, este interesant faptul ca afaceristul are atata incredere in Vodafone, incat, pentru a prelua comenzi, SRL-ul lui apeleaza si ceilalti operatori de telefonie mobila.

Serviciile l-au avertizat pe Victor Ponta ca se afla in "ghearele" marilor evazionisti din RAI-ul lui Radu Stroe: "Banii negri sunt la liberali!"

Indiferent de "vremea probabila" din coalitia de guvernare, liberalii trimit non stop, cu o incapatanare demna de o cauza mai buna, sageti otravite catre premier, vaitandu-se ca acesta "detine 80 la suta din conducerea executiva". Ca imagine publica, poate asa si este, numai ca banii, mai ales cei negri, sunt la liberali! Iar in toata aceasta vreme, marile grupuri de macro-criminalitate economico-financiara au produs linistite miliarde de euro din evaziune fiscala, la adapostul unor lideri liberali care ocupa inalte demnitati ale statului roman. Marin Petrache este stapanul absolut din Ilfov, judetul cu cea mai mare evaziune din tara. Judet in care, dupa cum avertizau autorii unui raport secret inaintat la cel mai inalt nivel, s-ar desfasura nu mai putin de doua treimi din toata evaziunea fiscala din Romania.

Ponta s-a ferit sa dea piept cu liberalii in Parlament

Seful Executivului a prezentat, ieri, in fata Camerelor reunite, principalele elemente ale noului acord cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana. Desi a venit la Parlament cu mult timp inainte ca sedinta sa inceapa, Victor Ponta a preferat sa stea inchis in biroul presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. "Discretia" premierului le-a dat insa emotii colegilor sai de partid. Si asta pentru ca, in momentul in care a fost invitat sa ia cuvantul, nu se afla in sala. Imediat, Viorel Hrebenciuc a sarit din scaun si a dat fuga sa-l anunte , in timp ce Valeriu Zgonea a pus si el mana pe telefon, evident cu acelasi scop.

Rosca Stanescu propune devansarea prezidentialelor in primavara

Senatorul liberal sustine ca organizarea concomitenta a alegerilor europarlamentare si prezidentiale ar elimina convingerea liberalilor ca sunt trasi pe sfoara de pesedisti. Iar ca dovada ca propunerea lui vizeaza doar USL-ul, Stanescu a precizat din start ca devansarea prezidentialelor nu va afecta mandatul lui Traian Basescu, care se va incheia la timpul cuvenit, in noiembrie 2014. In schimb, sustinerea acordata de PSD lui Antonescu, conform protocolului USL, ar calma spiritele liberale. "Situatia este extrem de tensionata in USL (...) Eu propun USL sa ia in calcul declansarea alegerilor prezidentiale mai repede, odata cu alegerile europarlamentare. Constitutia permite acest lucru. In acest fel, toata aceasta tema dispare pentru ca, daca facem alegerile in martie, decizia este ferma si cele doua partide trebuie sa munceasca pentru acest obiectiv impreuna", a detaliat Stanescu.

PUTEREA

În loc să sterilizeze câinii de pe străzi, ASPA vrea să bage 100.000 de lei într-un site

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, instituţie subordonată Primăriei Capitalei, mai are puţine locuri în adăposturile pentru câini, dar vrea să investească 100.000 de lei pentru a-şi îmbunătăţi site-ul de prezentare. Mai mulţi bani sunt destinaţi pentru studii de fezabilitate decât pentru construirea de noi adăposturi. Dacă la strângerea câinilor fără stăpân de pe străzile Capitalei nu stă prea bine, Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), instituţie subordonată Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), vrea să aibă măcar un site de prezentare mai atractiv.

Băncile şi statul nu mai finanţează economia reală

Măsurile neinspirate pentru mediul de afaceri promulgate de Executiv, materializate în special prin noi taxe, împreună cu lipsa de interes a băncilor de a oferi finanţare au generat o situaţie periculoasă pentru antreprenorii din România. Acestora le este din ce în ce mai greu, dacă nu imposibil, să găsească finanţare pentru toate sectoarele de business. Principalul motiv pentru care nu se găsesc investitori pentru produse româneşti este atitudinea "în afară se face mai bine", a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţei Oamenilor de Afaceri din România, pentru cotidianul PUTEREA. Acesta a menţionat că ţara noastră are mare nevoie de produse autohtone, bune pentru export.

Germania merge la urne: Merkel câştigă alegerile, dar nu obţine majoritatea

Cel mai recent sondaj de opinie relevă faptul că formaţiunea cancelarului Angela Merkel va rata, la scrutinul de duminică, obţinerea unei majorităţi. Chiar dacă blocul dreptei, care o susţine pe Merkel pentru al treilea mandat de cancelar, conduce în sondaje, estimarea este că acesta va obţine doar 44% din voturi. Analiştii politici germani prevăd o mare coaliţie între conservatorii lui Merkel şi social-democraţi, care consideră improbabilă o alianţă între CDU/CSU şi Verzi. Conservatorii lui Merkel conduc detaşat în privinţa scorului pe care l-ar obţine, cu un 39% neschimbat, dar partenerul liberal din cadrul coaliţiei guvernamentale, care a suferit o înfrângere usturătoare în Bavaria, înregistrează o scădere cu un punct procentual în intenţiile de vot, la 5%, adică imediat sub pragul de acces în Parlament. Astfel, cancelarul german Angela Merkel nu va obţine majoritatea, împreună cu aliatul său liberal, care înregistrează o scădere în privinţa intenţiilor de vot.

ROMANIA LIBERA

Cine îşi va asuma ruperea USL?

De la declaraţiile de mare prietenie şi loialitate, liderii USL au ajuns în doar câteva zile să se atace făţiş şi ­virulent. La prima vedere, totul a pornit de la controversatul proiect privind Roşia Montană. În fapt, lucrurile stau altfel. Crin Antonescu s-a convins şi el de ceea ce era pentru mulţi evident: social-democraţii nu vor renunţa la a avea un ­candidat propriu doar pentru a-i netezi lui drumul spre Cotroceni. Într-un veritabil tur de forţă prin studiourile de televiziune, Crin Antonescu şi Victor Ponta au încercat luni seară şi în cursul zilei de ieri să convingă publicul că nu şi-ar dori ruperea USL, dar că nici nu vor sta cu mâinile în sân dacă tabăra "cealaltă" va forţa acest lucru. De fapt, şi liberalii şi social-democraţii nu au mari speranţe faţă de viitorul USL, dar nu vor să-şi asume responsabilitatea pentru ruperea marii alianţe de 70%.

După ce a trimis în spaţiu o MAIMUŢĂ, Iranul va lansa în cosmos o PISICĂ PERSANĂ

Iranul ar putea trimite o pisică persană într-un zbor suborbital, după ce a lansat cu succes în spaţiu, în ianuarie, o maimuţă, a anunţat luni un reprezentant al agenţiei spaţiale iraniene, conform Mediafax. Acest anunţ a fost criticat de PETA, o organizaţie care militează pentru drepturile animalelor, care denunţă această misiune iraniană, considerată "un pas înapoi, către tehnici primitive". Zborul suborbital face parte din programul spaţial al Iranului, ambiţios, dar amânat de mai multe ori, care prevede realizarea unui zbor în spaţiu cu echipaj uman la bord până în anul 2020. "Experimentul arhaic al Iranului, care pare să fie desprins din scenariul desenelor animate cu Road Runner şi The Coyote, reprezintă un pas înapoi către tehnicile primitive din anii '50", a spus purtătorul de cuvânt al PETA, Ben Williamson, într-un comunicat.

Ambasadorul rus a fost enervat de confirmarea folosirii gazului sarin în Siria

Prezentarea în Consiliul de Securitate a raportului inspectorilor ONU asupra armelor chimice siriene a provocat o confruntare cu "cuţitele pe masă". Secretarul general al organizaţiei mondiale, Ban Ki-moon, a prezentat celor 15 membri ai Consiliului un raport care "îţi dă frisoane", asupra masacrului chimic din Siria la 21 august, soldat cu moartea a 1.400 persoane (400 copii) şi care a determinat Occidentul să acuze Damascul, contra căruia se cere o rezoluţie forte a ONU pentru distrugerea arsenalului său chimic. După prezentarea documentului de 38 de pagini, ambasadorul Rusiei, Vitali Şurkin a luat cuvântul revoltându-se împotriva unei prezentări "politice" a unui raport anunţat "tehnic şi ştiinţific", dar care, în opinia sa, vizează prea categoric regimul lui Bashar al-Assad în bombardamentul cu gaz sarin la Ghouta (un cartier al Damascului), la 21 august.

ZIARUL FINANCIAR

Renegocierea deceniului: ce redevenţe vor plăti companiile care exploatează petrol şi gaze. Petrom a plătit în 2012 ca redevenţă 6 $ la fiecare baril de ţiţei extras în valoare de 94$

În 2014 expiră contractul pe zece ani între Petrom şi statul român privind nivelul redevenţelor. În 2012 România a încasat în total redevenţe de 315 mil. euro din toate resursele: petrol, gaz, minereuri de toate tipurile - feroase şi neferoase. Petrom şi Romgaz au virat către statul român redevenţe cumulate de un miliard de lei (230 de milioane de euro) în 2012, ceea ce reprezintă 7% din valoarea producţiei de petrol şi gaze de 3,3 miliarde de euro a celor două companii. Întrebarea care se ridică în acest context este care ar fi cel mai bun sistem de redevenţe pe care România l-ar putea aplica de la începutul anului viitor, astfel încât să crească valoarea încasărilor fără a periclita proiecte majore de investiţii, aşa cum sunt explorările din Marea Neagră? În România, prin Legea petrolului redevenţele se calculează ca procent din valoarea producţiei. În funcţie de dimensiunea zăcământului procentul aplicat variază între 3,5% şi 13,5%, atât pentru petrol, cât şi pentru gazele naturale.

Consilier al primului-ministru la deschiderea târgului de la Romexpo: Cât de româneşti mai sunt industria mobilei şi produsele din lemn?

Aproximativ 5.000 de companii funcţionează în industria lemnului, din care 9% realizează peste 80% din cifra de afaceri totală, în timp ce în industria mobilei sunt active 3.000 de companii, din care 6% realizează peste 80% din cifra de afaceri, arată datele citate de Georgian Ghervasie, consilierul personal al primului-ministru pentru promovarea mediului de afaceri. "Industria mobilei are o contribuţie tot mai mare la PIB. (...) Ne punem însă o întrebare: cât de româneşti mai sunt industria şi produsele româneşti de mobilă şi lemn?", a spus Ghervasie în deschiderea târgului de mobilă BIFE - SIM care are loc zilele acestea la Romexpo. El nu a precizat care este ponderea firmelor străine în totalul companiilor din această industrie, însă a spus că în piaţa lemnului, profitul străinilor este de 2,8 ori mai mare decât cel al firmelor româneşti.Dacă în industria de prelucrare a lemnului marii jucătorii sunt austriecii (Holzindustrie Schweighofer, Kronospan, Egger), industria mobilei este a antreprenorilor locali.

Bancherii spun că recuperează două treimi din creditele ajunse în default

Băncile reuşesc să recupereze în medie 60% din valoarea creanţei la creditele de retail în cazul cărora clienţii nu îşi mai plătesc ratele, restul fiind pierdere, conform unui studiu al BNR apărut luna trecută. Sumele recuperate din creditele de consum fără garanţii ajunse în default reprezintă mai puţin de 40% din valoarea creanţelor, în timp ce în cazul creditelor de consum cu ipotecă şi al creditelor imobiliare rata de recuperare urcă la 70% şi respectiv 80%. "LGD (loss given default, indicatorul care indică pierderea estimată în caz de nerambursare - n.red.) pentru creditele de consum negarantate cu ipoteci şi pentru cardurile de credit s-a menţinut la cele mai ridicate niveluri din cadrul portofoliului instituţiilor de credit", spun autorii studiului. Bancherii sunt uşor mai pesimişti şi se aşteaptă să recupereze mai puţin din creditele de consum şi cardurile de credit ajunse în "default" comparativ cu nivelul indicat la începutul anului, când rata de recuperare a creanţelor la creditele de consum depăşea 40%.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb