REVISTA PRESEI 18.11.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 18 noiembrie 2015

ADEVARUL

Guvernul Cioloş a fost votat de o majoritate lejeră

Guvernul condus de Dacian Cioloş a primit votul de încredere în Parlament după ce a fost votat favorabil de 389 de deputaţi şi senatori. 115 voturi au fost "împotrivă" şi au existat şi două abţineri. Deşi a trecut cu o majoritate liniştitoare, cifrele arată că mulţi parlamentari PSD au votat împotriva Guvernului, în ciuda faptului că Liviu Dragnea a recomandat un vot favorabil. Mihnea Motoc a preluat, marţi seară, mandatul de ministru al Apărării de la Mircea Duşa, într-o ceremonie care a avut loc la sediul MApN, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, a premierului Dacian Cioloş şi a fostului premier interimar Sorin Cîmpeanu.

De-a baba oarba cu Justiţia. Premierul Cioloş schimbă trei candidaţi pentru Ministerul Justiţiei în 12 ore

În numai 12 ore, premierul Dacian Cioloş a schimbat trei candidaţi pentru Ministerul Justiţiei. Cristina Guseth a avut o prestaţie lamentabilă la audieri, Mihai Selegean a fost în cărţi pentru numai o oră şi jumătate, apoi a fost preferată Raluca Prună. La miez de noapte, premierul Dacian Cioloş a decis să o retragă pe Cristina Guseth din Guvern. Primul nume vehiculat ieri dimineaţă a fost Mihai Selegean, în prezent director juridic la BRD, om legat puternic de vechiul sistem politic. Din mai până în iulie 2003 a fost director de cabinet al ministrului Justiţiei Rodica Stănoiu, în Guvernul Năstase, iar din 2004 până în 2008 a fost director al Institutului Naţional al Magistraturii. Până la urmă, la audierile din Parlament a ajuns Raluca Prună, coordonator de programe pentru justitie şi afaceri internaţionale în cadrul Comisiei Europene. Potrivit unor surse politice, premierul Dacian Cioloş a sunat-o pe Raluca Prună în jur de ora 9.00 şi a convins-o să preia ministerul Justiţiei după o discuţie de 30 de minute.

Guvernul tehnocrat a schimbat programul de gura partidelor

Premierul Dacian Cioloş a scos din programul de guvernare obiectivul de a organiza alegeri locale în două tururi de scrutin, la presiunea celor două mari partide - PSD şi PNL - care sunt net avantajate de sistemul cu un singut tur de scrutin. Înainte de a primi votul de încredere al Parlamentului, premierul Dacian Cioloş a mai adăugat încă şapte pagini la programul de guvernare. Deşi mai stufos, noul document nu mai conţine exact reforma legislaţiei electorale, o solicitare strigată în stradă, dar care contravine intereselor de partid. Luni, înainte de audierea miniştrilor în comisiile de specialitate, în programul de guvernare era stipulat, ca obiectiv imediat, modificarea legislaţiei electorale, astfel încât alegerile locale să fie organizate în două tururi de scrutin, nu într-unul singur, cum prevede acum legea

Alertă teroristă în Germania. Ameninţare cu bombă pe stadionul din Hanovra

Alertă teroristă în Germania. Nemţii par să fie urmăriţi de ghinion în ultima săptămână. Vineri, au fost evacuaţi din hotelul unde erau cazaţi la Paris, după ce o persoană a anunţat prin telefon că în hotel ar exista o bombă. Atunci, totul s-a dovedit a fi o alarmă falsă. După câteva ore, însă, Low şi elevii săi au trăit un coşmar. Ministrul de Interne al Germaniei, Thomas de Maiziere, a explicat într-o conferinţă de presă că el a cerut anularea partidei, pentru a proteja populaţia de orice eventual atac terorist. "Dovezile privind ameninţări la adresa securităţii celor ce ar fi urmat să fie prezenţi la partidă s-au înmulţit în cursul serii, astfel că am recomandat puternic anularea evenimentului" a declarat de Maiziere, conform sport1.de. Oficialul federal nu a oferit informaţii despre operaţiunea poliţiei germane. Ministrul de Interne al landului Saxonia Inferioară, Boris Pistorius, a declarat într-o conferinţă de presă că poliţia germană nu a găsit dispozitive explozive şi nici nu au făcut arestări în Hanovra.

Atentate teroriste în Paris. François Hollande face alianţă cu Vladimir Putin

Atacurile teroriste din Paris au schimbat şi poziţia preşedintelui François Hollande faţă de preşedintele rus Vladimir Putin, căutând acum sprijinul Moscovei pentru formarea unei "mari coaliţii" internaţionale împotriva terorismului. Cei doi lideri au convenit telefonic o coordonare mai strânsă între aramtele şi agenţiile de informaţii din cele două ţări. Luni, preşedintele francez a cerut "o unire a tuturor celor care pot realmente să lupte împotriva acestei armate teroriste". Un prim gest de apropiere a făcut, ieri, liderul de la Kremlin care a ordonat navelor sale de război amplasate în Marea Mediterană să intre în "contact direct" cu portavionul francez Charles-de-Gaulle şi să "coopereze cu aliaţii" francezi.

BNR, pornită împotriva legii privind darea în plată

Banca Naţională a României (BNR) consideră că legea privind stingerea creditelor prin darea în plată a imobilelor puse garanţie va provoca o gaură de 4 miliarde de lei în sistemul bancar, oficialii instituţiei crezând că aceasta va afecta regimul proprietăţii, care este garantat prin Constituţie şi va duce la scumpirea creditelor. De asemenea, dacă oamenii vor putea preda băncii casele cumpărate pentru a stinge creditele, atunci se vor scumpi şi împrumuturile noi, a argumentat şi viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu. El a spus că avansul ar putea ajunge la 50%. Textul dezbătut de Parlament arată că băncile vor fi obligate să accepte imobilul ipotecat, la cererea debitorului, indiferent de valoarea de piaţă a acestuia, lucru suficient pentru a stinge creanţa. Legea s-ar aplica tuturor contractelor în vigoare aferente persoanelor fizice, potrivit documentului adoptat de Senat.

Conflictele din nordul Africii vor duce la creşterea dependenţei Europei de gazele ruseşti

Livrările de gaze ale statelor din nordul Africii în Europa vor scădea pe fondul conflictelor care sunt în desfăşurare în regiune, fapt care va avantaja alţi furnizori, precum grupul rus Gazprom, potrivit unei analize Bloomberg. Algeria şi Libia ar putea reduce livrările de gaze în Europa în următorii doi-trei ani, din cauza instabilităţii politice, a lipsei investiţiilor şi a renegocierii contractelor, a declarat Carlo Malacarne, director general al companiei italiene Snam, cel mai mare operator european de gaze în funcţie de mărimea reţelei de conducte şi a capacităţii de stocare. Africa de Nord este al doilea mare furnizor externe de gaze al Europei, după Rusia, acoperind în 2013 aproape 10% din cererea de pe continent. Producţia a scăzut de la izbucnirea revoltei din Libia, care a pus capăt în 2011 regimului condus timp de 42 de ani de Muammar Qaddafi, în timp ce un atac militant din 2013 asupra facilităţii de gaze In Amenas din Algeria a scos în evidenţă riscurile de securitate din regiune.

Magazinele, băncile şi alte firme de la parterul imobilelor cu bulina roşie trebuie mutate de acolo

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, o lege care scoate magazinele, băncile şi alte unităţi comerciale din spaţiile de la parterul clădirilor cu risc seismic gradul I sau II. Legea ar trebui aplicată încă din acest an, la scurt timp după ce va fi publicată în Monitorul Oficial. Este vorba despre un Decret privind "promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente", emis ieri de preşedintele Klaus Iohannis. Noua lege interzice activităţile permanente şi/sau temporare în spaţiile publice cu altă destinaţie decât cea de locuinţă din imobilele cu risc seismic, care implică aglomerări de persoane, până la finalizarea lucrărilor de consolidare a imobilelor. Argumentul invocat este "creşterea nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a construcţiei în care se află acele spaţii"

FSB confirmă că prăbuşirea avionului rusesc în Egipt a fost un act terorist

Tragedia aviatică din Peninsula Sinai, soldată cu 224 de morţi în urma prăbuşirii unui avion rusesc Airbus A321, a fost cauzată de un dispozitiv exploziv improvizat plasat la bordul aparatului de zbor, a declarat şeful FSB (serviciul rusesc de securitate), Aleksandr Bortnikov, citat de agenţia de stat Itar-Tass. "Suntem pregătiţi să spunem că într-adevăr a avut loc un act terorist", a afirmat Bortnikov luni seara, în cadrul unei reuniuni la Kremlin. Explozia unei bombe improvizate, echivalentul unui kilogram de TNT, a fost cauza prăbuşirii avionului A321 în Peninsula Sinai, a precizat el.

Războiul ţiţeiului, la un nou nivel: OPEC vinde petrolul pentru mai puţin de 40 de dolari pe baril, o premieră în ultimii şase ani

Preţul mediu pentru petrolul brut vândut de Organizaţia Statelor Producătoare şi Exportatoare de Petrol (OPEC) a scăzut pentru prima dată după 2009 sub pragul de 40 de dolari per baril, o dovadă a costurilor financiare ale strategiei cartelului de a-şi apăra cota de piaţă, transmite Bloomberg. Preţul zilnic al aşa-numitului "Opec basket price", un indicator de referinţă calculat pe baza preţului petrolului vândut de cele 12 state membre ale OPEC, a coborât vineri până la 39,21 dolari per baril, potrivit datelor comunicate de secretariatul general al OPEC. Preţul din "Opec basket price" este în mod normal sub cotaţiile futures la ţiţei în condiţiile în care unele state membre OPEC produc un petrol cu un conţinut mai mare de sulf şi care este mai puţin profitabil de rafinat.

BANCHERUL

Legea Piperea privind darea in plata poate produce băncilor pierderi de 2-4 miliarde lei, conform simulărilor BNR

Eugen Rădulescu, şeful direcţiei de stabilitate din cadrul BNR, a declarat ca daca legea Piperea privind darea in plata, care permite clienţilor băncilor cu credite ipotecare sa scape de toate datoriile daca predau casa băncii, va produce pierderi importante sistemului bancar, evaluate in urma unei simulări la 2-4 miliarde lei. Comisia juridica din Camera Deputaţilor a dezbătut ieri aceasta iniţiativa legislativa scrisa de avocatul Gheorghe Piperea si semnata de 140 de senatori si deputaţi din toate partidele, cu precădere din PNL, care a fost adoptată deja de Senat. Potrivit lui Rădulescu, respectivele pierderi nu reprezintă in sine, ca valoare, un risc sistemic pentru bănci, însă o paguba mult mai importanta este efectul unei astfel de legi, care "va distruge complet activitatea de creditare, întrucât nicio banca nu va mai dori sa acorde credite ipotecare fără un avans de peste 50% din valoarea proprietăţii, pentru a evita pe viitor riscul nerecuperării creditelor".

Cum se aplica legea privind darea in plata in Spania

Spania este singura tara din Europa care are o lege prin care băncile sunt obligate sa ofere clienţilor care deţin credite ipotecare celebra de pe-acum soluţie "darea in plata" (datio in solutum), pe cale de a fi implementata si in legislaţia noastră. In Spania, clienţilor li se permite sa rămână in locuinţă timp de maxim doi ani după darea in plata, perioada in care plătesc băncii o chirie reprezentând 3% din valoarea datoriei in momentul darii in plata a locuinţei. Dar pentru a beneficia de aceasta lege, clienţii băncilor trebuie sa îndeplinească o serie de condiţii destul de restrictive, si anume: - creditul ipotecar a fost acordat in vederea cumpărării unui imobil in care locuieşte familia; - familia nu mai deţine alte bunuri care sa poată fi valorificate pentru achitarea datoriei; - niciunul dintre membrii familiei nu are un loc de munca activ (ci beneficiază de şomaj sau alte ajutoare sociale si venituri); - rata lunara la credit depăşeşte 60% din alte venituri; - venitul lunar pe familie sa fie mai mic de 1.597 euro, adică de trei ori peste nivelul indicelui pentru încadrarea in primirea de ajutoare sociale; - locuinţa sa nu fie ipotecata in favoarea altora.

CURENTUL

Cioloş: vin cu o echipă de specialişti independenţi care sper să-şi ducă la bun sfârşit mandatul

Premierul Dacian Cioloş şi-a exprimat speranţa că echipa de miniştri pe care o conduce va fi în măsură să ducă la bun sfârşit mandatul încredinţat de Parlament şi i-a mulţumit totodată preşedintelui Klaus Iohannis pentru încrederea pe care i-a acordat-o. "Domnule preşedinte, mi-aţi cerut să vin cu o echipă de independenţi, de specialişti, de oameni ambiţioşi, oameni care şi-au lăsat activităţile în care au investit mult timp şi energie. Le-au lăsat deoparte pentru mult timp şi au hotărât să vină şi să-şi pună competenţele într-o echipă care, sper eu, să fie în măsură să-şi ducă la bun sfârşit mandatul, misiunea pe care astăzi ne-a dat-o Parlamentul şi pe care dvs. aţi oficializat-o. Doresc să va mulţumesc pentru încrederea pe care mi-aţi acordat-o şi să vă asigur că vom face tot ceea ce ţine de noi ca să fim cât mai deschişi şi cât mai receptivi şi să dăm tot ceea ce e mai bun din noi, pentru a arăta celor care au avut şi care au încredere în noi ca lucrurile pot să meargă din bine în mai bine şi în România", a spus Cioloş la ceremonia de preluare a mandatului de prim-ministru care a avut loc marţi seara la Palatul Victoria.

Un an - de Tia Şerbănescu

Exact la un an de la zdrobitoarea sa victorie în alegeri, preşedintele Iohannis a dat un interviu la TVR unde întrebat dacă guvernul Cioloş, constituit în cinstea aniversării sale, "este guvernul său", şi-a corectat celebra afirmaţie: este guvernul României şi "cred că voi colabora foarte bine cu acest guvern". Deşi s-a consultat cu Cioloş, dl Iohannis i-a lăsat acestuia toată libertatea astfel că Vasile Dâncu este alegerea premierului: "n-a venit cu vreun nume discutabil". Indiscutabil, de libertatea lui Cioloş a beneficiat Dragnea care i-a cerut să-l schimbe pe junele Baciu de la Sănătate altfel PSD nu votează de-ăştia "care se machiază, se rujează sau se peruchează". Nu se admit decât vopsirea părului, implantul de păr şi vopsirea sprâncenelor. Doamnele au regretat însă foarte mult înlocuirea fostului viitor ministru - deşi acesta nu putea veni la guvern în slip spre a le vindeca rănile sufleteşti. Dar şi noul ministru al sănătăţii arată bine: pentru sănătatea dv. evitaţi totuşi spitalele. Dlui Iohannis i s-a părut că şi poliţistul Tobă la MAI e o alegere bună: "e specialist, e în sistem, este echidistant politic". Totul e ca Tobă să păstreze distanţa faţă de corupţie ceea ce în cazul Şorici nu i-a reuşit făcându-l să demisioneze.

EVENIMENTUL ZILEI

Filiera ţărănistă din regimul Cioloş- Iohannis | Învestirea Guvernului Cioloş

Din noul Executiv fac parte şi câţiva foşti lideri ţărănişti. Prieteni vechi, ei s-au sprijinit reciproc pentru a reveni în viaţa publică. Placa turnantă este Constantin Dudu Ionescu, şeful Oficiului de Informaţii Integrate de la Cotroceni. În Cabinetul Cioloş, ţărănistul cu cea mai importantă poziţie este Costin Borc, vicepremier şi ministru al Economiei. El şi-a început cariera politică alături de Corneliu Coposu, al cărui asistent special a fost între 1991 şi 1994. PNŢCD l-a sprijinit pe Borc să ajungă, în 1997, la Universitatea din Wisconsin, una din cele mai bine cotate universităţi din lume. El a obţinut aici un masterat. Între 1998 şi 1999, actualul vicepremier a fost şeful Cancelariei premierului Radu Vasile. În acea perioadă, numele lui Costin Borc a fost frecvent vehiculat ca un posibil premier, dar, după ce preşedinte l e Emil Constantinescu l-a înlăturat pe Radu Vasile, el a plecat în SUA, unde a lucrat pentru grupul Lafarge.

Frica de premier grăbeşte fuziunea PNL

Protestele de stradă şi formarea guvernului condus de Dacian Cioloş, în care nu au reuşit să îşi impună oamenii, i-au pus pe gânduri pe liberali. Astfel, aceştia au decis să grăbească procesul de fuziune politică atât pentru a mai elimina din liderii cu diverse probleme de imagine, atât la nivel central, dar şi la nivel local, cât şi pentru a lămuri, definitiv, tensiunile existente în fiecare organizaţie. Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a susţinut că liberalii vor organiza un Consiliu Naţional, în câteva săptămâni, pentru ca toţi candidaţii validaţi pentru primării să fie şi preşedinţi de filiale. "Le voi propune ca foarte devreme, la începutul lunii decembrie, să avem un Consiliu Naţional, care să valideze următoarea propunere: ca toţi candidaţii validaţi pentru primării să fie şi preşedinţi unici în organizaţiile în care vor candida", a declarat ea. Practic, acest lucru înseamnă renunţarea sistemului de copreşedinţi, existent la nivelul organizaţiilor PNL.

Victor Ponta trage un semnal de alarmă: Noul Guvern ar putea distruge toate realizările noastre şi potenţialul de creştere în viitor

Fostul premier Victor Ponta îl avertizează pe Dacian Cioloş că ar putea distruge tot ce a construit guvernul său. PSD-istul spune că noul Guvern trebuie să înţeleagă că "ideea de a avea în 2016 un deficit conform MTO de 1 - 1,5% va distruge toate realizările noastre economice şi potenţialul de creştere în viitor!". "Cu un buget care să aibă ca singură constrângere ţinta maximă de deficit bugetar 3% din PIB (aşa cum a fost deja construit de Eugen Teodorovici) avem asigurată creşterea economică de aproape 4% şi păstrarea atât a facilităţilor fiscale cât şi a creşterilor justificate de salarizare la Sănătate şi Educaţie!", scrie Ponta pe Facebook. Totodată premier mai susţine, într-un mesaj din seria "It's the Economy", că declaraţiile făcute de unii la venirea delegaţiei FMI în România trebuise uitate.

Obreja despre SOV: "Am făcut multe pentru ţară, jigodia asta a nenorocit-o"

Un fost coleg de închisoare cu Sorin Ovidiu Vîntu şi-a schimbat declaraţia şi este cercetat pentru mărturie mincinoasă. Vîntu, citat cu mandat. Ieri, a avut loc un nou termen în procesul în care Rudel Obreja este judecat pentru trafic de influenţă. Citat cu mandat, afaceristul Sorin Ovidiu Vîntu nu s-a prezentat la instanţă în procesul cu fostul boxer Rudel Obreja. O persoană care a răspuns poliţistului a susţinut că proprietarul este bolnav şi netransportabil. Va fi din nou chemat, pe 15 decembrie, când va trebui să depună documente medicale care să demonstreze că nu este transportabil. Obreja a arătat că este victima unui scenariu. "DNA ţine să mă bage la puşcărie. Am făcut multe pentru ţara asta, spre deosebire de jigodia asta care a nenorocit-o. SOV mia distrus cariera şi viaţa. O să-mi reconstruiesc imaginea", a susţinut fostul boxer judecat pentru intervenţii în justiţie.

JURNALUL NATIONAL

Tiberiu Niţu nu va mai fi procuror general al României

În plină criză politică legată de demisia Guvernului Ponta, procurorul genera al României, Tiberiu Niţu, a înaintat Direcţiei de Resurse Umane o cerere prin care a solicitat ca, la terminarea mandatului, în aprilie 2016, să fie numit pe o funcţie de execuţie în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. Cererea a fost înaintată în data de 10 noiembrie, cu o săptămână înainte de instalarea noului guvern Cioloş şi al noului ministru al Justiţiei, Raluca Prună. Secţia pentru Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a luat, în şedinţa de marţi, act de nota Direcţiei Resurse Umane şi a avizat cererea lui Tiberiu Niţu, hotărând ca acesta, după încetarea mandatului de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să îşi continue activitatea ca simplu procuror la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti. Oficial, Niţu a motivate cererea pentru a putea fi mai aproape de familie, însă neoficial, decizia de a nu mai activa în cadrul Parchetului General are strânsă legătură cu schimbarea regimului politic.

Premierul Dacian Cioloş şi-a preluat mandatul

Dacian Cioloş şi-a preluat marţi seară mandatul de prim-ministru, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Victoria, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a premierului interimar, Sorin Cîmpeanu. Cioloş i-a mulţumit premierului interimar pentru modul în care şi-a dus la îndeplinire mandatul, dar şi preşedintelui Klaus Iohannis pentru încredere. "Mi-aţi cerut să vin cu o echipă de independenţi, care şi-au lăsat activităţile (...) deoparte să îşi pună competenţele într-o echipă care cred eu că îşi va duce la capăt mandatul", i-a transmis Cioloş lui Iohannis. Şeful statului, Klaus Iohannis, a susţinut, la rândul său, că "nu a existat un guvern aşa de independent politic". "Am toată convingerea că dvs veţi reuşi, contrar aşteptărilor unora sau altora, să vă faceţi treaba foarte bine. (...) Politicienii şi-au dorit un astfel de guvern. (...) Nu voi încerca niciodată să spun Guvernului ce să facă", a afirmat Iohannis.

Moneda naţională s-a depreciat, marţi, în faţa principalelor valute

Moneda naţională s-a depreciat marţi în raport cu euro, iar Banca Naţională a României a anunţat un curs de 4,4400 lei/euro, în creştere cu 0,23 bani (0,05%) faţă de cotaţia din şedinţa anterioară, de 4,4377 lei/euro. Şi în raport cu dolarul american leul s-a depreciat, până la un curs de 4,1630 lei/dolar, cu 2,45 bani (0,59%) peste nivelul de luni, de 4,1385 lei/dolar. În raport cu francul elveţian, leul s-a depreciat uşor cu 0,29 bani (0,07%), până la un curs de 4,1151 lei, faţă de cotaţia din şedinţa precedentă, de 4,1122 lei pentru un franc elveţian. Gramul de aur s-a ieftinit, marţi, cu 73,55 bani (0,5%), până la valoarea de 144,6642 lei, în comparaţie cu valoarea anterioară, respectiv 145,3997 lei.

NATIONAL

Partidele si-au făcut jocurile: si-au votat guvernul tehnocrat!

După zile întregi de manifestaţii in strada si zeci de declaraţii ipocrite recitate de politicienii spăşiţi de nevoie, ne-am ales cu un minunat guvern tehnocrat, "împletit" pe sub masa din iţele trase de partide, sub ochii lui Klaus Iohannis. Actualul preşedinte are in sfârşit "guvernul lui". Un guvern definit drept tehnocrat, chiar daca are destule "sedimente" politice, exemplul celebru in acest sens fiind fostul ministru PSD Vasile Dancu, preschimbat astazi in vicepremier tehnocrat in Guvernul Ciolos. Dincolo de ingredientele folosite in reţeta noului guvern, cert este ca Executivul Ciolos a fost investit, ieri, de parlamentarii evident plictisiţi de toata mascarada "apolitica". Care de fapt este politica de la cap la coada, o dovada greu de combătut in acest sens fiind avizul pozitiv primit de Cristina Guseth (candidatul propus pentru Ministerul Justiţiei) din partea Comisiilor juridice parlamentare, după o prestaţie de-a dreptul jalnica la audieri.

Premiera in istoria Uniunii Europene: Hollande cheamă Romania la arme!

Ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian a cerut, marţi, tarilor UE ajutor si asistenta in cadrul luptei împotriva grupărilor teroriste. Le Drian a invocat in premiera o clauza de solidaritate prevăzută in Tratatul de la Lisabona. In cadrul reuniunii miniştrilor Apărării din tarile UE de la Bruxelles, Jean-Yves Le Drian a invocat articolul 42.7 din Tratatul de la Lisabona, in numele Franţei. Acest articol, pana acum niciodată folosit, mai este si numit "clauza de solidaritate europeana". El prevede ca, daca un stat membru face obiectul unei agresiuni armate pe teritoriul sau, celelalte state membre vor avea obligaţia (de a-i acorda) ajutor si asistenta prin toate mijloacele de care dispun, conform Articolului 51 al Cartei Naţiunilor Unite"

Ultimatum pentru "Fratiile" din sistem: " Ori la pensie, ori la beci !"

A venit, se pare, si momentul marii "auto curăţenii" pentru structurile din domeniul siguranţei naţionale. Unele împânzite încă de tot felul de "frăţii" bazate pe combinaţii, cumetrii sau alte grade, dar care, împreună sau separat, continua sa aibă o influenta majora asupra bunei funcţionări a activităţii ministerelor de forţă, a unor servicii sau instituţii din magistratura. Însă daca tot s-a cerut atât de insistent resetarea întregii clase politice si a societăţii româneşti deopotrivă, este de aşteptat ca noul guvern tehnocrat, cu mijloacele legale avute la dispoziţie, sa nu piardă acest prilej atât de favorabil si sa dea lovitura decisiva "combinagiilor" din sistem. Mai ales ca, panicaţi de căderea brusca a proptelelor politice, mulţi dintre chestori, generali sau chiar sefi din structurile magistraturii îşi pregătesc deja, deşi cu părere de rău, dosarele de pensionare.

PUTEREA

Islamul, religia păcii? Liderul spiritual al comunităţii musulmane din România - atacat de un fost ministru de Finanţe

Liderul spiritual al comunităţii musulmane din România, muftiul Iusuf Muurat, a condamnat atacurile din Paris, afirmând că acestea nu au legătură cu lumea islamică, că "cei care le provoacă nu pot fi recunoscuţi în lumea civilizată drept fraţi de confesiune musulmană" şi că "Islamul interzice ferm uciderea oricărui suflet". Însă, declaraţia pacifistă a muftiului nu i-a convins pe numeroşii adepţi ai măsurilor radicale. Între aceştia se numără şi fostul ministru de Finanţe, Ionuţ Popescu, care a postat pe pagina sa de Facebook pasaje din Coran ce ar incita la violenţe împotriva "infidelilor". Postarea a stârnit o aprigă dispută, cu cei care pretind că asemenea "arhaisme" se regăsesc în toate religiile fiind contraţi de alţii, care arată că doar în statele islamiste Coranul este lege fundamentală, precum e Constituţia în România. Muftiul a refuzat să intre în această dispută. "Nu comentez punctul de vedere al unui om cu funcţia X, nu vorbim pe vorbe, trăim într-o ţară civilizată, în care trebuie să ne respectăm", a spus muftiul, pentru PUTEREA.

Scandalul RADET continuă. Contre Dâncu-Ştefănel pe preţul gigacaloriei

Declaraţia lui Vasile Dâncu referitoare la "optimizarea" preţului gigacaloriei pentru bucureşteni a foat imediat amendată de primarul general interimar al Capitalei Ştefănel Marin. Edilul a afirmat că "băieţii deştepţi" sunt singurii care profită de o eventuală majorare a gigacaloriei. Primarul general interimar a declarat pentru PUTEREA care sunt soluţiile de salvare a RADET pentru bucureşteni, în cazul în care nici viitorul guvern nu va aproba fuziunea dintre furnizorul de agent termic, ELCEN, şi distribuitor. La audierea din comisiile de specialitate ale Parlamentului, Vasile Dâncu a declarat că preţul gigacaloriei pentru bucureşteni ar trebui actualizat, pentru că este cel mai mic din ţară. "Tariful de furnizare al energiei termice e o problemă. Nu am mai actualizat de 5 ani tariful, e în acest moment cel mai mic din ţară, 169 de lei, mai mic decât în Petroşani sau Vaslui. Trebuie să se optimizeze acest preţ. Noi, cei de la minister trebuie să creem o comisie prin care să găsim soluţii", a spus Dâncu la audieri, nominalizat pentru portofoliul Ministerului Dezvoltării Regionale.

ROMANIA LIBERA

Hanovra, ţinta unei tentative de atentat similar cu cel din Paris

Oraşul Hanovra din Germania a fost, marţi seara, ţinta unui atentat terorist similar cu cel de vineri seară din Paris. Stadionul din oraş si o sală de concerte din apropiere au fost evacuate de urgenţă. Autorităţile germane au reuşit să împiedice la timp planul teroriştilor. Meciul amical dintre reprezentativele Germaniei şi Olandei a fost anulat, marţi seara, din "motive de securitate", după ce autorităţile au primit un mesaj care semnala prezenţa unui dispozitiv exploziv, mai precis o valiză goală. Stadionul din Hanovra (HDI Arena) şi o sală de spectacole (Tui Arena) din apropiere au fost evacuate. Cancelarul german, Angela Merkel, şi vicecancelarul Sigmar Gabriel se aflau pe stadion, dar au fost evacuaţi în siguranţă. Totodată, şeful poliţiei din Hanovra a declarat, Volker Kluwe, a declarat, pentru BBC că "erau plănuite un fel de explozii". Potrivit unor oficiali ai poliţiei, citaţi de Digi24, forţele de poliţie au găsit material explozibil şi într-o ambulanţă parcată în apropierea HDI Arena.

Tocmai presiunile gigantice dau forţă Guvernului Cioloş

Învestirea Guvernului Cioloş a beneficiat de un vot confortabil în Parlament. Nici măcar cursul luat de audierea în comisia de specialitate a ministrului desemnat al Justiţiei, Cristina Guseth, nu a fost de natură să zdruncine hotărârea disperată a partidelor de a da undă verde Cabinetului născut pe fondul ieşirii în stradă a zeci de mii de români cărora tragedia din clubul Colectiv le-a făcut în sfârşit limpede ce costuri uriaşe implică tolerarea la infinit a unei clase politice profund corupte. Cu toate sincopele evidente din timpul respectivei audieri, parlamentarii au dat totuşi aviz favorabil, fiind nevoie de intervenţia in extremis a premierului Dacian Cioloş pentru a face corecţia fundamentală: retragerea nominalizării şi, astfel, normalizarea premiselor cu care porneşte la noul drum dificilul portofoliu al justiţiei. Însă partidele nu au făcut acest joc al aparenţelor din alte raţiuni decât acelea că ar fi fost prea devreme să trântească un cabinet ivit din cenuşa de la Colectiv sau că ar fi fost prea riscant să se joace cu focul anticipatelor.

ZIARUL FINANCIAR

Uitaţi de miniştri. Banii adevăraţi sunt la CNAS, CNADNR, ANRP...

Toţi ochii sunt în aceste zile îndreptaţi spre cei 20 de miniştri din echipa premierului Dacian Cioloş, dar mulţi uită că centrii de putere ai administraţiei din România nu mai sunt demult la Palatul Victoria. Din 1998 încoace, de când la sfatul FMI şi al Băncii Mondiale România a spart toată administraţia, transportul şi energia, constituind case, autorităţi şi companii independente, guvernul a devenit mai mult un grup de păpuşi de carton scoase în faţă după care să fugă atenţia presei şi a opiniei publice. Banii adevăraţi sunt derulaţi prin alte instituţii, conduse de oameni care nu sunt audiaţi în Parlament, aproape invizibili opiniei publice, dar de competenţa şi energia cărora ar trebui să depindă sectoare cheie ale României. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) este stăpână pe colectarea a 40 miliarde de euro pe an. Casa de Sănătate are un buget anual de 5 miliarde de euro, CNADNR cheltuie anual aproape 2 miliarde de euro (pe ce?!), iar Casa de Pensii are un buget de cheltuieli de 11 miliarde de euro (dar venituri de doar 8 miliarde de euro, deci pentru 3 miliarde de euro sunt necesare subvenţii).

Noul premier a recunoscut că direcţiile de guvernare au fost făcute în câteva zile şi că aşteaptă idei

Ziarul Financiar pune la dispoziţia guvernului Dacian Cioloş 50 de măsuri pentru ca economia românească să înregistreze o creştere economică de cel puţin 5% pe an timp de un deceniu de acum înainte. Cele 50 de măsuri sunt cuprinse în programul "România 5%" construit pe baza consultărilor cu zeci de oameni de business, consultanţi, directori de companii, antreprenori şi macroeconomişti. Guvernul Cioloş a prezentat iniţial Parlamentului un program de 13 pagini cu măsuri vagi, în care spre exemplu cuvântul "autostradă" nici nu exista, iar despre investiţiile în infrastructură era un singur rând. "Este un program de guvernare supus îmbunătăţirilor, făcut în câteva zile. Vom veni în faţa Parlamentului până pe 15 decembrie cu un nou program, mai aprofundat", a promis Cioloş. România, cu un PIB per capita de 7.500 de euro, are nevoie de o recuperare rapidă a decalajelor faţă de Europa de Vest, unde PIB per capita este de 40.000 de euro.

Ce tristă improvizaţie!

Tot felul de ipoteze şi scenarii au circulat în ultima săptămână în legătură cu premierul Dacian Cioloş şi cu guvernul său tehnocratic. Ce impresie a lăsat el în decursul a doar trei zile a fost de o ireală improvizaţie: de la numele iniţial anunţate în echipa sa, până la prevederile programului de guvernare. A schimbat trei nume de miniştri în două zile (unul la Sănătate şi două la Justiţie). A alcătuit iniţial un program de două pagini, l-a completat apoi la 13 şi apoi la 20. Ce exista în programul de guvernare de 13 pagini trimis Parlamentului luni nu se mai regăseşte, în totalitate, şi în programul de 20 de pagini completat ieri de parcă priorităţile României sunt azi unele, iar mâine altele. În programul transmis Parlamentului spunea că va renegocia cu Bruxelles-ul MTO (obiectivele pe termen mediu care pretind un deficit bugetar structural de doar 1% din PIB). În ultimul program (neluat în seamă de Parlament la validarea guvernului pentru că a fost trimis târziu) această prevedere nu mai există. Apare însă alta care promite că guvernul va aplica Codul fiscal dar şi majorările salariale de 10% pentru bugetari decise pe ultima sută de metri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb