REVISTA PRESEI 18.11.2017

Willy Homner
Revista Presei / 18 noiembrie 2017

REVISTA PRESEI 18.11.2017

ADEVARUL

PSD începe lupta cu un nou duşman: Statului paralel

PSD a adoptat o rezoluţie în care vorbeşte de "statul paralel şi ilegitim", acesta fiind văzut responsabil de atacurile la adresa liderilor PSD şi de problemele cu Justiţia pe care le au aceştia. În document nu este explicat în mod clar cine ar face parte din statul paralel, ci se vorbeşte doar vag de anumite instituţii şi de faptul că preşedintele Klaus Iohannis e complice la acţiunile acestei entităţi. "PSD constată existenţa mai multor vulnerabilităţi ale statului de drept, care sunt speculate de exponenţii "Statului Paralel şi Ilegitim", cu scopul de a controla discreţionar puterea politică sau puterea judecătorească", susţine rezoluţia PSD, adoptată în unanimitate în şedinţa Comitetului Executiv Naţional de vineri.

PSD constată lipsa de reacţie complice a preşedintelui României faţă de încălcarea Constituţiei de către cei din statul paralel

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a ţinut, vineri, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional, o conferinţă de presă în care a anunţat deciziile luate de conducerea social-democraţilor. Marian Neacşu, secretarul general al formaţiunii, a prezentat o moţiune a PSD în care susţine că şeful statului, Klaus Iohannis, nu a reacţionat faţă de "încălcarea Constituţiei de către cei din statul paralel". Liviu Dragnea a prezentat concluziile şedinţei conducerii PSD, după aproape patru ore în care a fost prezentată evaluarea guvernării PSD-ALDE, la zece luni de la preluarea puterii. PSD susţine pachetul de legi pe Justiţie care să garanteze stoparea abuzurilor. Pachetul cu modificări necesare reprezintă singurul instrument legal.

Tudose: "ROBOR nu avea cum să mai scadă. A atins un minim istoric în lume"

Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, după şedinţa CExN, că indicele ROBOR nu avea cum să mai scadă, pentru că "a atins un minim istoric în lume" şi le-a recomandat jurnaliştilor să îl întrebe pe guvernatorul BNR despre segmentul bancar. "ROBOR în România nu avea cum să mai scadă. A atins un minim istoric în lume, nu putea decât să crească. Pe segmentul bancar, cred că puteţi să îl întrebaţi foarte bine pe domnul guvernator al Băncii Naţionale, domnia sa coordonând şi trebuind, cel puţin din punct de vedere teoretic, să aibă grijă de aceste fluctuaţii", a spus Mihai Tudose. ROBOR este un indice bancar corespunzător strict pieţei din România. Indicele Robor la 3 luni a crescut vineri până la nivelul de 2,18%, cel mai mare din octombrie 2014 până în prezent, potrivit datelor publicate vineri de BNR.

Filialele judeţene ale PSD vor organiza mitinguri pentru susţinerea Guvernului

Comitetul Executiv al PSD, reunit vineri la Băile Herculane, a decis ca organizaţiile judeţene ale partidului să organizeze manifestaţii în perioada următoare. Liviu Dragnea a subliniat că nu le-a cerut colegilor să facă vreun miting special pentru a se solidariza cu el, în condiţiile în care DNA a deschis un al treilea dosar pe numele liderului PSD. Întrebat dacă acest lucru înseamnă că PSD nu va organiza un miting mare în Bucureşti, Dragnea a replicat: "Nu ştim. Una nu exclude alta". De asemenea, Liviu Dragnea a subliniat că nu a cerut colegilor să iasă în stradă pentru el: "Eu le-am zis că nu vreau susţinere pentru mine. M-au impresionat discuţiile din ultimile zile. Mulţi oameni mi-au zis să nu cedez", a afirmat liderul PSD.

Taxele şi impozitele locale se vor mări pentru a acoperi găurile din buget. Creştere de 20%, la Vaslui

Pregătiţi-vă pentru o mărire de taxe şi impozite locale. Foarte mulţi primari susţin că este singură lor soluţie că să acopere găurile din buget. Creşterea dărilor este semnificativă şi va merge în anumite cazuri până la 20 la sută. Pentru Capitală nu s-a luat încă o decizie finală. Scăderea impozitului pe venit, de la 16 la 10 sută, va lăsa bugetul Primăriei din Botoşani fără 40 la sută din fonduri. Estimarea îi aparţine primarului care avertizează că în aceste condiţii instituţia riscă să între în colaps. Aşa că edilul a anunţat Consiliului Local că vrea să crească taxele şi impozitele locale cu 18 la sută din 2018. La Suceava, creşterea va fi de 19 la sută, iar la Vaslui de până-n 20 de procente.

Tudorel Toader cere Curţii Constituţionale imunitate penală pentru Guvern

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a susţinut în faţa judecătorilor CCR faptul că DNA nu are competenţa de a ancheta legalitatea adoptării unei hotărâri de Guvern, aşa cum s-ar fi întâmplat în cazul Belina, această activitate ţinând exclusiv de instanţa de contencios administrativ. Judecătorii au amânat decizia pentru 23 noiembrie. Deţinătorul portofoliului Justiţiei, Tudorel Toader, s-a transformat în avocatul lui Călin Popescu Tăriceanu, cel care a cerut Curţii Constituţionale (CCR) să constate existenţa conflictului juridic de natură constituţională între Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Guvernul României, susţinând în faţa judecătorilor CCR o pledoarie în care cerea ca instituţiile judiciare să nu mai poată ancheta hotărârile de Guvern, inclusiv pe partea de legalitate.

Ecaterina Andronescu pregăteşte dublarea indemnizaţiilor membrilor Academiei Române şi statut de demnitar

Iniţiativa legislativă care prevede dublarea indemnizaţiilor pentru membrii titulari şi corespondenţi ai Academiei Române, cât şi acordarea statutului de demnitar oamenilor din conducerea instituţiei, este adoptată în regim de viteză în cadrul comisiilor din Senat. Asta, deşi în expunerea de motive a proiectului, cele două modificări nu sunt explicate, în contextul în care munca propriu-zisă a Academiei este greu de cuantificat. Proiectul de lege (iniţiat de Ecaterina Andronescu, la propunerea Academiei) a primit aviz favorabil de la trei Comisii din Senat în această săptămână: Comisia pentru buget-finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital; Comisia pentru muncă şi Comisia pentru drepturile omului. De asemenea, iniţiativa legislativă a primit avizul Consiliului Legislativ luna trecută.

Dana Grecu renunţă la emisiunea din prime time-ul Antenei 3

Dana Grecu a anunţat că ediţia de vineri a emisiunii "La ordinea zilei" este ultima pe care o prezintă "în acest format" în prime time-ul Antenei 3, precizând însă că rămâne la postul Intact, unde se va ocupa de alte proiecte. "E ultima emisiune în acest format. Au trecut totuşi 12 ani de când intrăm aşa în casele dumneavoastră. Sunt un pic emoţionată, un pic agitată din cauza asta, pentru că este emoţionant şi pentru mine. Nu o să ne mai vedem în fiecare seară, dar o să ne vedem în continuare cu nişte surprize, cu nişte emisiuni altfel. E foarte greu să mă desprind de ritmul ăsta şi îmi dau seama că în viaţă trebuie să faci nişte lucruri pe care chiar trebuie să le faci, trebuie să iei nişte decizii dincolo de ce îţi doreşti neapărat, dar este musai să le iei", a spus Dana Grecu.

Turcia şi-a retras militarii de la un exerciţiu NATO în Norvegia

Turcia le-a ordonat să se retragă militarilor săi care participau la manevre în Norvegia, a anunţat vineri preşedintele Recep Tayyip Erdogan, denunţând faptul că a fost prezentat ca un "inamic" în cursul acestui exerciţiu, relatează AFP. "Ieri (joi), s-a produs un incident în Norvegia. Au agăţat un fel de «tablou al inamicilor». În acest tablou era o fotografie (a fondatorului Republice turce Mustafa Kemal) Ataturk şi numele meu. Iată care erau ţintele", a declarat Erdogan într-un discurs televizat, la Ankara. Aflând acest lucru, "am dat ordin să se retragă fără întârziere cei 40 de militari ai noştri (care luau parte la manevre)", a continuat şeful statului turc. Pe de altă parte, secretarul general NATO Jens Stoltenberg a prezentat scuze Turciei pentru incidentul din Norvegia.

Guvernul a modificat pe furiş legea, ca să îi poată obliga pe angajatori să mute contribuţiile

Guvernul a introdus pentru angajatori obligaţia negocierii colective, în unităţile în care nu există încheiat un contract/acord colectiv de muncă, pentru a-i putea obliga pe aceştia să mute contribuţiile la angajator. Şi contractele în vigoare vor trebui renegociate. Totul până pe 20 decembrie. Obligaţiile au fost introduse prin derogare de la Legea dialogului social şi au fost publicate joi în Monitorul Oficial. Prevederile trebuie aplicate de către angajatori în perioada 20 noiembrie - 20 decembrie 2017. Potrivit modificărilor, în unităţile în care nu există încheiat contract/acord colectiv de muncă, iniţierea negocierii colective este obligatorie, pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului care modifică Codul Fiscal, prin mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat.

O nouă alianţă în Orientul Mijlociu. Israelul este pregătit să facă schimb de informaţii cu Arabia Saudită

Israelul este pregătit să facă schimb de informaţii cu Arabia Saudită, pentru că cele două ţări au un inamic comun în regiune, şi anume Iranul, a declarat şeful Statului Major al armatei israeliene, conform Reuters. Arabia Saudită şi Israelul nu întreţine relaţii diplomatice, dar au inamic comun, Iranul, a cărui expansiune regională alarmează. Într-un interviu inedit acordat publicaţiei online saudite Etaph, generalul Gadi Eizenkot dă asigurări că Israelul nu intenţionează să atace mişcarea şiită libaneză Hezbollah. Dar, spune el referitor la Arabia Saudită, "suntem pregătiţi să facem schimb de informaţii, dacă se impune". "Avem multe interese comune", a continuat generalul israelian.

EVENUMENTUL ZILEI

PNL se pregăteşte să vină la guvernare. Cine vrea să fie noul premier al României

Deputatul liberal Cezar Preda a anunţat, ieri, că Ludovic Orban şi-a asumat postura de candidat la funcţia de premier din partea PNL şi că formaţiunea sa va organiza proteste de stradă până la dezbaterea moţiunii de cenzură în Parlament. "Bâlbâiala aceasta a PSD şi a liberalilor din ALDE a făcut în aşa fel încât în posibilitatea că acest Guvern pică, să se schimbe majoritatea. Şi cum lucrurile se fac pe repede înainte în România, presupun că şi o asemenea ipostază va conduce la formarea şi la închegarea unei coaliţii care să dea un Guvern României, dar e puţin probabil. Eu sunt un om politic cu experienţă, spun eu şi nu intru în asemenea speculaţii şi pronosticuri că putem schimba majoritatea parlamentară", a el.

Tudose şi Dragnea îi calmează pe primari: "Nu sunt motive pentru creşterea taxelor locale"

După ce mai mulţi primari din ţară au anunţat că vor da în judecată Guvernul şi vor cere instanţei să nu se aplice ordonanţa cu privire la modificările Codului Fiscal, premierul Mihai Tudose şi liderul PSD Liviu Dragnea au susţinut, vineri, că nu există motive pentru ca taxele locale să fie majorate în 2018. Ei au spus că, prin legea bugetului de stat, toate unităţile administrativ-teritoriale vor avea asigurate şi anul viitor bugete cel puţin egale cu cele din 2017. Întrebat despre faptul că unii primari se plâng că vor fi nevoiţi să majoreze taxele locale cu 20% din cauza scăderii impozitelor de la 16% la 10%, premierul Mihai Tudose a afirmat, citat de news.ro: "Este fals. Niciun primar, nicio unitate administrativ-teritorială nu va avea un buget mai mic. Bugetul va fi cel puţin egal cu bugetul pe care l-a avut în 2017, cel puţin egal".

Revine Sebastian Ghiţă? Procurorul general, ÎNTÂLNIRE-CHEIE în Serbia

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, s-a întâlnit vineri cu Vladimir Rebic, director al Poliţiei din Serbia, printre temele abordate fiind şi cooperarea judiciară româno-sârbă în cazurile de criminalitate transfrontalieră. În ciuda faptul că, pe comunicarea oficială, nu se pomeneşte despre o discuţie privitoare la cazul Sebastian Ghiţă, însă ţinând cont de actuala conjunctură din peisajul justiţiei din România, este greu de crezut că cei doi oficiali nu au discutat şi despre acest lucru. Reamintim că, recent, Sebastian Ghiţă a anunţat că divorţează. Prin această mişcare omul de afaceri şi-ar pune la adăpost averea pe care o are, potrivit Antena 3. Oficial, Sebastian Ghiţă are o avere de 200 de milioane de euro. Sebastian Ghiţă care s-a refugiat în Serbia, divorţează de soţia lui. Aceasta a depus o cerere de divorţ la Judecătoria Ploieşti.

Un sfert din populaţia României este ştirbă

Statisticile arată că o treime dintre românii care ajung la medicul stomatolog prezintă o edentaţie accentuată (lipsa dinţilor), în schimb ce mai mult de un sfert din populaţia totală a României, în special cea din mediul rural, suferă de o edentaţie totală poziţionând ţara noastră în topul statelor care înregistrează cele mai grave şi accentuate probleme dentare din Europa. Aceasta este una din temele dezbătute de peste 500 de stomatologi români şi străini în cadrul celei de-a IV-a ediţii a SKY Fast&Fixed Forum, care se desfăşoară în perioada 17-18 noiembrie, la Timişoara. Tot aici sunt prezentate cele mai noi descoperiri în implantologie.

Puiu Popoviciu va executa 7 ani de închisoare. Cererea de anulare a pedepsei i-a fost respinsă

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au respins vineri, ca neîntemeiată, contestaţia depusă de omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu prin care acesta solicita anularea condamnării de 7 ani închisoare primită în dosarul "Băneasa", pedeapsă pe care a primit-o pe 3 august 2017. Puiu Popoviciu a părăsit România înainte ca Instanţa supremă să dea sentinţa în acest dosar, fiind localizat în Marea Britanie, de unde autorităţile române încearcă să îl extrădeze. Omul de afaceri a fost reţinut la Londra, pe 14 august, însă a fost eliberat în schimbul unei cauţiuni de 200.000 de lire.

Marian Vanghelie îl face praf pe Victor Ponta! Îl acuză că a pus la cale arestarea lui Adrian Sârbu şi Dan Diaconescu.

Marian Vanghelie a lansat un atac incredibil la adresa fostului prim-ministru Victor Ponta. Într-o emisiunea TVR, România 9, moderată de jurnalistul Ionuţ Cristache, fostul lider PSD a făcut o serie de afirmaţii care-l pun într-o lumină nefavorabilă pe Victor Ponta. A vorbit despre arestarea unor patroni de trusturi mass media la comanda fostului prim-ministru, despre relaţiile acestuia cu SIE şi a făcut aluzii sexuale explicite. "Ponta a avut o viaţă nefericită că l-a găsit Bobeică vai de capul lui pe Champs-Elysee. Nu e o jignire să spui că face sex. A fost preluat de servicii, l-au ajutat să ajungă la Parchet, apoi l-a pus Adrian Năstase şeful Corpului de Control. Florian Coldea nu mai e activ acum, e pasiv.", a spus Marian Vanghelie în emisiunea lui Ionuţ Cristache.

JURNALUL NATIONAL

Dragnea şi Tudose, huiduiţi la Herculane

Liviu Dragnea şi premierul Mihai Tudose au ajuns la hotelul din Băile Herculane pentru a participa la şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD. Cei doi au fost întâmpinaţi cu huiduieli de câţiva opozanţi care scandau împotriva guvernării. Printre lozinci s-au numărat: "DNA să vină să vă ia", "România trezeşte-te" şi "Condamnaţii penali nu trebuie să conducă în România". Reuniunea, programată de aproape o lună, survine într-un context mai tensionat pentru PSD, în condiţiile în care, în ultima perioadă, au avut loc proteste de stradă împotriva modificărilor la Codul fiscal, dar şi pentru că la începutul acestei săptămâni Liviu Dragnea a luat cunoştinţă la DNA despre existenţa unui al treilea dosar.

În partajul soţilor Ghiţă au intrat DNA şi ANAF. Miza: 137,3 milioane euro

Sebastian Ghiţă şi soţia sa, Mădălina, se judecă nu în unul, ci în trei dosare civile care au ca obiect partajul judiciar şi lichidarea regimului matrimonial. Oficial nu există nicio informaţie cu privire la data, locul şi modalitatea în care a fost desfăcută căsătoria patronului România TV. Cert este că, încă din data de 28 august 2017, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală i-a acţionat în judecată pe soţii Ghiţă, în legătură cu acest partaj. În paralel, Mădălina Ghiţă cere ajutor public judiciar pentru a putea achita taxa de timbru. Asta, deoarece averea declarată oficial de Sebastian Ghiţă este de 137,3 milioane de euro. La un calcul sumar, în eventualitatea în care Mădălina Ghiţă solicită, în instanţă, jumătate din averea familiei, respectiv 308.250.000 de lei, taxa de timbru se ridică la aproximativ 3,1 milioane de lei (700.000 de euro).

Petre Daea sesizează Consiliul Concurenţei în privinţa preţurilor la alimente

Consiliul Concurenţei a fost sesizat în privinţa scumpirilor apărute la alimente, în special la ouă, carne şi produse lactate, întrucât analizele Ministerului Agriculturii nu au scos în evidenţă motive obiective care să determine majorări de preţuri, iar instituţia nu are instrumente şi prevederi legale pentru a interveni pe piaţă, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea. "Am sesizat Consiliul Concurenţei pentru a analiza situaţia pe care am găsit-o în piaţă în această perioadă, referitoare la scumpirile produselor alimentare, la ouă, lapte, produse din lapte - şi aici vorbim în special de unt, întrucât din analizele pe care le-am făcut am constatat că nu sunt motive obiective care să determine creşterea de preţuri", a precizat Petre Daea

Vânzările record obligă retailerii să-şi facă depozite în România

Creşterea consumului regăsită în majorarea cifrei de afaceri şi în sporirea numărului de magazine ale retailerilor se simte puternic pe piaţa industrială şi logistică din Bucureşti şi din marile oraşe. Companii puternice preferă să-şi construiască depozitele de marfă în România, de unde aprovizionează Bulgaria, Grecia, chiar şi Ungaria, Republica Moldova şi Ucraina. Pe piaţa industrială şi logistică din România au fost livrate în perioada ianuarie-septembrie 2017 proiecte de peste 215.000 metri pătraţi, din care 187.000 metri pătraţi doar în Bucureşti. Restul, de 28.100 metri pătraţi, este localizat în zona centrală a ţării. În aceste condiţii, stocul din România a depăşit 2,9 milioane de metri pătraţi, potrivit celui mai nou raport de piaţă publicat de JLL.

BNR - Deficitul de cont curent a crescut cu 45,27%

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 4,191 miliarde de euro, în primele nouă luni din acest an, în creştere cu 45,27%, comparativ cu perioada similară din 2016, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), publicate luni. (deficitul de cont curent este o masura a comertului unei tari unde valoarea bunurilor si a serviciilor importate excede valoarea bunurilor si serviciilor exportate). În perioada ianuarie - septembrie 2017, datoria externă totală a crescut cu 294 milioane euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb