REVISTA PRESEI 19.07.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 19 iulie 2011

ADEVARUL

Critici din raportul pe justiţie al Bruxelles-ului: puţine condamnări pe corupţie şi mai puţine confiscări

Comisia Europeană constată lipsa de consecvenţă şi de rezultate în lupta anticorupţie. Forma finală a raportului se negocia intens, ieri după-amiază, în Colegiul Comisarilor de la Bruxelles. CE spune că trebuie acţionat de urgenţă pentru accelerarea soluţionării proceselor, pentru a preveni prescrierea termenelor. România a făcut demersuri pentru îmbunătăţirea procedurilor judiciare, relevă raportul Comisiei Europene (CE), consultat ieri de Mediafax. De la ultimul raport anual al Comisiei Europene privind progresele României, aflată sub Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), autorităţile române au făcut demersuri pentru a eficientiza procedurile judiciare şi au continuat pregătirile pentru intrarea în vigoare a patru Coduri noi, restabilind, totodată, cadrul legal pentru Agenţia Naţională de Integritate, notează raportul.

Scumpirea gazelor ne va rebranşa la CET-uri

Compania Adrem Invest, deţinută de fraţii Corneliu şi Adrian Bodea, construieşte o centrală termică la Suceava. De ce să investeşti pe o piaţă unde numărul consumatorilor scade pe zi ce trece? Gazele se vor scumpi atât de mult în câţiva ani, încât populaţia se va întoarce la sistemul centralizat de încălzire, care va deveni mai avantajos decât centrala de apartament, spune Corneliu Bodea.

Unde fug de criză banii investitorilor

Criza datoriilor de stat din Europa şi SUA determină investitorii să caute alternative mai sigure. Titlurile germane de stat şi monedele exotice câştigă teren. Aurul şi francul elveţian au atins ieri noi recorduri, în timp ce euro şi dolarul s-au depreciat. Contextul global a schimbat lista "refugiilor" preferate de investitori. Bonurile emise de trezoreria americană au fost, vreme îndelungată, considerate la fel de sigure ca ţinutul banilor la saltea. Acum, însă, având în vedere că negocierile privind ridicarea plafonului datoriei publice al SUA merg din ce în ce mai greu, investitorii au început să-şi reorienteze atenţia către plasamente mai sigure, notează "The Wall Street Journal".

Cele mai mari terenuri de vânzare din jurul Capitalei

6.600 de hectare din zona metropolitană a Bucureştiului îşi caută un nou proprietar. În lipsa investitorilor de calibru, piaţa terenurilor este scoasă din amorţeală doar de tranzacţiile cu loturi mici, destinate locuinţelor individuale. La kilometrul 18 al autostrăzii care leagă Bucureştiul de Piteşti se găseşte cel mai mare teren de vânzare din zona metropolitană a Capitalei. Pentru cele 70 de hectare pe care le deţine, proprietarul cere circa 17,5 milioane de euro. Topul celor mai mari suprafeţe este completat de un alt lot, de 50 de hectare, situat în dreptul kilometrului 13 al DN4, potrivit datelor furnizate la solcitarea "Adevărul" de către dezvolatorul Impact Developer&Contractor. Fiecare metru pătrat al acestei proprietăţi este evaluat de vânzător la patru euro.

Agricultura va ajuta economia în acest an

Agricultura ar putea contribui într-o măsură mai mare la creşterea economică din acest an, ţinând cont de perspectiva unui an agricol bun, estimează reprezentanţii BCR. "Sunt şanse ca anul acesta, agricultura să contribuie cu mai mult de 0,3% la formarea Produsului Intern Brut", a declarat ieri Lucian Anghel, economistul-şef al băncii, la prezentarea raportului "Potenţialul uriaş al României aşteaptă încă să fie deblocat". În ultimii zece de ani, însă, sectorul agricol a oferit o susţinere destul de firavă în privinţa creşterii economice comparativ cu ponderea sa în PIB.

Experţii FMI se întorc la Bucureşti. Începe a doua evaluare a acordului preventiv

Autorităţile de la Bucureşti intră din nou sub lupa instituţiilor internaţionale, începând cu 20 iulie până pe 1 august. În această perioadă, o misiune comună a Fondului Monetar Internaţional (FMI), a Comisiei Europene (CE) şi a Băncii Mondiale va fi prezentă în România, pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv pe care ţara noastră l-a încheiat la sfârşitul lunii martie. Ca de fiecare dată, reprezentanţii celor trei instituţii vor analiza dacă Guvernul şi-a făcut temele, conform angajamentelor asumate. Vara se anunţă una dificilă pentru autorităţi din acest punct de vedere, pentru că până la sfârşitul lunii august, Executivul s-a angajat să elimine subvenţiile de la bugetul de stat pentru energia termică. Tot în vara acestui an, peste 7.000 de posturi din societăţile feroviare, companiile energetice şi Poşta Română vor fi desfiinţate.

Toate cele 80 de focoase, furate sâmbătă, au fost recuperate

Toate cele 80 de focoase au fost recuperate. O a patra ladă desfăcută şi cu focoase împrăştiate a fost găsită în acelaşi loc, autorităţile judiciare făcând constatarea la faţa locului, pentru a stabili dacă toate obictele au fost recuperate. Parchetul Militar Bucureşti a început urmărirea penală în cazul furtului focoaselor de rachetă produse la Tohan Zărneşti pentru o firmă privată din Bulgaria. Începând de duminică, de la demararea anchetei au fost audiate peste 50 de persoane. Este vorba atât de jandarmii care au însoţit transportul special, cât şi de angajaţi ai CFR implicaţi în desfăşurarea operaţiunii.

PDL îi împinge pe liderii UDMR în braţele Opoziţiei

Pentru prima oară, UDMR se va întâlni cu USL pentru a discuta despre revizuirea Constituţiei şi despre modificarea legilor electorale. Negocierile au loc în contextul neînţelegerilor dintre UDMR şi PDL. UDMR a acceptat invitaţia Opoziţiei după ce în jurul ministrului Laszlo Borbely a izbucnit un scandal pe care unii membri ai formaţiunii l-au perceput ca un şantaj din partea Puterii. "Salut în numele USL răspunsul pozitiv pe care l-am primit de la UDMR privind iniţierea unui dialog pe trei teme importante", a declarat ieri preşedintele PSD, Victor Ponta, care a precizat că este vorba despre revizuirea Constituţiei şi modificarea legilor electorale.

Cristian Diaconescu: "Remanierea să ţină cont de stabilitatea politică"

Cristian Diaconescu susţine că schimbarea miniştrilor nu trebuie făcută doar în funcţie de absorbţia fondurilor UE, ci de criterii de performanţă în conducerea instituţiilor. Liderul UNPR spune că nu s-a discutat propunerea ca Marian Sârbu să preia viitorul minister al fondurilor UE, dar nu exclude ca UNPR să pună la dispoziţie "expertiză" pentru acest portofoliu.

CURENTUL

Ambasadorul Franţei la Bucuresti este homosexual

Desi protocolul la astfel de festivităţi impune prezenţa ambasadorului alături de soţie, acest aspect de protocol a fost sărit deoarece ambasadorul francez este homosexual. Pe site-ul totalgay - portal romånesc de socializare frumos ornat în culori ciclam, este prezentată cu satisfacţie, s-ar putea spune, o luare de poziţie publică a ambasadorului Henri Paul pe tema homosexualităţii, redactorul gay-lor selectånd din interviul acestuia pasajul care îi interesează cel mai mult şi mai mult pe homalăi, cel cu referire la copii: "Homosexualitatea trebuie discutată în şcoli".

70% dintre candidaţii la titularizare au picat examenul

Dezastrul din învăţământ. Sistemul de învăţământ din România începe din ce în ce mai mult să demonstreze că în ultmii ani "nu s-a făcut şcoală". Astfel, după "duşul rece" al elevilor care au susţinut examenul la Bacalaureat, acum a venit rândul profesorilor să arate că nu au mai pus "burta pe carte" de mult timp. Ieri, cei de la ministerul Educaţiei arătau că aproximativ 70% dintre candidaţii la titularizare au picat concursul. Mai mult, 52 dintre profesori au luat note de 1, alţi 38% au note între 5 şi 7, iar 30% au note peste 7, 26 obţinând nota maximă, aceştia urmånd să devină cadre didactice, a anunţat, ieri, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea.

Revoluţionarii de carton ameninţă cu o "nouă lovitură de stat"

Un nou scandal riscă să izbucnească având ca protagonişti lichele abonate pe viaţă la banii publici. După foştii militari ai lui Dogaru&Co care au făcut un circ naţional, culmea, după ce în 90% din cazuri pensiile lor au fost crescute, de data aceasta o nouă categorie de lipitori se avântă în stradă. Este vorba de aşa-zişii revoluţionari, majoritatea îmbuibaţi cu rente viagere, terenuri, apartamente şi tot felul de alte foloase materiale timp de 21 de ani de la aşa-zisa Revoluţie din 1989.

CURIERUL NATIONAL

Agricultura, la ani-lumină de Europa

BCR: La o productivitate similară cu cea din Zona Euro, am putea dubla producţia agricolă şi tripla exporturile. Potenţialul este uriaş, România fiind pe locul 5 în UE din punct de vedere al suprafeţei arabile şi pe locul 10 în topul mondial al producătorilor de porumb. Costel Olteanu: Dacă străinii cumpără terenuri pentru a le exploata, conducătorilor români le este frică să mizeze pe agricultură. Exploataţiile de subzistenţă au o pondere foarte mare în România, iar structura proprietăţii este atomizată, se arată într-un studiu al BCR.

CNVM a băgat în ceaţă oferta la Prodplast

Comisia a avut o atitudine contradictorie acceptând derularea operaţiunii fără o evaluare independentă, deşi anul trecut recomandase acest lucru. Oferta publică de preluare obligatorie (OPP) pe care grupul de firme controlat de omul de afaceri Florin Pogonaru a lansat-o la societatea Prodplast SA (PPL) a stârnit nemulţumiri în rândul investitorilor legate de preţul de 1,27 lei/acţiune, dar şi în ceea ce priveşte procedurile. Astfel, potrivit Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC), operaţiunea de piaţă ar fi trebuit să aibă la bază un raport de evaluare independent care să indice un preţ cât mai relevant.

Negoiţă va face plângere penală împotriva lui Pandele

Vicepreşedintele PSD Robert Negoiţă a declarat, ieri, că pregăteşte, prin avocaţi, o plângere penală împotriva primarului comunei Voluntari, Florentin Pandele, pentru ultraj, după ce acesta ar fi primit ameninţări de la edil, informează Mediafax. Negoiţă a afirmat că Pandele l-ar fi ameninţat verbal, în timpul unei pauze publicitare dintr-o emisiune TV. "M-a ameninţat că dacă mai fac activităţi politice în Voluntari îşi va pune derbedeii să mă bată. Aştept să am şi înregistrarea respectivă şi voi depune plângere penală pentru ameninţare şi ultraj", a precizat el

EVENIMENTUL ZILEI

Senatorul Cătălin Voicu, marele combinator de dosare, a scăpat

480 DE ZILE. Atât a stat în arest preventiv cel care se visa ministru de Interne şi dădea ordine generalilor de Poliţie şi judecătorilor cum să instrumenteze dosarele. Senatorul PSD Cătălin Voicu, închis pentru trafic de influenţă, a fost eliberat aseară, după un an şi patru luni de detenţie. El a mers direct acasă, în Cotroceni. La ieşirea pe poarta penitenciarului, vizibil slăbit, Voicu a declarat sec: "Sunt complet nevinovat". El a fost aşteptat de către fostul senator Şerban Nicolae, care este şi avocatul său, şi de către familie. El a fost eliberat din arest preventiv, în urma deciziei Completului de cinci judecători al instanţei supreme, în cazul senatorului fiind cea de-a patra cerere de a fi judecat în stare de libertate, solicitare care în final a fost admisă.

Drumul focoaselor pentru bulgari s-a oprit la Chitila. Vezi cine-i principalul suspect

Lăzile cu destinaţia Bulgaria, furate la Giurgiu, au fost găsite aseară, în comuna ilfoveană, într-o zonă părăsită. Suspectul principal este un puşti de 14 ani. Satele din jurul oraşului Giurgiu au fost scotocite de anchetatori, în căutarea celor 64 de componente de focoase furate, sâmbătă, dintr-un tren cu destinaţia Bulgaria. Însă anchetatorii le-au găsit aseară, în comuna ilfoveană Chitila. Trei erau intacte, iar a patra era desigilată. Focoasele au fost recuperate în totalitate. Ancheta "a scos la iveală" că "personalul de locomotivă, compus din mecanic de locomotivă şi mecanic ajutor de locomotivă, a sustras o cantitate de 75 litri motorină, încălcând astfel sarcinile de serviciu". În consecinţă, "conducerea CFR Marfă a dispus măsuri de recuperare a pagubelor şi desfacerea disciplinară a contractelor de muncă ale mecanicului de locomotivă şi mecanicului ajutor de locomotivă ce au efectuat transportul".

Parlamentul, cea mai de succes agenţie de voiaj pe timp de criză

În an de criză, parlamentarii nu au făcut deloc economie la bugetul de deplasări în străinătate. Deplasările în străinătate au constituit o ispită mai mare pentru parlamentarii români decât prezenţa la şedinţele din comisii sau din plenul celor două camere. Destinaţii exotice precum Thailanda, Cambogia, Vietnam sau Senegal s-au "bătut", umăr la umăr, cu mai vechile locaţii deja bătorite de pantofii aleşilor neamului, gen Franţa, Germania, Anglia, Statele Unite sau... Monaco. Bani pentru a satisface gustul parlamentarilor noştri pentru călătorii în străinătate sunt: pentru perioada 2011-2012, deputaţii şi-au votat un buget de 6,8 milioane de lei, bani pentru transport, cazare şi diurne.

Patronul OTV, Dan Diaconescu, nici nu ştie ce pierde: un nou partid

Mogulul s-a hotărât: candidează cu Partidul României Europene. Prima încercare: Primăria Capitalei. Însă minuscula formaţiune e pe moarte: va fi radiată. n plină zvonistică privind posibila acaparare, de către Dan Diaconescu, a Partidului Iniţiativa Naţională, înfiinţat de Cozmin Guşă şi condus de Lavinia Şandru, mogulul OTV a mutat surprinzător, cotropind sau cumpărând un partid de care nu a mai auzit aproape nimeni până acum - Partidul României Europene. Operaţiunea a avut loc într-o sâmbătă, 9 iulie, la cinematograful "Cultural" din cartierul Berceni, unde a avut loc Congresul extraordinar al "României Europene". Ce nu ştiu politicienii trimişi la măritiş de Dan Diaconescu este că partidul în care s-au înrolat este unul de tip "fantomă", deoarece poate fi desfiinţat oricând de Tribunalul Bucureşti, la simpla cerere a Ministerului Public.

Cum poţi deveni broker, vameş ori asistent medical fără diploma de Bac

Învăţământul postliceal oferă ocazia celor care nu au luat examenul maturităţii să profeseze în meserii bune. Din acest an, poţi ajunge asistent medical fără diploma de Bacalaureat. Salvarea pentru cei care nu au luat Bacalaureatul şi doresc continuarea studiilor vine din partea şcolilor postliceale. Absolvenţii claselor de liceu se pot înscrie pentru admitere, fără a fi nevoiţi să prezinte diploma de Bac şi nici să o obţină ulterior. Practic, studiile lor postliceale sunt recunoscute chiar dacă nu au luat Bacalaureatul. Legea este foarte clară: "Au dreptul să se înscrie în învăţămantul postliceal (...) absolvenţii de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat", se precizează în Legea nr. 84 din anul 1995.

FINANCIARUL

Statul roman a castigat 11,4 mld. euro de pe urma austriecilor care controleaza Petrom

Principalele incasari la buget au venit din accize, TVA si redevente. Din privatizare s-au scos doar 669 de milioane de euro in 2004. Autoritatile spera sa mai obtina 610 milioane de euro din vanzarea unei participatii de 9,84% din capital. Cea mai mare companie din tara a generat bugetului de stat venituri to­tale de 11,4 miliarde de euro din 2005 pana azi. Principalele incasari au ve­nit din accize, TVA si redevente. Cu un an inainte de preluarea efectiva a contro­lului de catre OMV, Petrom raporta o pierdere de 240 de milioane de euro si statul anula datorii la buget de 230 de milioane de euro.

UPC Romania neaga ca ar avea discutii privind vanzarea catre rivalul RCS&RDS

Grupul american Liberty Global, care detine indirect UPC Romania, nu deruleaza niciun fel de discutii cu RCS&RDS pe tema unei potentiale vanzari catre operatorul roman a subsidiarei lo­ca­le. ,,In ultimele luni au existat multiple spe­cu­la­tii in piata si zvonuri cu privire la o eventuala preluare a UPC de catre RCS&RDS. Dorim sa cla­ri­ficam aceasta situatie: UPC nu deruleaza niciun fel de discutii cu RCS&RDS pe tema unei poten­tia­le tranzactii", se arata in comunicatul UPC Ro­mania. Saptamana trecuta, Bogdan Chiritoiu, pre­sedintele Consiliului Concurentei, a declarat ca institutia a transmis RCS&RDS ca nu este "aprioric" impotriva preluarii UPC Romania.

Lucian Anghel: Pretul alimentelor va creste cu peste 20% pana in 2020

Agricultura ar putea avea o contributie de peste 0,3% in PIB in 2011. Preturile produselor agricole vor creste, in urmatorii 10 ani, cu peste 20%, pe fondul urbanizarii excesive si al presiunii productiei de biodiesel. Totodata, pana in 2050, populatia planetei va ajunge la peste 9 miliarde de locuitori, ceea ce va duce la o cerere imensa pentru produsele alimentare. In aceste conditii, Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, a pledat pentru realizarea de investitii pe termen lung in agricultura romaneasca, mai ales ca tara noastra are avantajul unor resurse naturale semnificative.

Banca Mondiala: Ideea infiintarii a doi giganti energetici a alungat investitorii

Potrivit institutiei, necesarul de capital in sectorul energetic este estimat la aproximativ 30-35 de miliarde de euro in urmatorii 10 ani. Reglementarile netransparente ale ANRE au costat distribuitorii de gaze peste 1 mld. lei din 2009 pana in prezent. Banca Mondiala (BM) a dat publicitatii un raport prin care critica dur politica energetica a Romaniei. In document se arata ca, inca de la sfarsitul lui 2007, Romania a blocat punerea in aplicare a angajamentelor din Energy Road Map, cand a fost negociat capitolul Energie pen­tru aderarea la UE.

Activele fondurilor de pensii private au urcat la 5,8 miliarde de lei

Activele fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) si facultative (Pilonul III) au crescut in primul semestru cu 58% fata de 30 iunie 2010 si cu 23,5% comparativ cu valoarea de la finalul anului trecut, la 5,76 miliarde de lei, a anuntat Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Comparativ cu ­luna mai, majorarea din iunie a fost de 3,57%. "Cresterea activelor totale administrate in Pilonul II a inregistrat un ritm superior majorarii activelor fondurilor de pensii facultative - Pilon III. Astfel, fata de luna precedenta activele totale administrate in cadrul Pilonului II au crescut cu 3,65%, fata de avansul de 2,55% inregistrat de activele totale administrate in cadrul Pilonului III.

JURNALUL NATIONAL

Pericolul foametei în România şi soluţiile lui Tabără. Ministrul Agriculturii - despre dreptul ţăranilor de a împuşca hoţul, canalul de 3 miliarde de euro, plantele modificate genetic

Populaţia planetei creşte cu 219.000 de suflete, zilnic. Un miliard de oameni, din şapte miliarde câţi există acum, suferă de foame şi 44 de milioane li se alătură, anual, întrucât veniturile le scad sub pragul subzistenţei. Consumul global de cereale s-a dublat, în perioada 2005 - 2010, faţă de 1990 - 1995. Producţia de cereale nu mai poate satisface cererea, din mai multe considerente: terenurile cultivabile se împuţinează - o treime(!) sunt în curs de deşertificare, altele sunt inundate din cauza creşterii nivelului Oceanului planetar, de pe urma fenomenului încălzirii globale, alte terenuri sunt ocupate de construcţii, nu se mai poate asigura apa necesară pentru irigaţii, capacitatea de producţie a ajuns la plafonul maxim în ţările dezvoltate.

Elena Udrea, "şifonată" rău de Banca Mondială

Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, Ministerul Dezvoltării a dezvoltat programe finanţate de la bugetul de stat ce par să se suprapună cu programele finanţate din fonduri europene. În consecinţă, autorităţile locale vor căuta calea mai puţin costisitioare şi riguroasă de a realiza proiectele de infrastructură, tendinţa fiind aceea de a dezvolta proiecte de o calitate inferioară. Raportul BM, obţinut de Hotnews.ro, mai arată că Ministerul condus de Elena Udrea trebuie să dezvolte o strategie coerentă şi o viziune cuprinzătoare pentru dezvoltarea regională şi a turismului în România, având în vedere că structura ministerului s-a schimbat de patru ori în ultimii cinci ani iar multe programe sunt moştenite de la aceste structuri.

Anastase, spălată de frauda la Legea pensiilor

Procurorii spun că faptele reclamate de Opoziţie "nu au existat", deşi înregistrările oficiale arată altceva. Preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a primit decizie de neîncepere a urmăririi penale din partea procurorilor din cadrul Parchetului General, în cazul votului fraudulos asupra Legii pensiilor. Plângerea, depusă de PSD, fusese îndreptată împotriva Robertei Anastase şi a lui Sever Voinescu, secretar de şedinţă în seara votului la Legea Pensiilor, sub aspectul infracţiunilor de abuz în serviciu în formă calificată, fals intelectual, uz de fals şi fals în declaraţii, respectiv complicitate la aceste infracţiuni.

Prima moarte suspectă în scandalul News of the World

Scandalul interceptărilor telefonice de la NOTW face prima victimă. Jurnalistul Sean Hoare a fost găsit mort în locuinţa sa din Watford, iar decesul, "neexplicabil, dar nu suspect". Sean Hoare, fostul reporter care a lucrat pentru tabloidul britanic News of the World implicat în scandalul interceptărilor telefonice şi care a şi făcut primele dezvăluiri despre tacticile de piraterie practicate şi încurajate de redactorul-şef al acestei publi­caţii, Andy Coulson, a fost găsit mort în locuinţa sa din Watford, dezvăluie The Guardian. Hoare lucrase pentru The Sun şi NOTW ca reporter de showbiz înainte de a fi demis pentru problemele pe care le avea cu băutura şi cu drogurile. Astfel a avut ocazia să îl cunoască foarte bine pe Andy Coulson, care era redactor-şef adjunct la NOTW.

PUTEREA

Băsescu, regim de naş unde ""şeful mafiei"" a fost socru mic. Culisele nunţii fiicei ministrului Gabriel Oprea

Nunta fiicei ministrului Oprea a avut loc sâmbătă în fosta reşedinţă a lui Ceauşescu, Palatul Snagov * A venit toată floarea cea vestită a conducătorilor ţării * Băsescu a fost un invitat atât de important, încât a fost aşezat moţ la masa naşilor * Din cei 500 de nuntaşi, el a fost singurul care a fumat * Gabriel Oprea dăduse ordin cu "Fumatul interzis!" * Elena Udrea a purtat extensii de păr * Vasile Blaga a stat la aceeaşi masă cu George Maior, şeful SRI * UDMR-iştii au lipsit, deşi au fost invitaţi la nuntă * La ora 12.00 s-a dat cu artificii * Iar apoi s-a servit tortul * S-a dansat până dimineaţă * Boc şi Băsescu au stat până după ora 3.00

Banii bucureştenilor pe te miri ce... Supervizarea refacerii unor străzi - 600.000 de euro

Administraţia Străzilor Bucureşti, aflată în subordinea Primăriei Capitalei şi condusă de Alina Roman, cunoscută drept "Blonda de la străzi", aruncă peste 600.000 de euro pe serviciile unor firme care vor monitoriza proiectarea şi execuţia lucrărilor de reabilitare a unor străzi din Capitală. ASB a atribuit, prin licitaţie, un contract asocierii dintre două firme, TPF Planege Consultores de Engenharia e Gestao SA & Kappa Architects & Engineers SRL.

Chinezii şi ruşii intră în cursa pentru CFR Marfă. Vânzarea, până în luna februarie 2012

Chiar dacă companiile feroviare au ajuns la datorii de aproximativ 1,5 % din PIB, dintre care aproximativ 200 milioane de euro aparţin societăţii CFR Marfă, Ministerul Transporturilor vrea să vândă 20% din operatorul naţional de transport feroviar de marfă până în februarie 2012. Pe lângă OBB (Căile Ferate Federale Austriece) sau Deutsche Bahn (Căile Ferate de Transporturi Călători şi Marfă din Germania) şi companii feroviare din Rusia, China sau Kazahstan ar putea fi interesate de acţiunile CFR Marfă, operatorul de marfă devenind "capul de pod" al intrării pe piaţa europeană a societăţilor feroviare din Est.

ROMANIA LIBERA

Cum au pierdut ruşii controlul din cauză că Adrian Năstase nu a ajuns preşedinte

Centrul de Afaceri Româno-Rus, condus din umbră de foşti ofiţeri KGB şi Securitate - SRI, după cum spun surse din serviciile secrete, a pus umărul la destabilizarea financiară a celui mai mare combinat petrochimic, Oltchim Râmnicu-Vâlcea, alături de firma germană PetroCarboChem (PCC), patronată de doi polonezi, dintre care cel puţin unul a fost ofiţer de informaţii. Constantin Samson, paravan folosit pentru înfiinţarea "Centrului", dezvăluie pentru România liberă cum s-au năruit intenţiile ruşilor de a controla industria strategică românească odată cu pierderea alegerilor de către PSD - Adrian Năstase.

CE: Atenţie la prescrierea cazurilor de corupţie!

Comisia Europeană cere României să accelereze dosarele de corupţie la nivel înalt pentru a evita termenele de prescripţie şi să adopte "reguli clare" în privinţa ridicării imunităţii membrilor Guvernului care sunt şi parlamentari. Nu în ultimul rând, Raportul pe justiţie, care va fi dat publicităţii mâine, vorbeşte despre confiscarea extinsă a averilor.

Analiză. Scandalul News of the World trage un semnal de alarmă asupra stării presei actuale. "Consumul de tabloid distruge organele interne ale statului"

Scandalul telefoanelor interceptate de săptămânalul News of the World a reaprins dezbaterea asupra confidenţialităţii şi a regulilor de presă, potrivit BBC News. Dar la câtă intimitate ar trebui să se aştepte celebrităţile, cele care-şi câştigă existenţa trăind în atenţia publicului? Nu cumva asistăm la un cerc vicios în care a intrat presa actuală, tabloidizată până la suprasaturaţie, şi care sapă la temeliile statului de drept? Presa de scandal şi-a câştigat notorietatea în ultimii ani pe "exclusivităţi", dezvăluind aspecte din viaţa privată a vedetelor. Recentul scandal al telefoanelor ascultate a scos la iveală că circa 3.000 de vedete, politicieni şi sportivi britanici au avut monitorizate mijloacele de comunicare.

Guvernul se reuneşte în şedinţă pentru preţul minim de vânzare a 9,84% din capitalul Petrom

Guvernul se va reuni marţi dimineaţa în şedinţă, pentru a stabili preţul minim de vânzare a pachetului de 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP), a declarat agenţiei MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean. Şedinţa specială de guvern dedicată Petrom va începe la ora 9.45.

Cum încearcă Obama să evite "sfârşitul lumii"

Congresul fierbe, agenţiile de rating joacă rolul Casandrei şi SUA se află în pragul unei catastrofe financiare. Dar Casa Albă este încrezătoare că democraţii şi republicanii vor evita o încetare de plăţi a SUA, preşedintele Obama evocând termenul biblic Armaghedon. Dacă plafonul legal al datoriei Statelor Unite nu va fi ridicat până la 2 august, statul federal va trebui să opteze între plăţile pe care le va onora şi cele pe care le va amâna. Secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, preciza că din 2 august, de la o zi la alta vor trebui suprimate 40% din cheltuielile publice. "În realitate va fi haos", arată Bipartisan Policy Center din Washington.

ZIARUL FINANCIAR

Pulsul ofertei Petrom abia se simte la agenţiile băncilor distribuitoare

Mai mare forfotă a fost ieri la ghişeele de schimb valutar şi de încasare a pensiilor decât la cel unde se poate subscrie la cea mai mare ofertă de acţiuni din istoria Bursei de Valori Bucureşti, cu doar cinci zile înainte de închidere. 18 iulie, ora 14:00. bucureştenii aflaţi în agenţiile CEC, Bancpost şi Banca Transilvania din Ştefan cel Mare sau Dorobanţi sunt mai preocupaţi de ratele la credite şi cursul de schimb decât de oferta Petrom, cea mai mare ofertă de acţiuni din istoria României.

Oferta Petrom a apărut în Financial Times. Pentru moment, pe ultima pagină. "O remarcabilă revenire economică!"

Renumita publicaţie britanică Financial Times numeşte oferta publică de vânzare prin guvernul român vinde jumătate din participaţia pe care o deţine la Petrom încă "o piatră pusă la ceea ce a fost o remarcabilă revenire economică". La secţiunea de opinii intitulată Lex, de pe ultima pagină a publicaţiei, stă scris că vânzarea de către guvern a argintăriei de familie a fost dureroasă, dar nu la fel de dură ca tăierile bugetare care au urmat pachetului de salvare de 20 miliarde de euro din 2009, incluzând reduceri mari ale costurilor sociale şi o incredibilă tăiere cu 25% a salariilor din sectorul public.

Aproape 40 mil. euro intră lunar în fondurile de pensii private. 4 mil. euro intră pe Bursă, 4,5 mil. euro ies din ţară

Activele celor nouă fonduri de pensii obligatorii administrate privat (pilon II) au crescut în primul semestru cu 24%, până la 5,37 mld. lei (1,27 mld. euro), potrivit buletinului semestrial al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Numărul total de participanţi la aceste fonduri a atins 5,32 de milioane de persoane, la finele lunii iunie, cu 2,67% mai mult decât la finalul anului trecut. Astfel, suma medie pe care un participant o are în fondul de pensii administrat privat este de circa 1.000 de lei.

O aiureală: să laşi stadioane în paragină ca să te muţi pe altele noi când te împrumuţi cu 20 mld. de euro ca să supravieţuieşti

Steaua nu mai joacă în Ghencea pentru că nu poate plăti o chirie de câteva zeci de mii de euro pe lună, dar statul îi permite să joace pe noul stadion Naţional Arena, care a costat 200 de milioane de euro. Zeci de hoteluri din Neptun şi Olimp stau închise, năpădite de bălării ca acum Ghencea, dar oamenii vor să meargă la mare şi stau în vile construite de-a valma, ca nişte excrescenţe în nisip, fără planuri urbanistice, fără nicio organizare, în staţiuni fără trotuare, alandala. E bine. E chiar distractiv să o iei tot timpul de la zero, să laşi în paragină active de sute de milioane de euro şi să refaci, cu bani privaţi sau de stat, dar alţi bani. Este de neînţeles de ce un activ cum este stadionul din Ghencea este lăsat să cadă.

Profituri record pentru FP şi SIF3, scăderi la celelalte SIF-uri

Fondul Proprietatea (FP) şi SIF Transilvania (SIF3) sunt cele mai profitabile fonduri de investiţii locale în primul semestru. Celelalte patru SIF-uri au înregistrat scăderi ale profiturilor. Ce spune asta despre piaţă? Fondul Proprietatea a reuşit să-şi crească profitul de peste două ori şi jumătate, în timp ce câştigurile SIF Transilvania au crescut cu 300%. În cazul Fondului Proprietatea, creşterea profitului a fost susţinută în mod evident de dividendele mai mari încasate în acest an de la companiile de stat, precum Romgaz, Transgaz şi Hidroelectrica, toate obligate să distribuie 90% din profituri către acţionari, dar şi de la Petrom, care a reluat plata dividendelor după doi ani de pauză. Singura explicaţie pentru profitul record al SIF3 ar fi vânzarea unor acţiuni din portofoliu.

Fiscul, memorie de încă 7 milioane euro pentru că a rămas fără spaţiu de stocare

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) vrea să cumpere urgent, printr-o licitaţie restrânsă accelerată cu o valoare de 29,3 mil. lei (7 mil. euro), echipamente şi soluţii IT care să-i permită să extindă capacitatea de stocare a centrului de date al instituţiei pentru a putea prelua şi arhiva declaraţiile pe care câteva sute de mii de firme nu le vor mai depune tipărite pe hârtie, ci online, în format electronic, după 25 iulie. Formularele în cauză sunt declaraţia unică 112 privind contribuţiile sociale şi impozitul pe venit şi declaraţia 394 privind livrările/ prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional.

Randamentele obligaţiunilor Italiei, Spaniei, Greciei, Irlandei şi Portugaliei ating noi recorduri

Randamentele obligaţiunilor Italiei, Spaniei, Greciei, Irlandei şi Portugaliei au atins luni noi maxime record de la intrarea acestor state în zona euro, ca urmare a extinderii crizei datoriilor suverane, transmite Bloomberg. Grecia, Irlanda şi Portugalia au urcat la niveluri record în privinţa randamentelor obligaţiunilor pe doi ani, în timp ce în cazurile Spaniei şi Italiei au fost atinse noi maxime la finanţările pe termen lung, respectiv zece ani. Randamentul cerut la titlurile Greciei pe doi ani a urcat cu 1,63 puncte procentuale, la 34,7%. Totodată, randamentul obligaţiunilor germane, considerate investiţii sigure, a scăzut.

Germania recrutează personal calificat din ţările europene supraîndatorate, ca Spania sau Grecia

Germania recrutează personal calificat din statele supraîndatorate din zona euro, precum Spania sau Grecia. Datorită creşterii economice şi a şomajului în scădere, Germania are un deficit de circa 36.000 de ingineri şi 5.000 de medici, potrivit unor organizaţii industriale.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb