REVISTA PRESEI 19.08.2017

Willy Homner
Revista Presei / 19 august 2017

REVISTA PRESEI 19.08.2017

ADEVARUL

Teodor Meleşcanu: "România a făcut o ofertă de a găzdui aproape 2.000 de refugiaţi aflaţi acum în Grecia şi Italia"

România a făcut recent o ofertă de a găzdui aproape 2.000 de refugiaţi aflaţi acum în Grecia şi Italia, a declarat, într-un interviu acordat Realitatea TV, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, care a precizat că în ţara noastră există deja 700 de refugiaţi. Întrebat cum participă România la lupta împotriva grupării Stat Islamic, el a spus că este în lucru o iniţiativă privind trimiterea de către România a 50 de jandarmi şi poliţişti pentru pregătirea forţelor de securitate irakiene în lupta împotriva Daesh, dar şi că ţara noastră şi-a asumat obligaţia de a contribui cu 800.000 de euro la coaliţia luptei împotriva terorismului.

De ce a devenit Barcelona o ţintă a Statului Islamic

Deşi în trecut Statul Islamic a ales ca ţinte statele care s-au implicat militar în lupta împotriva sa, atacul din Barcelona anunţă o schimbare de tactică, întrucât Spania nu face parte din coaliţia care luptă în Siria şi Irak împotriva ISIS. Specialiştii în relaţii internaţionale analizează de ce a fost Spania victima atentatelor din această săptămână şi susţin că teroriştii se ghidează după un principiu simplu: "loveşte-i unde doare mai tare". Mai mult decât atât, teritoriul spaniol deţine o poziţie aparte în mitologia ISIS, mergând câteva secole înapoi, când era parte din Imperiul islamic, al-Andalus - cum se numeşte în arabă. Ideologii grupării islamice consideră Spania un fel de parte naturală a califatului, care este astăzi ocupată de infideli.

Filosoful Mihai Şora, despre atentatele din Barcelona: "Unii numesc asemenea tragedii destin, însă e mai mult: ieşirea din uman"

"Al-Qaida spunea: Un bun musulman face djihadul. ISIS spune: Nu eşti un bun musulman dacă nu faci djihadul. Trecerea de la Rău la Mai-Rău nu este imperceptibilă, ci - tocmai dimpotrivă - e clară, evidentă, previzibilă. Toată dificultatea celui care încearcă să circumscrie fenomenul (şi să-i găsească o rezolvare) constă în faptul că are de-a face cu indivizi situaţi pe un alt plan, un plan în care nu funcţionează - ca mediator - nici argumentele, nici sentimentele, nici cultura ţării în care s-au născut, nici educaţia primită sau limba în care au crescut. Şi nici religia în numele căreia acţionează. De fapt: nu funcţionează nicio formă viabilă de umanitate", a subliniat Mihail Şora, pe pagina sa de Facebook.

Moda atentatelor teroriste cu maşini: ce măsuri de precauţie poţi să-ţi iei

Specialiştii în securitate arată cum pot fi evitate atentatele teroriste de genul celui de la Barcelona şi cum trebuie să reacţioneze în caz de atac sau a unor suspiciuni de atentat. Spania, Franţa, Germania, Marea Britanie şi Suedia au fost zguduite în ultima perioadă de atentate teroriste în care au fost folosite "maşini-berbece". Imprevizibilitatea şi posibilitatea de a se produce oricând sunt problemele principale pe care le pun aceste atentate. Specialiştii afirmă că există, totuşi, dispozitive pentru a contracara acest tip de atacuri. Astfel, în spaţiile pentru adunări publice este este nevoie de segmentarea acestora în trepte, astfel încât o maşină să nu poată rula cu viteză în cazul în care ar pătrunde în zonă. Se pot instala stâlpi, borduri sau garduri care pot fi îngropate în sol şi ridicate sau coborâte la nevoie. Aceste bariere sunt foarte solide şi pot opri un camion.

Capitalism în cea mai comunistă ţară. Regimul nord-coreean cedează din control

În Coreea de Nord apar magazine străine, iar producătorii locali, controlaţi de stat, cochetează mai nou cu marketingul. Sunt primele manifestări ale competiţiei. Reducerile, cardurile de loialitate, ideea de brand apar într-un moment în care nord-coreenii dau de gustul consumerismului. Iar pe termen lung, aici ar putea fi adevărata ameninţare pentru regim. Cel mai important însă, regimul cedează din control. Fabricile şi magazinele sunt în continuare proprietatea sa, dar managerii lor au acum mai multă libertate să decidă ce şi cât produc, cum îşi promovează produsul, cu cât îşi plătesc angajaţii şi mai ales, pot să încheie parteneriate cu alte firme. În sistemul până acum dirijat apar forţele pieţei.

Doi morţi şi şase răniţi prin înjunghiere în Finlanda

Două persoane au murit, iar alte şase sunt rănite după ce au fost înjunghiate în oraşul Turku, în sud-vestul Finlandei. Un agresor a fost împuşcat şi arestat de poliţie. Bilanţul de doi morţi şi şase răniţi a fost anunţat de Poliţia Finandeză. Anterior, o sursă din domeniul medical a anunţat un mort şi opt răniţi aflaţi în stare stabilă. Poliţia a anunţat că a arestat un suspect şi caută mai mulţi. Un bărbat a fost împuşcat în picior şi reţinut, potrivit poliţiei. Bărbatul primeşte îngrijiri la spital, sub supravegherea forţelor de ordine. Forţele de ordine au îndemnat locuitorii să evite centrul oraşului. Incidentul a avut loc în zona Pieţei Puutori.

Departamentul de Stat american a aprobat vânzarea către România a unui sistem de rachete de artilerie în valoare de peste un miliard de euro

Departamentul de Stat american a aprobat vânzarea unor sisteme mobile de rachete de artilerie (HIMARS) către România, în valoare de până la 1,25 miliarde de dolari (aproximativ 1.06 miliarde de euro), a anunţat vineri Agenţia americană pentru cooperare în domeniul securităţii (DSCA), relatează Reuters. Agenţia Pentagonului a precizat că a notificat joi Congresul cu privire la acest contract. Lockheed Martin este principalul contractor al acestui sistem de armament. România a solicitat până la 54 de sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate, serviciile şi echipamentul aferente, a precizat Defense Security Cooperation Agency într-un comunicat.

Episcopul Huşilor a demisionat

PS Corneliu, episcopul Huşilor, şi-a anunţat retragerea din funcţie după şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Atribuţiile episcopului de Huşi vor fi preluate de mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. "În acest moment scaun de episcop al Episcopiei de Huşi este vacant, urmează a fi ocupat, conform statutului, în termen de 60 de zile", a declarat reprezentantul Sfântului Sinod, în cadrul unei conferinţe de presă. În faţa Sfântului Sinod, Corneliu Bârlădeanu susţine, în continuare, că este nevinovat. Fostul înalt prelat a anunţat că va rămâne membru al Bisericii Ortodoxe Române, sub Sfântului Sinod. După retragerea din funcţia de episcop, Corneliu Bârlădeanu va avea statut de monah şi nu va ma sluji.

Mega-tranzacţie de stupefiante destinate cluburilor de fiţe de pe Litoral

Doi bărbaţi din Bucureşti şi o femeie din Mangalia au fost prinşi de către procurorii DIICOT după ce au vândut o mie de comprimate de ecstasy în zona cluburilor din Mamaia. Drogurile erau pentru amatorii de senzaţii tari de la petrecerile din cluburile de pe litoral. Cei trei, Liviu Todică, Răzvan-Alexandru Iliescu şi Beatrice Petrea au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi urmează să fie prezentate Tribunalului Constanţa cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Un ATM din incinta Tribunalului Gorj a început să elibereze bani din senin

Un ATM aflat în incinta Tribunalului Gorj a început să elibereze din senin, joi seară, o sumă de bani, dar şi chitanţa aferentă. Un subofiţer din cadrul Jandarmeriei Gorj aflat în serviciul de pază la Tribunalul Gorj a observat faptul că bancomatul aparţinând unei bănci comerciale a eliberat o sumă de bani şi o chitanţă, iar în apropierea ATM-ului nu se afla nicio persoană. Jandarmul a ridicat banii şi chitanţa şi a încercat să identifice persoana care a utilizat bancomatul, dar nu a găsit pe nimeni. Acesta a luat legătura cu reprezentanţii instituţiei bancare, iar banii au fost predaţi băncii pe bază de chitanţă.

EVENIMENTUL ZILEI

Guvernul a aprobat confiscarea extinsă a averii corupţilor

Guvernul a aprobat în şedinţa de vineri un proiect de lege de modificare şi completare a unor acte normative din domeniul penal, destinat transpunerii unor prevederi din două directive ale Uniunii Europene. Proiectul, elaborat de Ministerul Justiţiei, va fi transmis spre dezbatere şi adoptare Parlamentului. Proiectul de lege are în vedere exclusiv transpunerea unor prevederi din două directive ale Uniunii Europene: Directiva 2014/42/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană, precum şi Directiva 2016/343/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Tudose trimite, pe şest, oameni pe autostrăzi să-l verifice pe ministrul Transporturilor

Premierul Mihai Tudose trimite, pe şest, oameni pe autostrăzi să-l verifice pe ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc. La începutul şedinţei de guvern, ministrul Transporturilor a fost mustrat de premierul Mihai Tudose. "Dumneavoastră ştiţi că cei desemnaţi, în urma discuţiei de acum o lună şi jumătate, la minister, ca responsabili din partea ministerului pe diverse tronsoane de autostrăzi, să se ducă acolo, nu a fost niciunul. Am verificat acolo dacă a fost cineva, nu a fost nimeni, în ultima săptămână, nişte oameni din această clădire s-au ocupat cu asta şi au constatat că nu a fost nimeni, nicăieri, niciodată. Io înţeleg că este cald, vacanţă...", a menţionat premierul Mihai Tudose. După ce a precizat că este nemulţumit şi de activitatea directorului general TAROM, Eugen Davidoiu, premierul Mihai Tudose a ţinut să-i transmită ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc: "Nu mai am pic de încredere în ce spuneţi".

Averi fabuloase pentru preşedinţii CJ din România

Politicienii care conduc judeţele ţării nu stau deloc rău când vine vorba de averile personale, deşi cei mai mulţi dintre ei au lucrat toată viaţa la stat. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Alin Tişe şi preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi Maricel Popa sunt printre cei mai bogaţi şefi de CJ, conform declaraţiilor de avere postate pe paginile de internet ale acestor instituţii.

POPOVICIU ar putea rămâne în Marea Britanie

Scandalul Puiu Popoviciu s-ar putea întoarce împotriva anchetatorilor români. Milionarul român care a fugit în Marea Britanie după ce a fost condamnat în România la şapte ani de închisoare ar putea rămâne peste graniţă. Două cazuri în care au fost implicaţi români reprezintă drept precedent în justiţia britanică. Aceştia au solicitat să nu fie trimişi în penitenciarele din România şi au invocat un articol potrivit căruia "nimeni nu poate fi supus torturii sau tratamentele degradante". În prezent, precedentul a fost folosit în peste 60 de dosare în care sunt implicaţi români în Marea Britanie. Milionarul român s-ar putea folosi şi el de acest precedent.

JURNALUL NATIONAL

Simona Halep s-a calificat în semifinalele de la Cincinnati

Jucătoarea română de tenis Simona Halep, numărul doi mondial, s-a calificat, vineri, în semifinalele turneului WTA de la Cincinnati (Ohio), dotat cu premii totale în valoare de 2.536.154 dolari, după ce a învins-o pe britanica Johanna Konta, cu 6-4, 7-6 (1). Halep a reuşit să câştige într-o oră şi 50 de minute, în premieră în circuitul WTA în faţa britanicei. Românca şi-a asigurat un cec de 128.330 dolari şi 350 de puncte WTA, urmând să joace în penultimul act cu americanca Sloane Stephens, care a dispus în sferturi cu 6-1, 7-6 (3) de germanca Julia Goerges. Halep are 4-2 în meciurile directe cu Stephens (24 ani, 151 WTA), câştigând ultimele trei meciuri, cel mai recent acum două săptămâni, la Washington, în primul tur, cu 7-6 (3), 6-0.

Un al doilea atac terorist a avut loc în Spania

Un al doilea atac terorist a fost comis în Spania, la doar câteva ore după atacul terorist din Barcelona. O maşină care circula cu mare viteză a lovit şapte oameni. Poliţia a intervenit şi i-a ucis pe terorişti. Indivizii aveau legături cu atacul din Barcelona, spun autorităţile. Potrivit presei spaniole, în jurul orei locale 01.30 (02.30 ora României) poliţia spaniolă a declanşat o vastă acţiune anti-teroristă în oraşul Cambrils, din Catalonia. Împuşcăturile au provocat panică printre turiştii aflaţi în zonă, care au fugit. Cu câteva minute înainte, o maşină în care se aflau 4 indivizi a lovit în plin un grup de oameni. Şapte persoane, între care şi un poliţist, au fost rănite. Intervenţia rapidă a poliţiei a dus la eşecul atentatului.

MFP: Obligativitatea plăţii defalcate a TVA se amână cu trei luni

Obligativitatea plăţii defalcate a TVA se amână cu trei luni, respectiv până la 1 ianuarie 2018, însă persoanele care optează pentru aplicarea acestui sistem în perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017 pot beneficia de anumite facilităţi, conform unor modificări aduse proiectului de ordonanţă privind plata defalcată a TVA de către Ministerul Finanţelor Publice (MFP). "Ca urmare a consultărilor publice, cu mediul de afaceri, patronate, sindicate, asociaţii profesionale, inclusiv cu cele reprezentate în cadrul Comisiei de dialog social, Ministerul Finanţelor Publice a adus o serie de modificări proiectului de ordonanţă privind plata defalcată a TVA", se arată într-un comunicat al MFP remis vineri AGERPRES.

Scumpirea traiului ne dă frisoane

Posibilitatea creşterii costului de trai în următorul an reprezintă o îngrijorare pentru 29% dintre români, iar 15% dintre cei chestionaţi sunt îngrijoraţi că şi-ar putea pierde locul de muncă, relevă un studiu realizat de compania de cercetare GfK, la iniţiativa grupului britanic International Personal Finance (IPF), publicat ieri. Conform cercetării, 21% dintre cei intervievaţi sunt preocupaţi de evoluţia economiei în următoarea perioadă. "Creşterea costului de trai în următoarea perioadă este pusă de 29% dintre clienţii români pe seama creşterii cheltuielilor cu utilităţile, peste media de 17% la nivel european, a costurilor cu locuinţa, fie că este vorba despre chirii sau despre rate la bancă pentru achiziţionarea unei locuinţe (15%) şi a cheltuielilor cu alimentele (12%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb