REVISTA PRESEI 19.10.2017

Willy Homner
Revista Presei / 19 octombrie 2017

REVISTA PRESEI 19.10.2017

ADEVARUL

Guvernarea în cifre. Prosperitatea pentru toţi se mai amână puţin

Legea pensiilor, un punct esenţial din programul PSD care a dus la obţinerea a numeroase voturi la alegerile trecute, nu va intra în vigoare în 2018, după ultimele declaraţii ale liderilor partidului. Este încă una dintre promisiunile majore trecute la capitolul "discutate şi uitate". Dar ce se întâmplă cu restul economiei? Care sunt rezultatele guvernării în cifre? Datele oficiale oferă o altă imagine a guvernării PSD, mult diferită de declaraţiile cu care ne-au obişnuit Liviu Dragnea şi Mihai Tudose. Creşterea economică, remarcabilă într-adevăr, este obţinută cu un preţ care în viitor va fi plătit amar de toţi cetăţenii acestei ţări. În primele opt luni ale anului, datoria externă totală a României a crescut cu mai mult de un miliard de euro faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În acelaşi timp, deficitul contului curent al balanţei de plăţi a ajuns la 4 miliarde de euro.

O ţeapă de 7,4 milioane de euro. Mii de români au rămas fără vacanţe

Sinuciderea lui George Negru, patronul Omnia Turism, a scos la iveală cele mai rele situaţii în care se pot trezi turiştii care îşi cumpără pachete prin agenţii. Toţi turiştii care au cumpărat un pachet turistic prin agenţia Omnia Turism riscă să nu mai plece în vacanţă, deşi au biletele de avion plătite, pentru că agenţia nu le-a plătit cazarea, a avertizat ministrul Turismului Mircea Dobre. El a făcut de asemenea un apel la toţi turiştii care achiziţionează o vacanţă prin agenţie de turism, pe care îi roagă să verifice dacă touroperatorii respectivi le-au plătit mai departe cazarea şi biletele de avion. Pentru anul 2018, agenţia planificase excursii pentru 8.300 de clienţi, cărora le-a vândut pachete în valoare de 11,4 milioane de euro.

Cum a "lucrat" ferma de troli a lui Putin în alegerile prezidenţiale din SUA

"Ferma de troli" a regimului Putin a început cu promovarea "valorilor patriotice" şi şi-a arătat puterea de a influenţa oamenii în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale americane din noiembrie 2016. Cu 2,2 milioane de dolari şi 100 de persoane, Kremlinul a reuşit să capteze atenţia a 70 de milioane de internauţi americani în perioada de vârf şi să favorizeze alegerea lui Donald Trump în detrimentul lui Hillary Clinton la Casa Albă. Iar mijloacele acestei campanii au fost chiar instrumentele de comunicare pe Internet create pe tărâm american şi activişti locali atraşi în ruleta rusească fără a-şi da seama, arată o investigaţie a site-ului postului RBC.

Bugetul faraonic alocat Catedralei Mântuirii Neamului

A mai rămas doar un an până când Catedrala Mântuirii Neamului va fi finalizată. Şase sute de oameni lucrează în trei schimburi pentru a termina de ridicat lăcaşul de cult până în data de 30 noiembrie 2018, când va fi sfinţit. Peste 40 de milioane de euro au fost investiţi până acum, iar reprezentanţii Bisericii spun că în total construcţia va costa peste 90 de milioane de euro, fără finisaje. A început deja construirea celor şase turle care vor ajunge la 60 de metri înălţime. Turla principală, numită "Pantocrator", va măsura 120 de metri. Cele şase clopote vor fi montate în această iarnă. Suprafaţa totală construită este de 7.200 de metri pătraţi, dar spaţiul util va fi de 4.000 de metri pătraţi. 5.000 de credincioşi vor încăpea la nivelul zero al catedralei.

Astăzi expiră termenul acordat de Madrid Barcelonei

Astăzi, la ora locală 10:00 (11.00 ora României) expiră termenul acordat de Madrid pentru ca regiunea Catalonia să renunţe la demersurile pentru independenţă, în caz contrar, guvernul central îi va suspenda autonomia. Miercuri, premierul spaniol Mariano Rajoy a lansat un apel către liderul executivului catalan Carles Puigdemont de a "acţiona înţelept". "Îi cer lui Puigdemont să acţioneze înţelept, într-o manieră echilibrată, pentru a pune mai presus interesele tuturor cetăţenilor", a declarat Rajoy în parlamentul de la Madrid.

Un botoşănean cu pensie de 200 de euro a ajuns dator 2 milioane de euro

Situaţie uluitoare în judeţul Botoşani, unde un bărbat a acumulat o datorie de peste 10 milioane de lei, deşi are o pensie de 10.000 de ori mai mică. Potrivit Monitorul de Botoşani, pensionarul are conturile blocate şi poprire pe pensie pentru o datorie de 10.057.212 lei - peste două milioane de euro. Bărbatul figurează în evidenţele Casei Judeţene de Pensii (CJP) cu patru reţineri, astfel că lunar i se opresc156 de lei din pensia de circa 950 de lei. Ca să achite toată datoria, pensionarului i-ar trebui 5.375 de ani. Cel mai probabil, bărbatul a fi girat un credit pentru o altă persoană, spun autorităţile.

Încurcătură cu banii publici. Zeci de profesori au rămas fără salarii

Zeci de profesori din Prahova au rămas fără salariile pe luna septembrie pentru că primăriile nu mai au bani să le achite. Autorităţile locale recunosc faptul că au făcut demersuri încă din vară către Direcţia de Finanţe Publice pentru deblocarea sumelor de bani din trimestrul al IV-lea de plată, pentru a acoperi deficitul din lunile anterioare, iar acum s-a văzut cu vistieria goală. În această situaţie se regăsesc cel puţin 40 de cadre didactice din comunele Lapoş şi Salcia, unele dintre cele mai sărace localităţi din Prahova.

Tranzacţia anului în medicina privată: MedLife preia spitalul şi clinicile Polisano

MedLife, liderul pieţei de servicii medicale private din România, a anunţat miercuri tranzacţia anului în medicina privată, odată cu preluarea spitalului şi a clinicilor Polisano, operator din top 10 cele mai mari companii din sistemul medical privat din România, fără a preciza, însă, la ce sumă se ridică tranzacţia. Înfiinţat în anii '90, Polisano este primul grup complet integrat în domeniul medical din România. Acesta include o serie de patru clinici cu laboratoare proprii situate în Bucureşti şi Sibiu, un spital privat - Spitalul European Polisano din Sibiu, un centru de fertilizare in vitro şi cea mai mare maternitate privată din Transilvania.

Armă de asalt produsă la Cugir, la standarde NATO

Fabrica de Arme Cugir a proiectat o nouă armă de asalt, denumită NAT1, care va putea fi produsă, în serie, în viitorul apropiat. Arma este perfect compatibilă cu cele existente în dotarea armatelor din ţările NATO. Arma a fost expusă miercuri, în poligonul militar din Alba Iulia, cu ocazia unor activităţi desfăşurate de Ziua Armatei Române. Directorul Fabricii de Arme Cugir, Nicolae Mihăilesc, a declarat că prototipul este fabricat recent, prima armă de acest gen fiind scoasă în urmă cu 30 de zile. Fabrica de armament din Cugir produce şi arme destinate sectorului civil, de exemplu puşti de vânătoare. Principala piaţă de desfacere o reprezintă Statele Unite ale Americii, dar şi state europene precum Germania, Belgia şi Spania.

Cel mai luxos hotel din România a fost rebranduit după ce a intrat în posesia unui om de afaceri timişorean

Fostul hotel Carol Parc din Bucureşti a revenit la numele de Palatul Suter, după achiziţionarea lui de către un om de afaceri din Timişoara. Palatul Suter de pe dealul Filaret, din apropierea Parcului Carol I din Bucureşti, a fost construit între 1902-1906, de către arhitectul elveţian Adolf Suter. Acesta a fost chemat la Bucureşti chiar regele Carol I, care i-a încredinţat primele studii cu privire la asanarea mlaştinilor din Filaret şi transformarea locului într-un frumos parc. În 2015, imobilul a fost fost achiziţionat de omul de afaceri timişorean Vasile Albulescu, care deţine o firmă specializată în foraj.

BANCHERUL

Alior Bank, senzaţia băncilor poloneze, înfiinţată in 2008 si ajunsă acum pe locul 9 in Polonia după mărimea activelor si pe 6 după numărul de clienţi, 4 milioane, si-a făcut ieri intrarea in Romania, in parteneriat cu Telekom, după modelul din Polonia, unde are un parteneriat cu T-Mobile, propunând servicii bancare (conturi, carduri, mobile banking) cu cele mai mici comisioane dintre toate băncile româneşti. O oferta "jos pălăria!" (daca ne gândim ca simbolul băncii Alior este jobenul) cu care banca a avut succes si in Polonia: o combinaţie intre costuri reduse si servicii bancare online. Astfel, in primii trei ani de acum înainte, Alior Bank nu va cere clienţilor care-si fac un card comisioane de retragere a banilor la niciun ATM, nici la cele din Romănia nici la cele din străinătate.

COTIDIANUL

"Impozitul zero" a fost îngropat

A mai murit o promisiune electorală a guvernanţilor. Impozitul zero pentru salariile mai mici de 2.000 de lei nu va fi implementat în 2018, aşa cum a promis PSD în programul de guvernare. Informaţia a fost confirmată de către ministrul Finanţelor Ionuţ Mişa miercuri seară la Antena 3. Astfel, întrebat despre această măsură promisă, Mişa a spus: "Această măsură nu va fi implementată în această perioadă şi până la sfârşitul anului". Moderatorul l-a completat: "Adică nici anul viitor". Ministrul a susţinut pe de altă parte că, începând cu 2018, impozitul va scădea de la 16 la 10% "pentru absolut toate veniturile", concomitent cu transferul contribuţiilor de la angajator la angajat.

Dezvăluiri explozive despre tandemul SRI - DNA

Fostul secretar de stat şi judecător Ovidiu Puţura a făcut afirmaţii incendiare miercuri la Comisia parlamentară pentru controlul activităţii Serviciului. Preşedintele Comisiei, Claudiu Manda, a relatat că fostul secretar de stat în Ministerul Justiţiei, aflat în prezent în închisoare, a declarat, în timpul audierii sale în faţa comisiei, că majoritatea miniştrilor au avut convorbirile interceptate pe mandate de siguranţă, dar şi numeroşi parlamentari. "Sunt afirmaţii ale domniei sale, rămâne să vedem dacă se confirmă. A spus că, din informaţiile pe care le are, sunt în jur de 2.500 de mandate anual de ascultare pe siguranţă naţională", a declarat Manda.

Secretele din spatele destituirii arhitectului şef al Capitalei

Oficial, arhitectul şef al Capitalei, Adrian Bold, a fost destituit pentru că ar fi încălcat Regulamentul de Organizare şi Funcţionare. Neoficial, el a încălcat consemnul "duamnei". Mai exact, Bold ar fi refuzat să semneze nişte PUZ-uri dorite de "mafia imobiliară" din Primăria Capitalei. Raportul Comisiei de disciplină, în care reclamant este chiar Gabriela Firea, a fost afişat la etajul al doilea al Primăriei la avizierul Direcţiei Managementul Resurselor Umane. Astfel, toţi angajaţii pot să ia aminte ce li se poate întâmpla celor care sunt neascultători şi nu respectă "consemnul".

CURENTUL

Ţuluş a comis-o şi cu Popoviciu: a semnat ilegal rechizitoriul

Dat afară din DNA, "integrul" procuror Doru Ţuluş, fără nicio jenă, şi-a prezentat palatul de bugetar la televizor. Probabil că mimetismul cu bogătanii pe care i-a anchetat i-a adus suficienţi bani pentru a-şi construi palatul şi a-şi cumpăra bolizii cu care umblă el şi soţia sa tot procuroare, tot bugetară. Ţuluş a devenit cunoscut ca procurorul care l-a scos nelegal pe Vîntu din dosarul FNA. Ca să facă asta, Ţuluş a dispus o expertiză contabilă desemnându-l ca expert independent pe Alexandru Bunea, administrator la câteva din firmele din reţeaua lui Sorin Ovidiu Vîntu. In dosarul lui Puiu Popoviciu, procurorul care a instrumentat dosarul penal a fost Claudia Roşu, soţia lui Ţuluş. Pentru Ţuluş nu a contat şi a semnat rechizitoriul ca şef de secţie.

CURIERUL NATIONAL

Preşedintele Chinei: Vreau o ţară socialistă modernă

Preşedintele chinez Xi Jinping a deschis miercuri un Congres critic al Partidului Comunist, cu un angajament de a construi o "ţară socialistă modernă" pentru o "nouă eră", care îi face pe cetăţeni să se simtă mândri. Preşedintele Xi Jinping a spus că noul statut de ,,ţară socialistă modernă" pe care vrea să-l dea Chinei va fi stăpânit cu fermitate de partid, dar deschis lumii. Discursul preşedintelui Xi Jinping a durat aproape trei ore şi jumătate, cu prilejul căruia a stabilit o viziune încrezătoare pentru o Chină din ce în ce mai prosperă şi locul ei în lume, subliniind importanţa eliminării corupţiei şi a clarificării că nu există planuri pentru o reformă politică.

Încrederea cetăţenilor europeni în UE şi în Parlamentul European

Rezultatele ultimului sondaj al Parlamentului European (Parlametru) arată că o majoritate clară de 57% dintre cetăţenii europeni consideră că apartenenţa ţării lor la UE este un lucru bun, un nivel care se apropie de cel înregistrat înainte de criză. O majoritate apropiată de media europeană, 61% dintre români (-3% faţă de octombrie 2016), consideră că România a beneficiat de statutul de membră UE, în timp ce 48% dintre români (-6% faţă de martie 2017) consideră că apartenenţa la UE este un lucru bun şi 32% (+2% faţă de martie 2017) consideră că acest lucru nu este nici bun, nici rău. 46% dintre români consideră că principalul beneficiu adus de UE este accesul la noi oportunităţi profesionale.

Ţepe all inclusive în turism

433.139 de euro - suma delapidată de Omnia Turism în 2017. ANAT a dispus constituirea unei celule permanente care să vină în sprijinul clienţilor ţepuiţi de Omnia Turism. Patronul Omnia Turism, George Negru, s-a sinucis luni.

BNR cedează Guvernului arenele de tenis

Banca Naţională a României va ceda Guvernului arenele de tenis din Parcul Sportiv Progresul, urmând a primi în schimb terenuri pe care se află imobile aparţinând BNR, informează HotNews. Preşedintele Comisiei Economică, Industrii şi Servicii din Senat, Daniel Zamfir, a anunţat că a ajuns la un acord în acest sens cu viceguvernatorul Eugen Nicolaescu. O reacţie a venit şi din partea BNR, prin vocea directorului de comunicare Dan Suciu, care a transmis că Banca Naţională este de acord să cedeze arenele de tenis dacă va fi găsită o formulă legală de compensare, iar suma de 35 de milioane de euro nu a fost niciodată avansată ca fiind un preţ de vânzare.

EVENIMENTUL ZILEI

Tranzacţiile cu monedele BITCOIN nu sunt impozitate de FINANŢE!

Un avocat din Cluj a obţinut din partea Ministerului de Finanţe un răspuns în care se arată, negru pe alb, că tranzacţiile cu monede BITCOIN nu se impozitează, iar cel care derulează aceste schimburi nu plăteşte impozit, profitul fiind unul curat, fără ca Statul să îşi bage nasul în aceste tranzacţii. O monedă BITCOIN se tranzacţionează cu suma de 5.000 de dolari SUA. Întreaga poveste a pornit de la un hacker care a fost arestat preventiv timp de şase luni, deoarece ar fi încercat să acceseze mai multe site-uri inclusiv cel al SRI sau al Preşedinţiei României. În paralel, procurorii DIICOT au găsit, acasă la hacker suma de 100.000 de euro, despre care acesta susţine că a obţinut-o după ce a tranzacţionat mai multe monede de tip BIOTCOIN.

Marine Le Pen: "Macron ne SERVEŞTE proiecte ca şi cum am fi NOMAZI"

A stârnit reacţii foarte dure discursul lui Emmanuel Macron de la TF1. Marine Le Pen l-a caracterizat ca pe un "proiect de construire a unei societăţi nomade". ''În timpul discursului, cu accente tehnocrate, la nivel de prim-ministru, noi am văzut de fapt un preşedinte care încearcă cu greutate să-şi explice stilul său dispreţuitor şi autosuficient'', scrie Marine Le Pen într-un comunicat. ''Pe fond, el şi-a confirmat proiectul construirii unei societăţi nomade cu priorităţi reafirmate: îndemnarea angajaţilor să demisioneze mai uşor, acordându-le despăgubiri, forţând şomerii să muncească chiar departe de casă, spunând celor care fac economii să cheltuie banii în cazinouri şi în imobiliare''.

O NOUĂ TAXĂ pe capul românilor. Tudose spunea că este un subiect "discutat şi uitat"

Declaraţii contradictorii în cadrul Cabinetului Tudose. Taxa de solidaritate, despre care premierul declara acum câteva luni că este un subiect trecut ca "discutat şi uitat", va fi totuşi introdusă de anul viitor. Este vestea pe care ministrul Finaţelor Publice, Ionuţ Mişa, a anunţat-o, miercuri seara, într-o emisiune TV. "Va mai fi o taxă de 2% care va reveni angajatorului", a anunţat Mişa, la Antena 3. Acesta a subliniat faptul că este vorba de o taxă care este prevăzută la nivelul Comisiei Europene, şi care se va aplica atât în sistemul de stat, cât şi în mediul privat. Astfel, angajatorii vor fi obligaţi să plătească o "taxă de solidaritate" de 2% din veniturile proprii.

JURNALUL NATIONAL

Firma de familie a ministrului Turismului, abonată la programul "Laptele şi milioanele"

Cinci firme vor asigura programul "Cornul şi lapte­le" în judeţul Ialomiţa pentru următorii patru ani, pe baza unui acord-cadru de peste 22 de milioane de lei, fără TVA. Toate societăţile alese de Consiliul Judeţean Ialomiţa se află mereu printre câştigă­toarele acestui program guvernamental care a îmbogăţit o mână de afacerişti. Una dintre firmele care vor livra lapte şi cornuri în acest judeţ e patronată de familia actualului ministru al Turismului, Mircea Titus Dobre. O alta este deţinută de un afacerist care a încasat prin programul "Cornul şi laptele" contracte de peste 100 de milioane de euro.

"Sponsorul" numărului 2 din Parchetul General, furnizor al experţilor criminalişti

Compania unui prosper om de afaceri, premiat, în 2009, cu marele premiu al Salonului de Inventică de la Geneva, pentru inventarea Roboscan, a fost selectată, printr-o procedură simplificată, să livreze Institutului Naţional de Expertize Criminalistice (INEC), instituţie aflată în coordonarea Ministerului Justiţiei, un sistem de analiză spectrală a documentelor. Firma este controlată, prin intermediul unei societăţi elveţiene, de afaceristul Mircea Tudor, pus, în 2016, sub urmărire penală de către Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru cumpărare de influenţă şi evaziune fiscală.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice cere demisia ministrului sănătăţii

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) îi solicită premierului Mihai Tudose demiterea ministrului sănătăţii, Florian Bodog şi a preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Răzvan Vulcănescu, pentru încălcarea programului de guvernare şi promovarea unor politici de sănătate în detrimentul pacientului. Conform comunicatului, într-un interviu acordat unei publicaţii, ministrul sănătăţii declară că, "până în momentul de faţă, nu a crescut clawbackul, el s-a menţinut până la o valoare rezonabilă". APMGR afirmă că nivelul taxei clawback a crescut de la 15,62% în trimestrul I al anului 2016, la 19,86% în acelaşi trimestru al anului 2017 şi de la 15,64% în trimestrul II din 2016 la 18,59% în trimestrul II al lui 2017.

Nu putem trece la euro mai devreme de 10 ani

România trebuie să aibă o economie sănătoasă pentru a adera la zona euro în condiţii favorabile, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. El a precizat că aderarea la zona euro este o ţintă strategică pentru România, dar cum Europa se confruntă cu provocări legate de structură şi funcţionare, îndeplinirea criteriilor pentru adoptarea monedei unice este o ţintă în mişcare. Chiar dacă România îndeplineşte toate criteriile de convergenţă nominală, nu trebuie să se grăbească să adere la zona euro, din cauza problemei de convergenţă reală, a declarat analistul Andre Sapir, la o conferinţă găzduită de BNR referitoare la viitorul zonei euro. Profesorul belgian a sugerat României să intre mai întâi la Uniunea Bancară, urmând ca după aceea, atunci când criteriile vor fi îndeplinite, să adopte euro.

NATIONAL

SIE a câştigat războiul!

Alături de DGIA, SIE a fost singura structură care a reuşit să se tină, in cele din urmă, departe de asalturile venite din toate pârţile si sa iasă chiar din "menghina" reprezentata de aşa-numita societate civila progresistă care tulbura apele din exterior pe de o parte si de operaţiunea de curăţire a sistemului din interior, purtată prin intermediul procurorilor anticorupţie. Iată însă că acum, in timp ce restul serviciilor secrete continua sa se zbată in spasmele luptelor pentru Putere, SIE deja si-a recăpătat statutul de singur partener credibil in zona internaţională de intelligence. Lucru dovedit mai ales de faptul ca oamenii SIE, mai degrabă oameni de afaceri sau din alte zone de activitate decât ofiţeri cu carte de muncă, "zburdă" pe toate meridianele, făcând "deal"-uri importante atât pentru statul roman, dar si pentru activitatea propriu-zisă a serviciului.

Gata! Iohannis l-a si trădat pe Trump!

In data de 17 octombrie, in cadrul unei şedinţe fulger a Consiliului Suprem de Apărare a Tarii, Klaus Iohannis a întors deja armele ca la 23 August, Preşedinţia anunţând ca s-a avizat cumpărarea de blindate 8X8 de provenienţă europeană, pe filiera germana, in loc de noi avioane americane F16, asa cum prevedea expres înţelegerea de la Washington. Iar după cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, reacţiile nu au întârziat să apară, chiar la miez de noapte americanii arătându-se sideraţi că Iohannis deja l-a si trădat pe Trump.

Eugen Teodorovici, monument de infatuare sau de prostie

Eugen Teodorovici a relansat scandalul diplomelor date de Academia SRI băgându-se însă pe el însuşi in budă. Prezent in studioul televiziunii publice, Eugen Teodorovici a lăsat întreaga asistenta cu gura căscată in momentul in care a afirmat că este fericitul posesor al unei diplome postuniversitare emisa de Academia SRI fără a fi urmat vreun curs! "Am o diploma de master sau ce este el, curs postuniversitar, unde nu am fost nici măcar o data. Diploma mi s-a adus, nici măcar n-am luat-o eu. Mi s-a dat, da, pur si simplu" - sunt afirmaţiile halucinante făcute de omul politic Eugen Teodorovici.

Ce pregăteşte Soros: baga 18 miliarde de dolari in fundaţie

Legendarul si controversatul finanţist american (87 de ani) a transferat o mare parte din averea sa tocmai fundaţiei pe care a înfiinţat-o in 1984, Open Society Foundations (OSF), in scopul "de a promova democraţia, drepturile omului si libertatea presei". "Open Society Foundations a primit 18 miliarde de dolari din partea domnului Soros, mare donator al partidului democrat american", a indicat un purtător de cuvânt al magnatului financiar. "Aceasta suma reflecta un proces in curs de transfer de activelor" lui George Soros "care prevede sa lase marea majoritate a averii sale către Open Society Foundations", a subliniat sursa citata.

PUTEREA

Dragnea anunţă amânarea Legii Pensiilor

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea a anunţat miercuri, după şedinţa coaliţiei de guvernare, că Legea Pensiilor nu va putea intra în vigoare în 2018. Dragnea dă vina pe "grozăviile" pe care le-au găsit guvernanţii în sistemul public de pensii. "Nu a fost PSD nerealist. Nu e vorba de nerealism, este vorba de o abordare pragmatica. Când am discutat despre asta niciunul dintre noi nu avea dimensiunea grozăviei din interiorul sistemului de pensii din Romania. Ne-a trebuit mult timp sa avem acces la toate informaţiile. De la sănătate informaţiile despre salariile de acolo nu au venit când s-a lucrat la legea salarizării. Am înţeles de la Olguţa ca sunt date cu caracter personal si nu pot fi date informaţiile" a precizat Liviu Dragnea.

ROMANIA LIBERA

Guvernul şi CJ Giurgiu lasă orfanii flămânzi

Guvernul Tudose şi consiliile judeţene nu au mai alocat bani pentru copiii cu diverse forme de handicap şi întârziere mintală. Motivul este halucinant: banii pentru mâncare şi medicamente au fost pompaţi în creşterile salariale ale bugetarilor. Premierul Mihai Tudose pare să fi uitat că autorităţile publice locale şi centrale sunt înglodate în datorii şi nu mai au bani pentru plata facturilor vechi de peste şase luni de zile. Dar cel mai grav este faptul că a uitat sau nu vrea să bage mâna în vistieria aproape goală a statului pentru a aloca fondurile bugetate necesare supravieţurii copiilor bolnavi daţi în plasament de instituţiile publice. Nici consiliile judeţene nu vor să aloce banii pentru copiii aflaţi în plasament.

Cum a ajuns uraniul american în mâinile ruşilor pe vremea lui Obama

Deşi FBI prezentase dovezi privind ilegalităţile comise de oamenii lui Putin, Administraţia Obama a aprobat în 2010 un acord controversat prin care Rusia primea acces la zăcăminte de uraniu din SUA. Publicaţia "The Hill" arată că FBI adunase dovezi substanţiale şi informase că oficiali din industria de profil rusească erau implicaţi în acte de corupţie, extorcare şi spălare de bani menite să dezvolte afacerile lui Vladimir Putin, pe atunci prim-ministru al Rusiei, în domeniul energiei atomice, pe teritoriul Statelor Unite.

Proteste violente la Kiev. Demonstranţii cer demisia preşedintelui Ucrainei

La Kiev au izbucnit miercuri confruntări între protestatari şi poliţie, care a luat cu asalt o tabără de corturi instalate în zona parlamentului ucrainean, relatează DPA citată de Agerpres. Potrivit agenţiei ucrainene de presă Ukrinform, care citează Hromadske TV, poliţia a recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea de protestatari. Protestatarii au instalat peste 50 de corturi pentru o mişcare de protest pe termen lung, ca urmare a acuzaţiilor de corupţie profundă la nivelul conducerii ţării.

ZIARUL FINANCIAR

Economia României are cea mai mare creştere din Europa, dar mediul de afaceri fierbe

De ce este atunci atâta vânzoleală în mediul de business care ar trebui să se simtă ca peştele în apă în această efervescenţă în care salariile bugetarilor au crescut cu peste 20%, salariile în general cu aproximativ 14%, consumul cu 8%, prin urmăre vânzările com­paniilor avansează şi ele? Pentru că această creştere bună este aşezată pe o fundaţie care se mişcă, după cum sugerează analiştii. O aşa "vânzolează" şi avalanşe de propuneri de schimbări fiscale se mai întâmpla doar înainte ca fostul ministrul al finanţelor Mihai Tănăsescu să fi făcut o oarecare ordine în Codul fiscal, spune consultantul fiscal Gabriel Sincu. De la începutul anului au fost aruncate pe piaţă propuneri care au scos peri albi responsabililor din mediul de afaceri, până ca ele să fie retrase.

Planul polonezilor de la Alior Bank: Vrem să ajungem la 500.000 de clienţi împreună cu Telekom pe piaţa din România

Banca Alior din Polonia, fondată în 2008 de grupul italian Carlo Tassara, a încheiat un par­teneriat cu operatorul Telekom România pentru a oferi servicii bancare digitală pe piaţa locală, ţinta sa fiind de a atrage jumătate de milion clienţi în decurs de patru ani pentru Telekom Banking - entitatea locală sub care vor fi furnizate serviciile financiare. Astfel, România devine a doua piaţă în care Alior Bank se aliază cu Deutsche Telekom pentru a lansa servicii bancare digitale, după Polonia, iar Telekom România este primul operator de comunicaţii care intră pe segmentul bancar. Noua entitate mizează pe gradul mare de acoperire a serviciilor internet, fixe şi mobile, precum şi pe rata ridicată de penetrare a smartphone-urilor în România.

Dramatic: România mai are 240 de brokeri la bursă, de trei ori mai puţin ca în 2010

Numărul agenţilor de servicii financiare (ASIF), adică acele persoane care prestează servicii de intermediere financiară în numele intermediarului şi care preiau ordine de tranzacţionare, le execută şi oferă consultanţă de investiţii (nu obligatoriu toate serviciile în acelaşi timp), a scăzut luna aceasta la 238 de persoane fizice, de trei ori mai puţini ca în 2010, potrivit datelor transmise de ASF la solicitarea ZF. Declinul numărului de brokeri care îşi asistă clienţii la tranzacţionare, adică preiau ordinele de vânzare/cumpărare acţiuni la solicitarea clientului, poate fi pus pe seama faptului că multe astfel de ordine sunt executate în prezent direct prin platformele online.

Autorităţile din Craiova au votat un buget uriaş pentru inaugurarea noului stadion

Consilierii locali ai municipiului Craiova au aprobat, miercuri, într-o şedinţă, costurile evenimentului de organizare a spectacolului inaugural pentru noua arenă din Bănie. 1.106.118 lei, fără TVA este suma la care se ridică cheltuielile, fapt ce i-a nemulţumit pe aleşii PNL, care au criticat proiectul de hotărâre şi au votat "împotrivă", considerând că este vorba despre o risipă de bani publici. Chiar şi aşa, proiectul a fost aprobat de majoritatea PSD-ALDE. Consilierul local Flavius Sirop a declarat, în cadrul şedinţei, că banii ar fi putut fi alocaţi pentru proiecte mai importante pentru oraş.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb