• ADEVARUL
• Legea dării în plată a fost întoarsă la Parlament, pentru reexaminare, de către preşedintele Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, Parlamentului, cererea de reexaminare asupra legii privind stingerea creditelor prin darea în plată a imobilelor ipotecate, anunţă Administraţia Prezidenţială. "Legea privind darea în plată este bine-venită, dar forma adoptată de Parlament, în loc să-i ajute pe cei care au credite imobiliare, riscă să creeze noi dificultăţi, mergând chiar până la imposibilitatea aplicării ei. Terminologia neclară, necorelarea cu legislaţia în vigoare şi crearea unor situaţii de inechitate între beneficiarii legii sunt câteva dintre problemele actului normativ. De aceea, am retrimis astăzi legea spre reexaminare Parlamentului. Este atributul Legislativului să definească mai riguros termenii folosiţi, astfel încât să fie eliminate neclarităţile şi evitate confuziile", a postat preşedintele pe pagina sa de Facebook.
• Mutarea surprinzătoare a Rusiei: a deschis presei internaţionale baza militara din Siria
Moscova a deschis joi porţile bazei sale militare din Latakia, Siria, pentru un grup de jurnalişti occidentali, de la Sky News, CNN, CBS, care critica de obicei operaţiunea aeriana a Rusiei in Siria. Cu aceasta ocazie, ei au putut sa urce la bordul crucişătorului de rachete "Moskva", nava-amiral a flotei Rusiei in Marea Neagra, echipata cu sisteme antiaeriene, ce staţionează de aproape o luna aici după incidentul cu bombardierul Su-24, doborât de aviaţia turca, pentru a asigura securitatea deopotrivă a bazei si a avioanelor ruse implicate in campania de bombardamente din Siria. Astfel, potrivit RIA Novosti, delegaţia de jurnalişti străini, printre care sunt menţionaţi, intre alţii, reporteri de la Sky News, CNN, France Presse, Xinhua a fost însoţită de purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konasenkov.
• Iulian Vlad, fostul şef al Securităţii, rupe tăcerea
Generalul-colonel Iulian N. Vlad consideră că, în decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu era izolat pe scena politică internaţională. Fără niciun sprijin extern, dictatorul român avea soarta pecetluită, iar încercarea lui de a se agăţa de putere cu orice preţ ar fi degenerat într-un masacru dacă generalul-colonel Vlad, în calitatea sa de şef al Departamentului Securităţii Statului, nu ar fi dat ordin unităţilor de Securitate să nu tragă. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru "Weekend Adevărul", generalul-colonel Iulian N. Vlad spune că are conştiinţa împăcată. "Cred că am făcut tot ce se putea face, pentru a evita un masacru. Ordinul dat de mine, ca unităţile de securitate să nu tragă a fost unul extrem de important. În Bucureşti aveam aproape 2.000 de oameni pregătiţi să apere obiectivele din centrul Capitalei. Ce s-ar fi întâmplat dacă nu-i retrăgeam? Un măcel!".
• FBI cere extrădarea a trei români, angajaţi la Polaris, în dosarul lui Dumitru Martin
Trei români au primit mandate de arestare în SUA de la FBI în dosarul lui Dumitru Martin, acţionar al Polaris Constanţa, care a fost arestat în data de 1 decembrie, fiind acuzat de mituirea unui ofiţer din cadrul Forţelor Aeriene (US Air Force) pentru obţinerea unui contract în valoare de 10,35 milioane de dolari la baza Kogălniceanu. Cei trei români sunt angajaţi ai firmei Polaris Constanţa. FBI a emis mandate de arestare pe numele Anamariei Cruceru (48 de ani), lui Constantin Schiller (62 de ani) şi lui Marcel Banaga (40 de ani), cei trei fiind angajaţi ai societăţii comerciale Polaris Constanta, a cărei acţionari sunt Dumitru Martin şi deputatul PSD Eduard Martin, potrivit Sacramento Bee online. Dumitru Martin, arestat de FBI, şi cei trei angajaţi ai săi sunt acuzaţi de conspiraţie în vederea dării de mită şi dare de mită unui oficial al statului, iar SUA va cere, în acest caz, extrădarea celor trei "colegi" ai lui Martin. Dumitru Martin (55 ani) este închis în spaţiul de detenţie Sacramento County Main Jail din Sacramento, capitala statului California.
• PMB: Capitala pierde finanţare de peste 132 milioane lei pentru proiecte precum Arcul de Triumf
Capitala pierde finanţare din fonduri europene şi de la bugetul de stat de peste 132 milioane de lei din cauză că proiecte precum pasajul rutier de la Piaţa Sudului, construirea ambulatoriului de la Spitalul Foişor sau consolidarea Arcului de Triumf nu sunt gata la timp, 31 decembrie 2015, termenul stabilit prin acordul de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013 (POR). "Vom avea o gaură în buget, iar vina aceasta este în întregime a fostei administraţii. Va trebui să ducem proiectele la bun sfârşit, iar acest lucru îl vom face din surse proprii. Administrarea dezastruoasă a primăriei ne va costa pe fiecare dintre noi", arată, în comunicatul de vineri, primarul general interimar, Răzvan Sava.
• Cum a ajuns "propaganda" să fie inclusă în Strategia Naţională de Apărare
În Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru următorii patru ani a fost inclusă, în premieră, propaganda, prezentată drept o nouă ameninţare la adresa statului român. Potrivit unor surse prezidenţiale, Preşedinţia s-a referit la propaganda rusească, însă fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu se arată intrigat de faptul că nu este explicat clar la ce tip de propagandă se face referire, lăsând loc interpretărilor. Mai mult decât atât, Preşedinţia arată în Strategia Naţională de Apărare, aprobată săptămâna trecută de către CSAT, că este necesară şi completarea cadrului legislativ cu introducerea propagandei în spectrul ameninţărilor la adresa securităţii statului român.
• Românii care vor să călătorească prin Japonia mai puţin de 90 de zile nu vor mai avea nevoie de viză
Cetăţenii români care vor să călătorească în Japonia nu vor mai avea nevoie de viză dacă vizita va fi mai scurtă de 90 de zile, potrivit unui anunţ făcut de Ambasada Japoniei în România. "Ambasada Japoniei în România doreşte să vă aducă la cunoştinţă că Guvernul Japoniei, în scopul facilitării călătoriilor şi a relaţiilor culturale şi comerciale dintre Japonia şi România, a decis să extindă până la 31 decembrie 2018 (inclusiv), implementarea următoarelor măsuri privind regimul vizelor pentru cetăţenii români care doresc să intre pe teritoriul Japoniei, luate de la 1 septembrie 2009 până la 31 decembrie 2015", conform unui comunicat de presă emis vineri de Ambasada. Astfel, românii care au paşapoarte valide emise de autorităţile române ţi doresc să călătorească pe în Japonia nu vor avea nevoei de viză dacă vor sta mai puţin de 90 de zile. Această regulă nu este valabilă şi pentru românii care doresc să meargă în Japonia pentru a munci sau pentru a exercita o profesie sau alte activităţi (inclusiv în domeniul artistic şi sportiv, contra unei remuneraţii).
• EVENIMENTUL ZILEI
• Funcţiile din ANAF, târguite între Dragnea şi Chiţoiu până la nivelul de jos
Referatul procurorilor DNA în cazul preşedintelui PSD Mircea Govor şi stenogramele ne arată că numirile în ANAF s-au făcut după criteriul intereselor de partid şi de grup. Şi ne mai mirăm de ce nu recuperează Fiscul prejudiciile din dosarele penale! Zilele trecute, preşedintele PSD Satu-Mare şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a fost reţinut de procurorii DNA pentru santaj şi fapte de corupţie. Din referatul DNA cu propunerea de arestare preventivă şi stenogramele din dosar rezultă că funcţiile din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală(ANAF) erau pur şi simplu târguite între pesedişti şi liberali, chiar până la nivelul de jos al instituţiei. În bătălia pentru funcţiile pe care le dorea pentru finul, nepotul şi alţi favoriţi, Mircea Govor avea nevoie de sprijinul politic fără de care nicio numire nu avea loc. El a fost sfătuit de deputatul PSD Andrei Dolineaschi, vicepreşedintele PSD, urmărit şi el în acest dosar, să se înţeleagă cu şefii PNL de pe plan local şi să dea o listă comună.
• Ciobanii se pregătesc pentru a doua descindere în Capitală
Crescătorii de animale se mobilizează în toată ţara: dacă nu se schimbă Legea Vânătorii, vin iarăşi în Bucureşti. Vasile Timiş, care are stâna în Pasul Prislop, ne-a dezvăluit că, numai în judeţul Maramureş, sunt pregătite zece autocare. Unul dintre cei mai cunoscuţi ciobani din zona Maramureşului Vasile Timiş, care are stâna în Pasul Prislop, a dezvăluit, pentru "Evenimentul zilei" că a primit telefon să se pregătească pentru o nouă descindere a crescătorilor de animale în Bucureşti. După protestul de la Casa Poporului, faţă de schimbarea Legii Vânătorii, Vasile Timiş ne-a spus că au fost anunţaţi toţi crescătorii de animale din judeţ. "Mi s-a spus că în toată ţara au fost anunţaţi. Au luat numerele de telefon de la APIA şi au început să sune la toţi. Eu le-am spus că vin. În Maramureş sunt pregătite zece autocare", a sunat avertismentul ciobanului.
• Compania franceză Faurecia angajează 600 de oameni în trei luni!
Producătorul francez de echipamente auto Faurecia urmează să deschidă o nouă fabrică de tapiţerii pentru industria auto la Râmnicu Vâlcea, în urma unei investiţii totale de 12 milioane de euro. Forţa de muncă angajată a companiei, care s-a dublat din ianuarie 2015, va continua să crească odată cu crearea a 600 de noi locuri de muncă până în martie 2016, a anunţat compania. Locul 4 în Europa şi 7 la nivel mondial, Faurecia este unul dintre cei mai mari producători de echipamente pentru industria auto. În noua fabrică din Râmnicu Vâlcea, compania va produce tapiţerii textile şi din piele pentru scaune auto. Cu un număr existent de 700 de angajaţi, Faurecia va angaja în final 1.600 de persoane, pe poziţii de operatori de producţie, specialişti tehnicieni, coordonatori de echipă şi manageri. Până în martie 2016, compania urmăreşte să angajeze, între alţii, operatori maşini de cusut şi pentru tăiere, operatori de producţie, precum şi specialişti în controlul calităţii şi ingineri de producţie.
• Cazul TAROM: Ministrul Transporturilor a trimis Corpul de Control!
Ministrul Transporturilor, Dan Costescu a trimis Corpul de Control la TAROM pentru verificarea activităţii departamentului tehnic şi derularea contractelor, potrivit CAPITAL. Inspectorii de la Direcţia Corpul de Control din cadrul MT, condusă de Ion Trocaru, verifică la TAROM activitatea serviciilor de întreţinere aeronave, linie şi componente. "De aproximativ o săptămână, cei trei angajaţi ai Corpului de Control au la dispoziţie un birou în clădirea administrativă a companiei TAROM. Corpul de Control a cerut documente privind activitatea departamentului tehnic", ne-au declarat surse autorizate din cadrul TAROM. Angajaţii Corpului de Control al MT verifică şi toate cheltuielile din acest an efectuate de conducerea TAROM. "Conducerea Ministerului Transporturilor a cerut Corpului de Control să verifice activitatea managerului Christian Heinzmann privind respectarea anumitor termene din planul de management", au menţionat sursele citate.
JURNALUL NATIONAL
• Băsescu critică reintroducerea pensiilor speciale la parlamentari şi speră ca Iohannis să trimită legea la CCR
Preşedintele Mişcării Populare, Traian Băsescu, şi-a exprimat vineri dezacordul în ceea ce priveşte reintroducerea pensiilor speciale la parlamentari şi şi-a exprimat speranţa că şeful statului, Klaus Iohannis, va ataca legea la Curtea Constituţională. "Critic sever reintroducerea pensiilor speciale. (...) Sper să nu promulge Iohannis legea, s-o trimită la Curtea Constituţională, unde cred că constituţionaliştii vor spune că pensiile trebuie să fie conform contribuţiei", a arătat Traian Băsescu, într-o conferinţă de presă la sediul MP. Despre faptul că ar exista informaţii potrivit cărora preşedintele Iohannis ar promulga actul normativ, Băsescu a spus: "La fel a promulgat şi legea cu primarii într-un singur tur, că tot vorbea de reforma clasei politice. (...) La fel cum nu are nicio relevanţă referendumul pentru 300 de parlamentari. Putea cu 'Guvernul meu' să promoveze în Parlament că şi aşa are şi PSD şi PNL-ul în tandem, deci funcţionează USL-ul, o lege prin care să fie 100 de senatori şi 200 de deputaţi. Şi era îndeplinită şi solicitarea străzii, care şi ea a cerut şi alegeri în două tururi la primari".
• Factura unui trafic de coşmar: 20 milioane euro
Bucureştenii au observat încă din 2008 că semafoarele inteligente montate în Capitală nu funcţionează pe ploaie sau ninsoare. Iniţial, autorităţile explicau că au fost câteva probleme tehnice care urmau a fi remediate, dar anul acesta au fost oprite şi desincronizate chiar de câştigătorul contractelor de moderni-zare şi mentenanţă, respectiv grupul UTI. Primarul interimar, Răzvan Sava, i-a convocat pentru începutul săptămânii viitoare pe responsabilii Administraţiei Străzilor şi ai Direcţiei de Transporturi din cadrul Primăriei Capitalei, pentru a analiza problemele apărute la sistemul de management al traficului, după ce a sesizat că disfuncţionalităţile tot mai frecvente ale acestui sistem au generat perturbări semnificative ale traficului.
• Barack Obama doreşte să închidă Guantanamo! E o promisiune mai veche din campania prezidenţială
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a reafirmat vineri că doreşte să lucreze împreună cu Congresul pentru a închide închisoarea Guantanamo, una din marile promisiuni ale primei sale campanii prezidenţiale, scrie AFP. "Guantanamo continuă să fie unul din principalele puncte de atracţie pentru recrutarea jihadiştilor", a declarat Barack Obama, în cursul conferinţei de presă desfăşurate la Casa Albă cu ocazia sfârşitului de an, lăsând uşa deschisă unei eventuale decizii de închidere prin decret prezidenţial. "Supraveghem internetul. Vedem că Guantanamo a fost utilizată pentru a crea o mitologie conform căreia America se află în război cu islamul", a continuat preşedintele SUA. La sfârşitul lunii noiembrie, Barack Obama s-a resemnat să semneze marea lege a apărării pentru 2016 care reînnoieşte interdicţia de a închide Guantanamo. Casa Albă continuă, totuşi, să lucreze asupra unui nou plan - anunţat de multă vreme - pentru a închide această închisoare, înfiinţată în urmă cu 13 ani pe insula Cuba pe fondul atentatelor de la 11 septembrie 2001.
• Fitch a plasat sub supraveghere, cu implicaţii negative, ratingul KMG International (fostul Rompetrol)
Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a pus sub supraveghere, vineri, pentru o eventuală retrogradare, ratingul 'B plus' atribuit companiei petroliere KMG International, fostul Rompetrol, în urma acordului între KazMunayGas şi China Energy Company, care ar poate duce la schimbarea proprietarului KMG International, informează un comunicat de presă. Compania privată chineză China Energy Company (CEFC) a anunţat marţi, printr-un comunicat, preluarea unei participaţii de 51% la KMG International (KMGI), fostul Rompetrol Group. Potrivit Fitch, schimbarea proprietarului KMG International ar putea conduce la relaţii mai slabe cu grupul mamă KazMunayGas, ceea ce ar conduce la o retrogradare. În plus, profilul de credit al KMG International, după o eventuală tranzacţie, va depinde şi de planurile noului acţionari în ce priveşte finanţarea şi strategia KMG International.