REVISTA PRESEI 19.12.2016

Willy Homner
Revista Presei / 19 decembrie 2016

REVISTA PRESEI 19.12.2016

ADEVARUL

Dragnea va anunţa miercuri numele premierului pe care îl va propune PSD

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seară, la Antena 3, că va anunţa miercuri, după consultări în partid şi cu aliaţii de la ALDE, ce decizie ia în privinţa nominalizării propunerii de premier şi a adăugat că nu doreşte un "război politic" pe acest subiect, precizând ulterior, într-o altă intervenţie la RTV, că "nu va fi niciunul dintre cei care au apărut la televizor". Liviu Dragnea a subliniat că pentru propunerea pe care o va face va avea în vedere ca persoana care va fi propusă să îi garanteze că va fi pus în aplicare programul de guvernare al PSD.

Apropiaţii lui Victor Ponta nu vor primi funcţii în Executiv

Potrivit unor surse Realitatea TV, niciunul dintre apropiaţii lui Victor Ponta nu va primi funcţii în Guvern, din cauza jocului la dublu din campanie, prin susţinerea PRU. Preşedintele Klaus Iohannis va nominaliza premierul cu doar o zi sau două înainte de Ajunul Crăciunului! Şeful statului a anunţat că va convoca noul Parlament marţi, iar miercuri si joi va chema, din nou, partidele la consultări. Lista cabinetului Prim-ministru - Sorin Grindeanu/Mihai Fifor; Ministerul Muncii - Rovana Plumb; Ministerul Culturii - Ionuţ Vulpescu; Ministerul Afacerilor Externe - Bogdan Aurescu; Ministerul Agriculturii - Paul Stănescu; Ministerul Finanţelor Publice - Cristian Socol; Ministerul Justiţiei - Robert Cazanciuc Ministerul Apărării - Georgian Pop.

Ce şanse sunt ca Liviu Dragnea să rămână şi fără mandatul de parlamentar

Discuţia despre validarea mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea arată în primul rând cât de anapoda sunt legile în România. Deşi în Regulamentul Camerei Deputaţilor scrie negru pe alb că persoanele condamnate pentru fraude electorale nu pot fi validate ca parlamentari, în realitate nu e chiar aşa. Cum Liviu Dragnea este condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul "Referendumul", concluzia pare clară: mandatul de deputat obţinut de Liviu Dragnea în alegeri n-ar trebui validat. Însă decizia finală o va lua plenul Camerei Deputaţilor, prin vot. Deci Dragnea are toate şansele să fie validat, întrucât PSD şi ALDE au o majoritate confortabilă în Parlament.

Ce lasă în urmă Parlamentul ruşinii

Deputaţii şi senatorii din legislatura 2012-2016 au fost actorii mai multor momente controversate, aşa cum s-a întâmplat în "Marţea neagră" sau când au încercat să treacă 20 de proiecte de modificare a Codului Penal pentru a-i favoriza pe cei care aveau probleme cu Justiţia. Mai mult, peste o treime dintre ei şi-au schimbat partidul, iar din iniţiativele susţinute în Parlament, doar 14% au devenit legi.

Ce măsuri propune Dragnea imediat după învestirea noului Guvern

Liviu Dragnea, liderul PSD, partid care a câştigat detaşat alegerile parlamentare, a prezentat joi seara un calandar al măsurilor pe care le propune spre aprobare imediat după învestirea noului Guvern, printre acestea majorarea salariului minim pe economie, eliminarea CAS pentru toate pensiile, burse mai mari pentru studenţi şi transport gratuit, impozite mai mici pentru microîntreprinderi, ieftinirea medicamentelor şi multe altele. Dragnea nu a înaintat o cifră privind impactul bugetar al acestor măsuri.

România va plăti mai mult pentru gazul rusesc de la 1 ianuarie 2017

România va plăti un preţ mai mare pe gazul importat din Rusia, după ce Alexei Miller, directorul general al gigantului Gazprom, a anunţat majorarea preţului exportat în Uniunea Europeană (UE) de la 1 ianuarie 2017. Importurile României de gaze naturale din Rusia vor acoperi în această iarnă 40% din consumul naţional, potrivit lui Nicolae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). În prezent, susţine preşedintele ANRE, sunt semnate contracte de import gaze pe trimestrul al patrulea la o valoare de 68-70 de lei Mwh, în timp ce piaţa internă este "blocată" de un preţ de referinţă de 72 de lei/Mwh, impus prin introducerea impozitului de 60% pe veniturile realizate din dereglementarea pieţei gazelor, potrivit Profit.ro.

Criză politică în Polonia. Opoziţia poloneză, acuzată că încearcă o lovitură de stat

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, a început duminică o serie de întâlniri cu liderii partidelor din parlament pentru a aplana criza politică din ţară, care a atins un nou prag în acest weekend, a declarat duminică purtătorul său de cuvânt, relatează agenţia Belga. Mii de persoane au manifestat în ultimele zile în mai multe oraşe din Polonia în semn de protest faţă de o nouă reglementare ce limitează accesul mass-media în parlament şi faţă de adoptarea bugetului de stat pe 2017 în condiţii considerate ilegale. Sute de protestatari au blocat timp de mai multe ore căile de ieşire din Parlament în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar reprezentanţi ai opoziţiei au rămas în sala de sesiuni plenare tot în semn de protest, intenţionând să continue această acţiune până marţi, când începe sesiunea parlamentară.

Ultima zi de iluzii a taberei anti-Trump

Oponenţii lui Trump speră să aibă loc o minune în Colegiul Electoral, care urmează să-l desemneze luni pe viitorul preşedinte al SUA, însă o răsturnare de situaţie este puţin probabilă. Cei mai aprigi oponenţi ai lui Donald Trump visează la o revoltă de ultim moment, care să-l împiedice pe controversatul miliardar republican să devină cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite. Teoretic, această răsturnare de situaţie ar putea să se producă în Colegiul Electoral, unde va fi desemnat luni viitorul ocupant al Biroului Oval, notează AFP, amintind că, atunci când s-au prezentat la urne pe 8 noiembrie, americanii nu l-au ales, de fapt, în mod direct pe viitorul locatar al Casei Albe, ci i-au ales pe cei 538 de mari electori însărcinaţi să ia această decizie.

După ce au preluat Albalact, francezii de la Lactalis cumpără şi producătorul de lactate Covalact

Grupul francez Lactalis, care a preluat în acest an compania locală Albalact, a cumpărat şi producătorul român de lactate Covalact, au declarat surse din piaţă pentru Profit.ro. Acordul dintre Lactalis şi fondul privat de investiţii SigmaBleyzer Southeast European Fund IV, care controlează Covalact, a fost semnat joi, 15 decembrie. Covalact este unul dintre marii jucători pe piaţa lactatelor din România, cu o cifră de afaceri de 199,5 milioane de lei (44 de milioane de euro) în 2015, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. Compania a înregistrat anul trecut un profit net de 5,9 milioane de lei.

BANCHERUL

BNR critica acum băncile că înainte de criză si-au împovărat clienţii cu dobânzi si comisioane mari, dar de ce a tăcut atunci si nu a luat măsuri?

Banca Naţionala a României (BNR) recunoaşte abia acum comportamentul "inadecvat" al băncilor din perioada dinaintea crizei din 2008, când au acordat credite cu dobânzi si comisioane ridicate, care au împovărat clienţii. BNR susţine, in raportul de stabilitate financiară din acest an, că a avertizat cu privire la respectivele pericole si chiar a luat masuri preventive, însă datele din rapoartele din 2007 si 2008 arată altceva, si anume ca atunci BNR a luat, dimpotrivă, măsuri de stimulare a creditării, inclusiv a celei din valută. BNR nu numai ca nu a avertizat in rapoartele de stabilitate din 2007 si 2008 cu privire la respectivele practici neadecvate ale băncilor, ci chiar a adoptat masuri de relaxare a creditării, care au permis băncilor sa acorde clienţilor credite mai mari si cu un avans mai mic, majorându-le astfel povara pe care au suportat-o după izbucnirea crizei.

CAPITAL

Programul de guvernare al PSD: prea frumos ca să fie adevărat

Programul economic al PSD este extrem de optimist. Plin de promisiuni pentru toate categoriile sociale, "dă cu minus" în momentul în care se trage linie şi se calculează impactul măsurilor propuse. Un prim exemplu este bugetul pe 2017, varianta PSD depăşind cu mult calculele deja exagerate ale Guvernului Cioloş. PSD are cea mai optimistă prognoză de creştere economică pentru 2017, respectiv de 5,5%. Iar construcţia bugetului deja anunţat a fost realizată pe acest avans al PIB. De altfel, Guvernul Cioloş a făcut un cadru bugetar bazat pe o creştere de 4,3%, iar Comisia Europeană spune că economia României va creşte anul viitor cu 3,9%.

Un an cu Cioloş. Prea puţin?

Mulţumim domnului prim ministru al României, Dacian Cioloş! Mulţumim pentru un an în care am aflat că ţara asta poate fi guvernată şi cu decenţă, cu modestie, fără abuzuri şi fără băgat în faţă la coadă. Este adevărat, a fost greu de înţeles acest lucru. Nu se putea asculta liniştea guvernării de ţignalele trompetiştilor cu simbrie care au reuşit să transforme până şi banalul cuvânt "tehnocrat" într-o sperietoare. Nu putea fi savurat momentul de tihnă de zarva făcută de hoţii rămaşi fără ocazia să-ţi bage mâna în buzunar. Este uimitor câte pot fi făcute de către unii pe care-i ţine vocea să strige tare şi repetat. Se îndoaie până şi limba română sub ciocanul ghiolbanilor de profesie care lovesc în ea cu sete şi fără grija zilei de mâine.

Cât cheltuieşte Primăria Sectorului 3 pentru focul de artificii de Revelion

Primăria Sector 3 finalizat licitaţia pentru serviciile pirotehnice din noaptea de Revelion. Primăria Sectorului 3 plăteşte aproximativ 40.000 lei, fără TVA, pentru realizarea unui foc de artificii, piromuzica şi efecte speciale. Licitaţia pentru servicii de pirotehnie a fost câştigată de Temexson, singura societatea care a depus ofertă pentru încheierea acestui contract

Românii încep anul 2017 cu o TAXĂ NOUĂ

Începând cu 1 ianuarie 2017 vom plăti o taxă suplimentară de depozitare a deşeurilor nereciclate la groapa de gunoi, de 80 de lei pe tonă, scrie Libertatea. Taxa va fi plătită de firmele de salubritate care duc gunoiul la groapă, iar acestea vor recupera banii de la cetăţeni şi de la firme, adică de la cei care produc gunoi. Taxa de mediu pentru depozitarea deşeurilor la groapa de gunoi are ca scop declarat descurajarea depozitării. În 2018, aceasta taxă va creşte la 120 de lei pe tonă. De asemenea, din 2018 România va plăti şi o amendă de 200.000 de euro pe zi dacă până atunci nu atinge standardele de reciclare pe cere le-a semnat în momentul aderării la Uniunea Europeană şi pentru că depozitează deşeuri în gropi de gunoi neecologice.

COTIDIANUL

Un pericol - deturnarea alegerilor din România

Numai prin tufe şi prin păpurişuri nu se întîlnesc. În rest, peste tot, în locuri inaccesibile sau dosite, unde trag sforile politicii pentru a pune mîna pe putere. Se lucrează de zor la o nouă majoritate? Campionul unei deturnări politice este Klaus Iohannis? Este el gata să se umple pe mîini de toată mizeria pe care o presupune o nouă "soluţie imorală"? Ce înseamnă asocierea lui Klaus Iohannis cu Traian Băsescu? Cu ce mijloace este şantajat Călin Popescu Tăriceanu? Sau cu ce cadouri exagerate este mituit acesta pentru a duce ALDE de partea cealaltă? Mînăria politică este validată din străinătate sau iniţiată de acolo? Ce logică mai are politica din România? Ne mai folosesc la ceva alegerile parlamentare dacă omul aflat în fruntea ţării devine principalul artizan al trădării voinţei electoratului?

Dacian Cioloş, consilier prezidenţial?

Dacian Cioloş se pregăteşte să părăsească Palatul Victoria, iar surse politice convergente citate de portalul stiripesurse.ro susţin că acesta ar avea deja în faţă două variante: director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) sau o slujbă de consilier prezidenţial la Palatul Cotroceni. La SIE postul este liber după demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu, serviciul fiind condus în acest moment de prim-adjunctul directorului SIE, generalul Silviu Predoiu. La Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis i-ar găsi oricând un post de consilier prezidenţial, dat fiind că preşedintele este cel care şi l-a dorit premier în 2015.

CURENTUL

Nicuşor Dan: USR se opune validării mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea

"Ne vom opune validării mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea condamnat pentru fraudă electorală. Declaraţia lui Florin Iordache avocatul PSD, că incompatibilitatea între mandat şi condamnarea pentru fraude în alegeri, nu se referă la trecut mi se pare de un ridicol absolut. Dar la ce fraude se poate referi regulamentul Camerei Deputaţilor, la cele din viitor?", a anunţat Nicuşor Dan. Preşedintele interimar al PNL, deputatul Raluca Turcan a anunţat ieri că liberalii vor pleda pentru invalidarea mandatului de deputat al liderului PSD, Liviu Dragnea.

CURIERUL NATIONAL

Schemă de ajutor de minimis pentru Programul Pilot Start-Up Mediu Eco-Business

Programul Pilot Start Up Mediu Eco Business, măsură de ajutor de minimis care vizează finanţarea nerambursabilă a tehnologiilor de obţinere a materialelor şi/sau produselor cu impact redus asupra mediului prin utilizarea de materii prime naturale şi/sau materii prime reciclate, în scopul introducerii acestora în diferite sectoare ale economiei verzi, a fost aprobat, printr-un memorandum, de Guvern.

Dezvoltatorii imobiliari vor raporta tot ANPC

Ca şi în cazul recuperatorilor de credite, dezvoltatorii imobiliari vor trebui să depună la Protecţia Consumatorilor toate documentele şi informaţiile necesare înregistrării. Printre acestea se numără şi cazierul judiciar al persoanelor responsabile cu administrarea şi conducerea societăţii. Dezvoltatorii imobiliari vor fi obligaţi şi să transmită anual, în perioada 1 ianuarie - 1 martie, raportările privind numărul total de cazuri derulate în anul anterior şi suma totală recuperată.

Când pot fi ridicate vehiculele parcate neregulamentar

Procedura se aplică în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară, dacă maşina este oprită în zona de staţionare interzisă, pe drumuri mai înguste de 6 m, în dreptul căilor de acces alăturate drumurilor publice, în pante şi în rampe sau în locul unde este instalat indicatorul cu semnificaţia "Staţionare alternantă". Vehiculul nu va fi ridicat dacă în vehicul este vizibilă prezenţa unor persoane

UniCredit va concedia mii de angajaţi

UniCredit vrea să lanseze până în iunie cea mai mare emisiune de acţiuni din Italia şi să obţină astfel 13 miliarde de euro, bani care vor ajuta la scoaterea din bilanţ a unor credite neperformante evaluate la 17,7 miliarde de euro. Totodată, UniCredit SpA intenţionează să concedieze încă 6.500 de angajaţi, pentru a-şi reduce costurile anuale cu 1,7 miliarde de euro, iar pentru acest an nu va plăti dividende, informează Bloomberg. În total, până în 2019, banca va renunţa la 14.000 de angajaţi. Banca a demarat în iulie, sub noua conducere a francezului Jean-Pierre Mustier, un vast program de restructurare strategică destinat îmbunătăţirii bazei de capital.

Legea falimentului personal, amânată pentru august 2017

Termenul de intrare în vigoare a legii care introduce, în premieră în România, procedura de insolvenţă pentru persoanele fizice, va fi amânat iar, potrivit reprezentanţilor Guvernului. Legea ar urma să intre în vigoare în luna august a anului viitor, nu în ultima zi a acestui an. Actul normativ reglementează trei modalităţi prin care insolvenţa persoanelor fizice va putea fi soluţionată, respectiv pe bază de plan de rambursare a datoriilor, prin lichidare de active sau prin procedura simplificată. Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice ar fi trebuit să intre în vigoare pe 31 decembrie, însă aplicarea actului va fi amânată, printr-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului, pentru luna august 2017.

Cuba vrea să-şi plătească datoriile către Cehia cu... rom

Republica Cuba a propus un mod neobişnuit de a-şi plăti datoriile din Războiul Rece către Cehia, şi anume, va oferi celebrul său rom cât să-i ajungă Cehiei pe o perioadă de peste 100 de ani. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Finanţe din Cehia, Michal Zurovec, a declarat joi că autorităţile cubaneze au propus să plătească cele 276 de milioane de dolari datorate către Republica Cehă din perioada în care ambele ţări făceau parte din blocul comunist, conform Mediafax. Zurovec a precizat că cehii ar prefera ca datoria să fie plătită, cel puţin parţial, în bani. În trecut, Coreea de Nord a dorit să-şi achite datoria de 10 milioane de dolari cu produse din ginseng.

EVENIMENTUL ZILEI

Dilema momentului: Pentru ce să-l suspendăm pe Klaus Iohannis? Pentru Nerozie sau pentru Iresponsabilitate? - Ion Cristoiu

Partidul Naţional Liberal a suferit, la alegerile din 11 decembrie 2016, cea mai mare înfrîngere nu numai din istoria sa, dar şi din istoria partidelor postdecembriste. Alcătuit din două foste partide de guvernămînt, avînd de partea lui Sistemul Instituţiilor de forţă din România, în frunte cu Binomul SRI-DNA, Preşedintele, ambasada americană, PNL a pierdut alegerile la o diferenţă de 27% faţă de primul clasat, PSD, Ce face Klaus Iohannis? Nu numai că nu-i felicită pe învingători, dar mai mult declară în mai multe rînduri că formarea noului Guvern va fi complicată, deoarece trebuie să-şi spună şi el cuvîntul.

Planul "B" al PSD pentru Palatul Victoria

Social-democraţii iau în calcul desemnarea unui premier din generaţia tinerilor politicieni de stânga. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a recunoscut că legea Guvernului 90/2001 îi interzice în acest moment să fie prim-ministru dar juriştii PSD caută încă soluţii. Surse din partid au relatat EVZ că, în situaţia în care PSD nu va merge la Cotroceni cu Liviu Dragnea premier, liderul partidului va rămâne şef la partid, ar putea conduce Camera Deputaţilor şi în plus va controla o comisie internă a partidului cu rolul de a monitoriza "la sânge" activitatea viitorului cabinet PSD. Cu cele trei funcţii în mână, spun sursele din partid, Liviu Dragnea va putea să controleze total viitorul Guvern.

America se trezeşte! Se cere declanşarea urgentă a investigaţiilor împotriva miliardarului George Soros

Şeriful de culoare David Clarke, care are un mare capital de popularitate în SUA, a susţinut un discurs în Wisconsin unde a cerut declanşarea urgentă a investigaţiilor împotriva miliardarului George Soros şi a organizaţiilor patronate de acesta. Şeriful s-a referit în special la modul în care "reţeaua de agenţii de presă mincinoase" - printre acestea numindu-le pe New York Times, Washington Post, CNN, MSNBC, The Huffington Post - a încercat să îi compromită, prin răspândirea de minciuni, pe Donald Trump şi pe Mike Pence, vicepreşedintele SUA.

JURNALUL NATIONAL

Dragnea: PSD semnează luni un protocol de guvernare cu ALDE

PSD şi ALDE vor semna luni un protocol de guvernare, a anunţat duminică preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea. Întrebat dacă PSD a finalizat discuţiile cu ALDE, el a spus "categoric da". "Am avut câteva întâlniri, în aceste zile, întâlniri care au avut două obiective de fapt - să conturăm arhitectura viitorului guvern - cum să arate viitorul guvern, nu ca persoane - şi, în acelaşi timp, compatibilizarea programului de guvernare, ceea ce n-a fost foarte greu, pentru că avem viziuni comune pentru dezvoltarea economiei şi pentru justiţia socială", a declarat Liviu Dragnea la Romania TV. El a adăugat că numărul de portofolii pe care ALDE îl va primi în viitorul guvern îl va stabili după consultările cu şeful statului.

Fond de creditare pentru agricultură

România ar putea avea din martie-aprilie un fond de creditare pentru cofinanţarea proiectelor din agricultură, a anunţat, ieri, Daniela Giurcă, secretar de stat în ministerul Agriculturii, într-o conferinţă organizată de PRIAevents. Ea a precizat că instrumentul va avea două componente. "Una este de credite de sine stătătoare. Deci, fermierii vor putea să acceseze proiecte, iar dobânda va fi la 20% din cea a pieţei. A doua parte a acestui instrument este legată de cofinanţarea proiectelor combinate cu grant. Aceasta reduce valoarea garantării pentru cei care vor să aibă un credit. Reduce substanţial 30% din valoarea creditului prin garantare şi, de asemenea, dobânda va fi una foarte mică în comparaţie cu cea a pieţei", a mai arătat oficialul Ministerului Agriculturii.

5,6% din deponenţi deţin 73,3 % din valoarea totală a depozitelor bancare

Economisirea bancară este caracterizată de inegalităţi importante. Analiza în detaliu a deţinerilor principalelor categorii de deponenţi (cu sume de peste 100 de lei), indică o asimetrie importantă a distribuţiei sumelor depuse în conturi la instituţiile de credit, potrivit Raportului asupra stabilităţii financiare dat publicităţii de Banca Centrală. Astfel, aproximativ două milioane de persoane au depozite de până în 1.000 de lei (depozitul mediu fiind de aprox. 400 de lei), în timp ce alte 1,2 milioane persoane au depozite cu valori între 10.000 de lei şi 50.000 de lei (valoarea depozitului mediu fiind de 23.000 lei). În acelaşi timp, aproximativ 0,6 milioane deponenţi (5,6 % din numărul total de deponenţi) au depozite mai mari de 50.000 lei şi cumulează 73,3 % din valoarea totală a depozitelor bancare din România.

NATIONAL

Se năruie Cliseru, Speranţa lui Pandele!

Cine crede că "obsesia" Gabrielei Firea ca este urmărită non-stop este o simpla paranoia s-ar putea înşela amarnic. Iar faptul ca aproape nu mai exista apariţie televizată a primarului general al Capitalei in care Firea să nu "denunţe" ca "structurili" ar fi pe urmele sale dovedeşte odată in plus că, într-adevăr, "doamna de fier" a PSD-ului ştie ea ceva. Numai ca, după cum susţin sursele National, "nodul gordian" din cadrul Primăriei Capitalei pe care, cel puţin acum, se străduiesc "urmăritorii" sa îl taie ar fi de fapt Speranţa Cliseru. Femeia care, după ce a condus operaţiunile de "pandelizare" a oraşului Voluntari si chiar a întregului judeţ Ilfov, ar fi fost aşezata acum de către cuplul Florentin Pandele- Gabriela Firea la "butoanele" Primăriei Capitalei.

Raluca Turcan duce mai departe făclia prostiei politice

Se pare că ceea ce a început Alina Gorghiu, de când a rămas de capul ei la conducerea PNL, a fost mai mult o joaca de copii. Că a dat partidul cu creierii de toţi pereţii n-a fost nimic. Azi, mâine, Turcan îl va juca pur si simplu in picioare până îl va distruge. Dintr-un partid cândva puternic si cu un cuvânt greu de spus, PNL a ajuns o adunătură de cetăţeni care aproba orice moment de neinspiraţie si orice moft al lui Iohannis.

Mitocănie groasa la Vocea României

Smiley a fost surprins de camerele video înjurând după ce Pavel Bartoş a anunţat-o pe Teodora Buciu drept câştigătoarea show-ului "Vocea României". Nemulţumirea a venit din faptul ca el considera ca premiul îl merita elevul sau, Alex Musat si nicidecum protejata lui Tudor Chirilă. In plus, elevii lui Chirilă au câştigat de trei ori succesiv "Vocea", de la plecarea lui Brenciu din concurs. Acum, patru concurenţi au ajuns in finale. Dintre aceştia, Teodora Buciu s-a ales cu cei 100.000 de euro. Înjurăturile lui Smiley, surprinse in direct, au fost dublate de mesajul acestuia de pe Facebook. "Va mulţumim că ne-aţi votat... pentru mine Vocea e Alex Musat! V-am pupat!", a postat Smiley.

Şeful "Comisiei de Plagiat", mai tare ca "scriitorii" din puşcării!

Membrii "comisiei de plagiat" a CNATDCU au ajuns sa facă "ore suplimentare" pana la 12 noaptea, pana la emiterea verdictelor pe care, desigur, vor trebui sa si le asume pe viitor. Asta in condiţiile in care au destule altele pe cap, cum este situaţia preşedintelui comisiei Mircea Dan Bob, care in acest an a scris mai multe cârti: "5 ani de Cod civil", 349 pagini; "Jurnal de călătorie al tânărului universitar", 232 de pagini sau "Manual elementar de drept privat roman",341 pagini. Deci, peste trei pagini de drept scrise pe zi, un record demn de invidiat de toţi marii "scriitori" care primesc doar câte 20 de zile pentru lucrările lor.

PUTEREA

Premii derizorii acordate de Primăria Capitalei scriitorilor

Vineri, 16 decembrie 2016, s-au decernat premiile filialei Bucureşti ale Uniunii Scriitorilor din Romania. la sala de spectacole a Teatrului Tineretului Metropolis. 12 scriitori au fost selectaţi pentru gala premiilor pe anul 2015. S-au acordat două tipuri de premii la fiecare secţiune: premiul pentru cartea anului 2015 şi premiul Omnia. Premiaţii Galei premiilor USR pe 2015 au primit din partea filialei Bucureşti câte 1.000 de lei, iar Muzeul Literaturii Române a contribuit cu 14.000 de lei pentru toate cele 12 premii acordate.

Vicecancelarul Germaniei îl îndeamnă pe Dragnea să construiască un guvern social-democrat

Preşedintele Partidului Social Democrat din Germania i-a scris un mesaj foarte amical omologului său din România, felicitându-l pentru rezultatul obţinut în alegerile parlamentare şi invitându-l să construiască o guvernare social-democrată puternică, care să răspundă adecvat provocărilor populismului şi naţionalismului, curente politice periculoase, aflate în ascensiune în Europa. Premierii Suediei, Austriei şi Cehiei, precum şi alţi lideri social-democraţi europeni, în frunte cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz, i-au scris mesaje de felicitare lui Dragnea, după scorul obţinut de PSD în alegerile de duminica trecută.

ROMANIA LIBERA

Dovada că Poliţia face jocul lui Victor Ponta. Cum sunt hărţuiţi martorii din dosarul Turceni-Rovinari

Direcţia Naţională Anticorupţie şi Poliţia Capitalei au creat un haos greu de descris în viaţa a doi martori-cheie din dosarul de corupţie "Turceni-Rovinari", în care au fost trimişi în judecată senatorul Dan Şova şi fostul premier Victor Viorel Ponta. Cele două instituţii ale statului se războiesc şi se contrazic în documente oficiale, în timp ce viaţa martorilor ameninţaţi, Alin Brâncuş şi Simona Ciurcu, s-a transformat într-un calvar. Pentru a clarifica situaţia "martorilor ameninţaţi", RL a obţinut documente atât de la Poliţie, cât şi de la DNA. Actele, însă, sunt contradictorii şi arată că legislaţia care reglementează protecţia "martorilor ameninţaţi" se aplică după ureche în România.

Ucraina naţionalizează cea mai mare bancă din ţară

Ucraina a anunţat duminică seară naţionalizarea celei mai mari bănci comerciale din ţară, PrivatBank, într-o tentativă de a evita prăbuşirea sistemului bancar din această fostă republică sovietică devastată de război, scrie AFP, preluată de Agerpres. Această preluare a controlului intervine după mai multe luni de zvonuri, PrivatBank înmulţindu-şi, potrivit presei locale, creditele neperformante.

ZIARUL FINANCIAR

Noua generaţie trăieşte prea bine şi nu are pentru ce să lupte. De aceea nu au ieşit la vot

Din 18,9 milioane de alegători numai 7,2 milioane au mers la vot, adică o prezenţă de 39,49%. Din punct de vedere economic, o bună parte din tineri, din noua generaţie millenials, nu ar fi avut de ce să iasă la vot. Trăiesc prea bine pentru a protesta prin vot pentru condiţiile din economie. Ei, în special în marile oraşe, nu se confruntă cu lipsa joburilor, ci dimpotrivă, companiile fug după ei, oferindu-le cele mai bune condiţii. Ei nu au problema salariului minim, pentru că salariul lor este dublu, dacă nu chiar triplu. Ei nu au problema taxelor pe muncă, pentru că nu sunt antreprenori şi nici nu vor să fie. Şi nici nu au ieşit încă la pensie, deci nu ştiu câţi bani vor primi, deci încă nu ştiu dacă punctul de pensie le sunt suficient sau nu pentru traiul zilnic. Cei pentru care au contat aceste lucruri, au ieşit la vot.

Lactalis cumpără Covalact într-o tranzacţie de 40 milioane euro

Lactalis ar putea ajunge să controleze 20% din piaţa românească de un miliard de euro a lactatelor, după preluarea anterioară a LaDorna şi Albalact. Gigantul francez de lactate Lactalis, cu afaceri de 17 mld. euro în 2015, a cumpărat Covalact din Sfântu Gheorghe, com­panie cu venituri de 44 mil. euro, după negocieri strânse în care au fost im­plicate mai multe nume de pe piaţa lactatelor, printre care şi grupul Muller din Israel. Tranzacţia dintre Lactalis şi fondul american de investiţii SigmaBleyzer s-a încheiat la finalul săptămânii trecute şi a avut o valoare de 30-40 mil. euro, potrivit surselor din piaţă. Compania Covalact are două unităţi de producţie a lactatelor, în Sfântu Gheorghe şi Miercurea-Ciuc, conform ultimelor date. De asemenea, deţine un depozit logistic cu o capacitate de 1.400 de paleţi deschis în 2012, conform ultimelor date.

2016 este anul în care băncile centrale şi-au simţit limitele. Din 2017 atacurile politice le-ar putea lăsa fără independenţă

În faţa turbulenţelor fără precedent din ultimii ani băncile centrale au dat tot ce-au putut pentru a-şi susţine economiile şi acum au ajuns să-şi simtă limitele. Anul acesta ele au cedat politicienilor scena. Unii analişti spun că de anul viitor şi-ar putea ceda chiar şi independenţa. În faţă se văd alte turbulenţe. Băncile italiene sunt o bombă cu ceas, Brexitul se apropie, Grecia se îndreaptă spre o nouă criză, liderii europeni încă nu au găsit o soluţie viabilă crizei refugiaţilor şi în SUA victoria lui Trump în lupta pentru Casa Albă a împins populismul la un nou nivel. Presiunile politice vor creşte. "Vor fi spectatori", spune pentru Bloomberg Andrew Goodwin, economist la Oxford Economics.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb