REVISTA PRESEI 20.01.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 20 ianuarie 2014

ADEVARUL

Giganţii bancari JP Morgan, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley şi Deutsche Bank se bat să listeze Hidroelectrica

Băncile americane JP Morgan, Citigroup, Goldman Sachs şi Morgan Stanley, dar şi nemţii de la Deutsche Bank sunt interesate să intermedieze oferta prin care producătorul de energie Hidroelectrica vrea să vândă 15% din acţiuni şi să se listeze la bursă, scrie Mediafax, care citează surse din piaţa de capital. Hidroelectrica aşteaptă până luni oferte de la brokerii interesaţi să intermedieze oferta prin care producătorul de energie electrică se va lista la bursă. Ofertele vor fi deschise în aceeaşi zi, pentru verificarea documentelor, urmând ca desemnarea câştigătorului să fie anunţată după analiza condiţiilor înscrise de fiecare participant. Cinci consorţii participante Până în prezent ar fi formate cinci consorţii interesate să participe la licitaţia de selecţie a intermediarului, după ce UBS ar fi renunţat să mai participe la licitaţie. Un consorţiu este format din banca americană JP Morgan, BRD şi Societe Generale, iar Goldman Sachs ar urma să depună ofertă împreună cu BCR şi Erste.

Liviu Voinea: "taxa pe stâlp" nu este un impozit nou, am eliminat o excepţie. Guvernul pregăteşte un pachet de stimulare a consumului

Taxa pe construcţii speciale nu reprezintă o taxă nouă, ci eliminarea unei excepţii, iar cei care nu vor transfera aceste costuri în factură vor câştiga cotă de piaţă, a Liviu Voinea, declarat ministrul delegat pentru buget, într-o emisiune desfăşurată la România TV în data de 18 ianuarie. "Este normal ca orice este mijloc de producţie să fie impozitat. Noi nu am introdus o taxă nouă, noi am eliminat o excepţie. De ce unii să plătească o taxă la mijlocul lor de producţie şi alţii la mijlocul lor de producţie, inclusiv stâlpii de electricitate, fără care nu pot să ia bani de la consumatorul final, de ce să nu plătească? S-a eliminat o excepţie, nu s-a introdus o taxă. Veniturile care se încasează din eliminarea unei excepţii, adică a face aceleaşi reguli pentru toată lumea, nu unii să plătească şi alţii nu, veniturile merg către toţi românii, în construcţia de drumuri, în salarii, pensii", a explicat Voinea. El a menţionat că eliminarea acestei excepţii a fost făcută de asemenea natură încât să fie deductibilă, fiind scoasă din impozitul pe profit.

Mănescu, ministrul Transporturilor: Am depus plângeri penale la Parchet şi la DNA împotriva fostei conduceri a CFR

Ministerul Transporturilor a depus plângeri penale la Parchet şi la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) împotriva fostei conduceri a CFR, în urma neregulilor constatate de Curtea de Conturi şi de Corpul de Control al ministrului, a declarat Ramona Mănescu, ministrul Transporturilor. "Au fost multe nereguli constatate atât de Corpul de Control al ministrului, cât şi de către Curtea de Conturi. Au fost descoperite contracte de comodat şi de prestări servicii care au prejudiciat compania cu suma de 4 milioane de lei doar în perioada 2011-2012. Aceste pierderi au continuat şi în 2013, astfel că au ajuns la mai mult de 8 milioane, adică mai mult decât dublu. Aceasta doar din contracte de comodat şi de prestări servicii încheiate nelegal", a spus Ramona Mănescu, la Antena 3. Ea a precizat că la aceste contracte se adaugă şi lipsa vagoanelor, constatată în rapoartele organelor de control.

Capacitatea de producţie a energiei va creşte cu aproape 20% până în 2020, în special în grupuri termo. Banii vor veni, parţial, din certificatele de emisii

Capacitatea de producţie a energiei electrice din România va creşte în următorii şase ani cu aproximativ 19%, după ce vor fi puse în funcţiune unităţi de aproape 5.000 MW, iar concomitent vor fi scoase din funcţiune centrale echivalente cu un sfert din capacitatea noilor grupuri energetice. "La punerea în funcţiune a unei investiţii care reprezintă o nouă capacitate de producţie a energiei electrice se scoate din funcţiune o capacitate existentă echivalentă cu 25% din capacitatea pusă în funcţiune, cel mai târziu în anul următor anului punerii în funcţiune a noii capacităţi de producţie a energiei", potrivit unei hotărâri a Guvernului. Printre proiectele noi se numără o centrală pe biogaz a Amonil, un grup de 500 MW pe huilă la Complexul Energetic Oltenia, o termocentrală de 800 MW pe huilă a companiei Brăila Power (joint-venture între E.ON şi Enel) şi un grup nou de 200 MW al Complexului Energetic Hunedoara. Alte proiecte vizează modernizări la grupurile existente, precum şi construcţia unor unităţi noi, de către ELCEN Bucureşti şi CET-uri din Arad, Govora şi Brăila.

Ofensivă contra gazului rusesc: România şi alte ţări est-europene ar putea face lobby ca SUA să le permită importul de gaz lichefiat

Ţările europene lucrează cu o firmă din Washington specializată în relaţii cu autorităţile pentru lansarea în februarie a unei coaliţii de lobby, în colaborare cu companii americane active în sectorul energetic, a declarat o sursă apropiată situaţiei pentru publicaţia "National Journal", citată de Mediafax. Austria, Cehia, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Slovacia vor fi probabil membre ale acestei coaliţii. Cele nouă ţări au trimis reprezentanţi în decembrie la o întâlnire la ambasada Lituaniei la Washington. Alţi potenţiali participanţi sunt Croaţia, Ungaria, Slovenia, Suedia şi Grecia, a declarat sursa citată, responsabilă cu organizarea grupului de lobby la firma cu care lucrează statele est-europene. Coaliţia se va numi LNG Allies şi va face lobby pe lângă autorităţile americane pentru a permite statelor respective un acces mai uşor la gazele naturale din SUA, unde producţia a crescut foarte puternic în ultimii ani, iar preţurile s-au prăbuşit comparativ cu restul lumii.

Fiscul pune tunurile pe multinaţionalele care exportă profitul prin tranzacţii intra-grup. ANAF poate considera anumite tranzacţii ca artificiale

Ministerul Finanţelor a elaborat un proiect de lege prin care stabileşte condiţiile în care o tranzacţie sau chiar o serie de tranzacţii pot fi considerate de fisc drept artificiale. Potrivit proiectului de act normativ, tranzacţiile pot fi considerat artificiale dacă se derulează într-o manieră care în mod normal nu ar fi utilizată în cadrul unor practici comerciale considerate rezonabile, dacă includ elemente care au efectul de a se compensa sau de a se anula reciproc sau dacă sunt circulare ca natură. De asemenea, inspectorii fiscali pot declara o tranzacţie ca fiind artificială în cazul în care conduce la obţinerea de avantaje fiscale semnificative, dar acest lucru nu se reflectă în riscurile comerciale asumate de contribuabil sau în fluxurile sale de numerar, sau profitul preconizat înainte de impozitare este nesemnificativ în comparaţie cu valoarea avantajelor fiscale scontate.

Kiev: 500.000 de oameni au ieşit în stradă, protestând faţă de legile opresive

Aproximativ 500.000 de persoane s-au reunit, duminică la prânz, în Piaţa Independenţei din centrul Kievului pentru a protesta faţă de adoptarea recentă a noilor legi care intensifică sancţiunile împotriva manifestanţilor, a constatat un jurnalist al AFP. Viktor Ianukovici a promis că va realiza luni dimineaţă, alături de reprezentanţii opoziţiei, o comisie pentru a pune capăt crizei politice şi sociale din Ucraina, a anunţat Vitali Kliciko, unul dintre liderii opoziţiei. Boxerul Vitali Kliciko, l-a avertizat în timpul protestelor pe Viktor Ianukovici să nu rişte o soartă asemănătoare cu cea a lui Nicolae Ceauşescu. Statele Unite au făcut din nou apel la încetarea violenţelor din centrul Kievului, îndemnând guvernul să dialogheze cu protestatarii pentru a rezolva situaţia. O parte dintre protestatari au plecat din Piaţa Independenţei, însă câteva mii de persoane au rămas pe străzile din Kiev.

CAPITAL

Economia globală speră să uite de criză şi recesiune în acest an

Uniunea Europeană nu a ieşit din criză, dar este pe cale de revenire, economia SUA se apreciază peste aşteptări, iar Asia trebuie să îşi revizuiască modelul de creştere economică. Directorul general al Fondului Monetar Internaţi-onal (FMI), Christine Lagarde, a spus, recent, că va fi revizuită în sens pozitiv prognoza globală de creştere economică pentru acest an. Declaraţia a venit pe fondul îmbunătăţirii economice înregistrate de Statele Unite ale Americii, care pare a avea un 2014 mai bun decât prognozele din ultimele luni. Rata de creştere economică globală care ar urma să fie majorată este de 3,6%. Economia americană se află, la nivel de indicatori macro, într-un moment foarte bun. Exporturile au crescut, în primele 11 luni ale anului trecut, cu 2,8%, până la 2.100 miliarde dolari, în timp ce importurile s-au contractat 0,2%, până la 2.500 miliarde dolari. Prin urmare şi deficitul comercial s-a redus cu 12,3%, până la 435 miliarde dolari. Inclusiv rata şomajului s-a micşorat, în octombrie, de la 7,3% până la 7%, iar creşterea economică din ultimul trimestru a urcat până la 4,1%.

Amnistia CAS ne-ar putea scăpa de acciza mărită la benzină

Ca să acopere toate cheltuielile menţinându-se, în acelaşi timp, în ţinta de deficit bugetar, Guvernul dă din colţ în colţ şi se pregăteşte să introducă noi taxe. Dar dacă soluţia ar fi mai simplă? În martie 2010, un inginer din Bucureşti, cititor al revistei "Capital", făcea publică o iniţiativă legislativă menită a ajuta bugetul asigurărilor sociale, aflat de câţiva ani buni pe minus, dar şi românii care s-au trezit cu "găuri" în vechimea în câmpul muncii. Potrivit proiectului elaborat de Septimiu Voina, persoanele cu sau fără carte de muncă şi care, din diferite motive, nu şi-au achitat contribuţiile de asigurări sociale o anumită perioadă după 1990 ar avea dreptul să plătească aceşti bani retroactiv. Sumele ar urma, evident, să fie actualizate luând în calcul rata inflaţiei, cotizaţiile s-ar putea achita pentru o perioadă de minim şase luni şi plata s-ar putea face şi în rate.

CURENTUL

Nevestele vesele din USL pleacă la Bruxelles. Ultima noutate pe liste: Claudia Benchescu, logodnica liberalului Mihai Voicu

Alegerile europarlamentare, aflate deja la un fel de "a treia ediţie" pentru România, au ajuns un soi de competiţie în care sunt trimise soţiile, logodnicele şi iubitele potentaţilor politici ai zilei. Cu diferenţa că tot huzurul nu mai este direct pe banii românilor, ci pe banii tuturor contribuabililor europeni. O distracţie pe bani mulţi, magazine de lux şi muncă puţină. Aşa se face că mai toate jumătăţile liderilor politici dâmboviţeni se bat pentru o "vacanţă" bine plătită de cinci ani, la Bruxelles, în inima Europei, una dintre capitalele shopping-ului la superlativ. De cele mai multe ori şi liderii politici preferă să le trimită pe acestea la Bruxelles pentru mai multă "libertate de mişcare" şi pentru justificări de bani mulţi în declaraţiile de avere. Cea mai nouă prezenţă pe listele pentru europarlamentare este, potrivit b1.ro Claudia Benchescu, logodnica vicelui PNL Mihai Voicu.

Cheile Scris de Tia Şerbănescu

Duminică, ziua mondială a zăpezii s-a desfăşurat la noi în absenţa sărbătoritei - şi la temperaturi de primăvară. Aşteptăm cu emoţie facturile: să vedem dacă ne pun să plătim şi căldura de-afară. Sunt în stare. Căldura a dilatat pornirile antijustiţie ale premierului Ponta aşa încât declaraţiile sale despre "condamnatul politic Năstase" victimă a dlui Băsescu, au obligat CSM, ÎCCJ şi DNA să-i acuze "ingerinţele în actul de justiţie". Premierul a primit criticile cu sarcasm: "sunt convins că justiţia e atât de independentă încât nu poate fi influenţată nici de cel care are cheile justiţiei, nici de mine, nici de presă". Cel care ar avea cheile justiţiei, este, evident, dl Băsescu. Bine că nu i-a atribuit şi cheile Bicazului. Dl Ponta n-a rezistat să nu se victimizeze şi el: "cum aş putea să nu am dosar la DNA? Ar fi anormal!". DNA a confirmat că e anormal. N-are dosar. Băşcălios în problemele serioase, premierul e tandru în familie: de ziua soţiei sale a postat mesajul "te iubim f.f.f. mult". Doar trei de f? O recentă OUG ni-l arată pe premier f.f.f. hotărât să desfiinţeze instituţii (acum garda financiară) şi să le reînfiinţeze pentru ca la "concurs" să-i elimine pe cei care au deranjat USL.

CURIERUL NATIONAL

Scumpirea gigacaloriei va arunca în aer preţul legumelor din sere

Creşterea preţului gigacaloriei, în Bucureşti, cu 40% la 1 ianuarie va determina o scumpire a roşiilor şi altor legume produse în România cu 50%, precum şi oprirea activităţii unor sere, un exemplu fiind Leoser, care trimite în şomaj 2.000 de salariaţi, se arată într-un comunicat al Pro Agro. "Majorarea gigacaloriei cu 40% începând de la 1 ianuarie, ca urmare a unei decizii luate de către Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, a pus legumicultura la pământ. Fermierii care folosesc energia termică produsă de societatea RADET încep să îşi restrângă activitatea şi se pregătesc primele concedieri din cauza costurilor prea mari de producţie. Cel mai grav afectată de scumpire este cea mai mare seră de legume din Europa, Leoser SA, membră a federaţiei Pro Agro şi a organizaţiei de producători HORTIFRUCT, singura organizaţie de producători agricoli din România recunoscută de UE", arată Federaţia Pro Agro.

Exporturile de armament, aproape duble anul trecut faţă de 2012

Exporturile de produse militare au cunoscut o puternică revigorare anul trecut, în primele trei trimestre înregistrându-se valori cu 82% mai mari decât în primele 9 luni din 2012. În primele trei trimestre din 2013 s-au exportat produse de 129,7 mil. euro, faţă de 71,2 mil. euro în perioada similară a anului 2012. Numai în trimestrul trei al anului trecut s-a exportat armament de 83,6 mil. euro, cu 17,4% mai mult decât în primele trimestre din 2012. Cele mai căutate produse militare au fost lunetele pentru armele de vânătoare, muniţiile şi componentele pentru aeronave.

Balonul din pieţele financiare se poate sparge în orice zi

Ca un elastic întins. Aşa sunt acum pieţele financiare în opinia lui Marc Faber, investitor cu experienţă în pieţele internaţionale şi autor al newsletter-ului "Boom, Gloom & Doom Report". Într-un interviu pentru Bloomberg TV, acesta a declarat că depărtându-se de valorile de susţinere fundamentală, Bursele, dar şi alte active de risc pot avea o mişcare de sens contrar care să fie foarte violentă. Sentimentele din piaţă sunt acum foarte favorabile întrucât majoritatea analiştilor şi investitorilor consideră că economia se va accelera către niveluri superioare. "Viziunea mea este diferită. Economia încetineşte întrucât economia înseamnă în zilele noastre în principal economii emergente şi nu există creşteri ale exporturilor ale acestor economii emergente, nu este creştere în economiile locale. ", a comentat Faber. Creşterile bursiere sunt, aşadar, alimentate de politica banilor ieftini promovată de băncile centrale, însă aceasta nu vine decât în folosul celor bogaţi, sărăcindu-i în acelaşi timp pe majoritatea lucrătorilor prin scumpirile la alimente şi energie.

Trenduri în social media pentru 2014

Companiile vor pune în acest an din ce în ce mai mult accent pe promovarea pe platformele de socializare. Platformele de socializare au devenit încă din anii trecuţi o componentă importantă în mixul de marketing, acest mod de promovare aducând beneficii importante, fie că este vorba de noi clienţi sau de recunoaştere a brandului. 86% dintre companii spun că social media aduce beneficii importante business-ului pe care îl deţine, potrivit unui studiu realizat anul trecut. Plecând de la faptul că firmele au conştientizat importanţa acestui canal atunci când se promovează, business2community.com a realizat un top privind trendurile din social media în 2014. Conţinutul va deveni "regele" marketingului

EVENIMENTUL ZILEI

Dreapta aşteaptă salvarea de la Traian Băsescu

Dezastrul electoral prin care a trecut Dreapta la alegerile parlamentare din decembrie 2012 este pe cale de a se repeta la alegerile europarlamentare şi cel mai important, la cele prezidenţiale. Absolut nimic nu s-a schimbat din momentul în care PDL a pierdut Puterea prin moţiune de cenzură. Punctele pierdute de USL în sondaje nu merg la partidele de pe Dreapta, pentru că românii aleg să răspundă "nu ştiu" sau "nu votez" în număr tot mai mare, atunci când sunt întrebaţi cu cine vor vota. Ca în cântec, Dreapta are nevoie de o minune. De o mişcare politică spectaculoasă precum schimbarea de roluri între Traian Băsescu şi Theodor Stolojan cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale din 2004. Numai că acum, după 10 ani de mandat la Cotroceni, trebuie şi Dreapta să depună un efort să fie salvată de la un alt eşec electoral şi să nu se aştepte tot la Traian Băsescu să vină cu o soluţie miraculoasă.

Băsescu, în Israel, însoţit de o delegaţie a SRI

Cooperarea în domeniul antiterorist între România şi Israel prezintă un interes aparte, a subliniat şeful statului. Preşedintele Traian Băsescu se va afla, până marţi, în vizite de stat în Israel şi Teritoriile Palestiniene. Cooperarea în domeniul antiterorist între România şi Israel prezintă un interes aparte, drept pentru care reprezentanţi ai SRI îl însoţesc pe şeful statului în această delegaţie. "Un interes aparte îl prezintă cooperarea în domeniul antiterorist, motiv pentru care o delegaţie a SRI se va afla în delegaţia mea", a spus Traian Băsescu, înainte de a pleca spre Israel. Şeful statului a precizat că, printre obiectivele discuţiilor cu demnitarii şi instituţiile din Israel se vor număra şi cooperarea pentru neproliferarea armamentelor nucleare, cooperarea în domeniul criminalităţii transfrontaliere, precum şi cooperarea instituţiilor româneşti în combaterea traficului de persoane şi a traficului de droguri.

EXCLUSIV EVZ. Troc la Marea Neagră. Şmecheria prin care Ponta îi dă lui Mazăre Portul Constanţa

Ministrul liberal al Transporturilor este presat de "partenerii" PSD să accepte predarea Portului Constanţa primăriei lui Radu Mazăre. Premierul vrea să fenteze opoziţia lui Traian Băsescu printr-o Hotărâre de Guvern. Ideea prin care acţiunile Portului Constanţa să fie împărţite în trei, între Guvern, autoritatea locală şi investitori privaţi, prin listarea la Bursă, a apărut toamna trecută tot din ograda lui Radu Mazăre. A fost acceptată imediat de Victor Ponta: "O să-l listăm la bursă, să avem investitori privaţi, să avem participaţie minoritară a Guvernului şi participaţie minoritară a autorităţii locale". Asta, în ciuda poziţiei ministerului Transporturilor, Ramona Mănescu: "Cele 20 de procente deţinute de Primăria Constanţa sunt destule; părerea mea este că Portul Constanţa este un obiectiv strategic de interes naţional şi cu asta cred că am spus tot".

Andrei Gheorghe returnează premiul APTR din cauza Antenei 3: "Obişnuitul delir toxic îmi provoacă doar scârbă şi dispreţ"

După ce, săptămâna trecută, scriitorul Dan Sociu a refuzat să primească premiul ICR "Cartea de Poezie a anului 2013", Andrei Gheorghe a anunţat, pe conturile sale de Facebook şi de Twitter, că va returna premiul primit de la APTR, în 1996. "Obişnuitul delir toxic al Antenei 3 (...) îmi provoacă doar scârbă şi dispreţ. Şi cum, în ultimul timp APTR a premiat încontinuu calităţile Antenei 3 şi nu doresc nicio asociere. Premiul e undeva, într-o ladă, o să-l caut şi o să-l trimit înapoi cu şoferul. Oricum, l-am returnat deja simbolic, nu merită să stea alături de niciun alt premiu din viaţa mea", a explicat, pentru EVZ, Andrei Gheorghe.

JURNALUL NATIONAL

Exact pe dos: În Marea Britanie pleacă MAI PUŢINI români, decât anii trecuţi

Mai puţini imigranţi din România şi Bulgaria sosesc în Marea Britanie în acest an, în pofida ridicării restricţiilor de circulaţie de către UE, potrivit unei anchete Sunday People, publicată duminică de site-ul mirror.co.uk. Predicţiile alarmiste legate de o 'invazie' a est-europenilor aflaţi în căutare de slujbe au fost complet eronate. Companiile aeriene şi agenţiile de turism din ambele ţări (România şi Bulgaria) au înregistrat o scădere sau nicio modificare a numărului de pasageri care au zburat către Marea Britanie în ianuarie, după ridicarea restricţiilor în UE. Un purtător de cuvânt al companiei low-cost româneşti Blue Air a declarat: 'Avem mai puţini pasageri pe cursele spre Marea Britanie comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut'. Tarom, care efectuează curse charter din nouă oraşe româneşti şi capitala bulgară Sofia, a precizat că solicitările de călătorie spre Marea Britanie au rămas neschimbate.

"Prinţul de tinichea": Cum vrea Paul Lambrino să revendice proprietăţi de 500 de milioane de euro

Cea mai mare revendicare a unei averi făcută vreodată în România poartă un nume: Paul Lambrino. De luni, 20 ianuarie, de la ora 19:00, la Observator, reporterii Antenei 1 vor dezvălui, în premieră, într-o serie de materiale şi documente exclusive, experţi intervievaţi, de la istorici şi până la jurişti şi specialişti în imobiliare, cum revendică Paul Lambrino proprietăţi de peste 500 de milioane de euro, în România. Pe lista nepotului nelegitim a lui Carol al II-lea sunt aproape 50 de castele şi clădiri istorice, simboluri ale României printre care: palatul Elisabeta, sediul Bibliotecii Centrale Universitare, sediul PDL din Modrogan, sediul MAE, precum şi peste şase sute de kilometri pătraţi de pământ (printre care Domeniul Scroviştea, Ferma Snagov, podgoriile Cotnari, Murfatlar şi Tohani).

NATIONAL

Serviciile pun la dospit "coabitarea mica"

Din informatiile intrate in posesia National, deja se face partie pentru o viitoare alianta, fie ea si subterana, intre PNL si PDL. Iar negociatorii secreti dintre Crin Antonescu si Vasile Blaga au avansat deja substantial pentru a fi siguri ca vor reusi, daca situatia politica o impune, o intelegere la vedere intre cei doi lideri. Probabil ca, din obisnuinta, prefera sa mearga la doua capete, pentru a elimina din start si cea mai mica posibila surpriza si sa aiba la indemana o varianta de rezerva. Sau, dupa cum se tem chiar unii dintre sfatuitorii de taina ai lui Antonescu si Blaga, poate sa fie o momeala pentru cei doi politicieni, aflati in razboi deschis cu titularii palatelor Cotroceni si Victoria. "Coabitarea mica" isi va avea orbita pe partea dreapta a esichierului politic. Acolo unde i se va crea spatiu de manevra, printre "meteoritii" care urmeaza sa fie eliminati numarandu-se si fostul premier Mihai Razvan Ungureanu.

Croitorul lui Gabi Oprea se izmeneste la afaceri cu Armata Romana

Breasla croitorilor de lux este zguduita de un scandal monstru care ii opune pe multi dintre membrii cooperatiei mestesugaresti SCM ARTIM actualului presedinte Garabet Nevrikian. Acesta este acuzat ca a vandut pe banda rulanta cele mai rentabile spatii de productie. O situatie aparte o reprezinta si comenzile primite de la MApN, pe care toti cei cei de la SCM ARTIM stiu ca s-ar fi primit pe filiera fostului ministru al Apararii, Gabriel Oprea. Insa respectivele efecte militare, de la izmene, la geci si uniforme, zac acum pe stoc.

Noua Constitutie, mar otravit pentru baronii USL

Daca in urma cu o saptamana pesedistii si liberalii din teritoriu salutau deciziile luate, la centru, de co-presedintii Uniunii Social Liberale, dupa ce au studiat problema mai bine, aceiasi lideri locali se plang acum ca li s-a intins o capcana si ca organizarea referendumului pentru Constitutie in paralel cu europarlamentarele le va da mari batai de cap. "Am inteles ca trebuie sa facem pe dracu' in patru ca sa scoatem un cel mai bun scor la europarlamentare. Acum, vin cu referendumul organizat cu un cvorum de 50+1. Ce sa facem mai intai? Sa convingem oamenii sa voteze pentru noua Constitutie sau sa avem grija ca partidul sa obtina cel mai mare numar de eurodeputati? Toate calculele de pana acum si experientele precedente au aratat ca o prezenta redusa la vot este in avantajul PSD. Deci, cum o rezolvam? Astept sa ne explice domnul Ponta cum a gandit aceasta suprapunere", a declarat un lider local al PSD.

FMI: O banca de nivel mondial va falimenta in acest an

Statele UE si SUA sunt optimiste in privinta revenirii din criza izbucnita in urma cu cinci ani, dar FMI atrage atentia ca nici nu se pune problema revenirii la nivelul de dinaintea caderii Lehman Brothers. Reprezentantii Fondului atrag atentia ca reforma financiara mondiala nu a fost finalizata si ca economia mondiala ramane expusa riscurilor. FMI avertizeaza ca o banca mare, de importanta sistemica si cu operatiuni la nivel mondial risca sa dea faliment in acest an. Numele bancii nu a fost facut public, dar institutii ca JP Morgan, Deutsche Bank, Barclays etc. se confrunta in prezent cu o serie de scandaluri legate de managementul defectuos si de ascunderea unor pierderi uriase.

PUTEREA

EXCLUSIV: Niţă: Prioritatea noastră este noua mină de uraniu din Neamţ

Noua exploatare de uraniu pe care Compania Naţională a Uraniului (CNU) vrea să o deschidă în comuna Grinţieş, judeţul Neamţ, este prioritatea în acest an a Departamentului pentru Energie, a declarat pentru cotidianul PUTEREA ministrul de resort, Constantin Niţă. Proiectul este estimat la 407 milioane lei (inclusiv TVA), însă CNU nu poate suporta decât 10% din această investiţie. Drept urmare, autorităţile încearcă de mai bine de jumătate de an să găsească fondurile necesare pentru proiect şi vor cere opinia Comisiei Europene, pentru a evita o eventuală suspiciune că ar acorda un ajutor de stat. Este luată în calcul inclusiv asocierea cu investitori strategici, însă regulile în acest caz sunt destul de restrictive, având în vedere securitatea asociată acestui domeniu.

CAMPANIILE PUTEREA. Delta, jefuită sistematic de cei care o administrează

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) este o instituţie cu buget modest, de doar câteva milioane de euro, care guvernează o comoară inestimabilă pentru ecologişti şi măsurabilă în sute de milioane de euro pentru oamenii de afaceri. Miza financiară a exercitat presiuni enorme asupra administraţiilor care ar fi trebuit să dirijeze responsabil afacerile derulate în şi pe seama ecosistemului Deltei, unic în Europa şi protejat ca patrimoniu UNESCO. Mafia icrelor negre, mafia braconajului, mafia imobiliară, mafia turismului invaziv, zgomotos şi distructiv: toate au călcat, pe uşa din faţă sau pe uşa din spate în biroul guvernatorului Deltei. Urmele construcţiilor ilegale, ale măcelurilor în perioada prohibiţiei sau ale pescuitului electric sau cu dinamita au rămas. Cel mai recent scandal, al construcţiilor abuzive de la Sulina, una dintre ultimele plaje sălbatice din ţară, a ajuns până la Comisia Europeană care ameninţă să dea în judecată România.

ROMANIA LIBERA

Alegerile care pot schimba strategii. Cum se pregătesc puterea şi opoziţia de europarlamentare

Scrutinul de anul acesta are o miză aparte, rezultatele putând reconfigura total scena politică. Pe de o parte, am putea asista la ruperea USL şi la consolidarea PSD ca principal partid, cu potenţial să conducă România mulţi ani de acum încolo, iar pe de altă parte dreapta, confruntată cu un eşec generat de propriile orgolii, ar putea fi forţată să-şi regândească strategia. Deşi aflate la guvernare într-o alianţă, PSD şi PNL vor intra pe cont propriu în alegerile europarlamentare, teoretic din motive doctrinare, de apartenenţă la familii politice europene distincte şi din dorinţa de a consolida poziţia PNL pe zona de dreapta.

Başcanul Găgăuziei: Traian Băsescu pledează pentru "lichidarea" Republicii Moldova

Başcanul Găgăuziei Mihail Formuzal a apărat vineri dreptul unităţii autonome la referendum, subliniind că susţine statalitatea Republicii Moldova, spre deosebire de preşedintele Traian Băsescu care, în opinia sa, merită se fie declarat persona non grata, potrivit site-ului oficial al UTA Găgăuzia, citat de Mediafax. "Acţionăm într-un cadru constituţional, nu încălcăm nimic. Avem dreptul să organizăm un referendum consultativ pe teritoriul Găgăuziei", a afirmat Formuzal. Başcanul a subliniat că "acţiunile noastre sunt în conformitate cu Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei, care prevede că regiunea are dreptul la autodeterminare, în cazul în care Republica Moldova îşi va pierde suveranitatea". "Pledăm pentru păstrarea statalităţii Republicii Moldova", a declarat Formuzal, în cadrul unei şedinţe cu primarii din regiune, care are o populaţie de aproximativ 155.000 de persoane, dintre care peste 80% sunt găgăuzi (populaţie orotodoxă, de origine turcă).

ZIARUL FINANCIAR

Cea mai importantă ştire a începutului de an, dacă nu chiar a ultimului deceniu, care priveşte cel puţin două milioane de români şi familiile lor, a trecut total neobservată: costul creditelor ipotecare în lei a scăzut până la acelaşi nivel cu al celor în euro. Această ştire nu a prins breaking news-ul, ocupat de ce mai face USL-ul, dacă mai rezistă sau nu, de starea lui Becali la închisoare, de Ceauşescu, de Băsescu, de Ponta sau de cutremure de tot felul. După mai bine de un deceniu în care creditul ipotecar în euro a fost mai rentabil decât cel în lei datorită dobânzilor mai scăzute, ceea ce a determinat o cerere şi o expunere a persoanelor fizice pe valută fără precedent, în ianuarie 2014 acest cost s-a egalizat. În acest moment, la un credit de 40.000 de euro contractat pe 30 de ani, rata lunară pe lei este de 950 de lei, iar pe euro, de 220 de euro, adică 990 de lei.

Băncile au strâns în trei luni depozite de 11 miliarde de lei

Depozitele bancare ale populaţiei şi companiilor însumau 315 mld. lei (71 mld. euro) la sfârşitul anului trecut, cu circa 11 mld. lei peste nivelul din septembrie 2013, potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor. Economisirea a accelerat pe final de an, după ce în prima parte a anului 2013 stocul depozitelor fusese constant: circa 305 mld. lei. Creşterea economisirii s-a datorat depozitelor în lei, în timp ce depozitele în valută au consemnat un recul pe fondul dobânzilor mici şi stabilităţii cursului de schimb. Economiile în lei erau de 169 mld. lei (plus 14 mld. lei faţă de septembrie). Depozitele în valută au scăzut cu echivalentul a 600 mil. euro şi au ajuns la 32,6 mld. euro.

Treichl: BCR a terminat cu tăierile şi este gata să se reapuce de business

BCR, cel mai mare creditor al economiei, a încheiat ambiţiosul proces de re­structurare lansat în urmă cu un an şi jumătate, a devenit o bancă eficientă şi nu va întârzia să revină pe piaţa creditului, urmând să-şi facă simţită prezenţa cât mai repede astfel încât în semestrul al doilea revenirea să se vadă şi în cifre, spune Andreas Treichl, CEO al Erste Group. "Continui să am răbdare cu BCR şi este şi cazul pentru că BCR e o navă mare care întoarce greu, dar managementul de la Bucureşti a făcut o treabă bună în 2013, câştigă din nou ceva bani, iar 2014 va fi un an mai bun. Nu mă preocupă atât de mult rezultatele financiare. Aş fi mai fericit ca într-un an de acum încolo clienţii să recunoască BCR drept cea mai bună bancă, dar managementul mai are mult de lucru până acolo. Oricum, ce era mai rău a trecut",

KPMG: Se strânge laţul în jurul marilor averi. Nu mai ai unde să-ţi ascunzi banii

Laţul în jurul marilor averi se strânge pentru că guvernele, în căutare de venituri bugetare, preferă să se concentreze pe contribuabilii cu venituri mai mari, iar Fiscul urmăreşte şi câştigurile din străinătate, a declarat Daniela Oprescu, director, International Executive Services la firma de audit şi consultanţă KPMG România. Odată ce majoritatea ţărilor şi paradisurilor fiscale introduc schimbul automat de informaţii privind veniturile obţinute de rezidenţi din străinătate, România (Fiscul-n.red.) va primi "pe tavă" astfel de informaţii fără să facă niciun efort, a mai spus ea. Guvernul a decis să iniţieze acţiuni de verificare a documentelor pentru 30 de persoane cu mari averi, suspectate că au depăşit "riscul minim acceptat" prin neplata impozitelor, după ce a pornit iniţial de la un grup de peste 300 de persoane bănuite că s-au sustras de la plata taxelor la buget. Până acum nu au apărut informaţii oficiale despre rezultatul acestor verificări. Marile firme de audit şi consultanţă, inclusiv KPMG, au clienţi care au primit notificări de la Fisc în problema controlului averilor mari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb