REVISTA PRESEI 20.04.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 20 aprilie 2016

ADEVARUL

PNL discută retragerea candidaturii lui Munteanu

Conducerea PNL s-a reunit, marţi seară, la sediul organizaţiei de Bucureşti, pentru a discuta varianta retragerii candidaturii lui Marian Munteanu la Primăria Capitalei, potrivit unor surse liberale. Până la urmă, decizia finală a fost amânată pentru miercuri, atât copreşedintele Vasile Blaga, cât şi şeful de campanie al lui Munteanu subliniind că nu s-a discutat. Marian Munteanu a publicat un mesaj pe pagina personală de Facebook în care a anunţat că a cesionat părţile sociale pe care le deţine. "Astăzi am decis şi iniţiat cesionarea tuturor părţilor sociale pe care le deţin în societăţi comerciale. Doresc ca activităţile mele politice să nu aibă efecte asupra activităţilor pe care aceste entităţi le dezvoltă sau asupra unor oameni care nu sunt implicaţi politic. Din acelaşi motiv am iniţiat retragerea mea din unele organizaţii neguvernamentale", a scris Munteanu.

Eduard Hellvig, şeful SRI: Nici măcar nu-l cunosc pe Marian Munteanu

Directorul SRI Eduard Hellvig spune că nu a avut nicio implicare în desemnarea lui Marian Munteanu drept candidat la Primăria Capitalei, arătând că se aştepta ca PNL să spună public că nu a avut niciun amestec în decizia politică a partidului. Întrebat, într-un interviu acordat Evenimentului Zilei, dacă a avut vreo legătură cu candidatura lui Marian Munteanu, şeful SRI Eduard Hellvig a răspuns: "Nu, categoric. Nici măcar nu-l cunosc. Anul acesta este anul electoral şi, din păcate, se vor amesteca tot felul de teme. Eu îi asigur deopotrivă, pe politicieni, gazetari şi cetăţeni români că SRI va rămâne în afara acestei dezbateri. Mă aşteptam de la fostul meu partid să răspundă public că eu nu am niciun amestec în vreo acţiune politică de când mă aflu în fruntea SRI".

Piedone nu poate candida la Primăria Sectorului 4. Decizia este definitivă

Cristian Popescu Piedone nu poate candida la Primăria Sectorului 4. Aceasta este sentinţa definitivă pe care a dat-o aseară Tribunalul Bucureşti, după o contestaţie depusă de Asociaţia victimelor din Colectiv. În urmă cu câteva zile, Judecătoria Sectorului 4 a decis că fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, poate candida pentru un nou mandat, deoarece buna reputaţie nu reprezintă o condiţie în lege pentru acceptarea unei candidaturi, în contextul tragediei de la Colectiv. Candidatura lui Piedone fusese contestată chiar de supravieţuitorii tragediei din Colectiv, împreună cu avocatul Gheorghe Piperea.

După ce a pierdut titlul, Becali pierde si sponsorul de pe piept. Contractul era de 500.000 de euro pe an

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiara a decis deschiderea procedurii de redresare financiara pe baza de plan la Societatea de Asigurare - Reasigurare City Insurance SA, in urma unei analize diagnostic de supraveghere si a unui raport de control inopinat care au scos in evidenta o serie de deficiente privind solvabilitatea si nivelul capitalului societăţii, potrivit unui comunicat al instituţiei. Printre cele mai importante probleme identificate in situaţia societăţii sunt gradul ridicat de sub adecvare a rezervelor de dauna, de 43%, si coeficientul de lichiditate de 0,83 pentru activitatea de asigurări generale, care nu respecta prevederile normelor in vigoare.

România nefericită

Danezii sunt cei mai fericiţi oameni din lume, iar românii se află la jumătatea (poziţia 71) unui clasament care analizează 157 de ţări, conform World Happiness Report 2016, ultimul raport privind fericirea, făcut public la finalul lunii martie. Studiul a fost realizat pe baza răspunsurilor, colectate de Gallup World Poll - una dintre cele mai importante agenţii de sondare a opiniei publice din lume, la întrebarea: dacă pe o scară de la 0 la 10, notăm cu 0 cea mai rea posibilă viaţă pe care puteţi s-o aveţi şi cu 10 cea mai bună posibilă viaţă, în acest moment unde vă situaţi. "Fericirea este o atitudine pozitivă despre propria viaţă în care eşti împăcat cu trecutul, eşti mulţumit cu prezentul şi priveşti cu optimism spre viitor", susţine pshologul Daniel David, autorul volumului "Psihologia poporului român",

Fiul primului baron al României a emigrat în Franţa

Alexandru Mischie, fiul primului baron al României, Nicolae Mischie, care a ocupat funcţiile de deputat, preşedinte al Consiliului Judeţean şi al PSD Gorj, a emigrat în Franţa. Acesta este medic la un spital de lângă Paris, unde este responsabil cu o specializare complexă. Alexandru Mischie este responsabil Cardiologie Intervenţională, la Spitalul Montluçon din Franţa, iar, anterior, a ocupat funcţia de şef Secţie Cardiologie, Spitalul Cognac din Franţa. Fiul lui Mischie are un salariu de peste 11.000 de euro, la care se adaugă gărzile. Alături de acesta se află soţia lui, care lucrează tot ca medic, şi copilul lor.

Uită de producţia bio! Un alt trend pătrunde masiv pe piaţă: agricultura biodinamică!

Agricultura biodinamică este noul trend care face furori în fermele din vestul Europei. Are chiar şanse ca, în următorii ani, să facă uitată agricultura ecologică, mai ales că noua comunitate de fermieri vorbeşte despre un concept integrat, de o veritabilă filozofie de viaţă, de o legătură paşnică între producţia agricolă şi natură. Agricultura biodinamică reprezintă, potrivit celor care o practică, un alt nivel de producţie ce se face respectând nişte principii clare de agricultură, principii respectate de bunicii şi străbunicii noştri. În comparaţie cu agricultura ecologică, cea biodinamică este mai mult o filozofie de viaţă, un stil de viaţă sănătos ce nu poate exista fără o legătură directă şi paşnică cu natura. Noul tip de agricultură a pătruns recent şi în România unde câţiva temerari încearcă să-i impulsioneze şi pe alţi fermieri să aplice principiile biodinamismului.

Acord Putin-Poroşenko: Pilotul militar Nadia Savcenko, eliberat în schimbul a doi prizonieri ruşi

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a anunţat marţi că s-a ajuns la un acord cu Kremlinul pentru eliberarea pilotului militar Nadia Savcenko, condamnată la 22 de ani de închisoare pentru uciderea a doi jurnalişti ai postului de televiziune VGTRK, într-un schimb de prizonieri care implică doi soldaţi ruşi aflaţi în custodia autorităţilor ucrainene, transmite Reuters. Nadia Savcenko este văzută drept o adevărată eroină în Ucraina şi un simbol al rezistenţei în faţa Rusiei, care a anexat peninsula Crimeea în urmă cu doi ani. Însă, cei mai mulţi ruşi cred că pilotul ucrainean nu este altceva decât o naţionalistă cu mâinile acoperite de sângele unor inocenţi.

Ministerul de Finanţe i-a scos pe Dan Manolescu şi Mihail Constantin din consiliul de administraţie al CEC Bank

Statul i-a revocat din Consiliul de Administraţie al CEC Bank pe Dan Manolescu, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor şi pe Mihail Constantin, vicepreşedinte ANAF până în aprilie 2014, însă i-a păstrat pe fostul şef al Fiscului, Gelu Diaconu, şi pe fostul vicepreşedinte Mihai Gogoncea Vătăşoiu, ambii fiind puşi sub acuzare de către Direcţia Naţională Anticorupţie, scrie News.ro. Decizia de revocare a celor doi din poziţiile de membru neexecutiv al Consiliului de Administraţie a fost luată pe 24 martie, în cadrul unei adunări generale ordinare a acţionarilor, în care Ministerul Finanţelor a fost reprezentat de un director şi doi consilieri ai ministrului de resort, potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial. Dan Manolescu a fost secretar de stat în perioada ianuarie 2013 - septembrie 2015 şi a coordonat proiectul de întocmire a noului Cod Fiscal şi a Codului de Procedură Fiscală.

BANCHERUL

Clauzele abuzive trebuie eliminate din toate contractele de credit, a decis Curtea Constituţională

Curtea Constituţională a respins contestaţia unui grup de bănci (BCR, Raiffeisen Bank, ING Bank si Volksbank) privind articolele 12 si 13 din Legea nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori, potrivit cărora clauzele abuzive trebuie eliminate din toate contractele de credit existente, in urma unei decizii a unei instanţe de judecată. Băncile au contestat prevederile legii după ce Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a iniţiat, de anul trecut, o serie de procese împotriva mai multor bănci prin care urmăreşte eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele acestora, nu doar din cele individuale sau colective care ajung in fata judecătorilor. Până acum, ANPC a câştigat definitiv un proces cu OTP Bank, la Tribunalul Bucureşti, care a obligat banca sa elimine din toate contractele de credit încheiate înainte de criza, in perioada 2007-2008, clauzele abuzive care prevăd că dobânda poate fi modificata in funcţie de politica băncii.

Cum ar putea fi afectate băncile de legea privind darea in plata: BRD are credite imobiliare de 9,5 miliarde lei, dintre care 1,5 miliarde lei sunt restante

BRD are in sold credite ipotecare si pentru achiziţii imobiliare in valoare de 9,5 miliarde lei, acest tip de credite fiind prevalent in bilanţul băncii franceze. Comparativ, creditele de consum se ridica la 7,9 miliarde lei, creditele de trezorerie pentru firme sunt de 5,4 miliarde lei, finanţările pentru achiziţia de echipamente - 4,9 miliarde lei. Din totalul celor 9,5 miliarde lei, creditele ipotecare cu restante au o pondere de 15%, echivalentul a 1,5 miliarde lei, marea majoritate (1,1 miliarde lei) fiind cu întârzieri de pana in 30 de zile.

CURENTUL

Lucrările la Arcul de Triumf finalizate până pe 30 iunie

Primarul General, Răzvan Sava, a vizitat ieri Observatorul Astronomic 'Amiral Vasile Urseanu' şi a declarat că acest obiectiv, precum şi Arcul de Triumf şi Ambulatoriul de la Spitalul Gomoiu 'sunt obiectivele de investiţii cu fonduri europene pe care Municipalitatea va reuşi să le finalizeze în termen'. Lucrările de la Observatorul Astronomic se vor finaliza la sfârşitul lunii iunie 2016, iar în ceea ce priveşte proiectul de consolidare, restaurare şi conservare de la Arcul de Triumf, primarul a declarat că termenul de 30 iunie este unul real. 'La sfârşitul acestei săptămâni vin izolatorii, se vor monta într-o săptămână, se va turna betonul. Deci pentru Arcul de Triumf termenul de finalizare de 30 iunie este unul real', a declarat Răzvan Sava. În ceea ce priveşte Pasajul de la Piaţa Sudului, Primarul General s-a declarat optimist de ritmul de lucru, explicând că 'lucrările sunt într-un stadiu avansat şi sunt încrezător că va fi finalizat până pe 30 iunie, aşa cum prevede contractul.

Surse: Urdăreanu i-a denunţat pe Olguţa Vasilescu şi pe Ludovic Orban

Misterul denunţătorilor din cazurile lui Ludovic Orban şi al Olguţei Vasilescu rămâne neelucidat oficial. Surse judiciare susţin că cel care i-ar fi denunţat pe cei doi ar fi Tiberiu Urdăreanu, patronul UTI, care astfel încearcă să obţină reducerea limitelor pedepsei în dosarul în care este trimis în judecată pentru mituirea primarului Gheorghe Nichita pentru contractul de management al traficului din Iaşi. Se pare că denunţarea Olguţei Vasilescu nu a avut prea mare succes pentru aplicarea celebrului articol 19 pentru că aceasta nu a fost nici măcar pusă sub control judiciar de judecători aşa că Urdăreanu, băiat prevăzător l-a înregistrat pe Ludovic Orban şi le-a dat "caseta" procurorilor. De mărţişor, Orban l-a contactat pe Urdăreanu "pe care îl cunoştea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care Orban Ludovic candida la funcţia de primar al municipiului Bucureşti.

EVENIMENTUL ZILEI

Eduard Hellvig: "Când opinia publică nu găseşte uşor o explicaţie pentru o decizie politică, există tendinţa de a implica SRI-ul"

"Raportarea SRI la cetăţean este proiectul meu de mandat." "N-am nici o legătură cu candidatura lui Marian Munteanu, nici măcar nu-l cunosc." "Doar din interior ne putem distruge. Zi de zi, văd că îi ajutăm pe alţii să distrugă ceea ce am construit." "Atunci când nu există informaţii despre o anumită speţă politică, când opinia publică nu găseşte uşor o explicaţie pentru o decizie politică, există tendinţa asta, specifică conspiraţionismului românesc din anii 90, de a implica SRI-ul în tot şi în toate. Le readuc aminte acestora că suntem în 2016! Eu am dobândit valorile democratice acasă, şi nu în politica românească. Şi cred că echilibrul instituţional al SRI ţine de modul cum voi reuşi să transmit aceste valori. Eu cred că am reuşit, iar astăzi SRI este rupt total de activitatea politică. Şi aşa va rămâne, cel puţin pe toată perioada mandatului meu". a spus Hellvig.

Neputinţa cea mare a dreptei româneşti

Toader Paleologu citează, adesea, o vorbă a ilustrului său tată: "În România, pluripartidismul înseamnă, de fapt, mai multe PCR-uri". Dincolo de hazul ei, vorba spune ceva mai profund. Indiferent de ceea ce se pretind a fi, toate partidele româneşti sînt înspăimîntător de la fel. Valorile sînt aceleaşi, apucăturile sînt aceleaşi, ideologia valorează cît o ceapă degerată, opţiunile fundamentale sînt identice, oamenii de la vîrf sînt din aceeaşi croială, la fel şi cei din eşalonul doi, pînă şi idealiştii - puţini, cîţi mai sînt - se aseamănă între ei. Traseismul nu este o boală morală a politicianului nostru, aşa cum se crede. Traseismul e absolut firesc, natural, pentru că trecerea de la un partid la altul, practic, nu se simte - dimensiunea politică a fiinţei nu este deloc zdruncinată de schimbarea partidului pentru că, pur şi simplu, schimbarea nu există. Sînt alte feţe, dar e exact aceeaşi piesă. Politicianul traseist are dreptate: nu i se poate reproşa că trece dintr-un partid în altul, aşa cum unui peşte nu-i poţi reproşa că trece din Marea Egee în Marea Mediterană, căci tot în apă de mare înoată.

Rareş Bogdan şochează: Klaus Iohannis va fi suspendat! PNL va avea soarta PNŢCD! Democraţia va muri în România!

O postare ciudată, după miezul nopţii, a realizatorului Realitatea TV Rareş Bogdan, un apropiat al preşedintelui Klaus Iohannis, scoate în evidenţă un scenariu politic apocaliptic. Este greu de explicat ce l-a determinat pe Rareş Bogdan să conceapă acest scenariu, dar ieri am asistat la trei evenimente care au legătură cu persoana sa: Cozmin Guşă, acţionarul majoritar al Realitatea TV a fost chemat la DNA în legătură cu banii pe care Ludovic Orban trebuia să-i dea unui patron media; Eduard Hellvig, directorul SRI, a dat un interviu EvZ în care a recunoscut că avea o relaţie apropiată cu Rareş Bogdan, dar aceasta s-a răcit în ultima vreme; Marian Munteanu, candidatul PNL la Primăria Capitalei, promovat intens de Rareş Bogdan în ultimele 6 luni urmează să fie schimbat.

Producţia românească de mobilă continuă să se dezvolte pentru export

România exportă mobilier de peste 2 miliarde de euro. Dar şi consumă. Cel puţin, dacă privim peste cifrele retailerilor, încasările chiar au crescut, în ultimii ani, în paralel cu o dezvoltare susţinută prin deschiderea de noi magazine. Fie că vorbim de branduri internaţionale, fie că numărăm nume româneşti, calea pentru dezvoltare pare să fi fost una singură şi anume extinderea. Nici nu s-a fi putut altfel: piaţa s-a maturizat, consumatorul a început să se formeze pe cultura Occidentului. Iar această maturizare s-a încadrat perfect în revenirea pieţei rezidenţiale. Cartiere întregi au fost construite încurajând astfel consumul.

SUA, atac dur la adresa Israelului

Vicepreşedintele american Joe Biden a avut un discurs extrem de dur la adresa principalului aliat al SUA în Orientul Mijlociu: Israelul. Prin extinderea sistematică a coloniilor evreieşti în teritoriile palestiniene administraţia lui Benjamin Netanyahu duce Israelul către o greşită şi periculoasă "realitate cu un singur stat" iar SUA resimt o copleşitoare frustrare faţă de guvernul israelian, a precizat Joe Biden. În cadrul unei dezbateri organizate de firma de lobby J Street la Washington, Joe Biden a afirmat că, în pofida divergenţelor cu israelienii referitoare la coloniile evreieşti şi la acordul privind programul nuclear iranian, SUA au obligaţia de a îndrepta Israelul către o soluţie bazată pe coexistenţa a două state pentru a se pune capăt conflictului israeliano-palestinian. "Cred cu tărie că acţiunile guvernului Israelian au luat-o razna în ultimii ani: extinderea constantă şi sistematică a aşezărilor, confiscarea de teritorii, toate acestea indică faptul că Israelul se mişcă într-o direcţie greşită", a precizat vicepreşedintele american

JURNALUL NATIONAL

Scandal dâmboviţean în cursa pentru Capitala Europeană a Culturii

Bucureşti ar putea fi în 2021 Capitala Culturală Europeană. Este şansa unică pe care o primeşte Capitala României să arate tot ce are mai bun de oferit. De la bogăţia arhitecturală la efervescenţă culturală şi dinamismul oraşului. Însă drumul până la obţinerea acestei titulaturi este lung şi, în spiritul pur românesc, presărat şi cu scandaluri care ar putea pune în pericol un întreg proiect. În competiţia pentru obţinerea titlului, Bucureştiul se luptă cu oraşele Timişoara, Baia Mare şi Cluj-Napoca. Ideea ca Bucureştiul să candideze la titlul de Capitală Culturală Europeană a anului 2021 i-a venit Mihaelei Păun, directorul ARCUB, în contextul în care în ultimii 15 ani foarte rar a mai fost aleasă capitală culturală oraşul care este şi capitala ţării. Primele semne de conflict au apărut la începutul anului, când Primăria Capitalei a propus o reorganizare a ARCUB.

Liberalii se luptă cu pedeliştii în "noul" PNL

Dincolo de acuzaţiile de simpatizant al Mişcării Legionare şi abdicare de la valorile liberalismului, candidatura lui Marian Munteanu la Primăria Capitalei a scos la iveală şi tensiunile care încă mocnesc în noul PNL, între vechii liberali şi foştii democrat-liberali în frunte cu Vasile Blaga şi Cătălin Predoiu. Puse cap la cap, ultimele mişcări de trupe din culisele partidului conturează fractura încă existentă între cele două tabere, liberalii lui Atanasiu şi pedeliştii lui Blaga. Zecile de "comisii de unificare" săptămânale şi-au dovedit ineficienţa după lansarea fostului lider al studenţilor din anii `90, Marian Munteanu, în cursa pentru Primăria Generală a Capitalei. Imediat după retragerea forţată a lui Ludovic Orban, copreşedintele Vasile Blaga promitea că înlocuitorul lui Orban "va fi un om din interiorul partidului".

Coreenii vor să scape de cel mai mare şantier naval din România

Coreenii vor să vândă şantierul naval din Mangalia sau să-l reducă la dimensiunile unei facilităţi pentru reparaţii. Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) a făcut un prim pas în acest sens prin relocarea unei comenzi pentru două vapoare din categoria suezmax, în valoare totală de 130 milioane de dolari, din Mangalia în şantierele sale din Coreea de Sud, după cum anunţă splash247.com. Deocamdată, nu există potenţiali cumpărători pentru cel mai mare şantier naval din România. Închiderea şantierului ar ruina Mangalia, compania coreeano-română asigurând veniturile a zeci de mii de familii din tot judeţul Constanţa şi nu numai. Contextul este unul extrem de complicat, atât pentru Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI), cât şi pentru compania-mamă din Coreea de Sud. DMHI are peste 2.500 de angajaţi, la care se adaugă încă pe atâţia de la firmele colaboratoare. Daewoo deţine 51% din şantier, restul de 49% aparţinând statului român.

NATIONAL

Antonescu: Actualul PNL este doar "un altceva mai mare"

Chiar daca refuza sa ridice piatra împotriva partidului pe care l-a condus, fostul preşedinte PNL Crin Antonescu spune ca PNL-ul de astăzi este cu totul "altceva" decât vechiul PNL. In ceea ce-l priveşte, Antonescu afirma tranşant ca nu exista viitor politic. "Nu am niciun fel de plan politic si nu exista viitor, am renunţat. Nu exista nimic in politica care sa mă retina pe viată, am făcut-o cu pasiune, dar e destul", a declarat recent fostul lider PNL. Iar daca tot a ajuns la final, Antonescu si-a trecut in revista marile eşecuri: "Am fost părtaş la un proiect politic care a eşuat - USL. Am avut un proiect politic in fruntea PNL care a ţintit sa facă din acest partid un mare partid de dreapta - a eşuat".

Soc: alegeri prezidenţiale la sfârşitul anului!

Deşi oficial vorbind, încă nu s-a intrat in linie dreapta cu alegerile locale din iunie, iată ca in medii de obicei extrem de bine informate deja se vehiculează o ipoteza care, la prima vedere cel puţin, poate părea de-a dreptul şocanta. Este vorba despre posibilitatea organizării alegerilor prezidenţiale odată cu cele parlamentare. Si asta nu peste nu ştiu caţi ani, ci chiar in iarna care urmează! Liderii politici care deja caută un înlocuitor pentru Klaus Iohannis iau in calcul si faptul ca "resetarea" din temelii a clasei politice româneşti este o realitate de care nu ai cum sa nu ţii seama. Iar cel mai bun "moment zero" de după terminarea "curăţeniei generale" la care a fost supusa clasa politica românească ar fi organizarea concomitenta de alegeri parlamentare si prezidenţiale, pentru a se porni astfel la drum cu o garnitura de conducere a tarii absolut noua.

Investitorii americani cer Guvernului Ciolos sa se dea la o parte

Americanii caută locuri in care sa investească, Romania fiind unul dintre ele, dar Guvernul trebuie sa se dea la o parte puţin, a declarat, ieri, George Friedman, fondator si preşedinte al Geopolitical Futures, într-o conferinţa de specialitate. "Trebuie creat un sistem bancar care sa servească nevoile firmelor mici. Mărimea companiei nu determina apetitul sau pentru servicii. (...) America este plina de bani care merg din China, Japonia pana in Orientul Mijlociu. Dobânzile noastre sunt mici nu numai datorita Rezervei federale, ci si pentru ca excesul de bani ridica piaţa de capital, din nou. Americanii caută locuri unde sa investească. Romania este unul dintre acele locuri. In momentul in care, acum, emisfera de est se destramă si SUA are mari rezerve de bani, trebuie create oportunităţi, nu vorbesc despre crearea de noi programe guvernamentale, dar Guvernul (roman - n. n.) trebuie sa se dea la o parte puţin", a spus Friedman.

Liberland, paradisul fiscal de pe Dunăre

Vit Jedlicka, preşedintele autoproclamat al Republicii Liberland, care încearcă sa revendice şapte kilometri pătraţi de teren viran pe frontiera dintre Croaţia si Serbia, spune ca va înfiinţa o tara fără taxe si reglementari in inima Europei. Liberland a primit pana acum peste 400.000 de solicitări de cetăţenie, are sprijinul a numeroase organizaţii libertariene din întreaga lume si chiar o bere naţionala. "Preşedintele" susţine Liberland va avea doar cinci legi, iar singurele responsabilităţi ale aparatului de stat vor fi justiţia, siguranţa si diplomaţia. Plata taxelor va fi pe baza de voluntariat, marijuana si armele de foc vor fi la liber si nu va exista limita de viteza. Practic, fiecare va putea face ce vrea atât timp cat nu le face rău altora. "Suntem adepţi convinşi ai paradisurilor fiscale, deoarece sunt deja prea multe iaduri fiscale pe planeta. Vrem sa fim pionieri in dezvoltarea de tehnologii care vor transforma statul tradiţional intr-un concept depăşit", mai spune fondatorul Liberland.

Propunerea legislativa privind reducerea numărului de parlamentari, respinsă in Senat

Proiectul legislativ care vizează reducerea cu 200 de parlamentari a numărului aleşilor neamului care fac parte din Legislativ a fost respins - in mod cat se poate de categoric, după cum o arata rezultatul votului- in Camera Superioara a Parlamentului. Demersul legislativ iniţiat de opt aleşi ai neamului, printre ei fi fostul şef al PMP, actualmente candidat al formaţiunii pentru Primăria Sectorului 1, si deputatul Petru Movila, nu a trecut de votul senatorilor. Trebuie spus ca proiectul legislativ ce prevede reducerea numărului de parlamentari la 300 a fost supus, marţi, votului reprezentanţilor Senatului, in calitate de prima camera sesizata. Doar ca in favoarea acestui proiect s-au pronunţat doi senatori, restul de 86 alegând sa spună "nu', in timp ce alţi trei s-au abţinut de la vot.

PUTEREA

Camera Deputaţilor dojeneşte Bruxellesul şi dă lecţii de adaptare la criza migranţilor

Camera Deputaţilor a adoptat, cu o săptămână în urmă, două hotărâri prin care transmite un mesaj dur spre Bruxelles. Una dintre hotărâri vine în urma Comunicării comune a Comisiei Europene si Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe şi politică de securitate către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor, referitoare la revizuirea politicii europene de vecinătate JOIN. A doua hotărâre se referă la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic si Social European si Comitetul Regiunilor, privind Strategia de extindere a UE COM. Ambele hotărâri conţin critici dure la adresa conducerii Uniunii Europene, fiind o premieră în relaţiile dintre Bucureşti şi Bruxelles. Parlamentarii români îşi permit chiar să transmită că UE are un "leadership vădit inadecvat".

Hipermarketurile obligate la 51% produse româneşti

Hipermarketurile vor rămâne deschise şi în weekend, dar vor trebui să comercializeze minimum 51% produse achiziţionate pe un ''lanţ scurt de aprovizionare'', printre care carne, legume, fructe, miere, ouă şi produse lactate şi de panificaţie, excepţie făcând comercianţii cu o cifră de afacere de până la 2 milioane de euro, potrivit unui proiect adoptat de Comisia de agricultură. "Încă o dată repet: nu închidem magazinele în weekend. Acea prevedere nu s-a votat, am abandonat acele articole'', a declarat Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor. Lanţul scurt de aprovizionare ar favoriza producătorii români, iar metodologia în această privinţă se aprobă prin hotărâre de guvern.

ROMANIA LIBERA

Irigaţiile de la Cotroceni, "cod roşu" la caietul de sarcini

Dincolo de preţul estimat, care are o valoare neobişnuit de mare, licitaţia pentru înlocuirea sistemului de irigaţii al Administraţiei Prezidenţiale ridică multe semne de întrebare despre cum a fost întocmită documentaţia tehnică. Scandalul declanşat în urmă cu aproape o lună de zile în legătură cu licitaţia organizată de Administraţia Prezidenţială pentru înlocuirea sistemului de irigaţii din Parcul Palatului Cotroceni este departe de a se fi stins. Din contră, capătă noi valenţe. În afară de preţul estimat, care i-a lăsat pe mulţi cu gura căscată - jumătate de milion de euro, licitaţia mai ridică şi alte semne de întrebare. O susţin experţi în domeniu, consultaţi de "România liberă", care au arătat că totul a fost organizat pe repede înainte, fapt ce ar putea favoriza unele firme.

Băncile au înăsprit accesul la creditele ipotecare

Băncile din zona euro au înăsprit standardele pentru acordarea creditelor ipotecare, deşi a crescut cererea pentru acest tip de împrumuturi, iar tendinţa va continua în acest trimestru, a anunţat ieri Banca Centrală Europeană (BCE). Aproximativ 4% dintre bănci au raportat o înăsprire a standardelor lor interne pentru acordarea creditelor ipotecare, conform unui studiu realizat de instituţia europeană, citat de Agerpres. Evoluţia vine ca urmare a implementării directivei UE privind creditarea ipotecară, care cere băncilor să efectueze o analiză mai amănunţită a celor care solicită împrumuturi. În zona euro, băncile din Olanda şi Germania au înăsprit accesul la creditele ipotecare, în timp ce instituţiile financiare din Italia şi Spania le-au atenuat. Tendinţa va continua în acest trimestru, a apreciat BCE.

ZIARUL FINANCIAR

Continental a trecut de 2,3 mld. euro

Cifra de afaceri cu­mu­lată a celor şapte companii ce alcătuiesc grupul Continental în România a urcat anul trecut cu 14% faţă de anul anterior, la 2,3 miliarde de euro sau peste 10,2 miliarde de lei. Dacă toate cele şapte divizii ar fi concentrate într-o singură companie, Continental ar fi pe locul trei în topul celor mai mari companii din România, după Automobile Dacia şi OMV Petrom. Ca grup însă, Continental rămâne în continuare depăşit de companii precum OMV Petrom, grupul Renault, dar şi grupul Rompetrol. Raportat la nivel mondial, activitatea din România a nemţilor a reprezentat anul trecut 5,9% din cifra de afaceri totală a concernului german, de 39,2 miliarde de euro în 2015. Mai mult, cu 16.500 de salariaţi cât avea la finalul anului trecut, activitatea din România a nemţilor reprezintă aproape 8%.

MedLife cumpără clinicile stomatologice DentEstet şi ajunge la a zecea achiziţie din ultimii şase ani

MedLife, liderul pieţei de servicii medicale private din România, a preluat pachetul majoritar în cadrul grupului de firme DentEstet care cuprinde şapte clinici stomatologice cu afaceri de 5,5 mil. euro anul trecut. MedLife este astfel la a doua preluare din acest an şi a zecea de după 2010, anul când a făcut prima achiziţie. Ziarul Financiar a scris încă de acum aproape o săp­tămână că MedLife negociază preluarea clinicilor stomatologice DentEstet şi că discuţiile sunt într-un stadiu avansat. La momentul acela părţile implicate nu au oferit comentarii pe marginea subiectului. Acum tranzacţia se află pe masa Consiliului Concurenţei. "În următoarea perioadă ţintim să extindem grupul de clinici Dent Estet cu cel puţin una-două unităţi noi în fiecare an, stomatologia urmând să devină una dintre cele şase divizii de business din cadrul MedLife, alături de hiperclinici, laboratoare, spitale, maternităţi şi farmacii", a spus Mihai Marcu, preşedintele consiliului de administraţie al MedLife.

Băncile cu o cotă de piaţă foarte mică nu vor supravieţui

Consolidarea pe piaţa bancară românească va continua şi este posibilă chiar o înjumătăţire a numărului de instituţii de credit, însă procesul nu va fi rapid şi automat, susţin unii bancheri care au participat ieri la conferinţa "Emerging funding for the real economy", care l-a avut guest speaker pe George Friedman, unul dintre cei mai influenţi consultanţi americani în geopolitică, preşedinte al Stratfor şi Geopolitical Futures. În urma consolidării vor rămâne câte­va bănci universale şi câţiva jucători de nişă, procesul urmând să fie influenţat şi de "forţele pieţei" şi de noile reguli din banking, potrivit bancherilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb