• ADEVARUL
• Ce caută în Balcani şefii marilor servicii secrete
Săptămâna aceasta, în România s-au aflat doi dintre cei mai informaţi oameni din lumea: Nikolai Patruşev, şeful Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, care a condus ani de zile serviciile secrete ruse, FSB (fost KGB) şi John Brennan, directorul CIA. La începutul săptămânii trecute, în zonă, mai precis în Turcia, s-a aflat şi şeful Mossad, Tamir Pardo. Vizitele celor trei vine pe fundalul unor evenimente ce au luat pe nepregătite chiar şi cele mai tari servicii secrete din lume: protestele violente din Turcia, scandalurile politice din Bulgaria şi Cehia, care s-ar putea solda cu noi crize politice, şi conflictul îngheţat din Transnistria care riscă să se încălzească. Toate acestea influenţează strategiile administraţiilor statelor pe care le reprezintă pentru gestionarea celei mai fierbinţi zone din lume, la momentul acesta, Siria, care ar putea destabiliza Orientul Mijlociu.
• Victor Ponta: "Nu există nici 1% şanse pentru ca Traian Băsescu să ducă la destrămarea USL"
Liderii USL, premierul Victor Ponta, preşedintele Senatului Crin Antonescu şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, au fost invitaţi, miercuri seara, la emisiunea "Sinteza Zilei". Premierul Victor Ponta a făcut o trecere în revistă a realizărilor Guvernului USL. "Autostrada Comarnic Braşov a fost blocată de PDL şi deblocată de guvernarea USL. Autostrada Arad-Sibiu: Blocată de Guvernarea Boc, deblocată de guvernarea USL. Teatrul Naţional: început de guvernul Boc, va fi finalizat de Victor Ponta şi guvernul USL. Anul viitor, în martie, va fi inaugurat. Sala Dinamo: începută de guvernul Boc, terminată de guvernul USL. Cota unică introdusă de guvernul Tăriceanu şi păstrată de Victor Ponta şi Guvernul USL. Restituirea proprietăţilor a fost începută din anii 90 şi finanţată de USL. Hidroelectrica a fost pe pierdere în guvernarea PDL, este pe profit în guvernarea USL", sunt numai o parte din realizările enumerate de premier.
• Adjunctul şefului Gărzii Financiare, cercetat în scandalul privind şantajul în care a fost implicat directorul de la Antene, Sorin Alexandrescu
Gabriel Cărbunaru, comisar general adjunct al Gărzii Financiare, a fost audiat miercuri de procurorii anticorupţie, ca făptuitor în dosarul în care directorul Antenelor, Sorin Alexandrescu, este cercetat pentru şantaj. Procurorii au vrut să afle cum a ajuns contractul dintre firma lui Dumitru Dragomir şi RCS & RDS în posesia lui Alexandrescu care l-ar fi folosit pentru a-l şantaja pe administratorul RCS&RDS, Ioan Bendei. Potrivit unor surse apropiate anchetei, Cărbunaru este bănuit că ar fi chiar persoana care a înmânat reprezentanţilor Antena Group contractul încheiat de RCS&RDS cu firma BODU SRL aparţinând şefului Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir. La ieşirea de la audieri, adjunctul Gărzii Finaciare a declarat că are "conştiinţa împăcată", susţinând că "nu am dat eu vreun document nimănui din afara instituţiei".
• Cum a rămas Gruia Stoica singur în cursa pentru CFR Marfă. GFR află azi dacă a câştigat licitaţia pentru preluarea transportatorului feroviar de stat
Azi, la ora 11.00, comisia de privatizare din Ministerul Transporturilor va deschide plicul cu oferta depusă pentru preluarea a 51% din compania CFR Marfă. Tot atunci, va anunţa câştigătorul licitaţiei. Lucrurile nu sunt prea complicate. În cursa pentru preluarea transportatorului feroviar de marfă a rămas o singură companie - Grup Feroviar Român (GFR), deţinută de omul de afaceri Gruia Stoica. GFR, parte a grupului Grampet, este cel mai mare transportator feroviar privat din România, administrând aproape 17.000 de vagoane şi peste 400 de locomotive. GFR avea în 2011 aproape 2.400 de angajaţi şi a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 180 de milioane de euro şi un profit de peste 6,8 milioane de euro. Transferoviar s-a retras pentru că a solicitat garanţie de la Raiffeisen Bank, însă banca nu i-a acordat-o", au declarat sursele apropriate situatiei. De asemenea, acestea au precizat că, înainte de a apela la Raiffeisen Bank, fondul de investiţii Donau Finanz a cerut grupului austriac Erste Bank atât finanţare pentru preluarea transportatorului feroviar de marfă, cât şi garanţia de 10 milioane de euro pentru participarea la procesul de privatizare.
• Gheorghe Piperea scoate la vânzare mai multe active libere de sarcini de la Oltchim
Administratorul judiciar susţine că s-au identificat până acum trei active ce vor fi scoase la vânzare, în următoarele luni. Potrivit lui Gheorghe Piperea, în urma vânzării, se pot obţine aproximativ 50 de milioane de euro pentru asigurarea capitalului de lucru la combinatul din Râmnicu Vâlcea. Administratorul judiciar de la Oltchim susţine că societatea este nevoită să găsească surse de finanţare suplimentare, care să-I permită să devină independentă. În acest moment, tot ceea ce se produce în combinat se întoarce la furnizorii de materie primă, în contul creanţelor existente. "Pentru a ne găsi independenţa financiară, ţinta noastră pentru următoarele luni este să obţinem o finanţare de minim 21 milioane euro, cash, în aşa fel încât să fim pregătiţi pentru sezonul de contractare din perioada septembrie-octombrie, care ne asigură o vânzare de 80-90 % pentru 2014. Este vorba despre obţinerea unor contracte care sunt la export şi care au un mare avantaj, respectiv TVA-ul, pentru că ne ajută să plătim datoriile către stat", spune Gheorghe Piperea.
• Cipru va despăgubi deponenţii ruşi cu acţiuni la Bank of Cyprus
Cipru intenţionează să dea deponenţilor ruşi acţiuni la cea mai mare bancă din ţară, Bank of Cyprus, drept compensaţie pentru banii pierduţi în urma programului de salvare a ţării, de 10 miliarde de euro, convenit cu Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat preşedintele cipriot Nicos Anastasiades. Autorităţile de la Nicosia au acceptat în cadrul planului de salvare restructurarea sectorului bancar şi impunerea de pierderi deţinătorilor de depozite bancare de peste 100.000 de euro la cele mai mari două bănci din ţară, relatează RIA Novosti, citată de Mediafax. Înainte de aceste măsuri, ruşii deţineau circa 19 miliarde de dolari în depozite bancare în Cipru, cea mai mare parte prin companii înfiinţate în această ţară.
• Niţă va propune tranzacţionarea întregii producţii naţionale de gaze pe bursă
Statul va propune tranzacţionarea pe bursă a întregii cantităţi de gaze naturale din producţia internă, a declarat, ieri, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern. \"Propunerea noastră va fi, probabil, ca întreaga cantitate de gaze naturale produsă în România să fie vândută pe bursă. În acest sens, joi o să am o discuţie cu cei de la ANRE pentru punerea în practică a platformei de gaze naturale în aşa fel încât preţul să se creeze pe bursă şi să nu mai avem probleme legate de reglementare sau de cantitate vândută de către producătorii naţionali\", a spus Niţă, într-o conferinţă de presă susţinută, miercuri, la Guvern.
• Hong Kong investighează HSBC, cel mai mare grup bancar din lume, în scandalul internaţional de manipulare dobânzilor
Banca centrală din Hong Kong a transmis marţi că investigaţia sa privind posibila manipulare a ratei de referinţă a dobânzilor include mai multe grupuri bancare, printre care şi HSBC, cel mai mare grup bancar din lume după activele deţinute. Anunţul este cel mai recent dintr-o serie de anchete internaţionale privind manipularea ratei de referinţă a dobânzilor interbancare, care au urmat după scandalul fraudării dobânzii pe piaţa din Londra (LIBOR), de referinţă în sistemul financiar mondial, potrivit CNBC. Reprezentanţii HSBC au declarat că nu pot comenta probleme specifice de reglementare. Raportul anual al grupului bancar britanic arată că HSBC era supusă unei serii de proceduri de reglementare în ceea ce priveşte propunerile ratei de referinţă în Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Canada, Elveţia, în Uniunea Europeană şi în Asia.
• Primul investitor străin care ne laudă infrastructura: Lufkin Industries a inaugurat o fabrică lângă Ploieşti
Lufkin Industries a inaugurat ieri o fabrică ultramodernă de echipamente petroliere, situată lângă Ploieşti, investiţie de 140 de milioane de dolari care va produce pentru export. Guvernul României a contribuit cu un ajutor de stat de 28 de milioane de euro. Unitatea are 260 de angajaţi, din care 150 lucrează direct în producţie. Până la finele anului, numărul salariaţilor va ajunge la 350. Pentru acest an sunt estimate vânzări de 60 de milioane de dolari, dar vor ajunge la 100 de milioane de anul viitor. Spre comparaţie, Lufkin a avut anul trecut o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de dolari. Circa 90% din producţie va fi exportată. Jay Glick, preşedinte şi director general al Lufkin Industries, a lăudat infrastructura găsită în România, calitatea forţei de lucru, educaţia şi sprijinul Guvernului în realizarea acestei investiţii.
• CURENTUL
• Guvernul Ponta împarte fără licitaţie 10 milioane de euro "băieţilor deştepţi" cu firme de apartament şi experţi pe fonduri europene
România ar putea avea din nou de suferit din cauza procedurilor de atribuire a unor contracte grase în ceea ce priveşte firmele de experţi în fonduri europene care vor fi angajate de către guvernul Ponta pentru a aduce în ţară bani europeni. Aproape 8 milioane de euro fără TVA sunt puse la bătaie de către guvernul Victor Ponta pentru o serie de firme de apartament din toată ţara. Suma pentru care aceşti experţi vor lucra la guvern este de 280 de euro pe zi. Numai că banii nu vor veni numai de la UE, ci şi din bugetul ţării, astfel încât experţii antamaţi de Ponta vor deveni unii dintre cei mai bine plătiţi "funcţionari" din România. Cu alte cuvinte, pe cele aproape 8 milioane de euro se vor bate o serie de firme de apartament ale unor "băieţi deştepţi" cu lipici la banii publici. O mega-afacere care nu s-a făcut prin licitaţie, ci printr-o tehnică de "selecţie competitivă".
• Remus Borza sfidează salariatele de la Hidroelectrica: "nişte fătuci care şi-au făcut un obicei din a face copii pe bandă rulantă"
Un nou scandal la Hidroelectrica le are ca victime pe mamele sau viitoarele mame care au fost disponibilizate la cererea administratorului judiciar al companiei, Remus Borza. Această măsură nu ar fi ilegală pentru o companie aflată în insolvenţă, chiar dacă se puteau găsi alte persoane pe lista celor disponibilizaţi şi nu femeile care au de crescut un copil, însă atitudinea lui Borza, coleg de facultate cu premierul Victor Ponta, denotă nu numai misoginism ci şi o profundă lipsă de respect pentru femeile care mai îndrăznesc în ţara asta să dea naştere unui copil. Salariatele care au fost disponibilizate de la Hidroelectrica, deşi erau în prenatal sau în concediu de maternitate, au înaintat, în primă fază, o scrisoare deschisă soţiei preşedintelui Traian Băsescu, Maria Băsescu, şi Dacianei Sârbu, soţia premierului Victor Ponta.
• Dinu Patriciu îl execută silit pe fostul director al SIE Cătălin Harnagea. Şeful spionilor, împrumutat cu 1,2 milioane de euro
Magnatul Dinu Patriciu a obţinut ieri, la Judecătoria Sectorului 2 din Capitală, executarea silită a fostului director al Serviciului de Informaţii Externe, şi ulterior consilierul său la Rompetrol, Cătălin Harnagea. Miza conflictului dintre Patriciu şi Cătălin Harnagea este suma de 1,2 milioane de euro, pe care afaceristul i-a împrumutat-o fostului şef al spionilor. Magistraţii judecătoriei au admis cererea de executare silită, cu privire la un imobil deţinut de Harnagea pe raza sectorului 2 al Capitalei. În urmă cu o săptămână, Dinu Patriciu s-a adresat Judecătoriei Sectorului 2, prin intermediul unui birou de executori judecătoreşti, solicitând demararea procedurilor de executare silită împotriva lui Cătălin Harnagea. Decizii similare au fost obţinute, de la începutul acestui an, şi la Judecătoria Buftea iar la Tribunalul Bucureşti, Patriciu a pierdut un proces cu Harnagea. Decizia de ieri a judecătorilor este definitivă şi va fi pusă în practică de executorii judecătoreşti.
• CURIERUL NATIONAL
• Goana după ultima \"Primă Casă\"
Prima Casă se află pe ultima sută de metri către linia de finiş. Banii sunt aproape epuizaţi, iar analiştii estimează că în 3 luni nu se vor mai găsi deloc fonduri pentru programul guvernamental, care a mai ţinut în viaţă speranţele unor proprietari ale căror imobile se încadrau în baremul de preţ. Portalul HomeFinders.ro a derulat două studii, în urma cărora s-a arătat clar că programul \"Prima Casă\" a fost esenţial pentru piaţă în ultimii ani de criză, fiind principalul motor al pieţei şi, totodată, cel mai atractiv instrument de finanţare la care românii au fost dispuşi să apeleze. Cele două studii au arătat că, în primul rând după terminarea fondurilor, numărul celor care îşi vor continua planurile de achiziţie a unei locuinţe va scădea drastic, iar în al doilea rând sunt mulţi proprietarii care vor face orice să îşi vândă apartamentele acum, când încă mai au o şansă.
• Dacă nu găsesc \"nebunii\", vor ţine sus pieţele până crapă sistemul
Câţiva jucători mari din pieţele financiare internaţionale, conectaţi la maşinăriile electronice de fabricat bani ale băncilor centrale, sunt cei care deţin cea mai mare parte a pachetelor de acţiuni, după ce au realizat acumulări masive pe panica din anii 2008-2009. Chiar dacă fundamentele economice sunt slabe, aceştia încearcă să ţină cotaţiile sus întrucât nu au reuşit să \"descarce\" titlurile în braţele unor investitori de retail care deocamdată refuză să participe. Scenariul de mai sus este zugrăvit de Leonard Vişan, Deputy General Manager la Eastern Securities, şi are ca argument foarte puternic structura volumelor din piaţă. Activitatea de tranzacţionare a fost excepţională la apogeul crizei financiare din 2008, ceea ce ne spune că marii investitori au realizat atunci acumulări importante. Pe de altă parte, rulajele slabe din ultimii patru ani ne avertizează că mâinile nu au fost schimbate.
• Ţărilor din Europa le pasă tot mai mult una de alta
Zona euro are o particularitate, şi anume aceea că ceea ce face o ţară afectează altă ţară; acesta este şi contextul în care există o preocupare în creştere a europenilor pentru ceea ce se întâmplă în alte state membre, observă Fabian Zuleeg, economist-şef la European Policy Centre, organizaţie independentă non-profit care urmăreşte înlesnirea procesului de integrare europeană. În trecut ar fi fost greu de anticipat că va exista atât de mult amestec de la nivelul autorităţilor comunitare în ceea ce priveşte, spre exemplu, sistemul de taxare, însă acum asta se întâmplă. \"Este o mare schimbare\", a declarat Zuleeg în cadrul unui seminar organizat la Bruxelles de Centrul European pentru Jurnalism. Ţărilor acum le pasă de ce se întâmplă în celelalte state; le critică, se pronunţă asupra felului cum acestea sunt conduse, ceea ce nu era de conceput în urmă cu şase ani. \"Este de aşteptat ca în următorii ani acest proces să continue\", spune Zuleeg. Pe când datoria europeană la pauşal?
• Piaţa media din România a scăzut cu 2%, în 2012. Presa scrisă, cea mai afectată
Piaţa românească de media a scăzut anul trecut cu 2%, toate canalele fiind afectate, în afară de online. Potrivit rezultatelor raportului Media Fact Book, industria de media a înregistrat o scădere de 2%, exact cum s-a întâmplat şi în anul 2011. Toate canalele au fost afectate de această scădere, presa scrisă cel mai mult, cu un declin de 10% faţă de 2011. Radio a scăzut cu 8%, OOH cu 5% iar TV cu 4%. Online-ul este singurul canal în creştere, atingând o cotă de piaţă de 14%, al doilea după TV, mai ales cu ajutorul volumelor investite în Facebook şi SEM. \"Cel mai mare volum de investiţii de publicitate este deţinut de segmentul serviciilor de comunicaţii mobile, iar cea mai semnificativă creştere faţă de anul anterior a cunoscut-o segmentul Cosmetice şi Igienă personală, care ocupă locul imediat următor după telecomunicaţiile mobile în termeni de volum\", se precizează în raportul citat. Pentru 2013, echipa Initiative estimează că piaţa de media va continua să scadă cu 2-3%.
• Grupul chinez Huawei ar fi interesat să preia Nokia
Huawei ar fi interesat să preia Nokia pentru a deveni cel mai mare producător de smartphone-uri la nivel mondial, a declarat un director din cadrul grupului chinez, citat de Financial Times. \"Luăm în calcul astfel de achiziţii. Poate că o fuziune ar putea oferi sinergii, dar totul depinde de dispoziţia Nokia. Noi suntem deschişi\", a declarat la Londra Richard Yu, preşedintele diviziei Huawei de produse destinate consumatorilor. Deşi nu a preluat nicio companie mare, Huawei a devenit al treilea mare producător de smartphone-uri la nivel mondial. Comentariile lui Richard Yu subliniază progresele rapide reuşite de companie şi ambiţia de a ataca poziţiile Samsung Electronics şi Apple, liderii pieţei smartphone, scrie Mediafax.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Premierul şi-a asumat vânzarea CFR Marfă pe 180 milioane euro
Premierul Victor Ponta şi-a asumat înaintea şedinţei de Guvern de ieri responsabilitatea privatizării CFR Marfă. "Ştergerea datoriilor era trecută de la început de către consultant în procedura de privatizare, că altfel nu venea nimeni", a spus, ieri, premierul. Ceea ce a uitat să precizeze este că au fost şterse, prin majorare de capital, nu doar datoriile companiei către buget. Printr-un artificiu care a avut la bază "schimbul de creanţe", s-au anulat şi datoriile pe care CFR Marfă le avea la către companiile deţinute de stat, ceea ce a dus la creşterea cu mult a valorii companiei. Însă preţul de vânzare a rămas neschimbat. Rămas singur în cursa pentru CFR, Gruia Stoica, patronul GFR, nu are niciun motiv să ofere mai mult decât minimul solicitat de stat - 180 de milioane de euro. Or, valoarea CFR Marfă, companie ale cărei datorii au fost şterse printr-un artificiu de ultimă oră, este de circa 600 - 700 de milioane de euro.
• Românii, pe cale de dispariţie: Anul în care România va avea 12 milioane de locuitori
În anul 1950 România avea aproximativ 16 milioane de locuitori, iar în 2013 undeva pe la 21 de milioane. Cifrele sunt alarmante pentru viitorul mai mult sau mai puţin îndepărtat: Conform unui raport al Naţiunilor Unite, în anul 2050 ţara noastră va mai avea doar 17 milioane de locuitori. Mai mult decât atât, în anul 2100, românii vor fi mai puţini decât erau chiar în anul 1950. Astfel, conform raportului, la finalul acestui secol România va mai avea doar 12 milioane de locuitori. Ţara cu cea mai mare scădere de populaţie în perioada 2013-2050 este Bulgaria. Astfel, ân anul 2050 vor mai fi doar 5 milioane de bulgari, cu aproximativ 30% mai puţin decât acum. Pe locul al doilea este Republica Moldova, unde vor mai fi în anul 2050 doar 2,4 milioane de locuitori.
• Dan Şova: Contractul cu Bechtel va fi desecretizat săptămâna viitoare. Va fi un control la CNADNR
Ministrul pentru proiecte de infrastructură a declarat, la Realitatea TV, că până la finalul săptămânii viitoare va fi desecretizat contractul cu americanii de la Bechtel, iar după aceea va fi declanşat un control la CNADNR. De asemenea, Şova a precizat că cei vinovaţi de prejudicierea statului riscă să răspundă penal. \"Până la sfârşitul săptămânii viitoare, cel mai târziu va fi desecretizat. Imediat după desecretizare, la cererea lui Victor Ponta, va începe un control tematic al Corpului de control al premierului la CNADNR, având ca temă Bechtel. Va fi luată la puricat activitatea integrală legată de Bechtel, pentru a se afla cum a fost posibil ca după 10 ani de contract să avem 52 de km cu asemenea cheltuieli. Cei care au semnat documente prin care s-au prejudiciat interesele financiare ale statului român pot răspunde patrimonial, administrativ, penal\", a avertizat ministrul Dan Şova.
• JURNALUL NATIONAL
• Protest faţă de derapajul preşedintelui României. Declaraţiile rasiste ale lui Băsescu aduc romii la Cotroceni
"Cum Dumnezeu femeia romă poate ţine cinci-şase copii, iar românca nu poate? E adevărat, ea nu este manager, femeia romă." Aceasta este recenta declaraţie a preşedintelui Traian Băsescu care a stârnit nemulţumirea ONG-iştilor romi. Cu această declaraţie, Băsescu lasă să se înţeleagă că în câţiva ani România va fi luată cu asalt de romi, fiind consecinţa faptului că femeile rome fac parte dintr-o clasă de jos, neputând ocupa funcţii de conducere, aşa cum fac femeile de clasă superioară. Mai mult, acesta consideră naşterea unui copil ca fiind un "act patriotic". "Nu aş vrea să vă întreb câte dintre dumneavoastră aveţi copii. Dar mă uit cât am muncit cu fetele mele, măritate-nemăritate: «Faceţi, fetelor, un copil, că până la urmă este un act patriotic»", a declarat Traian Băsescu. Băsescu a declarat că, în actualul ritm de scădere demografică, România va ajunge să aibă numai 15 milioane de locuitori în 2030.
• Obama:"Nu scotocim în emailurile cetăţenilor americani sau europeni"
Preşedintele american Barack Obama, care a electrizat în campania din 2008 pentru Casa Albă aproximativ 200.000 de berlinezi, încarnând schimbarea, a revenit miercuri la Berlin, după ce a încercat timp de cinci ani să îmblânzească forţe ce caută, în Statele Unite sau în alte locuri, să blocheze calea, comentează AFP. El a dat asigurări că serviciile de informaţii americane nu \"scotocesc\" în mesajele electronice ale cetăţenilor europeni sau americani, relatează AFP. \"Nu ne aflăm într-o situaţie în care (serviciile de informaţii americane) scotocesc în e-mailurile cetăţenilor germani, americani, francezi sau altor\" persoane, a declarat Obama, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu cancelarul german Angela Merkel. Obama a precizat că supravegherea mijloacelor de comunicare telefonice şi electronice a \"salvat vieţi\", cel puţin 50 de atacuri fiind dejucate datorită lor, nu doar în Statele Unite, dar şi în lume, mai ales în Germania.
• NATIONAL
• SRI sapa dupa dosarele dosite de Daniel Morar!
Piedestalul de simbol al luptei anticoruptie pe care fusese cocotat Daniel Morar in ultimii ani a fost spulberat intr-o clipa. Mai mult chiar, fostul sef al DNA s-ar putea sa plateasca extrem de scump ambitia sa fara de margini, care deja l-a costat functia. Si nici macar dupa ce a fost tras "cu japca" pe linia moarta a Curtii Constitutionale, Morar pare sa nu fi priceput lectia retragerii strategice. Asa ca, prin subalternii numiti pe posturi cheie si care inca i-au ramas loiali, acesta pune bete in roatele coabitarii. In replica, structuri ale statului cu atributii in combaterea scurgerilor de informatii au demarat deja cercetari pentru a verifica informatiile potrivit carora Daniel Morar ar fi incercat sa cumpere protectia Bruxelles-ului cu ajutorul dosarelor "sensibile" tinute la sertar. Si din care unele nu au aparut nici acum...
• Crama ministrului Dan Nica, promovata pe bani europeni
Ministrul Comunicatiilor are un aliat de nadejde in afacerea cu vinuri de la Panciu: pe edilul orasului, care promoveaza crama lui Dan Nica pe site-ul primariei si printr-un program european pentru care a primit aproape jumatate de milion de euro din fondurile UE. Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale stie sa comunice. Si mai stie ca informatia inseamna putere. Asa ca-si promoveaza afacerea pe care o detine la Panciu in mod modern, in spatiul virtual. Nu pe site-urile de anunturi, ca muritorii de rand, ci fix pe site-ul Primariei Panciu, orasul sau natal, condus de pesedistul Ion Petre.
• Consulul onorific al Australiei la Bucuresti, executat silit la MICA PUBLICITATE!
Consulul onorific al Australiei in Romania, George Prelea, ramane fara un complex rezidential din Tunari, acesta fiindu-i scos la licitatie de catre creditori. Desi niciodata n-a vrut sa recunoasca faptul ca a ajuns la sapa de lemn si ca afacerile derulate in Romania au fost falimentare, consulul Australiei George Prelea a ajuns in situatia de a-si vedea averea scoasa la licitatie. Ieri, intr-un ziar national, a aparut un anunt conform caruia bunurile firmei South Pacific Group Melbourne Residence SRL sunt vandute la licitatie publica, din cauza datoriilor. Este vorba despre 70 de apartamente situate in complexul rezidential de pe str. 1 Decembrie 1918, nr. 110, scoase la mezat de catre AA Total Insolvency IPURL, lichidator judiciar al firmei lui Prelea.
• O "bomba" de 1.000 de miliarde de euro pentru contribuabilii UE
Criza subprimelor, izbucnita in 2008 in SUA si urmata de criza economica mondiala nu a trecut, iar nota de plata de aproximativ 1.000 de miliarde de euro ar urma sa fie platita de contribuabilii statelor UE. Analistii cotidianului francez Les Echos avertizeaza ca factura uriasa lasata de criza subprimelor va fi suportata decenii la rand de catre banci si de statele membre UE. Acestea din urma au plasat bani in active dubioase si trebuie sa-i recupereze cumva, singura sursa fiind contribuabilii. Un exemplu negativ ar fi banca belgiana Dexia, care detinea in primavara active toxice in valoare de 266 de miliarde de euro, pe care ar urma sa le lichideze in urmatorii... 60 de ani. "Toti cei care asigura ca a trecut criza nu au dreptate", avertizeaza analistii francezi.
• PUTEREA
• BUCUREŞTENII, UMILIŢI ŞI DE NETCITY. ANISP acuză, ANCOM ordonă, Netcity se apără, CGMB se face că plouă
Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Internet Service Providerilor (ANISP), Mihai Bătrâneanu, aduce acuzaţii grave companiei Netcity Telecom - parte a companiei UTI. Bătrâneanu consideră că proprietarii societăţii - familia Urdăreanu & Co -, nu respectă Contractul de concesiune pe care îl are cu Primăria Capitalei şi nu ţin cont de prevederile legale şi de documentele care stau la baza realizării şi implementării proiectului Netcity. De aceea, ANISP s-a adresat în scris Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) şi UE. La rândul lor, patronii companiei Netcity Telecom resping, prin intermediul Luciei Urdăreanu, acuzaţiile ANISP ca fiind "nefondate şi, în mod clar, nedocumentate", precum şi ordinele ANCOM. Efectul scandalului ANISP-UTI duce, evident, la scumpirea serviciilor de internet pentru bucureşteni.
• Banca Mondială: "Grave penurii alimentare" ca urmare a încălzirii globale
Banca Mondială se teme că s-ar putea înregistra o creştere a temperaturii globale cu 2 grade Celsius până în 2040, provocând "grave penurii alimentare" şi inundaţii, se arată într-un raport publicat miercuri, relatează AFP. "Temperaturi extreme ar putea afecta culturile de orez, de porumb, de grâu şi alte culturi importante, ameninţând siguranţa alimentară" în ţările sărace, a estimat Banca Mondială, adăugând că ponderea populaţiei subnutrite ar putea ajunge la 90% în unele ţări din Africa. Comunitatea internaţională s-a angajat să depună eforturi astfel încât creşterea temperaturilor ca urmare a încălzirii globale să nu depăşească 2 grade Celsius faţă de nivelurile preindustriale, fără a fixa însă o dată precisă în acest sens.
• Evaziune fiscală de un miliard de euro. Dolce şi Gabbana, condamnaţi la un an şi opt luni de închisoare
Designerii vestimentari Domenico Dolce şi Stefano Gabbana au fost condamnaţi la un an şi opt luni de închisoare cu executare, de către un Tribunal din Milano, pentru mai multe fapte de evaziune fiscală. Cei doi au fost găsiţi vinovaţi, pentru că nu şi-au declarat venituri de aproape un miliard de euro. Domenico Dolce şi Stefano Gabbana au fost găsiţi vinovaţi pentru sustragerea a 840 milioane de euro cuvenite Fiscului, prin intermediul cifrelor inexacte din declaraţiile lor de venituri. Stiliştii casei Dolce & Gabbana, printre ai cărei clienţi se află numeroase celebrităţi, precum Beyonce şi Madonna, au respins sistematic acuzaţiile care le-au fost aduse, potrivit realitatea.net. Procurorii au arătat că cei doi au încercat să treacă neobservată imensa sumă.
• ROMANIA LIBERA
• Doi consăteni s-au bătut pe CFR Marfă. Unul a cedat
A treia companie de transport feroviar de marfă din estul Europei, după cele din Polonia şi Turcia, are toate şansele să ajungă în mâinile Grupului Feroviar Român, companie fondată de către omul de afaceri Gruia Stoica. Guvernul nu pare deranjat de faptul că Gruia Stoica va concura azi, termen de deschidere a ofertelor, cu el însuşi la cumpărarea companiei de stat. Ieri, competitorul său, Călin Mitică, consătean de-al lui, s-a retras din competiţie.
• USL păstrează diversiunea "300 de deputaţi"
În ciuda rezultatului referendumului din 2009, în viitoarea Constituţie nu apar nici noţiunea de Parlament unicameral, nici limitarea la 300 a numărului de aleşi. Spre distragerea atenţiei a fost, totuşi, introdusă o limită de 300 doar pentru Camera Deputaţilor, cifră care nici aceasta nu va rămâne însă aşa, deoarece la ea se vor adăuga reprezentanţii minorităţilor naţionale. Majoritatea USL a operat, în schimb, multe modificări spre restrângerea atribuţiilor preşedintelui. Reducerea mandatului prezidenţial de la cinci la patru ani şi stipularea obligaţiei ca şeful statului să desemneze drept premier şi pe reprezentantul unei alianţe (nu doar al unui partid) sunt doar două dintre ele. Dacă modificările USL vor fi validate de electorat, preşedintelui îi va fi interzis şi să refuze propunerea premierului de numire sau revocare a unor miniştri (modificare derivată, evident, din situaţii gen Norica Nicolai)
• De ce vrea Băsescu să meargă acasă la Putin?
Presedintele roman s-a autoinvitat în mod spontan la Kremlin, după întâlnirea pe care a avut-o cu unul dintre apropiaţii lui Vladimir Putin, semn că discuţiile dintre cele două părţi au fost pe placul lui Traian Băsescu. Generalul Nikolai Patruşev (62 de ani) a fost şeful Serviciul Federal de Securitate, urmaş al KGB şi a venit la Bucureşti pe neaşteptate în încercarea de a reface canalul de comunicare Bucureşti-Moscova, blocat de mai mulţ ani. Basescu înţelege că Rusia i-a deschis uşa şi că o eventuală întâlnire la nivel înalt trebuie să tranşeze lucruri importante, fiindcă altfel nu va avea loc. Putin ştie la rândul lui că acum e momentul să pună pe tapet viitorul relaţiilor româno-ruse, inclusiv cel legat de fostul teritoriu al Basarabiei, fiindcă doar un jucător ca Băsescu, pe care nu l-a putut nici îmbrobodi, nici învinge, îşi poate asuma o ecuaţie dificilă, iar 2014 este ultimul lui an la Cotroceni.
• ZIARUL FINANCIAR
• Zero kilometri în plus la centura Capitalei în 2013 deşi CNADNR are pe mână 1,3 miliarde de euro
Haosul din prioritizarea investiţiilor de infrastructură: centura Capitalei, pe care circulă zilnic 140.000 de maşini, primeşte 41 mil. euro anul acesta, adică doar 3% din bugetul CNADNR. Şi nici aceşti bani nu aduc vreun km în plus de centură reabilitată în 2013. Doar 20 din cei 72 de kilometri ai centurii Capitalei sunt reabilitaţi în prezent şi deşi anul acesta Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a alocat o sumă mai mare pentru modernizarea şi lărgirea la patru benzi a şoselei, respectiv circa 184,2 milioane de lei (41 de milioane de euro), nici măcar un metru reabilitat din centură nu va fi deschis anul acesta. În cel mai bun caz, dacă statul va aloca bani şi în 2014, lucrările pe alţi 20 de kilometri vor fi finalizate abia anul viitor. Mai mult, în contextul în care se pregăteşte construcţia în concesiune a unui inel de centură la standard de autostradă în sudul Capitalei, care va dubla actuala centură, CNADNR nu a luat încă o decizie dacă va continua sau va renunţa la lucrările de reabilitare la ocolitoarea care există în prezent.
• Anuarul Celor Mai Mari Jucători oferă un răspuns la întrebarea: de ce încasările la buget şi multe pieţe din economie merg prost dacă exporturile şi producţia industrială merg bine?
Cea de-a opta ediţie a Anuarului "Cei mai mari jucători din economie" inventat de ZF în 2005 surprinde cel mai bine în ce situaţie e economia românească după cinci ani de criză. Marile companii, care în general sunt mari exportatori, merg bine, însă din păcate evoluţia lor nu este suficientă şi pentru restul economiei, care a stagnat anul trecut. Dacă aceste companii au mers atât de bine în general, de ce economia a avut o creştere de doar 0,7% în 2012? Simplu: pentru că nu sunt îndeajuns câteva "insule" de dezvoltare, întreprinderi orientate spre export care să meargă bine, pentru a avea o economie. E bună Dacia, e bun Ford, e bun Continental, dar trebuie să ai încă o sută de astfel de companii răspândite în toată ţara pentru ca România să iasă din starea de subdezvoltare şi de salariu mediu de 350 de euro pe lună, faţă de 800 de euro salariu mediu net în Polonia şi 2.000 de euro în Franţa. Şi pentru a avea o economie, trebuie să ai şi consum intern, nu numai export.
• Misterul rezolvării problemei clauzelor abuzive: ce şanse au clienţii să-şi primească înapoi banii încasaţi ilegal de bănci
Varianta finală a prevederilor legislative legate de eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit, care ar urma să fie aplicată din iulie şi care ar putea băga în buzunarele clienţilor sute de milioane de euro din returnarea comisioanelor încasate abuziv de bănci, este încă "în ceaţă", cu mai puţin de două săptămâni înainte de momentul implementării. Bancherii au obţinut un răgaz de cinci luni, până în iulie, prin amânarea intrării în vigoare a unor prevederi din legea de aplicare a Codului de procedură civilă, care facilita eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit, dar pe care băncile îl vedeau ca pe un generator de pierderi de sute de milioane de euro. Prevederile, a căror aplicare a fost amânată, îi împuternicesc pe judecători să oblige băncile să elimine o clauză abuzivă din toate contractele de acelaşi gen atunci când constatau existenţa acesteia într-un anumit caz.