REVISTA PRESEI 20.07.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 20 iulie 2012

ADEVARUL

Băsescu: "Suntem în faţa unei lovituri de stat în curs de derulare"

Traian Băsescu consideră că preşedintele interimar încearcă să destituie toate instituţiile de securitate naţională, însă spune că Antonescu va răspunde în faţa legii pentru asta. Preşedintele suspendat a avertizat că "suntem în faţa unei lovituri de stat în curs de derulare". "Nu au ca obiectiv demiterea şefului STS-ului, ci destructurarea tuturor instituţiilor de securitate naţională. Astăzi s-a făcut un joc murdar, în care politrucii din comisia condusă de fostul ministru de Interne David au încercat să creeze condiţiile unui raport care să ajungă la CSAT în baza căruia să înceapă destituirea şefilor structurilor de securitate. O spun cu toată responsabilitatea unui şef de stat care a consolidat securitatea naţională: aceşti oameni sunt o clică de trădători. Joi seara, preşedintele interimar Crin Antonescu a declarat la Antena 3 că a propus în CSAT eliberarea din funcţie a directorului STS, Marcel Opriş, dar consilierul prezidenţial Iulian Fota s-a opus, aşa că nu s-a putut lua o decizie, deoarece hotărârile în Consiliu se iau în consens.

Comisia din subordinea lui Ponta a decis: nu a plagiat

Consiliul Naţional de Etică (CNE), organism subordonat Ministerului Educaţiei, adică Guvernului, a definitivat verdictul comisiei tehnice, conform căruia Victor Ponta nu ar fi plagiat. "În urma analizelor efectuate, s-a constatat că procedurile în urma cărora domnul Victor Ponta a obţinut titlul de doctor în ştiinţe juridice au fost în acord cu legislaţia în vigoare din 2003 şi nu se poate susţine calificarea de < plagiat >", se arată în hotărârea nr.879 din 18.07.2001 a CNE. Acest raport confirmă de fapt decizia comisiei tehnice a CNE. Unul dintre cei trei experţi în Drept numiţi de CNE să analizeze lucrarea a fost avocatul Gheorghiţă Mateuţ, coleg de breaslă al premierului. În 2006, Ponta şi Mateuţ l-au reprezentat pe omul de afaceri Ovidiu Tender în dosarul RAFO - VGB - Carom. Hotărârea CNE pe teza de doctorat a lui Ponta este al treilea verdict pronunţat pe plagiat.

Dilema PDL: boicot sau NU la vot

Liderii PDL nu contrazic, oficial, opţiunea lui Traian Băsescu de a chema românii la vot, dar, neoficial, au transmis în teritoriu un mesaj de boicotare a referendumului. Susţinătorii lui Traian Băsescu au de făcut o alegere dificilă la referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui. Ei pot merge fie pe strategia absenteismului pentru a provoca invalidarea referendumului, fie pe un vot împotriva demiterii. Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a oficializat existenţa unor divergenţe între el şi conducerea PDL privind strategia pentru referendum. "Opţiunea mea este să îi chem pe români la vot şi cel puţin în momentul de faţă PDL riscă să intre în coliziune cu mine, să ne despărţim, dacă îi îndeamnă pe oameni să nu vină la vot. N-au decât să nu vină ei, eu îi voi chema pe români la vot", a spus Băsescu, miercuri seară, în cadrul unei dezbateri organizate de Grupul pentru Dialog Social (GDS).

Presiunile comisarului Reding

Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, a punctat, imediat după raport, că situaţia din România va fi monitorizată extrem de atent. "În privinţa statului de drept, Comisia Europeană nu va face niciun compromis, nici în cazul României, nici în cazul Ungariei şi nici al altui stat membru", a transmis pe Twitter Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei. Oficialul european a continuat ieri în presa germană, unde a avansat ideea înfiinţării unui post de ministru european pentru Justiţie care să poată interveni atunci când apar derapaje atât de grave în unele state membre, potrivit "Frankfurter Allgemeine Zeitung". Ministrul european pentru Justiţie, spunea Reding, ar trebui să aibă dreptul de a acţiona în judecată un stat membru "dacă independenţa justiţiei naţionale este în pericol".

Presa occidentală: UE, nemulţumită de România

Principalele publicaţii din lume au alocat spaţii largi pentru prezentarea concluziilor raportului pe justiţie, făcut public de şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Evenimentele de pe scena politică autohtonă au atras, în ultima perioadă, atenţia presei internaţionale. Lansarea raportului Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) a reprezentat un nou subiect pentru jurnaliştii străini. Ziarele, agenţiile de presă şi televiziunile internaţionale au alocat spaţii importante pentru a pune sub lumină evenimentele politice de la Bucureşti. Cele mai multe publicaţii se referă la corupţia din România, la implicarea politicului în sistemul juridic şi în instituţiile statului şi la manevrele de pe scena politică. Deşi apărem alături de Bulgaria în materialele din presa străină, aproape toate titlurile se referă la scandalul politic de la Bucureşti şi la criticile pe care le-am primit de la Uniunea Europeană.

The Guardian: România alunecă de la democraţie liberală la "putinizare". Când şi cum va interveni UE?

Uniunea Europeană trebuie să creeze instrumente legale şi politice pentru a interveni în momentul în care statele membre se abat de la normele democratice, în contextul în care ţări est-europene precum Ungaria şi România tind spre autocraţie, scrie ziarul britanic The Guardian. "Iniţial Ungaria, acum România, probabil urmează Bulgaria: un stat european după altul par să alunece de la democraţia liberală spre ceea ce mulţi analişti numesc < < putinizare > >. În urmă cu câţiva ani, ipoteza apariţiei unei dictaturi în formă incipientă în cadrul UE ar fi fost respinsă de studenţii la drept şi ştiinţe politice. Acum este o problemă urgentă a Comisiei Europene, care părea să creadă că, dacă un stat a intrat în clubul democraţiilor liberale, acesta va rămâne în cea mai bună situaţie", comentează ziarul britanic.

CURENTUL

Ambasada SUA l-a "citit" pe Ponta: "un ferm opozant al reformei sistemului judiciar"

Urecheat deunăzi la Bruxelles pentru abuzurile făcute la adresa Constituţiei şi instituţiilor de stat, Ponta nu era văzut cu ochi buni nici la Washington, încă de acum doi ani de zile, iar situaţia nu s-a schimbat nici în prezent. Cei de la Ambasada SUA din România credeau , în urmă cu doi ani, că Ponta este doar un precursor al mafiei instituţionalizate de către Adrian Năstase şi un umil executant al ordinelor venite de la "sfatul bătrânilor" din PSD. Mai mult, acesta era calificat drept un "anti-reformist" care nu doreşte îndreptarea sistemului justiţiar plin de hibe. Aceeaşi impresie se pare că a făcut-o premierul Ponta şi la Bruxelles, acolo unde a fost chemat să dea explicaţii în legătura cu derapajele din România. În cele 11 puncte semnalate de Barroso, tocmai acţiunile guvernului în domeniul justiţiei erau reclamat cu titlu reparatoriu.

Ministrul Transporturilor a decretat: Cod roşu, de partid, pe aeroporturi

Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, a făcut ieri o declaraţie iresponsabilă menită să creeze panică în rândul populaţiei speriate de iminenţa producerii unui atentat terorist. Astfel, el a afirmat, la Constanţa, că în România s-a instituit cod roşu pe toate aeroporturile româneşti, ca urmare a atentatului terorist de la Burgas. Deoarece codul roşu este cel mai ridicat dintre nivelurile de alertă teroristă, numit de aceea şi nivelul "critic", el presupunând existenţa unui risc iminent de producere a unor atentate, este de înţeles îngrijorarea produsă de declaraţia ministrului Transporturilor, cu atât mai mult cu cât ea a fost preluată rapid şi răspândită pe toate canalele mass-media.

Vîntu, cercetat şi pentru spălare de bani în dosarul FNI

Procurorii Parchetului General au extins cercetările în cazul omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu şi l-au pus sub urmărire penală pentru spălare de bani în dosarul prăbuşirii Fondului Naţional de Investiţii (FNI). Vîntu, încarcerat după ce a primit o condamnare de un an de detenţie pentru şantajarea omului de afaceri Sebastian Ghiţă, a fost adus ieri la Parchetul instanţei supreme unde i s-au comunicat învinuirile care i se aduc. Cercetarea penală în dosarul FNI a fost reluată la solicitarea lui Nicolae Popa, fost director al societăţii Gelsor, condamnat la 15 ani în dosarul FNI.

CURIERUL NATIONAL

Cum ocolesc turiştii hotelurile de la mare

În Eforie Sud trei nopţi în cel mai ieftin hotel, echivalează cu chiria într-o garsonieră timp de o lună. Chiriile medii de pe Litoral au scăzut şi în această vară, cu 5 până la 35 de euro, faţă de anul trecut. În aceste condiţii hotelierii înregistrează un grad de ocupare extrem de redus. Companiile care oferă servicii de cazare pe Litoral s-au plâns anul trecut şi o fac şi anul acesta, că nu au destui clienţi deşi ne aflăm în plin sezon estival. Cu toate acestea, gradul redus de ocupare din hoteluri nu este confirmat de fluxul mare de turişti aflaţi pe plaje.

Panica bancară, între sperietoare şi inevitabil

Keith Weiner, preşedinte al Gold Standard Institute, spune că fuga deponenţilor cu banii din bănci nu este un fenomen de natură psihologică. Panica bancară apare datorită utilizării defectuoase, necinstite şi frauduloase a depozitelor de către instituţiile de credit. Depozitarea banilor pe termen scurt şi plasarea acestora pentru intervale extinse aduce, mai devreme sau mai târziu, colaps sistemic. Crizele majore survin la capătul unor etape de alocare greşită a capitalului şi ceea ce este dureros este faptul că ar putea fi evitate, dacă băncile ar acţiona corect în raport cu deponenţii lor.

ANL cheltuie cu personalul aproape cât investeşte în locuinţele pentru tineri

Cheltuielile cu personalul şi bunuri şi servicii însumează aproape 30 mil. lei, cele de investiţii pentru construirea de locuinţe pentru tineri depăşind cu puţin 33 mil. lei. Fiecare dintre cei 239 de angajaţi ai Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe primeşte în medie, lunar, câte 4.137 lei. Pentru consumabile, utilităţi şi întreţinerea funcţionării agenţiei sunt alocate, conform bugetului pe anul în curs, peste 17 mil. lei.

Nou record istoric, pe piaţa interbancară

Banca centrală a vândut valută pe tot parcursul zilei de ieri pentru temperarea deprecierii, însă intervenţia s-a intensificat după ce cursul a atins maximul de 4,5825 lei/euro. Cotaţiile monedei naţionale au atins un nou record istoric spre finalul sesiunii interbancare de ieri, de 4,5825 lei/euro, după care cotaţiile au coborât uşor sub 4,58 lei/euro, ca urmare a intervenţiilor indirecte ale băncii centrale, informează Mediafax.

EVENIMENTUL ZILEI

USL, ÎNGROZITĂ că românii vor da peste cap planurile LOVITURII DE STAT a lui VOICULESCU

USL începe să dea din ce în ce mai multe semne de teamă că românii vor invalida prin neprezentare referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu. După cum se ştie, dacă la vot nu se prezintă peste jumătate dintre cetăţenii cu drept de vot, acesta nu va fi valid. În ultima săptămână, a apărut în rândul societăţii civile, pe bloguri şi pe reţeaua socială Facebook, un curent favorabil neprezentării la referendum. Aceasta ar putea avea ca efect invalidarea referendumului, pentru că, fără o prezenţă de peste jumătate din totalul alegătorilor din România, demersul este eşuat din punct de vedere legal. Neprezentarea este văzută de partizanii săi ca un refuz de a legitima demersul USL de suspendare a şefului statului, votat în Parlament de aleşi care au dosare penale.

DOCUMENT EXPLOZIV. Alexander Kondyakov, consilierul lui Putin şi al lui Voronin, implicat în suspendarea lui Băsescu?

Robert Turcescu a prezentat, în emisiunea "Sub semnul întrebării", de la postul B1 TV, un document care are legătură cu prezenţa în România a unui om de afaceri rus Alexander Kondyakov şi înainte de referendumul de demitere a preşedintelui din 2007, şi înainte de referendumul care va avea loc anul acesta. Robert Turcescu a prezentat în emisiune un document prin care se cerea aprobarea unei vize de România în perioada 25 mai - 25 iunie 2012 pe numele lui Alexander Kondyakov, demostrând astfel că personajul în cauză a fost prezent în România înaintea referendumurilor de demitere a preşedintelui din 2007 şi din 2012.

CSAT a decis menţinerea nivelului de alertă teroristă: albastru precaut

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) s-au reunit în şedinţă, ieri, de la ora 14.00, la Palatul Cotroceni, sub conducerea preşedintelui interimar Crin Antonescu. Imediat după atentatul terorist de la Burgas, autorităţile române au instituit cod roşu pe toate aeroporturile din ţară. În urma şedinţei de astăzi, CSAT a decis menţinerea actualului nivel de alertă teroristă (albastru precaut). Un alt subiect de dezbatere a fost situaţia Hidroelectrica. "Au fost prezentate măsuri întreprinse de noua conducere a Ministerului Economiei şi de Guvernul României pentru redresarea Societăţii, în sensul creşterii eficienţei energetice şi economice în producerea de energie electrică.

Plângere penală marca USL

Ca represalii după Raportul pe Justiţie, USL a depus o plângere penală împotriva preşedintelui suspendat, Traian Băsescu. Motivele invocate au fost: răspândirea de informaţii false, defăimarea ţării şi a naţiunii şi periclitarea siguranţei economiei naţionale şi a stabilităţii monedei. Alături de Băsescu sunt vizaţi democrat-liberalii Emil Boc, Monica Macovei, Cristian Preda, Vasile Blaga, Sever Voinescu, Cezar Preda, Cristian Boureanu, Anca Boagiu, Raluca Turcan, Nicuşor Păduraru, Ioan Oltean şi Andreea Paul, Mihai Răzvan Ungureanu şi consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu. Demersul USL are două ţinte. În primul rând, să arunce pe seama lui Băsescu şi a PDL răspunderea pentru imaginea proastă a României în plan european şi să explice astfel şi Raportul nefavorabil pe Justiţie. Pe de altă parte, dacă referendumul va fi invalidat, motivele invocate de USL în plângerea penală pot deveni baza formulării acuzaţiei de înaltă trădare la adresa şefului statului.

JURNALUL NATIONAL

Băsescu pierde electoratul de la sate. Sătenii din Siliştea-Gumeşti consideră că preşedintele suspendat s-a depărtat de popor

După zile întregi de caniculă şi toropeală, în sfârşit se mai potolise pălălaia iar comuna Siliştea-Gumeşti, judeţul Teleorman, îşi revenise un pic la viaţă. Astfel, încurajaţi de aerul ceva mai răcoros şi de norii adunaţi vremelnic pe cer, muşteriii obişnuiţi de la cârciuma lui Bucureşteanu se strânseseră înfrăţiţi la o ţuică sau la o bere, ca să pună ţara la cale şi să mai discute de-ale politicii.

Băsescu despre plângerea penală a USL: Ei nu ştiu ce-i democraţia; după ei, n-ai voie să vorbeşti

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, joi, răspunzând unei întrebări privitoare la plângerea penală depusă la adresa sa şi altor membri PDL de către USL, că "oamenii aceştia nu ştiu ce-i democraţia". Traian Băsescu a fost întrebat, într-un interviu la RRA, despre faptul că USL a depus o plângere penală împotriva a 15 persoane, între care şi preşedintele suspendat, un motiv invocat fiind că ar fi "manipulat într-o manieră grosolană" mass-media internă şi internaţională. "Ar trebui să îmi spună un singur ziarist străin cu care eu am vorbit sau un singur ziarist român cu care eu am vorbit, înainte să facă asta. Însă, în mod categoric, oamenii aceştia nu ştiu ce-i democraţia. După ei, n-ai voie să vorbeşti", a afirmat Băsescu.

STS a instalat ilegal sistemele de comunicaţii la sediul de campanie al lui Traian Băsescu

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Cristian David, a declarat, astăzi, după audierea şefului STS, Marcel Opriş, că membrii comisiei au ajuns la concluzia că instalarea şi funcţionarea liniei speciale la sediul de campanie al lui Băsescu se situează în afara prevederilor şi normelor legale. Preşedintele Comisiei de apărare a susţinut că generalul Marcel Opriş şi-a depăşit competenţele. Preşedintele suspendat Traian Băsescu, prin intermediul sistemului secretizat de comunicaţii instalat de STS la sediul de campanie, poate să vorbească în orice moment cu şefii serviciilor secrete (SRI, SIE, SPP, STS etc.) sau cu reprezentanţii Curţii Constituţionale, Curţii Supreme de Justiţie sau Parchetului General şi DNA, relatează Antena3. Mai mult, Băsescu va putea beneficia de informaţii în timp real în ziua de 29 iulie 2012, având în vedere că STS se ocupă de centralizarea şi transmiterea rezultatelor referendumului din teritoriu către Biroul Electoral Central.

Rasturnare spectaculoasa. Energia hidro a devenit cea mai scumpa

Hidroelectrica a iesit pentru prima oara pe bursa de energie OPCOM si a reusit vanzarea a doua pachete de electricitate la pret record pentru acest an, 255,7 lei/MWh si, respectiva, 256,5 lei/MWh. Dupa denuntarea contractului bilateral cu Euro P.E.C. din urma cu cateva saptamani, Hidroelectrica a scos energia disponibila pe bursa de electricitate OPCOM si azi a reusit sa vanda doua pachete de cate 12.240 MWh pentru care a incasat 1,3 milioane de euro.

Situatie grava la Hidroelectrica. Nu exista curent decat pentru 70% din cantitatea contractata

Cel mai mare producator de energie din tara, Hidroelectrica, are probleme cu acoperirea obligatiilor contractuale in ultimele cinci luni ale anului din cauza hidraulicitatii deficitare. "Avand in vedere prognoza hidrologica nefavorabila pentru perioada august-decembrie 2012, productia de energie electrica din capacitati hidro este estimata la cca. 4.900.000 MWh. In conditiile in care obligatiile contractuale totale aferente perioadei august-decembrie 2012 sunt de 6.413.190 MWh, la care se mai adauga cantitatile livrate pe Piata de echilibrare estimate la 500.000 MWh, rezulta ca gradul de acoperirea a obligatiilor contractuale din productie proprie de energie electrica este de cca. 68%", se arata in raportul administratorului special pentru perioada 16 iunie-15 iulie 2012.

Afacerile Bisericii: investeşte masiv în fonduri mutuale

Cea mai mare deţinere a unei persoane fizice în noul fond mutual BCR Obligaţiuni este de 8 milioane de lei, iar dintre persoanele juridice care investesc astfel se remarcă Patriarhia, mitropoliile, şcolile şi multe ONG-uri, potrivit lui Dragoş Neacşu, preşedintele Erste Asset Management România, care administrează fondul.

NATIONAL

Ce-si face Basescu cu mana lui!

Victor Ponta afirma raspicat ca, in aprilie, USL nu ar fi ajuns la putere daca Emil Boc ramanea seful Guvernului. Victor Ponta: "Daca Emil Boc era in continuare premier, motiunea de cenzura nu trecea. Va spun eu, cu convingere. Impotriva lui Boc am facut 7 motiuni si n-a picat. Impotriva lui Mihai Răzvan Ungureanu am facut una singura si a picat". Afirmatie care nu face altceva decat sa confirme imensa greseala facuta de Traian Basescu atunci cand a impus un "venetic" in fruntea guvernului sustinut de PDL. Multi pedelistii nu au inghitit afrontul si rezultatul s-a vazut la motiunea de cenzura din aprilie. Recunoasterea lui Ponta da apa la moara vocilor care critica comportamentul adoptat in ultimii doi ani de Traian Basescu.

Turcu, Oprisan si Schwartzenberg, pe "condicuta" curvelor de lux ale Andreei Marta

Omul de afaceri Vasile Turcu, presedintele CJ Vrancea Marian Oprisan si Elan Schwartzenberg se afla pe lista clientilor care au beneficiat de serviciile prostituatelor scoase la produs de sotia lui Codrut Marta. Potrivit anchetatorilor, Andreea Marta, sotia fostului sef de cabinet al lui Sorin Blejnar, si sora acesteia, Maria-Magdalena, plasau fetele unor prosperi oameni de afaceri, politicieni influenti si fotbalisti celebri. Printre clienti ar fi fost si Elan Schwartzenberg, Marian Oprisan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, si omul de afaceri Vasile Turcu.

Bordelul politistilor

Prin definitie, Fundeni este una dintre zonele cu cel mai pronuntat risc infractional din Bucuresti. Asa ca, atunci cand au primit informatii ca unii comandanti din Politia Capitalei fac vizite incognito "dupa Pod", structurile anticoruptie din Ministerul de Interne au declansat, in mare secret, o complexa ancheta interna. Situatia a devenit cu atat mai tensionata, cu cat, pe masura ce vremea trecea, ofiterii sub acoperire care asigurau filajul raportau ingrijorati ca noi si noi sefi superiori se strangeau serile la locatia identificata drept locul de intalnire al celor monitorizati.

PUTEREA

Doar 300.000 de români contribuie la o pensie privată

Numărul românilor care participă la fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) a crescut cu peste 16.000 de persoane faţă de anul trecut, ajungând la aproape 300.000. Experţii din domeniul pensiilor facultative încurajează românii să investească în "bătrâneţe" de la o vârstă cât mai fragedă. Cătălin Ciocan, secretar executiv al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), a declarat că numărul românilor care deţin o pensie privată se ridică la276.000, în creştere cu aproximativ 16.000 faţă de 2011.

Teroristul de la Burgas, fost prizonier la Guantanamo

Atacul terorist de la Burgas, o localitate foarte frecventată şi de turiştii români, este fără precedent în fostele ţări comuniste care au aderat la Uniunea Europeană şi la la NATO. Organizarea acestui atac rămâne încă un mister, deoarece nu a fost revendicat de nici o grupare, dar oficialii de la Tel Aviv, inclusiv premierul Beniamin Netanyahu, susţin că Iranul ar fi în spatele actului terorist. Reacţiile internaţionale sunt unanime în condamnarea atacului terorist. Poziţii oficiale tranşante au avut preşedintele SUA, NATO, instituţiile europene, dar şi Iranul. Teroristul de la Burgas se pare că este Mehdi Mohamad Ghezali, un suedez născut dintr-o finlandeză şi un algerian, membru al reţelei al-Qaeda. Ghezali a fost prizonierul SUA la Guantanamo între 2001 şi 2004, sub acuzaţia de a fi combatant al grupărilor teroriste islamice.

APCE, în inspecţie la Bucureşti

Ultimele schimbări de pe scena politică la Bucureşti au îngrijorat şi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), care a trimis, joi, o delegaţie în România. Şeful delegaţiei, Jean-Claude Mignon, a precizat că nu a venit pentru a judeca, însă preşedintele Grupului socialist din APCE are temeri mari privind democraţia românească. Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a primit, joi, delegaţia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) la sediul său de campanie.

ROMANIA LIBERA

Kondyakov se întoarce? Posibila legătură dintre suspendarea preşedintelui, Rusia şi sectorul energetic

"Exista afirmatii despre structuri externe care au fost interesate in destabilizarea Romaniei si mentinerea ei intr-o zona gri, chiar daca devenise membra NATO si UE. Nu pot spune decat un singur lucru: priviti cu multa atentie afirmatile facute de fostul sef al SIE, Ioan Talpes. Este interesant, de asemenea, daca a fost vreo vizita a unui domn foarte important, Kondyakov, cu vreo doua-trei zile inainte de votul de suspendare dat de Parlament. Poate politicienii cu care s-a intalnit pot spune mai multe." Declaraţia aparţine lui Traian Băsescu şi a fost făcută în 4 mai 2007, după prima suspedare, într-un interviu pentru România liberă. B1 TV a prezentat joi seara un document potrivit căruia Alexander Kondyakov, în 2007 director executiv al Novocom, un centru de analiza politica din Moscova care le asigura consultanta in domeniul informatiilor guvernului rus si presedintelui Putin, potrivit BBC, şi membru al Marii Loji Masonice Ruse , a revenit în România, înainte de suspendarea lui Traian Băsescu.

Cine modifică legea creditelor după ultimele decizii 
ale Justiţiei?

În urma proceselor deschise de mai mulţi clienţi împotriva băncilor de la care au luat credite, judecătorii au dispus eliminarea clauzelor privitoare la comisionul de procesare şi a celor ce permiteau ca dobânda fixă să devină variabilă. Titularii unor credite acordate de Volksbank, de exemplu, au obţinut o decizie a Curţii de Justiţie a UE privitoare la eliminarea unui comision de risc ce le era perceput abuziv. Toate aceste decizii ar impune, în mod normal, o modificare a legii creditelor. Tribunalul Bucureşti a pronunţat ieri o decizie nedefinitivă, dar executorie, în urma unei acţi­uni în instanţă deschisă de apro­ximativ 80 de clienţi Raiffeisen Bank, titulari ai unor credite angajate înainte de data adoptării Legii 288/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

Deutsche Welle: "Una transmite Victor Ponta la Bruxelles, altul este discursul său la Bucureşti"

Deutsche Welle publică în ediţia sa electronică o scurtă referitoare la dublul limbaj folosit de guvernul Ponta în privinţa angajamentelor luate de acesta în faţă Comisiei Europene. "Una transmite Victor Ponta la Bruxelles, în scrisoarea trimisă preşedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, altul este discursul de la Bucureşti, în care şeful guvernului incriminează activitatea procurorilor de la DNA", scrie Deutsche Welle. citat de HotNews.ro.

ZIARUL FINANCIAR

Schimbare de macaz în politica BNR? Cursul valutar sus, dobânzile la lei jos?

BNR ţine dobânzile jos şi lasă leul să se deprecieze constant, aşa cum a recomandat recent şi FMI. Joi, 19 iulie: cursul leu/euro sare pe piaţa valutară interbancară la peste 4,58 lei/euro, dobânda ROBOR pe o zi anunţată dimineaţă de BNR coboară la 1,58%. Combinaţia dintre creşterea continuă a cursului şi menţinerea dobânzilor pe termen scurt la niveluri scăzute se prelungeşte de mai multe zile, ridicând semne de întrebare privind o eventuală schimbare de politică din partea BNR şi magnitudinea presiunilor de depreciere a leului. S-a hotărât BNR să asculte recentele indicaţii ale FMI de reducere a intervenţiilor valutare şi să lase cursul mai liber? Sunt ieşirile de valută atât de mari încât BNR nu le-ar putea contracara fără să arunce în aer dobânzile la lei aşa cum s-a mai întâmplat în trecut?

Azi se dă unul dintre cele mai aşteptate verdicte: Cine este mai puternic dintre Hidroelectrica şi cei mai tari "băieţi deştepţi"

Azi va avea loc ultima discuţie dintre Hidroelectrica şi marii posesori de contracte directe, exclusiv Alro, fiind aşteptate la negocierile finale Energy Holding şi Alpiq, companii care anul trecut au luat o treime din producţia de energie a companiei de stat la un preţ cu 70% mai mic decât cel din piaţă. Cel mai valoros activ al statului, care acoperă o treime din producţia de energie a României, şi-a cerut singur insolvenţa pe 15 iunie şi a obţinut-o cinci zile mai târziu, creând o undă de şoc în întreaga piaţă. Hidroelectrica a ajuns anul trecut la afaceri de 713 mil. euro şi a avut un profit net de numai 1,5 mil. euro. După intrarea în insolvenţă au intrat în analiză toate contractele companiei, atât cele privind vânzarea energiei electrice, cât şi cele pentru servicii de care are nevoie Hidroelectrica.

Şosele de Cartea Recordurilor: Autostrăzile Soarelui şi Bucureşti - Ploieşti au fost deschise circulaţiei cu întârziere şi costuri de 800 mil. euro, dar nici acum nu sunt gata

Peste 100 de kilometri noi de autostrăzi deschişi circulaţiei, dintre care aproape 20 de kilometri la doar o bandă pe sens - acesta este, pe scurt, bilanţul zilei de ieri, după ce au fost inaugurate autostrada Bucureşti - Ploieşti, precum şi tronsoanele Cernavodă - Medgidia şi Medgidia - Constanţa de pe Autostrada Soarelui. De asemenea, şi varianta de ocolire a Constanţei a fost deschisă circulaţiei ieri. Premierul Victor Ponta, ministrul transporturilor Ovidiu Silaghi şi fostul premier Călin Popescu Tăriceanu au participat la evenimentele de inaugurare a celor două autostrăzi, tăind panglici pe fiecare dintre acestea. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a plătit pentru aceste cinci tronsoane de autostrăzi peste 600 de milioane de euro până la 1 iunie, în condiţiile în care valoarea contractelor se ridică la peste 800 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF pe baza datelor transmise de CNADNR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb