REVISTA PRESEI 20.10.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 20 octombrie 2016

ADEVARUL

România nu va semna acordul UE-Canada, din cauza menţinerii vizelor

România se opune acordului pe care Uniunea Europeană şi Canada îl vor semna peste o săptămână, din cauza menţinerii de către Canada a vizelor pentru români, scrie presa română. "România a reiterat că nu poate susţine la acest moment demersurile privind semnarea şi aplicarea provizorie a Acordului economic şi comercial cuprinzător UE -Canada", arată secretarul de stat Cristian Bădescu într-un comunicat al MAE. Bădescu a făcut acest anunţ după ce a participat la Consiliul Afaceri Generale al UE, desfăşurat în Luxemburg. Miniştrii comerţului din Uniune nu au reuşit să aprobe acordul de liber-schimb cu Canada, în urma opoziţiei a trei ţări: Belgia, România şi Bulgaria - care au condiţionat semnarea acordului de eliminarea vizelor pentru cetăţenii lor.

Primăria Sectorului 4, în "război" cu chioşcurile de ziare

Primăria Sectorului 4 a ridicat, în ultimele luni, numeroase chioşcuri de ziare. La sfârşitul săptămânii trecute, Primăria Sectorului 4, condusă în prezent de Daniel Băluţă, a ridicat nu mai puţin de cinci chioşcuri de ziare de pe domeniul public. Acţiunea ar viza punerea in aplicarea a unei hotărari a Consiliului Local Sector 4. Este vorba despre Hotărârea numărul 62 adoptată în şedinta de Consiliu din data de 29 septembrie "privind întretinerea/ repararea/ cosmetizarea spaţiilor de desfacere prin care se distribuie presa, cărţile şi produsele de papetărie şi a chioşcurilor prin care se pun în vânzare flori si aranjamente florale, amplasate pe domeniul public si privat de pe raza Sectorului 4 al Municipiului Bucureşti".

Klaus Iohannis se declară împotriva fanatismului religios

Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat împotriva fanatismului religios, în chestiunea interzicerii căsătoriei dintre persoane de acelaşi sex. Şeful statului a declarat miercuri, 19 octombrie, înainte de plecarea la Bruxelles, că societatea românească trebuie să înveţe să îşi accepte minorităţile. Întrebat fiind ce părere are despre iniţiativa Coaliţiei pentru Familie de a strânge semnături pentru interzicerea căsătoriilor gay, Klaus Iohannis a afirmat că nu trebuie mers pe calea fanatismului religios şi a ultimaturilor.

FCSB a redevenit Steaua! Decizia luată de Gigi Becali în plin conflict cu Armata

Clubul lui Gigi Becali a decis să revină la vechea titulatură, pe care o avea până în decembrie 2014. Atunci, Înalta Curte a decis că societatea a pierdut brandul Steaua Bucureşti, iar după acel moment, şefii echipei au luat hotărârea de a evita să mai inscripţioneze numele explicit şi s-a apelat la titulatura de FCSB. La meciul cu Gaz Metan Mediaş, de duminică seara, pe spatele gecilor cu care oficialii echipei au fost îmbrăcaţi a stat scris mare: FC Steaua Bucureşti. Inclusiv pe treningul lui Reghecampf, dar şi pe cele ale secunzilor săi. Decizia vine în plin conflict cu Ministerul Apărării Naţionalei, implicit cu CSA Steaua, care au somat inclusiv mass-media să nu mai folosească titulatura de Steaua Bucureşti atunci când se referă la clubul lui Gigi Becali.

Tentativa lui ÎPS Pimen de a intra în posesia a 160.000 de hectare de pădure

Arhepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, ambele reprezentate prin ÎPS Pimen, au depus 84 de excepţii de neconstituţionalitate la Curtea Constituţională. ÎPS Pimen, Arhiepiscopia şi FBORB nu consideră corectă soluţia dată acum doi ani de judecătorii Curţii Supreme, care au apreciat că cele 166.000 de hectare de pădure revendicate de FBORB în judeţul Suceava aparţin statului român.

Turnul Eiffel din Paris, umbrit de centrul ortodox rus

Rusia a inaugurat ieri, în centrul Parisului, un mare "centru spiritual şi cultural", încununat de cinci cupole aurite ale unei catedrale ortodoxe. Complexul ce se află în apropierea Turnului Eiffel. Centrul spiritual şi cultural rus a fost inaugurat, miercuri la Paris, cu participarea ministrului rus al Culturii, Vladimir Medinski, dar în absenţa preşedintelui Vladimir Putin, a cărui prezenţă la festivitate era planificată, dar el şi-a anulat vizita în Franţa din cauza neînţelegerilor privind conflictul din Siria, potrivit AFP.

Oferte la tIMOn: mobilă sau maşină cadou la cumpărarea unei locuinţe

Locuinţele scoase la vânzare în cadrul Târgului Imobiliar Naţional (tIMOn), care are loc în acest sfârşit de săptămână în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, au preţuri medii de 65.000 de euro, cu până la 15% mai mici decât preţul de vânzare în afara acestui eveniment. Dezvoltatorii imobiliari vin la această ediţie a târgului cu oferte inedite: mobilă, loc de parcare sau maşină cadou la achiziţionarea unei locuinţe, reduceri de până la 60.000 de euro pentru o vilă sau schimbul locuinţei vechi cu una nouă. De asemenea, o premieră o constituie prezenţa la târg a unui constructor de structuri metalice.

BANCHERUL

Guvernul consideră că legea privind conversia creditelor in franci elveţieni este neconstituţională

Guvernul ar avea motive să conteste legea privind conversia creditelor in CHF la Curtea Constituţională, întrucât consideră că aplicarea acesteia si contractelor de credit in derulare contravine principiului neretroactivităţii legii civile, consacrată in Constituţia României. In acelaşi timp, Guvernul apreciază ca respectarea obligaţiilor asumate de clienţii băncilor in contractele de credit ar trebui să reprezinte o regulă, dar pot fi reglementate si excepţii, cu condiţia ca acestea să fie justificate de un caracter social. Din acest motiv, Guvernul a propus efectuarea conversiei creditelor in CHF la cursul istoric doar pentru clienţii băncilor care au un grad de îndatorare mai mare de 50% din venituri si doar in cazul creditelor de maxim 250.000 de euro.

CURENTUL

Guvernatorul BNR consideră că Dacian Cioloş e un premier mai bun decât a fost el

Mugur Isărescu a fost premierul României în anul 2000 când a reuşit să redreseze ţara după trei ani consecutivi de creştere economică negativă, obţinând o cotă de +2,4% pentru anul 2000. Prezent la o conferinţă referitoare la riscul de ţară, Mugur Isărescu a declarat cu un surprinzător fairplay că "suntem într-o situaţie macroeconomică foarte bună. Niciodată în 26 de ani nu am fost într-o situaţie atât de bună, dar nu au existat nici atâtea riscuri. Şi nu este vorba de riscuri mici, ci de riscuri mari. Am mai trăit populisme şi în anii 90, dar atunci eram jos. Când cazi de sus, riscul este mai mare".

254 de aleşi locali găsiţi în incompatibilitate de ANI doar în 2016

Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate precum şi existenţa conflictului de interese de natură administrativă şi penală în cazul a 21 foşti şi actuali aleşi locali. Astfel, numărul aleşilor locali în cazul cărora Agenţia Naţională de Integritate a constatat incidente de integritate în cursul acestui an este de 254 aleşi locali. Persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

CURIERUL NATIONAL

Misiunea Mosul: Luptătorii kurzi peshmerga au eliberat nouă sate într-o zi

Asaltul asupra Mosulului scoate la iveală tactica pusă în practică în zonă de luptătorii Statului Islamic (ISIS). Badana, un sat din apropierea oraşului asaltat recucerit chiar în prima zi a asaltului, a fost transformat de ISIS într-un adevărat bunker. Din cauza loviturilor aeriene aliate, luptătorii ISIS s-au mutat în subteran după ce şi-au construit o vastă reţea de tunele care leagă între ele spaţiile de locuit. Practic, în urma bombardamentelor din casele din Badana nu a prea rămas nimic. Luptătorii peshmerga care au intrat în subteranele abandonate în grabă de ISIS au descoperit într-o "bucătărie" saci cu legume proaspete şi coşuri cu ouă, fapt care demonstrează că liniile de aprovizionare ale ISIS au funcţionat până în ultimul moment. Interesant este că teroriştii nu au abandonat numai mâncarea, ci şi o parte din muniţie, care acum a ajuns în mâinile luptătorilor kurzi peshmerga.

Erdogan şi Putin au discutat despre situaţia Siriei

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi Vladimir Putin au dezbătut tema situaţiei din Siria şi a operaţiunii de eliberare a oraşului irakian Mosul, anunţă Mediafax. "Partea rusă a subliniat importanţa unei separări eficiente a grupărilor de opoziţie moderată de militanţii Jabhat al-Nusra şi alte grupuri teroriste afiliate", a comunicat Kremlinul. În convorbirea telefonică iniţiată de partea turcă s-a discutat şi despre adâncirea cooperării bilaterale în plan politic şi economic. O sursă din cadrul administraţiei prezidenţiale de la Ankara susţine că Vladimir Putin l-a felicitat pe Erdogan pentru succesul ofensivei forţelor turce împotriva reţelei teroriste Stat Islamic în nordul Siriei.

EVENIMENTUL ZILEI

Iohannis atacat dur pe Facebook

Iohannis a reuşit să-i enerveze pe cei care au semnat pentru modificarea Constituţiei în sensul în care famila este uniunea dintre un bărbat şi o femeie, în momentul în care i-a catalogat ca fiind fanatici religioşi. Pe pagina de Facebook a preşedintelui României au început să apară comentarii furioase pe această temă. Comentariile au apărut la topicuri diferite şi au tot continuat să apară în cursul nopţii, în ciuda eforturilor administratorilor paginii de a-i bloca pe cei care comentau acest subiect.

Apar primele semne ale unei NOI RECESIUNI!

Steen Jakobsen, economistul şef al Saxo Bank, scrie din nou în Cronica lui despre China şi impactul preturilor mici la export pe care le practica guvernul de la Beijing. Aceasta, coroborată cu lipsa unui sprijin fiscal din cauza anului electoral în multe tari cu economii puternice, ar putea crea conditiile unei noi recesiuni în 2017. Premisele exista, e de parere Jakobsen. Deflaţia globală se dezumflă: Se întoarce inflaţia? Răspuns: DA, se întoarce! În termeni economici, recesiunea este echivalentul "renunţării la exces", o ajustare, un semnal de alarmă, iar o recesiune poate face asta. O asemenea nouă etapă va aduce fenomene politice masive, probleme noi legate de contractul social şi o volatilitate crescută.

Misterul stenogramelor "Ponta instabil psihic"

Stenogramele publicate de site-ul stiripesurse.ro în care Bogdan Diaconu, preşedintele PRU este înregistrat spunând că Victor Ponta este instabil psihic, par să fie preţul pe care patronul acestui site, Iosif Buble a fost nevoit să-l plătească faţă de Liviu Dragnea, preşedintele PSD, pentru a-şi vedea soţia Diana Tuşa, parlamentar. Potrivit flux24.ro, stenogramele, negate de Bogdan Diaconu, au făcut obiectul unui troc în prag de alegeri parlamentare. De altfel, Liviu Dragnea obţinea un triplu efect: în primul rând, răspundea atacurilor la care a fost supus de PRU, în al doilea rând, îl umilea în mod public pe Victor Ponta, pe care-l prezenta ca o păpuşă în relaţia cu Sebastian Ghiţă, iar în al treilea rând obţinea un sprijin mediatic.

Putin pregăteşte mutarea finală în Siria: toată flota nordică a Rusiei şi cea mai mare parte a flotei baltice se deplasează spre Mediterana.

Putin va putea astfel, după cucerirea Alep, să se retragă din Siria: regimul Assad va fi suficient de puternic pentru a supravieţui. Un întreg convoi de vase ruseşti de război a fost văzut în largul coastelor Norvegiei, cărând avioane de luptă, destinate foarte probabil intensificării ofensivei asupra Alep, în Siria, a declarat un înalt oficial NATO, citând surse ale serviciilor de informaţii occidentale. Flota rusă a trecut miercuri prin dreptul oraşului norvegian Bergen, a declarat oficialul NATO. Presa rusă a confirmat că un convoi al Moscovei se îndreaptă spre Canalul Mânecii şi apoi spre Gibraltar, de acolo urmând să ajungă în Marea Mediterană, în largul coastelor Siriei, informează Reuters.

JURNALUL NATIONAL

Dragoş Frumosu: "Averea imensă a UGSR a fost preluată abuziv în 1990". Instanţa a stabilit cine sunt vinovaţii

Uniunea Generală a Sindicatelor din România (UGSR) era până în 1989 o organizaţie mamut. Circa opt milioane de salariaţi plăteau lunar o cotizaţie de 1% din salariu, iar mişcarea sindicală reuşise să strângă, în numele clasei muncitoare, o avere impresionantă. Zeci de hoteluri şi vile, sute de baze sportive, sute de apartamente, zeci de cluburi, maşini, autobuze şi multe altele. În evidenţele contabile figura chiar şi un vapor. În conturile mişcării banii curgeau cu nemiluita. În 1989 era 4,7 miliarde de lei vechi şi 2,8 milioane de dolari. O avere impresionantă care ar fi făcut invidios orice fond de investiţii a fost "subtilizată" abuziv de noile confederaţii sindicale apărute rapid după decembrie 1989 şi au fost necesari 25 de ani pentru ca justiţia să facă lumină în unul dintre cele mai grave cazuri de furt din averea naţională.

Alianţa Evanghelică flutură suspendarea lui Iohannis

Alianţa Evanghelică îi solicită tranşant preşedintelui Klaus Iohannis să se pronunţe in problema modificarii Constituţiei, în sensul definirii familiei ca unirea intre un barbat şi o femeie. Apartinind de cultul baptist, Alianta Evanghelica a publicat un mesaj care invocă suspendarea presedintelui Iohannis, pentru tacere şi neimplicare, daca nu susţine referendumul pentru modificarea Constitutiei.

Nici pensia privată nu e o soluţie

Contul mediu la pilonul doi de pensii (private obligatorii) este de aproximativ 1.500 de euro, ceea ce este puţin şi nu poate să genereze o perspectivă foarte bună, a declarat Ion Giurescu, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară. În opinia acestuia, dezvoltarea pensiilor private ar trebui un pic accelerată şi ar trebui să se vină şi cu alte idei pentru că, potrivit Eurostat, populaţia peste 65 de ani va avea o pondere de peste 65% în România în anul 2060, iar în 2050 un salariat va susţine 2,5 pensionari.

NATIONAL

Lecţii de bătaie de joc la Kanal D

WOWbiz este o emisiune care se vrea interesantă cu orice preţ. Aici se aduc tot soiul de cazuri, oameni sau situaţii care sunt apoi discutate cu invitaţii din platou. Marţi seara, bătaia de joc a întrecut orice închipuire. In fata naţiunii au fost aduşi doi cetăţeni. El, 52 de ani, ea 17, timorată si însărcinată. Cei doi spun ca se iubesc si vor sa continue această relaţie. Sa ne înţelegem: bărbatul n-a violat-o, mai mult, familia lui o găzduieşte acum pe tânără si a mai găzduit-o si in lipsa lui, căci acesta a fost plecat si prin străinătate. Un cuplu modest, judecat in fel si chip de toata lumea. Practic, cei doi au fost aruncaţi in arena leilor de dragul audientelor si a mahalagiilor din întreaga tara.

E sigur, sticlele de plastic generează cancer

In sticlele de plastic se găsesc numeroase substanţe chimice care afectează sistemul endocrin si care pot duce la apariţia cancerului, aşa susţin oamenii de ştiinţă, in urma unor studii recente. In urma cercetărilor realizate, s-a descoperit că aceste substanţe chimice care fac parte din componenta sticlelor de plastic pot cauza probleme neurologice si comportamentale, diabet, cancer, autism si chiar ADHD. Substanţele chimice din PET-uri interferează cu sistemul hormonal al organismului, afectându-l si lăsându-l predispus la îmbolnăvire. Îndepărtarea efectelor expunerii astfel de chimicale, numai in SUA, costă circa 340 de miliarde de dolari anual. Pe lista afecţiunilor generate de PET-uri mai figurează obezitatea, infertilitatea si endometrioza.

Ciolos vine preşedinte USR!

Cea mai spectaculoasa mişcare de pe scena politică din ultimii ani este programată să se petreacă imediat după alegerile parlamentare din decembrie. Atunci când tehnocratul Dacian Ciolos va deveni preşedinte de partid, pentru a putea îndeplini astfel principala condiţie pusa de Klaus Iohannis, si anume cea de a avea un premier asumat politic. Numai ca marea surpriza este faptul ca Dacian Ciolos nu va veni in fruntea Partidului National Liberal, ci va face pasul cel mare spre preşedinţia Uniunii Salvaţi România.

PUTEREA

Anchetă Nostra Silva. Germanul Promberger, omul de legătură Conservation Carpathia - Ministerul Mediului

Nostra Silva, publicaţia Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România (FPPPR) a realizat o amplă anchetă despre iţele naşterii Parcului Natural Munţii Făgăraş, aprobat prin memorandum al Guvernului României, la data de 14 septembrie 2016. Acestui Parc Naţional i se mai spune "Yellowstone de România" sau chiar "Yellowstone european". Iar Nostra Silva titrează: "Corupţie cât Yellowstone în Guvernul Cioloş. Triunghiul Bermudelor la Ministerul Mediului". Publicaţia FPPPR susţine că "o duzină de cetăţeni străini ajung să determine politica Statului Român în domeniul pădurilor, promovând trei oameni în funcţii cheie ale Guvernului: un ministru şi doi secretari de stat".

Neputinţa de stat şi şmecheria privată - scandalul participării României la târgul de la Paris

Corpul de control al premierului merge în inspecţie la Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, în urma scandalului iscat de participarea jalnică a României la Târgul industriei alimentare - SIAL de la Paris, una dintre cele importante expoziţii de inovaţie în gastronomie din lume. De precizat, Ministerul Economiei a cheltuit aproape 1,2 milioane lei pentru închirierea unui spaţiu de 654,32 metri pătraţi, plata taxelor obligatorii, branşamentul electric, racordul conductelor de apă şi pentru conexiunea la Internet, dar nu a mai apucat să încheie şi contractul aferent organizării efective a standurilor.

ROMANIA LIBERA

Ca la bacalaureat, alegerile din decembrie vor fi supravegheate video

Ministerul de Interne, condus de Dragoş Tudorache, a pregătit o hotărâre de guvern prin care alegerile parlamentare vor fi supravegheate video. Operatorul de calculator al biroului electoral al secţiei de vot asigură înregistrarea video-audio neîntreruptă a procedurilor realizate de la încheierea votării şi până la părăsirea localului secţiei de vot de către membrii biroului electoral al secţiei de votare, în scopul asigurării posibilităţii organismelor electorale de a verifica respectarea dispoziţiilor art. 92 şi art.93 din Legea nr.208/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Disperaţi, jihadiştii din Mosul folosesc tehnicile aplicate de Saddam Hussein cu 25 de ani în urmă

În a treia zi a ofensivei coaliţiei internaţionale în Mosul, jihadiştii din Stat Islamic au incendiat sondele de ţiţei pentru a crea "pături de fum negru" astfel încât să limiteze vizibilitatea piloţilor alianţei în spaţiul aerian, tactică similară cu cea folosită de efectivele militare ale lui Saddam Hussein cu 25 de ani în urmă, scrie Daily Mail. Potrivit comandanţilor forţelor Peshmergas, operaţiunea de eliberare a Mosulului progresează cu succes, iar jihadiştii sunt obligaţi să se retragă spre zonele deşertice din jurul oraşului. Din nefericire, războiul împotriva teroriştilor a făcut deja victime, 70 de militari ai alianţei fiind ucişi, într-un atentat, de militanţii ISIS.

ZIARUL FINANCIAR

Top 100 cele mai mari companii controlate de antreprenori români

Cele mai mari 100 de com­panii controlate de an­treprenori locali au avut anul trecut o cifră de afaceri de 61 mld. lei, în timp ce top 100 multinaţionale generează afaceri de 277 mld. lei. Altfel spus, antreprenorii de top au doar 5% din cifra de afaceri a companiilor din România, în timp ce primele 100 de companii străine au aproape un sfert, potrivit unei analize ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului. Dedeman Bacău este lider pentru al treilea an consecutiv, iar compania contro­lată de fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl deţine prima poziţie şi în topul profiturilor raportate în 2015. Podiumul este completat la fel ca şi în 2014 de Tinmar Oil (Augustin Oancea) şi RCS&RDS (Zoltan Teszari).

Iancu Guda, Coface România: "Venitul este «vanitate», lichiditatea este «sănătate», iar efectul trebuie să fie mai mare decât efortul"

Jumătate din companiile insolvente au realizat investiţii pe termen lung, însă efectul trebuie să fie întotdeauna mai mare decât efortul. Afecţiunea cronică de care suferă firmele din România este "miopia", a declarat Iancu Guda, services director în cadrul Coface, prezent la Conferinţa Risc de ţară 2016, explicând astfel faptul că managerii companiilor trebuie să îşi facă scenarii pentru viitor atunci când fac o investiţie. "Există foarte multă certitudine printre companii care nu se materializează ulterior. În final trebuie să te gândeşti să vinzi mai mult şi mai profitabil."

Funcţionarii ANAF au ajutat grupul Euroavipo să fure peste 613 milioane de lei de la stat

Euroavipo a prejudiciat statul cu 136 mil. euro. Emil Duca, consultant fiscal: "La fraude de asemenea dimensiuni, fără aportul unor funcţionari publici nu prea se putea ajunge". Grupul Euroavipo, cu activităţi în producţia şi comercializare de băuturi alcoolice, din care face parte şi Murfatlar, cel mai mare producător de vin din România după cifra de afaceri înregistrată în 2015, a prejudiciat statul cu peste 613 mil. lei (136 mil. euro), o fraudă pe care a comis-o cu ajutorul funcţionarilor de la ANAF, care au favorizat activitatea infracţională, neîndeplinindu-şi atribuţiile de serviciu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb