REVISTA PRESEI - 21.01.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 21 ianuarie 2011

ADEVĂRUL

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR: "Anul acesta va fi şi mai greu decât 2010"

A văzut îndeaproape, în ultimele cinci decenii, cam tot ce s-a petrecut important în România. Este şi astăzi o prezenţă constantă în viaţa publică şi, indiscutabil, "mâna dreaptă" a guvernatorului Băncii Naţionale a României. Adrian Vasilescu a fost ziarist şi profesor vreme îndelungată, ambele sale activităţi având ca fundament ştiinţele economice. Lumea îl ştie acum drept "bancherul care explică pe înţelesul tuturor" mersul lucrurilor în tulbura economie românească. Despre anul pe care abia l-am început, Adrian Vasilescu spune că ar putea fi mai greu decât cel pe care l-am lăsat în urmă. Oricum, "mingea" este în terenul Guvernului şi, în funcţie de cum o va juca, România va dobândi şansa unui nou început sau se va adânci în recesiune.

Hoţul maşinii lui Hrebenciuc Jr.: 18 ani de închisoare!

Decizia este fără precedent pentru o astfel de infracţiune. Autorul furtului este judecat şi pentru dispariţia maşinii lui Gigi Becali. Trei membri ai clanului condus de Sandu Geamănu au primit pedepse grele în dosarul furtului maşinii lui Andrei Hrebenciuc, fiul deputatului PSD Viorel Hrebenciuc. Cei trei fac parte din aceeaşi grupare care a furat Mercedesul finanţatorului echipei Steaua,Gigi Becali. Ştefan Mărgean, zis "Fănoiu", (22 de ani) a fost condamnat la 18 ani de închisoare cu executare, Paul Sorin Mihalache (23 de ani) are de executat zece ani şi trei luni de detenţie, iar Marian Coman (21 de ani) a primit o pedeapsă de patru ani.

Antonescu: "Paritatea cu PSD nu se negociază"

Liderul PNL, Crin Antonescu, a vorbit pentru prima dată oficial despre paritatea în privinţa candidaturilor comune cu PSD. El a spus că aceasta este un principiu esenţial al alianţei cu social-democraţii. Social-democraţii au respins însă acest principiu, iar unul dintre argumente ar fi fost acela că PNL ar putea cere egalitatea şi la împărţirea portofoliilor din viitorul guvern.

Un tânăr american le-a cerut milionarilor lumii, pe Youtube, un milion de dolari. Şi l-a primit!

Două luni, atât i-a trebuit unui american cu simţul umorului să devină milionar. El a postat pe YouTube câteva filmuleţe în care cerea să-i fie dat un milion de dolari, informează Daily News. Cel care i-a implinit visul lui Craig Rowin, practicant de stand-up comedy în Brooklyn, este un milionar care s-a recomandat drept Benjamin, transmite Mediafax. După ce i-a telefonat tânărului pentru a-i da vestea cea mare, milionarul i-a trimis un document autentificat în care se preciza că nu există niciun fel de obligaţie pentru destinatarul donaţiei sale de un milion de dolari. Craig Rowin a declarat că va primi cecul în 2 februarie, la ora 20:00, pe scena Teatrului Upright Citizens Brigade din Manhattan, unde de altfel el va susţine un show de stand-up comedy, transmite Daily News.

În Justiţie se despart apele. Noul CSM a dovedit o remarcabilă inteligenţă instituţională.

Poate n-aţi aflat, dar la Consiliul Superior al Magistraturii s-a petrecut acum câteva zile un fapt cu totul neobişnuit: nici unul dintre candidaţii pentru posturi vacante la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu a întrunit voturile necesare pentru a avansa la instanţa supremă. Eşecul în bloc al candidaţilor este, de fapt, un succes timid al sistemului şi reprezintă o serioasă opţiune de reformă. Noul preşedinte al CSM, judecătorul Horaţius Dumbravă, a explicat că, în noua sa componenţă, Consiliul decisese înaintea concursului să-i pice pe toţi candidaţii, indiferent cât de bine pregătiţi se vor fi arătat. Totodată, el a anunţat declanşarea procedurii de modificare a modului de avansare la instanţa supremă.

Cât pierd nemţii dacă nu ajută statele cu probleme

Giulio Tremonti, ministrul de Finanţe italian, avertizează Germania că poate pierde sute de miliarde de dolari dacă nu ajută ţările cu datorii. Nemţii s-au opus suplimentării Fondului de Stabilitate Financiară. Însă, în cazul în care Irlanda intră în colaps, băncile germane vor pierde 180 de miliarde de dolari. Imediat după acordarea pachetului de urgenţă pentru Grecia, la începutul lunii mai, miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană şi, în special, cei din zona euro au discutat despre suplimentarea fondului disponibil pentru astfel de intervenţii.

Mark Mobius vrea să-şi facă fond de hedging

Mark Mobius, şeful diviziei de investiţii pe pieţele emergente al Franklin Templeton, ia în considerare înfiinţarea unui fond de tip hedge (mecanism utilizat pentru a-şi proteja venitul împotriva unor eventuale creşteri de preţuri), a declarat acesta într-un interviu pentru Reuters. Mobius, considerat un guru în ceea ce priveşte investiţiile pe pieţe emergente.

Turcescu vrea să lanseze în februarie un radio de ştiri

Jurnalistul Robert Turcescu, care a preluat la sfârşitul anului trecut postul Sport Total FM, îşi doreşte să îl relanseze într-o staţie de ştiri la jumătatea lunii februarie, potrivit informaţiilor de pe paginademedia.ro. Robert Turcescu a mai declarat că intenţionează să păstreze o parte din echipa actuală a postului de radio pentru că "sportul este un domeniu important într-un post de ştiri". El a mai menţionat că i s-a alăturat, în noul proiect, întreaga echipă de 17 oameni de la Realitatea FM.

CURENTUL

De teama procurorilor DNA, lui Vîntu i-a pocnit rotula dreaptă

O ştire apărută ieri, la TVR, spulberă misterul cu privire la "accidentul casnic" al lui Sorin Ovidiu Vîntu şi confirmă dezvăluirile noastre privind legătura acestuia cu româno-libanezul Said Baaklini. Vîntu fusese citat, marţi, la DNA pentru a da cu subsemnatul în cazul uriaşei evaziuni fiscale comise de Baaklini şi de conducerea UCM Reşiţa. Ca să nu meargă în faţa procurorilor anticorupţie, cu cåteva ore înainte, adică luni după amiază, Vîntu şi-a fracturat rotula piciorului sănătos. Nu se ştie în ce condiţii s-a produs accidentul şi nici dacă el s-a produs cu adevărat. O rotulă se poate sparge, dacă e nevoie, nu numai cu bordura, ci şi cu ciocanul. "Câte rotule are Vîntu?", se întreba cineva, pe Facebook. "Câte trebuie!" a venit, rapid, răspunsul.

PDL clatină din nou scaunul lui Geoană de la Senat

Crearea noii alianţe dintre PNL şi PC, precum şi posibilitatea UNPR de a avea propriul grup parlamentar şi, implicit, un reprezentant în Biroul Permanent al Senatului deschid calea schimbării lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului. Vicepreşedintele acestei Camere, Alexandru Pereş (PDL), afirmă că partidul intenţionează să introducă pe ordinea de zi a Senatului, la începutul sesiunii, discuţia privind schimbarea preşedintelui instituţiei, Mircea Geoană, spunând că postul ar reveni democrat-liberalilor, ca principală forţă politică.

Revizorul, de Tia Şerbănescu

Dl Isărescu le-a amintit politicienilor că "economia e ciclică" şi ne trebuie bugete multianuale după proverbul: "vara să-ţi faci sanie şi iarna căruţă". Chestiunea e că la noi ciclurile electorale sunt mai presus de cele economice: vara ne luăm maşini şi iarna derapăm. Bilanţul guvernatorului: "de 20 de ani discutăm foarte puţin despre muncă". Discutăm numai despre bani. De altfel, şi dac-am vorbi despre muncă precis am auzi ceva în stilul lui Mark Twain: îmi place foarte mult munca. Ore în şir aş sta să mă uit cum muncesc oamenii.

CURIERUL NAŢIONAL

România nu este într-o situaţie disperată, dar...

...depindem prea mult de banii instituţiilor internaţionale;...economia nu trebuie să se mai bazeze numai pe consum;...trebuie să scăpăm de instabilitatea politică şi mai ales de cea fiscală. Coface a menţinut, în ianuarie, ratingul de ţară al României la nivelul "B" şi estimează că economia românească va avea o creştere timidă, iar exportul şi creşterea producţiei industriale vor rămâne în continuare principalele motoare de creştere a economiei româneşti. "Creşterea economică de 1,5% din 2011 o vom avea doar dacă nu ne creăm singuri probleme, mai ales din punct de vedere politic. Este important ca riscurile politice să nu aibă din nou un rol important. La nivel internaţional nu există niciun risc care să ne afecteze economia şi pe care să dăm vina. Stabilitatea politică rămâne un factor esenţial în performanţa economică a ţării.

Negocierile pentru vânzarea certificatelor de CO2 sunt în fază finală

Grupul de lucru format din reprezentanţi a patru ministere negociază cu două firme din Japonia şi una din Spania. Borbely: Preţul de piaţă este de aproximativ 1,8 miliarde de euro. Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a declarat ieri că negocierile pentru vânzarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon (CO2) sunt într-o fază finală şi că speră ca în două luni să se poată face un anunţ în acest sens. Amintind că legislaţia a fost finalizată abia în vara anului trecut, deşi fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, aprecia încă din luna aprilie 2010 care vor fi rezultatele vânzărilor şi care sunt statele cu care se va negocia, Borbely a ironizat autorităţile susţinând că România putea să vândă astfel de certificate de emisii de dioxid de carbon din 2008.

Goldman Sachs vrea să vândă pe sub mână acţiunile Facebook

Compania care administrează reţeaua de socializare nu vrea să se listeze. Goldman Sachs îi caută investitori în străinatate, ocolind legislaţia americană. Goldman Sachs vrea să excludă investitorii americani dintr-o investiţie de 1,5 miliarde de dolari în reţeaua de socializare Facebook. Investitorii din afara Americii vor avea şansa să achiziţioneze acţiuni Facebook în regim extrabursier, conform BBC. Într-o declaraţie, reprezentanţii băncii de investiţii au spus că pentru o acoperire media mai bună, Goldman Sachs îşi retrage oferta de la clienţii din SUA.

EVENIMENTUL ZILEI

PNL ar da cota unică pe paritatea cu PSD

Antonescu le transmite social-democraţilor că nu face din impozitul de 16% "un fetiş electoral". Pasul înapoi al liderului PNL ar fi preţul pentru egalitatea pe liste. Liberalii pun la bătaie cota unică pentru a-i convinge pe social-democraţi să accepte număr egal de candidaţi pe listele comune la alegeri. Primul semnal a fost lansat chiar de Crin Antonescu care, dând ca sigură "paritatea" PNL-PSD, a declarat ieri că nu trebuie făcut "un fetiş electoral" din cota unică. "Mă bucur că au înţeles şi liberalii", a comentat preşedintele PSD, Victor Ponta, mesajul transmis de PNL.

BRACONAJ PE DOMENIUL LUI ŢIRIAC: Au omorât mistreţul primarului din Monaco

Braconierii au luat la ţintă mistreţii şi cerbii de la Balc înainte ca aceştia să fie doborâţi de vânători celebri, precum primarul din Monaco sau moştenitorul imperiului Porsche, aşteptaţi astăzi la cea de a şaptea ediţie a tradiţionalei vânători organizate de omul de afaceri Ion Ţiriac. Cu doar trei zile înainte de a începe marea vânătoare însă, Ţiriac a primit o veste proastă: a fost păgubit de braconieri de un mistreţ şi un cerb lopătar. Astfel, Florin Boroş, 32 de ani, din satul Pogaia, comuna Boianul Mare, a fost surprins, marţi-seară, în jurul orei 22.30, de poliţişti şi de paznicii domeniului de vânătoare, când se pregătea să tranşeze o scroafă doborâtă cu două gloanţe de calibrul 5,6 milimetri.

Contribuţii-surpriză la fondul de asigurări de sănătate

Cei care sunt plătiţi pe drepturi de autor sau trăiesc din chirii trebuie să-şi plătească singuri dările la sănătate, iar dacă au mai lucrat fără a plăti această contribuţie o achită retroactiv din 2006. Anunţul vehiculat anul trecut că angajatorii vor fi cei care achită contri buţiile la pensii, şomaj şi sănătate pentru cei care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală nu mai e de actualitate. La fondul de sănătate, angajaţii trebuie să-şi achite singuri contribuţiile o dată pe an, până la 25 ianuarie, respectiv 27 ianuarie în acest an. "Persoanele obligate să plătească asigurarea de sănătate anual sunt cele care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor (chirii), dividende şi dobânzi, din drepturi de proprietate intelectuală şi alte venituri care se supun impozitului pe venit, numai în cazul în care nu realizează venituri din salarii, ac tivităţi independente, şomaj", spune Lidia Comaroni, şef Serviciu Relaţii Publice la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB). În aceeaşi situaţie sunt şi cei care realizează venituri din agricultură şi silvicultură.

FINANCIARUL

Mark Mobius, şeful Franklin Templeton, cel mai important om din energia românească

Cetăţean german, acesta este membru în board-ul Lukoil Rusia şi, în acelaşi timp, supervizor în Consiliul de Supraveghere al Petrom. Prin reprezen­tanţii Fondului Proprietatea din Consiliile de Administraţie ale companiilor autohtone, Mobius are acces la informaţii financiare, strategice şi decizionale. Miliardarul rus Vagit Alekperov, patronul Lukoil, a numit în urmă cu câţiva ani în boardul companiei sale doi occidentali: neamţul Mark Mobius şi americanul Richard Metzke. Rolul lor era acela de a crea o imagine pozitivă Lukoil în Vest şi de a pregăti gigantul petrolier pentru listarea la bursele din Londra şi New York.

Directiva UE: Marile corporaţii, în schema de garantare a depozitelor

Plafonul de compensare a fost majorat la 100.000 de euro, iar contribuţia băncilor la 0,3% din pasive. După ce plafonul de garantare a depozitelor persoanelor fizice şi juridice (IMM) a fost majorat, începând din acest an, de la 50.000 euro la 100.000 de euro, un proiect de directivă europeană extinde această schemă de garantare şi asupra depozitelor şi conturilor marilor companii. Resursele Fondului de Garan­tare a Depozitelor Bancare se ridică la 1,7 miliarde de lei, o parte din sumă fiind plasată în active cu risc minim, certificate de trezorerie şi titluri de stat.

Nike îmbracă naţionala Franţei pentru 42 mil. euro pe an

După aproape 40 de ani de parteneriat cu Adidas, "les bleus" au stabilit recordul în materie de sponsorizare pe tricou. În urmă cu doi ani pe vremea asta, Mircea Sandu se bătea cu pumnu"-n piept că Federaţia Română de Fotbal (FRF) a semnat cu Ursus un contract de sponsorizare des­cris atunci ca fiind cel mai mare din istoria sportului românesc. Era vorba despre un par­teneriat de imagine în valoare de 6 milioane de euro, valabil până în 2013, ce-i drept, destul de con­sistent în raport cu vremurile în care se deru­lează. Federaţia de la Paris a oferit însă zilele trecute o adevărată învăţătură în materie de marketing, anunţând că tocmai ce a semnat un acord cu firma de echipament sportiv Nike, în valoare de 42,6 mil. euro/an.

Raiffeisen: Dobânzile vor scădea accelerat în 2011

Inflaţia se va menţine la un nivel ridicat, din cauza creşterii preţurilor la alimente, gaze naturale şi energie termică. Banca Naţională a României ar putea reduce dobânda de politică monetară în al doilea trimestru al anului, pe fondul reducerii incer­titudi­nilor la nivelul economiei, potrivit unui raport al Raiffeisen Bank. Totodată, leul se va aprecia faţă de moneda unică, iar la finalul lui 2011 cursul va atinge un nivel de 4,2 lei/euro. Rata anuală a inflaţiei va atinge în ianuarie un nivel de 6,7%, în scădere de la 8%, cât s-a înregistrat în luna decembrie a anului trecut, arată un raport al Raiffeisen Bank privind perspectivele economice ale României în 2011.

Analiştii estimează că preţul FP va oscila între 0,4 şi 0,8 lei

Preţul de pe piaţa gri este de referinţă, iar mişcarea din primele zile depinde de psihologia investitorilor. Numărătoarea inversă privind cea mai mare listare din istoria Burs­ei moderne a început, prima zi de tranzacţionare la cota Bursei de Valori Bucureşti (BVB) pentru acţiunile Fondul Proprietatea fiind 25 ia­nuarie. Brokerii, acţionarii şi investitorii îşi fac planurile, refăcând calculele potrivit ultimelor evenimente, pentru ca deschi­derea şedinţei de tranzacţionare să nu-i ia prin surprindere.

China va contribui la crearea a 235.000 de locuri de muncă în economia Statelor Unite

Cu prilejul vizitei la Washington, liderul chinez, Hu Jintao, a încheiat 70 de contracte comerciale. America şi China s-au aflat, la Washington, faţă în faţă. Barack Obama l-a primit cu mare fast pe omologul chinez, Hu Jintao, pentru o întrevedere menită să redefinească relaţiile bilaterale, de im­portanţă crucială pentru întreaga planetă. După 30 de ani de la vizita lui Deng Xiaoping, care a trasat bazele coo­perării între cele două state, preşe­dintele Obama a dorit, astfel, să sublinieze impor­tanţa acordată dialogului cu gigan­tul emergent al continentului asiatic.

GÂNDUL

PDL aşteaptă salvarea de la "CEALALTĂ ROMÂNIE": Legea Baconschi aduce un milion de voturi în plic

Între trei şi cinci milioane de români - acesta este bazinul electoral potenţial aflat în afara ţării, potrivit unor calcule făcute pentru gândul de lideri şi oficiali democrat-liberali. Dintre aceştia, potrivit aceloraşi surse, în mod real ar putea vota între 500.000 şi un milion de oameni după ce proiectul ministrului Teodor Baconschi privind introducerea votului prin corespondenţă va deveni realitate. PDL speră ca, atât la prezidenţiale, cât şi la parlamentare, să ia în continuare partea leului din diaspora, aşa cum a făcut-o până acum.

Lovitură de proporţii a FBI: aproape 130 DE MAFIOŢI ARESTAŢI într-o singură zi, printre care capi ai clanurilor Colombo, Gambino, Genovese, Luchese, Bonanno şi DeCavalcante

New York-ul a cunoscut, joi, cea mai mare operaţiune efectuată de FBI contra crimei organizate, după cum relatează The New York Times: circa 130 de mafioţi au fost arestaţi în cursul dimineţii, capi ai familiilor mafiote sau simpli executanţi. În total au fost decapitate şapte clanuri mafiote. Ţinta principală a FBI au reprezentat-o cele cinci familii mafiote importante din New York: Colombo, Gambino, Genovese, Luchese şi Bonanno. Au fost arestaţi şi membri ai familiei DeCavalcante din New Jersey, precizează NYT.

2013, primul an în care vom avea la fel de mulţi bani ca înainte de criză. PIB pe cap de român va ajunge la 9.800 de dolari

Românii vor resimţi bunăstarea dinaintea crizei economice abia peste trei ani, estimează analiştii agenţiei de rating Coface, cu ocazia anunţului privind riscul de ţară. Compania de evaluare financiară menţine riscul de ţară pentru România la B, pe o scară cu şapte clase de risc. "Estimăm că Produsul Intern Brut pe cap de locuitor va ajunge la valoarea din 2008 în 2013-2014, deci putem spune că am avut cinci-şase ani de stat pe loc", a declarat joi Cristian Ionescu, manager de ţară Coface pentru România, Bulgaria şi Slovacia.

Fondul Proprietatea ar putea fi tranzacţionat la bursa din Varşovia sau Londra

Fondul Proprietatea (FP), creat de Guvernul român pentru a despăgubi persoanele ale căror proprietăţi au fost confiscate de regimul comunist, vrea să obţină în următorii doi ani aproape 1,5 miliarde de euro din vânzarea de acţiuni ale unor companii din portofoliul său şi ar putea să se listeze la Varşovia sau Londra, a declarat, joi, directorul general al Franklin Templeton, Grzegorz Konieczny, transmite Reuters, citat de Mediafax. Franklin Templeton, care administrează Fondul Proprietatea, intenţionează să vândă în acest an acţiuni ale grupurilor energetice Petrom, Transgaz şi Transelectrica, pe piaţa secundară.

JURNALUL NAŢIONAL

Marea recalculare portocalie: praf şi pulbere peste pensiile militarilor

În secolul al XXI-lea, personalul MApN lucrează primitiv, în haos şi teroare. Pierderea anilor de carieră militară prin arhive şi dosare prăfuite s-a întâmplat multor rezervişti. Un martor direct al procedurii de arhivare a documentelor militare în baza cărora se calculează pensiile justifică, în exclusivitate pentru Jurnalul Naţional, rezultatele aiuritoare ale aplicării grăbite a procedurii prin haosul din sistemul de arhivare. Lipsesc adeverinţe din dosare, iar recalcularea s-a făcut după ureche, sub presiune, inclusiv de oameni în vârstă şi fără pregătire IT, pe baza unor registre din care abia se disting, dacă se disting, cifrele. El caracteri­zează procedura lăudată la televizor de ministrul Gabriel Oprea drept, "o caterincă făcută într-un stil de hei(mi se)rupism ceauşist".

Trimiteţi judecătorii la reciclare!

Legea îţi dă dreptul să obligi instituţiile publice la transparenţă. Dacă nu-ţi răspund, le poţi da în judecată. Instanţele însă te fac să te laşi păgubaş. Sunt 10 ani de când presa, ONG-urile şi simplii cetăţeni au un instrument de luptă cu opacitatea şi secretomania instituţiilor birocratice. Arma, ce s-a dorit a fi redutabilă, poartă numele: "Le­gea privind liberul acces la informaţiile de interes public". În timp, au devenit notorii imperfecţiunile ei, însă Legiuitorul nu s-a grăbit să le re­pare. La rândul lor, numeroşi ju­de­cători se uită în legea asta ca mâţa-n calendar şi pricep cam tot atâta. Un stu­diu de caz, ai cărui protagonişti sun­tem noi înşine, vă arată cât de ca­ra­ghios - şi de trist totodată - poate fi traseul în justiţie al unui demers în be­ne­ficiul opiniei publice. O poveste din care se vede că reforma justiţiei e departe de a se fi terminat.

NAŢIONAL

A venit în România să-l opereze pe Vântu!

Doctorul este însoţit peste tot de fiica afaceristului român, Ioana. - Brunner a inspectat deja sala de operaţii unde va avea loc intervenţia chirurgicală. Starea de sănătate a lui Sorin Ovidiu Vântu se deteriorează de la o zi la alta şi nu e, aşa cum bănuiesc unii, doar un pretext pentru ca afaceristul să nu se prezinte la procese. Din acest motiv, celebrul medic vienez Thomas Brunner a venit în mare secret la Bucureşti, unde s-a stabilit că-l va opera pe inimă pe milionarul român. Reporterii "Naţional" au aflat în exclusivitate că reputatul cardiolog, care monitorizează încă din 2007 problemele de sănătate ale lui SOV, a ajuns în România, iar ieri dimineaţă l-a consultat deja pe afacerist la vila acestuia din Otopeni.

Militari condamnaţi

Tribunalul a decis condamnarea la închisoare a 11 militari implicaţi în cazul furtului de arme din 2008 de la Ciorogârla. Zece dintre ei au primit pedepse cuprinse între 3 şi 10 ani de închisoare, iar ultimul a fost condamnat la şase luni cu suspendare. Sentinţele pot fi atacate cu recurs.

Trei trandafiri şi o săgeată stau în calea fericirii PSD-PNL

Logodna parafată între PSD şi PNL aduce obligatoriu în discuţie sigla viitoarei alianţe. Aici, "mirii" sunt fermi: PSD vrea să-şi păstreze trandafirii, iar liberalii săgeata. Strânsă ciopor şi nu prea în BPN (mulţi membri ai Biroului au lipsit de la ultima întâlnire informală), conducerea PSD a decretat: prezenţa celor trei trandafiri social-democraţi pe viitoarea siglă comună este o condiţie obligatorie. Cum însă şi la brainstorming- ul liberal s-a decis de asemenea conservarea cu orice chip a săgeţii peneliste, rezultă că trebuie găsită o formulă care să îmbine armonios cele două însemne.

Aleşii îşi trag sute de milioane de euro din buget

Împărţiţi pe partide, 18 sunt pedelişti, 12 liberali, 11 social-democraţi şi 6 udemerişti. La care se adaugă un minoritar - reprezentantul Forumului Democrat al Germanilor din România. Primul loc în topul deputaţilor îmbârligaţi în afaceri cu statul îi revine pe drept cuvânt pesedistului Eduard Martin - posesor a nu mai puţin de 327 de contracte încheiate pe bani publici. Valoarea totală este deocamdată necunoscută. Motivul: majoritatea aflându-se în derulare, parlamentarul nu este obligat să declare cât anume i-a intrat lui în conturi. Până ce se vor afla câştigurile lui Eduard Martin, în vârful topului s-a instalat pedelistul Florin Anghel (Prahova), care a contractat afaceri de aproximativ 1.400.000 de euro cu mai multe primării din judeţ. Anghel este urmat de pesedistul Dan Nica - fericitul posesor a aproape o jumătate de milion de euro, bani nerambursabili, oferiţi de U.E. şi primiţi de Nica prin intermediul APIA.

PUTEREA

Prietenul chestorului Pătraşcu urma să fie "uns" la şefia Direcţiei de Logistică din MAI. Generalii implicaţi în dosarul "Jandarmeria" au acţionat ca o grupare de crimă organizată

Unul dintre civilii încadraţi, prin încălcarea legislaţiei, la presiunile fostului secretar general al ministerului, Adrian Pătraşcu, urma ca, în cursul acestei luni, să fie promovat în cadrul Direcţiei Logistice, adică structura care se ocupă, printre altele, cu administrarea patrimoniului imobiliar, asigurare tehnică cu mijloace de mobilitate, armament şi tehnică specială. În doar cinci zile de când a tras sforile pentru a fi încadrat în MAI, civilul în cauză a primit gradul profesional de comisar şi a devenit şeful Serviciului Sistematizări al Poliţiei Rutiere pe ţară.

După modelul hotelului de lângă Gara de Nord, Complexul Astoria Snagov, băgat în faliment

După modelul liberalilor, care au avut "grijă" ca hotelul Astoria de lângă Gara de Nord să fie preluat pentru o datorie de 17.000 de euro, Ministerul Transporturilor, condus de PDL-ista Anca Boagiu, ar putea aplica aceeaşi metodă la Complexul Astoria de la Snagov. Aflat în subordinea Societăţii Feroviare de Turism (SFT), Complexul Astoria Snagov, în care "ţarul" CFR-ului, Mihai Necolaiciuc, fost şef peste calea ferată, a investit aproape 20 milioane de euro, este închis din cauza neplăţii facturilor la energia electrică, a taxelor şi a impozitelor la bugetul local. Dacă "şoriceii" liberali au "ros" un hotel în buricul Capitalei, în valoare de milioane de euro, "clanurile" PDL-iste ar putea pune mâna pe bijuteria Ministerului Transporturilor, Complexul Astoria Snagov, bază care se întinde pe un teren de aproximativ 22 de hectare, aflat pe malul lacului Snagov.

Bătălia pentru Bucureşti. "Independentul" Liviu Negoiţă, candidatul PDL la Capitală

Bătălia electorală cu cea mai mare miză de la alegerile locale din 2012 este cea pentru Primăria Capitalei, de aceea partidele mari şi-au trimis deja greii la înaintare. În timp ce Elena Udrea îi pregăteşte terenul "independentului" Liviu Negoiţă cu Legea Capitalei, Marian Vanghelie, de peste Ocean, se angajează ca de dragul alegătorului să colaboreze cu Boc şi cu Băsescu

ROMÂNIA LIBERĂ

În acest weekend, pe domeniul lui Ion Ţiriac se desfăşoară controversata partidă anuală de vânătoare. Culisele vânătorii de la Balc

O nouă partidă de vânătoare pe domeniul lui Ion Ţiriac de la Balc se va desfăşura în acest weekend. Şi de această dată sunt aşteptaţi invitaţi de seamă, având în vedere experienţa anilor trecuţi, când au participat inclusiv vânători din familiile Rauch, care deţine un imperiu în domeniul alimentar, ori Porsche, celebră în industria auto şi nu numai. Vânătorii bihoreni şi clujeni cred că evenimentul organizat de Ion Ţiriac atrage atâtea celebrităţi din trei motive. Primul este acela că vânătorii au ocazia să împuşte exemplare uriaşe, care pot depăşi 240 de kilograme. Practic, este vorba de nişte trofee care nu prea pot fi dobândite în altă parte. Al doilea motiv este legat de faptul că domeniul a fost folosit de Nicolae Ceauşescu, lucru care asigură o atracţie rezistibilă pentru mulţi dintre miliardarii occidentali. Iar un al treilea motiv, care are mai degrabă o aură de legendă, ar fi acela că ritualul uciderii porcilor, eviscerarea lor şi modul în care sunt organizate petrecerile de după vânătoare amintesc de presupuse ritualuri masonice

Plecăm la război cu Germania şi Franţa?

Preşedintele Băsescu a continuat ieri retorica belicoasă la adresa celor mai importante două state ale Uniunii Europene lansată în mod nefericit de ministrul de Externe, Teodor Baconschi. Este - diplomatic spus - o prostie! În ultimii ani, discursul de politică externă al României a involuat de la o perspectivă transatlantică generoasă la un naţionalism agresiv şi periculos, căruia i se adaugă o spectaculoasă lipsă de coerenţă la limita smintelii. Discursul anual al preşedintelui Băsescu privind priorităţile de politică externă a României, rostit ieri în faţa corpului diplomaţilor acreditaţi la Bucureşti, a fost dezamăgitor şi a confirmat această degradare îngrijorătoare a gândirii de politică externă românească.

Luptătorii anticomunişti conduşi de Oliviu Beldean au ocupat Legaţia lui Gheorghiu-Dej din Berna. Cine au fost primii "terorişti" români

Cinci tineri luptători anticomunişti au produs primul atac "terorist" românesc şi au pus stăpânire pe reprezentanţa diplomatică a României din Elveţia. Românii au produs, în anii comunismului, un incident diplomatic care, pe undeva, se aseamănă cu criza ostaticilor americani din Iran. Dacă în cazul Iranului, islamiştii au atacat Ambasada SUA, în cazul românilor, o serie de luptători anticomunişti au atacat şi au pus stăpânire, în februarie 1955, pe Legaţia Republicii Populare Române din Berna. Episodul este descris cu lux de amănunte de către istoricul Stejărel Olaru în cartea sa "Cei cinci care au speriat Estul", apărută la Editura Polirom. Foarte succint, un grup format din cinci tineri luptători anticomunişti români au vrut să jefuiască Legaţia comunistă şi să pună mâna pe documente compromiţătoare.

Dezvăluire şoc: Baaklini a fost la Vîntu cu o zi înainte de arestare

Surpriză de proporţii în afacerea cu rambursări ilegale de TVA, în valoare de 60 milioane de euro: omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost citat la DNA pentru a le explica procurorilor anticorupţie ce a discutat cu Said Baaklini cu doar câteva ore înainte ca autorităţile române să emită mandat de arestare pe numele libanezului. Potrivit unor surse judiciare, Baaklini s-ar fi întâlnit cu SOV acasă la acesta din urmă. Deşi a fost citat de procurori, Vîntu nu s-a prezentat totuşi la audierile stabilite pentru data de 18 ianuarie, întrucât cu doar o zi înainte s-a internat în spital. Drept urmare, anchetatorii anticorupţie au emis o nouă citaţie pe numele lui SOV, pentru săptămâna viitoare.

ZIARUL FINANCIAR

Listarea Fondului Proprietatea este şansa ca Bursa de Valori să renască

Principalii oficiali ai pieţei de capital prezenţi ieri la şedinţa deschisă de redacţie ZF Expert au spus că listarea Fondului Proprietatea este un exemplu că se pot întâmpla lucruri mari şi în România. Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, un oficial al administratorului Franklin Templeton, brokerul care promovează Fondul în cel mai mare road show din Europa alături de analişti şi directori de investiţii au fost prezenţi ieri la şedinţa de redacţie ZF, apreciind în unanimitate că listarea Fondului Proprietatea este "şansa unui nou început pentru Bursa de la Bucureşti". "O listare de succes a Fondului la Bursă va fi indicată de parametrii privind volumul de tranzacţionare şi capitalizare, iar aşteptările sunt mari în această direcţie.

Cât costă să ai o maşină nouă: între 124 şi 864 de euro se duc lunar pe benzină, asigurări şi taxe

Costurile totale medii cu funcţionarea, taxele şi asigurările unui automobil nou se ridică în România la cel puţin 124 de euro pe lună, adică aproximativ salariul minim pe economie, în cazul unui model Dacia Logan cu cea mai slabă motorizare, şi pot depăşi 800 de euro pentru proprietarii unor limuzine precum Mercedes, bani cu care poate fi acoperită chiria unui apartament de lux cu trei camere din centrul Capitalei, arată o analiză ZF. Utilizarea unui model Skoda Octavia, 1,6 TDI, presupune cheltuieli lunare de circa 162 de euro, în timp ce un BMW X5, cu motor diesel de 3,0 litri, implică un cost lunar de 487 de euro.

Tănăsescu: În multe ţări vecine companiile de stat aduc bani la buget, la noi încă înghit bani publici

Cu sau fără FMI şi UE, România trebuia să corecteze mai întâi greşelile din anii de boom economic, iar economia nu a putut fi stimulata in perioada de recesiune asa cum au facut alte tari tot din cauza epuizarii rezervelor fiscale inainte sa apara criza, afirma Mihai Tanasescu. In aceste conditii, revenirea economiei pe crestere s-a amanat pentru 2011. FMI a fost de acord ca Ministerul Finantelor sa dea drumul cheltuielilor de investitii inca din prima jumatate a anului, mai ales pentru proiecte care implica si fonduri europene .

Băncile riscante ar trebui să cotizeze mai mult, spune şeful FGDB

Datorită plafonului de garantare de 100.000 de euro, băncile îşi permit să tenteze clienţii cu dobânzi mari la depozite fără să fie penalizate de înrăutăţirea percepţiei de risc. Băncile cu o poziţie financiară mai riscantă comparativ cu alţi jucători ar trebui să vină cu contribuţii mai mari la Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB), consideră Eugen Dijmărescu, directorul general al instituţiei. Comentariul lui Dijmărescu, fost viceguvernator al BNR responsabil printre altele cu stabilitatea financiară, vine în contextul în care pe piaţa bancară a apărut un adevărat obicei al clienţilor de a face "shopping" de dobânzi, în căutarea celor mai mari randamente pentru sumele depuse, indiferent de profilul de risc al băncii.

Bursa a multiplicat de 31 de ori banii investitorilor în 12 ani. Ce ne rezervă următorul deceniu?

Dacă un investitor ar fi plasat o sumă de bani în mod egal în 12 dintre cele mai lichide şi longevive acţiuni de la categoria I a Bursei in perioada 1999-2002, in prezent valoarea actiunilor din portofoliu ar fi crescut pana la sfarsitul anului trecut de peste 38 de ori si de 31 de ori in termeni reali, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor furnizate de Intercapital Invest.

Listarea Fondului Proprietatea, cel mai important eveniment din istoria BVB de la 1882 încoace

Preşedintele Bursei de Valori, oficialul Franklin Templeton, brokerii şi analiştii de investiţii prezenţi ieri la şedinţa deschisă de redacţie ZF Expert au fost cu toţii de acord că listarea Fondului Proprietatea este cel mai bun lucru care se poate întâmpla pieţei româneşti de capital, cu un impact covârşitor în recuperarea decalajului de lichiditate şi capitalizare care desparte România de pieţe mai dezvoltate precum cea din Polonia. Dar niciun participant nu a riscat un pronostic privind preţul de listare în prima zi. Impactul listării Fondului în economia reală va depinde însă şi de măsura în care statul român va înţelege că trebuie să menţină la cote ridicate interesul investitorilor străini pentru România prin viitoare listări ale companiilor de stat precum Romgaz, Hidroelectrica sau Nuclearelectrica, unde este acţionar majoritar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb