REVISTA PRESEI 21.04.2017

Willy Homner
Revista Presei / 21 aprilie 2017

REVISTA PRESEI 21.04.2017

ADEVARUL

Incident armat în Paris: Un poliţist a fost ucis şi alţi doi grav răniţi

Incident armat în capitala Franţei: un ofiţer de ordine a fost ucis, iar alţi doi au fost grav răniţi, anunţă CNN. Conform informaţiilor, unul dintre atacatori a fost ucis de forţele de ordine. O percheziţie era în curs în Seine-et-Marne, în noaptea de joi spre vineri, la domiciliul presupusului autor al atacului armat de pe Champs-Élysees, relatează AFP. Sursa citată relatează că presupusul autor era vizat de o anchetă antiteroristă după ce şi-a exprimat intenţia de ucide poliţişti, potrivit unor surse apropiate anchetei. Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a declarat că atacul de pe Champs-Élysees "a fost terorist în natura sa", şi a promis "vigilenţă maximă" din partea forţelor de securitate pentru asigurarea bunei desfăşurări a alegerilor de duminică. Acesta a adăugat că a convocat o întrunire a consiliului de securitate al ţării pentru vineri dimineaţa.

Ca s-o salveze pe Udrea, Băsescu l-ar graţia chiar şi pe Voiculescu

Liderul PMP Traian Băsescu a propus graţierea tuturor persoanelor ce ispăşesc pedepse cu închisoarea de până la 10 ani. De clemenţa lui Traian Băsescu ar beneficia în primul rând Elena Udrea, dar şi marele său rival, Dan Voiculescu. Din apărătorul statului de drept, fostul preşedinte Traian Băsescu s-a convertit în salvatorul corupţilor. Liderul PMP a depus o serie de amendamente la Legea graţierii care ar goli puşcăriile. Concret, Băsescu propune graţierea integrală a pedepselor cu închisoare de până la 10 ani, în condiţiile în care proiectul de lege iniţiat de Guvern a stabilit limita maximă de graţiere la cinci ani. Cum justifică Băsescu faptul că a ridicat ştacheta graţieriide la 5 la 10 ani?

Legea gospodăriilor fiscale descurajează chiar asocierea în gospodării fiscale

Viitoarea filosofie fiscală a Guvernului, care îşi propune asocierea cetăţenilor în gospodării fiscale, are un mecanism prin care este descurajată tocmai asocierea contribuabililor în asemenea gospodării. Cea mai avantajată fiscal este gospodăria formată dintr-un singur membru. Potrivit unor calcule sumare, conceptul de gospodărie îşi pierde sensul, în ideea că salariaţii sunt descurajaţi să se asocieze în gospodării fiscale. Motivul pentru asta este că plafonul neimpozabil de care vor beneficia, în cazul în care reprezintă o gospodărie formată dintr-o singură persoană, va fi mult mai avantajos decât în cazul gospodăriilor cu mai mulţi membri.

Alegerile din Franţa, o năpastă naţională

Primul tur al prezidenţialelor e aşteptat cu dezgust de mulţi francezi şi cu teamă de multe companii. În plus, un "risc terorist mai ridicat ca niciodată" a determinat măsuri de securitate excepţionale. Aproximativ 47 de milioane de francezi sunt chemaţi la urne, duminică, în cadrul primului tur de scrutin, pentru a-l alege pe cel de-al optulea preşedinte al celei de-a V-a Republici. Ultimele sondaje îi creditează pe candidatul de centru Emmanuel Macron şi pe reprezentanta extremei drepte, Marine Le Pen, drept favoriţi în alegeri, însă candidatul extremei stângi, Jean-Luc Melenchon, şi fostul premier conservator François Fillon, afectat de scandaluri, se aflată la numai patru sau cinci puncte procentuale distanţă, în condiţiile în care mulţi alegători sunt indecişi.

România va cumpăra rachete americane Patriot

Şeful Statului Major, generalul Nicolae Ciucă, a anunţat joi într-o conferinţă de presă că România intenţionează să cumpere rachete americane Patriot. În acelaşi timp, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) susţine, că în perioada iunie-august, în regiunea Mării Negre, vor avea loc 18 exerciţii internaţionale la care vor participa 40.000 de militari din peste 20 de ţări. La exerciţiul din iulie, peste 25.000 militari. Nicolae Ciucă nu a făcut precizări legate de numărul rachetelor care ar urma să fie cumpărate şi nici nu a oferit alte detalii legate de achiziţie. Cât priveşte exerciţiile din vară, MApN susţine că la acestea vor fi prezenţi 15.000 militari români cu peste 2.000 de mijloace tehnice, transmite MApN

Vladimir Putin a decretat mobilizarea rezerviştilor

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind derularea instruirilor militare timp de 2 luni în anul curent pentru militarii trecuţi în rezervă. Documentul corespunzător a fost publicat pe portalul oficial de informaţii juridice al Federaţiei Ruse, transmite RIA Novosti. Instruirea militară trebuie să aibă loc în conformitate cu termenii coordonaţi cu conducerea de profil a Federaţiei Ruse, cu excepţia evenimentelor de verificare, care sunt coordonate de Ministerul Apărării. Agenţia rusă aminteşte că de la 1 aprilie, în Rusia a început apelul pentru serviciul militar. Forţele armate ar trebui să fie completate cu 142.000 de militari în termen.

Timmermans: Nu mai suntem într-o societate a încrederii. Lupta împotriva corupţiei trebuie să fie continuă

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, s-a întâlnit cu reprezentanţi ai societăţii civile, joi seară, eveniment la care oficialul de la Bruxelles a a punctat faptul că românii trebuie să vegheze întotdeauna asupra guvernanţilor şi să acţioneze în momentul în care instituţiile iau decizii controversate. Întâlnirea pe care Frans Timmermans a avut-o la Muzeul de Artă cu reprezentanţi ai societăţii civile nu a atras prea mulţi bucureşteni. Oficialul de la Bruxelles a răspuns la întrebările celor din sală aproape o oră şi jumătate, cu toate că în programul oficial era stabilită doar o oră. "Nu mai suntem într-o societate a încrederii. Suntem într-o societate în care se cer fapte", a fost una din primele fraze ale lui Frans Timmermans care a repetat de patru ori faptul că europenii "trebuie să fie uniţi".

Noul pod de peste Dunăre, dintre Brăila şi Tulcea

După ani de studii, discuţii şi amânări, lucrările de proiectare pentru podul suspendat peste Dunăre care va lega judeţul Tulcea de Brăila sunt scoase la licitaţie. Acesta va avea două secţiuni, cu o lungime totală de 23,4 km şi va costa peste două miliarde de lei.

Revoltă în PMP. Turcescu îl critică pe Băsescu: "Orice compromis cu Dragnea va duce la disoluţia PMP"

Deputatul PMP Robert Turcescu l-a criticat pe şeful său de partid, Traian Băsescu, după ce fostul preşedinte a depus mai multe amendamente la Legea graţierii cu dedicaţie pentru Elena Udrea. Robert Turcescu cere partidului să facă Opoziţie "fără compromisuri, fără jumătăţi de măsură". În replică, purtătorul de cuvânt al PMP, Magda Bistriceanu, îl numeşte pe Turcescu trădător.

BANCHERUL

Topul băncilor cu cele mai mici dobânzi la creditele ipotecare

CEC Bank si ING Bank au cele mai mici dobânzi la creditele imobiliare standard dintre primele şapte mari bănci româneşti, cu cote de piaţă de peste 5% fiecare, iar cele mai scumpe împrumuturi le găsim la BCR si Banca Transilvania. CEC Bank practică cea mai mică marjă de dobândă, de doar 2,5%, fixă pe toată perioada creditării, la care se adaugă indicele pieţei interbancare ROBOR la 6 luni (1,11%), astfel că dobânda totală ajunge la 3,61%. Pe lângă dobândă, banca mai percepe două comisioane: 500 de lei pentru acordarea împrumutului si 0,04% lunar pentru administrarea acestuia, astfel încât costul total al creditului, reflectat de Dobânda Anuală Efectiva (DAE) se ridica la 4,2%, in cazul unui credit de 180.000 de lei (40.000 de euro) pe 25 de ani.

COTIDIANUL

Comisia Andronic 2009 - Cornel Nistorescu

De necrezut. Un eveniment trecut de mult în plan secund a revenit pe primul loc în atenţia publică. O comisie parlamentară va cerceta acurateţea alegerilor prezidenţiale din 2009. De unde vine această prioritate? De la o mărturisire a lui Dan Andronic făcută în recenta sa poveste intitulată "Noi suntem statul". Nu ştiu ce interese şi planuri a avut Dan Andronic atunci cînd a lansat povestea întîlnirii chiolhanului de la Gabriel Oprea. Să lanseze o ştire de presă, sau să declanşeze o investigaţie folositoare Elenei Udrea şi lui Traian Băsescu? Dumnezeu ştie! Dar cu siguranţă a nimerit-o! Scandalul s-a declanşat, comisia de anchetă va fi aprobată de Parlament şi nimeni nu ştie ce alte aberaţii sau ilegalităţi vor ieşi la iveală.

Putin stabileşte cum va fi ales succesorul său

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că succesorul său la preşedinţia Federaţiei Ruse va fi ales de poporul rus şi numai în urma unui proces electoral, relatează Reuters. Alegerile prezidenţiale din Rusia vor avea loc în martie anul viitor. Putin nu a anunţat dacă va candida sau nu, deşi este de aşteptat ca el să candideze pentru ceea ce ar fi al patrulea mandat al său.

Rachete Patriot pentru România: Cât ne costă şi cum ne apără

Imediat ce guvernul actual de la Bucureşti a anunţat că va majora bugetul Apărării până la 2% din PIB, pentru a îndeplini angajamentul luat în cadrul NATO înainte de anul limita 2024, Ministerul Apărării a anunţat că a trimis o cerere către Washington prin care arată că România este dispusă să achiziţioneze sisteme de rachete Patriot. După ocuparea Crimeii se către Rusia, România a devenit extrem de vulnerabilă la posibile atacuri aeriene. Sistemele de lansare (produse de compania americană Raytheon, la fel ca si interceptorii SM-3 ai scutului antirachetă) sunt amplasate pe o remorca, care de regulă transportă opt asemenea lansatoare. Preţul unui lansator este de circa 3,8 milioane de dolari, iar preţul unei rachete Patriot este de 3,4 milioane de dolari (preţuri de achiziţie pentru armata SUA).

CURIERUL NATIONAL

Impozitul global, o chestiune "de viitor"?!

Proiectul de act normativ prevede că, în cazul unei gospodării formate dintr-o singură persoană, plafonul neimpozabil va fi de 24.000 lei/an, în cazul uneia formate din două persoane de 36.000 lei/an, iar din trei persoane, cum e cazul unei familii cu un copil, de 48.000 lei/an. Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, admite că impozitul pe gospodării ar putea fi o carte câştigătoare, dar anticipează formarea unor cozi imense la sediile Fiscului, pentru că "pentru o revoluţie fiscală îţi trebuie o infrastructură modernă şi o disciplină de fier". Pe de altă parte, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, precizează că se doreşte lărgirea bazei de impozitare, în paralel cu diminuarea impozitului, dar recunoaşte că acest tip de impozit nu va putea fi implementat foarte curând

Armata SUA vânează cu lasere dronele ISIS

Dronele comerciale folosite de ISIS pentru a ataca trupele irakiene care luptă pentru Mosul şi care complică extrem de mult operaţiunile coaliţiei vor fi anihilate cu arme laser de mare putere. Acest sistem de armament a început deja să fie testat de armata americană. Concret, un laser de mare putere montat pe un vehicul de transport infanterie Stryker a reuşit să "tragă" un fascicul de 5 kilowaţi într-o dronă comercială ale cărei circuite electronice s-au făcut scrum. Sistemul include un radar pentru detectarea dronei şi o cameră pentru a urmări vizual aeronavele pe un ecran. Un operator vizează drona cu laserul şi, la ordonarea focului, ţinta va fi neutralizată şi pusă la pământ. În total, în timpul testelor au fost doborâte 50 de drone comerciale asemănătoare cu cele operate de ISIS.

Bruxelles-ul refuză menţinerea - după Brexit - a sediilor agenţiilor europene în afara teritoriului UE

Bruxelles-ul a dat un răspuns negativ cererii guvernului britanic de a menţine pe teritoriul Marii Britanii - după finalizarea Brexit - sediile Agenţiei bancare europene şi Agenţiei europene a medicamentelor. Intervievat miercuri asupra acestui subiect, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, nu a lăsat neclarităţi în această privinţă. Agenţiile UE, a subliniat el, trebuie să-şi aibă sediile pe teritoriul Uniunii, iar decizia privind relocalizarea lor este de competenţa strictă a celor 27 de state membre.

Americanii vând armament de 300 de milioane dolari kurzilor Peshmerga

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de echipamente militare de aproape 300 milioane dolari, între care 4.400 de arme de infanterie, 113 Humvee- uri şi 36 de obuziere - pentru a dota două brigăzi de infanterie şi două batalioane de artilerie ale kurzilor irakieni Peshmerga. Conform Departamentului de Stat, scopul acestor unităţi este de a combate ISIS. Conform contractului, vor fi livrate către kurzi 4.400 puşti M16A4, 46 de mitraliere M2, 186 de mitraliere M240B, 36 Humvee-uri M1151, 77 Humvees M1151 blindate, 12 generatoare tactice de 3 kilowaţi şi 36 de obuziere M119A2 de 105 mm şi piesele de schimb aferente.

Benzi unice pentru RATB din luna iunie

În prima parte a lunii iunie, Primăria Capitalei va implementa benzi unice pentru transportul public pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti de la intersecţia cu str. Elena Văcărescu - Piaţa Presei Libere - B-dul Kiseleff - Mareşal Prezan - Calea Dorobanţilor (între Piaţa Dorobanţilor şi Piaţa Lahovary) - George Enescu - Magheru - Piaţa Română, a anunţat primarul general, Gabriela Firea, pe pagina de Facebook. În partea a doua a lunii iunie, municipalitatea va institui cale unică şi pe linia tramvaiului 21, aşa cum este la tramvaiul 41.

EVENIMENTUL ZILEI

Toader i-a răspuns APĂSAT lui Dragnea. Miroase a remaniere?

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus că Guvernul va face o evaluare "riguroasă" a celor patru coduri, penal şi de procedură penală, civil şi de procedură civilă, pentru a avea o "maximă transparenţă decizională". Declaraţia vine în contextul în care liderul PSD i-a reproşat lui Toader că a "întârziat nepermis de mult" cu prezentarea unui pachet de propuneri privind modificarea legislaţiei penale. Ministrul Justiţiei a adăugat că evaluarea se referă şi la celelalte legi fundamentale din domeniul justiţiei, toate acestea urmând a fi puse în acord cu "standardele moderne" şi cu exigenţele constituţionale.

Cine este "Belgianul" care a semănat TEROARE în capitala Franţei

Atac terorist la Paris care a zguduit, din nou, capitala Franţei, chiar înainte de alegerile prezidenţiale de duminică. Un individ înarmat, înarmat cu o puşcă mitralieră Kalashnikov, a coborât dintr-un autoturism marca Audi şi a deschis focul asupra unei secţii de poliţie de pe Champs Elysees. Rafala de armă automată a ucis, pe loc, un poliţist şi l-a rănit grav pe un al doilea. La scurt timp după momentul de teroare din centrul capitalei Franţei, agenţia Amaq, organul de propagandă tradiţională a Statului Islamic - ISIS l-a prezentat ca şi autor pe Abu Yussef al-Belgik (Belgianul), unul dintre combatanţii Statului Islamic, a scris publicaţia franceză Les Echos.

Putin masează TANCURI, ELICOPTERE şi TRUPE la frontiera cu Coreea de Nord

Putin se pregăteşte de un conflict în Coreea de Nord: trenuri cu echipamente militare şi soldaţi, survolate de elicoptere, se duc spre graniţă. Ţările care au graniţă comună cu Coreea de Nord (Rusia, China, Coreea de Sud) sunt îngrijorate că în cazul unui conflict ar putea fi ţintele unui exod pentru zeci de mii de nord-coreeni, dintre care mulţi pot fi agenţi ai Phenianului, care să profite de oportunitate pentru a se infiltra. De asemenea, vecinii Coreei de Nord se tem că o lovitură aeriană asupra echipamentelor nucleare ale Phenianului ar putea contamina regiuni întregi peste graniţă.

JURNALUL NATIONAL

Cele mai răsunătoare falimente din ultimii 10 ani

Au fost lideri de piaţă în domeniul lor, iar în vremurile de glorie derulau afaceri de sute de milioane de euro, cu zeci de mii de angajaţi. Managementul prost, criza economică sau problemele penale ale patronilor au transformat însă business-urile de succes în falimente răsunătoare. În 2007, dădea faliment Univers'All, primul mare lanţ de retail românesc. La momentul prăbuşirii sale, reţeaua avea 14 supermarketuri în Bucureşti, Sibiu, Iaşi, Constanţa, Suceava şi Târgu Mureş, cu peste 300 de angajaţi. Univers'All a fost afacerea lui Răzvan Petrovici, fiul lui Carmenco Petrovici, fostul şef al CEC, dar şi fin al lui Virgil Măgureanu. Lanţul de magazine Mic.ro a dat faliment în 2012, după doar doi ani de prezenţă pe piaţa de retail, cu datorii de circa 170 de milioane de euro. Prăbuşirea afacerii iniţiate de defunctul Dinu Patriciu a lăsat pe drumuri 1.500 de angajaţi. Un alt mare faliment în retail, dar pe domeniul IT, este Domo.

Liviu Dragnea face bilanţul primelor 100 de zile de guvernare

Veniturile totale au crescut în primul trimestru al acestui an cu peste 7%, investiţiile străine au crescut cu 45% şi, tot în acest an, avem fonduri europene cu 899% mai multe, a spus preşedintele PSD, Liviu Dragnea, joi, la Antena 3, unde a făcut un bilanţ al primelor 100 de zile de guvernare. "În ceea ce priveşte fondurile europene, pe trimestrul întâi al anului 2017 am avut 2.977 milioane de lei, comparativ cu 298 milioane de lei, în aceeaşi perioadă din 2016, "ceea ce înseamnă o creştere cu 899%. Este cea mai mare creştere. Vorbim de date, nu prognoze. Euro intraţi în România. Plus 899% în 2017", a precizat Dragnea.

20 de aeronave pentru TAROM

Compania TAROM va achiziţiona patru aeronave până la sfârşitul anului şi va introduce noi rute. Mai mult, societatea va achiziţiona în total 20 de aeronave până la sfârşitul actualei guvernări. "Bugetul companiei din acest an cuprinde nu numai achiziţia a două aeronave în sistem de leasing, care vor înlocui alte două, dar suplimentar vom mai lua două până la sfârşitul anului pentru a încerca să aducem TAROM-ul acolo unde era odinioară," a declarat Răzvan Cuc la DCNews live. Totodată, ministrul Transporturilor a anunţat că Boeing-urile aflate în proprietatea TAROM vor fi modernizate, iar locurile disponibile vor fi mai numeroase. De asemenea, în cel mai scurt timp vor fi disponibile două noi destinaţii importante pe care compania românească le va opera.

Piteşti-Craiova, devine drum expres cu promisiunea că va fi gata în 2022

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va modifica planul pentru construirea şoselei de mare viteză între Piteşti şi Craiova. Cele două oraşe ar urma să fie legate de un drum expres, şi nu de o autostradă, decizia finală în acest sens urmând să fie luată săptămâna viitoare în Consiliul Tehnico-Economic al companiei. Pentru proiectul drumului expres există şi un studiu de fezabilitate făcut încă din anul 2007. "În doi ani, drumul expres Piteşti-Craiova ar urma să fie gata, având studiu de fezabilitate, acord de mediu. Dacă se construia autostradă, singura diferenţă ar fi fost banda de urgenţă. În plus, avea nevoie de un un studiu de fezabilitate care dura doi ani şi ar fi fost gata, potrivit estimărilor, mult mai târziu, în 2022", a declarat ministrul la DCNews live.

Uber oferă serviciu special de transport pentru minivacanţa de 1 Mai

Uber va derula serviciul-pilot UberVAMA în minivacanţa de 1 Mai, când şoferii vor putea lua până la trei pasageri în maşină, în drumul spre Vama Veche, costul unei curse fiind de 150 de lei pe sens, sumă ce poate fi împărţită egal între pasageri, potrivit unui comunicat al companiei publicat astăzi. "Conform datelor din anii trecuţi, peste 60.000 de maşini sunt aşteptate pe litoral în weekend-ul 28 aprilie - 1 mai, dintre care peste 25.000 vor ajunge în Vama Veche", se arată în comunicatul transmis de Uber. Pentru pasagerii interesaţi, Uber transmite că vineri, 28 aprilie şi luni, 1 mai, utilizatorii trebuie să intre online în aplicaţia UBER pentru parteneri în oricare dintre intervalele orare 8.00 şi 10.00, 12.00 şi 14.00 sau 16.00-18.00.

NATIONAL

Soc in politică: Apare Liga Vestului!

După marşul triumfal al "roşilor" la alegerile din 11 decembrie, unii strategi cu puternice rădăcini la Bruxelles par decişi sa copie modelul Ligii Nordului in tara noastră. Aşa că, după cum reiese din informaţiile National, cu binecuvântarea mai-marilor Comisiei Europene, unii consilieri "transpartinici" lucrează deja intens la un proiect de unificare a dreptei, in care atât PNL-ul, dar si USR-ul si alte formaţiuni politice sau civice care si-au declarat "duşmănia" pe viată si pe moarte cu PSD-ul sa fie "recuperate" într-o viitoare alianţă denumită, cel mai probabil, "Liga Vestului". Si care ar urma să susţină, pentru viitorul apropiat, un cuplu format din Klaus Iohannis la Preşedinţie si globalistul Dacian Cioloş reintors la Palatul Victoria.

Se face baza nucleară din România!

La doar o zi după ce "National" a dezvăluit in proiectul româno-american privind instalarea unui număr de 15 focoase nucleare in tara noastră, lucrurile par să se fi pus deja in mişcare. Astfel că, după ce in Parlamentul României a ajuns deja cererea de înfiinţare a unui Centru de contraspionaj NATO menit sa protejeze viitoarea baza nucleara situata cel mai probabil in sudul tarii, influenţii conducători ai informaţiilor militare au încuviinţat probabil sa se dea si "pontul" public privind demararea unor achiziţii militare surprinzătoare ale Armatei noastre. Astfel, secretarul de stat din MApN, Florin Lazar Vlădică si generalul Nicolae Ciuca, şeful Statului Major General au recunoscut public că, încă din acest an, va fi demarata procedura de achiziţie a bateriilor de rachete tip Patriot, dar si a sistemelor de rachete HIMARS.

Afacerile lui Ghiţă in Serbia, Turcia si Bosnia si Herţegovina

După ce s-a aflat ca fostul deputat Sebastian Ghiţă voia să-si facă televiziune in Serbia, iată că ies la iveală si alte afaceri ale Grupului Teamnet (fondat de acelaşi Ghiţă) cu autorităţi din mai multe state. La 21 februarie 2012, Comisia Europeana a atribuit firmei Teamnet International SA un contract de 849.800 de euro pentru crearea unui sistem de supraveghere a frontierei de stat a Serbiei. In iulie 2012, CE a atribuit un contract de susţinere a politicii agricole din Bosnia si Herţegovina unei asocieri de firme, printre care si SC Teamnet International SA. Valoare - 2.152.600 de euro. In 2013, SC Teamnet International SA a facut parte din asocierea de firme care a câştigat licitaţia pentru "Consolidarea administraţiei fiscale sârbe", cu valoarea de 1.348.570 de euro.

PUTEREA

Şoc! DRAGNEA a dezvăluit secretul PENAL din spatele programului de guvernare

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, la Antena 3, că a lucrat la programul de guvernare cu fostul ministru de Finanţe, Darius Vâlcov, trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, pentru că este un bun profesionist, şi îşi "asumă" faptul că a colaborat cu o persoană care are probleme în justiţie. "Pentru prima dată o spun public, pentru că mi se pare că e datoria mea să fac lucrul ăsta. Darius a fost unul din oamenii de bază cu care am lucrat la programul de guvernare. A venit de la PDL, dar este un om cu o foarte bună pregătire. Pe lângă alţi specialişti cu care am lucrat la programul de guvernare, cu Darius am lucrat şi la acest program de guvernare", a spus Dragnea.

ROMANIA LIBERA

Specialiştii români au creat un nou soft de comunicare care foloseşte criptare militară

Specialiştii români au creat o nouă aplicaţie de comunicare, destinată în primul rând telefoanelor mobile, care foloseşte un sistem de codificare similar comunicaţiilor militare. Sistemul, denumit Onechat Messenger, va fi lansat săptămâna viitoare. Avantajele sale ar fi securitatea, confidenţialitatea şi faptul că este posibilă comunicarea fără o conexiune de date. Sistemul permite comunicaţii de voce precum şi transmiterea de mesaje text, de fotografii şi de înregistrări video. Toate conversaţiile sunt criptate în mod implicit, astfel că singura persoană care poate citi mesajul este destinatarul legitim. Chiar dacă aplicaţia nu a fost încă lansată oficial, versiunea pentru smartphone se poate deja descărca, în mod gratuit, de pe Internet.

Erdogan a anunţat că se va întâlni cu Donald Trump la Washington, luna viitoare

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat că se va întâlni cu omologul său american Donald Trump la Washington în zilele de 16 şi 17 mai, pentru prima oară de la instalarea acestuia la Casa Albă, informează agenţiile internaţionale de presă citate de Agerpres. Erdogan a declarat că se va întâlni cu Trump în cadrul unei deplasări pe care o va efectua în SUA imediat după vizita pe care o va încheia pe 15 mai în China. Pe de altă parte, referitor la contestarea rezultatului referendumului care i-a acordat puteri sporite, Erdogan a susţinut că aceasta depăşeşte jurisdicţia Curţii Europene pentru Drepturile Omului.

ZIARUL FINANCIAR

Cu cât au vândut băncile către recuperatori creditele neperformante: 9% companii, 12% persoane fizice

Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR: ANAF ar trebui să investigheze aceste tranzacţii. Băncile locale au vândut anul trecut creditele ne­per­formante pe segmentul corporate la un preţ mediu de 9% din valoarea nominală a împrumutului, în timp ce în cazul creditelor pentru re­tail preţul mediu a fost de 12%, potrivit unei analize a lui Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR. Creditele neperformante corporate vândute de băncile locale în 2016 au însumat 437 mil. euro anul trecut, în timp ce volumul creditelor neperformante de retail au cumulat 288 mil. euro, potrivit lui Georgescu. Prim-viceguvernatorul apreciază că nivelul de preţ la care băncile au vândut creditele neperformante este redus, de aceea o investigaţie a Fiscu­lui este necesară.

Patronatul francez cere oprirea extremiştilor Melenchon şi Le Pen, în timp ce companiile se pregătesc de ce-i mai rău

Într-o schimbare care arată nivelul de alarmare din mediul de business francez când mai sunt doar câteva zile până la alegerile prezidenţiale, patronatul a renunţat la neutralitatea tradiţională avertizându-i pe antreprenori asupra pericolelor alegerii extremiştilor Melenchon şi Le Pen în fruntea ţării. Pierre Gattaz, preşedintelui celei mai puternice asociaţii patronale franceze Medef, a publicat în presă două texte în care le explica celor trei milioane de antreprenori din Franţa cum îşi pun ţara în pericol dacă îl aleg ca preşedinte pe liderul de extremă stânga Jean-Luc Melenchon sau pe cel de extremă dreapta Marine Le Pen, scrie La Tribune. Până la alegerile de duminică, insistă Medef, asociaţia va continua să-şi expună avertizările. Între timp, companiile şi firmele din Franţa se pregătesc pentru ce-i mai rău.

Orange atacă piaţa bancară şi vrea să dea credite

Gigantul francez Orange, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa globală de telecomunicaţii şi liderul pieţei de telefonie mobilă din România, va lansa pe plan local în prima parte a anului 2018 şi segmentul de servicii financiare adău­gând în ofertă carduri, servicii de plăţi şi acordarea de împru­muturi pe termen scurt. Intrarea pe piaţa de ser­vi­cii finan­ciare face parte din efortul de­rulat la nivelul întregului grup francez de diferenţiere şi de extindere către noi seg­men­te de business în condiţiile presiunii puternice pe venituri şi profituri cu care se confruntă industria de comunicaţii. "În România vom lansa probabil mai repede decât în Spania serviciile financiare. Vom oferi servicii de plăţi şi credite pe termen scurt, pe o perioadă de 3,6,12 luni", a declarat Gervais Pellisier, CEO Orange

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb