REVISTA PRESEI 21.05.2013

Willy Homner
Revista Presei / 21 mai 2013

ADEVARUL

USL cârpeşte ruptura cu un nou protocol

Premierul Victor Ponta vrea rediscutarea protocolului USL, dar a dat asigurări că înţelegerea privind candidatura lui Crin Antonescu la prezidenţiale rămâne valabilă. Criza din USL a trecut luni de la faza ultimatumurilor la cea a negocierilor. Premierul Victor Ponta a vorbit despre rediscutarea protocolului USL după scandalul din jurul lui Sorin Roşca Stănescu. În schimb, liderul PNL, Crin Antonescu, consideră subiectul încheiat. "Nu s-a pus problema ruperii protocolului nicio secundă. S-a pus problema că în mod evident va trebui să facem o echipă de negociere şi să discutăm protocolul, să-l updatăm", a explicat Victor Ponta, luni, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD. Pe de altă parte, senatorul liberal Sorin Roşca Stănescu a declarat, ieri, la "Adevărul live", că nu se aşteaptă să fie exclus din partid în ciuda dorinţei liderilor PSD.

Gigi Becali, înfundat pentru trei ani

Parlamentarul George Becali a primit, luni seară, o pedeapsă de doi ani de închisoare cu executare, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat sentinţa definitivă şi irevocabilă în dosarul schimburilor de terenuri cu MApN. Alături de el, judecătorii au decis şi condamnarea fostului ministru al Ministerului Apărării Naţionale, Victor Babiuc, la doi ani de închisoare cu executare, aceeaşi pedeapsă fiind aplicată şi fostului şef al Statului Major General, Dumitru Cioflină. "Regret că am intrat în politică. Nu intram în politică, nu aveam probleme. Ei l-au condamnat pe deputatul Becali. Ce, ei au vreun Dumnezeu? Asta e ţara lui Satan. Merg la familie şi în seara asta mă prezint", a fost una dintre reacţiile lui George Becali. "Mă simt trădat de statul român, aşa cum a fost trădată familia mea. Prima dată m-am gândit să-i cer lui Băsescu graţierea. Dacă face un act creştinesc e ruşine? Nu-mi cad galoanele dacă cer graţierea", a mai comentat condamnatul.

Becali, Babiuc şi Cioflină au fost duşi la Penitenciarul Rahova

Gigi Becali, Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină, condamnaţi definitiv la pedepse cu închisoarea decise în dosarul schimbului de terenuri Becali-MApN, au fost transferaţi, luni seară, din arestul Poliţiei Capitalei, la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Bucureşti - Rahova. În închisoare, cei trei ar urma să stea mai întâi, timp de 21 de zile, la Secţia de carantină, pentru a fi evaluaţi şi supuşi unor investigaţii medicale. Cei trei au fost aduşi luni seară la arestul Poliţiei Capitalei de poliţiştii care au pus în aplicare mandatele de executare a pedepsei, emise de instanţă. Babiuc şi Cioflină au fost aduşi primii la arest, după ce au fost luaţi de poliţişti de acasă. Becali, care s-a predat la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Ilfov, a fost adus la arest în jurul orei 21.50, cu o maşină cu geamuri fumurii a Poliţiei.

Adevărul Live: "Lotul evazioniştilor" din fotbalul românesc, salvat de noul Cod Penal

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a retrimite dosarul "baronilor" din fotbal la Curtea de Apel înseamnă rejudecarea acestora după noile prevederi, mult mai blânde cu infracţiunea de înşelăciune, dezvăluie Ion Cazacu, avocatul lui Copos şi Pădureanu. Prevederile noului Cod Penal care vor intra în vigoare anul viitor le sunt favorabile celor opt inculpaţi din "Lotul evazioniştilor", astfel că decizia luată luni de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de a retrimite dosarul la instanţa inferioară, Curtea de Apel, s-ar putea să echivaleze cu colacul de salvare pentru "baronii" fotbalului românesc. Concret, şansele lui Ioan şi Victor Becali, Cristian Borcea, George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gigi Neţoiu şi Gică Popescu, protagoniştii transferurilor dubioase de fotbalişti acuzate de procurori, ar putea să scape basma curată în baza noii legislaţii.

Şedinţă cu scântei la PDL. Elena Udrea: Colegi care m-au susţinut la şefia PDL sunt jigniţi de colegi din conducere

Deputatul Elena Udrea este nemulţumită de faptul că unii dintre colegii care i-au susţinut Moţiunea cu care a candidat la şefia PDL sunt jigniţi de o parte dintre colegii din conducere, aceasta nominalizându-l pe Gheorghe Flutur. Udrea a mai spus că are informaţii potrivit cărora există colegi care se gândesc la un alt proiect politic, potrivit unor surse din PDL. În altă ordine de idei, Udrea a mai spus că partidul nu trebuie pus împotriva preşedintelui Băsescu. "Am ajuns noi să îl contestăm pe preşedinte şi PNL să îi dea dreptate pe tema înfiinţării unei agenţii cu drept de preempţiune în cazul cumpărării terenurilor agricole?".

Cozmin Guşă a pierdut mărcile Realitatea TV, Realitatea.net şi Realitatea FM

Cozmin Guşă, care conduce compania Realitatea Media, a pierdut în instanţă trei mărci importante: Realitatea TV, Realitatea.net şi Realitatea FM, potrivit evz.ro. Brandurile vor fi preluate de compania britanică Win Win Business Lobby Company, după decizia de ieri a Curţii de apel. Sentinţa Curţii de Apel este irevocabilă. Win Win Business Lobby Company este o companie britanică ai cărei acţionari nu sunt cunoscuţi. Firma a cumpărat cele trei mărci pentru 1,1 milioane de euro, în vara anului trecut, când de Realitatea TV se ocupa omul de afaceri Elan Schwartzenberg. Ulterior, tranzacţia a fost contestată în instanţă de mai mulţi creditori. Decizia Curţii de Apel repune în drepturi firma Win Win şi tranzacţia făcută pe vremea lui Elan Schwartzenberg.

Comunitatea britanică de business avertizează: "Rămânem în UE sau pierdem 29 de miliarde de lire pe an"

Câţiva dintre cei mai de succes oameni de afaceri şi directori din Marea Britanie acuză parlamentarii britanici eurosceptici că "pun politica înaintea economiei" şi că au abandonat interesul naţional atunci când au cerut ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Într-o scrisoare deschisă, trimisă cotidianului britanic "The Independent", reprezentanţii comunităţii de business din Marea Britanie îşi exprimă părerea faţă de propunerea mai multor parlamentari britanici de a organiza un referendum pentru ca populaţia să decidă dacă doreşte ca ţara să rămână parte a Uniunii Europene. Oamenii de afaceri subliniază în scrisoare că interesele Marii Britanii ar fi mult mai bine servite dacă ţara rămâne în UE, alternativa atrăgând după sine consecinţe grave în mediul de business.

Acordul cu FMI, la răscruce. Ponta: "Problema arieratelor nu e rezolvată. Nimeni nu are garanţia că scrisoarea trece de boardul FMI"

Premierul Victor Ponta a declarat că problema arieratelor nu este rezolvată, arătând însă că aceasta poate fi rezolvată până la sfârşitul lunii iunie, când se reuneşte boardul FMI. Întrebat dacă are garanţia că scrisoarea de intenţie va intra în boardul FMI şi va trece în bune condiţii, aşa cum a declarat vicepremierul Daniel Chiţoiu, Ponta a răspuns: "Nu are nimeni o asemenea garanţie". El a precizat că este optimist referitor la prior actions. "Avem nişte prior actions. Sunt optimist referitor la toate, chiar dacă sunt foarte dificile - CFR Marfă, cât de greu mergem mai departe, dar merge. Arieratele - la fel. Păstrarea în toate ţintele de deficit - asta s-a realizat şi se realizează în continuare. E greu. Sunt optimist", a mai spus Ponta.

CURENTUL

Ponta îi pregăteşte lui Crin capcana renegocierii protocolului USL

De facto, USL este rupt de mai multe luni, de la moment în care a început acţiunea de marginalizare în cabinetul Ponta a miniştrilor liberali. În ciuda faptului că pe de o parte unii cântă prohodul USL iar alţii încearcă să nege breşele din Uniune, de facto USL nu mai există de câteva luni. Aceasta este realitatea verde-n faţă pe care unii încearcă să o acopere sau să o bage sub preş, fiecare după caz. Ceea ce este însă interesant în tot acest spectacol cu iz de ceartă politică sunt scenariile politice sufocante la care este supus Crin Antonescu de tovarăşul său de guvernare, Victor Ponta. Exploatând "criza Roşca", PSD-ul a găsit un "cassus beli" perfect care va fi folosit în războiul soft sau hard cu cei de la PNL. În realitate, toată această situaţie de scandal total nu este decât un pretext pentru PSD de a-i băga pumnul în gură lui Crin.

Contravoci de Tia Şerbănescu

Chiar dacă ruperea oficială s-a amânat, USL a rămas totuşi ruptă - de realitate. Rar s-a văzut o majoritate parlamentară şi guvernamentală mai mare (sunt zile când trece de 70-80% cu ajutorul PPDD şi al UDMR) şi mai inertă. / >După cum se comportă, ai zice că USL n-are nici 10%: s-a umflat într-un asemenea hal încât miniştrii săi ori zac la tv ori se prăbuşesc în fotolii şi se plâng de sănătate: "reforma din sănătate a fost blocată de două luni de Ponta" - a zis ministrul Nicolăescu (într-o înregistrare secretă de la PNL) deşi nimeni nu observase nici reforma, nici blocajul şi nici sănătatea. Dl. Antonescu suferă, de exemplu, de singurătate acută: "suntem singuri împotriva lui Băsescu, a PSD şi a altor instituţii internaţionale". Grav! Când eşti singur împotriva întregii lumi s-ar putea să ai probleme de adaptare la societate. Ce să facă acum bietul Crin fără subiectul Băsescu şi fără viziune europeană? E greu să fii contratenor contra tuturor. Ai ghinion la Eurovision. Aşa a păţit contratenorul nostru Cezar a cărui voce şi toaletă de Cleopatră i-au adus locul 13.

CURIERUL NATIONAL

Pensiile private cresc prea timid

Activele administrate sunt impresionante: 2,7 miliarde euro şi peste 6,1 milioane de conturi individuale.

De fapt, gradul mediu de colectare a contribuţiilor este de 430 euro pentru pensiile private obligatorii şi 510 euro pentru cele facultative. Pentru revigorarea sistemului, este necesară creşterea contribuţiilor la Pilonul II, precum şi creşterea deductibilităţii şi relaxarea birocraţiei pentru stimularea participării la Pilonul III.

Vor bloca şoselele: transportatorii s-au încărcat de nemulţumiri

Cinci mari confederaţii patronale s-au unit pentru a-şi manifesta nemulţumirile în cadrul unui amplu protest naţional care va paraliza practic traficul din preajma marilor oraşe. Potrivit informării postate pe site-ul Confederaţiei Naţionale Rutiere (CNR), la protestul care va demara joi la ora 00,00 vor participa atât Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), cât şi Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002, Federaţia Transportatorilor Europa (FTE), celor patru confederaţii alăturându-li-se şi Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR). Întrebat care sunt nemulţumirile transportatorilor, Radu Dinescu, secretar general al UNTRR, a amintit că una dintre acestea priveşte obligativitatea impusă de MT prin OG 27 de a monta plăcuţe pe care să se poansoneze toate informaţiile legate de dimensiunea şi masa autovehiculelor, deşi aceste date se regăsesc în cartea de identitate a autovehiculelor.

Scăpaţi-ne de câinii şi cerşetorii comunitari!

Câinii şi cerşetorii comunitari lasă un gust amar străinilor care ne vizitează ţara, mai amar decât cel lăsat de lipsa infrastructurii şi de gunoaiele de la colţul străzilor de la periferie. Veniţi în scop turistic sau cu afaceri, străinii sunt nevoiţi să se ferească de patrupezii din centrul Capitalei şi să întoarcă capul dezgustaţi când văd cerşetori jerpeliţi şi urât mirositori apelând la compasiunea lor. Mai grav e când cerşetorii comunitari devin la fel de agresivi ca şi câinii...Campaniile de informare iniţiate de autorităţi privind pericolul agresării cetăţenilor de către câinii şi cerşetorii comunitari nu sunt suficiente şi nici eficiente. Câinii şi cerşetorii comunitari se înmulţesc în continuare ca ciupercile după ploaie, punând în pericol femeile, bătrânii şi copiii, care încearcă în mod paşnic să-şi vadă de treburile lor.

Care sunt ţările cu cele mai multe femei în funcţii de conducere?

Când vine vorba de numărul de lideri de sex feminin din sectorul public global, Canada, Australia şi Marea Britanie ocupă primele trei locuri. În Japonia, a treia economie din lume, femeile reprezintă sub 2,5% dintre liderii din sectorul public, iar în India, doar 7,7%. În Arabia Saudită, cifra este zero. În jumătate din ţările G20, femeile reprezintă peste 50% din forţa de muncă din sectorul public. Cu toate acestea, femeile sunt reprezentate într-un procent mai mic în funcţii de conducere comparativ cu bărbaţii, ocupând poziţii de nivel inferior, cu salarii mai mici şi, deseori, cu locuri de muncă part-time, arată un studiu al Ernst & Young, care analizează problemele legate de egalitatea de gen la nivelurile superioare de conducere din sectorul public.

Băncile cipriote au grave deficienţe privind combaterea spălării banilor

Şase bănci cipriote cu depozite de peste 2 miliarde de euro fiecare sunt analizate, la care se mai adaugă analiza situaţiilor a 90 de mari debitori şi a 180 de deponenţi, plus 120 de clienţi selectaţi aleatoriu. Aproape 60% dintre clienţii unei bănci cipriote prezintă un grad ridicat de risc în ceea ce priveşte spălarea de bani, iar aproape o treime din situaţiile deponenţilor băncilor din Cipru cuprind erori, se arată într-un raport de audit apărut în presa cipriotă, potrivit EUobserver. Site-ul cipriot stockwatch.com.cy a publicat un rezumat al raportului, realizat în aprilie la solicitarea miniştrilor Finanţelor din zona euro de Moneyval, departament al Consiliului Europei, în colaborare cu compania americană de consultanţă Deloitte.

EVENIMENTUL ZILEI

În Justiţie nu vedem probele, dar ne sperie "drobul de sare"

Ultimele acţiuni ale procurorilor demonstrează că noua echipă, impusă de premierul Ponta şi ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc la şefia parchetelor, funcţionează şi duce mai departe politica de independenţă în aplicarea legii. Ca de obicei, ies în evidenţă cele două structuri angajate în lupta împotriva corupţiei, DNA şi DIICOT. Un exemplu din care societatea trebuie să înţeleagă disfuncţiile actului de justiţie este ceea ce s-a întâmplat, ieri, în dosarul celor opt inculpaţi din fotbal. Judecătorii de la Înalta Curte au sesizat că magistraţii care au judecat şi condamnat la Curtea de Apel nu au cerut sau nu au aprobat o expertiză neutră, care să demonstreze prejudiciul creat de inculpaţi. O probă şi o procedură scăpate din vedere fie din neatenţie, fie voit interesat, dar care nu puteau permite o pedeapsă justă. Ce va urma? Probabil un termen în toamnă când, la Curtea de Apel, Gigi Neţoiu îşi va aminti că e parlamentar şi trebuie judecat de Înalta Curte. Cred că de la acest exemplu putem porni o dezbatere principială şi adevărată: ce fel de justiţie vrem?

Drumul latifundiarului către puşcărie

Din biroul de parlamentar, Gigi Becali a trecut pe acasă, şi-a luat rămas bun de la familie, apoi s-a predat Poliţiei. Latifundiarul din Pipera a părăsit ieri, pentru ultima oară, biroul său din Parlamentul României. Vestea condamnării căzuse, deja, precum trăsnetul. Asaltat de jurnaliştii care îl aşteptau pe primul parlamentar al acestei legislaturi care ajunge după gratii, în baza unei condamnări penale definitive, Gigi Becali a spus: "Aşa a vrut Dumnezeu! Mama e mai tare. Sora mea a leşinat când a auzit!". A transmis apoi un mesaj poliţiştilor să nu-l ia cu mascaţii, că vine el singur.

Cum acţiona şpaga lui Gigi

Pentru a primi rapid avizele de la ofiţeri, Gigi Becali a donat 100 de milioane de lei. DNA a mai descoperit că a vândut un teren, la un preţ mic, fiicei lui Victor Babiuc. Mai mulţi ofiţeri superiori din Armata Română au povestit la DNA modul în care generalul -colonel (r) Dumitru Cioflină şi fostul ministru Victor Babiuc ar fi făcut presiuni asupra lor pentru ca să avizeze schimbul ilegal de terenuri cu Gigi Becali. Generalul Ion Săndulescu a arătat că a avizat schimbul de terenuri "în urma admonestării mele de către general Cioflină Dumitru". Ofiţerii au mai declarat la DNA despre cum Becali a "sponsorizat" Armata cu bani pentru un monument.

Becali e cazat la puşcărie, noi rămânem cu o mare problemă

Ironia destinului, Gigi Becali şi-a pierdut libertatea şi accesul la avere pentru "afacerea" care l-a făcut mare şmecher. Subiect de roman, nu alta! Dincolo de telenovela aceasta, România are o mare problemă gravă, vizibilă în acest caz. Condamnarea deputatului Gigi Becali este un nou mesaj clar din Justiţie către societate şi mai ales clasa politică: nimeni nu e protejat, dacă încălcaţi legea riscaţi puşcăria. Dă frisoane unora ca Dragnea, Fenechiu şi cu siguranţă i-a provocat instantaneu broboane de sudoare marelui Dan Voiculescu. Pe lângă mahării cunoscuţi publicului, mai au acum încă un motiv de îngrijorare sute sau mii de şmecheri pe care nu îi ştim, dar care au prăduit România cu la fel de multă ferocitate şi cinism. Cu cât tremură ei mai mult de frică, cu atât înseamnă că avansăm către normalitate. Şi este normal ca cei care încalcă legea să suporte consecinţe. Teoretic e un pas către consolidarea independenţei şi forţei Justiţiei.

Masacru pe Magheru. Zeci de copaci tăiaţi, înlocuiţi cu ghivece

Cioturi de arbori lângă care sunt puse jardiniere, alveole asfaltate şi mobilier urban aşezat la întâmplare, aşa a ajuns cunoscuta arteră din Capitală. Bulevardele Magheru şi Nicolae Bălcescu sunt una dintre cele mai poluate zone ale Bucureştiului. Dar Municipalitatea, în loc să ia măsuri pentru "înverzire", o defrişează. După o investiţie de aproximativ 7,6 milioane de lei pentru amenajarea bulevardului Magheru, aici domneşte debandada iar spaţiul verde este distrus. Pe aproximativ 1,3 kilometri, 82 de alveole de pâmânt au rămas fără arbori sau doar cu cioturi şi alte 41 au fost asfaltate, potrivit unui studiu realizat de observatorulurban. ro. Lângă alveolele cu cioturi au fost aduse jardiniere cu plante care deja au început să se usuce.

Companiile farmaceutice ascund adevărul despre o VITAMINĂ care UCIDE CANCERUL

În volumul său 'World Without Cancer ', autorul american Edward Griffin descrie adevărul despre o descoperire mai veche, ascunsă cu grijă de marele public, şi anume proprietăţile curative ale vitaminei B17, numită şi laetril sau amigdalina, scrie EsoReiter, citat de Agerpres. Este un fapt demonstrat: această substanţă distruge repede celulele canceroase. Autorul oferă mai multe informaţii despre vindecarea bolnavilor de cancer graţie B17, precum şi explicaţiile ştiinţifice ale acţiunilor sale şi ridică întrebarea 'De ce medicina convenţională nu recurge la aceasta pe scară largă împotriva bolii înşelătoare?'. Amigdalina se găseşte în sâmburii de caise, migdale, vişine, piersici, prune şi mere, precum şi în seminţele de mere, sorg, mei, seminţe de in, linte, unele soiuri de fasole şi struguri. Este un fapt demonstrat: această substanţă distruge repede celulele canceroase.

JURNALUL NATIONAL

Gigi Becali: "Am fost fraier că m-am întors în ţară!"

Gigi Becali a făcut primele declaraţii după aflarea veştii că va petrece următorii trei ani după gratii: "Eu nu m-am ascuns prin vreun birou parlamentar. Merg acasă la familie şi rog organele în drept să aibă măcar un minim de decenţă, eleganţă şi de respect şi să aştepte să mă prezint singur. Fără mascaţi, fără circ. În dosarul ăsta am fost achitat de cinci judecători şi condamnat de trei. Judecători de acelaşi rang, de la cea mai înaltă instituţie a Statului. Eu nu am dorit să atac la CEDO, dar o să cer revizuirea cât mai rapid, fiindcă asta e o anomalie: să fii condamnat de trei judecători, şi achitat de cinci. Cel mai mult regret că nu am rămas europarlamentar. Un alt regret al meu este că nu am aşteptat decizia acolo unde trebuia şi nu mai veneam aici. Trebuia să stau şi să aştept sentinţa acolo departe. Am fost fraier că m-am întors în ţară.

Victor Babiuc: "Condamnarea reprezintă o ruşine pentru justiţia din România!"

Condamnat la doi ani de închisoare cu executare, fostul ministru al Apărării, Victor Babiuc, a declarat că decizia reprezintă "o ruşine" pentru justiţia din România. "Această condamnare este o ruşine pentru justiţia românească. Este ca pe vremea comuniştilor. Nu contează probele, ci doar dorinţa de a da o anumită pedeapsă", a declarat Victor Babiuc. "Aştept să vină să mă ia să mă ducă la penitenciar. Tocmai îmi fac bagajul. Sunt acasă în Bucureşti. Eu mă aşteptam la orice. Ştiu cum a pornit acest proces. Nu sunt atât de naiv în materia asta. După ce la fond s-a dat o hotărâre în care au fost demontate toate acuzaţiile şi sunt fără nici un fel de probă şi împotriva legilor româneşti. Aveam oarecare îndoială că vor avea curajul să îşi bată joc de un dosar şi de nişte oameni. Dorinţa politică este mai puternică decât cea legată de aflarea adevărului", a mai spus fostul ministru.

Pliant Chevron: Explorare = fracturare hidraulică. Compania americană va utiliza metoda mult controversată încă din perioada de explorare

Compania americană Cheron va folosi procedura de fracturare hidraulică încă din perioada de explorare a resurselor de gaze de şist. Informaţia este făcută publică de către Chevron în pliantele sale de informare, dar pare că nu a ajuns la autorităţile române care susţin că perioada de explorare durează cinci ani şi nu implică fracturarea hidraulică!!! Deoarece pliantul Chevron vine în opoziţie cu informaţiile pe care le au oficialii guvernamentali, Jurnalul Naţional le semnalează acestora documentul pus la dispoziţie public de compania americană.

NATIONAL

Sorin Rosca Stanescu remaniaza Guvernul Ponta

In ciuda declaratiilor belicoase, Victor Ponta nu a vrut sa rupa USL, ci doar sa schimbe raportul de forte in favoarea partidului pe care-l conduce. Prima tinta a premierului este sa elimine din Guvern mai multi ministri liberali. Cu sau fara voia lui, Sorin Rosca Stanescu i-a facut jocul lui Victor Ponta, atacurile lansate de senatorul PNL reprezentand pretextul de care avea nevoie liderul social-democrat pentru a face ordine in USL si in Executiv. Potrivit unor surse din PSD, Ponta intentioneaza sa le forteze mana penelistilor si sa-i oblige sa accepte o remaniere guvernamentala. "Pe lista premierului se afla ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, ministrul Muncii, Marian Campeanu si ministrul Transportului, Relu Fenechiu. Intre noi fie vorba, Ponta s-a saturat sa i se bata obrazul pentru ca sustine un politician acuzat de fapte de coruptie", ne-a declarat un lider PSD. Totodata, acesta a precizat ca social-democratii vor fi obligati sa sacrifice si ei un ministru. "De la noi, cel mai probabil, va fi schimbat Constantin Nita (ministrul delegat pentru Energie - n.r)", ne-a mai spus pesedistul.

Ipoteza bomba: "Se stia ca Gigi Becali va fi condamnat cu executare"!

Gigi Becali a fost condamnat, luni, la trei ani de inchisoare in "Dosarul Terenurilor". Despre faptul ca afaceristul ar urma sa fie condamnat cu executare se stia inainte de anuntarea deciziei magistratilor! "Judecatorii Livia Stanciu, Francisca Maria Vasile, Sandel Lucian Macavei, Ionut Mihai Matei si Rodica Cosma de la ICCJ i-au dat 3 ani de inchisoare lui Gigi Becali. Se confirma de ce SRI l-a retinut pe Becali pe aeroport sa nu plece in Israel. Se stia ca Becali va fi condamnat cu executare", scriu jurnalistii de la luju.ro. Si asta dupa ce, cu doar cateva ore inainte de aflarea verdictului privind condamnarea omului de afaceri Gigi Becali la trei ani de inchisoare cu executare, omul de afaceri a fost oprit sa plece din Romania, pe Aeroportul Otopeni. Becali spunea ca ar fi vrut sa mearga in Israel, sa se roage, si ca nu stia ca are interdictie de a pleca din Romania.

PUTEREA

SUBVENŢII AGRICULTURĂ - UE dă bani ca micii proprietari să renunţe la terenurile lor

Ministerul Agriculturii şi Comisariatul pentru Agricultură au bifat informarea fermierilor cu privire la aplicarea, în perioada 2014-2020, a noii Politici Agricole Comune, cu avantajele şi dezavantajele sale. Între timp, politicile naţionale în domeniul agricol sunt puse sub semnul îndoielii, pentru că reducerea TVA la pâine depinde de identificarea fondurilor care să compenseze neîncasarea sumelor stabilite prin buget. Pentru România, autorităţile pregătesc o serie de măsuri care să ducă la comasarea terenurilor, după cum susţin acestea. Se are în vedere alocarea sumei de 700 euro anual, pentru fiecare fermă mică. Ca să se încurajeze creşterea suprafeţelor exploataţiilor, cei care renunţă la a mai lucra terenul fermelor mici în favoarea vânzării sau a arendei vor primit cei 700 de euro, plus 20%. "Măsura va fi finanţată din fonduri UE", a declarat Cioloş.

Băncile, în foame de bani

Băncile încearcă din răsputeri să atragă bani de la populaţie. În speranţa că vor convinge oamenii să îşi ţină economiile la bancă, instituţiile financiare lansează pe bandă oferte atrăgătoare pentru constituirea de depozite. De la dobânzi mai mari la excluderea totală a comisioanelor de retragere anticipată, băncile fac tot ce le stă în putere pentru a atrage finanţarea necesară activităţii de creditare. Motivul din spatele acestei ofensive a băncilor este, potrivit analistului economic Ilie Şerbănescu, acela că băncile-mamă au dat ordin subsidiarelor să se descurce banii pe care-i atrag pe plan local.

Argintul şi aurul se devalorizează

Preţul argintului a scăzut luni cu până la 7%, la 20,7 dolari pe uncie, cel mai redus nivel din septembrie 2010, iar aurul s-a depreciat pentru cea de-a opta şedinţă consecutiv, cu 1,5%, la 1.338 de dolari pe uncie, prelungind cel mai îndelungat trend descendent din martie 2009, transmite Bloomberg. Argintul a pierdut 30% din preţ de la începutul acestui an, cea mai slabă performanţă în rândul metalelor preţioase, pe fondul temerilor că cererea din industrie nu este suficient de solidă pentru a compensa scăderea interesului investitorilor. Preţul argintului, utilizat pentru producţia de electronice şi panouri solare, trece printr-o perioadă de scădere abruptă din cauza temerilor privind încetinirea creşterii economice a Chinei şi prelungirea recesiunii din zona euro.

ROMANIA LIBERA

Becali plăteşte, după 16 ani, pentru cel mai mare tun dat statului. De ce l-a achitat prima instanţă

Mulţi se întreabă, poate, de ce prima instanţă de trei judecători i-a achitat pe toţi inculpaţii, iar a doua instanţă, de recurs, de cinci judecători, tot de la Inalta Curte, a schimbat radical soluţia, trimiţându-i la închisoare pe cei implicaţi direct în acest scandal, respectiv pe George Becali, Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină. Cel mai mult, spun specialiştii, a contat mărturia lui Valeriu Stoica, fost ministru al Justiţiei în perioada "legalizării" schimbului de către MApN, care a declarat în faţa instanţei că NU a avizat, nici el, nici secretarul de stat Flavius Baias, schimburile de terenuri deoarece statul nu era proprietarul terenurilor (terenurile erau confiscate fără titlu de regimul comunist şi erau revendicate de către foştii proprietari).

25 de întreprinderi care pot scoate din impas satul românesc

Construcţia de case, mic mobilier, unelte agricole, instrumente muzicale, ustensile de bucătărie, obiecte de artizanat şi instalaţii necesare locuinţelor, confecţii, ghizi turistici, patiserie. Acestea sunt întreprinderi sociale apărute în satele româneşti. Pornite tocmai acum, în plină criză economică. Ideile - ale localnicilor. Finanţarea de la început de drum - banii europeni. Casă din lemn, 72 de metri pătraţi, cu două dormitoare, living, baie şi cămară - 8.500 de euro, atât costă, zice meşterul Florea Marius Alexandru. Pereţi ridicaţi după reguli străvechi - îmbinare în coadă de rândunică sau cuie din lemn. "Asta e o casă de vacanţă", precizează omul.

Victor Ponta impune USL 2

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat ieri că protocolul USL este suspendat şi a reuşit să impună în Biroul Permanent Naţional al PSD o decizie privind renegocierea înţelegerii cu PNL. Ruptura anunţată în cazul în care PNL nu îl va exclude pe senatorul Sorin Roşca Stănescu nu s-a produs, dar renegocierea protocolului poate forţa PNL să se retragă de la guvernare. Ponta a declarat după şedinţa biroului de conducere a PSD că "sunt lucruri acolo care nu mai sunt necesare - cele referitoare la alegeri locale, la alegeri parlamentare. Au apărut situaţii noi şi cred că după acest moment tensionat cu Sorin Roşca Stănescu trebuie să rediscutăm practic protocolul.

ZIARUL FINANCIAR

Gigantul german Deutsche Telekom cumpără operaţiunile RCS&RDS din Slovacia

Slovak Telekom, o divizie a gigantului german Deutsche Telekom (DT) - proprietar indirect al Romtelecom şi Cosmote România, a ajuns la un acord cu compania românească RCS&RDS pentru preluarea operaţiunilor de cablu şi satelit TV ale firmei din Slovacia, potrivit unui anunţ al subsidiarei DT. După mai multe luni de negocieri, am ajuns la un acord pentru preluarea Digi Slovacia, au anunţat reprezentanţii Slovak Telekom, fără a oferi detalii în legătură cu valoarea tranzacţiei, care are nevoie de acordul autorităţilor de concurenţă pentru a fi încheiată. Cele două părţi au ajuns la un acord pe 14 mai, iar Slovak Telekom va prelua 100% din acţiunile Digi Slovacia. Achiziţia va întări poziţia Slovak Telecom pe piaţa de servicii TV. Compania românească are circa 270.000 de clienţi pe piaţa de internet şi televiziune prin satelit şi cablu din Slovacia.

Topul celor mai mari 100 de angajatori din economie

Primele zece companii din România au în total 165.000 de angajaţi. Şase sunt companii de stat şi patru sunt private, dar nu cu capital privat românesc. Evoluţia efectivelor acestora de angajaţi din ultimii doi ani reflectă o situaţie dramatică valabilă pentru întreaga piaţă a muncii: peste 13.600 de concedieri şi mai puţin de 4.000 de noi angajări. Iar situaţia nu se va îmbunătăţi, având în vedere că veştile din domeniul industriei (concedierile de la Oltchim sau de la Arce­lorMittal Galaţi) umbresc o economie care se chinuie să revină pe un trend consistent de creştere. În firmele private lucrau 4,2 milioane de angajaţi în 2011, anul pentru care există cele mai recente date la Registrul Comerţului, cu aproape 700.000 mai puţini decât în 2008. Petrom, Dacia şi Kaufland sunt cei mai mari angajatori privaţi din economie, fiind singurele companii cu capital străin care aveau mai mult de 10.000 de angajaţi în România în 2011.

Cine deţine singurele două fabrici mari de ciocolată din România

Grupul austriac Meinl deţine în prezent singurele două fabrici mari de ciocolată din România (Kandia în Bucureşti şi Heidi în comuna Pantelimon). Afacerile cumulate ale celor trei companii controlate de austrieci au fost de 63 mil. euro în 2011, pe o piaţă estimată la 300 mil. euro n Julius Meinl al V-lea face parte din consiliul de administraţie al Kandia. Heidi, brandul de ciocolată produs într-o fabrică de lângă Bucureşti şi vândut în peste 30 de ţări, este cel mai recent produs intrat în portofoliul familiei Meinl din Austria în urma unei tranzacţii parafate la finalul anului trecut şi aprobate în urmă cu câteva zile de Consiliul Concurenţei. Cu acest deal, austriecii se află la a cincea tranzacţie pe piaţa ciocolatei în decurs de zece ani şi devin singurii investitori care mai deţin fabrici mari de ciocolată în România (Kandia şi Heidi - ambele în Bucureşti). Brandurile controlate de familia Meinl deţin o cotă de 20% pe piaţa ciocolatei. "Kandia şi Heidi deţin poziţii de top în segmentele tablete, praline, batoane, biscuiţi şi bomboane", au spus pentru ZF reprezentanţii Kandia-Dulce.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb