REVISTA PRESEI 21.05.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 21 mai 2014

ADEVARUL

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, către români: Nu sunteţi singuri!

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a sosit marţi la bordul aeronavei Air Force Two, pe aeroportul Internaţional Henri Coandă din Bucureşti, unde a fost primit de ministrul de Externe al României, Titus Corlăţean. Alături de soţia sa, Jill, Joe Biden se află într-o vizită specială de două zile în Capitală, pentru a reînnoi angajamentele Washingtonului faţă de România, în contextul intensificării riscurilor de securitate în regiune. Oficialul american a vizitat imediat după sosire, Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni, unde s-a adresat, împreună cu ministrul român al Apărării, Mircea Duşa, militarilor români şi americani care participă la exerciţiul anual bilateral Carpathian Spring 2014. La antrenamentele aeriene comune, desfăşurate între 9 şi 25 mai, participă unităţi din cadrul forţelor aeriene de operaţiuni speciale române şi americane, urmând procedurile standard ale Alianţei Nord-Atlantice. "Articolul 5 din Tratatul NATO este o obligaţie sacră pentru noi şi vă asigur că statele Alianţei nu vor fi niciodată singure în faţa pericolelor!", a afirmat oficialul de la Washington, încheind prin tradiţionalul "God Bless Romania, God Bless America".

Cum funcţiona filiera medicilor care au stors bani din cancerul pacienţilor

Un nou scandal de corupţie zguduie lumea medicală, după ce mai mulţi medici, farmacişti şi patroni ai unor lanţuri de farmacii au fost reţinuţi ieri pentru că ar fi făcut trafic cu medicamente oncologice. Anchetatorii susţin că reţeaua din care aceştia făceau parte a pus în pericol vieţile a sute de bolnavi de cancer, şi în plus, a cauzat un prejudiciu de 3,5 milioane de euro Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) care a decontat peste 1.100 de reţete false întocmite de medici de la Institutul Clinic Fundeni. Mai exact, doctorii falsificau reţete emise pe numele unor persoane bolnave de cancer şi decontau astfel sume uriaşe de la Casa de Asigurări de Sănătate. Banii obţinuţi astfel intrau apoi în buzunarele medicilor. În acest dosar, poliţiştii şi procurorii de la Parchetul Tribunalului Bucureşti au descins marţi la Institutul Fundeni şi la alte 25 de adrese din Bucureşti, Ilfov şi Sibiu, dispunând începerea urmăririi penale faţă de 10 persoane suspectate de evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals.

Model de cinste: şpagă cu 5 euro rest. Avocata Mihaela Bodonea, preşedinta Partidului Verde Bihor, vindea locuri de supraveghetori în secţiile de votare

Mihaela Bodonea, şefa Verzilor din Bihor, arestată preventiv, duminică, pentru 30 de zile, i-a surprins pe procurori, dar şi pe magistraţi pentru o negociere financiaro-politică cel puţin amuzantă. Mai exact, femeia a fost prinsă în flagrant de procurorii DNA Oradea, lângă un supermarket din oraş, în timp ce trebuia să primească 6.545 de euro de la Anabela Şaitoş, membru al formaţiunii politice Forţa Civică, din Bihor. Partea care i-a mirat până şi pe oamenii legii este că Bodonea, care ar fi trebuit să primească banii în schimbul vânzării ilegale a 192 de locuri de supraveghetori în secţiile de votare, la alegerile din 25 mai, îi promisese anterior "clientei" de la Forţa Civică un rest de 5 euro. Motivul: Şaitoş o anunţase că nu va avea la ea suma exactă pentru "marfa" primită, ci îi va aduce o sumă rotundă, 6.550 de euro.

Ucraina: Lupte crâncene la Slaviansk şi Kramatorsk. Ahmetov a declarat "război" separatiştilor din Donbas

Potrivit forţelor de autoapărare, toată noaptea în Slaviansk şi Kramatorsk au avut loc lupte. Martorii oculari au declarat că armata ucraineană a încercat să intre în Slaviansk cu tancurile dinspre regiunea Harkov. Lupte acerbe s-au dat şi la punctele de control din Andreevsk. În prezent, acţiunile de luptă au încetat. Cel mai bogat ucrainean, miliardarul Rinat Ahmetov a făcut apel către toţi locuitorii din regiunea Doneţk să intre astăzi în grevă în semn de protest faţă de acţiunile militanţilor proruşi. Manifestaţia ar urma să înceapă la amiază, cu un semnal dat la toate întreprinderile omului de afaceri. "Fac apel către toţi muncitorii să iasă la un protest în semn de avertisment. Acest miting va începe la amiază cu un semnal sonor, care va fi dat la toate întreprinderile din Donbas. Pentru pace! Împotriva vărsărilor de sânge", a spus omul de afaceri.

Ponta cere sesizarea CSM pentru declaraţiile preşedintelui privind arestările. Băsescu: E o nouă minciună

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Justiţiei să sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în cazul preşedintelui Traian Băsescu, arătând că a văzut declaraţia acestuia prin care spune că "a oprit arestările în perioada campaniei electorale, dar le dă drumul la arestări după". La rândul lui, preşedintele l-a acuzat pe premier de minciună. Solicitarea i-a fost adresată ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, în şedinţa de guvern, în faţa presei. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu acordat postului de televiziune TeleM, după ce a fost întrebat dacă DNA "a oprit motoarele" odată cu debutul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, că este de părere "că au facut foarte bine ca pe perioada campanei, şi se întâmplă în toate ţările civilizate, să nu vină cu arestări pentru că pot influenţa campania".

Consilier Ponta: Taxa pe construcţii ar fi trebuit mai bine pregătită

Măsura privind introducerea impozitului pe construcţii speciale trebuia mai bine pregătită şi discutată cu mediul de afaceri, întrucât sunt speţe pe care iniţiatorii nu le-au avut in vedere, Guvernul căutând soluţii pentru a aduce modificări, a afirmat Dragoş Andrei, consilier de stat al premierului. El a arătat că, după şedinţa de Guvern de marţi, în care s-au adoptat normele metodologice care clarifică modul de achitare a impozitului pe construcţii, prin hotărâre, a avut o discuţie cu ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, la care a fost prezent şi premierul, privind soluţiile pentru eliminarea speţelor apărute în urma aplicării acestui impozit.

Primarul de Iaşi, Gheorghe Nichita, încearcă s-o sacrifice pe şefa de la Spaţii Verzi în scandalul teilor tăiaţi în Copou

Mai mulţi ieşeni care au părăsit oraşul pentru Capitală, printre care Florin Constantin, membru fondator al trupei Divertis, Simona Gheorghe, realizatoare TV, sau Daniel Buzdugan, prezentator la Radio Zu, au luat atitudine împotriva masacrului ecologic pregătit în parcurile din Copou. Florin Constantin face o sinteză a modului jalnic în care este condus oraşul în timpul mandatelor lui "Terminataietot". Îngrijorat de anvergura naţională pe care a căpătat-o scandalul ecologic de la Iaşi, primarul Gheorghe Nichita a organizat în cursul zilei de astăzi, 20 mai, o conferinţă de presă în cadrul căreia a abordat spre final problema "isteriei generale", şi a "greşelii de comunicare speculată adversarii politici". Spre deosebire de precedentele ieşiri publice, când ieşenilor revoltaţi de planul masacrului ecologic primarul le-a pus etichete de "cretini", "bolnavi mintal", "isterici" sau "ciudaţi", tonul actualului discurs a fost temperat. Gheorghe Nichita a plasat vina exclusiv pe umerii şefei de la Spaţii Verzi, Luminiţa Sălceanu, pe care o acuză că a întreprins "campania de verificare a arborilor bolnavi" fără să-l fi anunţat.

CURENTUL

Zgonea ameninţă investitorii austrieci cu comisii de ancheta

Zgonea a declarat, marţi, la Câmpulung Moldovenesc, într-o conferinţă de presă, că în cazul Schweighofer a constatat o nemulţumire a întreprinderilor mici şi mijlocii din judeţul Suceava. "Acest model nu-l recomand pentru că a generat nemulţumirea întreprinderilor mici şi mijlocii şi pierderea locurilor de muncă.", a spus Zgonea. El a arătat că nu este de acord nici cu modelul Nokia de la Jucu care a beneficiat de facilităţi, au venit, au luat banii, iar după trei ani au plecat şi au generat şomaj. Zgonea a adăugat că şi în cazul Schweighofer s-au dat garanţii de stat pentru zece ani şi nu este un model de succes. El a mai declarat că va cere parlamentarilor din zonă să prezinte şi punctul lor de vedere şi că, dacă e nevoie de o comisie de anchetă pentru a se cerceta ce s-a întâmplat în zonă, va susţine demersul. Holzindustrie Schweighofer activează pe piaţa din industria de prelucrare a lemnului din România, având investiţii de peste 300 de milioane de euro şi o cifră de afaceri de 300 de milioane de euro anual. Grupul operează patru fabrici de prelucrare a lemnului la Sebeş, Rădăuţi, Siret şi Comăneşti.

CURIERUL NATIONAL

RCS&RDS şi SNR vor licita pentru o licenţă TV digital

RCS&RDS şi Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR) vor licita, la 5 iunie, pentru una din cele cinci licenţe de televiziune digitală, unde cererea a depăşit oferta, a declarat directorul executiv al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Eduard Lovin. "În cazul uneia din cele cinci licenţe de televiziune digitală, cererea a depăşit oferta. Astfel, în data de 5 iunie, va fi organizată o licitaţie pentru această licenţă", a spus Lovin, prezent la un eveniment de specialitate. ANCOM a anunţat, săptămâna trecută, că RCS&RDS şi Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR) s-au calificat în a doua etapă a licitaţiei pentru cumpărarea celor cinci licenţe de TV digitală terestră, după ce comisia de licitaţie a constatat că ofertele depuse îndeplinesc criteriile din caietul de sarcini, a anunţat ANCOM.

Importurile de gaze din SUA nu vor putea înlocui livrările Rusiei către Europa

Exporturile de GNL din SUA, programate să înceapă din 2016, nu vor compensa o eventuală scădere, în contextul crizei din Ucraina, a importurilor din Rusia, care asigură circa 30% din consumul Europei, a declarat Jean Abiteboul, preşedintele Cheniere Supply & Marketing, care deţine în SUA unul dintre puţinele terminale avizate pentru export de autorităţile americane. Livrările de gaz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite nu vor putea înlocui importurile convenţionale ale Europei din Rusia, întrucât cantitatea va fi insuficientă, iar companiile exportatoare vor căuta să vândă în Asia, unde preţurile sunt mai mari, potrivit Bloomberg.

Carpatica Asig se bucură de reorganizare, patronii service-urilor sunt disperaţi

Informarea autolaudativă emisă ieri presei de societatea de asigurări Carpatica Asig, conform căreia 89% dintre service-uri sunt mulţumite de termenele şi cuantumul plătit pe segmentul RCA, a fost demontată ieri rând pe rând de reprezentanţii societăţilor de reparaţii auto, care se plâng de această colaborare, susţinând că din acest motiv nu acceptă mai mult de 3 - 4 dosare de daună pe lună. Contactat de Curierul Naţional, Cristian Muntean, preşedintele ASSAI, a declarat că "este un procent incorect, ireal, emis strict în scop de marketing", pentru că "sunt foarte multe service-uri care se plâng de faptul că societatea Carpatica Asig întârzie plata daunelor". De altfel, reprezentanţi ai mai multor service-uri au declarat pentru Curierul Naţional că au depus la ASF o serie de plângeri împotriva acestei societăţi de asigurări, incriminând, pe lângă întârzierile la plată, şi faptul că acestea plătesc parţial daunele.

Joe Biden: Graniţele Europei nu trebuie schimbate cu forţa

Sosit ieri la Bucureşti la bordul Air Force 2, vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a condamnat acţiunile Rusiei din Crimeea, precizând că "graniţele Europei nu trebuie schimbate cu forţa". "Agresiunea din Crimeea ne reaminteşte de ce avem nevoie de NATO. Rusia a violat nu numai suveranitatea Ucrainei, dar şi principiul fundamental din secolul XX. Graniţele Europei nu trebuie schimbate cu forţa. Condamnăm acţiunile Rusiei în Crimeea. Naţiunile din NATO nu sunt singure", a declarat ieri vicepreşedintele Joe Biden. Oficialul american a asigurat România că se poate baza pe SUA şi că este deosebit de mândru de luptătorii români.

BAZVaconiile ilegale prin care un client Carpatica Invest a pierdut milioane de lei pe Bursă

ASF l-a primit ieri în audienţă pe Anghel Andrei, investitor care şi-a pierdut aproape integral contravaloarea a 5 mil. acţiuni FP prin tranzacţii neautorizate ale unor brokeri de la Carpatica Invest. La doar câteva zile de la încărcarea pachetului, brokerul său ar fi cumpărat fără ştiinţa clientului acţiuni la Baza Ateliere şi Transport SA Arad (BAZV), marcând ulterior o pierdere de 66-75%. În mai puţin de un an de zile, de la desk-ul Carpatica Invest, pe contul lui Anghel, care nu recunoaşte decât zece ordine, s-au făcut volume de aproape 60 mil. lei. ASF a dispus suspendarea autorizaţiei de funcţionare a Carpatica Invest pentru o perioadă de 90 de zile. Deşi în comunicatul oficial al instituţiei se afirmă că sancţiunea a fost dată în vederea remedierii situaţiei financiare şi atragerii de noi resurse de capital, totuşi la baza ei pare a fi reintrarea în atenţia opiniei publice a cazului furtului de acţiuni din 2012.

Borza (EuroInsol): Asocierea faptelor de corupţie cu Hidroelectrica aduce prejudicii companiei

Contactat telefonic, administratorul judiciar al Hidroelectrica a declarat pentru Curierul Naţional că orice asociere a unor posibile fapte de corupţie de care este suspectat judecătorul sindic Mircea Moldovan, cu compania pe care o administrează, aduce prejudicii societăţii. "Să fim obiectivi. Asocierea răuvoitoare a judecătorului Moldovan cu Hidroelectrica este prejudiciabilă companiei. Mircea Moldovan a fost învestit în urma unei cereri voluntare a companiei de declanşare a procedurii de insolvenţă. Această decizie a fost luată de acţionari pentru a proteja compania. Faptele de corupţie de care este acuzat judecătorul sindic nu au nicio legătură cu Hidroelectrica" , a declarat Remus Borza, reprezentantul EuroInsol. Întrebat ce se va întâmpla de acum încolo, din punct de vedere procedural, Borza a explicat că "dacă va fi arestat, instanţa va desemna un nou judecător. Dacă nu, eu nu văd niciun impediment ca Mircea Moldovan să se ocupe în continuare de insolvenţe, doar dacă nu va fi recuzat".

BT a investit în ultimii cinci ani circa 50 mil. euro în tehnologie

Banca Transilvania a investit în ultimii cinci ani circa 50 milioane euro în tehnologie, din care 20 milioane euro în noul sistem de core-banking, implementat de la începutul anului trecut, cota de piaţă crescând de la 8,1% la 9%, în funcţie de active, a declarat preşedintele CA, Horia Ciorcilă. "În 2009 ne-am propus să investim masiv în tehnologie şi datorită contextului, economia era blocată, cererea de credit aproape inexistentă şi nu prea aveam altceva de făcut. Am avut un sistem pe care am funcţionat zece ani, el se apropia de final, pentru că nu mai putea gestiona volumele, aşadar am fost obligaţi să-l schimbăm", a afirmat marţi Ciorcilă, într-o conferinţă de presă. Preşedintele Consiliului de Administraţie a adăugat că investiţia în tehnologie va asigura creşterea băncii în anii următori, arătând că volumele de operaţiuni au crescut de trei ori în ultimii cinci ani.

EVENIMENTUL ZILEI

Un sondaj al consilierilor lui Ponta, dat peste cap de o gafă de televiziune

Sâmbăta trecută, în cadrul emisiunii Q&A, de la postul Antena 3, a fost dezbătut un sondaj de opinie al CSCI, potrivit căruia PSD şi Victor Ponta au crescut în preferinţele alegătorilor, realizat în perioada 12-14 mai. Însă, emisiunea nu a fost în direct, ci cel mai probabil înregistrată pe 13 mai sau pe 14 mai, relatează jurnaliştii de la Cotidianul. Potrivit sursei citate, Antena 3 a prezentat, atunci când a înregistrat emisiunea pe 13 sau pe 14 mai, un sondaj de opinie care nu exista încă, ţinând cont că autorii sondajului au declarat că interviurile telefonice au fost realizate în perioada 12 - 14 mai.

Mihail Vlasov, aflat în arest, e aproape de a cumpăra, la un preţ modic, vila din Romexpo

Familia lui Mihail Vlasov, aflat în arest la domiciliu după ce a cerut mită de la un om de afaceri, vrea să cumpere vila de la Romexpo, la un preţ ridicol de mic, potrivit Centrului de Investigaţii Media. Potrivit sursei citate, Vlasov a început, cu câteva luni înainte de a fi arestat, demersurile de cumpărare a vilei cu o suprafaţă de pste 250 mp de la Romexpo, închiriată din 2012 şi pentru care plăteşte o chirie de 115 euro, care include utilităţile şi curtea de 1.600 de mp. Iar pentru încă zece cenţi pe metrul pătrat, familia Vlasov a mai închiriat încă o parcelă de teren de 1.400 mp. După arestarea lui Mihail Vlasov, ginerele acestuia, Marian Nedelcu, a continuat demersurile de cumpărare a locuinţei, ba chiar le-a accelerat, atrag atenţia jurnaliştii de la Centrul de Investigaţii Media.

Miza decapitărilor de la Hidroelectrica

Noii directori numiţi în fruntea companiei de stat trebuie să transforme societatea în intermediar pe piaţa energiei. După reintrarea Hidroelectrica în insolvenţă, în luna februarie, administratorul judiciar Remus Borza a revenit în fruntea companiei şi a dat startul unui lung şir de revocări din funcţii şi de numiri, atât la nivel central, cât şi în teritoriu. Scopul lor este ca societatea să nu fie doar producător şi intermediar pe piaţa de energie, pentru a-şi creşte veniturile. "Hidroelectrica trebuie să înveţe să vândă mai mult decât produce, adică să cumpere de la alţii când energia este ieftină şi să revândă mai scump. Putem cumpăra energie noaptea la 7 lei, să o înmagazinăm şi să o revindem ziua, cu 100 de lei", a declarat pentru EVZ, administratorul judiciar al companiei, Remus Borza. Astfel, societatea poate achiziţiona energie verde, cum este cea eoliană sau solară, spre exemplu, pe care apoi să o revândă cu profit.

JURNALUL NATIONAL

Cotroceniul s-a mutat la PMP. Nu mai puţin de opt foşti consilieri prezidenţiali şi de stat se regăsesc în partidul şi fundaţia moşite de Traian Băsescu

Fostul consilier prezidenţial Cristian Diaconescu s-a înscris ieri în Partidul Mişcarea Populară (PMP), crescând astfel numărul demnitarilor plecaţi de la Cotroceni pentru a îngroşa rândurile noului partid de suflet al preşedintelui Traian Băsescu. Cristian Diaconescu a demisionat din Administraţia Prezidenţială la începutul acestei luni, pe 5 mai, la un an după lansarea Fundaţiei Mişcarea Populară (FMP), al cărei membru fondator este, alături de alţi foşti consilieri prezidenţiali. Diaconescu a declarat că înscrierea sa în PMP face parte din procesul de "punere în operă a viziunii politice a lui Traian Băsescu". "În acest moment este nevoie de partide politice, într-un context complicat prin care trece România", a declarat Diaconescu citat de Agerpres. El a fost lăudat de Elena Udrea, care a spus că Cristian Diaconescu este "tipul de bărbat politic de care România are nevoie". "Este un om decent, pe care nu l-am auzit niciodată jignind o femeie (...), e tipul de politician occidental de care avem mare lipsă în acest moment pe scena politică", a susţinut Udrea.

S-a dat startul la modernizarea fermelor

Aceasta este prima sesiune de depunere de proiecte pe noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Fermierii pot depune, începând de marţi, proiecte în vederea obţinerii de finanţare pe măsura 121 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), care se referă la modernizarea exploataţiilor agricole, precum şi cereri de ajutor pe măsura 215, care se referă la bunăstarea porcinelor şi păsărilor. Termenul limită de depunere a proiectelor pe măsura 121 este 18 iulie, iar pentru 215, 30 iunie. Proiectele vor fi depuse pe regulile actuale, însă vor fi finanţate din programul 2014-2020. Autorităţile au apelat la această metodă deoarece au epuizat toţi banii pe programul actual. "Suntem acum la un grad de finanţare de 70% şi există ambiţia la minister ca PNDR să aibă un grad de absorbţie de 100%. Cred că PNDR este singurul program din România unde nu am avut niciun euro dezangajat în această perioadă", a spus Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

NATIONAL

Cum au supt judecatorul Moldovan si avocatul Borza milioane de euro prin insolvente fortate

Retinuti de procurorii DNA pentru ca ar fi cerut si primit bani si bunuri de la lichidatorii carora le dadeau in administrare speciala firmele intrate in insolventa, cei patru judecatori de la Tribunalul Bucuresti, Sectia Comerciala, au trezit mai de mult timp suspiciuni privind corectitudinea lor. Stapani peste Sectia a VII-a Comerciala, judecatorii Ion Stanciu, Elena Roventa, Ciprian Sorin Viziru si mai ales Mircea Moldovan - presedintele Sectiei, si-au format de-a lungul anilor legaturi mult prea stranse cu anumiti lichidatori carora le-au livrat dosare de insolventa extrem de profitabile, din care s-au castigat milioane de euro. Ba mai mult, nu putine au fost cazurile in care societati comerciale cu rulaje zilnice de sute de mii de lei, ce nu se aflau de fapt in incapacitate de plata, au fost bagate fortat sub administrarea speciala a lichidatorilor preferati de acesti patru judecatori.

Cel mai scump divort din lume: 4,5 miliarde de dolari!

Miliardarul rus Dmitri Ribolovlev, proprietarul clubului de fotbal AS Monaco, e bun de plata, dupa ce un tribunal elvetian a stabilit ca trebuie sa ii achite fostei neveste, Elena, nu mai putin de 4.020.555. 987 de franci elvetieni si 20 de centime ( aproximativ 4,5 miliarde de dolari). Afacerist, filantrop si proprietar al clubului de fotbal AS Monaco, cel de-al 147-lea cel mai mai bogat om al plantei a primit o grea lovitura. La capatul a sase ani de procese, Ribolovlev a aflat ca trebuie sa ii lase fostei neveste, Elena, aproape jumatate din avere. Cei doi au hotarat sa divorteze acum sase ani si de atunci s-au tot sicanat prin tribunale. De fapt, daca e sa stam tramb si sa judecam drept, mai mult Dmitri i-a facut zile fripte Elenei, pe care, la inceputul anului, a acuzat-o ca i-ar fi furat un inel in valoare de 42 de milioane de dolari.

PUTEREA

ŞOC şi GROAZĂ în PSD! Joe Biden s-a cerut la Mugur Isărescu

De marţi, o informaţie considerată TOP SECRET de către "organizatorii" vizitei vicepreşedintelui american Joe Biden în România este întoarsă pe toate feţele de liderii PSD. Pe lângă întâlnirile tete-a-tete programate de "organizatori" - Biden cu Băsescu, Biden cu Ponta -, vicepremierul american, mâna dreaptă a preşedintelui SUA, Barack Obama, a solicitat o întâlnire cu Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Joe Biden vrea să se vadă faţă-n faţă cu Mugur Isărescu, ca să-l mângâie americăneşte pe creştet şi "să-l roage" să candideze din partea taberei Băsescu la funcţia de preşedinte al României. Dacă Isărescu va accepta să candideze la Preşedinţie din partea taberei Băsescu - este, practic, imposibil ca Mugur să refuze oferta lui Joe, mai ales că vicepreşedintele american îi promite guvernatorului tot sprijinul pentru a fi înscăunat în noiembrie la Palatul Cotroceni -, atunci planul PSD de acaparare totală a Puterii s-a evaporat. Dar asta nu înseamnă că Victor Ponta va pierde şefia PSD. Nu! Ponta se va replia imediat: premierul îl va propune candidat la prezidenţiale din partea PSD pe... Mircea Geoană, eternul "prostănac".

După Portul Constanţa, Şova donează şi Aeroportul Timişoara

Ministerul Transporturilor (MT) va ceda cu titlu gratuit pachetul integral de acţiuni pe care îl deţine la Societatea Naţională Aeroportul Internaţional Timişoara - Traian Vuia SA către Consiliul Judeţean (CJ) Timiş, condus de Titu Bojin, unul dintre apropiaţii lui Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta. Astfel, aeroportul va trece din proprietatea privată a statului şi din administrarea MT în proprietatea privată a judeţului Timiş şi în administrare CJ Timiş. O astfel de măsură ar putea fi adoptată curând şi la Aeroportul Constanţa, singurul pe care îl mai are în administrare MT în afara celor două aeroporturi din Capitală, Băneasa şi Otopeni. Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern postat pe site-ul MT, transferul pachetului de acţiuni va fi făcut la solicitarea CJ Timiş, care a emis, pe 29 aprilie a.c., o hotărâre în acest sens.

Ucraina: NATO a promis asistenţă Guvernului Iaţeniuk de la Kiev

Alianţa militară occidentală, NATO, se află în proces de strângere a legăturilor cu forţele armate ucrainene. NATO va trimite în Ucraina experţi care să participe la reformarea forţelor armate de la Kiev. Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a promis Guvernului Arseni Iaţeniuk că va oferi asistenţă militară statului ucrainean. O echipă de experţi NATO va veni la Kiev pentru a ajuta la reformarea trupelor ucrainene. Decizia a fost luată după o reuniune a grupului de lucru Ucraina - NATO. Participanţii la discuţii au subliniat "importanţa Ucrainei pentru garantarea păcii şi securităţii în Europa şi în lumea întreaga", informează Agerpres. Până acum NATO a trimis echipamente de pompare, sârmă ghimpată, baterii. Un lot de căşti, veste antiglonţ şi dispozitive de vedere pe timp de noapte a ajuns la graniţa ucraineană.

ROMANIA LIBERA

Campanie RL. "Sunt european, deci votez pe 25 mai"

Sondajele de opinie semnalează la unison faptul că la alegerilor pentru Parlamentul European de duminică se vor prezenta mai puţin de 30% dintre cetăţenii cu drept de vot. Mai mult chiar, pe reţelele de socializare au apărut îndemnuri pentru boicotarea scrutinului, sub pretextul că "nu avem ce vota, toţi politicienii români sunt la fel". Motivul nu este însă credibil în condiţiile în care alegerile europarlamentare din acest an au o miză majoră pentru destinul Uniunii Europene pentru următorii cinci ani. Astfel, pentru prima oară în istoria UE, Parlamentul European va putea să voteze candidatul la preşedinţia Comisiei Europene, care până acum era desemnat de Consiliul European, adică în reuniunile secrete ale şefilor de stat sau de guvern. Acum, Consiliul va propune şi Parlamentul va vota, deci nu va mai fi posibil ca preşedintele şi componenţa Comisiei să nu reflecte distribuţia politică din Parlamentul European. Andrei Pleşu, scriitor: "Candidaţii de proastă calitate trebuie boicotaţi, nu votul". Vintilă Mihăilescu, antropolog: "A sta acasă înseamnă a vota cu cei pe care nu îi vrei".

Băsescu pune tunurile pe mogulul Ghiţă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu difuzat luni seară de TeleM Iaşi, că există mulţi oameni, atât membri ai PSD, cât şi jurnalişti, despre care a aflat că au fost ameninţaţi de deputatul social-democrat Sebastian Ghiţă, care îşi doreşte "să câştige enorm din faptul că este parlamentar PSD şi prietenul lui Victor Ponta". "Nu este numai reclamaţia primarului Robert Negoiţă la adresa lui Sebastian Ghiţă. Mai este o directoare de la APIA care i-a depus o reclamaţie pentru şantaj şi ameninţări la DNA şi sunt foarte mulţi oameni despre care am aflat că au fost şantajaţi şi ameninţaţi de Ghiţă.", a sunat acuzaţia lui Traian Băsescu. Şeful statului a oferit şi detalii suplimentare, legate de modul în care s-ar desfăşura afacerile lui Sebastian Ghiţă. "Spre exemplu, ştiu că sunt firme care atunci când câştigă licitaţii, se duce Ghiţă să le ceară 12,5 la sută, dacă nu, îi atacă la RTV. Sunt oameni ameninţaţi cu < te distrug, te omor, te fac >, chiar din partidul lui.

ZIARUL FINANCIAR

Românii din UE au adus în ţară 37 mld. euro, dar politicienii i-au uitat chiar şi în campanie

Cele două milioane de români care lucrează în străinătate au contribuit puternic prin banii trimişi în ţară la echilibrul monedei naţionale şi al economiei. Dar în aceste alegeri europarlamentare în care curentul eurosceptic i-a vizat direct, cu subiect şi predicat, niciunul dintre partidele înscrise în cursă nu a găsit cu cale să le adreseze vreun mesaj de susţinere. Cu 10% din populaţie plecată să muncească în Italia, Spania sau Ger­mania pentru că nu poate supravieţui acasă cu salarii de 6-700 de lei lunar, România are nevoie azi mai mult decât oricând de voci puternice în Parlamentul European care să reprezinte interesele românilor în UE. Muncitori care lucrează 10-12 ore pe zi în abatoarele germane, "batante" (îngrijitoare) în Italia care muncesc pentru 5-600 de euro în condiţii inumane, ciobani plătiţi la negru în Italia - românii din străinătate sunt azi sacrificaţii unei ţări care nu a putut să le ofere un viitor aici şi care i-a alungat de acasă.

Veniturile Vodafone au crescut cu 4% în primele trei luni din 2014, la 174 milioane de euro

Veniturile Vodafone, al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, au crescut cu 4% în perioada ianuarie - martie 2014, ultimul trimestru din anul fiscal 2013/2014 al grupului britanic, în condiţi­ile unei creşteri a numărului de clienţi faţă de anul precedent şi al avansului înregistrat de segmentul de date mobile. Veniturile din date mobile au crescut cu 20,5% în trimestrul încheiat la 31 martie 2014, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor operatorului. Veniturile totale ale Vodafone România pentru întreg anul financiar s-au situat la 748,5 mil. euro, în scădere cu 2,2%, în bază organică, faţă de anul trecut. Veniturile din servicii ale operatorului pentru aceeaşi perioadă au fost de 703,7 mil. euro, în scădere cu 0,9% faţă de anul trecut, în bază organică, în principal pe fondul scăderii tarifelor de interconectare, al căror nivel este decis de ANCOM.

Şeful SIF Oltenia îi ţine în suspans pe investitori: Dividendele se vor discuta la o AGA viitoare

SIF Oltenia a ţinut cap de afiş pe bursă în ultimele zile după ce au fost raportate pe bursă transferuri cu 4,8% din acţiunile sale în şedinţa din 13 mai, după ce gigantul britanic HSBC a devenit vizibil în acţionariat depăşind pragul limită de deţinere de 5%, dar şi după ce societatea a cumpărat 14% din produ­că­torul de ulei Argus Constanţa pentru 15 mil. lei. Mai mult, situaţia distribuirii profitului de 130 milioane de lei de anul trecut a rămas incertă, după ce în AGA din 29 aprilie niciuna din propunerile de dividende nu a obţinut suficiente voturi de la acţionari. Întrebat despre prezenţa în acţionariat a grupului britanic HSBC, cea mai mare bancă euro­peană după active, Tudor Ciurezu, preşe­dintele SIF Oltenia, a răspuns: "HSBC nu este un acţionar nou al societăţii, ci este prezent din 2013, a participat şi la AGA din aprilie. Depăşirea pragului de deţinere la 5,02% din acţiuni a avut loc probabil accidental şi a fost ulterior corectată de grup".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb