REVISTA PRESEI 21.11.2016

Willy Homner
Revista Presei / 21 noiembrie 2016

REVISTA PRESEI 21.11.2016

ADEVARUL

Aderarea la zona euro: problema este în ce condiţii - Daniel Dăianu:

Apartenenţa la ZE favorizează comerţul între statele membre, reduce costurile de tranzacţie, elimină riscul valutar, are avantajul unei monede comune ca "adăpost'' contra unor mişcări de capital destabilizatoare; aderarea poate accentua inserarea în reţele industriale de bază. Aderarea ar semnifica şi intrarea în primul cerc concentric al Uniunii; ar avea o dimensiune geopolitică în lumina incertitudinilor aduse de ultimii ani, inclusiv de rezultatul referendumului din Regatul Unit al Marii Britanii şi de tendinţe centrifuge puternice în UE. Dar argumentaţia ca această aderare să fie cât mai rapidă este de examinat la rece.

Groapa de gunoi construită în vârf de munte a fost finalizată

Investiţia a fost realizată printr-un program finanţat din fonduri europene, proiectul ridicându-se de 27,6 milioane de lei. Groapa de gunoi de la Pojorâta a fost finalizată, iar în cel mai scurt timp va fi proiectat şi realizat un drum care să facă legătura între depozitul ecologic de deşeuri şi DN 17. În perioada următoare, Consiliul Judeţean Suceava pregăteşte documentaţia pentru scoaterea la licitaţie a activităţii de operare la ambele depozite de deşeuri din judeţul Suceava, cele de la Moara şi cel de la Pojorâta - Mestecăniş. Conform proiectului, se estimează că groapa de gunoi va funcţiona până în anul 2037 şi aici vor fi depuse 350.000 de tone de deşeuri.

Bani contra refugiaţi: noua filosofie europeană?

Intr-un document denumit "non paper" lansat, de curând, de preşedinţia slovacă a Consiliului se spune: "În cazul în care sistemele de azil ale Statelor Membre sunt puse sub presiune din cauza sosirii unui mare număr de migranţi, sistemul trebuie să fie completat de o componentă de solidaritate. Toate Statele Membre , într-o formă sau alta, ar trebui să ia parte la acest efort colectiv. În acest scop, ar trebui creat un sistem structurat, cu ţinte predictibile, oneste şi obiective...Cel mai adesea, pentru a scădea din presiunea pe cele mai afectate State Membre, va fi nevoie de transferul unui număr foarte bine definit de aplicanţi de azil către alte State Membre. Dar componenta de solidaritate ar putea să cuprindă şi alte formule, de la o contribuţie financiară specifică la contribuţii mai mari relevante în domeniile migraţiei, luând în calcul perspectiva şi capacitatea fiecărui Stat Membru."

Cea mai grosolană fraudă electorală din istoria României

Pe 19 noiembrie s-au împlinit 70 de ani de la alegerile prin care comuniştii îşi consolidau puterea în România. Deşi poporul român, împiedicat masiv să ajungă la urne, votase în proporţie de 80% pentru partidele istorice - PNL şi PNŢ, rezultatele au fost pur şi simplu inversate de către Guvernul procomunist. Anul 1946 fost unul crucial pentru România, aflată sub ocupaţia Armatei roşii, întrucât de rezultatul alegerilor parlamentare de atunci depindea viitorul ţării pentru următoarele decenii. Erau primele alegeri de după cel de-Al Doilea Război Mondial, iar lupta se dădea între partidele istorice - PNŢ, condus de Iuliu Maniu, şi PNL, condus de Constantin I.C. Brătianu - şi PCR.

Înmormântarea lui Daniel Prodan, transformată într-o campanie electorală şi prilej de reglări de conturi

În loc să-şi dea seama de fragilitatea vieţii, realizând cât de meschine sunt conflictele fotbalistice, oameni ca Pompiliu Popescu (fostul medic al naţionalei), Mircea Sandu (fost preşedinte FRF) şi inclusiv Gică Popescu (fost căpitan al Generaţiei de Aur) au folosit tragicul episod pentru a-şi continua războiul cu tabăra Burleanu pe care speră să o detroneze din fruntea Federaţiei Române de Fotbal în 2018. Încă de la primele ore de după infarctul suferit de Prodan, oamenii amintiţi mai sus, dar şi cei care fac parte din gaşca lor au încercat să promoveze o idee aberantă: Burleanu l-a "omorât" pe Prodan! S-au făcut referiri la episodul din 2014 în care actualul şef de la "Casa Fotbalului" l-a îndepărtat pe fostul fundaş de la FRF.

Ruptură între PSD şi ALDE. Tăriceanu îi pune beţe-n roate lui Dragnea

După ce copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu s-a arătat deschis unei alianţe cu UDMR, contrar poziţiei PSD, ALDE şi-a desemnat şi candidat propriu la funcţia de premier, deşi social-democraţii au spus, în repetate rânduri, că PSD şi ALDE vor susţine un premier comun, membru PSD. ALDE l-a votat ieri pe Călin Popescu Tăriceanu drept propunerea de premier a partidului, după alegerile parlamentare din 11 decembrie. "Din discuţiile avute în interiorul partidului, dar nu numai, am decis că e necesar ca ALDE să aibă un candidat desemnat pentru funcţia de prim-ministru. Cel cu care vom merge la negocieri la Cotroceni va fi Călin Popescu Tăriceanu", a spus Daniel Constantin, în cadrul unei conferinţe de presă.

Rodrigo Duterte, către Putin: "Filipinele de-abia aşteaptă să fie parte a Europei"

O declaraţie ciudată a preşedintelui filipinez Rodrigo Duterte trage semnale de alarmă pentru Occident: "Aşteptam cu interes momentul în care urma să ne întâlnim, domnule preşedinte, nu doar fiindcă reprezentaţi o ţară puternică dar şi datorită abilităţii dumneavoastră de a conduce" i-a spus Duterte lui Putin în capitala statului Peru, Lima, acolo unde cei doi lideri participă la summit-ul Cooperării Economice Asia-Pacific. "Şi noi de-abia aşteptăm să fim parte a Europei, în ciuda distanţei, în special în ceea ce priveşte comerţul internaţional" a continuat preşedintele filipinez. Duterte a criticat "ipocrizia" Occidentului, care în viziunea lui intervine în problemele interne ale statelor pentru a-şi servi propriile interese.

BANCHERUL

Radu Gheţea: Avansul la creditele imobiliare ar putea reveni la nivelul anterior

Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank, consideră că băncile vor reveni la nivelul de avans, in jur de 15%, practicat înainte de adoptarea legii privind darea in plată, după ce legea a fost modificată de Curtea Constituţională si s-a văzut că impactul acesteia asupra riscurilor de creditare este mai mic decât se estimase iniţial. Intr-un interviu acordat Bancherul.ro, Radu Gheţea consideră că este nevoie de o astfel de lege, privind darea in plată, dar care sa nu se aplice retroactiv.

CAPITAL

Donald Trump pune pe jar economia românească

Politicile lui Donald Trump, noul preşedinte american, ar putea să-i facă pe investitori să bată în retragere, să deprecieze leul, să dezechilibreze balanţa de plăţi, dar şi să crească cheltuielile militare ale României. Cei mai mulţi investitori se tem de un efect în lanţ al unei potenţiale schimbări a strategiei SUA în regiune. Mai exact, dacă locul poziţiei de forţă adoptate până în prezent faţă de Rusia va fi luat de o atitudine mult mai binevoitoare şi dezinteresată a Washingtonului. Ceea ce ar însemna şi o scădere semnificativă a nivelului de securitate a statelor din jumătatea de Est a continentului şi, drept urmare, o scădere a siguranţei investiţiilor lor.

Ţara care nu a participat la niciun război în istoria sa este una dintre cele mai înarmate din lume

Elveţia se situează pe locul trei în lume în ceea ce priveşte numărul proprietarilor de arme, estimându-se că există 3,4 milioane de arme la o populaţie de aproximativ 8 milioane de oameni. Elveţia este depăşită doar de Statele Unite ale Americii, cu 89 de arme la suta de locuitori şi de Yemen, cu 55 de arme la suta de locuitori. Una dintre explicaţii ar fi aceea că Elveţia are un sistem militar naţional aparte, care se bazează mai mult pe "miliţiile" cetăţeneşti. Oricare bărbat elveţian între 18 şi 34 de ani efectuază un stagiu militar obligatoriu şi are dreptul să deţină o armă de asalt sau un pistol, la el acasă, pentru a fi astfel pregătit să îşi apere ţara. Istoricii elveţieni cred că tocmai acest sistem ar fi descurajat Germania nazistă să invadeze Elveţia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Scenariul sumbru vine de la BNR! Oficialul care vorbeşte de o noua recesiune

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, avertizează, într-o analiză publicată pe pagina de opinii a BNR, că suntem în plin boom, iar aceasta ar mai putea înseamna şi că suntem mai aproape decât am putea crede, "fie de o ajustare care să aducă producţia spre potenţial, fie de o o recesiune, dacă ajustările nu se fac la timp". Acesta face referire la faptul că la începutul anului susţinea că deficitul de cerere din România a dispărut undeva în cursul anului 2013. Cu alte cuvinte, PIB-ul efectiv al României a întrecut nivelul său potenţial încă din 2013.

COTIDIANUL

Black Cube şi Maximilian Katz, reprezentantul României în Parlamentul European Evreiesc

Documentele din "Dosarul Black Cube" apărute în ultima vreme s-au scurs ca apa de ploaie pe lîngă presa din România, fiind aproape trecute cu vederea, deşi ele conţin informaţii senzaţionale, care ar fi meritat o mai mare atenţie. Una dintre aceste informaţii se referă la rolul unora din "Parlamentului European Evreiesc"(EJP)! Reprezentantul României în EJP este un personaj foarte cunoscut cititorilor noştri: MAXIMILLIAN MARCO KATZ, care este, în acelaşi timp, director al "Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului în România"! Dacă se doreşte cu adevărat să se afle adevărul, procurorii ar trebui să se elibereze de teama de a-i ancheta pe cei din "Parlamentul evreiesc european", căci nu este exclus ca o parte dintre dovezile obţinute de cei de la Black Cube să fi ajuns deja în posesia lor.

Jumătate din ţară, în combina străinilor!

Oficial, un milion de hectare de teren arabil din totalul de opt milioane sunt în proprietatea străinilor. Neoficial, prin interpuşi, străinii controlează aproape patru milioane de hectare de pământ românesc cultivabil. Problema nu stă în modul în care îl exploatează, ci în faptul că producţia şi profitul pleacă din România. Problema înstrăinării pământului agricol, deşi discutată intens în ultimii ani, a ajuns abia acum şi la urechile autorităţilor române. Prezent la ultima ediţie a Târgului Agricol Indagra, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că este "îngrijorat" că o treime din proprietarii de teren agricol din România sunt cetăţeni străini.

Cum sabotează politicul un mare colos industrial

Cel mai mare producător intern de energie electrică pe cărbune, Complexul Energetic Oltenia, se află într-o situaţie extremă din mai multe motive: managementul dezastruos din ultimii ani, politica autorităţilor de încurajare a energiilor verzi şi dezinteres pentru producţia de cărbune, concurenţa puternică venită din mediul privat, vezi cazul OMV Petrom. Compania raportează pierderi anuale record, concedierile sunt permanente, în timp ce Curtea de Conturi a descoperit foarte multe neregularităţi cu iz penal. Vreme de câţiva ani, complexul energetic a fost condus de pesedistul Laurenţiu Ciurel, mai întâi ca manager general şi apoi ca manager privat, ales în urma unei selecţii la care au râvnit mai mulţi candidaţi. Acesta a reuşit contraperformanţa să aducă societatea de la plus la minus 700 de milioane de lei, cele mai mari pierderi pe care o companie de stat le-a raportat.

CURENTUL

Firea amână din nou lucrările Metrorex din Drumul Taberei

Gabriela Firea, a dispus ca RADET Bucureşti să NU întrerupă furnizarea agentului termic în cartierul Drumul Taberei, aşa cum a cerut Metrorex. Bucureşti, 19 noiembrie - RADET anunţă că NU va opri furnizarea agentului termic pentru apă caldă şi căldură în cartierul Drumul Taberei (pentru imobilele din perimetrul străzilor Sibiu, 1 Mai şi Drumul Taberei), la cererea Metrorex. Primarul General al Capitalei a dispus efectuarea unei investigaţii făcute de către Corpul de Control al Primarului, în legătură cu solicitarea iniţială a Metrorex către RADET, de a sista 3 zile agentul termic pe timpul iernii, pentru lucrări care trenează de peste 3 ani de zile.

CURIERUL NATIONAL

De ce vor asigurătorii RCA mai mare?

În 2015, plăţile făcute de asigurători către service-uri pentru piesele de schimb şi manoperă au fost la jumătatea nivelului din 2008. În 2008, piaţa asigurărilor auto Casco şi RCA a fost de 1,47 miliarde de euro, iar despăgubirile plătite au fost de 1 miliard de euro (adică 3.985 miliarde lei). În 2015, valoarea despăgubirilor totale plătite de asigurători a fost de aproape 2 miliarde lei (1,947 miliarde lei), adică mai puţin de jumătate decât s-a plătit în 2008. Nemulţumirile asigurătorilor legate de plafonarea tarifelor RCA par extrem de greu de explicat, în condiţiile în care despăgubirile (plăţile făcute către service-uri pentru piesele de schimb şi manoperă) au fost anul trecut la jumătatea nivelului din 2008.

După 11 ani la putere, Angela Merkel vizează un al patrulea mandat de cancelar

Angela Merkel şi-a anunţat duminică seară, oficial, candidatura la cel de-al patrulea mandat de cancelar al Germaniei. Domnia sa se va prezenta la alegerile din septembrie 2017, chiar dacă în plan intern, nu puţini cetăţeni germani şi chiar membri ai propriului partid, UCD, îi contestă politică în primul rând privind migraţia. Ramâne de văzut, spun analiştii politici berlinezi, citaţi de corespondentul la Berlin al ziarului "Les Echos", dacă după 11 ani, cea care i-a supravieţuit lui Nicolas Sarkozy, lui François Hollande, lui George Bush şi lui Barack Obama va rămâne "Cancelara eternă" a Germaniei, cum o caracterizează ziarul "Handelsblatt". În caz de victorie, Angela Merkle (62 ani) rămâne la putere 16 ani, la fel că mentorul sau creştin-democrat Helmut Kohl.

Lucrările la metrou întrerup căldura şi apa caldă într-o parte a cartierului Drumul Taberei

RADET anunţă că va întrerupe temporar furnizarea apei calde şi agentului termic pentru încălzire, în zona Drumul Taberei, din Sectorul 6 al Capitalei, începând cu data de luni, 21 noiembrie, ora 00.00. Întreruperea a fost cerută pentru executarea unor lucrări în cadrul proiectului "Magistrala 5 de metrou Drumul Taberei - Pantelimon". Vor fi afectaţi locatarii unui număr de 111 blocuri situate în perimetrul străzilor Sibiu, 1 Mai şi Drumul Taberei (între intersecţia cu strada Braşov şi intersecţia cu strada Sibiu).

Statul ar putea învăţa de la Black Friday cum să facă sistemele CNAS să nu se mai blocheze

Încă de la lansarea cardului de sănătate, sistemul informaţional "pică" frecvent, creând blocaje în activitatea sistemului medical, care oricum are şi alte probleme. România face paşi importanţi spre digitalizare prin iniţiativa GovITHub a Guvernului României, lansată la începutul lunii august, şi prin diverse proiecte de eliminare a birocraţiei. Totuşi, la începutul lunii noiembrie au fost publicate online imagini cu servere ale CNAS aflate într-o stare deloc optimă pentru a rula sisteme de administrare a datelor. În această discuţie despre ce poate învăţa mediul de stat de la cel privat, Easyhost, companie specializată în dezvoltarea de soluţii e-commerce şi de infrastructuri online rezistente la creşteri extrem de mari, a alcătuit o listă cu sfaturi şi mecanisme pe care organismele de stat le pot implementa pentru a-şi eficientiza fluxul de lucru.

EVENIMENTUL ZILEI

Când a început DNA să folosească în anchete denunţătorii

Dosarul primarului din Vâlcea, analizat şi corectat de CEDO, scoate la iveală proceduri abuzive în actul de justiţie românescă. Cei care nu l-au judecat echitabil, conform instanţei europene, sunt Livia Stanciu, fosta preşedintă a Înaltei Curţi, şi un judecător care între timp a murit. Ne trebuie urgent legea răspunderii magistraţilor, pentru a nu întina lupta împotriva corupţiei! Arestarea primarului oraşului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău a făcut vâlvă în vara lui 2006, iar oamenii oraşului au ieşit pe străzi pentru el. Au refuzat să creadă că primarul lor a fost prins în flagrant luând mită, aşa cum comunicaseră procurorii. În 2006, procurorii au început să folosească metoda cu denunţător, deşi denunţul nu era probă.

Nimic nou sub soare. De la Călăul Tito la Ameninţătorul Putin - Ion Cristoiu

Între 1949-1953, cei suspectaţi a fi din coloana a 5-a a Călăului Tito erau arestaţi şi trimişi la stuf în Deltă. Potrivit propagandei anti-ruseşti din zilele noastre, şi Moscova are o coloană a V-a la Bucureşti. E întruchipată de PSD. Desigur, vremurile s-au mai îmblînzit. Cei din coloana a V-a nu mai sînt pasibili de trimis la puşcărie. Locul trimisului la puşcărie l-a luat votul dat PNL. Daţi votul PNL! - spune Propaganda, pentru ca România să fie salvată de pericolul rusesc. În 1956, Iugoslavia a devenit prietena României, deoarece devenise între timp prietena URSS. Acum, Rusia e duşmana României, deoarece e duşmana Americii. Ce ne facem însă dacă Rusia devine amica Americii?

Trump nu se înmoaie: se anunţă o guvernare conservatoare dură

Nominalizările pentru viitorul executiv indică intenţia clară a noului preşedinte american de a nu renunţa la nici una din promisiunile care i-au atras valuri de ură din partea cercurilor de stânga. Donald Trump s-a întâlnit sâmbătă cu fostul său inamic republican, Mitt Romney, iar duminică a avut o întrevedere cu Wilbur Ross, un miliardar cunoscut ca "regele falimentelor", în cadrul consultărilor pentru completarea viitorului guvern. Întâlnirile au avut loc la Trump International Gulf Club din New Jersey şi la ele a participat şi vicepreşedintele ales Mike Pence, un conservator catolic.

Dragnea aruncă bomba şi anunţă marea fraudare la alegeri.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seara, la Romnânia TV, că în sediul Guvernului se pregăteşte fraudarea alegerilor. "Sunt tineri angajaţi la Guvern şi care sunt postaci pentru Dacian Cioloş, PNL şi USR, ne spun oameni din interiorul Guvernului. Ei au fost luaţi prin internship şi au ajuns să fie angajaţi. Ce fac ei acolo, de ce stau în clădirea Guvernului, pot să ne arate ce au făcut? Să nu aibă impresia că dacă au fost postaci aceste lucruri se şterg! Toate instituţiile ce pot influenţa alegerile sunt în mâna lor. PNL şi USR sunt partidele pentru care lucrează Guvernul, în frunte cu Dacian Cioloş.", a spus Liviu Dragnea în cadrul emisiunii moderate de Lili Ruse.

JURNALUL NATIONAL

Alina Gorghiu: Singurul nostru adversar în această campanie electorală este PSD

Singurul adversar al liberalilor din această campanie electorală este PSD, a declarat duminică preşedintele PNL, Alina Gorghiu, adăugând că PMP nu are şanse să intre în Parlament, iar ALDE va deveni partid parlamentar doar dacă social-democraţii doresc. ''Nu avem alt competitor cu care să ne dezbatem proiectele şi cu care să facem diferenţa. PMP nu este un adversar şi cred că e un adversar pentru electorat. Nu-l văd un partid serios şi articulat, tocmai din cauza imaginii domnului Băsescu'', a afirmat Gorghiu, într-o conferinţă, la Vaslui. Ea a susţinut că PMP ar fi avut capacitatea să devină un partid serios, dacă s-ar fi desprins de fostul preşedinte, ''care a avut ocazia să demonstreze şi n-a demonstrat nimic''.

Primarul Sectorului 1 speră ca în câteva săptămâni Spitalul de Arşi să fie funcţional

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, speră ca în câteva săptămâni Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri să fie funcţional. "Sper ca în două - trei săptămâni Spitalul de Arşi să fie funcţional. (...) Nu mai trebuie ca bolnavii să fie trimişi în spitalele din străinătate. Ceea ce mă doare cel mai mult este că Ministerul Sănătăţii a avut 500 de milioane de lei la dispoziţie să investească în spitale şi nu a făcut-o. O vom face noi, administraţiile locale, şi în primul rând mă refer la administraţia Sectorului 1. (...) În decembrie, România va avea o secţie ATI în Spitalul de Arşi comparativă cu secţiile ATI din toată lumea", a declarat Tudorache, sâmbătă, într-o conferinţă de presă.

Metrorex va inaugura cu garnituri vechi Magistrala 5, cu intentia de a cumpara trenuri noi

Metrorex intenţionează să achiziţioneze anul viitor 26 de trenuri pentru tronsonul Eroilor - Iancului de pe Magistrala 5, în condiţiile în care acesta va fi dat în folosinţă în semestrul doi din 2017, a anunţat, sâmbătă, directorul general al Metrorex, Marin Aldea, adăugând că pentru început se vor folosi 10 trenuri vechi. "Pe noi ne interesează să achiziţionăm trenuri, să facem un acord cadru, pentru achiziţia a 26 de trenuri pentru zona Iancului - Drumul Taberei, pentru cele două tronsoane, adică pentru Eroilor- Drumul Taberei, 13 trenuri şi Eroilor-Iancului, 13 trenului. Mai avem o rezervă de circa 10 rame care ne-ar permite să acoperim pentru început punerea în funcţiune a acestei magistrale", a spus Aldea.

NATIONAL

Salarii triplate pentru şmecherii din sistem!

La Inspectoratul General de Aviaţie din cadrul Ministerului de Interne, după cum "National" a dezvăluit in exclusivitate, se poate vorbi deja de un jaf generalizat. Lucru confirmat si de primele concluzii ale unui raport incendiar al celor care anchetează, printre altele, triplarea veniturilor celor de la conducere, intr-un singur an de zile. De asemenea, alte piste verificate acum se refera la presiunile făcute de fostul vicepremier Gabriel Oprea pentru numirea pe funcţii a unor oameni de casă ai acestuia aduşi de la Ministerul Apărării Naţionale, "sarabanda" împuternicirilor succesive, aservirea Biroului de Control Intern si chiar, nu in ultimul rând, complicitatea unora dintre ofiţerii DIPI sau a celor din corpurile de control la această stare de fapt.

Foc încrucişat asupra ANAF-ului!

Continuă asaltul DNA la vârful ANAF-ului, noi si noi dosare urmând sa explodeze in perioada următoare. Totul într-o perioada in care, in acelaşi timp, reprezentanţi ai clasei politice si mediului de afaceri deopotrivă îşi înteţesc presiunile pentru "umanizarea" Fiscului românesc după modelul german, argumentându-se că, dacă se menţine ritmul nebunesc de acum, atunci chiar că nu vor mai avea de unde să încaseze măcar vreun leuţ. Se strânge tot mai mult şurubul la ANAF, acum urmând sa fie plătit preţul pentru "întrecerea socialista" de acum doi ani, când "delirul" raportării unor cifre tot mai astronomice care, chipurile, ar fi urmat sa ajungă la bugetul de stat a făcut zeci de mii de victime.

PUTEREA

Primarul PSD al Focşaniului, Cristi Misăilă, ameninţă funcţionarii cu bătaia

Scandalurile se ţin lanţ în Primăria Focşani. Nici nu s-a stins cel în care a fost implicat consilierul Dan Grigoraş, ajuns să decidă câştigătorii concursurilor pentru posturile de directori de şcoli din oraş, după ce a agresat un petent vârstnic în incinta Primăriei, că iese la rampă însuşii edilul Cristi Misăilă. Primarul PSD-ist se dovedeşte incapabil să fie un profesionist competent şi echilibrat, aşa cum se prezenta în campania electorală. Adept al unui stil de conducere dictatorial, lipsit de tact şi diplomaţie, Misăilă a încercat să-şi impună autoritatea cu forţa, cerându-le funcţionarilor demisia sau ameninţându-i cu represalii, inclusiv fizice dacă nu-i ascultă ordinele.

După ELCEN, primarul general intră în conflict cu Metrorex

Vineri, 18 noiembrie, printr-un comunicat de presă, RADET anunţă sistarea căldurii şi a apei calde de luni, 21 noiembrie. A doua zi, primarul general al Capitalei a dispus ca regia de termoficare să nu întrerupă furnizarea agentului termic în cartierul Drumul Taberei, aşa cum a cerut Metrorex, drept urmare nu s-a întâmplat nimic. Potrivit legii, orice lucrare de utilitate publică are prioritate în faţa intereselor unui grup de cetăţeni. Firea anunţă că propriul Corp de control a investigat solicitarea Metrorex, ceea ce este o adevărată performanţă în materie de anchete. De aici vine şi întrebarea: a fost un scandal fabricat sau un exerciţiu de imagine?! Ciudat este că Metrorex tace, pe site-ul instituţiei nu apare nicio informare referitoare la solicitarea de întrerupere a agentului termic.

Sănătatea, Dezvoltarea şi Agricultura, favorizate la a doua rectificare bugetară

Cei mai mulţi bani la cea de-a doua rectificare din acest an, care va fi probabil aprobată în şedinţa de Guvern de miercuri, îi va primi Sănătatea, credite de angajament de 2,21 miliarde de lei urmând să fie alocate Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în vederea încheierii unor noi contracte pentru aria terapeutică hepatită cronică, potrivit Ministerului Finanţelor (MFP). Sume importante la a doua rectificare de buget din 2016 primesc şi Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Agriculturii, Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii.

ROMANIA LIBERA

Trump confirmă că îl ia în considerare pentru apărare pe generalul în retragere James Mattis, supranumit Câinele turbat

Generalul american James Mattis, care a condus Comandamentul Central al SUA, este avut în vedere pentru ocuparea funcţiei de secretar al apărării în noua administraţie a Statelor Unite, a declarat pe Twitter preşedintele ales, Donald Trump, citat de Reuters. Donald Trump a adăugat că întrevederea sa de sâmbătă cu generalul Mattis a fost "extrem de impresionantă ". Generalul in retragere James Mattis, poreclit "Mad Dog" ("Caine Turbat") vreme de peste patru decenii a fost seful Corpului Puscasilor Marini iar apoi a condus pentru scurt timp Comandamentul Central american. Mattis a fost tras pe linie moarta de administratia Obama, din cauza ostilitatii sale fata de Iran, despre care afirma ca este "amenintarea numarul 1 in regiune" din cauza programului nuclear al Teheranului.

Castelele de nisip ale lui Trump din Germania

Politica lui Barack Obama faţă de Europa a fost puternic influenţată de legătura strânsă cu cancelarul german Angela Merkel. De aceea cei care fac previziuni legate de atitudinea lui Donald Trump faţă de Europa aşteaptă să vadă ce se va întâmpla cu Merkel în viitor şi ce va face preşdintele ales al SUA în relaţia cu Germania. Până acum Donald Trump are motive serioase să înghită în sec cu frustrare când aude de Germania, pentru că aici a ratat destul de lamentabil în afaceri imobiliare, domeniu în care a excelat în SUA şi în care era considerat chiar un geniu de către unii comentatori economici. În Germania nu a avut acelaşi succes Trump, punctează jurnaliştii de la Deutsche Welle într-o analiză publicată în acest weekend.

Franţa ar putea fi al treilea şoc al lumii

După BREXIT-ul din Marea Britanie şi victoria lui Donald Trump în SUA, se pare că francezii o vor pe Marine Le Pen, care-şi doreşte un FREXIT şi un trio cu Trump şi Putin. Marine Le Pen, candidata Frontului Naţional, are un uriaş avantaj faţă de Nicolas Sarkozy în ultimele sondaje pentru prezidenţialele din Franţa. Lidera extremei dreapta este creditată cu 29% din intenţiile de vot, cu peste 8 procente deasupra lui Nicolas Sarkozy şi mai mult decât dublu faţă de candidatul stângii, Jean-Luc Melenchon, scrie The Independent. Franţa ar putea merge pe urmele SUA şi ar putea s-o decide ca viitorul preşedinte să fie Marine Le Pen , pentru că actualii politicieni şi-au pierdut credibilitatea.

ZIARUL FINANCIAR

A doua rectificare bugetară: Guvernul Cioloş taie de la Transporturi şi stimularea IMM-urilor şi suplimentează banii pentru ajutoare sociale şi pensii

Ministerele care ar trebui să facă investiţii în infrastructură sau în stimularea întreprinderilor mici şi mijlocii raportează economii la a doua rectificare bugetară pe 2016, în timp ce banii în plus se duc către subvenţii şi asigurări sociale. În plus, nota de fundamentare a rectificării este la fel de imprecisă şi vag exprimată ca şi în anii anteriori, acoperind alocări de miliarde de euro fără prea multe explicaţii. Guvernul a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute a doua rectificare bugetară pe anul curs, care să ajusteze nivelul cheltuielilor şi al veniturilor la Bugetul General Consolidat, în funcţie de noua valoare a PIB pe 2016, pe care ultimele estimări o indică la 758 de miliarde de lei, cu 12 miliarde de lei mai mult faţă de valoarea pe care s-a construit bugetul la începutul anului.

BRICS, clubul nefericiţilor: Niciuna din marile pieţe emergente nu mai funcţionează cum trebuie

Statele BRICS, cele mai mari economii emergente ale lumii, în care este concentrată jumătate din populaţia globului, ar fi trebuit să fie forţa care ţine în mişcare economia mondială în timp ce ţările dezvoltate se luptă cu oboseala cronică. Însă diverse crize le-au dat peste cap metabolismul, iar acum marile economii emergente au devenit surse de incertitudini şi probleme. Recesiunea din Brazilia s-a înrăutăţit în trimestrul III şi aproape că nu trece săptămână fără veşti că vreun oficial sau fost demnitar este anchetat pentru fapte de corupţie. Rusia, cu o economie puternic dependentă de exporturile de energie, a început să vadă ieşirea dintr-o recesiune prelungită. Criza a făcut forţa de muncă de acolo atât de ieftină încât această ţară are şanse să devină fabrica lumii, aşa cum a fost cândva China.

Draghi: "BCE rămâne în alertă de criză"

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi a declarat că instituţia sa nu-şi va modifica prea curând politica monetară ultrarelaxată, scrie Deutsche Welle. El a avertizat că nu trebuie relaxate reglementările din sectorul financiar, aşa cum intenţionează să facă preşedintele ales al SUA Donald Trump. Draghi a asigurat, de asemenea, că BCE este pregătită să folosească toate instrumentele pe care le are la dispoziţie pentru a duce inflaţia din zona euro spre ţinta de 2% în condiţiile în care forţa de creştere a preţurilor este încă mult prea slabă pentru a se justifica o schimbare imediată de politică. Preşedintele BCE a avertizat că revenirea economiilor din uniunea monetară este încă prea dependentă de vaccinurile fiscale administrate de banca centrală, adică de achiziţiile de obligaţiuni ale băncii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb