REVISTA PRESEI 21.12.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 21 decembrie 2011

ADEVARUL

Vanghelie şi Ponta îşi dau cu Aura în cap

Primarul sectorului 5 a plănuit demisia Aurei Vasile şi revenirea ei în PSD pentru a-i arăta lui Victor Ponta că poate lăsa partidul fără parlamentari. Liderul PSD ar putea bloca întoarcerea acesteia. Deputata Aura Vasile a revenit, ieri, în PSD după ce luni fusese membru UNPR. Ea nu a oferit nicio explicaţie pentru "baletul" său politic din ultimele zile. "Dacă eram în deplinătatea forţelor şi nu eram cu perfuzia la mână, probabil veneam eu în Cameră şi spuneam ce aveam de spus. Motiv pentru care am transmis o altă hârtie la grup, în care spun că revin asupra primei decizii şi rămân în grupul PSD", a declarat Aura Vasile. Revenirea Aurei Vasile în PSD s-a produs după o întâlnire pe care a avut-o luni seară cu Marian Vanghelie.

Guvernele salvează pe furiş băncile

În disperarea de a evita costurile şi jena provocate de un nou val de salvări ale băncilor cu fonduri publice, aşa cum s-a întâmplat în 2008-2009, tot mai multe guverne europene găsesc modalităţi inedite de a-şi sprijini băncile pe ascuns, notează jurnaliştii "The Wall Street Journal". În Italia, de exemplu, guvernul încurajează băncile să cumpere proprietăţi ale statului care pot fi folosite ulterior de instituţiile de creditare drept garanţii pentru a obţine împrumuturi de la Banca Centrală Europeană (BCE). Mai mult, guvernele închiriază apoi respectivele proprietăţi de la bănci. Principalele cinci bănci italiene deţin obligaţiuni guvernamentale în valoare de 156 de miliarde de euro, iar riscul asociat solvabilităţii guvernului italian a devenit o problemă majoră pentru sistemul bancar italian.

Portugalia preia angajamentele băncilor

În Portugalia, guvernul a elaborat o schemă financiară complicată prin care transferă către stat viitoarele responsabilităţi generate de fondurile private de pensii pe care le deţin băncile şi, în schimb, va primi active (bani, acţiuni şi obligaţiuni) în valoare de şase miliarde de euro de la grupurile bancare. Fondurile obţinute astfel vor fi folosite pentru achitarea datoriilor companiilor de stat către bănci. Guvernul spaniol a folosit 5,2 miliarde de euro din fondul naţional de garantare a depozitelor pentru consolidarea a două bănci cu probleme, care au fost naţionalizate. Banii luaţi din fondul de garantare vor fi rambursaţi abia la începutul anului viitor, a declarat un purtător de cuvânt al băncii centrale a Spaniei.

Cum va funcţiona acordul care salvează euro: pactul fiscal a ajuns pe masa experţilor

Avocaţii, juriştii, analiştii şi economiştii au mai puţin de o lună la dispoziţie pentru a găsi formula legală prin care acordul fiscal stabilit la summitul de la Bruxelles să fie implementat în cele 26 de state ale UE. Cele mai presante probleme ale zonei euro sunt legate de soluţiile pe termen scurt: capacitatea mecanismelor financiare de a proteja economiile care au probleme de finanţare şi instituirea de reguli fiscale şi bugetare comune în zona euro. Pentru ultima problemă, liderii UE au stabilit la ultimul summit formula unui acord interguvernamental, dar imediat au apărut problemele legate de aplicare: unele politice, celelalte juridice.

Următorul summit UE va avea loc pe 30 ianuarie

Preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a anunţat că următorul summit UE va avea loc la data de 30 ianuarie. Subiectul de dezbatere principal va fi tot de criza datoriilor din zona euro. "Viitorul nostru summit este programat pe 30 ianuarie", a declarat Herman Van Rompuy, potrivit unei înregistrări video difuzate pe site-ul Consiliului European. Summitul va fi "informal" şi se va desfăşura înaintea Consiliului European programat în martie., potrivit AFP. Se va discuta despre deciziile luate în octombrie şi decembrie, dar şi despre probleme precum competitivitatea sau locurile de muncă, preciza Van Rompuy săptămâna trecută. "Într-o perioadă de stagnare, de recesiune, este important să abordăm aceste probleme", a subliniat liderul UE.

Le Monde: Destrămarea zonei euro este plauzibilă

Faptul că planul cel mai recent al liderilor UE pentru combaterea crizei datoriilor propune numai soluţii pe termen lung şi nu atacă problemele urgente a fost cea mai mare dezamăgire pentru pieţe şi investitori. Acum însă, când şi această strategie stă să se prăbuşească, statele non-euro devenind tot mai puţin disponibile să blocheze bani pentru salvarea ţărilor din uniunea monetară, scenariul destrămării zonei euro este invocat tot mai des. "În ciuda eforturilor şi a discuţiilor, liderii din zona euro au terminat prin a ne lăsa să gândim că ceea ce era de neconceput în urmă cu câteva luni este astăzi posibil", titrează publicaţia franceză "Le Monde". Publicaţia franceză îşi continuă analiza trecând în revistă planurile făcute de companii pentru ca un astfel de scenariu să nu le prindă pe picior greşit.

Oamenii de afaceri germani sunt tot mai încrezători în potenţialul economiei naţionale

Încrederea oamenilor de afaceri germani a crescut puternic în decembrie, contrar estimărilor analiştilor care se aşteptau la un declin. O evoluţie care a marcat încă odată, dacă mai era nevoie, rezistenţa celei mai mari economii europene în faţa unei crize a datoriilor care a tras înapoi restul statelor din zona euro. "Economia germană pare că face faţă cu succes problemelor din Europa de Vest. Sunt semne bune de Crăciun", a declarat, într-un comunicat, preşedintele Ifo, Hans-Werner Sinn. Un subindice care reflectă aşteptările companiilor, a înregistrat deasemeni evoluţie surprinzător de puternică, scrie Reuters, majorându-şi valoarea de la 97,3 puncte la 98,4 puncte, cel mai mare din iunie anul trecut şi peste aşteptările de 97 de puncte. Datele surprinzător de solide ale Ifo au completat rezultate ale uni studiu GfK, publicate marţi, care au arătat o menţinere e moralului consumatorilor, în pofida aşteptărilor pentru scădere.

Câţi bani au cerut băncile comerciale cu împrumut de la BCE? Un semnal pentru pieţe

Apetitul băncilor comerciale europene pentru oferta de credite cu scadenţă la trei ani pe care Banca Centrală Europeană a lansat-o astăzi sectorului bancar, va fi un bun indicator cu privire la viitoarele evoluţii ale obligaţiunile statelor europene. În funcţie de cererea de lichidităţi se va putea determina dacă ţările afectate de criza datoriilor vor avea de aici înainte acces mai uşor la bani sau vor trebui să facă faţă în continuare unor condiţii la fel de crunte. Analiştii spun că, dacă cererea de lichidităţi va depăşi nivelul de 350 miliarde de euro, semnalul va fi pozitiv pentru ţările zonei euro şi un potenţial catalizator al procesului de dezgheţare a pieţelor financiare.

Oficial francez: Menţinerea ratingului "AAA" al Franţei mai ţine doar de miracol

"Menţinerea ratingului de credit perfect al Franţei mai ţine doar de miracol, însă vreau să cred în acesta", a declarat astăzi Jean-Pierre Jouyet, preşedintele autorităţii de reglementare a pieţelor financiare din Franţa (AMF). Menţinrea ratingului "AAA" a devenit un adevărat obiectiv al cabinetului preşedintelui Nicolas Sarkozy, însă problemele cu care se confruntă zona euro şi starea finanţelor franceze au determinat două dintre cele trei mari agenţii de rating să pună sub supraveghere pentru retrogradare statul francez. În plus, dificultăţile prin care trece sistemul bancar european şi expunerea uriaşă a băncilor franceze pe datoria publică a Greciei determină pieţele să rămână reticente faţă de starea instituţiilor fde credit din Franţa.

CURENTUL

Revoluţionarii anului 2011: de la "Jos comunismul!" la cotonogeala pentru "caşcaval"

Aproximativ 400 de revoluţionari, care susţin sus şi tare că sunt membri ai Blocului Naţional al Revoluţionarilor, s-au adunat ieri, pentru a doua zi consecutiv, în Piaţa Victoriei. Conform spuselor organizatorilor, la această manifestaţie au venit şi revoluţionari din Craiova, Constanţa, Buzău, Alba şi Neamţ. Înghesuiţi pe trotuarul din faţa Muzeului Naţional "Grigore Antipa", locul unde primiseră aprobare pentru miting, protestatarii de ieri s-au îmbrâncit cu poliţiştii şi jandarmii care nu le-au permis să disloce gardurile metalice care-i împiedicau să ajunga în mijlocul Pieţii Victoria. Anunţată din timp, onorata adunare şi-a propus să fie un protest vehement împotriva viitoarei tăieri a privilegiilor acordate până acum, la grămadă, tuturor celor care îşi spun "Eroi ai Revoluţiei".

Olanda se-ncurcă în propriul ghem de minciuni pe chestiunea Schengen

Poziţia neargumentată a Olandei în privinţa Schengen a născut multe controverse în Uniunea Europeană vizavi de respectarea tratatelor internaţionale. Un ghem de minciuni combinat cu scepticism a învăluit acest dosar extrem de important care ar putea precedente periculoase şi ar putea totodată deschide calea abuzurilor statelor mai egale din UE faţă de membrii mai noi. Dacă iniţial se vorbea de standarde tehnice de care România s-a achitat de altfel cu succes, treptat dosarul a fost mutat în sfera interpretărilor politice pentru a fi aruncat în cele din urmă pe zona justiţiei.

Băsescu: Trebuie dezlegate misterele pieţei energiei

Preşedintele Băsescu a declarat, ieri, că s-ar bucura dacă problema pieţei energiei ar fi tratată ca prioritate la Consiliul Concurenţei, el apreciind că trebuie dezlegate "misterele acestei pieţe care nu vrea să funcţioneze încă aşa cum trebuie" şi pe care prea mulţi cred că o pot ţine sub control, la finalul ceremoniei de învestire în funcţie a noului vicepreşedinte şi a unui nou consilier la Consiliul Concurenţei, Mircea Valentin şi, respectiv, Gyerko Laszlo.

CURIERUL NATIONAL

PNDR a plătit efectiv 3 miliarde de euro

Alocarea totală pentru Măsurile de investiţii este de 7,01 mld. Euro. Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a plătit efectiv, până în data de 8 decembrie 2011, 2,93 miliarde de euro din fondurile alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 - 2013 (PNDR). Pe lângă această sumă, România a absorbit şi 561 de milioane de euro, fonduri care reprezintă avansul acordat de Comisia Europeană în momentul demarării Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Cumulând avansul şi plăţile efectuate, rezultă un total de peste 3,5 miliarde de euro fonduri atrase de România prin PNDR, ceea ce reprezintă un grad de absorbţie a fondurilor europene ce depăşeşte 30,1% din totalul fondurilor disponibile pentru dezvoltare rurală.

FMI: Supraveghetorii bancari trebuie să fie vigilenţi

România a făcut progrese în cadrul programului economic şi fiscal convenit în martie cu FMI, dar riscurile au crescut considerabil din cauza crizei din zona euro, fiind necesară "o vigilenţă solidă" privind supravegherea sistemului bancar, a declarat directorul general adjunct al FMI, David Lipton. Totuşi, riscurile au crescut considerabil din cauza turbulenţelor financiare din zona euro. Continuarea angajamentelor faţă de agenda de reformă economică este crucială pentru a rezista incertitudinilor actuale", a declarat Lipton într-un comunicat transmis de FMI după ce Consiliul Executiv al instituţiei a aprobat cea de-a treia evaluare în cadrul acordului de precauţie încheiat în luna martie a acestui an.

Cum se poate reuni Coreea fără a crea haos?

Reunificarea celor două state ar putea ridica milioane de nord-coreeni din sărăcie şi ar putea creşte veniturile medii de cel puţin zece ori. Pe de altă parte, ar încetini, probabil, rata de creştere din Coreea de Sud pentru un deceniu sau mai mult. Oare moartea lui Kim Jong Il ar putea grăbi reîntregirea Coreei de Nord cu cea de Sud? În cazul acesta, cei doi vecini ostili ar trebui să adopte mai degrabă o abordare lentă precum revenirea Hong Kong-ului către China, decât unificarea rapidă a Germaniei. Să ştim când sau dacă cele două state ar putea să se reunească este aproape imposibil, iar modelarea unor costuri şi beneficii este la fel de greu de realizat. Informaţiile puţine din Coreea de Nord nu lasă loc decât de ipoteze privind creşterea economică.

România se va cupla cu pieţele de energie electrică din Cehia, Slovacia şi Ungaria

Comitetul Director al Proiectului de cuplare a pieţelor din Cehia, Slovacia şi Ungaria a aprobat, la 14 decembrie, Scrisoarea de Intenţie prin care operatorul de transport şi de sistem (CNTEE Transelectrica SA), operatorul pieţei de energie electrică (SC OPCOM SA) şi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) din România au formalizat intenţia de a adera la acest proiect, în conformitate cu prevederile "Memorandumului de Înţelegere privind cooperarea destinată creării Pieţei Interne de Energie electrică europeană funcţională, interconectată şi integrată" semnat de operatorii de transport şi sistem (CEPS, SEPS, MAVIR), bursele de energie electrică (OTE, OKTE, HUPX) şi autorităţile naţionale de reglementare (ERU, URSO, MEH) din Cehia, Slovacia şi Ungaria.

EVENIMENTUL ZILEI

Armata s-a predat lui Iliescu pentru a i se spăla sângele de pe mâini

În decembrie 1989, Armata a mers până la un punct cu regimul Ceauşescu. Au murit peste 180 de oameni la Timişoara, Bucureşti, Cluj, Arad, Sibiu. Nici până astăzi, dosarul victimelor Revoluţiei nu a fost soluţionat. Generalul Victor Stănculescu, presupus colaborator al serviciilor secrete britanice, i-a predat puterea lui Ion Iliescu, recunoscându-l ca şef al statului şi comandant al forţelor armate. Un pact semnat cu sângele a peste 1.000 de oameni a căror moarte, petrecută după execuţia lui Ceauşescu, nu a fost elucidată. Noua putere avea nevoie de legitimitate populară şi aşa au apărut "teroriştii". Un fenomen sângeros care a ţinut cât a vrut Ion Iliescu. Iar Armata a fost cu el.

Ion Iliescu recidivează: Măi, Evenimentule, de ce conteşti Revoluţia?!

Preşedintele onorific al PSD, Ion Iliescu, s-a dezlănţuit ieri împotriva ziarelor care pun sub semnul întrebării felul în care au avut loc evenimentele din Decembrie '89. El a acuzat presa, inclusiv EVZ, că se ocupă de "aberaţii sau false dileme, precum: dacă a fost revoluţie sau lovitură de stat". Iliescu şi revoluţia au fost subiect de controversă şi în Parlament, cu prilejul şedinţei solemne de aniversare a evenimentelor din Decembrie '89.

AVERTISMENT FMI: Pregătiţi-vă pentru recesiunea din 2012!

Oficialii FMI avertizează statele să se pregătească pentru recesiunea care ar putea veni anul viitor în Europa. Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, a cerut statelor în curs de dezvoltare să-şi sprijine mijloacele de apărare, în special rezervele valutare, faţă de o posibilă recesiune în Europa, anul viitor, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Lagarde a vorbit în timpul vizitei în Nigeria, unde s-a întâlnit cu şeful statului, Goodluck Jonathan, şi cu ministrul de Finanţe, Ngosi Okonjo-Iwaela, apreciind eforturile lor de reformare a economiei.

Coreea clanului Kim, enigma care chinuie CIA

Serviciul secret american nu a reuşit să ofere informaţii-cheie în situaţii de criză. Moartea dictatorului Kim Jong-il este doar una dintre acestea. Kim Jong-il, enigmaticul lider de la Phenian, a decedat sâmbătă, la ora locală 8.30. Patruzeci şi opt de ore mai târziu, oficialii din Coreea de Sud nu ştiau nimic despre decesul lui, iar la Washington, Departamentul de Stat a confirmat "relatările din presă" pe această temă abia după anunţul oficial al mass-media din Coreea de Nord, scrie "New York Times". Nu este pentru prima dată când serviciile secrete americane eşuează în încercarea de a afla informaţii despre evenimente petrecute în Coreea de Nord sau despre implicarea ţării "care sfidează spionii şi sateliţii" în acţiuni ce ar fi putut constitui o ameninţare la adresa siguranţei naţionale a Statelor Unite.

JURNALUL NATIONAL

România are vise de 50 de miliarde de euro. De ce parteneriate public-private au şanse mici

Parteneriatele public-private au şanse mici pentru că investitorii trebuie să preia riscul finanţării. Unii deja au renunţat. Ţara noastră are proiecte de parteneriate public-private în valoare de 50 de miliarde de euro, însă investitorii sunt reticenţi deoarece statul nu poa­te garanta pentru proiecte, iar privaţii trebuie să preia riscul finanţării. "România are în aceste momente proiecte de parteneriat public-privat de 50 de miliarde de euro. Totul stă în capacitatea noastră de a reuşi să facem aceste proiecte", a declarat Mi­hai Prisăcariu, directorul general al Unităţii Centrale pentru Coordo­na­rea Parteneriatelor Public-Privat.

Băsescu nu uită şi nu iartă: l-a rechemat în ţară pe ambsadorul României în Italia

Preşedintele Traian Băsescu a semnat marţi decretul de rechemare a ambasadorului român în Italia, despre care şi-a exprimat nemulţumirea legată de absenţa acestuia de la un eveniment organizat cu prilejul Zilei naţională a României în capitala Italiei, decretul fiind publicat pe site-ul oficial al preşedinţiei. Săptămâna trecută, cu prilejul unei întâlniri cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Turcia, preşedintele l-a criticat dur pe Răzvan Rusu, spunând că a văzut într-o emisiune TV că acesta nu a fost prezent, de Ziua Naţională, la Roma, la un spectacol la care au participat 7.000 de români, exprimându-şi speranţa că diplomatul "să ajungă acasă foarte repede".

Gheţea: Cursul va fi stabil în 2012, între 4,2-4,3 lei/euro

Cursului de schimb leu-euro se va menţine pe un trend constant în jur de 4,2-4,3 lei/euro, consideră preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi preşedinte al CEC Bank, Radu Graţian Gheţea. Acesta spune că micile fluctuaţii ale cursului nu ar trebui să fie decât o confirmare a faptului că moneda românească este stabilă, iar acestea sunt doar urmare ale unor elemente de piaţă. În ceea ce priveşte dobânzile la credite şi depozite, şeful ARB a mai spus că în 2012 va avea loc o reducere a dobânzilor la depozitele în lei şi, pe acest fond, o micşorare a dobânzilor la creditarea în lei.

Fitch: România este expusă la criză, dar mai puţin decât alte state europene

România se află pe locul 11 în rândul a 36 de ţări emergente la nivel mondial evaluate de Fitch Ratings în funcţie de riscurile implicate de expunerea la criza datoriilor din zona euro, dar este cel mai bine plasată între ţările europene aflate în treimea cea mai vulnerabilă a clasamentului. Fitch nu anticipează o criză a pieţelor de capital similară cu cea din perioada 2008-2009, dar consideră că criza din zona euro are capacitatea să amplifice temerile investitorilor şi reticenţa la risc, potrivit unui raport bianual al agenţiei de evaluare financiară referitor la perspectivele economiei mondiale. România are un risc ridicat numai în privinţa expunerii la băncile din zona euro şi riscuri medii în cazul expunerii la exporturile în zona euro, necesarul brut de finanţare externă, ponderea datoriilor externe în totalul datoriilor guvernamentale şi inflaţie.

NATIONAL

Cum fac medicii un miliard pe zi din pacienti-fantoma!

Pornind de la niste banale verificari ale Garzii Financiare, anchetatorii au reusit sa probeze modul concret in care un simplu medic de familie din Constanta a reusit sa produca, intr-o singura zi, fabuloasa suma de un miliard de lei vechi!!! Departe totusi de recordul unei colege din acelasi judet, care, in vara, si-a bagat in conturi 2,4 milioane euro, doar din eliberarea de retete pe numele unor pacienti inexistenti. La nivelul intregii tari, structurile anticoruptie sunt "blindate" cu ponturi si informatii despre activitatea infractionala a unor medici care, in complicitate cu proprietari de farmacii si functionari, devalizeaza bugetele Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate cu sute de milioane de euro anual!

Planul Marshall de inlocuire a lui Boc

Odata votat bugetul pe 2012, mai marii jocurilor politice dambovitene s-au intors la "cestiunea" care-i framanta serios de vreo doua luni de zile: schimbarea premierului Boc. Concret, informatiile vehiculate acum pe tema reamintesc despre intelegerea parafata intre Traian Basescu si americanii Barack Obama si Joe Biden, intelegere menita sa faciliteze instalarea finantistului Calin Georgescu la Palatul Victoria. Odata inscaunat Cabinetul Georgescu, americanii ar urma sa contibuie la punerea pe roate a agriculturii mioritice cu ajutorul unui plan tip Marshall.

Aura Vasile, "sechestrata" in grupul progresistilor

Fie ca-i place, fie ca nu, Aura Vasile ramane membru al grupului progresist din Camera Deputatilor pana la reluarea sesiunii parlamentare in 2012. Desi s-a razgandit si ar vrea sa ramana totusi in PSD, Aura Vasile este blocata in grupul uneperistilor pana in februarie 2012. "Intrucat deputatii nu mai au sedinta de plen in acest an, anunutul Aurei Vasile privind revenirea asupra demisiei din PSD va fi citit in sesiunea parlamentara urmatoare", a explicat presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.

PUTEREA

Udrea vrea aeroport la Alexeni

Dacă fostul ministru al transporturilor, Radu Berceanu, nu a reuşit să mute cursele low cost de pe Aeroportul Băneasa, Elena Udrea, ministrul dezvoltării regionale şi turismului, vrea să modernizeze aerodromul din localitatea ialomiţeană Alexeni în sistem parteneriat public-privat (PPP), pentru aceste zboruri. Tot în sistem PPP ar putea fi construite şi proiectele Esplanada, baza de tratament "Ana Aslan" sau eco-cartierul Ghencea, din Capitală. Chiar dacă se pregăteşte închiderea Aeroportului Băneasa pentru cursele low cost, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) pregăteşte o bază aeriană pentru companiile aeriene alungate din buricul Capitalei, la 65 km de Bucureşti.

Oltchim trimite, în ianuarie, 993 de angajaţi în şomaj tehnic

Combinatul chimic Oltchim din Râmnicu Vâlcea va trimite, în perioada 3-31 ianuarie 2012, în şomaj tehnic 993 de angajaţi, aceştia urmând să beneficieze în acest interval de o indemnizaţie de 80% din salariul de bază, se arată într-un raport transmis bursei de către companie. În perioada 15-30 noiembrie, 1.000 de angajaţi Oltchim fuseseră trimişi în şomaj tehnic, iar ulterior a fost luată decizia ca şi în luna decembrie să fie trimişi în şomaj tehnic 1.000 de angajaţi.

Orban vrea banii UE

Ministerul Afacerilor Europene (MAEu) şi-a stabilit priorităţile pentru anul viitor în ceea ce priveşte fondurile europene. Leonard Orban, ministrul afacerilor europene, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că "eliminarea riscului de dezangajare a fondurilor este principala prioritate a ministerului. Ca să nu pierdem banii, în 2012 trebuie să avem o absorbţie a fondurilor de circa 20%", a completat ministrul. Potrivit acestuia, este necesară şi simplificarea procedurilor, alături de realocarea fondurilor între diferitele programe sectoriale derulate de România.

RWE se întoarce în România, ca furnizor de energie

RWE Suply and Trading, o filială a concernului RWE, companie germană de utilităţi cu afaceri de 50 de miliarde de euro, a primit o licenţă de furnizare de electricitate din partea Agenţiei de Reglementare în domeniul Energiei. RWE intră, astfel, în rândul traderilor de energie unde se găsesc nume sonore precum Energy Holding, Alpiq, Electomagnetica ori Alro. Actul eliberat de ANRE marcheazăo întoarcere a nemţilor pe piaţa românească, pe care o părăsiseră acum un an.

Scandalul german care periclitează viitorul cancelarului Merkel

Preşedintele german Christian Wulff se confruntă cu un nou scandal după dezvăluirea legată de împrumutul privat pe care l-a făcut. Reacţiile au fost extrem de critice, avertizând că povestea ar putea conduce la căderea guvernului Angelei Merkel. Ultima ştire despre Wulff arată că un om de afaceri german a plătit 42.731,71 euro pentru publicitatea unei cărţi despre actualul preşedinte german, Christian Wulff, lansată în 2007 în cursul campaniei pentru alegerile din landul Saxonia Inferioară, câştigate de Wulff, potrivit ziarul "Bild". Uniunea Creştin-Democrată (CDU, a lui Christian Wulff) a achiziţionat mai multe mii de exemplare şi le-a repartizat gratis în cursul actelor electorale, ca parte din strategia sa de campanie.

ROMANIA LIBERA

O nouă pagină în înfruntarea dintre state şi pieţe Ilie Serbanescu

Era inevitabil ca regula complet necapitalistă impusă întregului sistem capitalist de către componenta sa financiar-bancară - anume ca investitorii zişi "financiari", adică cei ce aleg să facă profituri nu din afaceri, ci direct din achiziţii de titluri de valoare sau speculaţii pe curs ori pe dobânzi, să nu piardă niciodată nimic, căci, dacă nu-i compensează piaţa, s-o facă statele! - să ducă la altceva decât la ceea ce a dus. La adăpostul acestei reguli, în timp ce investitorii în afaceri s-au subţiat, investitorii "financiari" au devenit mereu mai numeroşi şi au băgat bănet mereu mai mult în acest cazino fără pierderi, făcând ravagii mereu mai mari.

"Revoluţia adopţiilor": Problema orfanilor, rezolvată după 20 de ani?

Un copil abandonat va putea fi adoptat în câteva luni. Cuplurile care vor să înfieze nu vor mai trebui să aştepte la fel de mult ca până acum. Acestea sunt câteva dintre prevederile noilor reglementări din acest domeniu, care vor intra în vigoare în martie. Printre imaginile care ne-au făcut celebri în lume, imediat după Revoluţie, au fost cele cu orfani aban-donaţi prin centre de plasament. Astfel, s-a creat impresia că România este o ţară care-şi abandonează orfanii. Şi din multe puncte de vedere această părere este îndreptăţită. Pe de altă parte însă, foarte mulţi români care şi-au dorit să adopte un copil în ultimii 20 de ani s-au aflat în imposibilitatea de a-şi atinge scopurile, din cauza legislaţiei greoaie care exista în acest domeniu.

Religia, contestată cu violenţă în China. Vezi ce măsuri ia Partidul Comunist!

Un oficial al Partidului Comunist chinez a atacat în termeni duri practicile religioase, afirmând că sunt din ce în ce mai numeroase şi ameninţă unitatea şi conducerea naţiunii, relatează Associated Press. Membrii Partidului trebuie să fie atei şi să evite implicarea în diferitele practici religioase, a declarat Zhu Weiqun, un membru al Comitetului Central şi vice-preşedintele Departamentului Frontului Unit al Muncii. "Practica religioasă se află pe un trend ascendent, în special în zonele locuite de către minorităţile etnice, şi nu trebuie să fie tolerată", a declarat Zhu pentru principalul ziar de partid din China, Qiushi. Declaraţiile au fost preluate de către Xinhua, agenţia oficială chineză de ştiri.

ZIARUL FINANCIAR

Ciudăţeniile la care recurg statele europene pentru protejarea sistemului bancar: Italia vinde băncilor barăcile armatei primind în schimb propria datorie

Teama de noi bailout-uri în fragilul sistem bancar a împins guvernele europene la măsuri neobişnuite pentru ajutarea băncilor cu probleme. În Italia, guvernul încurajează băncile să cumpere proprietăţi de stat, care sunt apoi închiriate autorităţilor, iar în Portugalia executivul împrumută bani de la instituţiile de credit, o parte din ei fiind utilizaţi pentru rambur­sarea datoriilor pe care companiile de stat le au la bănci. La măsuri ciudate de sprijin au recurs şi guvernele din Germania şi Spania, în încercarea de a evita postura jenantă de a folosi din nou banii contribuabililor pentru salvarea băncilor, scrie publicaţia americană The Wall Street Journal.

Dacia fabricată la Mioveni vs. Dacia "made in" Tanger. Ce aruncă în joc fiecare dintre cele două fabrici

Intrarea în producţie a monovolumului Lodgy este o veste bună nu numai pentru Maroc (Tanger), unde francezii de la Renault au investit un miliard de euro pentru a dubla producţia anuală a Dacia, ci şi pentru producătorii de componente, având în vedere că din România se vor exporta şi mai multe piese către uzina din Tanger. "Vor exista exporturi de piese din România pentru Lodgy către uzina din Maroc, iar astfel lansarea lui Lodgy este o veste bună şi pentru activitatea Renault de aici. Piesele nu sunt colecţii CKD, ci componente comune cu platforma de modele produse la Dacia, iar acestea vor fi exportate de la Piteşti.

Dănilă, BNR: Nu mai putem amâna construirea unei bănci strategice la care să contribuie statul, firmele şi populaţia

România se confruntă cu o criză a creditului care se face simţită cu forţă, dublată de spectrul ca băncile care fac parte din grupuri străine să limiteze şi mai mult finanţarea şi în aceste condiţii nu mai are nicio scuză dacă mai întârzie construirea unei bănci autohtone "de importanţă sistemică şi strategică", susţine într-o disertaţie Nicolae Dănilă, membru în consiliul de administraţie al BNR şi cel care a condus o asemenea bancă - BCR - când încă nu era privatizată. El a primit săptămâna trecută titlul de doctor honoris causa al Universităţii Ovidius din Constanţa. Dănilă rămâne singurul exponent al sistemului financiar care a avut această retorică încă de la începutul crizei, avertizând constant că România este mai vulnerabilă decât alte ţări din regiune din cauză că piaţa a ajuns să fie dominată de bănci străine, iar acestea nu pot pune niciodată interesele locale mai presus de interesele grupurilor internaţionale din care fac parte, preferând să falimenteze clienţii decât să se complice cu operaţiuni de asistenţă şi restructurare viabilă a creditelor.

Cum a schimbat criza structura exporturilor româneşti şi topul exportatorilor

Cei trei ani de criză au adus schimbări importante în structura exporturilor româneşti, calculatoarele şi produsele eletronice având cea mai puternică ascensiune, de pe locul opt până pe locul doi, la o pondere de 8,9% din totalul exporturilor. La retrogradări pot fi amintite produsele industriei metalurgice, produsele de cocserie, articolele de îmbrăcăminte şi produsele chimice. Produsele din cauciuc şi masele plastice şi-au făcut intrarea în top 10, în timp ce categoria "alte mijloace de transport" a ieşit din top. Primii zece exportatori au avut în acest an o contribuţie de 20,7% din exporturile României, comparabilă cu cea din 2008, dar structura topului s-a schimbat.

Bursa se pregăteşte să schimbe Consiliul de Administraţie cu Consiliul de Supraveghere. Care este miza?

Conducerea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) le va propune acţionarilor trecerea la un sistem de conducere dualist, în care Consiliul de Administraţie va fi înlocuit de un Consiliu de Supraveghere, iar atribuţiile executive vor fi exercitate de un directorat. Sistemul, care este întâlnit mai ales la companiile controlate de austrieci, limitează o serie de atribuţii ale administratorilor, care nu se vor mai putea implica în conducerea executivă a companiei, ci vor putea doar alege sau revoca directorul general şi va evalua activitatea acestuia. Practic, prin introducerea acestui sistem va fi imposibil ca preşedintele Consiliului de Administraţie să fie şi director general. Administratorii BVB se întâlnesc miercuri pentru a discuta convocarea unei noi AGA, în care să se propună acţionarilor schimbarea modului de conducere a companiei.

Culmea investiţiilor personale: Emirul Qatarului a cumpărat divizia de private-banking de la Dexia, pentru 730 mil. euro

Familia regală din Qatar va prelua controlul diviziei de private banking a grupului franco-belgian Dexia pentru 730 de milioane de euro, preţ mai mic decât anticipau analiştii, transmite Reuters. Grupul de investiţii Precision Capital al familiei regale al-Thani va prelua 90% din acţiunile diviziei de private banking, Banque Internationale Luxembourg (BIL), iar Luxembourg va plăti 73 milioane de euro pentru restul de 10%, a anunţat Dexia. Achiziţia urmează unui acord încheiat în octombrie de Precision Capital pentru afacerile de private banking ale grupului rival KBC. Banca americană Morgan Stanley a estimat valoarea BIL la 1-1,7 miliarde de euro în octombrie, iar informaţiile de la momentul respectiv situau preţul la circa un miliard de euro.

Cum vede anul 2012 Nouriel Roubini, economistul care a prezis criza financiară

Previziunile pentru economia mondială în 2012 sunt clare, dar nu tocmai bune: recesiune în Europa, creştere anemică în cel mai optimist scenariu pentru SUA, o încetinire rapidă în China şi restul ţărilor emergente. Vulnerabilităţile economice vor veni în 2012 din faptul că Asia este influenţată de evoluţia Chinei, America Latină este dependentă de preţurile materiilor prime, iar Europa Centrală şi de Est este expusă faţă de zona euro. Mai mult, protestele din Orientul Mijlociu aduc riscuri economice importante, iar riscurile geopolitice rămân la cote ridicate, ceea ce face ca preţul petrolului să stea la o valoare de peste 100 de dolari/baril care afectează de asemenea creşterea economică, conform unui raport al economistului Nouriel Roubini citat de Al Jazeera.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb