REVISTA PRESEI 22.04.2014

Willy Homner
Revista Presei / 22 aprilie 2014

ADEVARUL

Potop de Paşte. "În zece minute, apa ne-a luat munca de o viaţă"

Sute de oameni au trăit un coşmar de Sărbători, după ce zeci de localităţi din mai multe judeţe, printre care Teleorman, Argeş, Prahova, Buzău şi Olt au fost măturate de ape. Bilanţul este sumbru: patru morţi, trei dispăruţi, drumuri blocate şi sute de gospodării afectate. În Teleorman, apele au lovit cel mai puternic, începând cu noaptea de Înviere, dar şi în primele două zile de Paşte. Până aseară, localnicii din 12 sate au fugit de inundaţii, lăsând în urmă peste 300 de gospodării, iar alţi 60 de teleormăneni au rămas izolaţi, după ce au refuzat să-şi părăsească casele. Scenariul este aproape identic cu cel din 2005, când aceleaşi trei râuri, Câinelui, Vedea şi Teleorman, au ieşit din matcă şi au pus sute de case la pământ. Avertizarea hidrologilor privind instituirea de cod roşu de inundaţii pe râul Câinelui a scos autorităţile din casă şi a trimis în teren forţe impresionante ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). Nimeni nu a putut evita, însă, furia apelor, care a intrat în casele localnicilor din Vârtoape, Ciolăneşti, Dideşti, Siliştea Gumeşti, Beuca şi Tătărăştii de Jos.

Raed Arafat: "Oamenii refuză să fie evacuaţi, dar când situaţia se agravează, ne cer ajutorul!"

Medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), susţine că foarte multe persoane care au fost afectate de inundaţiile din ultimele zile au refuzat iniţial evacuarea. Ulterior, acestea au revenit şi au solicitat ajutorul pompierilor. "Situaţia este sub control", a explicat Arafat într-un interviu acordat "Adevărul". Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din MAI: Este prima oară când se întâmplă aşa ceva de Paşte. Totul este, însă, monitorizat, iar situaţia este sub control. Din informaţiile pe care le avem de la specialişti, în perioada următoare apele se vor retrage şi nu va mai ploua la fel de intens. Oricum, am mobilizat un număr de 60 de pompieri din judeţele Argeş şi Olt, la dispoziţia vicepremierului Gabriel Oprea, astfel încât să-i sprijinim pe cei din Teleorman, unde sunt probleme.

Românii plecaţi în staţiuni de Paşte au cheltuit doar jumătate din cât şi-au propus. Vremea nefavorabilă i-a ţinut în camere

Românii care au petrecut minivacanţa de Paşte în staţiuni au economisit jumătate din cât şi-au propus să cheltuiască, din cauza vremii nefavorabile, care i-a ţinut mai mult în camere, consumând, astfel, mai puţin, potrivit unei analize a Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). "Dacă plouă, nu ai ce face în majoritatea staţiunilor româneşti. Deşi mulţi hotelieri au făcut investiţii, infrastructura de agrement, de care ar trebui să se ocupe statul, este încă foarte slabă", a declarat Dragoş Răducan, vicepreşedintele FPTR. "Pentru că a plouat în multe zone din ţară, turiştii au stat în camere şi au consumat din produsele aduse de acasă. Astfel, ei au cheltuit doar jumătate din sumele pe care le alocaseră pentru aceste zile, în afară de cazare", a adăugat Răducan. FPTR anunţase joi că cei peste 90.000 de români care vor pleca în staţiuni de Paşte vor cheltui aproximativ 28 de milioane de lei pe cazare şi mic dejun, plus alte 21 de milioane de lei, diverse cheltuieli la faţa locului.

Profesor la Universitatea Oxford, despre fast-food: "Nu e corect să arătăm cu degetul spre McDonald's!"

Doctorul Simon Travis, medic gastroenterolog şi cadru didactic la Universitatea din Oxford (Marea Britanie), susţine că este prea devreme să dăm vina pe fast-food pentru anumite probleme de sănătate. Într-un interviu acordat "Adevărul", Travis, care a venit de mai multe ori în România, mai spune că medicii noştri sunt de calibru, în ciuda condiţiilor vitrege în care sunt nevoiţi să îşi desfăşoare activitatea. E prea devreme să dăm vina pe fast-food. Este vorba de relaţia dintre mâncare şi bacteriile din intestin, fie că vorbim despre fast-food, fie că vorbim despre mâncare procesată, fie că vorbim de altceva, cum este mâncarea precongelată. Pur şi simplu, nu ştim. E uşor să arăţi cu degetul companiile precum McDonalds, dar nu cred că este corect, cel puţin nu fără a avea o dovadă ştiinţifică concretă. Spre exemplu, mâncarea tradiţională românească nu poate fi considerată una foarte sănătoasă, dacă ar fi să ne luăm după normele europene.

China, stat oficial ateu, pe cale să devină ţara cu cei mai mulţi creştini din lume

Deşi China se declară în mod oficial o ţară atee, situaţia se schimbă rapid, pe măsură ce o parte tot mai mare din cele 1,3 miliarde de cetăţeni caută refugiu spiritual în bisericile creştine, iar nu în doctrina comunistă. Specialiştii apreciază că statul chinez nu numai că estre pe punctul de a deveni prima economie a lumii, ci şi ţara cu cei mai mulţi creştini. Congregaţiile creştine din China au cunoscut o perioadă de creştere excepţională, odată ce bisericile au fost redeschise după moartea liderului comunist Mao Zedong (a condus Partidul între 1943-1976), eveniment ce a însemnat sfârşitul Revoluţiei Culturale. În 2010, în China erau mai mult de 58 de milioane de protestanţi, spre deosebire de 40 de milioane în Brazilia şi 36 de milioane în Africa de Sud, potrivit informaţiilor Institutului Pew Research Centre. Iar profesorul Yang, expert în religiile din China, se aşteaptă ca numărul lor să atingă 160 de milioane până în 2025, ceea ce înseamnă că ar depăşi Statele Unite ale Americii, care aveau 159 de milioane de protestanţi în 2010.

În România, cu un salariu mediu pe economie se poate trăi doar o jumătate de lună

Românii îşi pot asigura 16 coşuri zilnice dintr-un câştig salarial mediu net lunar (395 de euro), în timp ce maghiarii şi polonezii depăşesc 20 de coşuri. Mai săraci decât noi sunt doar bulgarii. De exemplu, un român plăteşte 4,11 euro pentru un kilogram de carne de piept de pui dezosat, faţă de 3,80 de euro, cât plăteşte un polonez. Una dintre explicaţiile patronatelor este că polonezii plătesc TVA de doar 5% la carne şi preparatele din carne, faţă de 24%, cât plătim noi. În acelaşi timp, diferenţa atât de mare între TVA de la noi şi TVA de la vecinii noştri europeni slăbeşte considerabil competitivitatea producătorilor români. Asta s-a dovedit la începutul anului, când în Ungaria a fost micşorată cota de TVA pentru carnea de porc, de la 27% la 5%. În Uniunea Europeană, România se află la coada clasamentului privind veniturile, cu un salariu mediu de 395 de euro, care faţă de cel din Marea Britanie este de şase ori mai mic. Statul ne ia un sfert din coş.

CAPITAL

Bacşişul ar putea deveni obligatoriu

Cine câştigă şi cine pierde din impozitarea bacşişului? O propunere făcută recent de patronatele din turism bulversează angajaţii din industria restaurantelor şi barurilor. Impozitarea bacşişului are şi un istoric. Ideea a fost lansată de patronatele din turism încă de acum câţiva ani, pe modelul practicilor din alte ţări. Mai exact, este vorba despre impozitarea cu 16% a bacşişului, fondurile colectate urmând să fie folosite pentru investiţii în infrastructura turistică. Rămâne la latitudinea fiecărui local să stabilească procentul din consumaţie, care să reprezinte bacşişul. Între 8 şi 10% este un procent rezonabil în România. În America, unde un ospătar câştigă 2,13 dolari pe oră, bacşişul este obligatoriu şi reprezintă cel puţin 10 % din consumaţie.

Ce spun sondajele: extremiştii şi euroscepticii ar avea suficiente mandate, din suficiente ţări, pentru a grea un grup politic

11 primării câştigate de Frontul Naţional în Franţa, mai bine de 20% din totalul voturilor obţinute de Jobbik în Ungaria, iar în Olanda, Austria şi Finlanda partidele de extremă dreapta sunt pe primele locuri. De cealaltă parte, în Regatul Unit, UKIP depăşeşte în sondaje conservatorii şi se află pe locul doi în sondaje, după laburişti, iar euroscepticii din Alternativa pentru Germania (AfD) au fost foarte aproape de a intra în parlament la alegerile legislative din septembrie anul trecut. După eliminarea pragului electoral în Germania, AfD are şanse să trimită reprezentanţi în Parlamentul European. Ultimul sondaj paneuropean VoteWatch arată că Marin Le Pen şi Geert Wilders ar avea suficiente mandate din suficiente state membre pentru a forma un grup politic:

Atacul speculativ din 2008, un mit pentru care economia încă plăteşte

În 2008 nu am avut un atac speculativ asupra leului, cum a susţinut BNR, ci încă o eroare de politică monetară, ale cărei costuri le resimţim şi acum, arată, într-un studiu publicat săptămâna trecută, fostul şef al Trezoreriei ING Bank, analistul Florin Cîţu, care a fost prezent în piaţă în acele zile fierbinţi. "A fost atac pe curs!", spunea, în octombrie 2008, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, explicând cum a dejucat planurile speculatorilor. Banca centrală a lăsat piaţa fără lichiditate şi a pus băncile care cumpărau pentru clienţi euro din bani împrumutaţi în situaţia de a nu-şi putea închide poziţiile (la sfârşitul zilei nu puteau achita împrumuturile făcute). Deciziile de politică monetară din perioada 2008-2012 au împins România mai repede şi mai adânc în recesiune, arată Cîţu. Mai mult, au distrus canalul de transmisie al politicii monetare şi cererea internă, creşterea economică rămânând dependentă de revenirea cererii externe. Studiul său arată că analiza BNR, realizată de Croitoru în 2011 pentru a susţine ipoteza atacului speculativ, este greşită, nefiind susţinută de date relevante.

CURIERUL NATIONAL

Jaf la o casă de amanet din Constanţa: Hoţii au fugit cu 100.000 de lei şi două kilograme de aur

Jaf la o casă de amanet din Constanţa. Hoţii au intrat înarmaţi cu mai multe cuţite, în timp ce angajatele dormeau. Tâlharii au reuşit să fugă cu o 100.000 de lei şi 2 kilograme de aur, scrie b1.ro. Poliţiştii spun ca ar fi vorba de neglijenţa vânzătoarelor, care ar fi uitat uşa deschisă. "Am fost sesizaţi în jurul orelor 4.30 cu privire la faptul că din respectiva societate au fost sustrase mai multe sume de bani şi 2 kg de aur. În urma cercetării la faţa locului, pe fondul neglijenţei celor două angajate care dormeau, s-a pătruns în respectiva societate comercială", a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei.

Cea mai înaltă clădire din lume, Turnul regatului, va fi în Arabia Saudită

Cea mai înaltă clădire din lume va fi în Arabia Saudită şi va avea o altitudine de 1 kilometru, fiind estimată la un cost de 1,23 miliarde de dolari. Clădirea, denumită Kingdom Tower ("Turnul regatului"), al cărei proces de construcţie va începe săptămâna viitoare, va avea nevoie de 80.000 de tone de oţel şi va întrece Burj Khalifa din Dubai cu aproape 185 de metri, scrie Saudi Gazette, citată de Huffington Post. Turnul va fi înălţat în oraşul Jeddah, pe coasta Mării Roşii.

Prezidenţialele din Siria, programate pe 3 iunie

Scrutinul prezidenţial din Siria, care ar urma să conducă la realegerea lui Bashar al-Assad, va avea loc la 3 iunie, a anunţat luni preşedintele Parlamentului, Mohammad al-Laham, relatează AFP. "Fixez data alegerii unui preşedinte pentru Republica Arabă Siriană (...) pentru cetăţenii care locuiesc în Siria marţi, 3 iunie", a anunţat el în cadrul unei reuniuni solemne a Parlamentului. Depunerea candidaturilor se va putea face începând de marţi şi până la 1 mai, a precizat el. Aceste alegeri vor avea loc în timp ce războiul devastează Siria din martie 2011. Acesta s-a soldat cu peste 150.000 de morţi, în timp ce 2,5 milioane de sirieni au fugit din ţara lor şi 6,5 milioane au fost strămutaţi în interiorul frontierelor.

Moody's şi Fitch: Companiile din Rusia pot achita datorii de 115 miliarde de dolari scadente în 12 luni

Companiile din Rusia au datorii de 115 miliarde de dolari scadente în următoarele 12 luni, dar vor avea bani să le achite chiar dacă pieţele de obligaţiuni sunt blocate din cauza crizei din Ucraina, potrivit agenţiilor de evaluare financiară Moody's şi Fitch. În următoarele 18 luni, companiile ruseşti vor avea la dispoziţie lichidităţi şi profituri de circa 100 de miliarde de dolari, conform unei analize efectuate de Moody's pentru 47 de companii, transmite Bloomberg. Totodată, aproape toate cele 55 de companii evaluate de Fitch Ratings sunt bine poziţionate pentru a rezista pe o piaţă de obligaţiuni blocată pe tot parcursul acestui an. Băncile din Rusia au la dispoziţie peste 20 de miliarde de dolari pentru împrumuturi, în condiţiile în care tensiunile din Ucraina au determinat clienţii să îşi transforme economiile din ruble în valută, potrivit ZAO Raiffeisenbank.

EVENIMENTUL ZILEI

Culmea ridicolului tragic în judeţul lui Dragnea. Teleormanul, inundat de un râu care seacă

Patru oameni au murit şi doi sunt daţi dispăruţi în urma inundaţiilor din sudul ţării. Lipsa digurilor, deturnarea fondurilor şi absenţa pădurilor sunt cauzele viiturilor de Paşte. Inundaţiile de sâmbătă şi duminică din Teleorman au avut loc în localităţi care sunt complet lipsite de diguri, deşi multe din satele şi comunele teleormănene au până şi uliţele asfaltate de Tel Drum, firma de casă a fostului şef al judeţului, actualul vicepremier Liviu Dragnea. În plus, zona bazinală a râului Vedea, acolo unde s-au format viiturile, este o regiune cu risc mediu de inundaţie (fiind relativ ferită de acest fenomen), aşa cum reiese din hărţile de risc ale Apelor Române. Trei au fi motivele pentru care aceşti oameni şi-au pierdut viaţa: primul este legat de lipsa îndiguirilor din Teleorman. Râul Vedea trebuie să aibă cinci diguri de-a lungul cursului său. Al doilea motiv este dat de neregulile la cheltuirea banilor acordaţi pentru digurile de pe râul din Teleorman. Al treilea motiv este dat de defrişările din zonă, cele mai mari din ţară.

DOSARUL PANAIT. Adevărul despre moartea procurorului Cristian Panait

În 10 aprilie 2002, un tânăr procuror de la Parchetul General s-a aruncat de pe terasa apartamentului în care locuia cu mătuşa sa şi a decedat câteva ore mai târziu, la spital. Ştirea a fost şocantă deoarece opinia publică ştia că procurorul era implicat într-o anchetă de contrabandă şi corupţie, cu ramificaţii politice până la vârful PSD, partidul de la putere. Ancheta care a urmat morţii procurorului Cristian Panait a fost, de fapt, ştergerea urmelor ce relevau că asupra anchetatorului de 29 de ani, pus să-şi ancheteze un coleg de la Parchetul din Oradea, se făcuseră presiuni enorme. Aceste presiuni l-au împins spre gestul sinuciderii. Totul a început la OTV. Era 27 martie 2002, aproape de miezul nopţii. Dan Diaconescu şi-a întrerupt emisiunea, anunţând că va difuza un film din casa unui procuror din Oradea, Alexandru Lele, peste care veniseră nişte colegi procurori de la Bucureşti ca să-i percheziţioneze locuinţa şi să-l aresteze. Lumea a asistat şocată la dialogul dur dintre procurorul Lele şi un tânăr anchetator sosit din Capitală. Se vorbea de corupţie, de abuz, de ilegalităţi, de cazul arestării lui Adrian Tarău, fiul fostului prefect de Bihor, cunoscut sponsor al PSD.

Paşii ce au dus spre infarctul lui Stelian Tănase

Cu doar câteva ore înainte de a chema salvarea, şeful TVR a postat pe blog un articol trist despre România.

În câteva zile, Stelian Tănase s-ar putea întoarce acasă, spun, optimişti, specialiştii cardiologi. Directorul interimar al TVR a suferit un infarct chiar în Noaptea de Înviere. Problemele cardiace par să fi fost provocate de vestea că PSD intenţionează să îl susţină ca preşedinte al Consiliului de Administraţie pe Claudiu Brînzan, deşi şeful TVR era convins de ajutorul premierului Ponta. Cu doar câteva ore înainte de internarea la Institutul pentru Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu", din Capitală, Tănase a postat un articol pe blogul său: "Nu va fi niciun miracol". "România e o ţară croită strîmb. Politicienii şi afaceriştii aferenţi au nevoie doar de sudoarea noastră, de lacrimile noastre, de nopţile nedormite, şi uneori, de votul nostru", constata scriitorul.

JURNALUL NATIONAL

Ancheta în dosarul "Gala Bute" bate pasul pe loc

Direcţia Naţională Anticorupţie refuză să dea informaţii despre dosarul "Gala Bute", eveniment care a costat bugetul de stat peste două milioane de euro. Timp de doi ani, procurorul de caz Alina Stoica şi-a îndreptat atenţia doar către Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, iar Elena Udrea şi funcţionarii Ministerului Turismului, care erau cei mai în măsură să dea detalii despre condiţiile în care s-a derulat contractul cu Europlus Computers, nu au fost deranjaţi nici măcar cu o întrebare. În decembrie 2013, Mariana Alexandru, procuror şef adjunct în cadrul DNA, a infirmat rechizitoriul iniţial în urma investigaţiilor realizate de Jurnalul Naţional şi Gazeta Sporturilor. Acum DNA ar trebui să-i ia la întrebări pe toţi funcţionarii care şi-au pus semnăturile pe actele necesare organizării acestui eveniment pe bani publici. Pe lista celor vizaţi au fost trecuţi şi sponsorii evenimentului, majoritatea fiind directori ai unor companii aflate în subordinea Ministerului Economiei. Implicarea BRD în această afacere şi modul în care au fost transferaţi banii, după ce Elena Udrea a avizat în ultimele zile de ministeriat plata facturilor pentru Gala Bute, au rămas în afara anchetei.

Catastrofa din Coreea de Sud

Panică şi lipsă de decizie - asta indică noile înregistrări ale convorbirilor dintre serviciul de trafic maritim şi echipajul feribotul răsturnat miercuri în Coreea de Sud - scrie BBC. Faptul că în accident şi-au pierdut viaţa foarte mulţi copii de la o singură şcoală a transformat accidentul într-un dezastru naţional, comentează ziariştii britanici. La bord se aflau 476 de pasageri, printre care 339 de elevi plecaţi cu şcoala în excursie. Bilanţul în acest moment este de 58 de pasageri morţi, 174 salvaţi şi 244 daţi dispăruţi în ciuda unei operaţiuni uriaşe de salvare. 200 de nave, 34 de avioane şi 600 de scafandri participă la căutări. Ambarcaţiuni de pescuit dotate cu reflectoare puternice au fost trimise pentru ca operaţiunea să continue şi noaptea, dar curentul şi vizibilitatea ridică mari probleme.

Alin Teodorescu: PSD şi PNL se vor sparge până în 2020. Generaţia tânără nu va mai accepta toate mizeriile care se întâmplă în viaţa politică

Sociologul Alin Teodorescu a declarat în cadrul emisiunii "La ordinea zilei", difuzată de Antena 3, că după părerea sa până în 2020 pe scena politică românească se vor impune o serie de partide noi, care se vor forma în următorii ani, PSD şi PNL urmând să se divizeze. "PSD şi PNL se vor sparge până în 2020. Aşa s-a întâmplat peste tot în centrul şi estul Europei, aşa se va întâmpla şi la noi. Se vor sparge pentru că generaţia tânără nu acceptă toate mizeriile care se întâmplă acum în viaţa politică românească", a spus Alin Teodorescu. "Este previzibil ca în următorul mandat să ajungem la apariţia unor partide noi, conduse de generaţia 30-40 de ani, de generaţia care, la Revoluţie, abia era născută. Cu actualele partide nu mai ai ce să faci. Au fost toate la guvernare, oamenii care le conduc sunt nişte oameni uzaţi, în care publicul nu mai are încredere, sistemul nu mai reacţionează la ordinele lor", a adăugat sociologul.

NATIONAL

Adevaratul tsunami DNA va lovi clasa politica de-abia peste sase luni: Octombrie negru

Adevaratul tsunami al DNA ii va lovi pe baroni si clientii lor de casa peste sase luni, cand clasa politica romaneasca va fi practic supusa unei igienizari generale. Astfel ca, tocmai cand se vor pregati de declansarea campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, politicienii vor fi bulversati de loviturile succesive pe care le vor primi din partea justitiei. In primul rand, calculele aritmetice arata ca in toamna va veni sorocul nenumaratelor dosare in care sunt judecati importanti lideri politici, urmand ca instantele superioare sa se pronunte. Si cum se stie ca, daca deja ai fost condamnat pe fond, sansele de a capata indurare de la "completul negru" de la Curtea Suprema sunt sublime, dar lipsesc cu desavarsire, nu putini politicieni se vor prezenta la vot incolonati in sir indian, sub atenta monitorizare a gardienilor. Dar pana atunci, dezbaterea electorala se anunta de pe acum una extrem de incinsa in interiorul penitenciarelor, unde "baronii" judecati pentru fapte de coruptie isi vor putea expune pe larg doctrinele politice in fata colegilor de celula.

Ponta, despre problemele provocate de inundatii: Maine merg si eu in Teleorman

Premierul a anuntat ca marti va merge personal in Teleorman, sa evalueze situatia in localitatile afectate de inundatii. Vizita lui Victor Ponta in acest judet va avea loc la o zi dupa ce in zona a fost vicepremierul Liviu Dragnea. Seful Executivului a anuntat, luni dupa-amiaza, in cadrul intrunirii comandamentului de urgenta de la Ministerul de Interne, in care s-a facut o evaluare a situatiei provocate de inundatiile din ultimele zile, ca se va deplasa personal in Teleorman. "Imi pare foarte rau pentru fiecare din localitatile afectate. In Teleorman e si vicepremierul Dragnea. O sa merg si eu maine acolo (...) Vrem sa ajutam familiile victimelor (...) Sa ramaneti vigilenti", a declarat Ponta. Bilantul inundatiilor din ultimele zile este dezastruos: patru oameni au pierit, alti doi sunt dati disparuti, si sute de persoane au fost evacuate din calea apelor iesite din matca si care au distrus mai multe gospodarii si drumuri. Cele mai mari pagube materiale au fost inregistrate in Teleorman, judet care se afla sub cod rosu de inundatii.

PUTEREA

Conflict deschis între primar şi locuitorii inundaţi din Comuna Beuca. Oamenii îl acuză pe primar că a deturnat banii pentru dig spre gospodăria personală

Jumătate din Comuna Beuca, judeţul Teleorman, este sub ape. Oamenii şi-au adus aminte că primarul lor, Aurelian Grigore, le-a promis în 2005 că va face un dig pe râul Burdea. Lucrările au rămas neterminate, din neglijenţa autorităţilor centrale, spune primarul. Localnicii susţin că edilul ar fi deturnat banii în gospodăria personală, iar primarul dă vina pe Apele Române - Piteşti. Încă din primul său mandat, primarul Comunei Beuca, Aurelian Grigore, s-a confruntat cu inundaţiile. Le-a promis localnicilor că va soluţiona problema şi va construi un dig. Lucrările au început în 2009, dar nu au mai fost terminate. Acum, centrul Comunei Beuca este izolată de restul localităţii. Sunt oameni care s-au refugiat în podul caselor, nu au apă, nici mâncare.

Nana, tatăl tău este Tăriceanu

Nu e rău că se face ancheta în cazul Nana! Nu e rău că se constată că terenul a trecut, în mod dubios, în anul 2007, din domeniul public al statului în domeniul privat şi a fost preluat de la ADS de către Primăria Fundulea, iar apoi pus în posesie... Preşedinte al ADS atunci era un liberal, care ispăşeşte o pedeapsă de şase ani cu executare pentru manevre cu terenuri. El fusese numit din dispoziţia lui Tăriceanu, pe mână cu David. Prefect de Călăraşi şi şef la comisia judeţeană care a făcut manevra era tot PNL-ist, pus de acelaşi Tăriceanu. Este vorba de Jenel Şerban, care nici el nu se simte prea bine. Rău e că pe Tăriceanu îl ţin băieţii ăştia şef la Senat, deşi morţii de la Nana sunt la el în dulap.

Piaţa francizelor nu va depăşi 1,4 miliarde euro în 2014

Piaţa francizelor este în strânsă legătură cu evoluţia economică, iar pentru 2014 vom avea o creştere nesemnificativă, trendul continuând, probabil, şi în următorii ani, astfel că piaţa nu va depăşi 1,4 miliarde de euro, spune Constantin Anton, preşedintele Asociaţiei Române de Franciză (ARF). Restaurantele, inclusiv cele de tip fast food, zonele de retail şi servicii sunt câteva din preferinţele romanilor în domeniul francizelor. Conform estimărilor ARF, bazate pe sondajele efectuate în rândul antreprenorilor, domeniile preferate de investitorii autohtoni în franchising sunt servicii (28,8%), retail (26,4%), fast-food (23,3%), restaurante şi cafenele (6,2%), spa (2,3%), notează Agerpres.

Topul celor mai poluante termocentrale din România

Printre termocentralele care poluează cel mai mult din ţară se numără CET-ul din Oradea, complexurile energetice din Oltenia şi Valea Jiului, CET Govora sau centrala de Viromet Victoria. CET-ul din Oradea este cel mai mare producător de emisii de dioxid de carbon, potrivit raportului ANRE pe 2013, citat de Economica.net. Termocentrala arădeană, ce funcţionează pe cărbune şi păcură, a produs 1.283 de grame de CO2/kWh. Pe locul doi în topul poluatorilor se găseşte termocentrala Motru, pe cărbune, cu 1.234 unităţi de CO2 eliberate în atmosferă, iar pe locul trei este Termica Suceava, pe cărbune şi păcură, cu 942 de unităţi. Mari poluatori mai sunt Complexul Energetic Hunedoara, cu 936 de unităţi, Complexul Energetic Oltenia, pe gaz, cărbune şi păcură, cu 926 de unităţi, CET Govora sau Viromet Victoria, termocentrala ce aparţine lui Ioan Niculae, cel mai bogat român. Cele mai mici emisii le au termocentralele Termica Târgovişte, Colonia Cluj şi ECOGEN Energy.

Băncile din România au rămas reticente la credite

Creditarea în România merge cel mai prost din toată regiunea Europei Centrale şi de Est, dar băncile de aici câştigă cel mai mult din diferenţa dintre dobânda la credite şi de la depozite, arată un studiu publicat de agenţia de rating Fitch. România are cea mai mare diferenţă între dobânzile atrase şi plasate. La un moment dat, guvernatorul BNR Mugur Isărescu spunea că România nu a avut produse bancare toxice, pentru că acestea nu-şi aveau locul, atâta vreme cât produsul clasic, creditul, avea o marjă de profit incredibilă, de 10-15%. Singurul capitol la care băncile din România se remarcă puternic este cel al marjei de câştig din dobândă, care este undeva la 6%, cu mult peste Ungaria, cu 4%, sau Polonia, cu 2%, potrivit Digi24.ro. Această marjă a permis băncilor să facă profituri operaţionale consistente, de aproape două miliarde de euro, arată un raport Fitch.

ROMANIA LIBERA

Dragnea, cu barca pe uliţă. Imaginea eşecului în a ne alege conducătorii

Nu-i puţin lucru să-l vezi pe Liviu Dragnea mergând cu barca pe uliţele unui sat, din judeţul pe care l-a condus 16 ani, după ce câteva pârâiaşe s-au revărsat în gospodăriile oamenilor. Imaginile cu vicepremierul inspectând inundaţiile din Teleormanul care "l-a făcut om", atât profesional cât şi material, reprezintă tabloul perfect al eşecului nostru ca naţie liberă să-şi aleagă conducătorii pe care-i crede de cuviinţă. Să ne înţelegem, cele 86 de comune inundate, 250 de persoane rămase fără un acoperiş deasupra capului şi trei vieţi omeneşti pierdute - bilanţul de luni după-amiază al inundaţiilor - nu sunt victimele unei situaţii ieşite din comun, a revărsării vreunui Gange românesc sau cine mai ştie ce catastrofă naturală. Nişte firicele de apă din sudul ţării s-au umflat de la ploile din ultimele zile şi au ieşit din matcă invadând culturile şi gospodăriile oamenilor.

Pasagerii au primit ordin să rămână în cabină, căpitanul şi echipajul s-au salvat

Preşedintele sud-coreean Park Geun-hye a condamnat comportamentul căpitanului feribotului Sewol şi a unei părţi a echipajului pe care le-a echivalat cu un asasinat. Feribotul Sewol s-a scufundat miercurea trecută cu 476 de pasageri la bord, dintre care 339 erau elevi de liceu şi profesori aflaţi în excursie. Dintre pasageri, 64 au fost confirmaţi morţi, iar 238 sunt daţi dispăruţi. Partea cea mai sinistră a întregii poveşti este că echipajul în frunte cu căpitanul vasului Lee Jeun-seok, 69 de ani, a ordonat pasagerilor să rămână în cabine în timp ce vasul se scufunda în vreme ce ei se grăbeau să se salveze. Potrivit Reuters, care citează pasagerii care au reuşit să scape, foarte puţini s-au revoltat şi nu au respectat ordinele primite pentru că societatea coreană este una profund ierarhizată, unde foarte puţini se îndoiesc de ordinele superiorilor. Cei care au ales să se salveze au fost fie cei care nu au respectat ordinul, fie cei care nu l-au auzit.

Creatorul Bitcoin ar putea fi descoperit cu ajutorul lingvisticii

"Proiectul Bitcoin" este numele unei cercetări care şi-a propus să afle cine este creatorul Bitcoin. O echipă de 40 de studenţi conduşi de profesorul Jack Grieve de la secţia de lingvistică criminalistică de la Universitatea din Aston a stabilit că Nick Szabo este numele primului creator al Bitcoin. Conform Phys.org, cercetătorii au comparat stilul în care a fost redactată lucrarea ştiinţifică de la care a pornit Bitcoin cu documente scrise de către cei "suspectaţi" ca fiind autori ai celebrei monede virtuale. Nick Szabo este blogger şi fost profesor de drept la Universitatea George Washington, iar lingviştii au descoperit un număr neobişnuit de mare de asemănări între felul acestuia de a-şi compune textele şi stilul documentului original care a stat la baza realizării Bitcoin. Mai mult, Nick Szabo deţine toate competenţele necesare pentru a fi creditat cu crearea Bitcoin. El are cunoştinţe de legislaţie, criptografie, informatică.

Putin, supărat că americanii vor să-i caute "miliardele" din Elveţia

Un purtător de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, a catalogat duminică drept "absurdă" ameninţarea, evocată de către ziarul britanic The Times, cu sancţiuni americane vizând averea personală, de ordinul "miliardelor", pe care ar deţine-o, potrivit acestuia, Vladimir Putin în Elveţia. The Times scrie că Statele Unite ar lua în calcul, în cazul în care Rusia va trimite trupe în Ucraina, să caute să-l sancţioneze pe Putin în mod personal, căutând şi blocând în bănci elveţiene suma de "40 de miliarde de dolari" pe care acesta ar fi strâns-o în contul intereselor pe care le deţine în cadrul Gazprom şi altor grupuri în domeniul hidrocarburilor. "Este evident o farsă din genul celor absurde", a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin. "Preşedintele nostru nu are, deci, de ce să se teamă în această privinţă?", a fost întrebat. "În orice caz, nu din partea ziarului The Times. De ce trebuie să ne fie frică de sancţiuni care sunt, a fortiori, atât de absurde? Nu putem decât să râdem de sancţiuni atât de absurde",

ZIARUL FINANCIAR

Băsescu şi Ponta ar trebui trimişi împreună în exil la Botoşani

Botoşani, aproape cel mai sărac judeţ din România, unde doar unu din opt locuitori are un loc de muncă, cine se ocupă? În judeţul din nordul ţării cel mai mare angajator este Spitalul Judeţean de Urgenţă "Mavromati", iar pe locul doisprezece în topul angajatorilor este Protopopiatul Botoşani. Când este vorba să se ducă la Bruxelles, să stea la masa şi în poza de grup a liderilor politici ai Europei, Băsescu şi Ponta se calcă pe picioare. Pentru ruta Bucureşti-Botoşani, judeţul cu 412.000 de locuitori, unde salariul mediu net este de 1.200 de lei, cu 30% mai mic decât cel la nivel naţional, şi unde numai 50.000 de locuitori sunt salariaţi, nu se înghesuie nimeni. În caz că preşedintele şi premierul ar fi interesaţi, în Botoşani, la finalul anului 2012, activau 4.626 de companii, cu un număr de salariaţi de 32.426. Cifra de afaceri totală era de 1,1 miliarde euro şi doar două companii aveau un business anual de peste 200 de milioane lei (45 milioane euro).

Contractele cu hipermarketurile trimit zilnic pe şosele 5% din flota marilor transportatori rutieri

Cele mai mari 100 de companii de transpor­turi rutiere din România, care controlează peste 90% din piaţă, au o flotă totală de peste 20.000 de camioane. Dintre acestea 1.000, respectiv 5% din flotă, circulă zilnic pe şoselele din România pentru a alimenta magazinele din comerţul modern. În total lanţurile internaţionale au peste 1.200 de magazine (hipermarketuri, supermarketuri, cash&carry, discount şi proximitate) cu afaceri anuale de circa 9 mld. euro. "Avem contract cu o companie specializată de tran­sporturi care ne alocă zilnic circa 200 de camioane pentru a putea livra marfă în magazine", spune Sorana Georgia, directorul executiv al lanţului de peste 80 de supermarketuri Billa.

România aproape nu mai are nevoie de gaze ruseşti când industria consumă cu 30% mai puţin decât în 2008

Consumul de gaze naturale a scăzut anul trecut cu 8%, nivelul atins fiind chiar mai redus decât cel din 2009, cel mai dificil an de criză pentru economia locală, şi cu aproape 20% mai mic decât cel din 2008, devenit un punct de referinţă pentru mediul de business din România. Factura pentru gazele importate s-a redus la jumătate anul trecut faţă de 2012, până la 756 de milioane de dolari, în timp ce industria a ars cu 15% mai puţine gaze faţă de anul anterior, arată raportul anual pe 2013 întocmit de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Consumul de gaze naturale a ajuns anul trecut la 12,5 mi­liar­de de metri cubi, impor­tu­rile având o pondere de numai 15%, cel mai scăzut nivel din 2003 încoace. Consumul de anul trecut este chiar mai scăzut decât cel din 2009, când Ro­mânia a avut nevoie de 13,2 miliarde de metri cubi de gaze, şi este cu 8% mai scăzut decât în 2012.

Câţi bani trebuie să pună deoparte în fiecare lună un român pentru a avea o pensie de 1.000 de euro. "Economisirea trebuie să înceapă de la vârste tinere, 20 sau 25 de ani"

Cu cât o persoană începe să economisească mai devreme, cu atât efortul necesar pentru a strânge o anumită sumă la vârsta pensionării se reduce substanţial. Spre exemplu, pentru a strân­ge 180.000 de euro la 65 de ani, su­mă care ajunge pentru o pensie de circa 1.000 de eu­ro pe lună (timp de 15 ani), sunt ne­cesare economii de circa 410 lei (91 de euro) pe lu­nă timp de 45 de ani, adică de la vâr­sta de 20 de ani, po­­trivit unei analize a ZF luând în calcul o dobândă sau randament anual mediu de 5%. Pentru a beneficia de aceeaşi pen­sie, dacă economisirea începe spre exem­plu mai târziu, de la 30 de ani, suma care trebuie pusă deoparte lunar urcă la 724 de lei (162 de euro), respectiv la 1.371 de lei (307 euro) înce­pând cu vârsta de 40 de ani şi ajunge la 3.031 de lei (679 de euro) lunar pentru o persoană care începe să economisească pentru pensie de la 50 de ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb