REVISTA PRESEI 22.04.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 22 aprilie 2015

ADEVARUL

Tatiana Niculescu Bran se retrage din funcţia de purtător de cuvânt

Tatiana Niculescu Bran se retrage din funcţia de purtător de cuvânt al Admnistraţiei Prezidenţiale, decizia fiind luată de comun acord cu preşedintele Klaus Iohannis. Tatiana Niculescu Bran spune că relaţia cu presa nu a fost pe măsura dorinţelor sale. Teodor Baconschi, fost ministru de Externe: Regret demisia Tatianei Niculescu-Bran: suntem prieteni de prin 1984.... Am apreciat-o mereu pentru profesionalismul dovedit în jurnalismul cu standarde BBC. Tatiana Niculescu Bran a avut responsabilitatea de a intermedia relaţia preşedintelui Klaus Iohannis cu presa. Între 1995 şi 2004, a fost redactor la Radio BBC World Service, Secţia Română de la Londra, iar între 2004 şi 2008 a condus biroul BBC World Service de la Bucureşti.

SUA aplică în estul Europei strategia blocadei regionale. "România, ultimul pilon al noii Cortine de Fier"

Statele Unite încurajează fostele puteri regionale să-i sprijine strategia de a crea un "cordon sanitar antirusesc" în schimbul recunoaşterii, apoi a restabilirii sferei lor de influenţă. În mod ideal, SUA doresc ca noua Cortină de Fier să includă Scandinavia, Europa de Est şi de Sud-Est, iar România, Polonia şi Suedia să fie partenerii lor pe care să-i conducă din spate, scrie Andrew Korybko pentru agenţia rusă Sputnik News. Iniţiativa celor cinci state nordice (Danemarca, Suedia, Finlanda, Norvegia şi Islanda) de a-şi intensifica împreună cooperarea militară cu ţările baltice (Lituania, Letonia şi Estonia) - care se tem de agresivitatea crescândă a Rusiei - este văzut de autorul articolului drept un posibil prim pas către formarea unui bloc militar regional coordonat de Statele Unite, un fel de "NATO din umbră" (Shadow NATO), Suedia şi Finlanda nefiind membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Cum arată "Beciul Domnesc" şi ce a câştigat Rudel Obreja

Chiar dacă n-a scăpat de arest, fostul preşedinte alFederaţiei Române de Box ar putea să le facă viaţa mai uşoară colegilor notorii cazaţi zilele acestea în Arestul Central al Poliţiei. Asta în urma unei decizii în premieră a magistraţilor Curţii Supreme care au constatat că fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box nu îi sunt respectate drepturile de când se află în detenţie şi au dispus ca acestuia să i se asigure servirea mesei într-o sală special amenajată, cu respectarea normelor de libertate aprobate prin lege. El s-a plâns că împarte o celulă de 11 metri pătraţi cu alţi trei deţinuţi şi mănâncă în condiţii lipsite de igienă, într-un loc situat lângă toaletă. Arestul cuprinde 31 de camere înşirate pe două etaje. Parterul, care oferă lumină mai bună şi aer mai proaspăt, găzduieşte persoanele mai vulnerabile, precum femeile, bolnavii şi dependenţii de droguri, iar demisolul amenajat mai spartan le revine bărbaţilor. În total, 171 de paturi îi aşteaptă pe cei certaţi cu legea. Există două tipuri de camere: de 14 metri pătraţi, în care sunt instalate câte patru paturi, şi de 16 metri pătraţi, în care sunt instalate între şase şi opt paturi.

România, mica Grecie? De ce nu e bine să adoptăm prea curând moneda europeană

Adoptarea euro a ajuns să fie privită la fel ca intrarea în spaţiul Schengen. Însă experienţe anterioare, nu dintre cele mai fericite, au determinat Comisia Europeană să solicite mai mult decât simpla îndeplinire a criteriilor tehnice. Înlocuind drahma cu euro, Grecia a fost capabilă să se împrumute în condiţii mai bune decât permitea realitatea economiei timp de aproape un deceniu. Situaţia României este din multe puncte de vedere asemănătoare celei a Greciei din perioada în care se pregătea să adere la euro. Neîncrederea în guvernele dâmboviţene este de notorietate la Bruxelles. Din punct de vedere al performanţelor economice România se situează pe penultimul loc în UE, la mare distanţă de medie. Iar aderarea la zona euro a ajuns să fie privită ca o performanţă, fără a fi luate în calcul riscurile.

Ministerul Economiei a ignorat o sentinţă definitivă şi le-a făcut cadou un teren de milioane fraţilor Cristescu

Cei mai bogaţi bănăţeni, proprietari ai companiei Bega Grup, fraţii Emil şi Marius Cristescu au primit un teren de 3.700 de metri pătraţi în centrul Timişoarei printr-un document emis de Ministerul Economiei în condiţii suspecte. Potrivit documentului intrat în posesia "Adevărul", actul a fost semnat de ex-ministrul Economiei, Constantin Niţă (PSD), care a ignorat o sentinţă definitivă şi irevocabilă a instanţei, ce spune că terenul nu poate intra în proprietatea fraţilor Cristescu. Concret, Ministerul Economiei "a rezolvat" problema terenului din centrul Timişoarei, în aprilie 2014, dar litigiile sunt mai vechi şi încep acum aproximativ opt ani. Primăria a arătat că terenul face parte din domeniul public al municipiului, iar legea în baza căreia terenul a fost cerut prevede clar că nu intră in discuţie terenurile care, "în condiţiile legii, fac parte din domeniul public". Printr-o sentinţă emisă în 14 octombrie 2011, Tribunalul Timiş stabileşte că Bega TM nu poate primi terenul, pentru că nu îndeplineşte condiţiile legii.

Băsescu vrea s-o viziteze pe Alina Bica în arest la domiciliu

Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, şi omul de afaceri Dorin Cocoş vor fi cercetaţi în arest la domiciliu. Decizia a fost luată marţi de magistraţii Curţii Supreme, care au ales să înlocuiască arestul preventiv în cazul celor doi cu o măsură mai blândă. Alina Bica a părăsit deja penitenciarul, iar la ieşire a declarat că este "în continuare o femeie de succes". Traian Băsescu a declarat, marţi seara, că ar vrea să o viziteze pe Bica. Traian Băsescu a declarat, marţi, că are "o dorinţă uriaşă" să o viziteze pe Alina Bica, dacă este de acord şi soţul şi dacă nu are restricţii, remarcând, totodată, că trei din oamenii care au fost în echipa sa sunt arestaţi de alţi trei oameni din echipa sa cu care a modernizat statul.

Industria de piese auto, magnetul de investiţii al României

Tot mai multe concerne care acţionează în sectorul producţiei de componente auto anunţă deschiderea de unităţi noi sau extinderea altora existente în România, grupurile străine fiind atrase de mâna de lucru ieftină. Industria de subansamble auto atrage în continuare investiţii în România, numai în ultima săptămână fiind deschise şi anunţate trei fabrici în acest domeniu în ţara noastră, în condiţiile în care aproape jumătate din exporturile României sunt generate de acest sector. Grupul german Draexlmaier a inaugurat joia trecută o nouă unitate de producţie în România, la Codlea, judeţul Braşov, în urma unei investiţii de 50 de milioane de euro. Unitatea va produce borduri, console şi uşi pentru unii dintre cei mai mari constructori auto din lume. Draexlmaier mai are o fabrică la Codlea, dar noua unitate este separată de aceasta. Investiţia creează 500 de noi locuri de muncă, iar piesele produse sunt livrate către BMW, Daimler, Volkswagen, Tesla şi Cadillac.

BANCHERUL

Codul de bune practici bancare: băncile pot emite carduri doar la cererea clienţilor.

"Ne vom asigura că se emite cardul bancar doar la cererea clientului". Aşa scrie in Codul de bune practici bancare emis de Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR). Recunosc astfel bancherii ca emit carduri fără a exista o cere a clientului? Greu de crezut. Si totuşi, se întâmpla. Dovada sta intr-o plângere recenta primita pe site-ul Reclamatiibanci.ro, in care clientul unei bănci spune ca i s-a emis un card de credit Avantaj de către Credit Europe Bank, doar in urma unei discuţii telefonice, fără existenta unor documente personale si fără sa semneze o cerere de emitere a cardului sau un contract. Emiterea unui card fără existenta documentelor solicitantului si mai ales fără semnătura acestuia este, evident, o ilegalitate, nu doar un abuz sau o rea practica bancara.

CURENTUL

Bucurii - de Tia Şerbănescu

După consultările de la Cotroceni, toate analizele au ieşit bune iar participanţii s-au declarat plini de gânduri serioase: vrem adoptarea legii finanţării partidelor (Ponta); susţinem solicitările justiţiei în Parlament (Orban); vrem să schimbăm urgent codul electoral (Oprea); susţinem întoarcerea la votul pe liste (Pambuccian). Există voinţă politică, a constatat preşedintele Iohannis: "mă bucur că încet dar sigur cu acest tip de consultări intrăm în normalitate, e un nou pas, suntem pe drumul cel bun". Adevărat pe drum. Potrivit preşedintelui, s-au convenit trei acorduri: pentru legea alegerilor locale şi a finanţării partidelor (în mai), pentru legea alegerilor parlamentare (până-n vară) şi pentru votul prin corespondenţă în diaspora ("în timp util"). Dl. Iohannis s-a bucurat deja că legea alegerilor locale a trecut în Senat: "e un lucru bun, lucrurile s-au mişcat". S-au mişcat prost. Primarii sunt aleşi tot din primul tur. Avantaj PSD. Blaga a zis că s-a ajuns astfel la "răul cel mai mic". Se pare că maximum de bine ce se poate obţine la noi e răul cel mai mic.

La bine şi la rău: Lavinia Şandru divorţează

Lavinia Şandru a decis să divorţeze de Darius Vâlcov. După ce soţul ei a fost arestat, Lavinia Şandru a decis să divorţeze oficial, aceştia fiind separaţi de mai mult timp şi având un copil împreună. ''S-a trezit dintr-o data cu o multime de lucruri pe cap. Chiar dacă nu mai era cu Vâlcov, situaţia a afectat-o foarte mult pentru că au un copil împreună. Lavinia a trebuit să îi explice fiicei sale ce se întâmplă cu tatăl ei, pentru că puştoaica ar fi putut să audă de la televizor, fie un coleg i-ar fi putut spune la şcoală. Ca orice copil, nu a reacţionat foarte bine, mai ales că îşi iubeşte tatăl. Pe deasupra, Lavinia a fost nevoita sa îi suporte şi pe cei care au acuzat-o că ştia cu ce se ocupă soţul ei, ceea ce nu este deloc adevărat. Va divorţa cu siguranţă cât de curând, este hotârâtă'', a declarat o apropiată a Laviniei Şandru, pentru cancan.ro.

CURIERUL NATIONAL

Cum sunt îngropaţi constructorii de drumuri

Sectorul autohton de lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor a înregistrat o scădere majoră a investiţiilor pe fondul prăbuşirii veniturilor în anul fiscal 2013, ca urmare a neîncasării creanţelor de la stat şi a nivelului scăzut al cheltuielilor publice pentru reluarea proiectelor de investiţii, se arată într-un studiu publicat ieri de Coface. Potrivit acestuia, sectorul lucrărilor de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor a înregistrat o scădere cu 22% a veniturilor, în timp ce nivelul investiţiilor în activele fixe a scăzut cu până la 33%, confirmând astfel lipsa de predictibilitate pe termen lung şi scăderea cheltuielilor publice. O altă cauză care a dus la diminuarea veniturilor constructorilor şi la creşterea riscurilor de insolvenţă la care sunt expuşi este legată de termenele de încasare, care au rămas la un nivel foarte ridicat, ceea ce s-a reflectat în creşterea semnificativă a duratei medii de plată a furnizorilor.

Mărioară, Mărioară! - Opinii - Adrian Panaite

Ia un par de mă omoară! Inteligenţa s-a suspendat pentru vreo două-trei zile în România! Ne-am bulucit cu toţii la catafalcul Marioarei Zăvoranu, personaj pitoresc zămislit din contorsiunile presei mondene de la noi. Catalizator de pasiuni mai ceva decât fiica sa, Oana - cea care i-a deschis calea în lumea vedetelor - Marioara a antrenat peisajul mediatic în mai multe rânduri pentru a-l cutremura decisiv la moartea sa. Uităm de TVA, de ANAF, DNA, DIICOT, FMI şi alte acro­ni­me care ne-au cam sâcâit în ultimul timp... Dă-le încolo! "Ce mai zice Zăvoranca?!" "Dar Gigi­cu?" Fuga la televizor sau călare pe tastaturi pentru o verificare a ultimelor ştiri de pe internet des­pre regretata dispariţie. Un mili­on de vizitatori unici a avut portalul unuia dintre tabloide, record istoric de cititori în mediul virtual. Secolul XXI trebuia să fie al Mărioarei sau nu era deloc! Miniştrii îngrămădiţi după gratii nu valorează mai mult decât trupul neînsufleţit al Zăvorancei Senior, după cum perspectiva alimentelor mai ieftine nu ne încântă în mai mare măsură decât coliva unei celebrităţi. Bogdaproste!

Scandal de proporţii în SUA: Criminaliştii FBI au falsificat probe timp de 30 de ani

Un scandal de proporţii este pe cale să explodeze în SUA, după ce departamentul Justiţiei din SUA şi Biroul Federal de Investigaţii au recunoscut că aproape toţi experţii unităţii FBI de analizare a probelor criminaliste au făcut mărturii false contra unor infractori, în procese din ultimii 30 de ani, situaţie ce ridică dubii privind sistemul judiciar american. Printre cazurile verificate sunt şi 32 în care inculpaţii au fost condamnaţi la moarte, iar 14 dintre ei au fost deja executaţi sau au murit în închisoare, scrie Washington Post. Inculpaţii au fost condamnaţi pe baza unei serii de probe, iar, dintre acestea, cele furnizate de laboratorul microscopic al FBI ocupau o pondere mică. "Utilizarea timp de trei decenii de către FBI a mostrelor microscopice de păr pentru inculparea infractorilor este un dezastru complet", a reacţionat Peter Neufeld, cofondatorul Institutului Innocence Project, participant la activităţile de verificare a dosarelor.

România are cel mai vesel mediu de lucru din Europa Centrală şi de Est

Polonezii mizează pe un mediu dinamic şi activ, iar cehii lucrează organizat şi după reguli. Românii cred că umorul şi relaţiile de la locul de muncă sunt mai importante, iar progresul lor este încetinit de birocraţie. Majoritatea managerilor locali dau vina pe managerii străini pentru imaginea proastă a companiilor lor. Studiul comandat de TARGET Executive Research şi realizat de GfK şi CEU Business School indică totuşi faptul că România are, după Polonia, al doilea cel mai plin de resurse mediu de afaceri din regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE). Studiul a fost reali­zat pe baza răspunsurilor a peste 1.000 de manageri străini şi locali din Bulgaria, Cehia, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria,

ASF a câştigat procesul cu fostul vicepreşedinte

Tudor Baltă ceruse acordarea a 20 de salarii compensatorii, în valoare totală de peste 1 milion lei. Curtea de Apel Bucureşti a admis apelul formulat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în procesul iniţiat de Tudor Baltă, fost vicepreşedin­te al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, având ca obiect acordarea a 20 de salarii compensatorii în valoare de 1.064.049 lei. "Instanţa de judecată a schimbat sentinţa dată de Tribunalul Bucureşti respingând acţiunea reclamantului ca neîntemeiată. Decizia este definitivă şi a fost pronunţată în şedinţa publică din data de 9 aprilie 2015", a informat ieri autoritatea, precizând că încă are pe rol o serie de procese care au ca obiect acordarea de drepturi băneşti compensatorii solicitate de mai mulţi membri din conducerea fostelor Comisii de supraveghere a pieţelor financiare nonbancare, respectiv CSA, CNVM şi CSSPP. Valoarea totală a sumelor solicitate se ridică la circa 11,6 milioane de lei.

EVENIMENTUL ZILEI

Cristian Zgabercea a căpuşat statul la Festivalul Mamaia, printr-o fundaţie de nunţi şi botezuri

Membrii juriului şi premianţii Festivalului Mamaia 2012 au fost plătiţi din bani publici, fără a se achita taxele datorate statului. Potrivit DNA, schema de evaziune fiscală a fost plănuită de actualul producător general al TVR, Cristian Zgabercea. Detalii inedite din dosarul în care producătorul general al TVR, Cristian Zgabercea (54 de ani), şi naşul acestuia, preşedintele CJ Constanţa (CJC), Nicuşor Constantinescu, au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie. Actualul director din TVR este un apropiat al trioului Radu Mazăre, Sorin Strutinsky şi Nicuşor Constantinescu. Zgabercea ar fi întocmit mai multe referate, în calitate de consilier al lui Nicuşor Constantinescu, şi l-ar fi ajutat pe baronul de litoral să facă finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi fundaţii de casă. Prejudiciul adus constănţenilor: 18,4 milioane de lei, circa 4 milioane euro. Zgabercea este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, constituire de grup infracţional organizat şi evaziune fiscală. O parte din fondurile CJC au fost direcţionate ilegal către Fundaţia Fantasio din Constanţa, potrivit DNA.

"Fratele" David va trebui să împartă şpaga de 500.000 de euro cu biserica unde s-a botezat

Mişcarea penticostală în care a intrat fostul ministru al Internelor, Cristian David, are o regulă financiară: fiecare membru trebuie să doneze bisericii 10% din venituri. "Nu l-am sunat sau contactat, Cristian David a venit la noi adus de rugăciunile noastre. Ne-am rugat pentru binele lui", încearcă să fie convingător pastorul Ioan Ceuţă. Acesta a adus, în 1992, Adunările lui Dumnezeu, o mişcare penticostală din Statele Unite. Acum se jură că nu a avut altă metodă, decât rugăciunea, pentru a-l atrage pe ministrul acuzat de DNA că ar fi luat o şpagă de 500.000 de euro. Regula care a dus la dezvoltarea mişcării este zeciuiala, fiecare membru al Bisericii Adunările lui Dumnezeu trebuind să doneze 10% din veniturile lunare. Regula l-a ajutat pe Ceuţă să dezvolte un adevărat imperiu religios în cartierul Militari, unde a ridicat: biserici, universitate, grădiniţă, şcoală, săli de rugăciune. Ba chiar, nu treci de gard ca să te rogi lui Dumnezeu până nu te legitimează gardianul.

România a mai pierdut un proces la CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat ieri, din nou, România pentru lipsa unei investigaţii în dosarul Revoluţiei, fiind obligată să plătească 15.000 de euro văduvei unui bărbat ucis de un glonţ care a trecut prin fereastra casei unde locuia. Cătălina Filip a reclamat România, în 2009, la CEDO cu privire la modul în care a fost realizată ancheta în cazul morţii soţului ei, care a fost omorât, pe 25 decembrie 1989, de un glonţ care a trecut prin fereastra locuinţei lor din Bucureşti. Ancheta a fost deschisă în 1990 de Parchetul Militar Bucureşti, dosarul fiind conexat în 2007 cu o altă cauză privind actele de violenţă comise în Bucureşti în decembrie 1989, iar în 2009, când femeia s-a adresat CEDO, investigaţia nu fusese finalizată. Decizia de ieri vine după ce alte opt persoane, victime ale Revoluţiei sau care şi-au pierdut rude în decembrie 1989, au fost despăgubite, cu câte 8.000 de euro, printr-o decizie a CEDO din martie.

Băsescu, despre ANRP: Dacă există o instituţie care mi-a trimis un document înainte de 2010, să-l desecretizeze!

Fostul preşedinte Traian Băsescu, a declarat, aseară, într- o intervenţie în cadrul emisiunii "X Press" de la postul B1 TV, că şi-ar dori să-i facă o vizită Alinei Bica. Totodată, Băsescu a precizat că nu se teme de nimic, deoarece nu are cine să îl şantajeze în România. Fostul şef al statului a spus că prima care i-a tras un semnal de alarmă că sunt nereguli la ANRP a fost Elena Udrea, iar el a informat instituţiile statului în 2010. Mai mult, Băsescu a cerut instituţiilor să publice, dacă există, un document care i-ar fi fost înmânat înainte de 2010. Totodată, el le-a cerut lui Cătălin Tolontan şi Gabrielei Firea să se autodenunţe.

JURNALUL NATIONAL

Elena Udrea, trimisă în judecată de DNA în dosarul "Gala Bute"

Fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea a fost trimisă în judecată, în stare de arest preventiv, de procurorii DNA în dosarul "Gala Bute". În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei: fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, Ştefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea), Gheorghe Nastasia (fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului), Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii, Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei societăţi comerciale. Dosarul a fost înaintat pentru soluţionare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Ministrul Finantelor, despre Loteria bonurilor fiscale: "Abordarea clar trebuie schimbata!"

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) vrea să schimbe abordarea loteriei bonurilor fiscale pentru că sunt prea mulţi câştigători, iar câştigurile sunt mici, a declarat, marţi, ministrul de resort, Eugen Teodorovici, într-o dezbatere realizată de Intact Media Group, la Palatul Parlamentului. "Abordarea clar trebuie schimbată. La un fond de premiere fix este clar că dacă sunt mulţi câştigători, atunci câştigurile sunt mici. Trebuie să găsim o altă abordare pentru a stimula cu adevărat. Mergem poate pe categorii de câştig. În funcţie de categorie să fie şi câştigul acordat, cum este de exemplu, 6/49. E normal să fie o astfel de stimulare. Astăzi, din păcate, este o situaţie de acest gen. Sunt foarte mulţi câştigători în această zonă şi împărţim cei 1 milion lei la la câţi vor depune până pe 13 mai şi va fi un câştig destul de mic. Trebuie să facem o modificare la ordonanţă şi la modul de aplicare din luna iunie. Pentru aprilie, timpul este deja foarte scurt", a spus Teodorovici. El a precizat că până în acest moment au fost depuse în jur de 9.000 de bonuri fiscale.

Mircea Badea: Ce se întâmplă în mintea celor care zic pe de o parte că Băsescu e nasol, dar oamenii numiţi de el sunt minunaţi?

Mircea Badea i-a adresat o întrebare, marţi, în intervenţia sa de la "Sinteza Zilei", sociologului Marius Pieleanu, întrebare legată de rezultatele din sondajele de opinie şi modul în care gândesc respondenţii. "Domnule Pieleanu, DNA-ul şi SRI-ul sunt bine în sondaje, nu? Românii au încredere în ele?" a întrebat Mircea Badea. "Da, au" a răspuns sociologul. "În Băsescu au? Cam cât? Vă rog să-mi exprimat sociologic, ce se întâmplă în mintea respondenţilor, care zic pe de o parte că Băsescu e nasol, dar oamenii pe care i-a numit în funcţii sunt minunaţi?" a continuat Mircea Badea. "15% luna trecută, cred că acum e la 10% consolidat" a spus Marius Pieleanu, care a adăugat că DNA şi SRI se bucură de 5-6 ori mai multă încredere în sondaje decât fostul preşedinte. "Nu ştiu acum. Promit că am să vă dau un răspuns în emisiunile viitoare" a conchis sociologul Marius Pieleanu.

NATIONAL

Chiliman il ataca pe Ponta la buzunare

Deranjat de indolenta guvernantilor, primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, si-a propus sa-i tarasca pe acestia in fata justitiei. Pentru ca Executivul nu doreste sa puna in aplicare hotararea judecatoreasca prin care ministerul Mediului trebuie sa exproprieze pentru cauza de utilitate publica o suprafata de aproximativ 0,5 hectare de teren din Parcul Bordei, care urmeaza a fi trecuta, potrivit legii, in administrarea Primariei Sectorului 1, Andrei Chiliman a decis sa-si caute dreptatea prin tribunal. "Refuzul Guvernului de a se conforma unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile ne obliga la un demers extrem: o actiune administrativa la Curtea de Apel Bucuresti, prin care cerem instantei de judecata amendarea premierului Victor Ponta si a ministrului Mediului Gratiela Gavrilescu cu 20% din salariul minim pe economie pentru fiecare zi de intarziere in executarea respectivei hotarari.

Cacealmaua SMURD a lui Raed Arafat

Situatie de-a dreptul exploziva la nivelul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta. Pompierii par sa fi ajuns la capatul rabdarilor si deja au inceput sa faca plangeri penale pentru abuz in serviciu. Marile ofuri ale oamenilor care sar in foc la propriu pentru a-si salva semenii sunt legate de mascarada pe care sunt obligati sa o joace dupa ce au fost pusi sa faca cursuri intensive SMURD timp de 30 de zile. Si acum sunt trimisi la diverse cazuri, in urma solicitarilor primite la 112, fara a avea macar dreptul de a face vreo injectie, astfel ca trebuie sa faca doar pe taximetristii la spitale sau sa cheme Ambulante cu medici si asistente in dotare. Insa ceea ce a umplut paharul este faptul ca au inceput sa fie pur si simplu "lucrati" la banii care li se cuvin pentru turele de 24 de ore pe care le fac, cu totii aratandu-l cu degetul, pentru aceasta cacealma, pe nimeni altul decat pe secretarul de stat Raed Arafat.

Sova, ciunga din parul lui Tariceanu

Facerea de bine... l-a bagat in bucluc pe Calin Popescu Tariceanu. Dupa ce a facut pe dracu' n patru ca sa-l tina pe pesedistul Dan Sova departe de Arestul Politiei Capitalei, presedintele Senatului nu stie acum pe unde sa scoata camasa. Fortat de Curtea Constitutionala, Tariceanu a dat unda verde pentru redactarea unei hotarari prin care se constata ca nu s-au intrunit conditiile pentru incuviintarea retinerii si arestarii lui Dan Sova. Document pe care nu si-a pus insa si semnatura, avand o banuiala ca in felul acesta ar putea ajunge si el client al procurorilor anticoruptie. Ca sa scape de responsabilitate, Calin Popescu Tariceanu a trimis hotararea in plen. Doar ca aici, cu largul concurs al pesedistilor, a inregistrat o noua infrangere, hotararea fiind respinsa. Ieri, presedintele Senatului a apelat la un nou artificiu. Printr-o decizie a Biroului permanent, Comisia juridica a primit sarcina ingrata sa redacteze o noua hotarare pentru sedinta din 25 martie in care a fost scapat Sova.

Zegrean incurca planurile Codrutei Kovesi

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, sustine ca perioada retinerii, stabilita la maximum 24 de ore, nu poate fi modificata prin revizuirea Constitutiei. Profitand de faptul ca ne aflam in plin proces de modificare a Constitutiei, Laura Codruta Kovesi a incercat sa bage si ea un fitil. Concret, sefa DNA a propus prelungirea perioadei de retinere de la 24 la 72 de ore. "Imposibil", i-a transmis presedintele CCR, Augustin Zegrean, aratand ca garantiile drepturilor fundamentale, precum cel la libertate, nu pot face obiectul revizuirii. "In Constitutia noastra, acum, se spune ca durata retinerii nu poate depasi 24 de ore. Aceasta este o garantie a dreptului la libertate, iar articolul 152 din Constitutie spune ca nu pot face obiectul revizuirii, printre altele, garantiile drepturilor fundamentale", a mai spus Augustin Zegrean.

PUTEREA

Udrea recunoaşte că PDL era finanţat cu bani negri

Elena Udrea a recunoscut că a primit bani negri, adică fără chitanţă, pentru finanţarea campaniei electorale a PDL. Fosta şefă a PMP a susţinut, conform procurorilor, că ştia că unii bani vin de la donatori anonimi, transmite Realitatea TV. Procurorii susţin că acest lucru demonstrează că Udrea ar fi acceptat provenienţa infracţională a banilor. Elena Udrea susţine că banii proveneau din donaţii neînregistrate în evidenţa partidului, de la donatori anonimi. Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, a fost trimisă marţi în judecată de către procurorii DNA, în stare de arest preventiv, în Dosarul "Gala Bute".

Compania Cirque du Soleil, vândută cu 1,5 miliarde dolari

Guy Laliberté, fondatorul Cirque du Soleil, cea mai mare companie de producţie teatrală din lume, a acceptat să vândă pachetul majoritar de acţiuni pe care îl deţine în această firmă, contra sumei de 1,5 miliarde de dolari, afirmă cotidianul "The Globe and Mail". Potrivit unor surse apropiate de familia lui Guy Laliberté, compania Cirque du Soleil va fi vândută fondului de investiţii TPG Capital LP and Fosun Capital Group, deţinut de conglomeratul chinezesc Fosun International Ltd. Al doilea fond de pensii din Canada, Caisse de dépôt et placement du Québec, ar putea cumpăra 10% din acţiuni, însă negocierile sunt încă în derulare, scrie Mediafax. Agenţia de presă Reuters, citând surse care cunosc acest dosar, a anunţat că TPG Capital and Fosun a ajuns în stadiul final al negocierilor iniţiate pentru a achiziţiona Cirque du Soleil. Compania are aproximativ 4.000 de angajaţi, din care 1.200 de artişti din aproape 50 de ţări.

Teodorovici vrea să-l "reformeze" pe Văcăroiu

Ministrul de Finanţe, Eugen Orlando Teodorovici, a anunţat marţi că îşi propune să reformeze, în perioada următoare, atât ministerul pe care îl conduce, cât şi Curtea de Conturi, deşi această instituţie, condusă de fostul premier Nicolae Văcăroiu, nu se află în subordinea sa, fiind sub control parlamentar. Teodorovici, a declarat că atât instituţia pe care o conduce, cât şi Curtea de Conturi trebuie reformate pe fond "pentru a avea cu toţii de câştigat", în tot ce înseamnă economie. Declaraţia vine la numai câteva zile după ce şeful său, premierul Victor Ponta, a atacat Curtea de Conturi, afirmând că inspectorii acesteia acţionează după practici "comuniste" şi "miliţieneşti".

ROMANIA LIBERA

Şansa istorică a României într-o lume care se clatină

Într-o lume aflată într-un proces de transformare profundă, marcată de crize grave, incertitudini şi schimbări tectonice ale geografiei politice, nu numai că România este bine plasată ca membră a Uniunii Europene şi a NATO, dar, în măsura în care menţine parteneriatul cu Statele Unite, este mai bine plasată ca oricând în istoria ei. Există un sentiment general astăzi, în lume, că vechea ordine liberală se prăbuşeşte o dată cu vechile raporturi de putere şi nimeni nu ştie ce îi va lua locul. Acest sentiment este exprimat cel mai bine de profesorul Armand Goşu, de la Universitatea Bucureşti: "M-am născut într-o lume bipolară, ce părea eternă. Mi-am trăit viaţa ca om matur într-o lume aflată sub hegemonia SUA, ce părea mai puţin durabilă. O să îmbătrânesc într-o lume tot mai haotică, cu multe centre de putere, care se asociază/aliază conjunctural, pe termen scurt, pentru a găsi soluţii punctuale şi al căror obiectiv strategic va fi să împiedice reapariţia unui hegemon".

Putin, lovit în "braţul gazier"

Se poate evoca o "trezire" a politicii antitrust europene după ce, doar în interval de o săptămână, doi "giganţi" activi în Europa sunt acuzaţi de abuz ilegal de poziţie dominantă. După acuzarea gigantului american al internetului, Google, a venit rândul gigantului gazier rus, Gazprom - companie de stat, considerată arma politică a lui Putin contra UE - să fie acuzat de blocare a concurenţei. Margrethe Vestager, puternicul şef antitrust în Europa, a acuzat oficial ieri, Gazprom că anulează concurenţa, împiedică libera circulaţie a gazului între statele europene şi impune preţuri neechitabile clienţilor săi. Se aşteaptă reacţii dure din partea rusă. Decizia luată faţă de Gazprom, arma energetică a lui Putin contra UE, ar putea avea consecinţe grele în plan diplomatic.

Războaie locale, jihad global

În Yemen continuă luptele sângeroase dintre combatanţii rebelilor şiiţi huthi şi forţele favorabile preşedintelui Abd Mansour Hadi, cu toate bombardamentele coaliţiei militare arabe conduse de Arabia Saudită, care a declanşat operaţiunea la 26 martie, la cererea preşedintelui, alungat din ţară de rebelii susţinuţi de Iran. Yemenul a respins orice mediere a Iranului câtă vreme rebelii nu depun armele. Instabilitatea din zonă a determinat SUA să trimită două nave de război în apele Yemenului, ca avertisment pentru Iran.

ZIARUL FINANCIAR

Investitori: Căutăm proiecte pe mobil în comerţ online, servicii financiare şi sănătate

19 specialişti în piaţa de telefoane mobile şi aplicaţii au descris ieri viitorul industriei la summitul ZF Mobilio 2015. Comerţul online, serviciile financiare şi cele de sănătate şi wellness sunt încă teritorii insuficient exploatate de dezvoltatorii români de aplicaţii, dar care atrag cel mai mult atenţia celor care au bani de finanţat start-up-uri. Investitorii sunt dipuşi să "pună pe masă" de la 500.000 de euro până la peste 2 milioane de euro pentru o afacere cu potenţial de dezvoltare - aceasta este concluzia la care au ajuns investitorii de tip business angel şi fondatorii unor companii care astăzi activează şi pe pieţe externe.

Costul creşterii dolarului: Cheltuielile statului cu dobânzile, mai mari cu 300 milioane de lei

Statul român a împrumutat 5,75 mld. dolari prin emisiuni de obligaţiuni pe piaţa americană între 2012 şi 2014, iar acum trebuie să plătească circa 300 mil. lei în plus pe an după ascensiunea puternică a dolarului din ultima perioadă. Obligaţiunile în dolari au fost emise la un curs de sub 3,5 lei, faţă de un nivel de circa 4,2 lei în prezent. Ministerul Finanţelor are cheltuieli cu dobânzile în contul acestor obligaţiuni de aproximativ 330 mil. dolari pe an (1,4 mld. lei). Astfel, o apreciere cu 25% a cursului înseamnă o creştere cu circa 300 mil. lei a costului cu dobânzile. Ministerul Finanţelor a revenit pe piaţa americană la începutul anului 2012 după o absenţă de 16 ani, dar a plătit un "preţ" de intrare destul de ridicat, respectiv un randament de 6,9% pe an pentru titluri cu maturitatea de zece ani, la care s-a adăugat un discount de 6,25% din valoarea nominală a obligaţiunilor acordat investitorilor.

Topul celor mai bine plătiţi şefi şi directori ASF anul trecut

Cătălina Sava, şef departament şi fost comisar CNVM, Adrian Cucu, director control, Dan Constan­tinescu, director adjunct, sunt printre cel mai bine plătiţi angajaţi din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară, cu venituri brute încasate anul trecut de peste 250.000 de lei, echivalentul unui venit lunar de peste 21.000 de lei (4.700 de euro), potrivit declaraţiilor de avere publicate pe website-ul instituţiei. Salariile încasate de cel mai bine plătiţi directori ai ASF sunt mai mari decât venitul lui Andrei Jakubiak, şe­ful comisiei de supraveghere financiară din Polonia -KNF, care câştigă circa 3.000 de euro pe lună. În Polonia, KNF supraveghează pieţe financiare de 60 de ori mai mari. ASF este responsabilă de supravegherea şi reglementarea pieţei de capital, a asigurărilor şi pensiilor private. Salariile angajaţilor şi cele ale membrilor Con­siliului ASF sunt plătite din taxele şi comisioanele pe care instituţia le încasează de la entităţile pe care le supraveghează.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb