REVISTA PRESEI 23.08.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 23 august 2012

ADEVARUL

Guvernul a umplut Curtea cu gunoaie

Covârşitoarea majoritate a cifrelor furnizate de Guvern în speranţa reducerii cvorumului la referendum a fost considerată "irelevantă" pentru CCR. Procedura de reinstalare a preşedintelui suspendat Traian Băsescu în fotoliul prezidenţial şi-a mai consumat o etapă. Magistraţii Curţii Constituţionale (CCR) s-au întâlnit ieri pentru a citi în plen hotărârea prin care au invalidat referendumul din 29 iulie. Ulterior, decizia a fost trimisă preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Petru Filip şi Valeriu Zgonea, "pentru luarea măsurilor necesare în vederea prezentării acestei hotărâri Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună", se arată în comunicatul CCR. Motivarea trimisă ieri Parlamentului arată că toate eforturile liderilor USL de a scurta listele electorale permanente au fost în zadar.

Planul PDL

În cazul în care nu se va asigura prezenţa necesară, liderii PDL au pregătită o altă variantă. Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a anunţat că democrat-liberalii au strâns, cu ajutorul reprezentanţilor minorităţilor şi ai UDMR, un număr suficient de semnături pentru a putea solicita convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului. "Cei doi preşedinţi sunt obligaţi să ţină cont de solicitarea noastră şi să convoace sesiunea în cel mai scurt timp, vineri", a adăugat Toader. Regulamentele celor două Camere prevăd că pentru convocarea unei sesiuni extraordinare sunt necesare semnăturile a cel puţin o treime din numărul senatorilor şi din cel al deputaţilor. Chiar dacă vor reuşi să convoace o sesiune extraordinară, liderii PDL se pot lovi din nou de întrunirea cvorumului.

Kovesi: Ponta să ceară o informare

Primul ministru Victor Ponta a cerut ieri procurorului general al României o informare în legătură cu anchetele procurorilor după referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. "Am discutat şi îi voi face o cerere oficială să îmi trimită o informare exactă cu ceea ce s-a întâmplat în această săptămână", a declarat ieri Victor Ponta la Consiliul Superior al Magistraturii. Acesta susţine că a primit o petiţie de la un grup important de intelectuali care reclamă presupusele abuzuri ale procurorilor. "Toţi aceşti zeci de procurori care persecutau sătenii de prin cine ştie ce judeţe voiau să se întoarcă domnul Băsescu la Cotroceni. Acum şi-au atins scopul şi voi face mâine către doamna Kovesi o solicitare să înceteze persecutarea oamenilor care au votat", a declarat Ponta. În replică, Laura Codruţa Kovesi a confirmat discuţia cu prim-ministrul, căruia i-a explicat că "poate cere o informare în măsura în care n-a văzut comunicatele de presă".

Merkel:"Moldova face primii paşi spre UE"

Aflată pentru prima dată într-o vizită la Chişinău, Angela Merkel, cancelarul german, i-a lăudat pe politicienii moldoveni că au putut depăşi impasul politic, dar le-a transmis să continue reformele începute. "Doamna de fier a Europei" a avut un mesaj către clasa politică de la est de Prut, dar şi pentru cetăţenii de rând de pe ambele maluri ale Nistrului. Dacă moldovenilor le-a spus că trebuie să fie mândri de ţara lor, în cazul demnitarilor încurajările şi sugestiile au fost mai ferme - să realizeze reformele începute în domeniul justiţiei şi în combaterea corupţiei. Cancelarul german a lăudat realizările obţinute, dând asigurări că Republica Moldova are perspectivă europeană, iar Parteneriatul Estic este cadrul potrivit de apropiere de UE.

Oamenii din industria de apărare iau Guvernul în cătare

Salariaţii din industria de apărare încetează luni munca dacă Executivul nu alocă azi, la rectificarea bugetară, 9 milioane de euro pentru subvenţionarea societăţilor fără contracte. Angajaţii din industria de armament ameninţă Guvernul că luni vor înceta munca dacă nu vor primi subvenţia necesară plăţii salariilor din fabricile care nu au contracte suficiente pentru a-şi acoperi cheltuielile. Subvenţionarea salariilor se face în virtutea unei ordonanţe de urgenţă din 2002, potrivit căreia acest domeniu strategic se bucură de un tratament special: atunci când o societate nu are contracte, salariile curg fără nicio diminuare. În schimb, la companiile civile de stat, angajaţii sunt trimişi în şomaj tehnic, dacă nu cumva se adoptă decizia radicală a concedierilor.

Acţionarii SIF Muntenia vor să schimbe conducerea. Administratorul este "surprins"

Consiliul Reprezentanţilor SIF Muntenia (SIF4) a făcut primele demersuri pentru rezilierea contractului de administrare al societăţii cu SAI Muntenia Invest. Deşi mutarea era evidentă încă de la AGA maraton de acum o lună, reprezentanţii administratorului s-au declarat surprinşi că nu au fost anunţaţi în prealabil. Reprezentanţii acţionarilor spun că lipsa creşterii performanţei portofoliului societăţii de investiţii şi încălcarea prevederilor privind prevenirea pierderilor reprezintă principalele motive pentru care vor sa schimbe administratorul SIF Muntenia.

Va părăsi Moise Guran Televiziunea Română? Cu cine negociază prezentatorul

Moise Guran, prezentatorul emisiunii "Ora de business" de pe postul naţional de televiziune TVR2, se află în negocieri pentru a trece în ograda RCS-RDS la televiziunea de ştiri Digi 24, au declarat surse din piaţă, citate de economica.net. Nu se ştie foarte clar dacă acesta va prezenta emisiunea de business a cărei gazdă este în acest moment Stelian Muscalu, produsă de Laurenţiu Cristian, fostul producător al lui Moise Guran din Antena 3 sau va prelua funcţia de şef al departamentului economic, poziţie deţinută în acest moment de Gabriel Avăcăriţei.

Serviciile speciale ruse sunt cele mai active în Cehia conform serviciului de informaţii BIS

"Serviciile speciale sunt cele mai active organizaţii străine de spionaj în Republica Cehă", a anunţat Serviciul de Informaţii (BIS), menţionează RIA Novosti. În raportul BIS pe 2011 se afirmă că spionii ruşi lucrează sub acoperiri diferite, în principal, la misiunile diplomatice ruse, şi într-un număr nejustificat de mare, având în vedere starea actuală a relaţiilor ceho-ruse. "Ofiţeri ruşi de informaţii au fost reperaţi la diferite evenimente publice şi corporative, pentru a încerca să-şi reia contactele vechi şi a cunoaşte oameni noi", se arata în raport. Unul din obiectivele principale ale acestora este sectorul energetic, în special, licitaţia pentru finalizarea centralei nucleare de la Temelin, a mai spus BIS, citat de RIA Novosti.

CURENTUL

Mona Pivniceru, încă un ministru-problemă "garantat Victor Ponta". Guvernul penalilor-plagiatorilor-incompatibililor

"Cel mai cinstit guvern din istoria României", aşa caracteriza Victor Ponta viitorul său cabinet înainte de a se căţăra pe culmile puterii. Numai că toate acestea aveau în scurt timp să ne dovedească că pe scena politică s-a mai urcat un "mini-me" al lui Adrian Năstase, o copie fidelă a imaginii corupţiei instituţionale endemice coroborată cu impotenţa politică şi furăciunea intelectuală. Un "vizionar" fără viziune şi un demagog belicos venit să îşi consume tinereţea în luptele politice cu adversarii modelul său de viaţă, Adrian Năstase. Miniştrii actualului cabinet au fost aleşi toţi după chipul şi asemănarea sa iar rezultatele se văd în pătrăţică fiecăruia. Încă de la finele săptămânii trecute, pe buzele tuturor s-a aflat un nume controversat: Mona Pivniceru. O judecătoare împinsă de la Iaşi spre Bucureşti din zona liberală pentru a face carieră la cel mai înalt nivel.

Esecul de Tia Serbanescu

Antonescu i-a chemat la luptă pe cei 7,5 mil de români - considerându-i proprietate personală: "manifestaţi-vă prezenţa!" Col. Dogaru a şi executat ordinul ocupând Piaţa Universităţii. În sediul PNL a urmat procesul lui Antonescu făcut de el însuşi: "aştept să vină dna Macovei să mă aresteze!". Degeaba! Ar fi mult mai util să se trateze într-o clinică particulară căci pare excesiv de "frustrat" şi mult prea furios ca să recunoască pagubele provocate de criza sa de personalitate: "povestea asta cu scăderea economică din cauza suspendării, noi n-o înghitim; nu mă interesează nici comentariile guvernatorului Isărescu". Aici e sincer! Chiar nu-l interesează. Nu coabitează nici cu dl. Isărescu! A fost una din ultimele ieşiri ale dlui Antonescu din palatul Cotroceni unde nu se ştie dacă va mai intra vreodată. Oricum, a stat peste o lună gratis la Cotroceni - şi asta e ceva.

CURIERUL NATIONAL

Bătaie pe licitaţia pentru autostrăzi

Pentru tronsonul 2 din autostrada Timişoara s-au înscris 10 companii şi asocieri, iar pentru 33,7 km din autostrada Transilvania, 13 consorţii. Înverşunarea cu care participă companiile la licitaţii ne convinge că este o afacere profitabilă pentru ele, dar nu şi pentru români. Anul acesta s-au inaugurat doar 100 km de autostradă, din care puţin peste jumătate au început să fie construiţi în urmă cu 5 ani.

Transportatorii cer din nou recuperarea unei părţi din acciza carburanţilor

Patronatele spun că prin adoptarea unui astfel de act normativ, autovehiculele a peste 13.000 de firme vor alimenta în România, nu în ţările vecine, ca până acum. În Slovenia, pe lângă TVA de 20 la sută, firmele pot recupera şi cota parte din acciză, în valoare de 130 euro/1.000 litri. CNR: Dacă ANAF ar returna 150 euro din acciza colectată, pe lângă transportatorii români, vor alimenta din România bulgarii, grecii şi ungurii. Pe zi ce trece, România pierde clienţi care ar achiziţiona carburanţi de la pompele româneşti", a comunicat ieri Confederaţia Naţională Rutieră (CNR).

CF: Guvernul să nu mai finanţeze proiectele care primesc fonduri UE

Potrivit Consiliului Fiscal, atingerea ţintei de deficit bugetar de 2,2% din PIB, în decembrie 2012, necesită un control foarte strict al cheltuielilor în a doua parte a anului, în special la nivelul autorităţilor locale, şi întărirea eforturilor de îmbunătăţire a colectării taxelor, în special la nivelul accizelor. Consiliul Fiscal recomandă Guvernului să limiteze cheltuielile din resurse proprii pentru proiectele cu finanţare de la UE, în contextul blocării rambursărilor, şi să controleze strict cheltuielile autorităţilor locale pentru a nu periclita atingerea ţintelor de deficit bugetar din acest an.

Marcel Murgoci: Criza politică s-a răsfrânt mai mult asupra volumelor

Brokerul de la SSIF Estinvest spune că activitatea de tranzacţionare s-a redus, investitorii fiind sătui de conflicte şi îngrijoraţi pentru viitor. Tranzacţiile deal pe OMV Petrom, BRD şi Fondul Proprietatea arată că fondurile mari deja prezente au realizat schimburi bilaterale ignorând ce s-a întâmplat la nivel politic. Decizia Curţii Constituţionale nu rezolvă ecuaţiile ci le complică şi mai mult, astfel încât în următoarele două-trei săptămâni volumele ar putea rămâne slabe.

Vîntu, acuzat că a delapidat banii salariaţilor Petrom

Omul de afaceri este acuzat, alături de alte 10 persoane, de iniţiere şi constituire a unui grup infracţional. Procurorii de la Crimă Organizată au început urmărirea penală pe numele omului de afaceri Sorin Ovidiu într-un alt dosar, de data aceasta fiind vorba despre delapidarea patrimoniului Asociaţiei Salariaţilor din cadrul SNP Petrom SA - Petrom. Membrii grupării sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de iniţiere, constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani, prejudiciul stabilit în dauna Asociaţiei Salariaţilor ridicându-se la 12 mil. euro.

BCR BpL a atras depozite de peste 1 miliard de lei

Valoarea economisirilor realizate de clienţii BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL) a depăşit, la jumătatea acestui an, un miliard de lei, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, datorită apetenţei crescute a populaţiei de a economisi în perioada de criză economică. "Condiţiile economice dificile din ultimii ani au determinat consumatorii să fie mai chibzuiţi, să analizeze bine produsele înainte de a opta pentru ele, să prefere economisirea în locul consumului imediat.

Cât câştigă şeful celei mai profitabile bănci din lume

Preşedintele executiv al Industrial & Commercial Bank of China (ICBC), cea mai profitabilă bancă din lume, a primit anul trecut o compensaţie de numai 308.000 dolari, sumă care reprezintă doar o mică parte din câştigurile şefilor de bănci occidentale, care pot ajunge la peste 20 mil. dolari, scrie Mediafax. Directorul general al JPMorgan Chase, Jamie Dimon, a obţinut pentru activitatea din 2011 un pachet financiar de 23 mil. dolari, sau 1,21 mil. dolari pentru fiecare miliard din profitul băncii pe care o conduce. Jiang Jianqing, şeful ICBC şi cel mai bine plătit bancher din China, a primit 9.400 dolari pentru fiecare miliard de dolari câştigat de banca chineză de stat, potrivit unei analize Bloomberg.

EVENIMENTUL ZILEI

DEZVĂLUIRE ÎN PREMIERĂ: Regimul Antonescu putea distruge parteneriatul strategic cu SUA

Statele Unite au fost extrem de deranjate de derapajul României de la regulile democratice şi au trecut la avertismente dure. Executivul american a trimis la Bucureşti un emisar special, pe Philip Gordon, asistent al secretarului de stat şi şeful biroului pentru afaceri europene şi euroasiatice, care, potrivit unor surse diplomatice, i-a avertizat pe toţi politicienii cu care s-a întâlnit că România riscă parteneriatul strategic cu SUA. Potrivit acestor surse, Statele Unite ar fi putut merge până la denunţarea unilaterală a parteneriatului. Relaţia cu SUA nu este singura care s-a deteriorat urmare a acţiunilor în forţă ale USL împotriva instituţiilor statului. România a reuşit să declanşeze o discuţie în interiorul UE despre cum pot fi sancţionate statele care nu mai respectă principiile tratatului de la Copenhaga, iar cancelarul german Angela Merkel a ajuns duşmanul personal al lui Crin Antonescu.

Mogulii Constanţei s-au branşat la robinetul cu aur. DOSAR EXCLUSIV EVZ

Compania de Apă din Constanţa s-a extins în cinci judeţe şi păşeşte acum în Republica Moldova. Colosul e condus cu mână de fier de liderii PSD, neclintiţi de 20 de ani. O regie locală a ajuns cel mai mare operator regional din România în domeniul apei menajere. Sună arid, dar afacerea RAJA Constanţa e deja un fenomen de anvergură la nivel naţional. Devine un jucător economic de primă mărime. Acum opt ani, ca toate regiile din ţară, era înfundată în datorii, avea restanţe de vreo 400 de miliarde de lei vechi. În acest moment, e distribuitor în cinci judeţe, a făcut un pas în Basarabia, preluând reţeaua din Comrat, şi în aceste zile speră să dea marea lovitură: obţinerea contractului de operator în capitala Moldovei, Chişinău. Mai au în plan oraşe din Bulgaria, Serbia, Albania.

JURNALUL NATIONAL

EXCLUSIV Ce poliţe au de plătit membrii CSM judecătoarei Mona Pivniceru şi care este planul B pentru împiedicarea numirii în funcţia de ministru al Justiţiei

Mona Pivniceru este percepută ca un personaj incomod nu doar de către politicieni, ci şi de către foarte mulţi dintre colegii săi. Această reputaţie i se trage din perioada când a fost preşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), calitate în care Mona Pivniceru a criticat nu doar politicieni, ci şi magistraţi. Ţinta criticilor judecătoarei au fost în special membrii Consiliului Superior al Magistraturii, in corpore, sau punctual, cand a fost vorba de situaţii individuale. Planul B are în vedere situaţia în care s-a luat, totuşi, act de demisie, dar preşedintele Traian Băsescu nu s-a întors la Cotroceni. În această situaţie, Consiliul Superior al Magistraturii ar urma să întârzie redactarea Hotărârii ce ar trebui să fie trimisă la Administraţia Prezidenţială în vederea emiterii decretului de eliberare din funcţie a judecătoarei Mona Pivniceru.

Aspazia Cojocaru, graţiată după o condamnare la un an şi jumătate de închisoare

Noi informaţii despre dosarul penal de falsificare a examenelor de admitere de la Facultatea de Drept din Bucureşti, în care a fost implicată şi Aspazia Cojocaru, alături de alte rude ale sale, au fost furnizate în cadrul emisiunii Sinteza zilei, de .Adina Anghelescu-Stancu, editor al site-ului Lumea Justiţiei - luju.ro. Conform informaţiei furnizate de o anchetă a ziarului Cotidianul, şi reluate de jurnalul.ro, Aspazia Cojocaru a fost implicată alături de unchiul său, Vasile Fodor - conferenţiar la Facultatea de Drept din Bucureşti şi secretar al comisiei de admitere, şi de alte rude ale sale, într-un dosar penal soldat cu condamnări de până la 13 ani de închisoare. Arhivele Tribunalului Bucureşti nu mai păstrează nicio copie a acestui dosar.

Cât ia statul din taxa Robin Hood. Bir pe liberalizarea energiei şi a gazelor. Benzinarii scapă neatinşi

Guvernul vrea să obţină între 400 şi 700 de milioane de lei în 2013 din supraimpozitarea producătorilor de gaze şi electricitate pe măsură ce se realizează liberalizarea acestor pieţe, au declarat pentru Jurnalul Naţional surse apropiate situaţiei. "Este vizat un procent apropiat de 100% din veniturile suplimentare obţinute de operatori, din care se scad investiţiile", au afirmat sursele. Săptămâna trecută, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Liviu Voinea, a anunţat că modul de calcul pentru taxă din venitul suplimentar este preţul nou din care se scade un preţ vechi (de referinţă) înmulţit cu volumul care se vinde şi cu un procent aflat în negociere. Taxa se va aplica la venituri şi nu la profituri pentru că "profitul poate fi ascuns".

Cine scoate profit din monopolurile din Romania

Producţia de petrol, distribuţiile de energie şi gaze naturale, distribuţia de apă din Capitală, energia termică din mai multe municipii, precum şi afacerea cu elementele de siguranţă rutieră sunt, de ani buni, monopoluri în economia autohtonă. Toate acestea sunt gestionate de companii private, în mare parte multinaţionale. Cu mici excepţii, monopolurile s-au impus cu largul concurs al autorităţilor cu rol legislativ şi de reglementare. De monopol se vorbeşte şi în multe societăţi de stat, dar astfel de situaţii sunt explicate prin termeni de genul "activităţi sau companii strategice". Poziţia dominantă nu este sancţionabilă în România şi nici în Uniunea Europeană, dar să nu uităm că legea prevede pedepse pentru orice abuz. Până în prezent s-au descoperit două cazuri de încălcare a regulilor de poziţie dominantă, unul dintre ele având-i drept actori principali pe coloşii din comunicaţii, Vodafone şi Orange.

Nu se face conversia datoriilor Oltchim în acţiuni. Vezi metoda prin care se va privatiza fabrica

Conversia datoriei de 250 de milioane de euro pe care Oltchim o are la AVAS ar face imposibilă vânzarea combinatului petrochimic. Soluţia ar fi cesionarea creanţelor statului la Oltchim către un investitor împreună cu vânzarea pachetului majoritar la un preţ simbolic.

NATIONAL

Basescu si Sörös s-au relaxat pe potecile din Harghita si Covasna

Razboiul total dintre cele doua mari tabere politice a cuprins in valtoarea sa de la oameni simpli si institutii ale statului, pana la magistrati si inalti demnitari. Iata insa ca, in ciuda incrancenarii, au mai fost si combatanti care au gasit vreme sa-si petreaca vacanta departe de zbuciumul din Bucuresti. Este cazul lui Traian Basescu, plecat cu sotia, in Harghita si Covasna, unde, dupa cum singur a declarat, "s-a relaxat". Probabil acelasi lucru l-a facut si miliardarul George Sörös, despre care o parte a serviciilor secrete sustin ca ar fi facut o vizita incognito in Romania. Unde? Stranie coincidenta, tot pe potecile din Harghita si Covasna...

Razboiul "Doamnelor de Fier"- Mona Pivniceru si Monica Macovei

Intr-un moment in care pierd pe banda rulanta bataliile purtate in Justitie, membrii coalitiei guvernamentale asteapta instalarea Monei Pivniceru in fruntea magistratilor ca pe o adevarata izbavire. Mai ales ca proaspata demisionara din CSM nu a facut nici un secret, cel putin in fata conducerii USL, ca intentioneaza sa iasa la bataie si sa nu mai repete prestatia penibila a predecesorului sau, plangaciosul Titus Corlatean. Iar daca soarta Codrutei Laura Kovesi, la pachet cu Daniel Morar, pare deja pecetluita, Mona Pivniceru si-a ales deja o noua tinta : Monica Macovei!

Oltchim, intre ciocanul FMI si nicovala UE

Unul dintre obiectivele pe care Guvernul trebuia sa le asigure pentru a negocia mai departe cu FMI, privatizarea Oltchim, nu se va putea realiza pana la 26 septembrie. Nu poate fi respectat termenul deoarece conversia datoriei de 1,13 miliarde de lei a societatii catre Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), aprobata de Comisia Europeana, se suprapune cu vanzarea participatiei statului de 54%.

Rothschild, Soros si Paulson pariaza pe colaps financiar

In timp ce miliardarul Goldman Sachs paria pe euro pentru ca si-a mutat operatiunile in Europa, alti miliardari mizeaza pe colaps economic. Jacob Rothschild a pariat recent 200 de milioane de dolari pe caderea euro. John Paulson, administratorul unui fond urias de investitii, care la ultima criza a facut vreo 20 de miliarde de dolari pariind impotriva pietei imobiliare americane, pariaza acum ca euro o ia in jos, iar pretul aurului in sus. Drept pentru care deja a bagat cateva miliarde in actiuni la SPDR Gold Trust, cea mai mare piata de desfacere a aurului fizic. George Soros a investit peste 130 de millioane de dolari in aur, ceea ce inseamna ca mizeaza pe colapsul financiar. "Pariurile" sau speculatiile elitei financiare sunt interpretate de analistii financiari ca ultime incercari de a da niste tunuri inainte de colapsul sistemului financiar.

Mafia italiana cumpara aur cu nemiluita

Criza economica i-a determinat pe italieni sa-si vanda aurul din casa, iar Mafia a pus gheara pe acest sector, cumparand pe nimica toata. Centrul Romei s-a impanzit cu chichinete pe care scrie "Compro Oro". Eurispes, institut privat de studii politico-economice, a raportat ca vanzarea aurului, un indice al scaderii nivelului de trai, s-a cvadruplat in ultimii doi ani. Numai ca putine dintre cele 28.000 de firme axate pe vanzare-cumparare de aur apartin unor intreprinzatori corecti. Cea mai mare parte a firmelor cu obiect de activitate vanzare-cumparare de aur si argint sunt controlate de mafia, care jecmaneste oamenii disperati.

PUTEREA

Documentul oficial al MAI solicitat de PUTEREA consfinţeşte: 18.315.120 de români aveau peste 18 ani în 10 iulie 2012

Ziarul PUTEREA de joi, 16 august, a publicat un document oficial transmis de MAI ca răspuns la întrebarea legată de câte CNP-uri au fost valabile în data de 11 iulie 2012. Cifra înscrisă în documentul trimis redacţiei de către Evidenţa Populaţiei, sub semnătura chestorului Constantin Manoloiu, a fost de 22.258.186 de CNP active la data amintită. Ieri, 22 august, la o zi după decizia Curţii Constituţionale referitoare la referendumul de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, sub semnătura chestorului Constantin Manoloiu, un document oficial consfinţeşte un fapt ce nu mai poate fi negat de nimeni: conform CNP-urilor active la data de 10 iulie 2012, am fost în viaţă 18.315.120 de români cu vârste mai mari de 18 ani, dintre care 8.837.738 de bărbaţi şi 9.477.382 de femei. În aceeaşi zi de 10 iulie, au fost în viaţă 3.943.066 de români cu vârsta cuprinsă între o zi şi 18 ani neîmpliniţi.

FILIERA ZAHĂRULUI. Iată una dintre metodele de evaziunea fiscală patronată de fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar!

În ultimii ani, ex-şeful ANAF, Sorin Blejnar şi finul său, Sorin Florea, ex-comisarul general adjunct al Gărzii financiare, au coordonat şi protejat diferite grupuri organizate specializate în evaziune fiscală cu diferite mărfuri intracomunitare sau cu produse petroliere scutite de TVA. Chiar ieri, onorabilul domn Blejnar a fost prezent la DIICOT Braşov pentru a da explicaţii procurorilor într-un dosar în care este acuzat de infracţiuni grave alături de fostul său şef de cabinet, dispărutul Codruţ Marta. Filiera pusă la cale de evazioniştii fiscali de la SC Zahărul Oradea nu putea să fie străină şefilor ANAF, Sorin Blejnar şi Sorin Florea, pentru că ambii au avut acces la sistemul VIES, sistem de supraveghere a tranzacţiilor intracomunitare UE.

Banii de la CASS, recuperaţi până în septembrie 2013

Pensionarii care s-au trezit cu sume reţinute ilegal în contul contribuţiilor şi asigurărilor sociale de sănătate (CASS) vor începe să îşi primească banii înapoi de luna viitoare. Graficul a fost aprobat, iar ultimele sume vor fi recuperate în septembrie 2013, conform unei hotărâri de Guvern, publicată în Monitorul Oficial.

Fiecare cu bordura lui. Două primării şi o regie lucrează la acelaşi trotuar

Lucrările pentru reabilitarea integrală a unui trotuar din sectorul 6 durează aproximativ un an. Suprafaţa pietonală este luni la rând transformată în şantier. Două administraţii publice plus o regie bucureşteană lucrează pe rând pentru reabilitarea unei bucăţi de trotuar. În vara trecută, Primăria Sectorului 6 a reabilitat trotuarul de pe Strada Virtuţii, în zona Lujerului. Câteva luni mai târziu, pe aceleaşi trotuar s-au efectuat săpături pentru înlocuirea unei reţele de cabluri. De curând, Administraţia Străzilor Bucureşti (ASB), instituţie subordonată Primăriei Capitalei, desfăşoară lucrări de reabilitare a Străzii Virtuţii, inclusiv trotuarul.

300.000 de văcari pasibili de puşcărie

Majoritatea beneficiarilor de subvenţii pentru bovine au încălcat regulile privind alocarea de ajutoare specifice. Aceasta este concluzia la care a ajuns Curtea de Conturi, raportul făcut în urma controlului provocând un adevărat seism printre proprietarii de vaci, care sunt în situaţia de a da banii înapoi, dar se pot alege şi cu dosare penale. Ministerul Agriculturii vrea să ceară ajutorul Avocatului Poporului pentru a rezolva situaţia.

ROMANIA LIBERA

Factura crizei. Cum a afectat războiul politic economia

În războiul politic total declanşat după 3 iulie între USL şi Traian Băsescu s-au lansat, de o parte şi de alta, acuzaţii grave referitoare la afectarea economiei naţionale de către acţiunile taberei adverse. Dincolo de declaraţii, care sunt totuşi evenimentele economice care pot fi puse în legătură directă cu criza prin care trece România de şapte săptămâni încoace? În primul rând, s-a putut constata reducerea rezervei BNR şi slăbirea temporară a leului (cu victime colaterale debitorii şi consumatorii în general). În acelaşi timp, au fost decalate unele privatizări prin bursă, iar puţinii investitori care ar fi vrut să intre în România şi-au cântărit mai atent deciziile de intrare în ţară. Aşadar, care este factura totală a ultimelor şapte săptămâni de criză politică? Şi mai ales... cine o plăteşte?

Moscova acceptă plecarea lui Assad?

Ipoteza unei demisii a preşedintelui Bashar al-Assad, evocată clar de vicepremierul sirian în timpul vizitei la Moscova, suscită scepticism la Washington. Dar oficialul sirian a precizat că regimul este pregătit să discute despre o plecare a lui Assad. Anunţ surpriză făcut la Moscova de vicepremierul sirian Qadri Jamil după o întrevedere cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov - regimul este gata să discute despre o plecare a lui Bashar al-Assad. Totul, în cadrul negocierilor cu opoziţia în vederea reglementării conflictului care însângerează ţara de peste 17 luni.

Pentru cine bat clopotele de ALINA MUNGIU-PIPPIDI

La prima vedere, conflictul e între unii care au de partea lor poporul, şi alţii care au de partea lor legea. Primii susţin că legea e rea şi nepotrivită întrucît încalcă voinţa poporului. Ceailalţi susţin că poporul e rău şi nepotrivit că vrea să îşi vadă voinţa pusă în practică în pofida legii. Dilema alegerii între democraţie şi statul de drept e cu adevărat de nerezolvat dacă acceptăm premisele de mai sus. Vezi însă că ele sînt false, sau mai bine spus, forţate pînă la falsitate.Trebuie să deconstruim pentru a ieşi din impas, să dăm la o parte tot molozul construit de propaganda celor două tabere şi ignoranţa cvasigenerală, care acoperă orice alegere ca un nor persistent de praf. E greu de crezut că am putut discuta trei săptămîni, de exemplu, despre variante ale totalului de votanţi cînd procesul electoral era încheiat şi sigilat.

ZIARUL FINANCIAR

Opriţi managementul dezastruos de la companiile de stat, indiferent de metodă

Statul trebuie să lase companiile de stat să fie conduse după principiile guvernanţei corporative din privat dacă vrea să le transforme din "vaci de muls" ale politicienilor în companii profitabile. Indiferent de metoda aleasă - insolvenţă, pri­vatizare sau management privat - Gu­ver­nul trebuie să oprească manage­men­tul de­fectuos la companiile de stat, pentru că este inadmisibil ca firme cu afaceri de sute de milioane de euro, care deţin monopolul, să ra­porteze pierderi sau profituri nesemni­fica­tive, iar statul să se împrumute în con­tinuare pentru plata sa­lariilor şi a pensiilor.

Investitorii vor putea cumpăra BMW-uri de pe bursă

Acţiunile producătorului german de autoturisme BMW intră joi, 23 august, la tranzacţionare pe sistemul alternativ al Bursei de Valori Bucureşti alături de acţiunile a patru mari companii străine: OMV, acţionarul Petrom, asigurătorul Allianz, gigantul financiar Deutsche Bank şi producătorul de electronice Siemens. Joi, 23 august, este prima zi de tran­zac­ţionare pentru acţiunile a patru com­panii-simbol pentru capitalismul ger­man şi acţiunilor companiei austriace OMV, controlată de statul austriac. Cele cinci acţiuni au fost aduse la tran­zac­ţionare de societatea locală de bro­keraj Tradeville, care va asigura şi lichi­ditatea

Mallurile din Cotroceni şi Băneasa, faţă în faţă

Mallurile cu cele mai mari vânzări din România, prin magazinele cărora sunt rulate anual peste 500 de milioane de euro - AFI Palace Cotroceni şi Băneasa Shopping City - sunt de "nota" peste 8, pe o scară de la 1 la 10, potrivit unei analize realizate pentru ZF de şeful unui centru comercial din Germania. Proiectele deţinute de către oamenii de afaceri Gabriel Popoviciu şi Radu Dimofte (Băneasa Shopping City), respectiv Lev Leviev (AFI Palace Cotroceni), au devenit în ultimii trei-patru ani cele mai puternice destinaţii de cumpărături din Bucureşti şi din ţară, dar analiza scoate în evidenţă şi minusurile acestor dezvoltări: proiectul din Băneasa e mai greu de accesat cu mijloacele de transport în comun şi are prea puţine facilităţi de recreere, în timp ce parcarea mallului din Cotroceni este deseori insuficientă, iar magazinele sunt mai puţin grupate pe categorii de produse.

Guvernul nu a evaluat impactul ajustării PIB la 1,2% asupra bugetului. Rectificarea bugetară nu a fost încă aprobată de Guvern

Impactul ajustării prognozei de creştere economică la 1,2% asupra ţintelor bugetare nu a fost cuantificat şi nu există detalii privind măsurile care vor fi adoptate de Guvern, potrivit Consiliului Fiscal. Rectificarea bugetului "optimist", construit pe un avans al PIB de 1,8-2,3%, nu a fost încă aprobată de Executiv. Raportul semestrial privind situaţia economică şi bugetară face o analiză a celor mai recente date cu privire la indicatorii macroeconomici, însă nu identifică tendinţele şi schimbările semnificative faţă de situaţia estimată la finalizarea bugetului. În raport nu se cuantifică impactul revizuirii prognozelor macroeconomice asupra ţintelor bugetare pentru anul în curs şi pe termen mediu şi nu sunt oferite detalii privind măsurile care vor fi adoptate, se arată în opinia Consiliului Fiscal referitoare la Raportul semestrial privind situaţia economică şi bugetară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb