REVISTA PRESEI 23.10.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 23 octombrie 2012

ADEVARUL

Riscăm cea mai gravă sancţiune de la UE

România riscă presuspendarea, suspendarea sau, în cel mai rau caz, întreruperea de plăţi pe patru programe operaţionale-cheie, prin care primim aproape 70 de miliarde de lei de la bugetul UE. Comisia Europeană va lua saptamâna aceasta o decizie legată de plăţile pe patru programe operaţionale (POS Transport, POS Mediu, POS Creşterea Competitivităţii Economice şi PO Regional) destinate României, după o misiune de audit care nu a ieşit bine pentru autorităţile de management, potrivit mai multor surse europene consultate de "Adevarul". Este cea mai grea decizie În faţa căreia se va afla Guvernul de la Bucureşti, în condiţiile în care deja a fost nevoit să aloce plăţi de la bugetul de stat pentru un al cincilea program blocat, POSDRU (Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane), pe fondul revoltei a sute de beneficiari care riscau să intre în faliment.

Filantropul de la Iaşi a golit morga ca s-ajungă-n Parlament

Viorel Blăjuţ (41 de ani), omul de afaceri care a plătit înmormântarea a 52 de cadavre abandonate la Institutul de Medicină Legală Iaşi, a anunţat că va candida la Camera Deputaţilor din partea PP-DD. Apariţia pe scena politică a lui Viorel Blăjuţ a fost anticipată de mai mulţi analişti politici, chiar şi la nivel de presupunere, încă de acum două săptămâni. Slujba religioasă făcută la înhumarea colectivă care a avut loc duminică, 7 octombrie, la o biserică din Iaşi a trezit emoţii puternice în toată ţara. O mediatizare atât de intensă a unui eveniment filantropic este greu de găsit în România ultimilor ani. În plus, Blăjuţ, un prosper om de afaceri, a ieşit practic din anonimat cu această ocazie, iar referirile la acţiunea iniţiată de el au fost 100% pozitive.

Libanul,aprins de fitilul sirian

Armata libaneză este hotărâtă să restabilească ordinea în ţară, după confruntările între militari şi persoane înarmate la Beirut. Libanul stă pe un butoi de pulbere. Duminică, la funeraliile generalului Wissam al-Hassan, ucis în atentatul de vineri, au avut loc manifestaţii violente. Mii de oameni au încercat să intre în sediul Guvernului, însă au fost opriţi de poliţie cu focuri de armă trase în aer şi cu gaze lacrimogene. Mulţimea voia demisia ministrului de Interne, dar şi să ceară socoteală Siriei pentru actul ucigaş. Liderul opoziţiei libaneze, Saad Hariri, l-a acuzat direct pe preşedinele Siriei, Bashar Al Ashad, de uciderea şefului securităţii, considerat un garant al liniştii libanezilor.

Fiscul grec, trimis acasă. Înalţii funcţionari din Ministerul de Finanţe vor fi concediaţi

Pentru a stârpi corupţia din sistem, toţi înalţii funcţionari din Ministerul de Finanţe vor fi concediaţi, iar în locul lor vor fi angajaţi alţii. Atena aşteaptă mai mult ajutor de la Uniunea Europeană, dar până acum Guvernul nu a convins că ţara este administrată în mod eficient, în contextul în care politicienii corupţi şi bogaţii continuă se înfrupte în continuare din fondurile ţării şi nu se întreprinde nicio acţiune în această privinţă. Dar se pare că Troica creditorilor a pus acum piciorul în prag şi Executivul elen a hotărât să trimită în şomaj toţi înalţii funcţionari şi în locul lor să fie angajaţi la Fisc alţi 2.000, scrie "Die Welt". Chiar dacă nu vor da un examen drastic pentru angajare, nou-angajaţii la Fisc nu pot spera să rămână în post mai mult de trei ani. Unii dintre ei vor fi puşi pe liber după trei luni, pentru că vor fi evaluaţi din trei în trei luni.

Nuclearelectrica iese pe Bursă prin Swiss Capital şi BT Securities

Consorţiul Swiss Capital - BT Securities va intermedia listarea Nuclearelectrica la Bursa de la Bucureşti (BVB), fiind desemnat câştigătorul licitaţiei organizate de producătorul de energie. În cursa pentru intermedierea listării companiei s-a aflat şi consorţiul Intercapital Invest - Wood&Company (Cehia). Nuclearelectrica a primit pe 28 septembrie oferte de la cele două consorţii pentru intermedierea ofertei prin care producătorul de energie se va lista la bursă.

Brokerul Sima şi-a actualizat CV-ul pe internet: este proprietar al firmei Eşec SA

Dispărut de la începutul acestei luni, cu tot cu banii clienţilor săi, pe care pretinde că i-a pierdut prin pariuri riscante pe piaţa de capital, brokerul Cristian Sima şi-a actualizat zilele trecute CV-ul postat pe internet. Este proprietar, de o lună, al firmei Failure SA (Eşec SA), iar la descriere adaugă "4 milioane de dolari pierdute pe pieţele futures". Brokerul Cristian Sima pare să nu-şi fi pierdut simţul umorului, chiar dacă a pierdut, după cum susţine, 4 milioane de dolari, bani pe care clienţii săi îi dăduseră pentru a face investiţii pe bursele internaţionale. Firma la care Sima susţine că este proprietar are sediul în Reykjavik, capitala Islandei. Ca motto, Sima şi-a trecut în CV un citat din Winston Churchill: "Succesul este abilitatea de a merge din eşec în eşec fără să-ţi pierzi entuziasmul".

Vulpescu le-a explicat procurorilor DNA ce pagubă a provocat Dan Diaconescu la Oltchim

Fostul şef al OPSPI, Remus Vulpescu, a dat ieri o amplă declaraţie în faţa procurorilor anticorupţie în legătură cu eşecul privatizării Oltchim, arătând că, atunci când a apărut oferta lui Dan Diaconescu, statul era în proceduri de aducere de fonduri pentru plata angajaţilor şi repornirea unităţii. Fostul şef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) a arătat că, în opinia sa, Dan Diaconescu s-ar face vinovat de fapta de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Întrebat care este paguba produsă prin neprivatizarea Oltchim şi în ce constă ea, Vulpescu a arătat că aceasta se ridică la aproximativ 200-300 milioane de lei, respectiv suma pachetului de acţiuni.

CURENTUL

ANAF îşi laudă munca din mandatul lui Blejnar şi se implică cu AEP în controlul finanţării politice

ANAF îşi propune să colaboreze cu Autoritatea Electorală prin schimb de date privind finanţarea partidelor şi a independenţilor şi se bazează în continuare pe lărgirea bazei de impozitare, într-o strategie care începe însă laudativ la adresa activităţii din perioada lui Blejnar, criticat de premier. Obiectivele sunt incluse în strategia pe 2012-2016 elaborată recent de către noua conducere a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Incluzând multe măsuri prezentate la modul general, fără idei şi termene concrete, şi oarecum paradoxal având în vedere criticile formulate de mai multe ori de premierul Victor Ponta la adresa fostei conduceri, documentul începe laudativ faţă de activitatea ANAF în 2011, când instituţia era condusă de Sorin Blejnar, arătându-se că, în acel an, Agenţia "a făcut eforturi pentru creşterea eficacităţii şi eficienţei combaterii evaziunii fiscale", asigurând astfel inclusiv "încasări mai bune".

Absurdul de Tia Serbanescu

Intitulate pompos "preşedintele interceptat în dosarul Blejnar", stenogramele respective cuprindeau de fapt interceptarea convorbirilor în dosarul lui Blejnar de evaziune fiscală şi nu ale dlui Băsescu pe care şeful ANAF l-a sunat (în 2010) pentru a discuta despre recuperarea creanţelor Rompetrol. Cum s-ar zice, dl Băsescu a picat pe fir - ceea ce înseamnă că habar n-avea că Blejnar e ascultat. Chestia asta contrazice convingerea adversarilor că preşedintele ordonă procurorilor pe cine să pună urechea şi să asculte la plămâni. Altfel, stenograma e subţire: dl Băsescu zice "da" de vreo zece ori, "aha" de vreo trei ori, "îhî" de vreo două ori şi doar despre creanţe a vorbit în propoziţii cerându-i lui Blejnar să fie atent şi să se consulte cu ministrul Justiţiei pentru "o soluţie" din care România să nu iasă păcălită. Trebuie să fii complet absurd ca să nu recunoşti dreptul preşedintelui de a vorbi cu orice oficial (şi cu oricine) - cu condiţia să nu fie vorba de presiuni, abuzuri, mită, comisioane, persecuţii, adică ilegalităţi sau imoralităţi.

CURIERUL NATIONAL

Mai pierdem alţi bani europeni?

România ar putea pierde fondurile europene pentru programele destinate transporturilor şi competitivităţii, dacă CE consideră că nu au fost rezolvate problemele detectate prin audit. În cazul celor două programe sectoriale, plăţile au fost întrerupte la 1 iulie şi riscăm intrarea în procedura de presuspendare. CE a declanşat deja, în august, procedura de presuspendare în cazul POSDRU - Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. România negociază în prezent corecţiile care vor fi aplicate finanţărilor decontate de CE din 2007 până în 2011, după ce CE a avertizat, la începutul lui septembrie, că există riscul declanşării procedurii de presuspendare din cauza neregulilor găsite, în ultimii ani, la o serie de programe cu fonduri europene.

Ponta: Procurorul general şi şeful DNA, din rândul candidaţilor

"Cei care nu participă e foarte greu să câştige sau mai bine zis imposibil". Şeful Executivului a spus că nu ştie pe cine va nominaliza Pivniceru la cele două posturi, arătând că va fi o procedură transparentă. Premierul Victor Ponta a ţinut, ieri, să precizeze faptul că procurorul general şi procurorul şef al DNA vor fi propuşi din rândul celor care şi-au depus candidaturile pentru aceste funcţii, el făcând referire la "celebrul" banc a cărui morală este că trebuie să-ţi cumperi bilet pentru a câştiga, informează Mediafax.

Populaţia şi firmele au economisit în criză peste 42 mld. lei

Populaţia şi firmele au economisit de la începutul crizei 42,35 miliarde lei (9,9 miliarde euro), soldul depozitelor plasate la bănci crescând cu 27,9% din ianuarie 2009 până în luna august a acestui an, informează Mediafax. Dacă la începutul anului 2009, când criza s-a instalat de drept şi în România, soldul depozitelor plasate de populaţie şi persoanele juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) la bănci era de 151,371 miliarde lei, de-a lungul celor trei ani şi jumătate economiile personale şi ale firmelor la instituţiile de credit au crescut cu 27,9%, ajungând la 193,722 miliarde lei la sfârşitul lunii august a acestui an.

Brexit? Germania şi Europa îşi pierd răbdarea cu Marea Britanie

Nemţii au făcut eforturi pentru a se acomoda cu excepţionalismul britanic, dar răbdarea cancelarului german a ajuns la limită. Angela Merkel are de gând să anuleze summitul european din noiembrie, dacă premierul britanic îşi păstrează poziţia cu privire la bugetul UE. Potrivit unui sondaj de opinie, cei mai mulţi britanici vor ca ţara lor să părăsească Uniunea Europeană. În timp ce Guvernul britanic condus de David Cameron evită integrarea mai puternică născută din criza din zona euro, retragerea Londrei din construcţia europeană poate fi susţinută chiar de ţările de pe continent. Deşi Cameron a optat pentru un rol de observator la summitul de toamnă al Uniunii Europene, măsurile convenite acum pot da un nou imbold ideii ieşirii Marii Britanii din UE, transmite Financial Times.

Veniturile din taxe ale Germaniei vor atinge un nivel record în acest an

Veniturile din taxe ale Germaniei vor atinge probabil un nivel record în acest an, depăşind 600 de miliarde de euro, în pofida crizei din zona euro, a anunţat luni Ministerul de Finanţe de la Berlin, citat de Deutsche Welle. Piaţa muncii robustă şi consumul privat sunt factorii-cheie ai majorării încasărilor. În primele nouă luni, Germania a strâns din taxe peste 400 de miliarde de euro. Veniturile din taxe au crescut în septembrie cu 4,2%, la 50,8 miliarde de euro, notează Mediafax. Continuarea trendului pozitiv a fost atribuită de Ministerul de Finanţe situaţiei stabile a pieţei muncii. Încasările din taxarea veniturilor populaţiei au urcat cu 7,6%, la peste 11 miliarde de euro. De asemenea, veniturile la buget din taxe aplicate companiilor au avansat, la 16,7 miliarde de euro.

EVENIMENTUL ZILEI

INTERVIU cu procurorul care l-a interceptat pe Traian Băsescu: "Presa m-a învins. Mă voi ocupa doar de găinării!"

Cel care l-a trimis în judecată pe Blejnar răspunde întrebărilor EVZ în legătură cu "Scandalul interceptărilor". Marian Drilea dă vina fie pe judecători, fie pe presă. El ignoră legea care spune că acele stenograme trebuiau arhivate la Parchet. Procurorul Marian Drilea de la DIICOT Braşov a ajuns în atenţia mass-media după ce l-a interceptat pe preşedintele Traian Băsescu, în dosarul Motorina. Stenogramele din acest dosar au fost date pe surse publicităţii.

Confruntare directă între Cătălin Cherecheş, Gigi Becali şi Sorin Roşca Stănescu

Invitat la Realitatea TV, Sorin Roşca Stănescu a intrat într-o confruntare verbală cu primarul Cătălin Cherecheş pe subiectul candidaturii lui Gigi Becali pe listele PNL. Gigi Becali a intervenit telefonic. Primarul de la Baia Mare, Cătălin Cherecheş, s-a contrat cu Sorin Roşca Stănescu, în direct la Realitatea TV, pe tema candidaturii omului de afaceri Gigi Becali pe listele USL. Primarul Cătălin Cherecheş s-a plâns de faptul că organizaţia sa a făcut nominalizări, le-a votat, iar conducerea partidului le-a impus alte nume. Omul de afaceri Gigi Becali a intervenit telefonic şi a ţinut să precizeze că este de acord cu declaraţiile primarului de la Baia Mare. "Când eram preşedinte PNG spuneam că preşedinţii de asociaţii politice şi cei ce au câştigat alegerile locale, aceia sunt în măsură să facă nominalizări", a declarat Becali.

Crin Antonescu îl laudă pe Traian Băsescu dar vrea ar vrea să-l vadă demisionând

Invitat într-o emisiune la postul public de televiziune, liderul PNL a făcut o serie de declaraţii laudative la adresa preşedintelui Traian Băsescu. Cu toate astea, Crin Antonescu susţine că şi-ar dori ca mandatul actual al preşedintelui să se încheie înainte de termen. "Calităţile domnnului Băsescu sunt foarte multe, este vorba de curaj în politică, este vorba de personalitate, este vorba de autoritate, de inteligenţă, şi când spun inteligenţă nu mă refer la trucuri, vicleşuguri, ci pur şi simplu, este un om inteligent şi un politician inteligent. Din păcate, toată această sumă de calităţi probată în atâtea rânduri, o capacitate de luptă extraordinară, toate acestea nu au folosit la nimic bun pentru România şi cred că nici pentru domnia sa, care a ajuns într-o situaţie îngrozitoare pentru un politician performant, anume să fie introdus pe uşa din dos şi împotriva cetăţenilor", a declarat Crin Antonescu.

Dan Diaconescu: "Nu cred că Becali va putea pierde şefia PNL-ului. Va reclădi acest partid şi ne vom întâlni probabil la prezidenţiale"

Patronul OTV a declarat, la emisiunea "Ultimul cuvânt", de la postul B1 TV, că Gigi Becali va câştiga şefia PNL-ului, pentru care ar urma să-şi depună candidatura la congresul de anul viitor. "Nu cred că Becali va putea pierde şefia PNL-ului. E un congres în martie, când Becali va depune candidatura şi cred că va câştiga în faţa lui Tăriceanu sau Antonescu. Va reclădi acest partid şi ne vom întâlni probabil la candidatura la prezidenţiale. Becali, ca preşedinte al PNL, îşi va pune în valoare priceperea în politică. Niciodată nu am vrut să candidez în acel colegiu. Becali a zis că Dan Diaconescu e un nenorocit care nu îi răspundea la telefon de nu ştiu câte zile, că acum era candidat PP-DD. Deci am pierdut 2 milioane de euro, s-a dus la USL", a declarat Diaconescu.

REFERENDUM pentru Roşia Montana. Locuitorii din Munţii Apuseni, la mâna liderilor politici

Soarta mineritului este discutată zilele acestea la CJ Alba. Edilii vor referendum pe 9 decembrie, politicienii se mai gândesc. În timp ce liderii politici din Consiliul Judeţean Alba nu au luat nicio decizie până în prezent, iar mai marii de la Bucureşti nu spun nici da, nici ba dezvoltării mineritului în Munţii Apuseni, edilii din 35 de localităţi vor să facă referendum local pentru a stabili cum se va dezvolta zona . "De peste 10 ani nu ştim ce să facem: să depunem proiecte de dezvoltare a zonei în domeniul turistic, să facem canalizare sau să ne concentrăm pe dezvoltarea industrială", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Alba-Iulia, Ion Dumitrel.

JURNALUL NATIONAL

STENOGRAMA 6: Blejnar către Ostaficiuc: "Să-şi bage minţile în cap"

Fostul şef al Fiscului vorbea cu liderul PDL Timiş despre angajarea unei "pile", arestată şI condamnată ulterior pentru corupţie. O nouă stenogramă din dosarul în care fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, a fost trimis în judecată, arată încă o dată cum se aranjau numirile la Fisc, cu intervenţii de la PDL. Potrivit stenogramei, la 31 iulie 2010, la ora 14, 27, Sorin Blejnar l-a sunat pe Constantin Ostaficiuc, preşedintele PD-L Timiş şi la vremea aceea şi şef al Consiliului Judeţean Timiş pentru a-i confirma numirea Gabrielei Ionescu, fost adjunct al Direcţiei Finanţelor Publice Timiş, ulterior arestată şi condamnată pentru corupţie.

Tragedia de la Smolensk: Cadavrul fostului preşedinte polonez Ryszard Kaczorowski a fost exhumat

Cadavrul fostului preşedinte polonez în exil Ryszard Kaczorowski şi al unei alte victime a accidentului avionului prezidenţial polonez, în aprilie 2010 la Smolensk, în vestul Rusiei, au fost exhumate luni dimineaţa la Varşovia, în urma unei identificări eronate, relatează AFP. "Îndoieli privind identitatea cadavrului, apărute în documentaţia judiciară, a determinat Parchetul militar să exhumeze cele două cadavre", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Parchetului, Zbigniew Rzepa, refuzând să precizeze numele persoanelor exhumate. Potrivit presei poloneze, este vorba despre Ryszard Kaczorowski, al cărui cadavru ar fi fost schimbat cu cel al unei alte victime înhumate în locul lui.

Magazinul Cocor a scapat, pentru moment, de vanzarea prin licitatie impusa de BCR

BCR a suspendat actiunea de executare silita si vanzarea prin licitatie a magazinului Cocor cu 3 luni, urmare a intelegeri la care au ajuns reprezentantii bancii cu actionarii magazinului, a declarat pentru Income Magazine, Daniel Stoica, unul dintre acţionarii centrului comercial. "Suntem in curs de realizare a catorva schimbari in sensul imbunatatirii mixului de chiriasi si eficientizarii exploatarii magazinului si am gasit intelegere din partea reprezentantilor BCR", a precizat Daniel Stoica. Totodata, managementul Cocor SA a stopat pentru moment vanzarea spatiilor comerciale din incinta centrului. "Vom fi dispusi sa vindem doar daca vor exista oferte pentru preluarea unui etaj intreg. Derulam cateva discutii dar nimic concret in acest sens", a precizat reprezentantul Cocor SA.

Mobius: Există încă rămăşiţe ale fostului regim comunist

Mark Mobius, investitorul expert în pieţe emergente, făcea la finele lunii septembrie o serie de declaraţii foarte incisive despre modul în care guvernul român, încă tributar regimului comunist, înţelege să administreze economia şi mediul de afaceri. Invitat în cadrul emisiunii "După 20 de ani", acesta a atacat dur aspecte privind managementul de stat sau filosofia guvernului, care are ca scop mai degrabă sărăcirea oamenilor de afaceri, decât sprijinirea acestora. Plecând de la aceste teme, Mark Mobius a explicat pentru Income Magazine câteva din declaraţiile făcute. Şi aici, ca şi în cadrul acelei emisiuni, Mobius a păstrat acelaşi ton, vorbind despre o serie de realităţi ignorate de cei puşi să ia decizii care ar trebui să oprească economia românească din căderea liberă în care se află.

NATIONAL

Indemnul pesedistilor catre liderul lor: Ponta, nu fi Geoana!

Viitorul politic al lui Victor Ponta la carma PSD depinde de capacitatea acestuia de a-si pastra functia de premier si dupa alegerile din 9 decembrie. Avertismentul a venit chiar din interiorul partidului, social-democratii sugerand ca nu-l vor mai recunoaste ca lider, daca va ramane doar simplu deputat. Sa se faca frate cu dracul, recte Traian Basescu, sau macar sa coabiteze cu el, sa calce pe cadavrul USL (aripa liberala), acestea sunt doar cateva dintre "sfaturile" primite de Victor Ponta de la colegii din PSD. Avand in spate experienta Mircea Geoana, care, dupa ce a fost pe val doar o singura noapte, s-a dus in jos cu partid cu tot, pesedistii exercita o presiune extraordinara asupra lui Ponta, conditionandu-i statutul de lider PSD de nominalizarea pentru Palatul Victoria.

Daniel Tudor, presedinte la CSA

In incercarea de a stabiliza lumea asigurarilor, USL a propus ieri pentru functia de presedinte al CSA pe unul dintre cei mai vechi profesionisti, Daniel Tudor. Acesta a declarat ca va reduce salariile astronomice de la CSA si ca va cere noi reguli, in favoarea asiguratilor. Ieri, Crin Antonescu, a facut public faptul ca USL l-a propus pentru functia de presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) pe Daniel Tudor, fost director general al Ardaf.

Florin Georgescu, oficial premier

Dupa ce a condus din umbra Executivul, pret de cinci luni, Florin Georgescu a fost "deconspirat", devenind premierul oficial. Cabinetul Ponta o taie in campanie. Anuntul a fost facut chiar de premier, care a precizat insa ca lasa tara pe maini bune. "Am discutat despre programul de campanie electorala la care vom participa indiferent de functiile pe care le ocupam din punct de vedere institutional", a afirmat Victor Ponta, mentionand ca la butoanele Executivului va ramane Florin Georgescu.

Romania, colonie membru UE

Chiar daca tara noastra nu prea mai are capacitatea sa produca bani, occidentalii tot au mai gasit ceva de praduit, atentia lor fiind indreptata asupra energiei, agriculturii si Portului Constanta. Tensiunile politice interne, cumulate cu vulnerabilitatile economice, le-au permis liderilor straini sa trateze Romania ca pe un stat inferior, de mana a saptea.Chiar daca acest statut este nedrept, in baza lui marile puteri isi satisfac poftele economice, tinandu-ne intr-un santaj permanent. Nu dati portul, nu pupati Schengen! Nu sustineti masurile de austeriate, inchidem robinetul fondurilor europene (pe care si asa nu le-am vazut pana acum)! Va revoltati, va taiem votul din Consiliul European!

Adriana Saftoiu te scapa de transpiratie pentru 200 de euro

In 2010, tinerii care doreau sa participe la workshop-ul cu tema "Tehnici de comunicare" trebuiau sa achite, ca sa o asculte pe deputata liberala, o taxa de 10 lei. Timpul a trecut, criza economica s-a adancit, Adriana Saftoiu nu mai este nici parlamentara, dar uite ca tariful i-a crescut de nu mai putin de 90 de ori! O demonstreaza reclama la un atelier-curs pe care il va sustine in zilele de 17 si 18 noiembrie la Ploiesti. Si la care tariful de participare pentru o persoana este de 200 de euro. Pentru acesti bani, cei care vor sa scape de emotii, incoerenta, transpiratie si teama vor primi o cafea si o gustarica.

PUTEREA

Neregulile din România ajută CE să ne ia banii. Comisia Europeană "discriminează" ţările din Est

România ar putea rămâne fără banii europeni alocaţi pentru două Programe Operaţionale Sectoriale (POS), Transport şi Competitivitate, pentru care se aşteaptă declanşarea, din partea Comisiei Europene, a procedurii de presuspendare a fondurilor în aceste cazuri. De altfel, şi România a dat destule motive pentru o astfel de decizie, numai că ea se dovedeşte a fi o practică din partea CE pentru mai toate statele membre UE, dar care provin din fostul bloc socialist. Toate aceste decizii vin în contextul în care state mari contributori la bugetul UE se arată tot mai nemulţumite de efortul financiar pe care trebuie să-l facă în plină criză.

Guvernul "dă ţeapă" FMI. CNADNR devine "agenţia PNL"

Guvernul Ponta încalcă acordul cu FMI şi tranformă "bijuteria" Ministerul Transporturilor, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), în Agenţia Naţională de Infrastructură Rutieră. În condiţiile în care Compania Naţională de Autostrăzi este una dintre cele 10 companii monitorizate de FMI în vederea numirii unui manager privat, liberalii de la Transporturi au grijă să nu le scape din mână bugetul CNADNR, care se ridică la 1,1-1,4 miliarde de euro.

ROMANIA LIBERA

Pilele şi relaţiile de pe listele de candidaţi, colecţia 2012

Mulţi dintre candidaţii care au ajuns pe listele pentru alegerile parlamentare din 2012 au fost impuşi de la centru ori s-au remarcat doar prin faptul că sunt nevestele, finii sau pilele unor potentaţi locali sau lideri centrali ai partidelor. Clujul este unul dintre cele mai bune exemple ale modului în care au fost construite listele cu viitori parlamentari. Spre exemplu, candidaţii PNL Cluj au fost puşi în cea mai penibilă situaţie. Votaţi de organizaţia judeţeană şi lansaţi cu mare fast în cadrul ceremoniei de pe Arena Naţională din Bucureşti, ei au început să-şi comande materiale promoţionale şi să-şi alcătuiască staff-uri de campanie. Apoi, au aflat că nu mai sunt candidaţi, ci în locul lor vor merge în alegeri alte personaje.

Cum au dat comuniştii cel de-al doilea tezaur al României francezilor

Deşi a cunoscut un succes extraordinar, Brâncuşi şi-a dorit, mereu, să revină în ţară. În 1957, la Paris, îi spune preotului Teofil la că moare "cu inima tristă pentru că nu mă pot întoarce în ţara mea". Brâncuşi a dorit să cedeze statului român 230 de lucrări, 46 de desene şi 1.600 de fotografii şi să se întoarcă acasă. La 28 februarie 1951 s-a discutat acest aspect în şedinţa Academiei Popualre Române. Dorinţa lui Brâncuşi a fost repinsă la cererea lui George Călinescu, Mihail Sadoveanu, A. Toma, Alexandru Graur, Iorgu Iordan. În acest fel, România refuza pentru totdeauna să primească moştenirea artistică a lui Brâncuşi. Abia în 1952, Brâncuşi cere să primească cetăţenia franceză şi donează opera statului francez probabil cu intenţia într-un fel la adăpost.

ZIARUL FINANCIAR

SIF-urile au înmulţit banii investitorilor de până la de 90 de ori de când au venit pe bursă

Cine ar fi investit banii de o Dacie (5.600 de lei) în acţiuni SIF Moldova (SIF2) la listarea acestora pe bursă, la 1 noiembrie 1999, ar fi câştigat până astăzi 500.000 de lei. Înfiinţate în 1992 ca parte a primului program de privatizare în masă (prima cuponiadă), cele cinci Fonduri ale Proprietăţii Private (FPP) au primit pe mână 30% din toate companiile de stat. Milioane de români care au primit cupoane valorice în 1992 şi în 1995 (a doua cuponiadă) au devenit acţionari la cele cinci fonduri, care în 1996 s-au trans­format în societăţi de investiţii financiare (SIF). În principiu, ei ar fi trebuit să beneficieze de împărţirea echitabilă a averii acumulate de stat în perioada comunistă, la care au contribuit cu toţii. Cei care au fost numiţi să le administreze, mulţi dintre ei în funcţie şi astăzi, ar fi trebuit să le crească valoarea, să investească în economie, să creeze locuri de muncă. Ei au fost însă mai preocupaţi să-şi cimenteze poziţiile, în timp ce peste averea SIF-urilor s-a pus praful.

Ministerul de Finanţe publică în ceasul al 12-lea normele pentru regimul plăţii TVA la încasarea facturilor

Ministerul Finanţelor a publicat pe siteul propriu proiectul normelor metodologice prin care aduce clarificări privind aplicarea din 2013 a sistemului TVA la momentul încasării facturii şi nu la emiterea facturii pentru firmele care au o cifră de afaceri de până la 500.000 de euro. Proiectul care include şi prevederi legate de plata TVA la încasarea facturii, a fost publicat pentru dezbatere publică, urmând să fie aprobat de Guvern cel mai probabil săptămâna viitoare. Firmele care vor aplica sistemul TVA la încasare începând din 2013 sunt obligate să depună până joi, 25 octombrie, la Fisc o notificare din care să rezulte că cifra de afaceri realizată în perioada 1 octombrie 2011 - 30 septembrie 2012 nu depăşeşte plafonul de 2,25 milioane de lei (500.000 de euro, echivalent).

Armata de funcţionari din instituţiile publice "joacă" pe o piaţă a corupţiei de 2 mld. euro/an

Guvernul Ponta a schimbat de la venirea la guvernare 500 de înalţi demnitari, care la rândul lor au venit cu "aparatul propriu", o mişcare prin care în administraţia centrală şi locală s-a produs o rocadă de circa 2.000 de oameni, potrivit estimărilor ZF făcute pe baza informaţiilor disponibile. La fel se întâmpla şi înainte pe vremea guvernelor Boc, Tăriceanu sau Năstase. Pe rând, noua putere a schimbat secretari de stat şi subsecretari de stat din ministere, dar grosul mutărilor a avut loc în instituţiile, "autorităţile" şi agenţiile subor­do­nate ministerelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb