REVISTA PRESEI 23.11.2017

Willy Homner
Revista Presei / 23 noiembrie 2017

REVISTA PRESEI 23.11.2017

ADEVARUL

Iohannis îi cere din nou demisia lui Dragnea

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri seară, faptul că Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, trebuia să demisioneze din această funcţie din momentul în care a început să aibă probleme cu legea. "Este greşit ca în conducerea statului să ajungă oameni cu probleme penale, fiindcă acesta este rezultatul. Ei ajung acolo şi vor să-şi apere pielea proprie, nu pielea românului şi atunci apar astfel de situaţii de tip circ, când oameni în toată firea vin şi statuează prostii de tipul statului paralel, se victimizează şi aşa mai departe, când de fapt scopul lor este doar de a-şi proteja propria persoană", a afirmat preşedintele.

Iohannis a plecat ieri cu trenul la Ploieşti

Preşedintele Klaus Iohannis a participat la dezbaterea "Oraşele României la 100 de ani de la Marea Unire. Un viitor SMART pentru Ploieşti", organizată de Universitatea Petrol - Gaze din Ploieşti. Şeful statului a mers cu trenul la Ploieşti. Klaus Iohannis: "A fost o călătore foarte plăcută. A trecut ceva timp de când n-am mai fost cu trenul. Am vrut să văd personal cum se circulă în ziua de azi cu trenul. A fost în regulă. Am vrut să dau un semnal despre nevoia de mobilitate. Cu toţii vrem să avem o ţară modernă, europeană, iar mobilitatea face parte din acest concept. Pe ruta Bucureşti-Ploieşti lucrurile funcţionează rezonabil de bine. Mi-ar fi imposibil să merg de la Bucureşti la Sibiu. Aş călători 7 ore şi ar trebui să schimb trenul". Întrebat dacă şi-a cumpărat bilet şi cât costă, el a răspuns: "Credeţi că merg fără bilet? (..) În jur de 26 de lei, cu clasa 1"

Pop vrea să "lege de glie" absolvenţii de facultăţi

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, nu exclude posibilitatea de a-i obliga pe absolvenţii de studii superioare, care au făcut facultate la buget, să muncească în România pe durata unui interval de timp egal cu perioada studiilor subvenţionate. Cel puţin aşa rezultă din răspunsul oficialului la o interpelare pe care a primit-o de la deputatul PSD, Mihaela Huncă, în urmă cu o lună. Doar că o astfel de măsură contravine legislaţiei europene, susţin, la unison, atât specialiştii în Educaţie, cât şi reprezentanţii studenţilor şi cei ai mediului academic. În prezent, pentru a beneficia de finanţare de la bugetul de stat, cadrul legislativ românesc nu impune studenţilor alte constrângeri, în afara performanţei academice".

Deutsche Welle: România, optimiştii ei şi experimentul venezuelean

Odată cu oficializarea, de către principalul partid guvernamental, a sintagmei de "stat paralel şi ilegal", România a pornit cu pas grăbit spre experimentul venezuelean. Căci "statul paralel" nu e o sintagmă nevinovată, eticheta unui joc stupid, dar tolerabil. Nu-i doar un delir reclamând plasarea instantanee în cămaşă de forţă a celor care, în spiritul ceauşismului şi securismului exuberant, din spuma căruia s-au născut, cotizează vesel la răspândirea lui. E şi mai grav. E conceptul unei ideologii politice totalitare imprecise, dar amintind de chavism, versiunea de bolivarianism inventată de Hugo Chavez, pe ruinele ideilor naţional-comuniste, marxisto-stalinisto-castristo-ceauşiste, spre a acapara puterea şi a se eterniza la ea. Nu contează, în context, dacă politrucii acestei ideologii adaptate României pe model ruso-turco-venezueleano-maghiar cred sau nu în ce debitează.

Fost patron din Liga 1, prezent în faţa sediului DNA să-l susţină pe prietenul Liviu Dragnea

Marţi seară, la ora 17:30, Liviu Dragnea a venit la sediul DNA pentru a lua la cunoştinţă instituirea sechestrului de 127 de milioane de lei în dosarul Tel Drum. La sosire, liderul PSD a fost aşteptat de zeci de contestatari, dar şi de susţinători care, potrivit jurnalistului Mălin Bot, au devenit agresivi şi au încercat să-l ferească pe Dragnea de jurnalişti, şicanându-i pe reprezentanţii mass-media. Sursa mai sus citată susţine că oamenii veniţi să-l protejeze pe politician au fost aduşi de doi bărbaţi neidentificaţi care apar într-un clip video postat pe reţelele de socializare. Reporterii Gazetei l-au recunoscut pe unul dintre ei. Bărbatul cu barbă este Adrian Zamfir, fostul patron al clubului Rapid de după retragerea lui George Copos!

Erdogan atacă dur Occidentul

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat Occidentul că vrea să divizeze şi să distrugă lumea musulmană, propunând o nouă viziune pentru contracararea acestui "scenariu murdar". Occidentul implementează un "scenariu murdar şi abject" de a distruge unitatea ţărilor islamice şi de a-şi asigura astfel propriul viitor, a tunat şi fulgerat Recep Tayyip Erdogan în timpul celei de-a 33-a reuniuni a Organizaţiei Cooperării Islamice (OIC), care se desfăşoară până joi la Istanbul. "Occidentul încearcă să-şi asigure propriul viitor exportând tot felul de elemente bolnave în lumea islamică", a declarat Erdogan, referindu-se la "criminali". Erdogan a dat ca exemplu proliferarea organizaţiilor teroriste, menţionând Statul Islamic, al-Qaida şi Boko Haram.

Primarul PSD al Iaşiului îi cere demisia lui Dragnea

Primarul PSD al Iaşiului Mihai Chirica susţine că Liviu Dragnea ar trebui să-şi dea demisia din fruntea PSD, motivând că "degringolada din partid, dar şi din România i se datorează sută la sută" liderului social-democrat. "Nu să se retragă, ci să-şi dea demisia. Degringolada în care se zbate România de astăzi şi PSD de astăzi i se datorează în proporţie de sută la sută. Să îşi dea demisia pentru a nu fi demis. Ar fi ultima măsură de onoare pe care ar putea să o ia, având în vedere că România este pe descreştere, într-un haos evident, politic şi administrativ Şi nu cred că haosul mai poate să guverneze în momentul de faţă", a spus Mihai Chirica."Cred că s-a mai născut o dată Nero, care nu vede decât o singură modalitate de a părăsi tronul, prin arderea cetăţii. Iar cetatea se cheamă România".

Un "proiect nebunesc" al lui Erdogan face valuri pe Bosfor

Construcţia unui canal paralel cu Bosforul, un proiect despre care preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a vorbit pentru prima dată în 2011, pe vremea când era premier, are toate şansele să se materializeze în curând. Şi asta în ciuda faptului că foarte multe voci au criticat vehement această construcţie, avertizând cu privire la riscurile pentru mediul înconjurător, pentru valoroase situri arheologice, dar şi cu privire la costurile sale uriaşe, notează Politico.eu, amintind că Turcia se confruntă cu o serie de probleme economice. Deşi din 2011 până în prezent nu au fost făcute progrese în privinţa acestui proiect, luna trecută, în timpul unei vizite la Belgrad, Serbia, liderul de la Ankara a afirmat că lucrările vor începe în numai câteva luni.

Motivul incredibil pentru care au început să dispară maşinile din parcările lui Dinamo!

Dealerul Honda Nord, cu care Dinamo a avut un parteneriat de imagine între octombrie 2015 şi vara 2017, a trecut la represalii după ce a expirat contractul de barter pe care-l avea cu clubul "câinilor". Cum roş-albii n-au trimis înapoi la reprezentanţă maşinile de la dealer, oamenii firmei au început să le culeagă de prin parcările hotelurilor, pe unde ştiu că le pot găsi! Astfel, s-a ajuns la situaţia ca automobilul Honda CR-V, maşina de serviciu a lui Vasile Miriuţă, să dispară marţi dimineaţă din parcarea de la RIN Otopeni chiar înainte ca tehnicianul să plece spre şedinţa de pregătire. Iar acţiunea de colectare a maşinilor va continua! 35 de mii de euro este preţul estimativ al unui model Honda CR-V.

BANCHERUL

Banca poate să-ti ia tot salariul de pe card, fără acordul tău, dacă ai restante la credit

Dacă nu-ti mai plăteşti datoriile la bancă, IFN sau alţi creditori si ajungi in situaţia de a fi executat silit prin poprirea salariului, legea (Codul de procedura civila) spune că nu ti se poate retine mai mult de o treime din salariu pentru plata unei datorii sau maxim jumătate pentru mai multe datorii. Băncile si-au făcut însă propriile legi: contractul de credit si contractul cadru de furnizare a serviciilor bancare, denumite "Condiţiile generale de derulare a operaţiunilor bancare", in cazul Raiffeisen Bank, documente care trebuie semnate de clienţi in momentul in care aceştia îşi deschid un cont, îşi fac un card sau obţin un credit. Atât in contractele de credit căt si in contractele cadru de furnizare a serviciilor bancare, băncile îşi rezerva dreptul de a "debita", adică de a lua, din conturile clienţilor, fără acordul acestora, sumele de bani pe care aceştia le datorează băncii.

CURENTUL

Şeful Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice a fost numit preşedinte al Casei Naţionale de Sănătate

Laurenţiu-Teodor Mihai a fost numit în funcţia de membru al Consiliului de Administraţie şi de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), printr-o decizie a prim-ministrului Mihai Tudose. Decizia a fost publicată miercuri seară în Monitorul Oficial. În 18 octombrie, Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) i-a solicitat premierului Mihai Tudose demiterea ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, şi a preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Răzvan Vulcănescu, pentru încălcarea programului de guvernare şi promovarea unor politici de sănătate în detrimentul pacientului. Laurentiu Mihai este doctor in sanatate publica (specializat in medicina de familie), avand o extinsa experienta in management sanitar. Este director executiv al APMGR din mai 2011.

Uber a plătit bani unor hackeri care au furat datele a 57 milioane de clienţi

Compania americană Uber a recunoscut că a plătit 100.000 de dolari unui grup de hackeri anul trecut, ca să ţină secret că au furat datele personale a 57 de milioane de clienţi. Uber susţine că vechea conducere a companiei a muşamalizat furtul şi că datele furate erau numele, adresele de mail şi numerele de telefon ale 57 de milioane de clienţi din toată lumea. Uber nu a vrut să spună ce ţări au fost afectate, prin urmare nu se ştie dacă este vorba şi România dar susţine că nu s-au fraudat şi conturi.

CURIERUL NATIONAL

O nouă garanţie la garanţiile în asigurări

FGA continuă plata creanţelor de asigurare pentru creditorii asigurătorilor în faliment. Din totalul plăţilor de 333,8 milioane de lei efectuate până la 31 octombrie 2017, 284,5 milioane de lei s-au virat în contul creditorilor Astra Asigurări, în timp ce pentru creditorii Carpatica Asig s-au achitat 43,5 milioane lei. De asemenea, FGA a achitat şi suma de 5,7 milioane lei, pentru creditorii Forte Asigurări.

Primeşti 21.000 de euro pentru a te muta în Elveţia. Care sunt CONDIŢIILE

Un sat din Elveţia slab populat este dispus să plătească pentru noi locuitori. Autorităţile din Albinen sunt gata să dea 59.000 de euro unei familii cu doi copii (21.000 de euro pentru fiecare adult şi 8.500 de euro pentru un copil) pentru a se muta acolo! Pe lângă bani, edilii spun că toţi cei care vin se pot bucura de o viaţă liniştită într-un peisaj montan marcat şi de valea fluviului Ron. Care sunt condiţiile pentru a ajunge în acest Rai? Trebuie să ai până în 45 de ani, să te angajezi să locuieşti în Albinen cel puţin 10 ani şi să ai bani pentru a cumpăra sau a construi o locuinţă în sat, cu o valoare minimă de 170.000 de euro. Momentan, în Albinen mai sunt doar 240 de locuitori, iar şcoala din localitate este închisă pentru că numărul copiilor e prea mic ca ea să mai funcţioneze.

Şase ţări europene sunt atenţionate de Bruxelles în legătură cu deficitele lor bugetare

Proiectele de buget pe 2018 ale unor ţări membre ale UE, se arată în analiza anuală efectuată de Comisia Europeană - dată publicităţii miercuri - încalcă normele Pactului de Stabilitate în materie de deficite. Sunt atenţionate Franţa, Belgia, Italia, Portugalia, Austria şi Slovacia. Franţei i se atrage în mod special atenţia asupra unor importante neconcordanţe între previziunile bugetare pentru anul viitor raportate la obiectivele stabilite iniţial. Comisia subliniază de asemenea că nivelul datoriei franceze, care în 2018 este prevăzut la 96,9% din PIB, depăşeşte cu mult pragul prevăzut, de 60%. Bruxellesul este "preocupat" serios şi de imensa datorie publică a Italiei care, în 2018, va ajunge la 130,8%, în timp ce creşterea economică va fi cea mai scăzută din zona euro.

Industria, cel mai mare angajator în 2016

Comparativ cu anul 2015, numărul total de întreprinderi a crescut cu 2,5%. La sfârşitul anului 2016, sectorul industrie însuma 53741 întreprinderi, respectiv 10,7% din totalul întreprinderilor active din domeniul economic (industrie, construcţii, comerţ şi servicii de piaţă), anunţă cel mai recent comunicat de presă publicat de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cea mai mare pondere a fost deţinută de întreprinderile active din cadrul sectorului "Servicii de piaţă", respectiv 45,4%.

EVENIMENTUL ZILEI

CULMEA, Romania vinde arme SUA. Contracte-record, cu multe zerouri

"Pentru anul 2017 avem o prognoza pentru vânzări la export de 120 de milioane de dolari, in creştere cu 20% fata de anul trecut, iar pentru piaţa internă am trecut de 10% in primul semestru. Deci, creste si ponderea pieţei interne si este de aşteptat să crească in continuare in perioada următoare. Depinde si de noi, pentru ca sunt convins ca la nivel politic se vor aloca atâţi bani pentru industria românească cat putem să luăm", a spus Gheorghe Stoica, directorul general al companiei. Datele arată că 80% dintre exporturi au avut drept cumpărător Guvernul american. Directorul Romarm a precizat că uzina de la Reşiţa, aflată în conservare, ar putea participa la un program de reparaţii pentru produsele fabricate în trecut, chiar după 1990, livrate de aceasta armatei.

Alertă la Casa Albă! PLAN DE ASASINAT activat de minţi diabolice

Panică maximă la Casa Albă, dar şi în întreaga Americă! Motivul? - Statul Islamic vrea să dea o lovitură mondială. Teroriştii din ISIS au cerut asasinarea fiului cel mic al lui Donald Trump, Barron Trump, în vârstă de 11 ani. Mesajul a fost transmis pe aplicaţia de mesagerie criptată Telegram, iar autorul acestuia s-a referit la Barron ca fiind "fiul catârului Americii", alături de care a distribuit o imagine cu locaţia şcolii la care învaţă mezinul Trump în Washington, scrie Dailymail. Barron Trump a participat, marţi, alături de familia sa, la pregătirile pentru Ziua Recunoştinţei, dar şi pentru Crăciun, moment în care Donald Trump a graţiat primul curcan din mandatul său.

Tudor Chirilă a pus tunurile pe liderul PSD

Tudor Chirilă a reacţionat dur pe pagina sa de Facebook, după ce Comisia specială pentru legile justiţiei a început dezbaterile pe articole şi amendamente, discutându-se întâi proiectul de modificare a Legii 303 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. "A început asaltul final la justiţie si trimiterea României înapoi in anii 2000. Băi, frate, in ce ţară din Europa s-a mai văzut un preşedinte de partid cu ambiţii de prim ministru, urmărit de instituţia europeana de anticorupţie pentru deturnare de fonduri si care nu poate justifica averea, in ce ţară, deci, un asemenea om nu demisionează si nu iese din viaţa publică pe uşa din spate?", a scris Tudor Chirilă pe Facebook.

Guvernul va avea parte de O MARE SURPRIZĂ!

Duminică, 26 noiembrie 2017, ora 18:00, Sindicatele Cartel Alfa şi Blocul Naţional Sindical (BNS), împreună cu alte 39 de grupuri civice şi organizaţii non-guvernamentale cheamă românii în stradă pentru a cere demisia imediată a Guvernului şi a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului. Se solicită, de asemenea, retragerea Legilor Justiţiei, a legilor de modificare a codurilor penale şi respingerea în Parlament a ordonanţei privind modificarea legislaţiei fiscale.

DIICOT dă lovitura de graţiei! Mafia lemnului destructurată

Poliţiştii şi procurorii DIICOT au făcut, ieri, 15 percheziţii în judeţul Alba pentru destructurarea unei reţele suspectate de evaziune fiscală în domeniul comerţului cu cherestea. Prejudiciul produs este estimat la 700.000 de euro, iar opt persoane vor fi audiate, potrivit unui comunicat al DIICOT. Percheziţiile au fost fpcute în judeţul Alba, la domiciliile unor persoane fizice, la sediile sociale ale unor firme implicate, precum şi de la sediul unei instituţii publice. În perioada 2008-2014, în judeţul Alba, membrii grupării ar fi emis facturi către două firme beneficiare, cu sediul social declarat în judeţul Alba, care au ca obiect de activitate fabricarea de mobilier.

JURNALUL NATIONAL

Dosarul Tel Drum: prejudiciu mare, inculpaţi aproape săraci

Prejudiciul oficial reţinut de procurorii DNA în dosarul Tel Drum, în care Liviu Dragnea a fost pus sub urmărire pentru constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi prezentarea de date inexacte, este de 33.848.589 de lei. Potrivit ultimei declaraţii de avere depuse de Liviu Dragnea, per total, averea oficială a lui Liviu Dragnea nu depăşeşte suma de 625.000 de euro. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul lui Petre Băţăuş, care, pe terenurile agricole, intravilane, casele şi maşina deţinute, nu poate obţine mai mult de 603.000 de euro. În ceea ce priveşte declaraţia de avere a lui Victor Piperea, şi averea acestuia s-ar ridica la cel mult 570.000 de euro.

Ponta: nu mi-e frică de puşcărie!

Transformat în cel mai mare duşman al lui Liviu Dragnea, fostul premier Victor Ponta îşi numără şi el dosarele ca celebrul Pristanda al lui Caragiale, dar spune răspicat că nu îi e frică de puşcărie. "La Înalta Curte - unul, la Parchet - încă unul... La domnul Portocală! Ştiţi, au fost doi procurori celebri în România - Uncheşelu şi Portocală. Eu i-am avut pe amândoi. Cel mai rău, recunosc, cel mai rău m-a afectat momentul în care mama mea, familia mea a fost târâtă la Ploieşti. Când aud tot felul de oameni care spun că eu sunt cu statul paralel... le spun: să le fie ruşine!" Ponta susţine că nu va candida la următoarele alegeri prezidenţiale şi nici nu vrea să ia calea Bruxellesului, după soţia sa, Daciana Sârbu, care este europarlamentar de 10 ani.

Exporturile companiei Romarm, cu 20% mai mari în 2017

Romarm estimează pentru acest an exporturi în urcare cu 20%, la 120 de milioane de dolari, precum şi o creştere a ponderii livrărilor pentru piaţa internă la 15%, de la 5% anul trecut, a declarat, miercuri, directorul general al companiei, Gheorghe Stoica. Gheorghe Stoica a declarat că la Cugir a fost lansat în trecut un program pentru realizarea unei arme de asalt de calibru 5,56, standard NATO, care "a mers până la un moment dat", când i-a fost oprită finanţarea. Rezultatele obţinute atunci ar putea fi fructificate prin realizarea unei arme de asalt cu care compania se va prezenta la licitaţiile ce se vor organiza pentru înzestrarea armatei, a mai spus el. Romarm are 15 filiale, 6.200 de angajaţi şi produce de la armament şi muniţie mică de infanterie până la blindate, rachete şi proiectile de artilerie.

Raport halucinant! Industria zaharului induce in eroare opinia publică!

"Prin anii 1960, industria zaharului a finanţat un studiu privind influenţa consumului de zahăr asupra sistemului cardio-vascular, dar datele raportului nu au fost niciodată publicate, concluziile fiind absolut dezastruoase", afirma Anhad O'Connor in paginile cotidianului The New York Times. "Documentele interne au fost descoperite de oamenii de ştiinţă de la University of California, din San Francisco, si descrise intr-un nou raport, publicat de revista PLOS Biology. Potrivit autorilor, noua lucrare este construită pe baza dovezilor că industria zahărului încearcă de mult să inducă in eroare opinia publica si să îşi apere interesele economice, blocând orice cercetare care ar putea trezi suspiciuni. O tactică folosită, de altfel, de industria tutunului", susţine jurnalistul american.

NATIONAL

"Foamea-n glandă!", deviza noului val al scriitorilor băştinaşi

"Biblia pierdută", beneficiind de un marketing ca la carte, a ajuns cea mai bine vânduta carte scrisă de un romăn. Cu nume străin, adică Igor Bergler. "Biblia pierduta" sau "Testamentul lui Abraham" se înscriu in genul de poveste a căutătorilor de relicve magico-sfinte, din care fac parte si filmele cu Indiana Jones, "Mumia" si seriale de aceeaşi factură. Altfel zis ceva mai slab ca scrierile lui Dan Brown, dar cu pretenţii de Umberto Eco.

Ponta a venit Superman din China!

Revenit de la Beijing, Victor Ponta dă de pământ cu Guvernul PSD, pe motiv ca nu a fost in stare să continue proiectele (iniţiate de el) cu China. Conform modelului adoptat după exmatricularea din PSD, Ponta intra la rupere si ii "gratulează" pe membrii Guvernului (respectiv pe foştii săi colegi de partid) cu epitete gen "incompetenţi" si "prosti" si asta pentru "îngroparea" unor proiecte care ar putea aduce României 7,5 miliarde de dolari. Revolta a ţâşnit din Ponta după ce fostul premier a participat la lucrările Forumului prin care s-a constituit "Silk Road NGO Cooperation Network" si a fost ales in Comitetul Permanent care va coordona in următorii ani activităţile SIRONET.

ROMANIA LBERA

Parlamentul va verifica relaţia magistraţi - servicii secrete. Ministrul Justiţiei îi va controla pe procurori

Comisiile parlamentare de resort au fost incluse în mecanismul de verificare a declaraţiilor magistraţilor privind colaborarea cu serviciile secrete, alături de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Parlamentarii PSD, ALDE şi UDMR au întărit controlul pe care ministrul Justiţiei îl exercită asupra procurorilor. Articolele care vizează relaţia dintre magistraţi şi serviciile secrete au fost modificate radical, de Comisia specială pentru legile justiţie, condusă de Florin Iordache (PSD). O serie de amendamente în acest sens au fost introduse în Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor (303/2004), PSD, ALDE şi UDMR preluând mai multe propuneri ale Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR).

Generalul Dumbravă la Comisia parlamentară: Au existat echipe mixte SRI - Parchet

Preşedintele Comisiei parlamentare de control a SRI, Claudiu Manda, a relatat, miercuri, după audierea în comisie a generalului Dumitru Dumbravă, că prevederile legale au permis SRI să solicite mandate de interceptare pe siguranţă naţională chiar dacă nu era identificată săvârşirea unor infracţiuni, informează Mediafax. Dumitru Dumbravă a susţinut în faţa comisiei că, pe lângă terorism, spionaj, subminarea economiei naţionale, SRI a solicitat aprobare de interceptare şi pentru alt gen de activităţi. Astfel că hotărâri ale CSAT ar fi dat SRI temeiul legal pentru a cere interceptări pe chestiuni precum corupţia, libertatea presei, evaziunea fiscală şi, în 2011- 2013, "elemente legate de ce se întâmplă la instanţe". Dumbravă, întrebat dacă au existat echipe mixte Parchet-SRI: Răspunsul reţinut a fost că da, spune Manda.

ZIARUL FINANCIAR

În această seară, Gala de aniversare ZF 19 ani

Economia de astăzi arată semnifi­ca­tiv mai bine decât economia din '99, majoritatea indicato­rilor întărindu-se în ulti­mii 19 ani. Produsul intern brut a crescut de peste cinci ori, urcând de la 33,5 mld. euro la finalul anului 1999 la aproximativ 180 mld. euro în acest an, România ajungând să fie fruntaşa Europei în ceea ce priveşte ritmul de creştere al economiei. Creşterea recentă poate fi însă riscantă, în condiţiile în care are la bază în primul rând con­su­mul, consum susţinut de dobânzi afla­te la minime istorice. Spre comparaţie, în 1999 dobânzile la lei depăşeau pragul de 100% anual, un nivel fabulos pentru cei obişnuiţi cu dobânzile care oscilează între 1 şi maximum 4% pe an. Uimitor este şi nivelul actual al inflaţiei în comparaţie cu cifrele economiei româneşti din 1999.

Estul merge pe muchie de cuţit: dacă salariile cresc, dar nu şi productivitatea, rămâne fără competitivitate

Un studiu din septembrie al BNP Paribas a găsit şi el că decalajul dintre Est şi Vest în ceea ce priveşte salariile se îngustează rapid mulţumită îmbunătăţirilor spectaculoase de pe piaţa muncii. Studiul se referă la Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, România şi Bulgaria şi a găsit că Slovacia are cele mai mari salarii din grup, de 7,8 euro pe oră de muncă în 2016. Însă acolo costurile salariale sunt la doar 30% din media UE. Bulgaria plăteşte cele mai mici salarii, de 3,7 euro, ceea ce reprezintă 14% din media UE (de 25,9 euro). De asemenea, studiul a găsit că în prima jumătate a acestui an salariile au crescut cu 15% în România în ritm anualizat şi cu 9% în Ungaria, faţă de media de mai puţin de 2% din UE.

BERD a pierdut 15 mil. lei de când a intrat acţionară la Digi

BERD a cumpărat în luna mai 3,25 milioane de acţiuni Digi la preţul de 40 de lei pe unitate. Marţi seară acţiuni Digi au închis la 35,4 lei, de unde rezultă că declinul preţului acţiunilor i-au adus instituţiei de la Londra pierderi de 15 mil. lei. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), printre cei mai mari acţionari instituţionali ai Digi Communications, nu a tranzacţionat nicio acţiune Digi de la listarea acestora la Bucureşti în luna mai şi până în prezent, chiar dacă declinul preţului acţiunilor companiei telecom i-a adus până acum pierderi de 15 mil. lei.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb