REVISTA PRESEI 24.01.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 24 ianuarie 2012

ADEVARUL

Situaţia României este mai gravă decât a Greciei?

"Lăsaţi Grecia! Temeţi-vă de români!", scriu americanii de la "Forbes". Analiştii îi contrazic. Revista americană "Forbes" a publicat ieri pe pagina electronică un articol al cărui titlul ar fi cauzat fiori reci oricărui investitor care şi-a plasat banii în România: "Lăsaţi Grecia! Temeţi-vă de români!". O palmă dură, având în vedere că suntem comparaţi cu o ţară aflată la un pas de incapacitate de plată. Argumentele ziariştilor americani? Faptul că înmatriculările de maşini noi au scăzut cu 74% din 2007 până acum, în timp ce, la nivelul UE, reculul a fost de 15%. "Nu toată lumea are nevoie de o maşină nouă, dar acesta este un bun indicator pentru suferinţele prin care trece clasa de mijloc", scriu jurnaliştii de la "Forbes". Ei amintesc şi de protestele din aceste zile, dar şi de faptul că românii care lucrează în străinătate trimit mai puţini bani în ţară.

PDL, troc murdar cu profitorii Revoluţiei

Puterea vrea să cumpere tăcerea revoluţionarilor din 1989 cu bani de la buget. În schimb, revoluţionarii renunţă la manifestaţii. Democrat-liberalii au promis că vor găsi soluţii financiare pentru a plăti în continuare indemnizaţiile revoluţionarilor. În schimb, revoluţionarii se angajează să întrerupă manifestaţiile de stradă. Prevederile apar într-un protocol semnat recent de reprezentanţi ai PDL şi ai revoluţionarilor. Potrivit documentului, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, şi secretarul de stat George Costin vor identifica de îndată soluţia financiară pentru plata indemnizaţiilor reparatorii, fără a fi afectat bugetul alocat pe anul 2012. În noiembrie 2011 le fuseseră retrase indemnizaţiile, tot la iniţiativa PDL, prevedere care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2012.

Baconschi, înlocuit tardiv de Boc

Premierul Emil Boc a anunţat, ieri, în Parlament schimbarea lui Teodor Baconschi din fruntea Ministerului de Externe pentru declaraţiile jignitoare la adresa manifestanţilor din Piaţa Universităţii. Baconschi se afla la Bruxelles, unde participa, la reuniunea Consiliului de Afaceri Externe. El a afirmat iniţial că Emil Boc l-a demis prin SMS, după care a revenit şi a spus că a fost demis prin telefon. "Mahalaua violentă şi ineptă încolonată" au fost cuvintele cu care ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a descris protestele stradale, în urmă cu o săptămână, pe blogul său. Pentru aceste comentarii, premierul Emil Boc a declarat ieri în plenul Parlamentului că a cerut revocarea sa din funcţie.

EXCLUSIV Mesajul noului şef al Parlamentului European: Ori pierdem cu toţii, ori învingem cu toţii

Martin Schulz, ales pe 17 ianuarie preşedinte al Legislativului european, a explicat, într-o scrisoare trimisă cotidianului "Adevărul", ce va încerca să facă în calitate de şef al PE. Fostul lider al socialiştilor europeni promite că va lupta inclusiv cu Comisia Europeană pentru a avea mai multă democraţie în Europa. Pentru prima dată de la crearea sa, un eşec al Uniunii Europene e o posibilitate realistă. De luni de zile, Uniunea Europeană se împiedică dintr-un summit în altul, în timp ce criza economică creşte sărăcia în multe ţări europene, iar şomajul a atins un nivel dezastruos, în special în rândul tinerilor.

Juncker: Grecia şi creditorii ei privaţi trebuie să ajungă la un acord în următoarele zile. Şi să fie clar: locul Greciei este în zona euro

Preşedintele Eurogrupului - grupul miniştrilor de finanţe din zona euro, Jean Claude Juncker, premier al Luxembourgului, a declarat luni spre marţi noapte, după întâlnirea de la Bruxelles, că negocierile Greciei cu investitorii privaţi, chemaţi să accepte o ştergere semnificativă de datorii, sunt pe drumul cel bun, dar a avertizat că un acord trebuie încheiat "în următoarele zile". Fără acest acord, stabilit la extra euro summitul zonei euro din 26 octombrie, Grecia nu putea primi următoarele împrumuturi convenite de liderii Eurozonei. "Am văzut tot felul de discuţii, din nou, despre viitorul Greciei în zona euro. Să fie clar. Nu există nicio îndoială şi niciunul dintre cei prezenţi la discuţii nu are dubii. Viitorul Greciei este, în mod clar, în zona euro", a declarat Juncker.

Unde vor sta liderii noneuro: la uşă sau la discuţii?

Zona euro trebuie să decidă dacă ţările care nu au adoptat încă moneda unică europeană sunt acceptate la masa discuţiilor dintre miniştrii de Finanţe. Iertarea datoriilor greceşti de către creditorii privaţi, rezolvarea tensiunilor legate de viitorul tratat fiscal şi funcţionarea fondului de urgenţă al zonei euro se anunţau cele mai controversate discuţii ale miniştrilor de Finanţe ai zonei euro de ieri, de la Bruxelles. Astăzi, omologii noneuro vor veni la masa discuţiilor, iar unii dintre ei vor pune condiţii dure. Premierul polonez Donald Tusk a avertizat săptămâna trecută că ar putea să nu semneze viitorul pact fiscal dacă liderii zonei euro nu acceptă participarea ţărilor care nu au aderat încă la moneda unică la masa discuţiilor.

Germania respinge suplimentarea fondului de urgenţă al UE, în ciuda solicitării FMI

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a respins posibilitatea suplimentării capacităţii de creditare a fondului de urgenţă al UE, după ce FMI şi oficiali italieni şi spanioli au solicitat acest lucru. Merkel a avertizat că nu este momentul potrivit pentru dezbaterea ideii de suplimentare a fondului de urgenţă al UE. Prioritatea UE este asigurarea eficienţei fondului de urgenţă care funcţionează acum (Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară - EFSF, cu o capacitate de creditare de 440 de miliarde de euro), a adăugat Merkel, citată de publicaţia britanică "The Telegraph" în variantă online. Declaraţiile acesteia vin la doar câteva ore după ce Christine Lagarde, directorul FMI, a spus că Mecanismul European pentru Stabilitate (fond de urgenţă care nu a intrat în vigoare încă şi care va avea o capacitate de creditare de 500 de miliarde de euro) trebuie să fie cel puţin dublat pentru a face faţă şi pentru a contribui la combaterea crizei.

CURENTUL

USL - mai multă isterie decât strategie

Gargara politică cu accente isterice făcută, ieri, în Parlament, de către Crin Antonescu şi Victor Ponta arată încă o dată că USL nu se bazează decât pe exploatarea unui foc de paie produs în stradă de cumulul unor nemulţumiri sociale. Cu ochelari de cal la ochi, cei doi lideri ai opoziţiei se arată din ce în ce mai fanatici în încercarea de a prelua ostil puterea în România, confiscând politic protestele a câtora mii de oameni ieşiţi în stradă în mai multe oraşe ale României. În aceste zile, USL vrea cu orice preţ să pună mâna pe ciolan fără a avea însă vreo strategie sau măcar un plan de asalt pe termen scurt. În capul politicienilor din USL, de mai bine de 10 zile, rulează obsesiv doar un sigur refren: "Jos Băsescu, jos Boc!".

Piaţa Universităţii: mitingişti fără vlagă, sloganuri "copy paste"

Liderii opoziţiei, adunaţi grămadă în jurul cuplului Anto-Ponta, se chinuie, din răsputeri, să convingă o lume întreagă că Piaţa Universităţii a redevenit "kilometrul zero al democraţiei", locul din care se dă "ora exactă" a politicii româneşti. Domnilor, vă îmbătaţi cu apa chioară! Piaţa Universităţii din zilele noastre nu este "Golania" de acum aproape 22 de ani. Oricât de mult v-aţi dori voi, actualii protestatari care, în cele mai multe cazuri, habar n-au de ce vin acolo, nu sunt, în nici un caz urmaşii celor din primăvara anului1990. Hoarda violentă de suporteri care i-au atacat pe jandarmi cu bolovani şi cokteiluri Molotov, nu are nimic în comun cu "Golanii" paşnici care, atunci când erau atacaţi de scutierii lui Iliescu, se aşezau în genunchi şi rosteau, într-un singur glas "Tatăl nostru".

FGDB: Depozitele garantate ale populaţiei au depăşit 106 mld. le

Depozitele garantate ale populaţiei au ajuns la sfârşitul anului trecut la 106,5 miliarde lei, potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), suma reprezentând 99,8% din valoarea totală a depozitelor populaţiei la instituţiile de credit participante la Fond. Ultimele trei luni ale anului 2011 constituie cel de-al treilea trimestru consecutiv de creştere a valorii totale a depozitelor la instituţiile de credit din România, aceasta atingând vârful ultimilor ani, respectiv 309,4 miliarde lei (+3,7%). Dinamica pozitivă a valorii totale a depozitelor pe ansamblul sistemului bancar a fost determinată de evoluţia ascendentă înregistrată la nivelul instituţiilor de credit participante la Fond, cu o variaţie trimestrială de +4,1%. În schimb, valoarea depozitelor la sucursalele băncilor străine din România a cunoscut un declin cu 2,1%.

CURIERUL NATIONAL

Moody`s spune că protestele au un impact negativ pentru ratingul României

Protestele din România, descrise drept cele mai ample şi mai violente din ultimii zece ani, au un impact negativ pentru ratingul ţării, în timp ce participarea lui Raed Arafat la formularea unui nou proiect al legii sănătăţii ar oferi acesteia legitimitate politică şi publică, potrivit Moody's, citează Mediafax. Moody's este prima agenţie de rating care se referă la protestele din România. Protestele împotriva austerităţii, începute pe 12 ianuarie, au un impact negativ asupra calificativului suveran al României întrucât fac mai dificilă pentru Guvern continuarea pe calea reformei structurale şi fiscale, potrivit analiştilor agenţiei.

Preţurile materialelor de construcţii vor reîncepe să crească din acest an

Piaţa materialelor de construcţii din România a trecut în 2011 printr-un an la fel de greu ca toţi ceilalţi de la începutul crizei economice şi financiare înregistrând un nou regres consistent de 20%, faţă de nivelul atins în 2010. Pentru acest an jucătorii din piaţă speră într-o stagnare, mizând pe o cerere sporită, însă în condiţiile în care economia se va afla pe un trend de revenire. Totodată, pe fondul scumpirii materiilor prime şi după mai mulţi ani în care politica preţului mic a primat în faţa promovării produselor de calitate, preţurile vor intra într-o tendinţă de creştere, de cel puţin 5%, potrivit producătorului de materiale de construcţii, Baumix.

Cu ochii pe cotaţiile de afară şi cu gândul la banii străinilor

Adrian Ciudin (Carpatica Invest): Piaţa locală este anemică şi depinde de continuarea trendului pozitiv pe bursele mature. "Suntem foarte jos faţă de cei de afară". Leonard Vişan (Eastern Securities): Totul ţine de provocarea de pe maximele din 2011 ale indicilor americani; suntem la mâna monetariştilor. Ieri am consemnat la Bursa de Valori Bucureşti o şedinţă de aprecieri uşoare, în nota acestui început de an, pe fondul unui rulaj al pieţei regular de 30,5 milioane lei. Volatilitatea intraday a fost redusă, iar la finalul zilei indicii BET şi BET-C aveau creşteri de aproximativ jumătate de procent.

USL vrea să recurgă la grevă parlamentară

Liderii USL au convenit, ieri, să recurgă la grevă parlamentară, urmare a refuzului coaliţiei de guvernare de a accepta solicitările opoziţiei, au declarat surse din Uniune, potrivit Mediafax. Conform surselor citate, spre această variantă s-a ajuns la o oarecare înţelegere în şedinţa comună a conducerilor PSD, PNL şi PC, care a avut loc înaintea începerii sesiunii extraordinare a Parlamentului. O decizie clară nu a fost încă luată, iar conducerile celor trei partide se vor întâlni din nou după încheierea şedinţei extraordinare a Parlamentului, au mai declarat sursele citate.

CSSPP: Activele fondurilor de pensii vor ajunge la 1,66% din PIB

Activele nete ale fondurilor de pensii private vor reprezenta la sfârşitul acestui an 1,66% din PIB, în creştere de la 1,22% în septembrie 2011, când au atins 6,2 miliarde de lei, estimează Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). "Pentru previzionarea ponderii pe care o vor deţine la finalul lui 2012 activele totale în PIB s-a pornit de la premisa că valoarea contribuţiilor brute se va păstra şi în primul trimestru din 2012, după care, din luna martie va creşte contribuţia brută de la 3% la 3,5%. S-a luat în calcul şi un randament investiţional cu un scenariu neutru din punct de vedere al optimismului din pieţele financiare, iar pentru finalul anului 2012 a reieşit că ponderea activelor în PIB este preconizată să ajungă la 1,66%", conform unei analize a CSSPP.

François Hollande: Principalul meu adversar este lumea finanţelor

Candidatul socialist la alegerile prezidenţiale ce vor avea loc peste trei luni în Franţa, François Hollande, până acum favorit în toate sondajele privind intenţiile de vot, a trecut la o nouă fază, în forţă, a campaniei sale prezidenţiale. Duminică după-amiază a avut loc la Bourget, lângă Paris, primul său mare miting electoral, transmis integral sau parţial de posturile de televiziune. Vreme de o oră şi 23 de minute, în uralele a 25.000 de suporteri, Hollande şi-a expus în linii mari concepţia sa - în cazul în care va învinge în alegeri - despre rolul preşedintelui ţării şi, îndeosebi, obiectivele pe care şi le-a stabilit pentru a scoate ţara din actuala situaţie economică şi socială grav afectată de criză, precum şi pentru regăsirea adevăratului rol al Franţei în Europa şi în lume.

Prinţ saudit: Marile economii emergente vor ajuta Vestul dacă primesc mai multă influenţă globală

Marile economii emergente, precum China, India sau Arabia Saudită, vor ajuta Vestul aflat în criză financiară doar dacă primesc mai multă influenţă în deciziile asupra economiei globale, a declarat prinţul saudit Turki al-Faisal, potrivit Reuters. "Criza financiară şi recesiunea severă au apărut în Vest, s-au dezvoltat în Vest, dar au lovit puternic în întreaga lume", a spus prinţul Turki, fost şef al serviciilor secrete saudite, într-un discurs la o conferinţă de afaceri la Riad. Turki este, de asemenea, fost ambasador al Arabiei Saudite în SUA şi Marea Britanie.

Grecia ar putea reduce TVA la 20%

Ministerul Finanţelor de la Atena va începe miercuri discuţiile referitoare la un nou sistem de taxe, iar reducerea TVA cu trei puncte procentuale, la 20%, respectiv la 10% pentru unele produse cu regim special, este o posibilitate reală, potrivit cotidianului elen Kathimerini. În România, TVA este de 24%, iar în UE taxa este mai ridicată doar în Ungaria (27%), Suedia şi Danemarca (ambele 25%). Cele mai mari două economii ale zonei euro, Germania şi Franţa au rate TVA de 19%, respectiv 19,6%. România a majorat TVA de la 19 la 24% în iulie 2010, parte a măsurilor de austeritate luate în cadrul acordului de împrumut cu FMI şi UE.

EVENIMENTUL ZILEI

USL a strigat "Jos Guvernul!" şi a picat doar Baconschi

Şedinţa extraordinară a Parlamentului n-a avut nicio consecinţă politică. Pentru a forţa căderea guvernului, Ponta şi liberalii se chinuie să-i convingă pe PSD-işti să-şi dea demisia din Parlament. Senatorii şi deputaţii au fost chemaţi ieri din vacanţă pentru o şedinţă extraordinară, în care să analizeze situaţia politică actuală. La finalul celor trei ore, timp în care reprezentanţii puterii şi cei ai opoziţiei s-au bătut în discursuri ca la o moţiune, nu s-a luat nicio decizie. USL a cerut anticipate şi demisia guvernului. Degeaba. Premierul i-a auzit, dar nu i-a ascultat. A picat doar ministrul de Externe, Teodor Baconschi, revocat de premierul Emil Boc chiar în şedinţa de plen. Baconschi a fost informat la telefon de decizia premierului, iar pedeliştii au aflat şi ei odată cu telespectatorii.

Care sunt statele ale căror datorii ajung la peste 500% din PIB

Conform unor date prelucrate de The Economist şi furnizate de McKinsey, Japonia este ţara cu cea mai mare datorie guvernamentală şi cea mai mare datorie totală din lume. Astfel, datoria guvernamentală a niponilor este în jur de 225% din PIB, în timp ce datoria totală a ajuns la 512% din PIB. Statele Unite ale Americii au o datorie guvernamentală de 80% din PIB, în timp ce datoria totală este de 280% din PIB. Marea Britanie are o datorie totală de 507% din PIB, în timp ce Franţa se poate lăuda cu "doar" 346%, cu puţin sub Spania, care are o datorie de 363% din PIB. Elveţia, Coreea de Sud şi Italia au fiecare câte 314% din PIB, în timp ce nemţii deja stau mult mai bine: 278%. De asemenea, Canada are o datorie totală de 276% din PIB. Statele care au o datorie totală de sub 200% sunt statele BRIC: China (184%), Brazilia (148%), India (122%) şi Rusia (72%).

PNL forţează mâna parlamentarilor PSD: Orban şi alţi 20 de liberali, demisii în alb pentru provocarea anticipatelor

Refuzul PSD de a susţine propunerea PNL privind depunerea în bloc a demisiilor tuturor parlamentarilor USL nu i-a dezarmat pe oamenii lui Crin Antonescu. Cum nici liberalii nu au fost de acord cu greva parlamentară propusă de social-democraţi, cele două părţi au decis să-şi convoace luni seară propriile foruri de conducere. Potrivit unor surse liberale, citate de Mediafax , deputatul PNL Ludovic Orban a anunţat, luni, conducerea PNL, că a decis ca, începând cu 1 februarie, să demisioneze din funcţia de deputat. Exemplul său ar putea fi urmat şi de către alţi colegi, mai afirmă sursele citate.

Gheorghe Ialomiţianu: "Mai bine creşti investiţiile decât să reduci taxele"

Gheorghe Ialomiţianu, ministrul finanţelor, spune că proiectele de investiţii cu bani publici reprezintă cea mai bună modalitate de a susţine firmele. Dacă ar fi să aleagă, pentru a încuraja economia să iasă din criză, între investiţiile publice şi reducerea fiscalităţii, ministrul finanţelor publice, Gheorghe Ialomiţianu, ar opta pentru prima soluţie. "De ce ne gândim doar la reducerea de impozite şi taxe? Să nu credeţi că în mediul de afaceri lucrul acesta este aşteptat din toate părţile. Nu! Sigur, dacă se întâmplă e un lucru bine-venit, dar mai important e să aloci bani pentru investiţii publice decât să reduci taxe, pentru că automat ai o creştere pe orizontală", a declarat şeful Finanţelor, într-un interviu acordat revistei "Capital".

JURNALUL NATIONAL

Un locotenent al Armatei Române, în uniformă, s-a alăturat protestatarilor în Piaţa Universităţii

Un tânăr locotenent din Flotila 71 Aeriană Câmpia Turzii a sosit, în uniformă, în mijlocul protestatarilor din Piaţa Universităţii din Capitală. Militarul locotenent, în vârstă de 27 de ani, cu un salariu rezonabil, a declarat că a ales să se alăture manifestanţilor din Bucureşti din respect pentru această naţiune. Nu protesteaza impotriva nimanui in special, nu vrea sa dea jos pe nimeni. "Am venit aici din acelaşi motiv pentru care oamenii sunt aici. Raed Arafat este pentru mine un erou. (...) Colegii mei nu au curaj să vorbească. Au familii, copii şi credite în bănci. Eu am depus jurământul în faţa cetăţenilor, nu în faţa cuiva. Imi asum răspunderea pentru ceea ce fac acum!" a declarat tânărul locotenent Alexandru Gheorghe.

Cine va alege şefii Hidroelectrica, Oltchim, Romarm şi Electrica Furnizare

Ministerul Economiei a acceptat vineri ofertele firmelor de headhunting Spencer Stuart şi Egon Zehnder pentru participarea la licitaţia de selectare a managementului la companiile de stat aflate în subordinea instituţiei, şi a respins oferta firmei Boyden pentru că a fost trimisă cu întârziere. Într-o primă etapă, vor fi numiţi noi manageri la Oltchim, Hidroelectrica, Electrica Furnizare şi Romarm. Oltchim are probleme financiare de patru ani, de când a intrat pe pierderi. Compania se luptă şi cu un acţionar minoritar recalcitrant, nemţii de la PCC SE, care a făcut tot posibilul să blocheze la Bruxelles conversia unei creanţe a AVAS în acţiuni ale statului român.

NATIONAL

DNA remaniaza Guvernul Boc

In sfarsit, se pare ca mult clamata remaniere va avea, totusi, loc. Ce-i drept, incapatanarea demna de o cauza mai buna cu care Emil Boc a tratat invariabil subiectul nu a scazut in intensitate. Atata doar ca premierul va fi ajutat, de fapt impins de la spate ca sa-si sacrifice cativa dintre ministri. Conform surselor noastre, ingratul rol ii va reveni temutului Daniel Morar. Iar la urmatoarea extragere de dosare din sertarele sefului DNA vor iesi, mai mult ca sigur, urmatoarele nume nenorocoase : Ion Ariton, Valerian Vreme, Valeriu Tabara si Traian Igas. Ultimul de pe lista era Teodor Baconschi, implicat, dupa cum "NATIONAL" a dezvaluit in exclusivitate, in scandalul dosarului "IT"- istilor interlopi.

Fregata "Ferdinand" navigheaza doar prin santiere

Compania Romtehnica SA a incredintat un nou contract in valoare de 549.124,8 lei, fara TVA, pentru reparatia capitala a motorului PAXMAN de la bordul Fregatei F 221". Este vorba tocmai despre "nava amiral" a Marinei Militare, care se dovedeste o veritabila gaura neagra pentru bugetul MApN, avand in vedere ca acum opt luni a trecut prin fix aceleasi reparatii. Intre cele doua "peticeli" capitale, Fregata "Ferdinand" a mai facut un drum pe santierul din Colchester, fiindca se stricase din nou. Firma engleza MAN Diesel & Turbo UK Ltd primeste toate aceste contracte fara licitatie, "din motive tehnice".

PUTEREA

Năstase mai aşteaptă o săptămână

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis luni să amâne o săptămână, pentru data de 30 ianuarie, pronunţarea deciziei în dosarul "Trofeul Calităţii", în care a fost judecat fostul premier Adrian Năstase. Dezbaterile în acest dosar s-au încheiat pe 9 ianuarie, dată când pronunţarea deciziei a fost amânată pentru 23 ianuarie. Fostul premier Adrian Năstase a fost trimis în judecată alături de Irina Jianu, fost inspector general al Inspectoratului de Stat în Construcţii, şi de alte patru persoane, în data de 20 ianuarie 2009, în rechizitoriul înaintat instanţei procurorii anticorupţie susţinând că simpozionul "Trofeul Calităţii" a fost organizat pentru a masca strângerea unor sume de bani de la societăţi pentru campania electorală prezidenţială a social-democratului.

Made in Romania: Dentişti italieni, fără diplome şi cu banii luaţi

Un imens scandal internaţional este pe cale să izbucnească după ce în septembrie 2011 diplomele mai multor cetăţeni italieni care au absolvit la Universitatea "Titu Maiorescu" au fost anulate la ani de zile după ce au fost parafate şi introduse în circuitul civil. Pentru început, trebuie menţionat că în Italia dentiştii şi tehnicienii dentari sunt o castă aparte, iar de multe ori meseria se moşteneşte, mai ales în cazul celor ai căror părinţi au cabinete particulare. Preţul mai mic decât în propria ţară i-a determinat pe mulţi italieni să vină la studii în România.

RADET riscă să intre în insolvenţă

În timp ce bucureştenii se vaită de sumele mari pe care trebuie să le plătească pentru încălzirea pe timp de iarnă, autorităţile se ceartă pe datoriile pe care Regia Autonomă de Distribuţie a Agentului Termic (RADET) le are către furnizori. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat în şedinţa CGMB de ieri că, în maximum două luni, RADET va intra în insolvenţă. Directorul RADET, Bogdan Mihai Becheanu, a afirmat pentru ziarul "Puterea", că este imposibil pentru o regie autonomă să intre în insolvenţă. "Nu ştiu la ce se referea domnul primar, eu nu am o astfel de informaţie. Dacă vorbim pur tehnic, RADET nu poate intra în insolvenţă, fiind regie autonomă. Probabil că domnul primar voia să atragă atenţia consilierilor pentru a bugeta subvenţia", ne-a declarat Becheanu

România, pe locul 33 în lume la aur

România se află pe locul 33, în clasamentul mondial pe luna ianuarie 2012, în ceea ce priveşte rezervele de aur ale ţării, cu 103,7 tone, în timp ce cea mai mare rezervă era deţinută de Statele Unite, cu o cantitate de 8.133,5 tone de aur, informează Agerpres. Potrivit datelor publicate, luni, de Consiliul Mondial al Aurului, pe locul doi la rezervele naţionale de aur se află Germania, cu 3.396,3 tone, urmată de Fondul Monetar Internaţional, cu 2.814,1 tone, Italia, cu 2.451 tone, Franţa, 2.435,4 tone, China, 1.054,1 tone, Elveţia, cu 1.040,1 tone, Rusia, cu 837,6 tone, Japonia, cu 765,2 tone şi Olanda, cu 612,5 tone.

De'Longhi se mută în locul Nokia

Halele fostei fabrici de telefoane mobile Nokia de la Jucu ar putea fi folosite pentru alte industrii, producătorul italian de electrocasnice De'Longhi fiind interesat de acest loc. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a declarat că negocierile cu fabricantul italian sunt foarte avansate, scopul fiind atragerea unei companii în parcul industrial din Jucu. Grupul De'Longhi deţine fabrici în China, dar şi în Rusia şi Italia şi are venituri globale de peste 1,6 miliarde de euro şi 7.083 de angajaţi în 2010.

Rompetrol se împrumută de la RBS

RBS şi Grupul Rompetrol au încheiat un acord de creditare multi-valută la finele anului 2011, în valoare totală de 55 milioane de euro, cu o maturitate de un an, potrivit unui comunicat transmis luni de cele două companii. Creditul va fi folosit de Rompetrol pentru asigurarea capitalului de lucru a celor două companii membre, Rompetrol Gas (divizia de gaz petrolier lichefiat) şi Rompetrol Downstream (divizia de retail a Grupului în România), potrivit Agerpres. "Grupul şi-a propus finalizarea programului de creştere a capacităţii rafinăriei Petromidia la 5 milioane tone de materie primă, consolidarea activităţilor de distribuţie a carburanţilor în România, Franţa, Spania, Bulgaria, Moldova şi Georgia, dar şi extinderea în Turcia şi Ucraina", a declarat directorul financiar al grupului Rompetrol, Dmitry Grigoryev.

Occident versus Iran: joc de sumă zero

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene au adoptat în mod oficial un embargo împotriva Iranului.Sancţiunile implică interzicerea imediată a tuturor contractelor petroliere cu Iranul, în timp ce contractele existente vor fi onorate până la 1 iulie. Pe fondul tensiunilor, SUA, Marea Britranie şi Franţa au trimis nave de război în Golful Persic. Decizia UE de a nu mai cumpăra petrol iranian va afecta economia republicii islamice, dar nu o va distruge, scrie BBC. Iranul vinde cea mai mare parte a petrolului său unor ţări din Asia. Astfel că, în prezent, UE şi SUA depun eforturi pentru a convinge ţările asiatice să îşi reducă achiziţiile.

ROMANIA LIBERA

Primele concesii făcute de Putere: suspendarea taxei auto şi amnistia pentru 300.000 de bugetari. Până unde se va merge?

Coaliţia a început să ia în discuţie primele măsuri menite a calma nemulţumirile oamenilor. Amânarea aplicării taxei auto la prima înmatriculare şi amnistia fiscală pentru 300.000 de bugetari sunt doar începutul, consideră analiştii. Funcţionarii publici din administraţiile locale, care au încasat diverse sporuri şi acum trebuie să dea banii înapoi, ar putea fi printre primii beneficiari ai mişcărilor de protest.

Medicii îi mai dau lui Hugo Chavez cel mult un an

Medicii care îl tratează de cancer pe preşedintele venezuelan Hugo Chavez au declarat că acesta mai are de trăit între 9 şi 12 luni, potrivit ziarului spaniol ABC, citat de Hotnews.ro. Chavez se află sub un tratament cu analgezice puternice, fapt care poate explica anumite atitudini politice mai ciudate. În data de 13 ianuarie preşedintele a ţinut un discurs în cadrul Adunării Naţionale care a durat nu mai puţin de 11 ore. Potrivit unor surse media, Chavez le-ar fi spus medicilor că intenţionează să renunţe la orice tratament agresiv care l-ar îndepărta şi mai mult de la obligatile sale politice. Surse din jurul preşedintelui consideră că acesta nu va mai trăi până la alegerile prezidenţiale din octombrie 2012.

"Presa română/ plină de minciună"

Nu ştim dacă protestele din Piaţa Universităţii vor însemna sfârşitul Guvernului Boc sau al preşedintelui Traian Băsescu, dar există mari şanse să reprezinte sfârşitul brumei de credibilitate pe care o mai are presa din România. Mitingurile care au avut loc în ultimele zile, în Bucureşti şi în alte oraşe ale ţării, au demonstrat că o mare parte a mass-media nu poate şi nu vrea să relateze obiectiv evenimente de importanţă majoră pentru populaţia acestei ţări. Unele dintre derapajele la care am asistat au fost doar naive, însă cele mai multe au arătat o rea-intenţie de-a dreptul monstruoasă.

ZIARUL FINANCIAR

Fiecare zi în plus de protest începe să însemne un minus pentru economie

Indiferent în ce direcţie va fi găsită o soluţie pentru tensiunile actuale, aceasta trebuie să vină cât mai repede. Oamenii de afaceri spun că businessul începe să fie afectat. Dumitru Miron, prorectorul Academiei de Studii Economie, una din cele mai prestigioase instituţii de învă­ţă­mânt de pe piaţa locală, spune că instabilitatea mediului politic, nemulţu­mirile manifestate de oamenii care cer demisia preşedintelui şi a Guvernului afectează mediul de afaceri prin faptul că investitorii străini vor evita să investeas­că în România în această perioadă. Protestele din ultimele două săptămâni au speriat investitorii străini care im­portă produse de la firmele din România şi îi determină să amâne încheierea contractelor până când tensiunile sociale vor dispărea.

Românii au economisit în criză 5 miliarde de euro

Depozitele din bănci au urcat în luna decembrie la un nivel record de peste 309 miliarde de lei (72 mld. euro), după ce populaţia, companiile şi instituţiile publice au economisit în trei ani de criză 40 de miliarde de lei (echivalentul a 9 mld. euro la cursul actual), potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB). Avansul se datorează în principal creşterii economiilor populaţiei, care însumau 115 miliarde de lei (aproape 27 mld. euro) în decembrie, faţă de 85 miliarde de lei (22 mld. euro) la sfâr­şitul anului 2008. Soldul depozitelor populaţiei a crescut cu aproape 5 mld. euro în trei ani, în contextul în care criza a generat o schimbare radicală a comportamentului clienţilor, care au trecut brusc de la consum pe datorie la economisire.

Creditele vor fi obţinute mai greu de luna viitoare. Băncile trebuie să vină în câteva zile cu noile oferte

Bancherii nu s-au grăbit să-şi ajusteze ofertele după regulamentul de creditare adoptat de BNR în toamna trecută şi au încercat să profite la maximum de răgazul de 90 de zile pe care l-au avut pentru a elabora noile norme de creditare. Termenul până la care băncile sunt obligate să aducă la BNR pentru avizare noile norme de creditare expiră la sfârşitul acestei luni, iar din februarie bancherii ar trebui să înceapă să vândă credite după noile reglementări, care îngreunează accesul clienţilor la împrumuturile în valută. Cu toate acestea, numai grecii de la Emporiki au anunţat deocamdată că au primit avizul băncii centrale pentru a vinde credite după noile norme, în timp ce alte bănci se află în diferite etape ale acestui proces.

BCE pregăteşte sute de miliarde de euro pentru băncile europene

Băncile europene, pradă uşoară pen­tru pieţele financiare, vor apela din nou la împrumuturile ieftine pe care Banca Centrală Europeană (BCE) le va acor­da la finalul lui februarie, scrie Bloomberg. BCE a făcut luna trecută o infuzie masivă de lichiditate în sistemul bancar euro­pean în condiţiile în care băncilor le era tot mai greu să se îm­prumute de pe pieţe. Atunci băncile s-au înghesuit să ia credite în valoare de 489 mld. euro pe trei ani. Mario Draghi, preşedintele BCE, a de­clarat că se aşteaptă să existe cerere mare pentru împrumuturi şi la sfârşitul lunii viitoare deşi pro­babil aceasta va fi sub ce­rerea din ultima lună a anului trecut.

Cei mai puternici politicieni, bancheri şi oameni de afaceri se întâlnesc pentru a redesena lumea pe care unii dintre ei au dus-o pe marginea prăpastiei

La cinci ani de la izbucnirea crizei financiare mondiale, economiile occidentale au în faţă imaginea unui deceniu pierdut, iar experţii spun că problemele economiei mondiale ar putea fi mai grave dacă Europa nu va găsi soluţii să pună capăt crizei datoriilor suverane. Aceasta este atmosfera în care va avea loc Forumul Economic Mondial de la Davos, întâlnirea anuală la care participă cele mai puternice nume din politică, finanţe şi afaceri.

Cea mai ieftină finanţare din aprilie 2010. Statul reuşeşte să se împrumute cu dobândă sub 6% în lei şi ia de 4 ori mai mulţi bani

Ministerul Finanţelor a încheiat în forţă prima lună de emisiuni de titluri de stat cu o licitaţie la care programase să atragă 300 mil. lei prin certificate pe şase luni şi a luat în final 1,27 mld. lei, adică de patru ori mai mult în condiţiile în care oferta băncilor i-a permis să obţină un randament de 5,87% pe an, cel mai mic din aprilie 2010 încoace. A fost ultima licitaţie de titluri de stat din ianuarie - o lună care a adus o conjunctură extrem de favorabilă finanţării deficitului şi refinanţării datoriei publice: scăderea rapidă a preţurilor a încurajat Trezoreria statului să împrumute în total aproape 10 mld. lei, adică de peste două ori mai mult faţă de suma programată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb