REVISTA PRESEI - 24.05.2010

Willy Homner
Revista Presei / 24 mai 2010

ADEVĂRUL

Profesorii protestează cu acte-n regulă. Sindicatele din sănătate, funcţionarii publici, Metrorexul, RATB-ul şi Taromul o fac din solidaritate

Sindicaliştii coc o serie de proteste care vor paraliza în special Capitala lunea viitoare. Angajaţii Metrorex, ai Regiei de Transport Bucureşti şi ai Tarom vor opri lucrul ca să se solidarizeze cu greva profesorilor şi a ceferiştilor. "Titularii" grevei de la 31 mai sunt, de fapt, sindicaliştii din învăţământ. Nemulţumiţi de noua lege a Educaţiei, de reducerile a 15.000 de posturi şi de micşorarea salariilor cu 25%, profesorii au anunţat că vor intra în grevă pe perioadă nedeterminată, începând cu 31 mai 2010.

Nemulţumiţii din PDL, tentaţi să voteze moţiunea

Moţiunea de cenzură anunţată de PSD are puţine şanse de reuşită, chiar dacă ar putea fi sprijinită de unii reprezentanţi ai Puterii. Supăraţi pe măsurile Guvernului, unii parlamentari democrat-liberali, independenţi şi ai minorităţilor ar putea vota moţiunea de cenzură, alături de reprezentanţii Opoziţiei.

Marii petrolişti ai lumii vor ţiţei românesc

Agenţia pentru Resurse Minerale a primit oferte de la 31 de companii pentru concesionarea a 30 de noi câmpuri petrolifere. ExxonMobil, Repsol, Lukoil, Petrom şi Rompetrol sunt interesate de explorarea platoului continental, în timp ce Chevron, Total şi MOL vor perimetre terestre.

Încă o bancă naţionalizată de statul spaniol

Banca Centrală a Spaniei a preluat controlul băncii CajaSur, care are nevoie de 500 de milioane de euro pentru a fi salvată. Pe fondul celei mai grave crize economice din ultimii 60 de ani din Spania, încă o bancă a intrat în insolvenţă, fiind preluată de Banca Centrală a Spaniei. După ce fuziunea cu un creditor mai mare, Unicaja, a eşuat, singura soluţie pentru a reda solvabilitatea băncii de economii CajaSur a fost preluarea acesteia de către Banca Centrală.

Stiglitz: Europa se va îndrepta spre un dezastru dacă insistă pe austeritate

Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie, crede că dacă Europa va insista asupra măsurilor de austeritate se va îndrepta către un dezastru economic. Stiglitz crede că una din soluţiile de ieşire din criză ar fi crearea unui fond de solidaritate extins la nivel european. Acest fond, alimentat în perioadele de calm, va permite ajutarea ţărilor cu probleme, a adăugat laureatul Premiului Nobel.

CURENTUL

Voicu, Locic, Costiniu şi Căşuneanu trimişi în judecată

Senatorul Cătălin Voicu, judecătorul Florin Costiniu şi oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic au fost trimişi în judecată de către procurorii DNA care au finalizat ancheta, primul termen în acest dosar fiind stabilit de magistraţii ICCJ pentru data de 14 iulie. Astfel, senatorul Voicu va fi judecat pentru două fapte de trafic de influenţă, dar şi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată.

Lustraţia nu-i prieşte lui Ion Iliescu

Adoptarea Legii lustraţiei îi dă şi acum fiori pe suina spinării lui Ion Iliescu, deşi actul normativ adptată abia după 20 de ani de la căderea comunismului nu mai are cum să mai influenţeze cariera tovarăşului Iliescu. Dar boala-i boală şi Iliescu nu poate accepta nici în ruptul capului adoptarea acestei legi care-i afectează pe vechii săi tovarăşi. Aşa că Iliescu s-a apucat să scrie pe blogul personal şi să vitupereze împotriva legii. "Adoptarea legii lustraţiei nu este doar anacronică. Ea este antidemocratică şi anticonstituţională," scrie Iliescu.

Tratament de criză: Klaus Johannis a cumpărat calculatoare de 6000 de euro bucata pentru funcţionarii fani Solitare

Vă aduceţi cu siguranţă aminte de proiectul eşuat Klaus Johannis, proiect în jurul căruia PNL şi PSD s-au aliat ca fraţii la sfârşitul anului trecut. Dacă vă întrebaţi ce mai face Klaus Johannis la Sibiu, aflaţi că este bine-mersi, este în continuare primar şi cheltuie de mama-focului banii publici că doar nu sunt ai lui. Iar din când în când se mai joacă şi el, când îl mai bagă lumea în seamă, cu jocul de-a prim ministrul.

Nicolae Dide - acuzat de fosta soţie că a lucrat cu mafia italiană sub umbrela Guvernului

Fosta soţie a senatorului Nicolae Dide, Mirela Şerbănescu, face dezvăluiri incendiare despre viaţa fostului deputat. La câţiva ani de la divorţul celor doi, femeia susţine că fostul senator e fost puşcăriaş şi că a ajuns în Parlament cu ajutorul fostului preşedinte Ion Iliescu şi a fostului premier, Petre Roman. Mai mult, femeia povesteşte, pe blogul personal, că imediat după 1989, "fostul puşcăriaş, ajuns deputat, a fost implicat cu mafia italiană în trafic de copii, adopţii ilegale şi că din banii astfel strânşi , Nicolae Dide a finanţat campaniile electorale ale lui Ion Iliescu".

CURIERUL NAŢIONAL

Scăpăm sau nu de majorarea taxelor?

Premierul Emil Boc nu garantează că TVA şi cota unică nu vor fi majorate din 2011.

Menţinerea actualului nivel de taxare depinde de evoluţia economiei internaţionale şi de aplicarea măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare în acest an, susţine Boc. FMI: Fondul a sugerat autorităţilor române o variantă cu accent pe creşterea veniturilor, prin majorarea TVA şi a cotei unice, dar şi trecerea la impozitarea progresivă.

Parlamentul European a cerut Comisiei să supravegheze datoriile publice

Presiunea fiscală asupra IMM-urilor trebuie redusă ferm şi progresiv. Veniturile ar trebui păstrate la nivelul actual, dar fără a pune în pericol sustenabilitatea finanţelor. Reformele structurale trebuie derulate în paralel cu acordarea pachetelor de sprijin. Recunoscând că nivelurile actuale ale cheltuielilor publice nu pot fi menţinute pe termen nelimitat, deputaţii Parlamentului European au adoptat o serie de rezoluţii, printre care şi cea privind sustenabilitatea pe termen lung a finanţelor publice pentru o economie în redresare.

Consiliul Legislativ: Suspendarea preşedintelui cu avizul CCR ar limita rolul Parlamentului

Potrivit modificărilor aduse Constituţiei prin Legea de revizuire aprobată de Guvern, procedura parlamentară de suspendare din funcţie a şefului statului nu poate avea loc în lipsa unui "aviz obligatoriu" al CCR. Suspendarea preşedintelui cu avizul obligatoriu al CCR ar limita rolul Parlamentului de organ reprezentativ, iar interdicţia ca preşedintele interimar să desemneze premierul nu ia în calcul situaţia vacantării funcţiei, arată Consiliul Legislativ în avizul la Legea de revizuire a Constituţiei, informează NewsIn.

Al treilea mare lanţ hotelier din Europa se pregăteşte să intre în România

Grupul Sol Melia vrea să deschidă în următorii ani hoteluri de 4 şi 5 stele. Litoralul şi Capitala sunt principalele ţinte de investiţii. Grupul spaniol Sol Melia, al treilea lanţ hotelier ca mărime din Europa, vrea să intre pe piaţa românească în următorii ani prin deschiderea de unităţi de patru şi cinci stele pe litoral şi în Bucureşti, a declarat directorul general al companiei pentru Bulgaria, Jose Manuel Navarro.

EVENIMENTUL ZILEI

Pe şantierele patriei se lucrează ca să nu se stea

La mai multe drumuri şi autostrăzi din ţară, lucrările - unele peste termenul de predare - se desfăşoară greoi sau sunt chiar îngheţate. Plăţi noi nu s-au făcut în 2010. Şantierele de drumuri din România înaintează într-o lună cât altele într-o săptămână. Motivul tărăgănării - banii, susţin autorităţile. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) dispune de fonduri limitate pentru acest an. Ba, mai mult, ar putea pierde din ele la următoarea rectificare bugetară.

România a intrat pe harta giganţilor petrolieri

Mari companii mondiale şi-au arătat interesul pentru zăcămintele de petrol şi gaze din Marea Neagră scoase la licitaţie de autorităţile române. Ţara noastră a intrat pe harta de interese a giganţilor petrolieri. Resursele de hidrocarburi scoase "la bătaie" de autorităţile române au atras în competiţie unele dintre cele mai mari grupuri petroliere din lume. E vorba de gigantul american ExxonMobil, care caută deja gaze naturale şi petrol în România alături de OMV Petrom, Chevron din SUA sau francezii de la Total.

Şeful FMI, prea de dreapta pentru stânga franceză

O parte a stângii din Hexagon îl critică pe socialistul Dominique Strauss-Kahn pentru că "loveşte în săraci" şi îl anunţă că nu îl vede drept candidat unic al opoziţiei la prezidenţialele din 2012. În ultimele zile, aceste grupări l-au criticat dur pe şeful FMI pentru că susţine creşterea vârstei de pensionare în Franţa şi pentru că, în general, "loveşte în săraci". Sprijinul stângii extreme ar putea fi fundamental pentru o victorie a candidatului opoziţiei franceze la alegerile prezidenţiale de peste doi ani.

Marian Miluţ îşi închide "afacerea PNŢCD"

După aproape trei ani şi jumătate de plătit facturi la PNŢCD, şeful "en-titre" al partidului, Marian Miluţ, şi-a anunţat sâmbătă demisia, lăsându-l pe Aurelian Pavelescu să regleze conturile în partid cu "aripa Radu Sârbu". Nu înainte de a trimite la partid "un bilanţ al realizărilor" mandatului său şi a pune pe seama disidenţilor eşecul revenirii politice a PNŢCD.

Bani de la buget pentru finanţarea micilor afaceri

A doua etapă a programului destinat tinerilor întreprinzători va începe la 15 iunie. Pentru cele mai bune proiecte sunt puşi la bătaie 5,6 milioane de lei. Firmele mici şi mijlocii, dar şi tinerii care au o idee bună de afaceri mai pot obţine finanţări de la bugetul statului în acest an. Cele cinci programe guvernamentale destinate IMM-urilor au început de luna trecută. Până în prezent, pentru programul destinat tinerilor întreprinzători, START, s-au înscris 1.129 firme şi oameni de afaceri, care au solicitat, în total, de 19 ori mai mulţi bani decât bugetul alocat, de 6 milioane lei.

FINANCIARUL

România în ochii FMI: de la "poveste de succes" la "degradare peste aşteptări" în nici patru luni

Oficialii Fondului Monetar par să nu mai creadă în strategiile guvernului. Miza unor astfel de declaraţii poate fi un nou împrumut pentru care preşedintele Traian Băsescu ne pregăteşte de ceva vreme. În urmă cu şapte săptămâni, pe 30 martie, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, se declara "fericit" de cum decurge acordul cu România.

BNR a ţinut cursul sub 4,2 lei/euro

Analiştii economici spun că moneda naţională nu are motive să se aprecieze în faţa euro. Cotaţii cuprinse între 4,19 şi 4,20 lei/euro au fost înregistrate în fiecare şedinţa de tranzacţionare de săptămâna trecută. Mai mult, jucătorii din piaţa interbancară spun că singurul motiv pentru care rata de schimb nu a trecut peste 4,20 lei/euro a fost intervenţia Băncii Naţionale în piaţa interbancară. Iar acum, previziunile pe termen scurt indică o menţinere a cotaţiei la actualul nivel.

OMV Petrom va investi peste 5 miliarde de euro până în 2015

Într-un an dominat de pesimism în ceea ce priveşte proiecţiile evoluţiei consumului şi a cifrelor de vânzări ale comercianţilor din România, cea mai mare companie din ţară (după cifra de afaceri) a pus la bătaie un plan ambiţios de investiţii. Petrom vrea să investească o sumă-record de la preluarea sa de către OMV, propunând-şi să aloce proiectelor sale peste un miliard de euro numai în acest an.

Cofinanţarea bancară pentru accesarea fondurilor UE: 20 mld. lei

România a intrat în cursa pentru banii Uniunii Europene cu o lună înainte de declanşarea crizei. Primele liste cu proiecte aprobate au apărut abia în august 2008. Cu o pondere de 45%, BCR acoperă aproape jumătate din piaţa creditelor pentru cofinanţare. Reţeaua specializată, EU Office BCR, a adus în portofoliul băncii 3.500-4.000 de proiecte, din care 1.000 sunt deja în stadiu de implementare. Specialiştii instituţiei le recomandă solicitanţilor să se consulte cu banca înainte de a depune cererea de finanţare nerambursabilă la Autoritatea de Management.

Criza euro prăbuşeşte piaţa mondială a metalelor

Într-o săptămână, aurul a pierdut 4,6% din valoare, argintul - 10%, paladiul - 21% . Economistul Nouriel Roubini nu exclude posibilitatea ca pieţele de capital să mai scadă cu 20%. Piaţa mondială a metalelor a cunoscut, în intervalul 14-21 mai, una dintre cele mai negre săptămâni ale anului: bursele au închis în scădere şi nimic nu a putut inversa trendul descendent afişat în ultimele 10 zile, euro a evoluat aproape întreaga perioadă de referinţă în jurul valorii de 1,22 $, cu o revenire uşoară spre sfârşit, iar mitingul de la Bucureşti, care a reunit peste 30.000 de oameni şi greva generală din Grecia, care a scos în stradă aproape 20.000 de bugetari, au sporit temerile privind viitorul economic al UE.

Bursa de la Bucureşti, campioană în regiune la scăderi: peste 14% de la începutul lunii

În numai cinci şedinţe de tranzacţionare, titlurile PetrolExportImport, SIF Oltenia şi Impact au pierdut peste 20%. Evenimentele interne şi externe desfăşurate în ultima săptămână au avut ca prim efect deprecieri semnificative pe pieţele de capital din întreaga lume. Piaţa de la Bucureşti a înregistrat cele mai mari deprecieri din regiune, fiind puternic afectată de deciziile guvernului, dar şi de preconizata grevă generală de la sfârşitul lunii. Cu toate acestea, analiştii estimează o posibilă apreciere pe termen scurt, după şedinţele de corecţii din ultima perioadă.

GÂNDUL

Primarii fluieră a pagubă cu bugetele goale. Fiscul a scos la licitaţie autobuzele din Iaşi şi Târgovişte

Pentru a acoperi gaura de la bugetul central, Fiscul a început să execute autorităţile locale. Sunt scoase la licitaţie autoturisme, autobuze, troleibuze, dar şi motofierăstraie. În încercarea de a mai acoperi datoriile autorităţilor locale către bugetul statului, Fiscul a trecut la executarea silită a acestora. Numai anul trecut, bugetele locale au înregistrat un deficit de 2,33 miliarde de lei (554 milioane de euro), ceea ce reprezintă datoriile primăriilor şi consiliilor judeţene atât către stat cât şi către furnizori de utilităţi sau firme private cu care au derulat contracte.

36% dintre patroni angajează. Ce joburi se caută şi care sunt salariile

În ciuda crizei, unul din trei angajatori reclamă lipsa de oameni în poziţiile-cheie din companie. Inginerii şi muncitorii calificaţi, indiferent de domeniu, dar şi reprezentanţii de vânzări continuă să fie şi anul acesta la mare căutare în România, la fel ca în ultimii doi ani. Şi nu o spun doar câţiva patroni, ci 36% dintre cei 750 de angajatori care au participat la un studiu pe tema deficitului de talente, realizat de Manpower - firmă specializată în consultanţa în domeniul resurselor umane.

Lăzăroiu nu vrea să danseze pe "muzica" lui Strauss

Sebastian Lăzăroiu s-a pronunţat, vineri, la TVR1, împotriva declaraţiilor directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, pentru France 2, citat de RFI. Consilierul prezidenţial a susţinut că informaţiile transmise de Strauss, în calitate de invitat al postului francez de televiziune, sunt inexacte şi a menţionat că soluţia propusă de reprezentanţii Fondului viza, alături de creşterea TVA şi a cotei unice, şi reducerea cu 20% a sectorului bugetar.

PD-L schimbă Legea Educaţiei concepută de PD-L. Funeriu: e o greşeală

Legea Educaţiei stârneşte un conflict în interiorul PD-L. În timp ce ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, vrea ca universităţile de stat şi cele particulare să fie conduse după aceleaşi reguli, pedeliştii din Parlament acordă privaţilor un statut privilegiat

A treia bancă din România, învinsă în instanţă. Cum scapi de clauzele abuzive

Pentru prima oară în România, o instanţă de judecată a declarat abuzive clauzele din contractele de creditare ale unei bănci. "Pe ţeavă" sunt şi alte procese intentate de ANPC

Clauzele prin care a treia bancă din sistemul bancar românesc, după valoarea activelor, a putut majora dobânzile fără consultarea clientului dar şi cele referitoare la aplicarea comisionului de risc au fost catalogate drept abuzive de o sentinţă a Judecătoriei Sectorului 2 din Capitală. Este prima sentinţă judecătorească de acest fel, care dă câştig de cauză clienţilor unei bănci, însă ar putea urma şi altele, deoarece mai sunt procese pe rol.

Adrian Vasilescu, BNR: S-a ştiut că trebuie să tăiem salariile şi pensiile de câţiva ani

Consilierul guvernatorului băncii centrale susţine că, pur şi simplu, a venit scadenţa greşelilor bugetare făcute până acum, mai ales în anii electorali. Tăierea salariilor bugetarilor cu un sfert şi a pensiilor cu a şasea parte a fost prezentată de oficialii români drept o soluţie extremă, la care s-a apelat pentru a evita creşterea taxelor, care ar îngropa mediul de afaceri.

JURNALUL NAŢIONAL

Înapoi la lupta de clasă! Strategia Boc înmulţeşte numărul năucilor

Unde tai şi unde crapă! Aiureala Guvernului Boc, numită strategie pentru ieşirea din recesiune, ne-a întors în anii "50, tocmai când comunismul se aranja mai bine. Tăindu-se şi din banii pensionarilor, umblându-se temeinic şi la banii bugetarilor, s-a trezit conştiinţa naţio-nală dospită în spiritul eticii şi echităţii. Şi s-a (re)împărţit lumea în două: să se ia de la bogaţi, jos mâna de pe săraci.

Trai, neneacă, pe banii statului! Cazarea a 56 de senatori la hotel - 1,1 milioane de euro pentru 10 luni

Senatul plăteşte cazarea la hotel a 77 de senatori, pentru 56 dintre ei, cazaţi la fostul Hotel Bucureşti, actualmente Centre Ville, virând 4,6 milioane de lei în acest an. La aceştia se adaugă alţi bani pentru ceilalţi 21, majoritatea cazaţi la Marriott. Aproape jumătate din senatorii României, nefiind din Bucureşti, bene-ficiază, conform Statutului deputaţilor şi senatorilor, de cazare plătită din buget.

Vulturii dau târcoale termocentralei Paroşeni

"Electrocentrale Paroşeni" are o mare problemă de mediu. Conducerea nu se grăbeşte să o rezolve. În schimb, fierul vechi are mare căutare. Electrocentrale Paroşeni nu a reuşit să îndeplinească la termenul stabilit una dintre condiţiile de mediu cerute de Uniunea Europeană. Practic, până în decembrie 2009, aceasta trebuia să schimbe sistemul de colectare, transport şi depozitare pentru zgura şi cenuşa rezultate de la arderea căr-bunelui.

ZIARUL FINANCIAR

În căutare de venituri, bancherii au ajuns să taxeze si alimentarea conturilor

După taxarea accesului clienţilor la banii proprii, bancherii nu ezită nici să le ia comisioane pentru alimentarea conturilor, chiar făcută electronic, totul în încercarea de a-şi rotunji veniturile. Listele de comisioane ale băncilor devin tot mai stufoase, pe măsură ce bancherii încearcă să găsească căi de a contrabalansa scăderea veniturilor din creditare, însă căutarea lor a dus la concluzii greu de înţeles: inclusiv depunerea de numerar în contul curent sau primirea unor sume prin virament ajung să fie taxate.

Petrom îşi face bagajele de plecare din Rusia

Petrom, cea mai mare companie locală, şi-ar putea vinde în perioada următoare operaţiunile din Rusia, cumpărate în urmă cu nici patru ani cu peste 100 de milioane de euro, deşi rezultatele obţinute de producătorul de petrol şi gaze erau promiţătoare. Vestea care a ridicat multe semne de întrebare, dar care nu a fost pe deplin explicată nici de austriecii de la OMV, acţionarul majoritar al companiei, şi nici de către Petrom, a fost anunţată la sfârşitul săptămânii trecute în contextul în care potrivit strategiei pentru 2015, Petrom se va concentra de acum înainte pe regiunea caspică.

Cum se luptă Guvernul Boc cu discursul de tip socialist al şefului FMI

Guvernul riscă să depăşească deadline-ul trasat de preşedintele Băsescu, jumătatea lunii iunie, în ceea ce priveşte restructurarea cheltuielilor statului, chiar dacă premierul Boc va alege cea mai rapidă procedură legislativă: asumarea răspunderii. Însă atenţia Guvernului pare că se concentrează pe altceva: de trei zile cei mai importanţi oameni din Executiv dau explicaţii despre termenii negocierilor încheiate cu FMI în urma declaraţiilor şefului Fondului Monetar, Dominique-Strauss Kahn.

Ungurii vor să reducă taxele şi dobânzile ca să repornească economia

Viitorul guvern de la Budapesta a anunţat că va reduce taxele, impozitele şi ratele dobânzii pentru a impulsiona creşterea economică, însă nu a dat detalii privitoare la modalităţile de reducere a datoriei publice, una dintre cele mai sensibile probleme ale Ungariei în ochii investitorilor, scrie agenţia de presă Thomson Reuters. Partidul de centru dreapta Fidesz a câştigat alegerile luna trecută, iar noul guvern urmează a fi investit pe 29 mai, când parlamentul se va pronunţa de asemenea cu privire la noul program guvernamental.

Obama câştigă o bătălie în lupta pentru reglementarea strictă a Wall Street-ului

Senatul american a aprobat cel mai amplu proiect de reformă, după mai multe luni de discuţii privind cea mai importantă restructurare a sistemului financiar de după Marea Criză din anii "30 încoace. Cu 59 de voturi "pentru" şi 39 "împotrivă", Senatul i-a oferit încă o victorie preşedintelui Barack Obama, un cunoscut luptător pentru înăsprirea legislaţiei după care funcţionează sistemul bancar şi pieţele de capital, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb