REVISTA PRESEI - 24.05.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 24 mai 2011

ADEVĂRUL

Operaţiunea Containerul, sub înaltă protecţie

Poliţiştii de frontieră şi procurorii anticorupţie au descins luni dimineaţa, la ora 6.00, în 40 de locuinţe şi sedii de firmă din Constanţa, pentru a strânge probe într‑un dosar de contrabandă şi evaziune fiscală. Capi de listă în acest caz au fost Laurenţiu Mironescu (43 de ani) - secretar general în cadrul Ministerul Administraţiei şi Internelor, şi Mircea Banias (45 de ani) - senator PDL de Constanţa. Doar locuinţa lui Mironescu, situată în Eforie Sud, a fost "vizitată" de mascaţi. Percheziţia a durat şapte ore. Mascaţii au ridicat documente şi un calculator. La final l-au preluat pe Mironescu pentru a-l duce la audieri la DNA Bucureşti.

Mironescu, demis de la Interne

Ancheta a început în luna octombrie 2010. În perioada supravegherii, peste 30 de TIR-uri încărcate cu marfă din China au ieşit din port fără să fie verificate. De asemenea, numeroase vase cu produse petroliere au fost aduse în Portul Constanţa, unde, ca urmare a unor intervenţii făcute de Mironescu şi Banias, nu ar mai fi fost verificate pentru a se evita plata accizelor. Laurenţiu Mironescu şi Mircea Banias au fost puşi sub acuzare pentru trafic de influenţă, după ce au fost monitorizaţi de SRI timp de mai multe luni. Ieri, ministrul de Interne, Traian Igaş, a decis destituirea lui Laurenţiu Mironescu din funcţia de secretar general, după ce a avut o întrevedere cu premierul Emil Boc la Palatul Victoria.

Avramescu, ambasador în ţara lui Moş Crăciun

Desemnarea consilierului prezidenţial drept ambasador în Finlanda şi în Estonia este contestată de Opoziţie, dar Avramescu răspunde că este docent al Universităţii din Helsinki. Cătălin Avramescu figurează pe o listă de 17 propuneri pentru posturi de ambasadori făcute de Ministerul Afacerilor Externe. Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Titus Corlăţean (PSD) a caracterizat propunerea drept o "numire politică", referindu-se la faptul că Avramescu este consilier de stat la Cancelaria prezidenţială. Corlăţean i-a solicitat ministrului Teodor Baconschi retragerea propunerii.

Vîntu şantaja cu reportofonul în buzunar

Fostul patron al Realitatea TV, Sorin Ovidiu Vîntu, şi reprezentantul său în Consiliul de Administraţie al Realitatea TV, Ilie Ion, zis Nelu Legiune, au fost trimişi ieri în judecată. Cei doi sunt acuzaţi că l-au ameninţat cu asasinarea şi l-au şantajat pe partenerul lor de afaceri, Sebastian Ghiţă, managerul general al Realitatea Media şi patron al societăţii Asesoft. "Taxa de protecţie" de 150.000 de euro lunar şi modificarea unor clauze din contractul de consultanţă şi management au fost cerinţele lui SOV pentru a-l lăsa în pace pe Ghiţă, potrivit discuţiilor telefonice interceptate de SRI. Vîntu şi Ilie Ion l-au şantajat pe Ghiţă cu posibila pierdere a investiţiilor de patru milioane de euro şi l-au ameninţat cu moartea.

Demagogia continuă de la PDL la USL

"Adevărul" a analizat programele economice ale partidului de guvernământ şi ale opoziţiei. Nici unii nici alţii nu se dau în lături de la promisiuni fără acoperire. Promisiunile făcute în 2009 de PDL sunt de-a dreptul fantasmagorice: deficit bugetar de 1,7%, 800 de kilometri de autostrăzi, salarii mărite. USL face promisiuni la fel de nerealiste. Ziarul "Adevărul" a obţinut în exclusivitate programul economic de guvernare al Uniunii Social-Liberale. La o primă vedere, documentul prevede măsuri de dreapta, însă principiile sociale, de stânga, au fost insinuate în subsidiar şi acestea pot creşte implicarea şi importanţa pe care statul o are în economie.

Omul care a prezis că lumea se sfârşeşte la 21 mai este de negăsit. Afacerea "Apocalipsa" i-a adus peste 72 de milioane de dolari

Pastorul american Harold Camping, cel care a prezis că sfârşitul lumii va avea loc la 21 mai, este de negăsit, iar postul său de radio difuzează muzică religioasă şi sfaturi, toate înregistrare înainte de 21 mai. Bătrânul Harold Camping, în vârstă de 89 de ani, şi organizaţia religioasă pe care o conduce, Family Radio, au anunţat că sfârşitul lumii vine la 21 mai 2011, iar multă lume a crezut că acest lucru chiar va avea loc. Pastorul american a precizat că un cutremur cum n-a mai avut loc până acum va lovi întreaga lume exact la 7.000 de ani de la Potopul Biblic, bazându-se pe anumite scrieri din Biblie. Mesajele organizaţiei au apărut pe panouri publicitare din întreaga lume, inclusiv România.

Avem referendum cu două întrebări la 26 iunie

Consilierii generali au modificat ieri atât data referendumului pentru Legea Capitalei, cât şi întrebările ce vor fi puse populaţiei. Din cele şapte iniţiale au rămas doar două. Cele două întrebări propuse de PDL şi adoptate sunt considerate de către primarul general "tendenţioase", iar consilierii din Opoziţie spun că sunt ilogice. La 26 iunie, bucureştenii sunt chemaţi la vot pentru a răspunde cu "da" sau "nu" următoarelor două întrebări: "Vă doriţi o Capitală cu şapte administraţii centrale controlate de 217 consilieri aleşi pe liste de partid?" şi "Vă doriţi ca şi consilierii generali să fie aleşi uninominal, asemenea primarilor de sector?".

Oamenii străzii şi-au făcut gazetă

Trei persoane fără adăpost scriu în "Gazeta străzii", publicaţie lansată săptămâna trecută, despre lupta lor pentru supravieţuire. Mărturiile celor fără adăpost care au valenţe de scriitori, pictori şi prozatori pot fi citite în ziarul gratuit "Gazeta străzii". Valentin Zaharescu (52 de ani), Călin Nicolescu (53 de ani) şi Constantin Prohan (53 de ani) au avut meserii respectabile, însă acum sunt oameni ai străzii. Zaharescu este fost inginer, acum orb, Nicolescu - electronist, iar Prohan, fochist. Cei trei formează o echipă şi lucrează pentru primul ziar al oamenilor fără adăpost, "Gazeta Străzii".

Constantin Roibu, directorul general al Oltchim: Combinatul nu trebuie privatizat acum

Combinatul petrochimic Oltchim ar trebui să funcţioneze la capacitate maximă şi să revină pe profit înainte de a fi privatizat, spune Constantin Roibu, directorul general al companiei. Deşi FMI a cerut vânzarea de urgenţă a Oltchim, statul nu ar obţine acum un preţ corect, susţine Roibu, într-un interviu pentru "Adevărul". Dacă ne uităm în jurul nostru, este imposibil să nu vedem ceva din plastic. Practic, orice ramură industrială foloseşte acest material, prin urmare este mai mult decât vital pentru dezvoltarea economică. Puţini ştiu însă că de fapt acest plastic provine din produse petroliere şi că la noi în ţară singurul combinat care mai produce mase plastice a rămas Oltchim Râmnicu Vâlcea.

CFR Bucureşti-Constanţa, de două ori mai scumpă

Costurile de reabilitare a căii ferate spre litoral au depăşit 4 milioane de euro/kilometru. Standardele de cost prevedeau 2,1 milioane de euro/kilometru. Din 2006 până în prezent, sumele cheltuite pentru reabilitarea liniei CFR Bucureşti-Constanţa au crescut cu aproape 250 de milioane de euro. Lucrările trebuiau încheiate acum doi ani, astfel încât trenurile să poată atinge viteza de 160 de kilometri pe oră, dar - după cum bine ştim cu toţii - nu sunt gata nici acum.

CURENTUL

Cum a făcut bani familia lui Mircea Badea pe spatele poetului Vasile Voiculescu

Măscăriciul turnătorului Dan Voiculescu, angajat pe post de maimuţă urlătoare la Antena 3, este unul dintre indivizii care au contribuit decisiv la decredibilizarea presei şi la ridiculizarea autorităţii de stat. Seară de seară, ca o adevărată picătură chinezească, Mircea Badea spurcă tot ce atinge şi otrăveşte minţile necoapte ale unora dintre cei care îl ascultă. Tonomat ideal pentru oricine îşi permite să şi-l achiziţioneze, bufonul ştie să-şi apere stăpånul, dar şi neamurile lui cu cefe roşii din B-dul Grigorescu 63. După ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a statuat, definitiv şi irevocabil, că Dan Voiculescu a fost turnător al Securităţii, măscăriciul a afirmat, în direct, că el nu crede aşa ceva.

Senatorul Banias - urmărit penal pentru trafic de influenţă

Un dosar penal pornit de la mai mulţi învinuiţi a condus la punerea sub acuzare a senatorului PDL Mircea Banias şi a fostului secretar general în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Laurenţiu Mironescu, cel care şi-a pierdut de altfel funcţia în cursul zilei de ieri. Potrivit unor surse judiciare, dosarul, care viza transporturi ilegale de mărfuri de contrabandă venite din China, aflat iniţial la Parchetul Capitalei, s-a soldat cu arestarea preventivă a trei persoane, o alta fiind lăsată în libertate de către instanţă. Ulterior, procurorii au decis că este de competenţă DNA analizarea acestui caz. Iar ieri dimineaţa, însoţiţi de mai mai mulţi poliţişti de frontieră, procurorii DNA au descins în mai multe locaţii din Constanţa, printre care şi casa fostului secretar general al MAI, şi l-au adus la audieri pe acesta.

De cascadorii râsului: Ponta şi Geoană se contrazic pe racolarea lui Banias în USL

"Constat că pericolul ca, azi, majoritatea să fie schimbată în Senat şi moţiunea simplă împotriva lui Teodor Baconschi să treacă a fost luat foarte în serios de Traian Băsescu şi de sistemul care îl sprijină, un sistem care cuprinde autorităţi publice, DNA, tot ce mai are statul alături de Traian Băsescu, iar de dimineaţă reacţia am văzut-o: un senator al PDL - nu-l cunosc personal - care era foarte posibil ca azi să părăsească PDL şi să voteze eventual moţiunea, exact azi s-a constatat că a comis infracţiuni, despre care presa a relatat în urmă cu luni de zile", a declarat Ponta. În bunul mers al lucrurilor din PSD, Ponta a fost contrazis de şeful Senatului, Mircea Geoană, care a declarat ieri că nu s-a pus niciodată problema trecerii lui Banias din barca PDL în cea a USL, spunând că nici nu ar fi fost un moment fericit pentru "achiziţionarea" unui astfel de membru.

CURIERUL NAŢIONAL

Merită să îţi construieşti singur o casă?

Preţurile terenurilor au scăzut cu 57%, iar costul construcţiei cu 30% de la debutul recesiunii. Îţi poţi face acum o casă la un preţ de 350-400 de euro/mp, inclusiv finisajele. Pentru a ridica o casă de 100 mp cu teren trebuie să aveţi cel puţin 58.000 de euro. În condiţiile în care vrei să achiziţionezi o casă, de cele mai multe ori găseşti oferte cu locuinţe vechi, iar acestea sunt cotate la preţuri destul de mari. Dar dacă vrei totuşi să ai o casă nouă, poţi să îţi construieşti una, mai ales că preţurile terenurilor s-au redus acum chiar şi cu 70% faţă de 2008 şi costul de construcţie s-a ajustat şi el cu 30%, iar în acelaşi timp ai avantajul că îţi alegi terenul şi finisajele dorite.

Adevăratul motiv pentru care Bucureştiul este blocat

Mai bine de jumătate dintre autoturismele care circulă în Capitelei au o singură persoană la bord: şoferul. Un studiu realizat de o asociaţie non-guvernamentală relevă că traficul aglomerat este responsabil, în proporţie de 70%, pentru poluarea oraşului. Grupurile-ţintă: Persoanele care au o activitate statică, de muncă la birou. Şoferii români, în special cei din Bucureşti, circulă după principiul "maşina şi omul". Cel puţin, asta reiese dintr-un studiu realizat de asociaţia EcoDialogica, care arată că mai bine de jumătate dintre autoturismele care circulă în Bucureşti au o singură persoană la bord: şoferul.

Tabără: 2011 va fi un an agricol bun

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, a declarat ieri, la The Money Channel, că România nu riscă o criză alimentară, producţia agricolă din 2011 anunţându-se a fi una foarte bună, şi că nu există temeri privind influenţa pe care vremea o va avea asupra culturilor. "Până la această dată nu au fost probleme deosebite din punct de vedere climatic. S-au cultivat peste două milioane de hectare în plus faţă de anul trecut, iar până în prezent, culturile de toamnă arată foarte bine", a spus Tabără. Potrivit acestuia, România nu poate intra într-o criză alimentară, "pentru că are totul făcut la această dată bine".

Cine sunt adevăratele victime ale crizei financiare?

APC-România îşi exprimă surprinderea faţă de includerea în cadrul Planului Naţional de Reformă transmis de Guvernul României către Comisia Europeană a unui punct prin care autorităţile s-au angajat ca, cel puţin în următoarele 12 luni, să nu adopte niciun act legislativ privind falimentul personal şi să nu reglementeze zona recuperatorilor de creanţe. "Această abordare nu înseamnă nimic altceva decât perpetuarea unui dezechilibru al drepturilor şi obligaţiilor consumatorilor români în favoarea instituţiilor financiare. Şi asta în ciuda faptului că adevăratele victime ale crizei financiare - care a fost generată de comportamentul de piaţă al instituţiilor financiare - sunt consumatorii. Neadoptarea iniţiativei legislative privind legea falimentului personal este motivată prin faptul că o astfel de reglementare ar putea "submina disciplina debitorilor".

Cum i-a schimbat criza pe bogătaşii din întreaga lume

Criza financiară ce a lovit întreaga lume a avut un impact mare şi asupra oamenilor bogaţi care şi-au schimbat total perspectiva asupra modului de "a arunca cu banii", aceştia fiind mult mai atenţi la felul cum îi cheltuiesc. În magazinele cu produse vestimentare scumpe, precum Bentley şi Hermes, vânzările au început să mişte din nou. Cu toate acestea, cei mai bogaţi oameni din lume se află în curs de ieşire din criza financiară, iar surpriza este că majoritatea au devenit consumatori mult mai precauţi faţă de cum erau înainte, conform WSJ.

Norul de cenuşă din Islanda va ajunge azi în Scoţia şi joi în Franţa şi Spania

Norul de cenuşă rezultat în urma erupţiei vulcanului islandez Grimsvoetn va ajunge în nordul Scoţiei în cursul zilei de astăzi şi ar putea afecta vestul Franţei şi nordul Spaniei joi, potrivit avertizărilor făcute de organizaţia europeană pentru securitate aeriană, Eurocontrol. "Ne aşteptăm ca norul de cenuşă să ajungă în nordul Scoţiei marţi, 24 mai", afirmă Eurocontrol într-un aviz publicat pe site-ul de Internet. "Dacă emisiile vulcanice continuă cu aceeaşi intensitate, norul ar putea ajunge în vestul spaţiului aerian francez şi în nordul Spaniei joi, 26 mai", adaugă comunicatul.

EVENIMENTUL ZILEI

Vanghelie şi Obama, întâlnire de 300 de dolari

Marian Vanghelie l-a văzut pe preşedintele SUA la o reuniune unde intra oricine plătea un "bilet". "Onorez invitaţia pe care am primit-o de la A.I.P.A.C., Asociaţia Evreilor Americani, unde, după cum ştiţi, participă şi domnul Netanyahu (premierul Israelului - n.r.) şi domnul Obama, şi alte întâlniri pe care le voi avea destul de importante", explica Marian Vanghelie, sâmbătă, pe aeroport rostul deplasării sale în SUA. Din relatatarea sa se înţelegea că se va întâlni cu însuşi Barack Obama cu care va sta la aceeaşi masă. A.I.P.A.C - "Policy Conference 2011" este congresul anual unei organizaţii de lobby americano- israelian şi înseamnă o reuniune cu aproape 10.000 de invitaţi.

Adolescenta Raluca Drăguşin. Sinucidere "Made in China"

Tânăra s-a documentat temeinic înainte să aleagă metoda prin care să-şi curme zilele. La noi, 25% dintre adolescenţi au gânduri de suicid şi unul din zece au o tentativă. Dezamăgiri în dragoste, eşecul şcolar, depresia psihotică, atmosfera violentă din familie sau substanţele "spice" sunt principalele cauze pentru care tinerii din ziua de azi au tentative de suicid. În România, nu se poate vorbi de sinucideri colective, cum au fost cazuri în rândul unor secte din Occident. Cel mult de sinucideri "forţate" de singurul curent care are ca laitmotiv depresia: "Emo".

"Consumatorul de droguri e la fel de vinovat de dependenţă cum e diabeticul de boala lui"

Gilberto Gerra, şeful departamentului de Sănătate din cadrul biroului anti-drog al ONU, spune, într-un interviu pentru EVZ, că dependenţa de droguri trebuie tratată ca orice boală, nu ca o crimă. Italianul Gilberto Gerra, şeful departamentului de Prevenţie şi Sănătate al UNODC (Biroul ONU pentru Combaterea Drogurilor şi a Criminalităţii), vorbeşte în cuvinte mari. Despre cum, dacă scăpăm de sărăcie, scăpăm şi de problema drogurilor. Pictează, în biroul său din sediul ONU Viena, un tablou suprarealist, dar cât se poate de bine fundamentat ştiinţific. Descrie cum rapoartele sale conţin, pe lângă date statistice, informaţii despre copii sud-americani injectându-şi droguri amestecate cu benzină şi afgani trecând de la opium la tablete şi pastile.

PNL ar da cota unică pe impozitul progresiv al PSD

Liberalii sunt dispuşi la o negociere cu social-democraţii: impozitare în trepte, dar sub 16%. Liberalii lui Crin Antonescu mai fac un pas spre stânga lui Victor Ponta. Dacă USL ar ajunge la guvernare, PNL ar putea fi dispus să renunţe la cota unică în favoarea impozitului progresiv, dar redus sub 16%. Deşi iniţial nu a fost un susţinător al impozitării graduale, vehiculate la începutul acestui an, vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a propus o formulă de impozitare progresivă, dar care ar scădea fiscalitatea.

Moţiunea anti-Baconschi a fost respinsă de Senat

Moţiunea simplă a opoziţiei, prin care se cerea demisia şefului diplomaţiei române, Teodor Baconschi, a fost respinsă de Senat. În favoarea moţiunii simple s-au exprimat 60 de senatori, iar împotrivă 67 de senatori. Un senator s-a abţinut de la vot. În consecinţă, plenul Senatul a respins azi moţiunea simplă intitulată "Politica externă este a României, nu a Partidului Democrat Liberal", iniţiată de senatorii PSD şi PNL. Votul a fost secret electronic.

"Aurul negru" a pus DNA-ul pe urmele lui Laurenţiu Mironescu, fost secretar MAI, şi Mircea Banias, senator PDL

Senatorul Mircea Banias, fostul secretar general al MAI, Laurenţiu Mironescu, şi încă 28 de vameşi din Portul Constanţa-Sud Agigea sunt suspectaţi de procurorii DNA de evaziune fiscală prin intermediul mai multor firme care îşi derulau activitatea în port. Pe numele lui Banias a fost începută urmărirea penală pentru trafic de influenţă, iar Laurenţiu Mironescu a fost demis din funcţie la cererea ministrului Traian Igaş şi este audiat în prezent de către procurorii DNA din Bucureşti. Banias şi Mironescu apar ca acţionari la firma Euro Shipping şi, de asemenea, amândoi au ocupat funcţia de şef al Administraţiei Porturilor Constanţa. Din primele informaţii, cei doi au făcut mai multe intervenţii pe lângă vameşi pentru a permite intrarea în port a mai multor vase care aveau la bord încărcături de origine petrolieră, din categoria motorină, precizează mediafax.ro.

Radu Vasile, înapoi în PNŢCD

Fostul premier în guvernarea CDR, Radu Vasile, a revenit în PNŢCD. Radu Vasile a participat sâmbătă la lucrările Comitetului Naţional de Conducere al PNŢCD, unde s-a hotărât convocarea Congresului Extraordinar al PNŢCD în data de 9 iulie, se arată într-un comunicat citat de Agerpres. Preşedintele Aurelian Pavelescu a declarat că nu va mai candida pentru un nou mandat de preşedinte, propunând candidatura pentru calitatea de preşedinte al PNŢCD a lui Radu Vasile, precizează comunicatul citat. De asemenea, invitat la lucrările Comitetului Naţional de Conducere al PNŢCD, Marian Petre Miluţ, fost preşedinte al PNŢCD, şi-a declarat sprijinul pentru candidatura lui Radu Vasile.

FINANCIARUL

Record absolut: în doar trei luni, chinezii şi indienii au cumpărat 370 de tone de aur

Exprimată în numerar, cererea este cu aproape 40% mai mare, până la 43,7 mld. $, comparativ cu 31,4 mld. $ în ianuarie-martie. Structura cererii la aur a suferit o transformare evidentă: fondurile cotate la Bursă au vândut pentru a-şi fixa profitul, în timp ce investitori privaţi, în special din China şi India, au cumpărat masiv metal galben. În egală măsură, şi-au intensificat achziţiile de aur o serie de bănci centrale din Asia, Orientul Mijlociu şi America Latină. În acest context, experţii afirmă că în viitorul apropiat preţul aurului va ajunge la 1.600 $/uncie. Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, cererea mondială de aur a progresat, în primele trei luni din 2011, cu 11%, până la 981,3 tone.

Programul "Rabla" pentru telefoanele mobile ar putea genera maximum 10% din vânzări

Retailerii GSM: Măsurile de stimulare a livrarilor de terminale mobile nu vor avea un impact major asupra livrărilor. Cel mult 320.000 de telefoane mobile noi se vor vinde anul acesta. Impulsul este dat de campaniile de­ma­rate de opera­torii de tele­fonie mobilă sau de retailerii GSM care oferă clienţilor posibilitatea de a-şi valorifica vechile telefoane şi de a le schimba cu unele noi. "Este o variantă de a creşte vânzările de telefoane mobile, dar nu una care să uimească", sau "la noi un astfel de pro­gram nu va prinde foarte bine pentru că avem mereu pe cineva căruia să-i dam telefonul mai vechi, sau avem posibili­tatea de a vinde un astfel de terminal mai uşor în comparatie cu ţările din vestul Europei"

Anual, 1,3 mld. tone alimente ajung la gunoi, dar 925 mil. oameni mor de foame

Omul de afaceri american Jim Rogers afirma că, în următorii 10-20 de ani, preţurile la alimente vor atinge cifre astronomice. În timp ce preţurile la materii prime agricole cresc, un sfert din alimen­tele produse în lume se pierd sau ajung la gunoi. O realitate incre­dibilă scoasă la iveală de un studiu realizat de Swedish Institute for Food and Biotechnology la solicitarea depar­ta­mentului de resort al ONU, FAO. Concret, volumul deşeurilor alimentare se ridică la 1,3 miliarde de tone, însemnând 33% din tot ceea ce se produce. O criză alimentară mondială este iminentă! Acest avertisment, lansat periodic de experţii de resort şi de insti­tuţiile specializate, ar fi trebuit, în mod normal, să oblige la o atitudine mai cum­pătată faţă de consumul produselor alimentare.

150 de unităţi ale Fiscului, programate pentru desfiinţare până în 2012

Executivul urmează să aprobe o ordonanţă în acest sens în şedinţa de mâine a guvernului. Restructurarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală va începe în aproximativ două luni, respectiv în a doua jumătate a acestui an, după ce guvernul ar urma să aprobe mâine ordonanţa prin care această reorganizare va avea un temei legal. Procesul va fi realizat în două etape, iar aproximativ 150 de direcţii din teritoriu vor fi desfiinţate.

NEPI se listează în prima săptămână a lunii iunie

NEPI se listează la Bursă în prima săptămână a lunii iunie. Fondul sud-african de investiţii imobiliare New Europe Property Investments (NEPI) ar putea fi listat la BVB săptămâna viitoare. Dan Weiler, director Corporate Finance&Investment Banking BCR, a declarat că "listarea fondului de investiţii imobiliare New Europe Property Investments pe BVB este un moment important pentru piaţa de capital din România, pentru că este vorba de un nou emitent, respectiv al doilea emitent străin dupa Erste Group la BVB. Având în vedere aprobarea admiterii la tranzacţionare din partea BVB, vom face listarea efectivă a NEPI pe BVB în primele zile ale lunii iunie.

Uniunea Europeană pregăteşte marea migrare instituţională în clădiri verzi

În primă fază, măsura este obligatorie pentru sediile în care îşi desfăşoară activitatea autorităţile statului. România are nevoie de 4,2 milioane mp de birouri pentru a se conforma viitoarei obligaţii. Efortul financiar depăşeşte 12,6 miliarde de euro. În maximum trei ani, legislaţia europeană privind clădirile verzi va fi foarte dură, ajungând până la obligarea tuturor instituţiilor publice şi băncilor comerciale să ocupe imobile certificate drept clădiri verzi, spune Nicoleta Radu, Agency Director GVA Asco Properties, membru al RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors). În prezent, în clădirile care adăpostesc instituţii ale statului sau de interes public lucrează, potrivit ultimelor date ale INS, aproximativ 200.700 de salariaţi.

BRD a lansat o soluţie de plată pentru transportul operat de RATB

Cardurile duale contactless vor putea fi acceptate şi în toate staţiile de metrou. După eliminarea biletelor RATB pe suport de hârtie, bucureştenii au o nouă variantă de plată a călătoriei. Regia a încheiat un parteneriat şi cu BRD, banca lansând astfel un card dual contactless care poate fi utilizat prin intermediul aparatelor de taxare electronică deja existente în mijloacele de transport la suprafaţă. În următoarele două luni, instituţia de credit va extinde acceptarea cardurilor contactless şi în toate staţiile de metrou din Bucureşti.

Economistul-şef al Bancpost va pleca la UniCredit Ţiriac Bank

Dan Bucşa, economistul-şef al Bancpost, va ocupa din luna iunie aceeaşi poziţie în cadrul UniCredit Ţiriac Bank. Doctor în economie al Facultăţii de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori, cu teza de doctorat ,,Modele de creştere economică şi rolul politicii monetare în realizarea creşterii sustenabile", Dan Bucşa a venit în Bancpost în martie 2008, iniţial pe poziţia de senior economist. El face parte din grupul de economişti care s-au format la Direcţia Modelare Macroeconomică din BNR, unde a activat din august 2004 până când a plecat la Bancpost. Începând cu 2007, poziţia de economist-şef al UniCredit Ţiriac Bank a fost ocupată de Rozalia Pal, care a intrat recent în concediu de maternitate.

JURNALUL NAŢIONAL

Specialistul în canibalism Cătălin Avramescu, propus ambasador în Finlanda şi Estonia

Şeful cancelariei prezidenţiale, Cătălin Avramescu, a fost propus de ministrul de Externe, Teodor Baconschi, ca ambasador în Finlanda şi Estonia. Potrivit CV postat pe site-ul Ad­mi­nis­traţiei Prezidenţiale, Cătălin Avramescu nu are nici o pregătire care să-l recomande pentru postul de ambasador, fiind licenţiat şi doctor în Filosofie. Avramescu a fost angajat în ianuarie 2008 la Cancelaria preşedintelui, după încercarea eşuată a lui Traian Băsescu de a-l impune în Consiliul de Administraţie al TVR. În va­ra lui 2007, Avramescu s-a prezentat la audierile din Parlament în sandale şi în bermude, şi a reu­şit prin răspunsurile date să-i irite pe parlamentarii din comisiile de cultură. Ca jurnalist, Avramescu a publicat în ziarul Cotidianul la care era editorialist, mai multe texte în care incita la violenţă şi extremism, fiind concediat din această cauză de conducerea ziarului. De altfel, el a mai scris la Bursa şi Sfera Politicii.

Laurenţiu Mironescu şi Mircea Banias, asociaţi cu nepoata lui Băsescu

Laurenţiu Mironescu şi Mircea Banias au fost asociaţi cu Raluca Băsescu, nepoata preşedintelui României, în firma Interprest Trading Srl. Această firmă are ca obiect de activitate depozitările. Până în iulie 2008, Interprest Trading Srl i-a avut ca patroni pe Constantin Petrică Oprea (99%) şi Ionela Oana Roşu(1%). După mărirea capitalului social, Ionela Oana Roşu s-a retras din firmă cesionându-şi părţile sociale către Carbofarm Europa Srl, din Agigea. La rândul său, Constantin Petrică Oprea a renunţat la o mare parte din părţile sociale pe care le deţinea în favoarea mai multor terţi. În urma acestei afaceri, noii patroni ai firmei au fost: Carbofarm (88%), Raluca Băsescu(3%), Laurenţiu Mironescu(3%), Marius Mircea Banias(3%), Paraschiva Chirica (1,5%) şi Constantin Petrică Oprea (1,5%).

Sindicatele acuză ArcelorMittal că distruge metalurgia românească

Numai la Galaţi au fost demolate două furnale, două oţelării, trei laminoare, o turnătorie şi o uzină cocso-chimică. Azi, la ArcelorMittal Hunedoara, are loc o grevă de avertisment de două ore, urmând ca, dacă nu se ajunge la o înţelegere cu patronatul, să fie declanşată greva generală pe termen nelimitat. Preşedintele Sindicatului Naţio­nal "Solidaritatea" al Metalurgiştilor din România (SNSMR ), Gheorghe Tiber, a declarat pentru Jurnalul Naţional că sindicatul pe care-l conduce a înaintat patronatului ArcelorMittal, cu ocazia negocierii contractului colectiv de muncă pentru perioada 2011-2012, un număr de zece revendicări privind drepturile salariale şi condiţiile de muncă ale metalurgiştilor, din care nu a fost acceptată nici măcar una.

NATIONAL

Soacra lui Mironescu, buletinul şi Bulgaria !

Cică ar fi finul lui Base. Şi unul din cei mai bogaţi "lupi tineri" ai spurcatei politici româneşti. Căpitan de vas, şef de port, jupân la Casa de Pensii şi ditamai secretarul general al Ministerului de Interne. Şi se consideră deja un fel "tătucă" al sistemului, ameninţător, răzbunător şi fără scrupule deopotrivă. Reporterii de investigaţii ai "Naţional" au intrat în posesia unor informaţii şocante despre comportamentul afişat de Laurenţiu Mironescu, aşa cum reiese din strictă "atenţie" acordată în ultima vreme de Servicii. Pentru că soacra nu i-a fost lăsată să treacă frontiera în lipsa documentelor prevăzute de lege, asociatul senatorului Mircea Banias a cerut capul unor bieţi poliţişti "vinovaţi" doar că şi-a făcut datoria.

Cum îşi aşteaptă Boc disponibilizarea

Pentru prima dată de când se află în fruntea Guvernului, premierul Emil Boc a reuşit să economisească ceva bănuţi pe card. Şeful Executivului se pare că a luat în serios propriul discurs privind austeritatea. Cel puţin aşa reiese din noua declaraţie de avere, data publicităţii de Emil Boc în calitate de interimar la Muncă. Potrivit documentului, pedelistul a strâns, în ultimele şase luni, încă 15.000 lei pe cardurile bancare, suma totată de care dispune la BCR, Banca Transilvania, ING şi Bancpost crescând de la 70.000 lei la 85.000 lei.

Surpriză în Rusia! Vladimir Putin va candida din nou pentru funcţia de preşedinte!

S-a decis! Vladimir Putin, actualul premier din Rusia, s-a hotărât să candideze din nou pentru funcţia de preşedinte al ţării, anunţa luni Sunday Times, care citează surse oficiale din Federaţia Rusă. "Nici eu, nici Dmitri Anatolevici (Medvedev, n.r.) nu excludem ca fiecare dintre noi să poata fi candidat la alegeri. Decizia trebuie să fie luată la un moment dat. Dar alegerile sunt abia peste un an, iar această agitaţie nu favorizează continuarea normală a activităţii", declară Putin în urmă cu o lună.

PUTEREA

Tsunamiul DNA a lovit în Portul Constanţa Sud Agigea. Caracatiţa Banias, Mironescu şi vameşii din Portul Constanţa via China

Senatorul PDL Mircea Banias şi secretarul general din MAI, Laurenţiu Mironescu, sunt cercetaţi penal de DNA pentru evaziune fiscală şi contrabandă cu mărfuri din China. În dosar mai sunt cercetaţi cetăţeni chinezi şi arabi care-şi desfăşoară activitatea în complexul comercial "Dragonul Roşu", ancheta privind o adevărată reţea care introduce în România, via Portul Constanţa Sud Agigea, bunuri de contrabandă. Senatorul Banias şi Laurenţiu Mironescu deţin o reţea de firme care derulau "importurile", efectuau transporturile şi livrau marfa comercianţilor. Alături de cei doi, procurorii au mai adus la audieri, la Bucureşti, 28 de vameşi, oameni de afaceri, comisionari vamali.

Mircea Banias, luat în colimator alături de Baaklini. A primit de curând NUP. Senatorul PDL de Constanţa a mai fost cercetat şi în dosarul "UCM Reşiţa"

Senatorul PDL de Constanţa Mircea Banias a intrat în atenţia presei la sfârşitul lunii decembrie 2010, după ce procurorii anticorupţie l-au pus sub acuzare pentru favorizarea infractorului în dosarul "UCM Reşiţa", cu un prejudiciu de 60 de milioane de euro. Cu toate acestea însă, procurorii anticorupţie au dispus neînceperea urmăririi penale (NUP) în cazul lui Mircea Banias.

ROMÂNIA LIBERĂ

Furtună penală în paradisul corupţiei

După descinderile de la punctele de frontieră terestre, procurorii anticorupţie au ajuns ieri şi în Portul Constanţa, după ce SRI şi DNA au cercetat timp de mai multe luni schema de fraudare a statului cu mărfuri aduse din China şi Hong Kong. Primele rezultate ale monitorizărilor DNA şi SRI în portul de la Marea Neagră: un senator PDL pus sub acuzare pentru trafic de influenţă, un secretar general al MAI demis şi ridicat de "mascaţi" şi zeci de audieri şi percheziţii. Potrivit procurorilor, gruparea infracţională era extrem de bine organizată şi structurată pe şase paliere.

Baronii Portului Constanţa

Două puternice grupări îşi împart de mai mulţi ani afacerile înfloritoare din Portul Constanţa. Sunt cunoscuţi la nivel local drept "Baronii Portului", pentru afacerile din principala poartă de intrare a mărfurilor din ţară. Cele două grupări de afaceri din Constanţa sunt formate din foşti şefi ai portului şi foşti sau actuali vameşi. În jurul lor s-au construit zeci de afaceri în care fie apar ei direct, fie rudele ori prietenii lor. Pe terenurile concesionate de la stat şi-au înălţat clădiri administrative, hale de producţie şi au instalat sute de containere metalice. Cu banii câştigaţi în port au intrat în afaceri imobiliare, în construcţii, turism, afaceri de transport, dar şi plantaţii cu viţă-de-vie.

Premierul palestinian, atac de cord în Statele Unite

Primul ministru palestinian Salam Fayyad a suferit un atac de cord în timp ce se afla într-o vizită în Statele Unite, dar starea sa este stabilă, a anunţat luni un purtător de cuvânt al guvernului palestinian, citat de Reuters si de Agerpres. Fayyad, un fost economist al Băncii Mondiale respectat pe plan internaţional, se afla la Austin, Texas, alături de fiul său la ceremonia de absolvire a universităţii, când "a simţit o durere puternică" în piept duminică, a declarat purtătorul de cuvânt Ghassan Khatib la Ramallah /Cisiordania/.

ZIARUL FINANCIAR

Topul companiilor de asigurări după primul trimestru din 2011

Numai trei din primele zece companii după volumul primelor brute subscrise aveau în martie o cotă de piaţă mai mare decât la sfârşitul anului trecut. Asigurările RCA au mers mai prost în acest an. Asigurătorii mari resimt încă efectele crizei şi majoritatea continuă să piardă cotă de piaţă în favoarea jucătorilor de talie mică sau a companiilor care au promovat mai agresiv produsele de asigurare pentru care există o cerere mai pronunţată. Asirom, controlată de grupul austriac Vienna Insurance, a înregistrat cel mai puternic avans în primul trimestru, cota de pia­ţă a companiei urcând la 9,4% faţă de 6,3% la sfârşitul anului trecut. Asigurătorul a recuperat astfel cota de piaţă pierdută în ultimii doi ani, obiectiv pe care oficialii compania şi l-au stabilit încă de la începutul anului.

Statul e dator către bugetari cu 8 mld. lei

Angajaţii din sectorul bugetar care au dat statul în judecată contestând reducerea salariilor au câştigat în instanţă titluri executorii prin care trebuie să primească drepturi în valoare de aproape 8 mld. lei (circa 1,9 mld. euro), conform datelor centralizate de Ministerul Finanţelor până la sfârşitul lunii aprilie.

Eolienele au produs în trei luni cât într-un an

Turbinele eoliene din Dobrogea au produs în primele trei luni ale anului cât în tot anul trecut, această energie fiind suficientă pentru iluminatul unui oraş cu 100.000 de locuitori timp de un an de zile. Pentru prima dată în rapoartele lunare realizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) energia eoliană îşi face loc între cea nucleară, termo sau hidro, în prima lună din 2011 ponderea acesteia în totalul producţiei fiind de 0,8%.

Şoc: Europa, în corzi. Belgia primeşte perspectivă NEGATIVĂ din partea Fitch Ratings

Agenţia de rating Fitch Ratings a decis să reducă perspectiva asupra ratingului datoriei Belgiei la "negativă", alăturându-se astfel agenţiei Standard&Poor"s care a criticat problemele politice întâmpinate de programul de austeritate stabilit de partidul de guvernare. Fitch ar putea reduce ratingul AA+ al Belgiei, dacă ţara nu va reuşi să se conformeze ţintelor de deficit, se arată într-un comunicat al agenţiei citat de Bloomberg. Belgia trebuie să îşi reducă deficitul bugetar la mai puţin de 3% din PIB în 2012. Un guvern de criză a condus Belgia de la alegerile din iunie 2010, reuşind să reducă deficitul la 3,6% din PIB în acest an de la 5,9% în 2009, continuarea programului necesitând însă o soluţie politică se arată în comunicatul agenţiei.

Statul mai are nevoie de 4 mld. euro pentru despăgubiri pe lângă cei 2,5 mld. euro cedaţi în FP

Preţul acţiunilor Fondului Proprietatea (FP) la Bursă, de aproape două ori mai mic decât valoarea nominală de un leu a acţiunii, forţează statul să suplimenteze cu încă 4 mld. euro despăgubirile către foştii proprietari de imobile, susţine Viorel Ştefan, membru al Comisiei de buget şi finanţe din cadrul Camerei Deputaţilor. Cotaţia acţiunii Fondului Proprietatea (FP) este de departe cea mai urmărită dintre cele 70 de acţiuni care se tranzacţionează la Bursa de Valori Bucureşti, pentru că de această cotaţie depinde cât de repede se va termina participaţia de 37% din fond rămasă pe mâinele statului, dar şi încasarea despăgubirilor de către mii de foşti proprietari care au primit acţiuni la Fond în contul imobilelor confiscate de regimul comunist. Statul a acordat până acum despăgubiri de circa 2,5 mld. euro, prin cele 64% din ac­­ţiuni cedate la FP, dar ar putea avea nevoie de mai mulţi bani din cauză că preţul acţiunilor FP a scăzut puternic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb