REVISTA PRESEI 24.07.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 24 iulie 2013

ADEVARUL

ADMITERE FACULTATE 2013 Meteomania: peste 18 tineri s-au bătut pe un loc la Meteorologie anul acesta

Aproape 13 absolvenţi s-au înghesuit anul acesta pentru un loc la Geografie, cea mai căutată facultate la Universitatea din Bucureşti, atraşi în special de Meteorologie şi Hidrologie. În jur de 5.000 de tineri au dat marţi admitere în Bucureşti la Facultatea de Geografie, pe cele aproape 380 de locuri bugetate puse la bătaie de Universitatea din Bucureşti pentru anul universitar următor. Ceea ce echivalează cu o concurenţă medie de aproximativ 13 candidaţi pe loc. Cea mai mare concurenţă a fost la specializarea Hidrologie şi Meteorologie, 18 pe loc, urmată de Planificare teritorială şi Cartografie - 17 pe loc, Geografie pentru Bucureşti - 16 pe loc şi Geografia turismului, 15 pe loc. Toţi au dat marţi acelaşi examen scris, din materia de Geografie din liceu şi, în funcţie de media finală, vor intra la una dintre aceste specializări. Decanul Facultăţii de Geografie, Laura Comănescu, explică interesul crescut al absolvenţilor de liceu pentru Meteorologie şi Hidrologie, 851 de candidaţi pe 45 de locuri, prin dorinţa acestora de a face carieră în acest domeniu.

Alba-neagra cu Hayssam. Filmul zilei în care teroristul numărul 1 al României s-a pierdut birocratic între instituţii

Teroristul Omar Hayssam a fost mutat marţi la Penitenciarul Rahova. Totul s-a petrecut însă în mare secret. Taina a fost atât de mare încât nici instanţa Tribunalului Bucureşti, care l-a aşteptat marţi dimineaţă pe Hayssam pentru a discuta cererea procurorilor de arestare într-un dosar de delapidare, nu a ştiut unde se află. Din acest motiv, judecătorii au fost nevoiţi să amâne procesul, dar nu înainte de a sublinia în sala de şedinţă că atât Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), cât şi Poliţia Capitalei au comunicat că Omar Hayssam nu se află în niciuna dintre instituţiile lor. Într-adevăr, în acel moment se pare că Hayssam se afla între cele două instituţii pentru că era transferat din arestul Poliţiei la Penitenciarul Rahova. Numai că judecătorii primiseră răspunsul despre absenţa sirianului din spaţiile de detenţie în care ar fi trebuit să se afle, cu o zi înainte.

EXCLUSIV Oamenii lui Mazăre din Portul Constanţa, prinşi la colţ într-un contract penal

Un raport al Corpului de Control din Ministerul Transporturilor semnalează modificări ilegale, operate de conducerea Portului Constanţa, într-un contract de 117 milioane de euro. Portul este condus de şeful PSD Constanţa, fost profesor al primarului Radu Mazăre. Abuz în serviciu contra intereselor publice, modificări ilegale aduse unor clauze contractuale obligatorii, plata nejustificată, în avans, a unei sume echivalente cu 12,5 milioane de euro în defavoarea Companiei Naţionale Administraţia Portului Maritim (CN APM SA) Constanţa, mărirea valorii unor contracte fără respectarea prevederilor legale... Acestea sunt câteva concluzii la care au ajuns reprezentanţii Corpului de Control din cadrul Ministerului Transporturilor, după o inspecţie efectuată la compania portuară.

Mişcarea Populară, pariul riscant al lui Traian Băsescu

Partidul girat de şeful statului a fost lansat oficial ieri, cu obiectivul declarat de a participa la alegerile europarlamentare din 2014. Scena politică din România s-a mai îmbogăţit cu un partid, după ce, ieri, Mişcarea Populară şi-a anunţat înscrierea la tribunal. Până la primul congres, care va avea loc în toamnă, partidul păstorit de Traian Băsescu a fost lăsat pe mâna unor foşti membri PDL. Deputatul Eugen Tomac a fost instalat preşedinte interimar, iar Teodor Baconschi şi Cristian Petrescu vor activa din postura de secunzi. Din echipa de conducere vor mai face parte Adrian Papahagi, fost candidat PDL la alegerile parlamentare, şi Dragoş Ciuparu, fost secretar de stat în timpul Guvernului Boc.

Firma cu zero angajaţi, care în 2009 a avut un profit mai mare decât Dacia, Vodafone sau Petrom, la un pas de insolvenţă

Nu mulţi îşi amintesc de American European Marketing and Enterprises, o compania-fantomă din judeţul Braşov, fără niciun angajat, dar care în urmă cu trei ani a şocat publicând un profit de aproape 4 miliarde de euro, peste câştigurile înregistrate de giganţi locali precum Petrom, Dacia sau Vodafone România. Acum, firma braşoveană se află la un pas de insolvenţă. Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov, în calitate de creditor, a cerut în urmă cu o lună insolvenţa American European Marketing and Enterprises, cererea fiind înregistrată la Tribunalul Braşov. Tribunalul va judeca această cauză în luna noiembrie a acestui an. Suma pe care firma braşoveană o datorează Fiscului din Braşov, reprezentând "obligaţii fiscale restante neachitate către bugetul general consolidat al statului" este de 6,1 milioane de lei, adică aproape 1,4 milioane de euro.

Gruia Stoica câştigă încă o licitaţie pentru preluarea unui transportator feroviar. Grampet şi-a adjudecat operatorul de stat din Croaţia

Grupul Grampet, deţinut de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost desemnat câştigător al licitaţiei pentru preluarea operatorului de stat de transport feroviar de marfă din Croaţia. Asta după ce, în urmă cu o lună, Grup Feroviar Român, parte a grupului Grampet, a câştigat licitaţia pentru preluarea a 51% din CFR Marfă. Tranzacţia a vizat preluarea a 75% din acţiuni pentru un preţ total de 60 de milioane de euro, jumătate din bani fiind pentru acoperirea unor garanţii de stat, 20 de milioane de euro pentru investiţii şi 10 milioane de euro capital de lucru, au anunţat astăzi reprezentanţii Grampet. "În plus, rămânem în pole-position în competiţia pentru privatizarea operatorului feroviar de stat din Bulgaria, BDZ Cargo, unde aşteptăm continuarea privatizării după aşezarea situaţiei politice", a spus Gruia Stoica.

Chiriţoiu: "Consiliul Concurenţei nu a primit notificare privind CFR Marfă. Vom vedea dacă decizia va fi a noastră sau a Comisiei Europene"

GFR nu a notificat deocamdată tranzacţia privind CFR Marfă, acest tip de documente fiind trimise de obicei după semnarea contractului, iar decizia privind concetrarea economică va fi luată de instituţia română sau de o structură a Comisiei Europene (CE), a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Notificarea intră exclusiv în sarcina cumpărătorului şi include o serie de documente privind activitatea celor două companii, dar şi despre piaţa pe care activează. Acesta poate fi trimisă, din punct de vedere legal, şi înainte de semnarea acordului, în cazul în care se face dovada intenţiei ferme de realizare a tranzacţiei, însă în marea majoritate a cazurilor documentele sunt trimise după încheierea contractului. Legislaţia nu prevede un termen privind transmiterea notificării, însă în lipsa aprobării autorităţii de concurenţă cumpărătorul nu poate realiza efectiv preluarea controlului.

CURENTUL

Gruia Stoica - consiliat de fostul securist Gioni Popescu

Traian Băsescu a declarat luni că firma care a câştigat licitaţia pentru a cumpăra CFR Marfă nu are banii necesari pentru a plăti suma convenită şi caută bani "pe la bănci", el întrebând de unde va mai avea compania bani de investiţii pentru modernizarea CFR Marfă. El a arătat că Grupul Feroviar Român - GFR are propriile credite şi trebuie să împrumute "circa 200 de milioane să plătească noua companie", nefiind prea multe bănci dispuse să finanţeze această sumă. În urma intervenţiei sale, Băsescu a lăsat să planeze neîncrederea asupra privatizării CFR Marfă şi asupra afacerilor patronate de Gruia Stoica. Probabil preşedintele ştie şi el că principalul consilier al afaceristului gălăţean este nimeni altul decât fostul securist Gioni Popescu, fost adjunct al directorului SRI în vremea lui Radu Timofte, trimis în rezervă de şeful statului în 2005, la scurt timp de la preluarea mandatului de preşedinte.

Trei din patru români nu mai au încredere în premierul Victor Ponta

Peste două treimi (69%) din români nu au încredere în Guvern, în timp ce pentru Parlament nivelul de neîncredere este de 75%, potrivit unui sondaj Eurobarometru realizat în luna mai şi dat ieri publicităţii de la Bruxelles. Cotele sunt foarte alarmante, dar în acelaşi timp contradictorii, fapt ce atestă faptul că USL a reuşit să dezamăgească extrem de rapid după ce în urmă cu numai şapte luni, la ultimele alegeri parlamentare, Uniunea a obţinut un scor pe ţară de circa 70%. Deşi USL a susţinut mereu că Parlamentul ar trebui să aibă rolul central în viaţa politică de la Bucureşti, deoarece ar exprima cel mai fidel dorinţa electoratului, acelaşi Eurobarometru indică exact contrariul. Cum că USL a avut o agendă proprie în promovarea puterii parlamentare în lupta cu Preşedinţia şi nu a avut nimic de-a face cu dorinţa poporului. Doar 16% au încredere în Parlamentul de la Bucureşti, în comparaţie cu media europeană de 34%.

CURIERUL NATIONAL

De ce nu se plătesc datoriile din Sănătate?

Deşi Ministerul Sănătăţii şi producătorii de medicamente au semnat un protocol de reeşalonare a datoriilor, până acum nu s-au făcut plăţi suplimentare. Per total, companiile farma au livrat medicamente, pentru care nu au primit niciun leu, în valoare de 4,5-5 miliarde lei. Ieri, reprezentanţii producătorilor s-au întâlnit cu FMI pentru a discuta stadiul achitării datoriilor şi reducerea termenelor de plată.

Creditul pentru firme şi populaţie a crescut cu 1,1% în iunie

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în iunie cu 1,1% (1,1% în termeni reali) faţă de luna anterioară, până la 224,15 miliarde lei, susţinut de împrumuturile în valută şi deprecierea leului, potrivit datelor anunţate de Banca Naţională a României (BNR). Creditul în lei s-a majorat cu 0,3% (0,3% în termeni reali), iar cel în valută exprimat în lei a urcat cu 1,6% (exprimat în euro, creditul în valută a scăzut cu 0,2%). La 30 iunie, creditul neguvernamental a înregistrat o reducere cu 1,3% (-6,3% în termeni reali) faţă de 30 iunie 2012, pe seama majorării cu 2,2% a componentei în lei (-3% în termeni reali) şi a diminuării cu 3,3% a componentei în valută exprimată în lei (exprimat în euro, creditul în valută s-a redus cu 3,5%), se arată într-un comunicat al BNR.

Marile bănci americane, acces restrâns pe pieţele de mărfuri

Rezerva Federală Americană revizuieşte o decizie de un deceniu care spune că băncile pot activa complementar pe pieţele de mărfuri asigurând servicii de stocare şi livrare fizică, transmite Bloomberg. Coloşi bancari precum JP Morgan Chase & Co., Citigroup şi Goldman Sachs, care deja operează depozite şi sunt angrenaţi în comerţul propriu-zis cu materii prime, ar urma să îşi restrângă activitatea pe acest segment. Reglementatorii spun că prezenţa corporaţiilor financiare le-a expus unor riscuri suplimentare şi le face vulnerabile unor litigii de ordin juridic. Practic, se doreşte restabilirea unei bariere între operaţiunile logistice şi activitatea bancară propriu-zisă, aşa cum aceasta fusese delimitată printr-o lege din 1956 şi care a fost slăbită de o serie de acte normative emise în perioada 1999-2003.

Averea impresionantă pe care nou-născutul regal o va moşteni

Ducesa de Cambridge Catherine, soţia prinţului William, a născut, în urmă cu 2 zile un băieţel perfect sănătos, al cărui titlu regal va fi "Alteţa sa regală Prinţul de Cambridge" potrivit anunţului realizat de serviciul de presă al Palatului St. James. Copilul va ocupa locul al treilea în ordinea de succesiune la tron, a anunţat Palatul Kensington, dar pe lângă acest lucru va moşteni şi o avere impresionantă. Bunica Prinţului William, Regina Elisabeta a II-a, are o avere personală formată, în principal, dintr-o serie de proprietăţi situate în nord-vestul Angliei, ce se întind pe o suprafaţă de 46.000 de acri, informează Bloomberg. În 1399, Regele Edward a decretat ca Ducatul de Lancaster să rămână separat de restul teritoriilor regale şi să fie transmis direct de la monarhi către moştenitorii lor. Acesta este evaluat la aproximativ 550 milioane de dolari şi aduce venituri anuale de aproape 20 de milioane de dolari.

EVENIMENTUL ZILEI

Munaf a dispărut, dar îşi plăteşte la zi întreţinerea

Dacă Omar Hayssam, cel care a plănuit răpirea jurnaliştilor români, a ajuns după gratii la Rahova, locaţia exactă a lui Munaf Mohammad, considerat executantul acţiunii din Irak, nu se ştie. Acesta are de ispăşit o pedeapsă de 10 ani în cazul răpirii, deşi a apărut ca victimă a teroriştilor. La adresa sa din Bucureşti, Cartierul Drumul Taberei, nu mai locuieşte nimeni, fosta soţie s-a mutat. "De foarte mult timp, apartamentul este gol. Doamna a plecat demult", spune administratorul, în al cărui cuier atârnă o cămaşă de poliţist. La întreţinere, Munaf nu are datorii, semn că cineva are grijă să achite fondul de rulment şi alte costuri. Vecinii habar nu aveau că au stat lângă teroristul Munaf. "Erau nişte oameni liniştiţi, nu ştiam cum se numesc. Nu au cerut de la mine zahăr sau altceva", ne spune un vecin.

Capcanele privatizării CFR Marfă

Vânzarea CFR Marfă trebuia să intre în linie dreaptă, însă apar mereu semne de întrebare. Totodată, în presă au apărut informaţii conform cărora patronul societăţii Grup Feroviar Român (GFR), Gruia Stoica, a fost refuzat de băncile de la care a vrut să împrumute banii necesari pentru a plăti preţul de 202 milioane de euro, oferit pentru 51% din acţiunile CFR Marfă. Omul de afaceri a negat, spunând că discută cu cinci grupuri bancare de talie mondială, interesate să finanţeze achiziţia companiei române de stat. În sprijinul ideii că GFR amână achiziţia CFR Marfă pentru că încă nu are suma necesară vine şi faptul că Gruia Stoica, patronul companiei feroviare, nu a cerut încă avizul final al Consiliului Concurenţei (CC), chiar dacă, legal, putea să o facă. La termen de maxim zece zile de la obţinerea acestui acord ar trebui achitate, integral , cele 202 milioane de euro pentru CFR Marfă.

JURNALUL NATIONAL

Contract cu dedicaţie pentru firma Van Oord. Păgubos pentru statul român, dar avantajos pentru firma olandeză. Se anulează licitaţia?

Afacerea "Digul" a început în anul 2010, când Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CN APM) a organizat o licitaţie pentru prelungirea digului din Portul Constanţa. Această lucrare este benefică pentru că se măreşte zona de protecţie a radei interioare, dar şi pentru siguranţa navigaţiei. În cursa pentru contractul scos la licitaţie de compania de stat s-au înscris 11 ofertanţi. În primă fază, reprezentanţii CN APM au declarat câştigătoare oferta depusă de societatea Josef Mobius Bau AG. Însă, licitaţia a fost contestată la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, care a dispus anularea şi refacerea acesteia. Procedura de achiziţie a fost reluată. Din nou, oferta depusă de societatea Josef Mobius Bau AG a fost considerată cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. Ghinion, însă, pentru că şi de data aceasta licitaţia a fost contestată.

Înţelegeri secrete semnate de Băsescu la Chişinău?

Vizita lui Traian Băsescu la Chişinău, în 17 iulie, a avut o agendă în care au fost cuprinse 13 momente anunţate de Departamentul de Comunicare publică de la Cotroceni în ziua anterioară. Dozarea timpului programat pentru întâlniri este interesantă de comentat. Alocarea acestor timpi lasă loc la supoziţia că sub umbrela convorbirilor îndelungate cu şeful Parlamentului şi Mihai Ghimpu ar sta ascunse şi alte activităţi neanunţate. Surse diplomatice avansează ideea semnării la Chişinău şi a unor documente cu caracter secret de către Traian Băsescu sau reprezentanţi ai administraţiei prezidenţiale cu oficiali ai Republicii Moldova. Ce domenii acoperă asemenea posibile înţelegeri secretizate? O întrebare la care, probabil, Traian Băsescu va răspunde cu întârziere...

Nouă din zece romani cred că situaţia economiei naţionale este proastă. Românii aşteaptă de la Guvern măsuri anticriză

Pesimismul domina societatea romaneasca. 9 din 10 romani cred ca situatia economiei nationale este proasta, potrivit rezultatelor Eurobarometrului transmis catre caleaeuropeana.ro de catre Comisia Europeana, pe baza studiilor realizate in statele membre in primavara acestui an. Media UE este de 72 la suta. Doar 8 la suta cred ca economia tarii merge bine, in timp ce media UE este de 26 la suta. Trendul este asemanator si in privinta gospodariei proprii. Astfel, 58 la suta dintre romani spun ca situatia financiara a familiei este proasta, fata de media europeana de 35 la suta. Doar 39 la suta dintre romani cred ca au o situatie buna a gospodariei, fata de o medie europeana de 63 la suta.

NATIONAL

Absolut incendiar! Documentul care a blocat intrarea Romaniei in Schengen!

Statul roman a cheltuit miliarde de euro in incercarea disperata de a intra in Spatiul Schengen. Accedere care, pe langa "orgoliul" de a trece granitele fara a te mai legitima, are o miza financiara imensa pentru economia tarii noastre. Insa pozitia Germaniei ramane de neclintit. Iar blocajul a intervenit dupa ce Ministerul de Interne german a descoperit numirile ilegale care au au avut loc la conducerea uneia dintre cele mai importante componente Schengen, Proiectul Trident - Port Constanta. Nu este un secret ca Portul Constanta reprezinta cea mai mare poarta comerciala de intrare in Uniunea Europeana. Drept urmare, cand s-a pus problema accederii tarii noastre si in Spatiul Schengen, cancelariile occidentale au solicitat masuri exprese de securizare a Portului, mai ales ca existau informatii ca pe aici trecea "culoarul chinezesc", canalul preferat prin care marfa de contrabanda asiatica inunda piata vestica.

Exclusiv! Mafia alcoolului, coordonata de Grupul Murfatlar

Cu zeci de firme detinute in mod direct si cu altele controlate prin intermediari, cu offshore-uri ascunse prin Panama si Insulele Virgine, patronii Murfatlar - George Ivanescu, Catalin Bucura si fratii Emanuel si Serban Dobronauteanu - deruleaza o incredibila schema financiara prin intermediul careia pagubesc statul roman cu sute de milioane de lei. Ingineria celor patru baroni ai alcoolului vizeaza obtinerea de TVA de la stat si evitarea platii taxelor fiscale prin declararea insolventei firmelor pe care le detin. Societatile detinute de cei patru afaceristi isi cer una alteia insolventa, isi vand intre ele active si isi cesioneaza incrucisat creante. In acest mod, George Ivanescu, Catalin Bucura si fratii Dobronauteanu detin controlul in comitetele creditorilor, hotarand care datorii trebuiesc platite si care nu si, mai ales, genereaza o suveica a TVA de recuperat de la stat.

Liviu Dragnea, acuzat ca fabrica sondaje

Suparare mare in tabara liberala. Deranjati de faptul ca vicepremierul Liviu Dragnea ii abureste de luni bune cu reorganizarea adimistrativ-teritoriala, baronii PNL au trecut la atac. "Parintele regionalizarii" este acuzat, nici mai mult nici mai putin, decat ca a masluit rezultatele sondajelor, astfel incat Romania sa fie impartita in functie de interesele social-democratilor. Cel mai vehement contestatar al lui Dragnea s-a dovedit a fi presedintele Consiliului Judetean Bihor, liberalul Cornel Popa, care nu s-a sfiit sa declare public ca toate cercetarile sociologice au fost "fabricate" de ministrul Dezvoltarii.

PUTEREA

Evaziunea fiscală înfloreşte în lipsa GPS-urilor de pe tiruri

Piaţa produselor agricole şi alimentare este dominată de evaziune fiscală, dar autorităţile nu au reuşit să ia nici o măsură care să ducă la diminuarea acestui fenomen. Cel mai des s-a vehiculat ideea "urmăririi" maşinilor de transport prin intermediul GPS, dar până acum nu s-a decis nimic. Tot GPS-urile au fost scoase la înaintare atunci când autorităţile s-au arătat indignate de interdicţiile impuse de Turcia pentru exportul de carne de oaie din România. Dar fără nici o finalitate. În aceste condiţii, producţia din acest an va trece la fel de neobservată pentru Fisc ca şi în ceilalţi ani. "Uniunea Transportatorilor împreună cu Vama şi ANAF trebuie să găsească soluţia prin care maşinile de transport să poată fi dotate cu GPS-uri, ca să se vadă traseul pe unde circulă", a declarat Vladimir Mănăstireanu, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). "Este o idee bună, care ar trebui aplicată", a spus demnitarul.

Fondul Monetar Internaţional nu are cu ce să condiţioneze noul acord

Analiştii economici nu au mari aşteptări de la FMI cu privire la eventuale condiţii pe care instituţia financiară le-ar putea impune Guvernului în contextul negocierilor pentru noul acord. Motivul scepticismului este faptul că, din lipsa investitorilor, o continuare a strategiei de privatizare a companiilor de stat nu este realistă. Mai mult, Fondul nu poate avea doleanţe pe zona de fiscalitate, pe motiv că România a reuşit să iasă din procedura de deficit excesiv. Posibilitatea unor viitoare privatizări reuşite, la care s-ar angaja Guvernul în faţa FMI, este foarte mică, întrucât nu există investitori străini interesaţi de companiile de stat româneşti, a declarat secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan.

Dobânzile la depozite continuă să scadă. Băncile descurajează economisirea

Dobânzile la depozitele bancare scad continuu de la începutul anului. În prezent, doar două bănci oferă bonificaţii de peste 6% pentru leii economisiţi. Băncile mai mici se dovedesc ceva mai generoase şi oferă dobânzi de peste 5%. Inflaţia anulează însă practic orice câştig. "Dacă din dobânda de 5% scădem inflaţia prognozată de circa 3,5% înseamnă că avem un câştig real la depozitele la termen de 1,5%", arată analistul financiar Dragoş Nichifor, citat de Digi24. Din cei 1,5% se scade impozitul datorat statului, apoi comisioanele bancare. Astfel, la un depozit de 3.000 de lei pe trei luni, cu o dobândă de 5,8%, câştigul se ridică la 43,5 lei. Din aceştia, aproape 7 lei se duc la stat, iar 9 lei rămân la bancă drept comision de administrare. Cu alte cuvinte, după trei luni de economisire, plusul real din cont abia atinge 27,5 lei. Însă băncile taxează clienţii şi cu un comision de retragere, care variază, cel puţin pentru lei, între 0,4 şi 0,5% din suma retrasă.

ROMANIA LIBERA

Ce şanse reale are partidul prezidenţial?

Primită cu nervozitate de democrat-liberali şi cu o aparentă indiferenţă de către social-liberali, înfiinţarea Partidului Mişcarea Populară (PMP), sub oblăduirea preşedintelui Traian Băsescu, ar putea schimba radical ecuaţia politică actuală, având şanse să "rupă" atât din electoratul PDL, cât şi din cel al PNL. Analiştii consideră însă că acest lucru poate fi făcut doar cu îndeplinirea unor condiţii clare. Pe lângă preşedintele interimar Eugen Tomac, din Comitetul de iniţiativă naţională al PMP mai fac parte Teodor Baconschi, Adrian Papahagi, Cristian Petrescu şi Dragoş Ciuparu. Sigla noului partid este un măr stilizat în culorile albastru-verde. Eugen Tomac a ţinut să sublinieze că membrii PMP sunt parteneri ai actualului şef al statului. Liderul interimar a explicat că noul partid îmbrăţişează valorilor Partidului Popular European, dorind "recâştigarea încrederii oamenilor cinstiţi şi corecţi de dreapta".

De ce este cercetat investitorul CFR Marfă de procurori

Omul de afaceri Gruia Stoica, patronul grupului de firme Grampet-Grupul Feroviar Român, care şi-a adjudecat CFR Marfă, este cercetat preliminar de DIICOT Iaşi, fiind suspectat de infracţiuni de criminalitate organizată, de evaziune fiscală şi de neîndeplinirea angajamentelor postprivatizare după preluarea societăţii Transbordare Vagoane Marfă (TVM) Iaşi, al cărei capital social provenea de la CFR Marfă. Infracţiunile ar fi fost săvârşite începând cu anii 2003-2004. Gruia Stoica ne-a precizat că a fost chemat la audieri la DIICOT în urmă cu circa trei săptămâni, după ce a câştigat CFR Marfă. "Mi se caută nod în papură. Prima dată cu evaziunea, acum cu postprivatizarea", ne-a declarat Stoica. Stoica: Vinovaţi sunt cei de la CFR Marfă, care erau obligaţi să reclame neîndeplinirea obligaţiilor postprivatizare

Un scandal ce se apropie de Angela Merkel

Guvernul german a anunţat deschiderea unei anchete asupra colaborării serviciului secret cu omologul american NSA, după dezvăluirile săptămânalului Der Spiegel privind un schimb masiv de informaţii între cele două ţări. Cancelarul Angela Merkel, care va participa la legislativele din 22 septembrie, a declarat de mai multe ori că nu ştia nimic despre aceste activităţi de supraveghere americană în Germania, dar documentele citate de Der Spiegel o contrazic. Spiegel a afirmat - pe baza documentelor furnizate de ex-consultantul Agenţiei americane pentru securitate naţională (NSA), Edward Snowden, fugit din SUA şi căutat de Washington pentru spionaj - că Oficiul de Protecţie a Constituţiei (serviciile secrete interne) şi serviciile secrete germane, BND, utilizează un sistem al NSA de supraveghere online, numit "XKeyscore". Acesta permite analiştilor să acceadă la numerele de telefon, e-mailuri, calculatoare şi la activitatea utilizatorilor cetăţeni germani.

ZIARUL FINANCIAR

Alpine lasă şosele, căi ferate şi spaţii de birouri neterminate în România. 16 kilometri de autostradă, 50 de kilometri de căi ferate şi o clădire de birouri nu vor mai fi construite de firma austriacă.

Compania de drumuri a reziliat două contracte de aproape 130 mil. euro cu firma austriacă Al­pine, intrată în faliment. Grupul belgian Atenor a întrerupt la rândul său un contract de 15 mil. euro pentru construcţia unui proiect de birouri de către Alpine. Compania Al­pine, la care acţionar majoritar este grupul spaniol FCC, are afaceri de 3,6 mld. euro la nivel internaţional şi a cerut falimentul la sfârşitul lunii iunie în Austria, pentru că nu mai făcea faţă datoriilor. "Falimentul Alpine reprezintă un mare şoc pentru industria austriacă a construcţiilor, iar impactul general pe care îl va avea, în special asupra furnizorilor şi subcontractorilor săi, rămâne de văzut. Pentru multe din proiectele Alpine există o şansă destul de mare ca acestea să fie asumate şi continuate de alte companii de construcţii", a spus ieri Arnulf Gressel, consilierul comercial al Ambasadei Austriei, pentru ZF.

Şase ani de suferinţă pe bursă: indicele BET este la jumătate faţă de iulie 2007

Astăzi, 24 iulie, se împlinesc şase ani de când indicele BET, care urmăreşte cele mai importante zece companii de pe bursa locală, atingea maximul istoric de 10.813 puncte. Ieri, indicele BET a închis la 5.420 de puncte, adică la jumătate faţă de vârf, în timp ce bursele din SUA şi Germania au atins în ultimele luni maxime istorice. "Într-un scenariu optimist cred că va dura cel puţin trei ani pentru ca indicele BET să recupereze pierderile. Pentru ca acest lucru să se întâmple avem nevoie de intrări de capital străin, atât în economie, cât şi în piaţa de acţiuni", crede Adrian Danciu, directorul general al SAI Broker Cluj. Mulţi investitori ar vrea să uite ultimii şase ani, în care s-au confruntat cu o prăbuşire fără precedent a bursei (indicele BET a scăzut de la 10.800 de puncte în iulie 2007 la 1.900 de puncte în februarie 2009), după care revenirea s-a oprit la 6.000 de puncte, iar de trei ani bursa bate pasul pe loc.

Top 500 companii europene în funcţie de capitalizarea bursieră - opt sunt poloneze, trei din Cehia şi două din Ungaria. Niciuna din România

Eforturile guvernelor statelor vecine României de a păstra controlul în sectoarele economice strategice sunt evidente în topul celor mai mari companii din regiune, care este dominat copleşitor de companiile de stat. Din cele mai mari 500 de companii europene opt sunt poloneze, iar dintre acestea şase - printre care cel mai mare producător de energie din ţară, cea mai mare bancă, unul dintre principalii asigurători şi un colos minier - sunt controlate de guvern. Cea mai mare companie din regiune, producătorul ceh de electricitate CEZ, este controlat de stat. Ambele companii ungare prezente în top au guvernul în acţionariat. Într-un clasament al celor mai mari 500 de companii europene în funcţie de valoarea de piaţă realizat de Financial Times Polonia este prezentă cu opt nume, Cehia cu trei şi Ungaria cu două. La cea mai mare companie din regiune, CEZ, statul ceh deţine aproape 70% din capital.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb